Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 16.XII

ТИПОВ УСТАВ ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНИТЕ КАСИ ПРИ ПРОФСЪЮЗНИТЕ ОРГАНИ И ОРГАНИЗАЦИИ

 

ТИПОВ УСТАВ ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА НА ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНИТЕ КАСИ ПРИ ПРОФСЪЮЗНИТЕ ОРГАНИ И ОРГАНИЗАЦИИ

Издаден от Централния съвет на Българските професионални съюзи

Обн. ДВ. бр.95 от 16 Декември 1988г.

Раздел I.
ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С този устав се уреждат редът за учредяване на взаимоспомагателните каси (ВСК) при профсъюзните органи и организации; устройството и организацията на тяхната дейност, правата, задълженията и отговорностите на членовете и органите на самоуправление на ВСК.

Чл. 2. Взаимоспомагателните каси са доброволни сдружения на профсъюзните членове за взаимно кредитиране и подпомагане.

Чл. 3. (1) Типовият устав и издадените в съответствие с него документи се прилагат от всички ВСК при профсъюзните организации.

(2) Въз основа на типовия устав всяка ВСК приема свой устав за устройството и дейността съобразно специфичните условия, в които определя:

1. размерите на месечните лични вноски и на общата сума за личните средства, на помощите, заемите и лихвите, както и на съотношението между личните средства и заемите;

2. сроковете за отпускане и погасяване на заемите;

3. изискванията към поръчителите и други условия, които да осигуряват ефективното използуване на средствата и редовното погасяване на заемите;

4. функциите, правата и задълженията на касовите бюра;

5. разпределението на работата между председателя, секретаря и членовете на управителния съвет;

6. разпределението на работата между председателя и членовете на ревизионната комисия;

7. задълженията на счетоводителя и касиера.

Раздел II.
УЧРЕДЯВАНЕ И РЕГИСТРИРАНЕ НА ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНИТЕ КАСИ

Чл. 4. (1) Взаимоспомагателните каси се учредяват към основните профсъюзни организации, а по изключение и към първични профсъюзни организации.

(2) Взаимоспомагателна каса може да се учредява за две и повече основни или първични профсъюзни организации към съответния профсъюзен орган.

Чл. 5 (1) Взаимоспомагателните каси се учредяват по предложение на профсъюзните членове и по решение на профкомитета на основните профсъюзни организации.

(2) Профкомитетът на основната профсъюзна организация взема решение за учредяване на ВСК и при първичните профсъюзни организации.

(3) Взаимоспомагателна каса за две и повече основни или първични профсъюзни организации се учредява по решение на техните профкомитети на основата на договор между тях. В договора се определят:

1. наименованието и седалището;

2. организационната структура;

3. правата и задълженията на профкомитетите по съдействието и контрола върху дейността на ВСК.

(4) Профкомитетът на основната профсъюзна организация преценява целесъобразността и готовността за учредяване на ВСК в зависимост от броя на учредителите и техния относителен дял от общия брой на профсъюзните членове.

Чл. 6. (1) Учредителното събрание на ВСК към основните или първичните профсъюзни организации се организира от профкомитета на основната профсъюзна организация.

(2) Учредителното събрание на ВСК на две и повече основни или първични организации се организира от профкомитета на основната профсъюзна организация на името и местонахождението, на която ще се регистрира ВСК.

Чл. 7. (1) Учредителното събрание приема решение за учредяване и за утвърждаване на устав за устройството и дейността на ВСК, първоначалния бюджет и щат.

(2) Учредителното събрание избира с тайно гласуване управителния съвет и неговия председател и състава на ревизионната комисия.

(3) Учредителното събрание е редовно и взема решения, включително и за избора на органите за самоуправление при условията на чл. 14, ал. 1, 2, 3 и 4.

Чл. 8. (1) Взаимоспомагателните каси се регистрират в общинските съвети на Българските професионални съюзи (БПС), на чиято територия са учредени.

(2) Взаимоспомагателните каси се регистрират най-късно в едномесечен срок от датата на учредителното събрание въз основа на:

1. протокол на учредителното събрание;

2. решение на учредителното събрание (приложение № 1);

3. устав за устройството и дейността на ВСК;

4. бюджет и щат.

