Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 125 от 29.XII

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ГОРИТЕ

 

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ГОРИТЕ ОТ 1975 Г.

УТВЪРДЕН С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 19 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20 ФЕВРУАРИ 1975 Г.

Обн. ДВ. бр.24 от 25 Март 1975г., изм. ДВ. бр.33 от 24 Април 1979г., изм. ДВ. бр.2 от 6 Януари 1982г., изм. ДВ. бр.48 от 18 Юни 1982г., изм. ДВ. бр.25 от 29 Март 1983г., изм. ДВ. бр.61 от 30 Юли 1991г., отм. ДВ. бр.125 от 29 Декември 1997г.

Отменено основание - виж § 8 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за горите - ДВ, бр. 125 от 29 декември 1997 г.

Виж Правилник за прилагане на Закона за горите - ДВ, бр. 41 от 10 април 1998 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Устройството, стопанисването, ползуването и опазването на горите и земите на държавния горски фонд се извършват от Министерството на горите и опазване на природната среда и от неговите местни органи съгласно Закона за горите, този правилник и други нормативни актове за прилагането им.


Глава втора.
ДЪРЖАВЕН ГОРСКИ ФОНД

Чл. 2. (1) Държавният горски фонд обхваща всички гори и намиращите се сред тях поляни, пасища, просеки, скали, морени, езера, пожарища, голини и сипеи.

(2) За да се определи дали дадена местност е гора по смисъла на чл. 3 от Закона за горите (ЗГ), вземат пред вид и гъстотата и разположението на горските дървета и храсти.


Чл. 3. Горските дървета и насаждения, указани в чл. 4 ЗГ, които не се числят към държавния горски фонд, са собственост на притежателите на земите, върху които са създадени.


Чл. 4. Към горите със специално предназначение по чл. 5, ал. 3 ЗГ се отнасят:

1. защитните гори - горите във вододайните зони, двестаметровите ивици край чашките на язовирите, стометровите ивици покрай горната граница на гората и от двете страни на реките, които се вливат в големите язовири, петдесетметровите ивици край железопътните линии и първостепенните шосета, еднокилометровата ивица край морето, клековите насаждения над горната граница на гората и други горски площи с особено защитно и водоохранно значение;

2. курортните гори - гори, които са предназначени за почивка и лечение;

3. зелените зони - гори и горски площи в районите около големите градове и промишлените центрове;

4. резерватите - горски насаждения и отделни дървета, определени за запазване в естествено състояние по реда на Закона за защита на природата;

5. държавните защитни горски пояси - гори и насаждения, предназначени за защита на обработваемите земи от вредно действие на ветровете и за влагозадържане. В тази категория не се включват полезащитните горски пояси, създадени от селскостопанските организации върху техни или предоставени им държавни земи;

6. поройните горски земи - гори и земи от държавния горски фонд, в които ерозията е напреднала и застрашава с повреди и затлачвания населени места, язовири, работни земи, шосета, мостове, железопътни линии и други обекти с важно стопанско значение.


Чл. 5. Категоризирането на горите се извършва от министъра на горите и опазване на природната среда след съгласуване със заинтересуваните министерства и други ведомства по предложение на комисия в състав: председател - представител на горско-промишления комбинат, и членове - представители на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет, на горското стопанство и на изпълнителния комитет на общинския народен съвет, на чиято територия се намират горите.


Чл. 6. (1) Лесоустройствените проекти на горските стопанства се изготвят от ИППГСС "Агролеспроект" при Министерството на горите и опазване на природната среда, съгласуват се с изпълнителните комитети на съответните окръжни народни съвети и се утвърждават от министъра на горите и опазване на природната среда.

(2) Лесоустройствените проекти за горите на селскостопанските организации се изготвят от ИППГСС "Агролеспроект" и се утвърждават от главния директор на горскопромишления комбинат съгласувано с ИК на окръжния народен съвет.

(3) Лесоустройствените проекти се съставят въз основа на лесоустройствена инструкция, която се утвърждава от министъра на горите и опазване на природната среда.


Чл. 7. (1) Собствениците на работни земи, трайни насаждения, дворни места и други имоти, които се намират в държавния горски фонд или непосредствено граничат с него, са длъжни да ограничат имотите си с трайни видими знаци - окопи или дървени стълбове, по указание на горското стопанство.

(2) Когато за ограничаването по ал. 1 са необходими дървени материали, те се отпускат от горското стопанство без заплащане на такси.


Чл. 8. Отчуждаване на кооперативни, обществени и частни земи, които се включват в държавния горски фонд, се извършва по реда на Закона за собствеността и Закона за опазване на обработваемата земя и пасищата.


Чл. 9. (1) Всички искания за изключване на гори и други земи, както и за предоставяне на площи от държавния горски фонд за стопанисване и ползуване или за строеж по реда на чл. 8 и 9 ЗГ се отправят чрез съответните министерства, други ведомства или по-горестоящи организации до Министерството на горите и опазване на природната среда.

(2) Горите и горските земи, които се изключват от държавния горски фонд, се използуват по начин и в срокове, определени в решението за изключването им.


Чл. 10. (1) От държавния горски фонд могат да се изключват:

1. земи, годни за превръщане в работни земи с трайно земеделско ползуване, които се причисляват към държавния поземлен фонд, с изключение на иглолистни и високостеблени широколистни насаждения и нискостеблени гори в добро състояние;

2. земи за построяване и разширяване на заводи, фабрики, минни обекти и други държавни и обществени строежи;

3. земи за създаване и разширяване на селища.

(2) При изключване на гори и земи от държавния горски фонд за всяко населено място се спазва минималният процент на лесистост, установен с чл. 7 ЗГ, като се вземат предвид и горските насаждения извън държавния горски фонд.


Чл. 11. (1) В държавния горски фонд могат да се включват, независимо от площта им, и обезлесени, ерозирани и други земи извън границите на горите или всред тях, които не могат да се използуват за засяване с друг вид трайни култури и залесяването на които е наложително с оглед да се спре ерозията на почвата, да се укрепят пороите и да се регулира водният режим на реките.

(2) При цялостно земеустрояване и изправяне на границите между държавния горски фонд и селскостопанския фонд могат да бъдат включени в държавния горски фонд и работни земи независимо от количеството на почвата и наклона на терена.


Чл. 12. (1) Исканията за изключване и предоставяне на гори и земи от държавния горски фонд и за включване на необработваеми земи се разглеждат от комисия в състав: председател - главният директор на горскопромишления комбинат или негов заместник, и членове - директорът на горското стопанство, представители на окръжния и общинския народен съвет и на селскостопанските организации.

