Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 88 от 18.XI

НАРЕДБА № 10 ОТ 9 НОЕМВРИ 1988 Г. ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАН КОНТРОЛ ПО СЪОБЩЕНИЯТА

 

НАРЕДБА № 10 ОТ 9 НОЕМВРИ 1988 Г. ЗА СПЕЦИАЛИЗИРАН КОНТРОЛ ПО СЪОБЩЕНИЯТА

ИЗДАДЕНА ОТ АСОЦИАЦИЯ "СЪОБЩЕНИЯ" - ОТМЕНЕНА

Обн. ДВ. бр.88 от 18 Ноември 1988г., отм. ДВ. бр.9 от 2 Февруари 1993г.

Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят органите за специализиран контрол по съобщенията, техните функции и редът за осъществяването им.


Чл. 2. Контролът по съобщенията има за цел да съдействува за осигуряването на непрекъснато и ефективно действие на националната съобщителна система и високо качество на съобщителните услуги.


Чл. 3. Контролът по съобщенията се отнася до съобщителните съоръжения и дейностите на министерствата, другите ведомства, учрежденията и организациите, свързани със съобщенията за обществено ползуване.


Чл. 4. Асоциация "Съобщения" чрез звеното си "Контрол по качеството и функционирането на системата" осъществява методическо ръководство на органите за контрол по съобщенията и организира повишаването на квалификацията на кадрите, заети в контролната дейност.


Раздел II.
ОРГАНИ ЗА КОНТРОЛ ПО СЪОБЩЕНИЯТА - ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ

Чл. 5. Органи за контрол по съобщенията са:

1. звеното "Контрол по качеството и функционирането на системата" в Асоциация "Съобщения";

2. Контролната инспекция по съобщенията;

3. групи или отделни специалности, на които председателят на Асоциация "Съобщения" е възложил функции по този контрол.


Чл. 6. Органите за контрол по съобщенията контролират:

1. дейностите по пощенските съобщения и разпространението на печата;

2. проектирането, изграждането, доставката, поддържането, използуването и опазването на производствените мощности в съобщенията: производствено-техническите сгради, телеграфните и телефонните централи, мрежи и апарати; радио- и телевизионните станции; радиотелефоните; радиотранслационните възли; мрежата за предаване на данни; съоръженията за временни озвучавания и синхронни преводи и др.;

3. защитата на радио- и телевизионните приемания от радиосмущения;

4. качеството на съобщителните услуги и културата на обслужването;

5. изпълнението на отнасящите се за съобщенията закони и подзаконови нормативни актове: постановления, правилници, наредби и инструкции, както и на заповеди на председателя на Асоциация "Съобщения" и други негови разпореждания.


Чл. 7. Контролът по съобщенията се извършва:

1. по годишен план, съобразен с указанията на Комитета за държавен и народен контрол и утвърден от председателя на Асоциация "Съобщения";

2. извънпланово - при възникнала необходимост, както и по сигнали от учреждения, организации и граждани.


Чл. 8. За по-ефективно осъществяване на контролните си функции органите за контрол по съобщенията взаимодействуват със съответните органи на Комитета за държавен и народен контрол, Министерството на народната отбрана, Министерството на вътрешните работи, Комитета по качеството, народните съвети и органите за финансов контрол.


Чл. 9. При изпълнение на възложените им задачи органите за контрол по съобщенията имат право:

1. на свободен достъп до съобщителните съоръжения и дейностите по чл. 3;

2. да изискват необходимите за проверките документи, сведения, справки и отчети, както и обяснения от лицата, които са допуснали нарушения;

3. да изискват от съответните ръководители и специалисти да им оказват съдействие и помощ за срочно и качествено извършване на проверките, включително и като им предоставят необходимата апаратура, транспортни средства и др.;

4. да предлагат на органите за финансов контрол да извършват финансови ревизии, когато установят разхищения и нарушения на финансовата дисциплина, и да търсят отговорност от виновните лица.


Чл. 10. Лицата, които упражняват контрол по съобщенията, при изпълнение на своите функции установяват качеството си на контролен орган с карта, издадена от Асоциация "Съобщения". В обектите с поверителен характер контролът се извършва от лица, снабдени със специални пропуски.


Чл. 11. (1) По време на извършване на проверките органът за контрол по съобщенията има право с писмено нареждане да спира временно до издаването на предписанията по чл. 13, ал. 1;

1. изпълнението на неправномерни разпореждания и действия на длъжностни лица от проверяваните обекти;

2. работата на технически неизправни съоръжения;

3. извършването на строителни и изкопни работи, създаващи опасност за провеждане на съобщителни съоръжения.

(2) Искане за отмяна на нареждане по ал. 1 може да се прави до ръководителя на съответния орган за контрол по съобщенията.


Чл. 12. За резултатите от извършените проверки се съставят протоколи и докладни записки до ръководителя на съответния орган за контрол по съобщенията. Един екземпляр от протокола се предава срещу подпис на ръководителя на проверявания обект.


Чл. 13. (1) Съгласно чл. 7 от Закона за съобщенията и чл. 20, ал. 2 от Правилника за стопанска дейност, въз основа на резултатите от проверките, органите за контрол по съобщенията дават задължителни предписания до ръководителите на проверяваните обекти за отстраняване на констатираните нарушения и причините, които са ги породили.

(2) Предписанията по ал. 1 до стопанските организации от системата на Асоциация "Съобщения" се подписват от ръководителя на съответния орган за контрол по съобщенията, а тези до министерства, ведомства, учреждения и други организации - от председателя на Асоциация "Съобщения" или от съответното упълномощено от него длъжностно лице.

(3) Ръководителите, до които са отправени предписания по ал. 1, са длъжни да ги разгледат и в определения им срок да уведомят съответния контролен орган за тяхното изпълнение, а когато считат, че предписанията са неправилни или незаконосъобразни, те могат да ги обжалват по реда на глава трета от Закона за административното производство.


Чл. 14. (1) Нарушенията на Закона за съобщенията и на тази наредба се установяват с актове, съставени от органите за контрол по съобщенията. Въз основа на съставените актове председателят на Асоциация "Съобщения" или упълномощени от него длъжностни лица издават наказателни постановления по реда на Закона за административните нарушения и наказания, като налагат глоби в съответствие с глава седма от Закона за съобщенията.

(2) По предложения на органите за контрол по съобщенията ръководителите на проверяваните обекти налагат на нарушителите дисциплинарни наказания съгласно глава девета, раздел III от Кодекса на труда.

(3) Когато нарушителите са причинили щети, ощетените лица могат да търсят имуществена отговорност по общия исков ред, ако обезщетението не е определено с наказателно постановление.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба не се прилага по отношение на съобщителните средства на Министерството на народната отбрана и на Министерството на вътрешните работи за техните специални нужди.


§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 3 във връзка с чл. 7 от Закона за съобщенията и т. 2, буква "а" от Разпореждане № 34 на Бюрото на Министерския съвет от 1987 г. за образуване на Асоциация "Съобщения" и преобразуване на комбинати и предприятия (ДВ, бр. 38 от 1987 г.).


Промени настройката на бисквитките