(3) Общинските съвети на БПС регистрират ВСК в регистрационна книга(приложение № 2) и издават удостоверение в три екземпляра (приложение № 3).

(4) Взаимоспомагателните каси са юридически лица съгласно чл. 1, ал. 2 от Указа за взаимоспомагателните каси и фондове (ДВ, бр. 197 от 1950 г.). Те придобиват това качество от деня на регистрирането по ал. 3 и имат собствен печат с наименованието си.

(5) Въз основа на удостоверението по ал. 3 ВСК откриват свои сметки в Държавната спестовна каса (ДСК).

Чл. 9. (1) Документите по учредяването и регистрирането на ВСК по чл. 8, ал. 2 се съхраняват в общинския съвет на БПС в отделни досиета. Към тях се прилага измененията и допълненията на устава за устройството и дейността на ВСК, решенията за прекратяване и ликвидация и ликвидационните баланси. Досиетата се съхраняват до 5 години след приключване на всички вземания по техните средства.

(2) В отделни досиета на ВСК се съхраняват информации, финансови отчети, протоколи за проверки и ревизии в срокове, предвидени за съответните документи.

Чл. 10. Профкомитетите на основните профсъюзни организации:

1. организират учредяването и регистрирането на ВСК съгласно изискванията на чл. 4, 5, 6, 7 и 8;

2. оказват помощ и съдействие при осъществяване на дейността на ВСК;

3. упражняват контрол върху дейността на ВСК за спазване принципите на самоуправлението, за защита на правата на членовете и за редовното и правилното водене на финансово-счетоводната отчетност. При необходимост по предложение на членовете на ВСК или по своя преценка профкомитетите организират проверки и финансови ревизии и предлагат провеждане на извънредни общи (делегатски) събрания на ВСК;

4. приемат годишните отчети и баланси за дейността на ВСК и вземат решения за подобряване на тяхната работа.

Чл. 11. Общинските съвети на БПС:

1. регистрират ВСК при профсъюзните организации на територията на общината съгласно чл. 8;

2. оказват помощ на основните и първичните профсъюзни организации по работата на ВСК;

3. организират обучението на членовете на органите за самоуправление на ВСК, обобщават и разпространяват положителния опит;

4. подпомагат организационната, финансово-счетоводната и ревизионната работа на ВСК и защитават техните интереси;

5. приключват ликвидацията на ВСК.

Раздел III.
УПРАВЛЕНИЕ НА ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНИТЕ КАСИ

Чл. 12. (1) Органите на самоуправление на ВСК са:

1. общото (делегатското) събрание;

2. управителния съвет;

3. ревизионната комисия.

(2) Делегатското събрание се състои от делегати, избрани от членовете на ВСК по първичните профсъюзни организации, по норматив, определен от профкомитета на основната профсъюзна организация или профсъвета за обединените ВСК.

Чл. 13. Общото (делегатското) събрание на ВСК:

1. с явно гласуване определя числения състав и с тайно гласуване избира председателя и членовете на управителния съвет и членовете на ревизионната комисия за срок от 3 години;

2. при необходимост извършва частични или пълни промени в съставите на управителния съвет и ревизионната комисия и преди изтичане на мандата им;

3. одобрява годишните отчетни доклади на управителния съвет, баланса на ВСК, доклада и ревизионните протоколи на ревизионната комисия;

4. утвърждава устава за устройството и дейността на ВСК;

5. утвърждава бюджета и щата, включително месечното възнаграждение на председателя на управителния съвет и на председателя на ревизионната комисия;

6. одобрява моралните и материалните награди на членовете на управителния съвет, на ревизионната комисия, на касовите бюра, на служителите и активистите, както и годишните премии на щатните служители;

7. Определя максималния размер на индивидуалните безвъзмездни помощи, както и общата сума на помощите, които могат да се раздават през годината на членовете на ВСК;

8. утвърждава договорите с профкомитета или с общинския съвет на БПС за ползуване на заем за попълване оборотните средства на ВСК;

9. взема решение за отписване на несъбираеми вземания по доклад и писмени доказателства, представени от управителния съвет и ревизионната комисия.