(2) Комисията се свиква от главния директор на горскопромишления комбинат.

(3) Пътните, дневните и квартирните пари на членовете на комисията се изплащат от ведомството, в което те служат.

(4) Председателят на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет или натоварено от него длъжностно лице взема становище по предложенията на комисията, след което цялата преписка се представя в Министерството на горите и опазване на природната среда.

(5) Обработваема земя и пасища се включват в държавния горски фонд по реда на Закона за опазване на обработваемата земя и пасищата и на правилника за прилагането му.


Чл. 13. (1) Министърът на горите и опазване на природната среда, съгласувано с министъра на земеделието и хранителната промишленост, при цялостно земеустрояване на дадено землище може да включва в държавния горски фонд до 10 хектара работни земи, като се извърши замяна със земи от държавния горски фонд по реда на чл. 13 от Закона за собствеността. Замяната и включването се извършват само при съгласие на съответния собственик на имота, а за земи на АПК, ПАК и ТКЗС - при съответно решение на общото събрание.

(2) По реда на ал. 1 се извършва и замяна с маломерни работни земи, намиращи се в държавния горски фонд.


Чл. 14. (1) Ежегодно, не по-късно от един месец преди започване на теренните работи по земеустрояването изпълнителните комитети на окръжните народни съвети уведомяват горскопромишлените комбинати кои землища подлежат на земеустрояване.

(2) Комисията по чл. 12 от този правилник се свиква от главния директор на горскопромишления комбинат. Заедно с представител на управление"Земеделие" при окръжния народен съвет комисията определя в общи черти разграничителните линии между държавния горски фонд и селскостопанския фонд, както и вида и размера на площите, които се предлагат за включване и изключване от държавния горски фонд, с подробно описание на площта и насажденията. Изготвеният протокол се утвърждава от Министерството на земеделието и хранителната промишленост и Министерството на горите и опазване на природната среда и служи за основа при земеустрояването.

(3) След завършване на теренната работа управление "Земеделие" представя в горскопромишления комбинат точни данни и скици на предлаганите за включване и изключване площи от държавния горски фонд, които се разглеждат от комисията по чл. 12 от този правилник.


Чл. 15. (1) Изключените земи от държавния горски фонд до изкореняването им се стопанисват и опазват съгласно Закона за горите. Добитата дървесина от тези земи се включва в лесосечния фонд на съответните горски стопанства за изпълнение на плана.

(2) Единични и групи дървета върху земи на селскостопанските организации, които се включват в държавния горски фонд при изсичането им, се предават безвъзмездно на съответните селскостопански организации.

(3) Не се разрешава да се залесяват земи и пасища, преди да бъдат включени в държавния горски фонд.


Глава трета.
УПРАВЛЕНИЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ГОРСКИ ФОНД

Чл. 16. (1) Непосредственото управление на горите и земите на държавния горски фонд и провеждането на мероприятията по стопанисването, залесяването, ползуването и опазването им се извършват от горските стопанства.

(2) Горскопромишлените комбинати и районните инспекции на горите и опазването на природната среда упражняват оперативно ръководство и контрол върху дейността на горските стопанства.


Чл. 17. (1) Служителите в горските стопанства, които живеят в горите, ползват без заплащане на наем необходимите им жилища в горските домове и кантони.

(2) Служителите по предходната алинея, ако нямат други свои земи, могат да използуват със семействата си за лични нужди без заплащане на такси до 5 декара работни или сенокосни площи, до 5 кубически метра дърва за горене без право на продажба и да пускат на паша в горите до 5 овце и 1 крава или биволица с приплода й.

(3) Работниците и служителите в горските стопанства, които са работили над 10 години по горите, могат да получат с разрешение на Министерството на горите и опазване на природната среда за строеж или ремонт на собствени жилища и покъщнина еднократно до 5 куб. м дървен строителен материал срещу заплащане на тарифни такси без право на продажба.


Чл. 18. (1) Всички служители по горите по време на работа и при изпълнение на службата си задължително носят униформено облекло.

(2) Списъците и отличителните знаци на длъжностите и работните места, за които се дава униформено облекло, материята, цветът и видът на облеклото се определят с инструкция на министъра на горите и опазване на природната среда съгласувано с Централния комитет на Профсъюза на работниците от горите и горската промишленост, а за материята - и с Министерството на вътрешната търговия и услугите.


Чл. 19. (1) За успешна борба с нарушенията в държавния горски фонд, за проявяване инициатива, находчивост и самоотверженост при изпълнение на служебните задължения на органите по опазване на горите се дават парични награди.

(2) Редът за награждаване и размерът на наградите се определят с инструкция, утвърдена от министъра на горите и опазване на природната среда, съгласувано с Министерството на финансите, с Министерството на труда и социалните грижи и с централния комитет на Профсъюза на работниците от горите и горската промишленост.

(3) Наградите се изплащат от специалната задбалансова сметка при горскопромишлените комбинати, средствата по която се набират от отчисления в размер на 20% от събираните глоби за нарушенията на Закона за горите съгласно чл. 64, ал. 2 от същия закон.

(4) По този ред могат да бъдат награждавани и други лица, проявили особено усърдие и допринесли за откриване и ограничаване на нарушенията в държавния горски фонд.


Глава четвърта.
СТОПАНИСВАНЕ И ПОЛЗУВАНЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ГОРСКИ ФОНД

Чл. 20. (1) Стопанисването и ползуването на държавния горски фонд се извършват въз основа на народностопанския план и съобразно предвижданията на лесоустройствените проекти с оглед на увеличаване продуктивността на горите, задоволяване нуждите на народното стопанство от дървесина и други горски продукти, повишаване водоохранните, защитните, противоерозионните, хигиенните и други функции на горите.

(2) Забраняват се всякакви действия в горите, които водят към намаляване на продуктивността им, затрудняват възобновяването им, влошават тяхното състояние или довеждат до унищожаването им.

(3) Забранява се изсичането на клековите насаждения. По изключение това се допуска само на равни места (с наклон до 10 градуса) и в горските насаждения с оглед на възобновяването им при провеждане на горскостопански мероприятия.


Чл. 21. (1) В горите се организират предимно високостеблено стопанство. Нискостебленото и клоносечното стопанство се ограничават и запазват само там, където са свързани с поминъка на населението.

