Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 93 от 1.XII

ИНСТРУКЦИЯ № 7 ЗА ВПИСВАНЕ НА ЗАПОРНИТЕ СЪОБЩЕНИЯ В ТРУДОВАТА КНИЖКА И ПАСПОРТА

 

ИНСТРУКЦИЯ № 7 ЗА ВПИСВАНЕ НА ЗАПОРНИТЕ СЪОБЩЕНИЯ В ТРУДОВАТА КНИЖКА И ПАСПОРТА

Издадена от министъра на правосъдието, министъра на вътрешните работи и Комитета по труда и социалното дело

Обн. ДВ. бр.93 от 1 Декември 1987г.

Чл. 1. Тази инструкция се издава за прилагането на чл. 395, ал. 4 от Гражданския процесуален кодекс, съгласно който запорното съобщение по вземане на държавата или на социалистическата организация се вписва в трудовата книжка, а по вземане за издръжка - в трудовата книжка и в документа за самоличност (паспорта) на длъжника.

Чл. 2. (1) След получаване на запорното съобщение за издръжка длъжностното лице, което изплаща трудовото възнаграждение на длъжника, изисква от него паспорта му и прави вписването на стр. 18. За военнослужещите вписването се извършва на последната страница в удостоверението за самоличност, а за граждани на друга държава - на стр. 15 от удостоверението за самоличност на чужденец.

(2) Длъжностното лице по ал. 1 вписва в трудовата книжка на длъжника запорното съобщение за вземане на държавата или на социалистическа организация или за издръжка.

Чл. 3. (1) Вписването на задължението по чл. 2 в документа за самоличност и в трудовата книжка се прави с щемпел с размери 4/2,50 см със следното съдържание: наименование на учреждението, предприятието или организацията, където е направено вписването; вида на задължението; наименование на взискателя, а за издръжка - и размера й; номер и година на изпълнителното дело, район, участък и населено място на съдебноизпълнителната служба; подпис на лицето, направило вписването.

(2) Щемпелът по ал. 1 се изработва по поръчка на съответното учреждение, предприятие или организация.

Чл. 4. Когато длъжникът упражнява занаятчийска или друга частна дейност, вписването в документа за самоличност се извършва от финансовия орган на съответния общински народен съвет по нареждане на съдията-изпълнител.

Чл. 5. (1) Вписването на запорното съобщение за задължение към държавата или към социалистическата организация, както и за издръжка се извършва от длъжностното лице, което изплаща трудовото възнаграждение на длъжника и което първоначално е получило запорното съобщение.

(2) Когато длъжникът премине на работа в друго учреждение, предприятие или организация или при частно лице, ново вписване не се прави. Удръжките от възнаграждението на длъжника продължават въз основа на вписването по ал. 1 в документа за самоличност и в трудовата книжка, макар и да не е получено друго запорно съобщение.

Чл. 6. (1) Вписването се заличава по нареждане на съдията-изпълнител от длъжностното лице, което последно прави удръжките от трудовото възнаграждение или друго вземане на длъжника, или от финансовия орган на съответния общински народен съвет.

(2) В документа за самоличност и в трудовата книжка заличаването се извършва с щемпел с размер като щемпела по чл. 3, който съдържа: учреждението, предприятието или организацията, където е направено заличаването; номера и годината на изпълнителното дело и района, участъка и населеното място на съдебноизпълнителната служба и подпис на лицето, направило заличаването.

Чл. 7. Тази инструкция се издава на основание § 5 от Указ № 2772 за паспортите и адресната регистрация на гражданите на Народна република България (ДВ, бр. 100 от 1980 г.) и във връзка с чл. 395, ал. 4 от Гражданския процесуален кодекс и чл. 4 от Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж (ДВ, бр. 11 от 1987 г.) и е съгласувана с Министерството на финансите, Централния съвет на Българските професионални съюзи и Министерството на народната отбрана.

Промени настройката на бисквитките