Чл. 14. (1) Общи (делегатски) събрания за отчитане дейността на ВСК се свикват най-малко веднъж в годината.

(2) Извънредни общи (делегатски) събрания се свикват по решение на управителния съвет, на ревизионната комисия и на профкомитета или по искане на не по-малко от една четвърт от членовете на ВСК.

(3) Общото (Делегатското) събрание е редовно и може да взема решения, когато присъствуват не по-малко от две трети от членовете (делегатите) на ВСК.

(4) Решенията се вземат с обикновено мнозинство (50 на сто плюс 1) от членовете (делегатите), присъствували на събранието.

(5) Решенията на общото (делегатското) събрание са недействителни, когато противоречат на нормативен акт или на типовия устав.

Чл. 15. (1) Управителния съвет на ВСК:

1. организира изпълнението на решенията на общото (делегатското) събрание и дейността на ВСК в съответствие с типовия устав и устава за нейното устройство и дейност;

2. със съгласието на профкомитета определя нормата за представителство и реда за избиране на делегатите за делегатското събрание;

3. организира провеждането на общите (делегатските) събрания;

4. разглежда заявленията и взема решения за приемане и напускане на членовете на ВСК;

5. разрешава отпускането на дългосрочни заеми;

6. взема решение за предоставяне на касовите бюра на суми за изплащане на краткосрочни заеми и им определя лимит за отпускане на дългосрочни заеми;

7. взема необходимите мерки за навременното постъпване на личните вноски, погашенията по заеми и начети и на приходите по бюджета от собствени средства;

8. осигурява връщането в срок на личните средства на членовете при напускането им;

9. организира воденето на финансово-счетоводната отчетност, упражнява бюджета и щата;

10. съставя отчетите и балансите на ВСК, внася ги за одобрение от общото (делегатското) събрание и ги представя в профкомитета и общинския съвет на БПС по установените форми и определените срокове;

11. предлага на общото (делегатското) събрание ползуването на заеми за попълване оборотните средства и осигурява изплащането на тези заеми;

12. разрешава отпускането на безвъзмездни помощи;

13. избира с явно гласуване секретар на управителния съвет;

14. сключва трудови договори с щатни работници на ВСК след вземане съгласието на профкомитета;

15. утвърждава и освобождава счетоводителя и касиера, които работят на обществени начала, и определя възнаграждението им;

16. предлага на общото (делегатското) събрание утвърждаването на моралните и материалните награди на членовете на управителния съвет, на ревизионната комисия и на касовите бюра, на счетоводителя и касиера и на другите активисти, допринесли за подобряване работата на ВСК;

17. обсъжда протоколите за извършените ревизии и проверки, като в 15-дневен срок от представянето им взема отношение по тях. Когато в този срок управителният съвет не вземе отношение, счита се, че е приел констатациите и предписанията на ревизионните органи и е длъжен да ги изпълни;

18. взема решения по предложенията, сигналите, жалбите и молбите на членовете и критичните материали от средствата за масова информация, отнасящи се до работата на ВСК.

(2) Заседанията на управителния съвет на ВСК са редовни, ако на тях присъствуват най-малко две трети от неговите членове. Решенията на управителния съвет се вземат с обикновено мнозинство (50 на сто плюс 1) от общия брой на избраните в него членове.

Чл. 16. (1) Членовете на управителния съвет носят лична отговорност за вредите, причинени на ВСК от техните действия или бездействия, както и за вземане и изпълнение на решения, противоречащи на нормативен акт, типовия устав или на устава за устройството и дейността на ВСК.

(2) Председателят и секретарят на управителния съвет не могат да заемат отчетнически длъжности във ВСК - счетоводител или касиер.