(2) Начинът на стопанисване на горите, както и редът и размерът на ползуването от тях се установяват с лесоустройствените проекти.


Чл. 22. (1) В горите се извършва главна, отгледна и санитарна сеч.

(2) Във високостеблените и в издънковите гори, определени за превръщането им във високостеблени, се извършва главна сеч с предварително и последващо възобновяване.

(3) В горите със стопанско значение се извършва постепенна, котловинно-постепенна, групово-изборна и изборна сеч.

(4) В защитните гори се извършва групово-изборна и изборна сеч с оглед на превръщането им в смесени и разновъзрастни.

(5) В курортните гори, в зелените зони и в поройните горски земи се извършва групово-изборна и изборна сеч.

(6) В държавните горски пояси се извършва само санитарна и отгледна сеч. С разрешение на Министерството на горите и опазване на природната среда може да се извършва и друг вид сеч.

(7) В резерватите не се извършва никаква сеч. Като изключение се допуска само санитарна сеч при масов каламитет, и то с разрешение на Министерството на горите и опазване на природната среда.

(8) Гола сеч се извършва в тополовите и акациевите гори, а като изключение и в другите гори в лошо състояние, в които естественото възобновяване е затруднено и почвата не е застрашена от ерозия.

(9) В нискостеблените гори се извършва гола сеч с издънково възобновяване.

(10) Извършването на санитарна и отгледна сеч и събирането на суха и паднала маса се допускат през цялата година.

(11) Видът на главната сеч се определя с лесоустройствения проект.


Чл. 23. В младите, средновъзрастните и дозряващите насаждения, независимо от категорията на гората, се извършва отгледна и санитарна сеч. Не се допуска отгледна сеч в насаждения с пълнота под 0,7 освен когато имат групов строеж.


Чл. 24. Във високостеблените гори със затруднено естествено възобновяване се дава предимство на сечта с изкуствено възобновяване, като площите се залесяват най-късно две години след сечта.


Чл. 25. При определяне размера на ползуването на дървесината на корен от горите по чл. 17 ЗГ се включва и сухата и паднала дървесна маса, както и дървесната маса, добивана при отглеждане на младите насаждения.


Чл. 26. (1) Право на ползуване от дървесина на корен имат горските стопанства, селскостопанските организации и местното население.

(2) Горските стопанства могат да използуват дървесина на корен за изпълнение на плана по дърводобива и за собствени нужди. Те добиват дървесина от сечищата във всички категории гори и видове сеч.

(3) Селскостопанските организации и местното население използуват дървесина на корен само от сечищата, предназначени за задоволяване на техните нужди.

(4) Други ползуватели на дървесина на корен се допускат с разрешение на Министерския съвет.


Чл. 27. (1) В позволителното за сеч се определят за всяко насаждение конкретни диференцирани начални и крайни срокове за сеч и извоз в зависимост от месторастенето и състоянието на насажденията и подраста, от количеството на определените за сеч дървета, от състоянието на пътищата за извоз и съобразно производствената програма на ползувателя.

(2) Сроковете за добиване, за преработка в гората и за извоза на странични горски продукти се определят от горското стопанство при издаване на позволителното.


Чл. 28. (1) По уважителни причини сроковете по ал. 1 на предходния член за сеч могат да бъдат продължавани до три месеца, но не по-късно от 31 декември на същата година.

(2) По уважителни причини сроковете за извоз могат да бъдат продължавани до три месеца, а за буковите материали - до един месец.

(3) Във всички случаи сроковете за извоз се продължават само ако това няма да доведе до обезценяване на материалите.

(4) Когато ползувател е горското стопанство, сроковете за сеч и извоз се продължават от горско-промишления комбинат, а в останалите случаи - от горското стопанство.


Чл. 29. (1) Продължаване на сроковете за сеч и извоз на дървесината се разрешава въз основа на писмено искане от ползувателя, направено не по-късно от 10 дни преди изтичане на сроковете, отразени в позволителното, а за гражданите - и по устно заявление, ако то е направено преди изтичане на съответния срок.

(2) Продължаването на сроковете за сеч и извоз се вписва от горското стопанство във всички части на позволителното за сеч.

(3) По реда, указан в предходната алинея, се продължават и сроковете за добиване и извоз на странични горски продукти.


Чл. 30. (1) След изтичане на сроковете за сеч и извоз на отпуснатата дървесина на корен или на сроковете за добиване и извоз на странични горски продукти останалата неизсечена или неизвозена дървесина и странични продукти остават на разположение на горското стопанство. Заплатените по позволителното суми не се връщат, а неизплатените суми се събират от ползувателя по установения ред.

(2) Разпоредбата по предходната алинея не се прилага, когато ползувателят е самото горско стопанство.


Чл. 31. (1) Горските стопанства, които са приключили сечта по лесосечния фонд на текущата година, имат право от 1 ноември на същата година да започнат предсрочно сечта и извоза до камионна станция на част от лесосечния фонд за следващата година.

(2) Редът и начинът за разрешаване на предсрочна сеч се определят от министъра на горите и опазване на природната среда.


Чл. 32. По време на пожароопасния сезон в горите горскопромишленият комбинат, съгласувано с изпълнителния комитет на съответния окръжен народен съвет, може да спре сечта и извоза на дървесината. В тези случаи сроковете за сеч и извоз по позволителното се продължават с толкова време, за колкото са били преустановени сечта и извозът.


Чл. 33. (1) Ползуването на дървесина на корен и на странични горски продукти се извършва само с писмени позволителни, издавани от горските стопанства. Други писмени или устни разрешения за ползуване са недействителни.

(2) За ползуване дървесина на корен и за странични горски продукти от държавния горски фонд съобразно категорията им (приложение № 3) ползувателите заплащат такси, определени в тарифите: за таксите на корен на строителната дървесина и дървата за горене, които се заплащат от държавните дърводобивни предприятия съгласно приложенние № 1; за таксите на корен на строителната дървесина, дървата за горене и вършината, които заплащат местното население и другите ползуватели съгласно приложение № 2, и за таксите на страничните ползувания от горите и страничните горски продукти без добиването им съгласно приложение № 4.


Чл. 34. (1) Таксата за отпусната дървесина на корен или за странични горски продукти се изчислява от горското стопанство въз основа на действуващите тарифи и се посочва в позволителното.

(2) При безплатно отпускане на дървесина на корен или на странични горски продукти в позволителното се посочва основанието за това.

(3) Редът и начинът за изчисляване и внасяне на тарифните такси, когато ползувател е горското стопанство, се определят с инструкция, утвърдена от министъра на горите и опазване на природната среда и министъра на финансите.


Чл. 35. (1) Ползуването на дървесината на корен се извършва по предварително установена или по добита след сечта дървесна маса.

(2) При ползуването по предварително установена дървесна маса горското стопанство предварително установява количеството на дървесната маса на маркираните дървета или сечищната площ и определя асортиментните по специални таблици.

(3) Ползуването по добита след сечта дървесна маса се прилага при реконструкция, при събиране на суха и паднала маса, при отгледна сеч в младите насаждения, при клоносечно ползуване, при събиране на листников фураж, при извършване на отгледна сеч в нискостеблени гори, както и при гола сеч в нискостеблените гори, предназначени за задоволяване нуждите на местното население. При този начин ползувателят се допуска с позволително за сеч да събере или да отсече определената му дървесина и да я извози до указаните в позволителното временни складове и места, където добитата дървесина се измерва и описва от горското стопанство.

(4) Горското стопанство ползува дървесина на корен по предварително установена и по добива след сечта дървесна маса, а всички останали ползуватели - само по добива след сечта дървесна маса.


Чл. 36. (1) Горското стопанство определя сечищата и маркира лесосечния фонд във високостеблените гори преди настъпването на годината за сечта с оглед ежегодно към 31 декември да има маркирани по два лесосечни фонда.

(2) Всички дървета, определени за сеч, се маркират с контролна горска марка. Тя се поставя в основата на дърветата, от долната страна на склона, на надземни коренови части, така че след отсичането на дърветата марката да остане на дънера.


Чл. 37. (1) Боровите насаждения се включват в лесосечния фонд само след използуване на смолата им.

(2) Изсичането на борови дървета и насаждения, преди да е използувана смолата им, може да се допусне, ако те не са пригодни за смолодобиване, с разрешение на Министерството на горите и опазване на природната среда.


Чл. 38. (1) Ползувателите на дървесината на корен и на страничните горски продукти, включително и горските стопанства, са длъжни:

1. да секат само маркираните за сеч дървета или само дърветата в границите на определеното сечище съгласно позволителното за сеч;

2. да запазват от изсичане или повреждане неподлежащите на сеч дървета - от семенни групи и ивици, специални и немаркирани дървета, подраст, младиняк и др.;

3. да пазят граничните стълбове, марките и номерата на маркираните дървета за сеч;

4. да повалят дърветата при сечта така, че да не повреждат околните дървета и подраста, да пазят от задръстване пътищата, канавките, реките, граничните линии, просеките и др.;

5. правилно да разкрояват повалените стъбла с оглед добиването на най-ценни и дефицитни асортименти;

6. да отсичат всички маркирани дървета, а при гола сеч - всички дървета върху площта без оглед на дървесния вид, качеството на дървесината и теренните условия, с изключение на забранените за сеч дървета, указани в позволителното;

7. да спазват установените правила и изисквания за техническа и противопожарна безопасност при работа в горите и горско-санитарния минимум;

8. да извозват или да спускат дървесната маса само по определените пътища и места от горското стопанство;

9. да заравят своевременно ямите, образувани при изваждане на пънове и борина.

(2) Ползувателите на дървесина на корен са длъжни да спазват и всички други разпоредби, издадени от Министерството на горите и опазване на природната среда относно работата в сечищата, смолодобива и добиването на странични горски продукти.


Чл. 39. (1) Дърветата се секат ниско до земята, като височината на пъна, мерена от горната му страна, не надминава 5 см за пънове с диаметър до 20 см и 10 см за по-дебелите пънове.

(2) При издънково възобновяване не се допуска сеч чрез неправилно засичане на дърветата от двете страни, както и унищожаване на пъновете.


Чл. 40. (1) При ползуване на дървесината по предварително установена дървесна маса на маркираните дървета за сеч и по предварително установена дървесна маса върху определена сечищна площ ползувателят има право да извозва дървените материали и дървата за горене едновременно със сечта.

(2) при ползуване на добита след сечта дървесна маса тя се измерва в сечището или на временните складове, указани в позволителното за сеч.

(3) Извозването от определените места за измерване се разрешава след като дървесината бъде измерена и горското стопанство направи заверка в позволителното за сеч.

(4) Дървесината, изнесена вън от местата за нейното измерване и необявена за измерване, остава в разпореждане на горското стопанство.


Чл. 41. Дървесината, отсечена при ползуване на добитата след сечта дървесна маса, се подрежда на местата, определени за измерване, така че да има възможност лесно да се огледа, измери и опише. Обработване на добития материал преди измерването му не се допуска.


Чл. 42. (1) Почистването на сечищата от отпадъци се извършва едновременно със сечта и продължава най-късно до приключване извоза на дървесината до временните складове. Сечищата се почистват от ползувателя съгласно указанията, дадени в позволителното за сеч.

(2) Към отпадъците се причисляват кори, трески, вършина и други подобни, които по стопански и икономически съображения не могат да бъдат използувани като строителна и горивна дървесина. Най-големият размер на диаметъра на вършината, която се отнася към отпадъците при сечта, е 3 см на дебелия край.


Чл. 43. (1) Горските стопанства, горскопромишлените комбинати и районните инспекции по горите контролират правилното и рационално извършване на сечта, разкройването и извоза на дървесината и страничните горски продукти.

(2) Когато ползувателят на дървесината на корен не почиства сечищата от отпадъците едновременно със сечта, не изпълнява задълженията си по чл. 38 от този правилник или нарушава изискванията, посочени в позволителното за сеч, горското стопанство има право да спре сечта, докато се отстранят допуснатите нередности.

(3) Почистването на сечищата се контролира и от противопожарните органи.


Чл. 44. Добитата дървесина при ползуване по добита след сечта дървесна маса се измерва до 15 дни след изтичане на срока за сечта по позволителното за сеч. При нужда се допуска и предсрочно частично измерване на добитата дървесна маса. Резултатите от това измерване се отбелязват с акт, който се подписва от представител на горското стопанство и от ползувателя. Описаните и измерени дървени материали се маркират с контролна горска марка.


Чл. 45. (1) При всички видове ползувания, включително и при добиване на суха, паднала и каламитетна маса сечищата се освидетелствуват до 30 дни след изтичане на срока за извоз.

(2) Ако поради непреодолими природни условия дървесината не може да се измери в определения срок или да се освидетелствуват сечищата, това се прави до 10 дни след нормализиране на природните условия.