Чл. 17. Председателят на управителния съвет:

1. представлява ВСК пред държавните, профсъюзните, банковите, съдебните и други органи и организации. В негово отсъствие ВСК се представлява от секретаря или друг член на управителния съвет, определен по решение на управителния съвет;

2. подготвя, свиква и провежда заседанията на управителния съвет;

3. организира изпълнението на решенията на общото (делегатското) събрание и на управителния съвет, препоръките и предложенията на ревизионната комисия на ВСК и на профсъюзните органи;

4. подписва организационните, финансовите, деловодните и други документи и упражнява контрол за спазване на финансовата, бюджетната и щатната дисциплина;

5. разрешава краткосрочни заеми;

6. грижи се за охраната при пренасянето и сигурността при съхраняването на паричните средства на ВСК.

Чл. 18. (1) По решение на управителните съвети на големи и със сложна структура ВСК може да се избират касови бюра към отделни или към групи първични профсъюзни организации.

(2) Касовите бюра:

1. работят по пълномощие на управителния съвет за изпълнение на задачите, възложени им с устава за устройството и дейността на ВСК;

2. отговарят за своята дейност пред управителния съвет и събранието на членовете на ВСК от първичните профсъюзни организации, които са ги избрали.

Чл. 19. (1) Ревизионната комисия на ВСК:

1. осъществява контрол върху цялостната дейност на ВСК;

2. извършва основна финансова ревизия най-малко веднъж годишно и при смяна на председателя на управителния съвет, на счетоводителя или на касиера, както и при започване и приключване на ликвидацията;

3. извършва периодични финансови ревизии и проверки на касовата наличност, редовността на събирането на личните вноски и на погашенията по заемите, воденето на финансово-счетоводната отчетност, по други организационни и деловодни въпроси от дейността на ВСК и касовите бюра и по изпълнението на решенията на общото (делегатското) събрание и на управителния съвет на ВСК;

4. дава заключение за устройството и дейността на ВСК, финансовите отчети и баланси, бюджета, щата, отписването на несъбираеми вземания и по други въпроси преди внасянето им в общото (делегатското) събрание;

5. спира изпълнението на решения на управителния съвет, действия на касовите бюра, счетоводителя или касиера на ВСК, които противоречат на типовия устав, на устава за устройството и дейността на ВСК или на нормативен акт;

6. извършва ревизии при ликвидация на ВСК и следи за връщането на всички средства по принадлежност;

7. прави предложения за търсене на дисциплинарна, имуществена, административнонаказателна или наказателна отговорност от лицата, допуснали нарушения или причнинили вреди на ВСК.

(2) Решенията на ревизионната комисия се вземат с обикновено мнозинство от общия брой на членовете на комисията. Член на ревизионната комисия, който не е съгласен с някои нейни решения, вписва особеното си мнение в протокола и се подписва.

(3) При необходимост ревизионната комисия може да привлича квалифицирани специалисти за участие в ревизиите и проверките и да иска помощ от профкомитета и общинския народен съвет на БПС.

(4) Ревизионната комисия отговаря за своята дейност пред общото(делегатското) събрание на ВСК. За несвоевременно извършване и за пропуски при ревизии и проверки, довели до вреди на касата, членовете на комисията носят имуществена отговорност.

(5) Методическа и практическа помощ на ревизионните комисии на ВСК оказват ревизионните комисии от системата на БПС.

Чл. 20. (1) Ревизионната комисия избира председател на свое заседание с явно гласуване.

(2) Председателят на ревизионната комисия:

1. организира дейността на комисията и провежда нейните заседания;

2. поддържа връзките с управителния съвет на ВСК, профкомитета и общинския съвет на БПС;

3. участвува в заседанията на управителния съвет с право на съвещателен глас;

4. съхранява документите на комисията.

Чл. 21. (1) Ревизионните доклади (протоколи) за извършените ревизии и проверки на ВСК, ревизионните актове и актовете за начет се предават на управителния съвет. При нарушения и злоупотреби ревизионните доклади и актовете за начет се изпращат и на общинския съвет на БПС, който сигнализира компетентните органи за търсене на отговорност.

(2) Споровете между ревизионната комисия и управителния съвет по нейните констатации и предписания се решават от профкомитета. Нерешените спорове се внасят в общото (делегатското) събрание.

(3) при несъгласие на ревизионните комисии с решенията на общото(делегатското) събрание спорът се отнася до общинския съвет на БПС.