(3) За резултата от освидетелствуване на сечището се съставя акт, който се подписва от представител на горското стопанство и от ползувателя.

(4) В акта се излагат всички данни за изпълнението на поетите задължения от ползувателя, както и всички показатели, необходими за цялостното приключване на договорните отношения с ползувателя. В него се вписват и всички възражения на ползувателя във връзка с освидетелствуване на сечището.

(5) Когато ползувателят на дървесина на корен е горското стопанство, актът за освидетелствуване на сечищата се съставя по реда, предвиден в чл. 47 от този правилник.


Чл. 46. (1) За вредите, нанесени на държавния горски фонд при сечта и извоза на предоставената дървесина, ползувателите заплащат обезщетение на горското стопанство в размер на стойността на причинените вреди или на средствата, необходими за отстраняването им. Размерът на вредите се установява в акта за освидетелствуване на сечищата.

(2) Събраните суми от ползувателите, дължими като обезщетение за причинени вреди на държавния горски фонд, се внасят във фонд "Лесокултурни мероприятия и строеж на горски пътища".

(3) Когато ползувател е горското стопанство, виновните служебни лица отговарят за причинените вреди по реда на Закона за финансовия контрол и на Кодекса на труда.


Чл. 47. Организацията и начинът на извършване дърводобива от горските стопанства, както и правата и задълженията на служебните лица при извършване на сечта и извоза се определят с инструкция, утвърдена от министъра на горите и опазване на природната среда.


Чл. 48. (1) Министерството на горите и опазване на природната среда ежегодно инвентаризира и организира добиването с предимство на сухата и падналата дървесна маса на труднодостъпни места в горите и на единично пръснати дървета.

(2) Дървесната маса по предходната алинея се добива само от горското стопанство и се включва в плана на лесосечния фонд. За ползуването й се заплащат установените тарифни такси.


Чл. 49. (1) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 1979 г. и бр. 48 от 1982 г.) Горско-стопанските комбинати да разпределят до 7 на сто от добитата суха и паднала маса на труднодостъпни места в горите и на единично пръснати дървета за стимулиране на взелите пряко участие в добива и извозването им до временен склад срещу заплащане на установените тарифни такси на корен.

(2) Средствата, необходими за изплащане на допълнителните възнаграждения по предходната алинея, се отпускат от фонд "Лесокултурни мероприятия и строителство на горски пътища".

(3) Ежегодно в плана на Министерството на горите и горската промишленост да се предвиждат до 3 хил. куб. м иглолистен строителен материал, който да се разпределя от съответните горскостопански комбинати срещу заплащане на установените тарифни такси на корен за нуждаещите се горски работници, след като се установи по съответния ред, че им е необходим държавен материал за строеж.


Чл. 50. (1) За стимулиране събирането на суха и паднала дървесна маса на труднодостъпните места в горите и на единично пръснати дървета ежегодно по преценка на Министерството на горите и опазване на природната среда се отпускат необходимите средства от фонд "Лесокултурни мероприятия и строеж на горски пътища".

(2) Определянето на труднодостъпните места, както и редът и условията за отпускане на средствата по ал. 1 се установяват с инструкция, утвърдена от министъра на горите и опазване на природната среда, съгласувано с Министерството на финансите и с Държавния комитет за планиране.


Чл. 51. (1) Министерството на горите и опазване на природната среда организира извън плана като странична дейност добиването на дърва за горене и дребна строителна дървесина от лесосечния фонд за населението, които се получават при прочистването на младите горски насаждения. Дървесината се добива с оборотни средства за основната дейност по дърводобива.

(2) Дървата за горене и дребната строителна дървесина се продават от горските стопанства на местното население и селскостопанските организации по разпределение на съответните народни съвети. Продажбата се извършва по костуеми цени, които не трябва да превишават държавните цени на дребно, а материалите се получават на временен склад в гората.

(3) За дървата за горене и дървесината по предходната алинея се начисляват установените тарифни такси на корен за местното население.


Чл. 52. (1) Въз основа на чл. 22, ал. 1 ЗГ могат да се отсичат дървени материали за ограждане на култури, сечища и насаждения, за гранични и стипански стълбове, за строеж на баражи, клейонажи и други съоръжения за борба с ерозията, за направа на хранилки и други съоръжения за отглеждане на дивеча, за научноизсладователска работа, за строеж на мостове, горски пътища, въжени линии, рампи за дървени материали, телефонни линии и електропроводи, обслужващи горското стопанство, и за други нужди на горското стопанство, когато обектите се намират в държавния горски фонд.

(2) По реда на предходната алинея се разрешава и отсичането на дървен материал за строителство на горски сгради в държавния горски фонд, като горски кантони, трайни и временни жилища за работниците по мероприятията в горското и ловното стопанство, контролни горски пунктове и административно-битови сгради.

(3) Отсичането на дървен материал за строеж на високопланински заслони, водопои и други постройки се извършва по реда, посочен в предходните алинеи, само когато те се намират във високопланинските пасища.

(4) Разрешенията за отсичане на материала по чл. 22, ал. 1 ЗГ се дават само от Министерството на горите и опазване на природната среда. Във всички случаи исканията трябва да бъдат съответно документирани.


Чл. 53. (1) По чл. 22, ал. 2 ЗГ разрешения за сеч се дават от съответното горско стопанство в размер до 10 куб. м годишно, от горскопромишления комбинат - до 50 куб. м и от Министерството на горите и опазване на природната среда - за по-големи количества. Разрешенията се дават по мотивирани и документирани писмени искания на заинтересуваните ведомства.

(2) Във всички случаи по чл. 22 ЗГ горското стопанство издава позволително за сеч, в което се отбелязват дървесният вид, количеството дървесина, мястото, откъдето ще се добие, номерът и датата на даденото разрешение. Необходимите материали се добиват предимно от суха и паднала маса или от санитарна и отгледна сеч в подходящи насаждения, без да се влошава състоянието им, независимо от това, дали са определени за сеч през десетилетието, но винаги предварително маркирани.


Чл. 54. Исканията за разрешаване на строеж на дърворезни и други промишлени предприятия за преработване на дървени материали и други горски продукти по чл. 25 ЗГ се отправят чрез съответните горскопромишлени комбинати до Министерството на горите и опазване на природната среда преди изготвяне на технико-икономическите условия за проектиране. В писменото съгласие се определя точното място на строежа. По същия ред се отправят и исканията за даване съгласие за прокарване и разширяване на горски шосета и пътища, стабилни въжени линии, телефонни линии и др.