Раздел IV.
ПРАВА, ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ОТГОВОРНОСТИ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНИТЕ КАСИ

Чл. 22. Член на ВСК може да стане всеки член от профсъюзната организация, към която е учредена ВСК.

Чл. 23. (1) Членовете на ВСК се приемат със заявление, в което декларират, че са запознати с типовия устав и с устава за устройството и дейността на ВСК и че ще спазват правата и задълженията, предвидени в тях.

(2) Управителният съвет на ВСК разглежда заявленията по ал. 1 и взема решения по тях в едномесечен срок.

(3) Членуването във ВСК започва от датата на протокола, с който е взето решението.

Чл. 24. Всеки член на ВСК има право да:

1. участвува в общите събрания, да бъде избиран или да избира делегати за делегатските събрания;

2. бъде избиран в управителния съвет или ревизионната комисия;

3. получава заеми;

4. получава безвъзмездна помощ при остра материална нужда;

5. изисква и получава справки по своята партида и за общото организационно и финансово състояние на ВСК;

6. става поръчител най-много на трима заемополучатели едновременно.

Чл. 25. (1) Всеки член на ВСК е длъжен да:

1. внесе встъпителен членски внос от 3 лв.;

2. плаща редовно месечните си лични вноски и да поддържа личните си средства във ВСК в установените размери;

3. участвува в организационната дейност, да съдействува за финансовото укрепване на ВСК и да сигнализира за забелязани пропуски, слабости и нарушения;

4. погасява получените от него заеми в установените размери и срокове;

5. изплаща заемите на нередовни длъжници, на които е поръчител;

6. участвува в компенсирането на вредите от непредотвратени злоупотреби със средствата на ВСК съразмерно на определения размер за общата сума на личните средства.

(2) Нови членове на ВСК, членували в други ВСК, запазват стажа си и се освобождават от встъпителен членски внос, ако внесат средствата в установения размер по чл. 35, ал. 1.

Чл. 26. Върху личните средства на членовете на ВСК не се начислява лихва.

Чл. 27. (1) Членовете на ВСК, които в продължение на три месеца не са внесли месечни лични вноски, преди да са набрали определената обща сума по чл. 35, ал. 1, се считат за нередовни.

(2) Нередовните членове не могат да получават заеми и безвъзмездни помощи.

Чл. 28. (1) Членуването във ВСК се прекратява с писмена молба по собствено желание или при прекратяване на членуването в профсъюзната организация, към която е учредена ВСК.

(2) При пенсиониране членуването може да не се прекрати, ако лицето продължава членството в профорганизацията.

(3) На лицата, прекратили членството си, се връщат личните им средства в едномесечен срок, като от тях се удържат всички дължими към ВСК суми.

Чл. 29. (1) При смърт на член на ВСК личните средства се връщат на законните му наследници след удържането на сумите, които починалия е дължал на ВСК.

(2) Когато дължимите към ВСК суми са по-големи от личните средства на починалия, наследниците му погасяват задълженията. Ако те не ги погасят, сумите се събират от поръчителите.

Чл. 30. (1) Помощите, изплатени от ВСК, молбите и документите, които се подават или издават във връзка с членуването във ВСК, се освобождават от данъци и таксови марки съгласно чл. 7 от Указа за взаимоспомагателните каси и фондове.

(2) Получаването на помощ по ал. 1 не се счита за приемане на наследство съгласно чл. 7, ал. 3 от указа.

Чл. 31. Подлежащите на връщане лични средства, непоискани в петгодишен срок от датата на прекратяването на членството, преминават в собственост на ВСК съгласно чл. 110 от Закона за задълженията и договорите.

Раздел V.
СРЕДСТВА НА ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНИТЕ КАСИ. ОТПУСКАНЕ НА ЗАЕМИ И ПОМОЩИ

Чл. 32. Взаимоспомагателните каси набират.

1. собствени средства, образувани от встъпителен членски внос, лихви и неустойки върху заемите, лихви по текущата сметка в ДСК, непотърсени в петгодишен срок лични средства на напуснали членове, субсидии, дарения и други приходи за текущата година, както и от остатъка по бюджета от минали години.

2. оборотни средства, образувани от личните средства на членовете и от заеми за разширяване на кредитната дейност.

Чл. 33. (1) Собствените средства на ВСК са неделима колективна собственост. От тях се финансират издръжката на ВСК и отпускането на безвъзмездни помощи по бюджета, утвърден от общото (делегатското) събрание.

(2) Остатъкът от собствени средства, неизползувани по бюджета на ВСК, може по решение на управителния съвет да се използува за отпускане на заеми на членовете.

Чл. 34. (1) Личните средства се набират чрез месечни лични вноски до 3 на сто от месечното брутно възнаграждение или пенсия на членовете.

(2) Членовете по свое желание могат да внасят и по-големи месечни вноски или еднократни суми за придобиване на право за заеми в максимален размер.

(3) Членовете на ВСК могат писмено да поискат и управителният съвет да разреши освобождаването им от плащане на месечни лични вноски по време на боледуване или отпуск по майчинство.

Чл. 35. (1) Размерът на общата сума на личните средства, които отделните членове трябва да имат във ВСК, се определя от общото(делегатското) събрание в съотношение до едно и половина от брутното им месечно трудово възнаграждение или пенсията им.

(2) По свое желание членовете могат да продължат плащането на месечни лични вноски и над размера по ал. 1. Това не поражда допълнителни права за тях.

(3) Сумата на личните средства над определената по ал. 1 може да бъде изтеглена по желание на члена с предимство пред другите плащания на ВСК, ако е погасил дължимите от него заеми.

Чл. 36. За попълване на оборотните средства на ВСК профорганизацията и общинският съвет на БПС могат да отпускат за определен срок безлихвени заеми.

Чл. 37. (1) Взаимоспомагателните каси организират финансово-счетоводна отчетност за движението и контрола на паричните и материалните средства и на взаимоотношенията с членовете, предприятието, другите организации и лица.

(2) Наличните парични средства се влагат срещу лихва в ДСК или банка на името на ВСК.

Чл. 38. (1) Безвъзмездни помощи при остра материална нужда може да се отпускат само на редовни членове на ВСК, членували в нея най-малко 1 година.

(2) Безвъзмездни помощи се отпускат по молба на членовете на ВСК с протоколно решение на управителния съвет след предварителна оценка на семейното и материалното състояние на нуждаещите се членове.

Чл. 39. (1) Взаимоспомагателните каси отпускат:

1. краткосрочни заеми със срок на погасяване до 3 месеца в размер до половината от брутното месечно трудово възнаграждение или пенсия на члена на ВСК;

2. дългосрочни заеми със срок на погасяване до 36 месеца в максимален размер до 6 месечни брутни трудови възнаграждения или пенсии при наличие на съответния дял лични средства на члена на ВСК.

(2) На членовете на ВСК, които са от млади или от многодетни семейства, могат да се отпускат заеми до 2000 лв. със срок за погасяване до 60 месеца.

Чл. 40. (1) Всеки член на ВСК може едновременно да ползува краткосрочен и дългосрочен заем.

(2) Нов краткосрочен или дългосрочен заем може да се отпусне само след издължаването на съответния вид заем, получен преди това.

Чл. 41. (1) Дългосрочните заеми и безвъзмездните помощи се отпускат по молба на членовете с решение на управителния съвет на ВСК по реда на регистрирането на молбите.

(2) Краткосрочните заеми се отпускат без поръчители от председателя на управителния съвет или от упълномощен с решение на управителния съвет друг негов член или от председателите на касови бюра.

(3) Дългосрочен заем, който превишава размера на личните средства на заемоискателя, се отпуска срещу поръчителство на най-малко двама членове на ВСК. Управителният съвет може да приеме един от поръчителите да бъде роднина по права линия (син, дъщеря, внук, внучка, баща, майка, дядо, баба) или съпруг(а) на заемоискателя, който работи и има редовни трудови доходи, без де се изисква да е член на същата или друга ВСК.