Чл. 55. (1) Строителството върху земи от държавния горски фонд за нуждите на учреждения и организации се извършва само с разрешение от министъра на горите и опазване на природната среда по чл. 9 ЗГ.

(2) Строителство за нуждите на горскостопанската дейност и дърводобива, за направа на малки просеки с широчина до 3 метра, за геофизични, геоложки, земемерни и други проучвания, както и построяване на жилищни, стопански и други сгради, бараки, мандри, кошари и др. всерд горите или до 100 метра от границите им върху земи, невключени в държавния горски фонд, се извършват с разрешение от горското стопанство по чл. 26 ЗГ.

(3) Исканията за даване съгласие за извършване на работи по издирването и експлоатацията на мини и кариери в държавния горски фонд по чл. 31 ЗГ се отправят до Министерството на горите и опазване на природната среда чрез съответния горскопромишлен комбинат.

(4) Когато при извършване на работите, предвидени по чл. 25, 26 и 31 ЗГ, се налага да се отсичат горски дървета, те трябва да се маркират предварително от органите на горското стопанство. Добитите дървени материали и дърва за горене остават в разпореждане на горското стопанство за изпълнение на плана по дърводобива.


Чл. 56. (1) Пашата на добитък в държавния горски фонд по чл. 29 ЗГ се извършва по годишен план, утвърден от министъра на горите и опазване на природната среда след съгласуване с Министерството на земеделието и хранителната промишленост и с Държавния комитет за планиране.

(2) Площите, в които се допуска паша, както и броят и видът на добитъка, който се пуска на паша, се определят ежегодно от горското стопанство, съгласувано с изпълнителните комитети на окръжните народни съвети, съгласно предвижданията на лесоустройствените проекти и състоянието на насажденията.


Чл. 57. (1) За странични ползувания по чл. 27 ЗГ разрешението се дава само с позволително за странични ползувания.

(2) За събиране на горски плодове, семена, билки и гъби за лични нужди не се взема разрешение от горското стопанство и не се заплаща такса.


Глава пета.
СТОПАНИСВАНЕ, ПОЛЗУВАНЕ И ОПАЗВАНЕ ГОРИТЕ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Чл. 58. (1) Въз основа на чл. 8 ЗГ се предоставят на селскостопанските организации за безвъзмездно стопанисване и ползуване маломерни държавни гори с размер до 300 декара всяка една, които се намират в работните им земи.

(2) В планинските и полупланинските райони на страната могат да се предоставят по чл. 8 ЗГ за безвъзмездно стопанисване и ползуване части от държавни нискостеблени и клоносечни гори на селскостопанските организации, като се изхожда от броя на домакинствата в тях, при база 3 декара на домакинство. Общият размер на тези горски площи не може да надминава 5% от общата заселена площ на горите в страната.


Чл. 59. (1) Стопанисването, ползуването и опазването на горите, предоставени на селскостопанските организации по чл. 8 ЗГ, както и горите и горските насаждения, създадени по чл. 4, буква "в" ЗГ от неселскостопански организации и предприятия, се извършва съгласно Закона за горите и този правилник.

(2) Опазването на отделните дървета, гори и горси насаждения на селскостопански организации, намиращи се извън държавния горски фонд, става съгласно Закона за опазване на селскостопанското имущество и правилника за прилагането му.


Чл. 60. (1) Годишните планове за главното ползуване (сеч), за страничните ползувания и за мероприятията по стопанисване на горите по чл. 8 ЗГ и залесяванията се съставят от горското стопанство съгласувано със селскостопанските организации. Те се утвърждават от председателя на изпълнителния комитет на окръжния народен съвет и от главния директор на горско-промишления комбинат.

(2) Въз основа на плановете по предходната алинея селскостопанските организации всяка година предвиждат необходимите средства за реализиране на мероприятията.

(3) Ползуването на горите по чл. 8 ЗГ не се разрешава, ако не са изпълнени предвидените мероприятия по стопанисване и залесяване през предходната година.


Чл. 61. (1) Необходимите фиданки и семена за залесяване в горите на селскостопанските организации се отпускат от горските стопанства безплатно по предварително сключени договори съобразно предвидените мероприятия в плановете.

(2) За похабяване на отпуснатия посевен и посадъчен материал виновните длъжностни лица носят материална отговорност.


Чл. 62. (1) На селскостопанските организации, които върху свои или преддени им за ползуване държавни земи създадат горски насаждения в добро състояние на 5-годишна възраст, се отпуска еднократно до 2 куб. м дървен строителен материал на корен за всеки 10 декара залесена площ срещу заплащане на тарифната такса.

(2) Всяка година в плана за лесосечния фонд се предвижда необходимата дървесина, която се отпуска съгласно предходната алинея.


Чл. 63. (1) Сечта и извозът на дървесина и пашата в горите на селскостопанските организации за собствени нужди се извършват с позволителни, които се издават от съответното горско стопанство по реда, установен за горите на държавния горски фонд.

(2) Дървеният строителен материал, дървата за горене, вършината, листниковият фураж и другите странични ползувания за нуждите на селскостопанските организации от горите по чл. 8 ЗГ се разрешават без заплащане на такси.

(3) След задоволяване нуждите на селскостопанските организации останалата дървесна маса, добита от горите им, както и излишните площи за паша в тях могат да се предоставят от селскостопанските организации на други ползуватели срещу заплащане на тарифната такса или на съответната цена при продажба на готова продукция.

(4) Средствата, получени от ползуване на тези гори, се внасят в приход на съответните селскостопански организации.


Чл. 64. (1) Горите на селскостопанските организации, които се числят към държавния горски фонд, се охраняват както от назначени за целта горски пазачи на тези организации, така и от органите на горските стопанства.

(2) При откриване на нарушения в горите по предходната алинея горските пазачи са длъжни незабавно да уведомят органите на горското стопанство, които съставят акт за констатираните нарушения.Актът се подписва и от горския пазач като откривател на нарушението.

(3) За всички нарушения, извършени в горите по предходната алинея, виновните лица се наказват съгласно Закона за горите.

(4) Присъдените суми за глоба и обезщетения се внасят по реда, предвиден в чл. 64, ал. 2 ЗГ.


Чл. 65. Министърът на горите и опазване на природната среда, съгласувано с Министертсвото на земеделието и хранителната промишленост и с изпълнителния комитет на съответния окръжен народен съвет, може да отнема предоставените гори от държавния горски фонд на селскостопанските организации по чл. 8 ЗГ, когато те не се стопанисват или ползуват съобразно разпорежданията на Закона за горите и този правилник.


Глава шеста.
ЗАЛЕСЯВАНЕ И БОРБА С ЕРОЗИЯТА

Чл. 66. Залесителните мероприятия в държавния горски фонд се провеждат главно:

1. за възобновяване на зрелите високостеблени насаждения, в които се извършва усилено ползуване, за попълване и укрепване на създадените култури и изредените млади, средновъзрастни и високостеблени широколистни и иглолистни насаждения;

2. за реконструкция - подобряване състоянието и състава и увеличаване производителността на закелявелите, редки, слабопроизводителни нискостеблени и високостеблени насаждения и клоносечни гори;

3. за регулиране на водния отток и за укрепяване на поройните водосбори и водосборите на язовирите, микроязовирите, разливащите се поройни реки и на други специални обекти и за създаване на защитни горски пояси;

4. за озеляняване околностите на населени места, промишлени центрове, язовири, пътища и железопътни линии, курорти, исторически обекти, места за отдих, поречия на големи реки и др.;

5. за създаване на горски насаждения върху поройни и голи земи, пожарища и празни пустеещи места в държавния горски фонд.


Чл. 67. (1) Залесяванията се извършват по начин, предвиден в лесоустройствените и работните проекти за борба с ерозията, залесяванията и др. и в годишните планове за залесяванията.

(2) За залесяване се използуват съобразно целите и условията на месторастенето подходящи ценни от промишлено, народостопанско, противоерозионно и декоративно гледище дървесни и храстови видове, като се дава предимство на иглолистните, бързорастящите и други ценни дървесни и храстови видове.

(3) Обектите за залесяване в държавния горски фонд се определят всяка година от горските стопанства след съгласуване с изпълнителните комитети на окръжните народни съвети.

(4) Не се изисква съгласуване по предходната алинея, когато залесяването е свързано с възобновяване на сечищата.


Чл. 68. Работните проекти за борба с ерозията, за озеленяване и др. за обекти, в които същевременно се предвиждат и хидромелиоративни мероприятия, или за обекти, които са в непосредствена връзка със стопанисването на такива съоръжения, се съгласуват със заинтересуваните учреждения и организации.


Чл. 69. Учреждения, организации и граждани, които притежават или стопанисват земи, граничещи непосредствено с водоотоци на реки, потоци, долове, канали, доги, напоителни вади и др., се задължават да засаждат в един или няколко реда бързорастящи дървесни видове.


Чл. 70. Залесяванията в горите на селскостопанските организации и в земите, невключени в държавния горски фонд, се извършват със средства на тези, които притежават или стопанисват имотите.


Чл. 71. Когато обработваеми земи, населени места, съоръжения, сгради и други имоти са застрашени от разрушаване или засипване от поройни води, идващи от земите на държавния горски фонд, по искане на заинтересуваните учреждения, организации и окръжни народни съвети Министерството на горите и опазване на природната среда извършва съответни укрепителни мероприятия в държавния горски фонд.


Чл. 72. (1) Министерството на горите и опазване на природната среда организира, ръководи и изпълнява всички залесителни мероприятия в държавния горски фонд.

(2) Министерството на горите и опазване на природната среда съгласувано с изпълнителните комитети на народните съвети контролира и ръководи залесяванията в горите на селскостопанските организации, улеснява, поощрява и оказва техническа помощ при всички други залесявания извън държавния горски фонд.


Чл. 73. (1) Горските разсадници се създават предимно върху земи на държавния горски фонд.

(2) При необходимост горски разсадници могат да се създават и върху обработваеми земи и пасища по реда на Закона за опазване на обработваемата земя и пасищата.


Чл. 74. (1) Земи от държавния горски фонд, които подлежат на предварителна почвообработка за залесяване или са залесени, могат да бъдат предоставени временно за селскостопанско ползуване без заплащане на наем.

(2) Когато земите, подлежащи на предварителна почвообработка, са заети от малоценни насаждения и подлежат на реконструкция, за изсечената вършина, пънове, корените и другите отпадъци при сечта не се заплащат такси.

(3) Редът и начинът за предоставяне и ползуваане на тези земи се определят от министъра на горите и опазване на природната среда с инструкция.


Чл. 75. Необходимите семена и фиданки за масивни залесявания, извършвани от държавни и обществени организации върху техни земи, се отпускат от държавните горски разсадници без заплащане на такси.


Чл. 76. (1) Всички тарифни такси за дървесина на корен и други приходи от горите се внасят във фонд "Лесокултурни мероприятия и строеж на горски пътища" при Министерството на горите и опазване на природната среда. Със средствата от този фонд се финансират залесяванията, строителството на горски пътища, проектанските работи, охраната на горите и други мероприятия.

(2) Учебните опитни горски стопанства ползуват средствата от този фонд и за издигане на учебно-опитната работа в стопанствата на съвременно научно-техническо равнище.


Чл. 77. (1) Министерството на горите и опазване на природната среда създава тополови култури със средства от фонд "Лесокултурни мероприятия и строеж на горски пътища" върху ползувани по договор необработваеми земи на селскостопанските организации и напоителните системи. Добитата дървесина при изсичането на тополовите насаждения се разпределя: 20% за горските стопанства и 80% за собствениците на земите, върху които са създадени тези насаждения. Създадените тополови култури не се включват в държавния горски фонд.

(2) Селскостопанските организации, когато създават тополови насаждения върху свои земи и със свои средства, получават до края на третата година от създаването им срещу заплащане по един куб. м строителна дървесина за всеки декар култури. Посадъчният материал в тези случаи се отпуска безплатно.


Глава седма.
ОПАЗВАНЕ НА ДЪРЖАВНИЯ ГОРСКИ ФОНД

Чл. 78. (1) Опазването на държавния горски фонд се извършва от горските стопанства под ръководството на Министерството на горите и опазване на природната среда. То се изразява в опазване на горите от незаконна сеч и паша и от други нарушения в тях, в предпазване на горите от пожари и защитата им от болести и вредители.

(2) Министерството на горите и опазване на природната среда упражнява ръководството и контрола по опазването на горите от държавния горски фонд, предоставени за стопанисване и ползуване на други учреждения и организации.


Чл. 79. Органи по опазване на горите са всички служители в системата на Министерството на горите и опазване на природната среда, които заемат лесовъдски длъжности, горските надзиратели и други длъжностни лица от горските стопанства, определени от Министерството на горите и опазване на природната среда.