Чл. 42. (1) По решение на общото (делегатското) събрание ВСК начисляват върху отпуснатите заеми:

1. еднократна лихва от 0,5 до 1 на сто върху общата сума на краткосрочните заеми;

2. лихва не по-малко от 1 на сто върху общата сума на дългосрочния заем съобразно месечните погашения.

(2) Не се събира лихва по дългосрочните заеми за размера на личните средства, които заемоискателите имат във ВСК.

Чл. 43. (1) За ненавременно внасяне на погашенията по заемите се събира неустойка върху всяка просрочена вноска в размер 0,5 на сто месечно за всеки пропуснат месец.

(2) Когато ненавременното внасяне на погашенията по заемите доведе до удължаване на предварително определения срок, длъжникът заплаща и лихва върху остатъка на заема по съответния процент за времето, с което е удължено изплащането му.

(3) При уважителни причини по молба на длъжника управителният съвет може да разреши отсрочка за погасяване на заем, без да се събира неустойка по ал. 1, а само със съответната лихва върху остатъка на заема.

Чл. 44. (1) Когато длъжникът въпреки предприетите мерки отказва да прави вноски срещу задължението си, по решение на управителния съвет вноските се събират от всички поръчители.

(2) Спрямо длъжниците и техните поръчители, които не погасяват заемите си в уговорения срок, управителният съвет предприема действия за събиране на вземанията по съдебен ред.

Раздел VI.
ЛИКВИДАЦИЯ НА ВЗАИМОСПОМАГАТЕЛНИТЕ КАСИ

Чл. 45. (1) Взаимоспомагателните каси се ликвидират при:

1. прекратяване на профсъюзната организация, към която е регистрирана ВСК;

2. финансова несъстоятелност за осъществяване на дейността поради злоупотреба със средствата на ВСК или личните средства на членовете, както и по други причини.

(2) При обединяване на няколко ВСК в една за всяка от тях се провежда счетоводно приключване. На основа на изготвените баланси техните сметки се откриват наново от обединената ВСК. Останалите ВСК се заличават в регистрационната книга на общинския съвет на БПС.

(3) При разделяне на ВСК се провежда счетоводно приключване, въз основа на което се изготвят разделителни протоколи за активите и пасивите, които се предават на новоучредените ВСК.

Чл. 46. (1) Към прекратяване на дейността и ликвидиране на ВСК се пристъпва по решение на общото (делегатското) събрание, което по предложение на управителния съвет:

1. избира ликвидационна комисия с председател и определя нейните задачи и правомощия;

2. приема график за изпълнение на задачите и крайния срок за приключване на ликвидацията, който не може да бъде по-дълъг от 12 месеца;

3. приема бюджет за ликвидационния период;

4. определя сроковете за извършване на финансови ревизии при започване и при приключване на ликвидацията.

(2) При бездействие на управителния съвет на ВСК предложенията по ал. 1 се правят от профкомитета.

(3) С избирането на ликвидационна комисия се прекратява дейността на управителния съвет. За това се уведомява общинският съвет на БПС.

(4) Ревизионната комисия продължава дейността си до завършване на ликвидацията.

(5) от деня на обявяване на ликвидацията се спира отпускането на заеми и помощи. Връщането на личните средства се спира временно до установяване на техния размер и наличността по текущата сметка.

Чл. 47. Ликвидационната комисия:

1. организира събирането на всички вземания на ВСК по отпуснатите заеми;

2. завежда съдебни дела от името на ВСК срещу начетените лица, когато те откажат да внесат сумите;

3. връща личните средства на членовете по график и във възможния размер;

4. съставя разделителните протоколи и баланси и осъществява разплащането за подлежащите на прехвърляне на други ВСК собствени средства, лични средства, заеми, сметки с други лица и др.;

5. съставя приключителен баланс и заключителен протокол.

Чл. 48. (1) При злоупотреби и вреди, които не позволяват да се възстановят личните средства на членовете в срока на ликвидацията, те се връщат в намален размер, коригиран с коефициент, пропорционален на недостига.

(2) Сумите, удържани по коефициент от личните средства, се поемат на отчет от новоучредената ВСК или от общинския съвет на БПС, на които се предават активите и пасивите на ликвидираната каса.

Чл. 49. С приключителния баланс и разпределителните протоколи ликвидационната комисия предава на приемащите ВСК, към които преминават всички или отделни членове, сметните отношения за собствените средства на ВСК, личните средства на членовете, дължимите краткосрочни и дългосрочни заеми и сметките с други лица, като:

1. превежда наличните парични средства съгласно разделителните протоколи;

2. изисква да й възстановят (преведат) паричните средства, когато сумата на дължимите заеми е по-голяма от собствените и личните средства, които се предават на приемащата ВСК;

3. предава документите и архивата.

Чл. 50. (1) При цялостна ликвидация на ВСК, когато няма приемаща каса, правоприемник на средствата и вземанията става общинският съвет на БПС, на който ликвидационната комисия:

1 превежда по извънбюджетната му сметка остатъците от парични средства в текущата сметка на ВСК;

2. предава документите, доказващи вземанията от неизправни заемополучатели, за начетени лица и други дебитори;

3. предава организационната, деловодната и счетоводната архива, ведомостите за заплати и всички книги и документи, които подлежат на съхранение в сроковете, посочени в Наредба № 896 за съхранението на счетоводните документи (ДВ, бр. 54 от 1985 г.) и Наредба № 1 за класифицирането, научно-техническото обработване, съхраняването и използуването на документите в учрежденията, организациите и предприятията(ДВ, бр. 85 от 1982 г.).

(2) Общинският съвет на БПС използува средствата по ал. 1, т. 1 целево за подпомагане на ВСК и за осъществяване на дейността си по чл. 11.

Заключителни разпоредби

§ 1. Типовият устав се издава на основание т. 2 от Постановление № 174 на Министерския съвет от 1951 г. (ДВ, бр. 17 от 1951 г.) и е утвърден с Решение № 23 на Бюрото на Централния съвет на Българските професионални съюзи от 18 юли 1988 г.

§ 2. Типовият устав влиза в сила от 1 януари 1989 г. и отменя Типовия устав на взаимоспомагателните каси при профсъюзните органи и организации (ДВ, бр. 4 от 1984 г.).

Приложение № 1 към чл. 8, ал. 2

Приложение № 1 към чл. 8, ал. 2


РЕШЕНИЕ Учредява се за неопределен срок (безсрочно) взаимоспомагателната каса с доброволно членуване на записалите се . . . . . . . . . . .души при профорганизацията на . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .със седалище в гр.(с.) . . . . . . . . . . . Взаимоспомагателната каса ще работи по Типовия устав на взаимоспомагателните каси при профсъюзните организации, утвърдени от ЦС на БПС на 18 юли 1988 г. Председател на събранието:. . . . . . . . . . . . . . . . . .. (собствено, бащино и фамилно име, подпис) Председател на управителния съвет:. . . . . . . . . . . . . . . (собствено, бащино и фамилно име, подпис)

Приложение № 2 към чл. 8, ал. 3

Приложение № 2 към чл. 8, ал. 3


Книга за регистриране на учредените взаимоспомагателни каси в .........

. . . . . община, . . . . . .област




Регистър № Дата Наименова- Адрес   Учредително общо  
    ние на на   (делегатско) събрание  
    ВСК ВСК      
          членове  
        записани присъст- дата
          вуващи  
1 2 3 4 5 6 7

Приложение № 3 към чл. 8, ал. 3

Приложение № 3 към чл. 8, ал. 3


УДОСТОВЕРЕНИЕ № . . . .

от . . . . 19. . .г.


Общинският съвет на Българските професионални съюзи удостоверява, че взаимоспомагателната каса при профорганизацията на . . . . . . . . . . . ... . . гр. (с.). . . . . . . . . . . . . . . . . . е вписана в регистъра със следния шифър:

област, община |__|__|__|__|

отраслов профсъюз (федерация) |__|__|

регистрационен номер |__|__|__|

Въз основа на удостоверението касата има право да открие текуща сметка в Държавната спестовна каса.

Председател:

Промени настройката на бисквитките