Чл. 80. Органите, които непосредствено пазят горския фонд, носят отговорност по Кодекса на труда за всички неразкрити от тях нарушения в поверените им участъци.


Чл. 81. (1) Директорът на горското стопанство или натоварени от него длъжностни лица извършват периодични ревизии на охранителните участъци.

(2) За резултата от ревизията се съставя протокол, който се подписва от ревизирания служител и ревизиращото лице.


Чл. 82. Органите по опазване на горите:

1. пазят поверените им охранителни участъци от незаконни ползувания и повреди, като се стремят да предотвратят нарушенията;

2. следят за спазване на правилата за сеч и други ползувания от горите, за запазване на природозащитните обекти, граничните и други горски знаци и всички други горскостопански съоръжения в границите на поверените им участъци;

3. проверяват всички документи за сеч, паша, лов, риболов и за други ползувания от горите;

4. съставят актовете за нарушения на Закона за горите, Закона за лова, Закона за защита на природата и Закона за рибарството, задържат добитите по незаконен начин материали, сечива и други средства, с които е извършено нарушението, и ги предават срещу разписка за отговорно пазене в съответните народни съвети или горски стопанства;

5. следят за появвата на механични повреди, болести и вредители в горите и своевременно донасят в горското стопанство;

6. пазят горите от пожари и следят за спазване на противопожарните правила, а при пожар вземат мерки за неговото ограничение и потушаване;

7. пазят полезния дивеч и рибното богатство в поверените им участъци и водят борба за изтребване на вредния дивеч и за залавяне на бракониерите.


Чл. 83. (1) Органите по опазване на горите имат право да носят оръжие при изпълнение на служебните си задължения след получаване на разрешение от органите на Министерството на вътрешните работи.

(2) Органите по опазване на горите са длъжни да пазят оръжието си и да го поддържат винаги в изправност. Те могат да го употребяват само в случаите, предвидени в законите.


Чл. 84. (1) Дървените материали, добити от държавния горски фонд, се маркират с контролна горска марка. Маркирането се извършва след измерване на материалите и заплащане на установената такса.

(2) Контролната горска марка има шестоъгълна форма с диаметър 3,5 см, изработена върху ударната част на металическо чукче, върху която релефно са изобразени буквите "ДГФ", поредният номер на марката и под него два дъбови листа с петолъчка.

(3) С контролната горска марка могат да си служат само органите на горското стопанство.


Чл. 85. (1) Законният произход на дървените материали и други горски продукти, добити от държавния горски фонд, когато се извозват, преработват, продават или купуват, се установява освен с маркирането им с контролна горска мярка и с документ, издаден от съответното горско стопанство - позволително, билет за сеч и извоз или фактура.

(2) Когато издадените позволителни, билети за сеч или фактури се отнасят за по-големи количества дървени материали и други горски продукти, които се извозват на части, органите на горското стопанство издават спомагателни документи - превозни билети, контролни позволителни и др. по определени образци, в които се вписват номерата, размерите, кубатурата, качеството и видът на превозваните материали и номерът на контролната горска марка, с която са маркирани.

(3) Контролни позволителни се издават и когато горските стопанства разрешават продаването или преотстъпването на дърва и дървени материали, добити от горите за лични нужди.

(4) Върху гърба на позволителните или фактурите, по които материалите се извозват на един път или се продават или преотстъпват на едно лице, се прави съответна заверка от органите на горското стопанство, без да се издава контролно позволително. В тези случаи позволителното или фактурата трябва да се придружават със заверен опис на отбелязаните в него материали.


Чл. 86. Забранява се приемането за извозване и извозването на дървени материали и други горски продукти от спедиторските и специализираните транспортни организации и с транспортни средства на други организации или граждани, ако към товарителницата или другите превозни документи не е приложено съответно позволително за превозваните дървени материали или други горски продукти и ако не са маркирани с контролна горска мярка.


Чл. 87. (1) Горските стопанства организират необходимите контролни горски пунктове за проверка на законния произход на извозвания от горите дървен материал и други горски продукти.

(2) На контролните горски пунктове се поставят предупредителни табели, бариери и други знаци за спиране на превозните средства и се осигуряват подходящи места за разминаване на превозните средства и за складиране на задържаните незаконно добити дървесни материали.

(3) Всички позволителни и други документи, придружаващи извозваните материали, се заверяват на контролните горски пунктове с щемпел, на който са отбелязани наименованието на пункта, датата на проверката и подписът на длъжностното лице.

(4) Дървеният материал и другите горски продукти, които се извозват, без да са маркирани и придружени от съответно позволително, се задържат в контролните горски пунктове. Те се описват в специален дневник по брой, размери, вид и количество и се посочват името и адресът на лицето, от което са задържани.


Чл. 88. Където няма условия за откриване на контролни горски пунктове, се организира подвижен контрол. За целта органите на горското стопанство правят системни проверки по пътищата на всички превозни средства, натоварени с дървен материал и други горски продукти.


Чл. 89. Размерът на причинените вреди на държавния горски фонд от деяния, които се наказват по чл. 42, 45, 46 и 52 ЗГ, се определя съгласно тарифата за определяне обезщетенията за причинени вреди при нарушения от сеч, паша, сенокос и други ползувания в държавния горски фонд (приложение № 5).


Глава осма.
ОПАЗВАНЕ НА ГОРИТЕ ОТ ПОЖАРИ

Чл. 90. (1) Министерството на вътрешните работи упражнява общото ръководство на всички органи и лица във връзка с пожаропредпазването и борбата с горските пожари.

(2) Непосредственото организиране и провеждане на противопожарните мероприятия и борбата с пожарите в горите се извършва от горските стопанства под ръководството и контрола на Министерството на горите и опазване на природната среда.

(3) През пожароопасния сезон в горите горските стопанства назначават необходимия брой пожаронаблюдатели.


Чл. 91. (1) За предпазване на държавния горски фонд от пожари Министерството на горите и опазване на природната среда провежда съответни противопожарни мероприятия.

(2) През пожароопасния сезон се забранява изгарянето на отпадъците в сечищата и на стърнищата, както и хвойната в пасищата, когато те граничат с горски насаждения.

(3) За всички гори се изготвят планове за противопожарното им устройство, които са неразделна част на лесоустройствените проекти.


Чл. 92. Ежегодно директорът на горското стопанство и началникът на местната противопожарна служба определят пожароопасните горски площи, като за това се уведомява местното население чрез народните съвети.


Чл. 93. Намиращите се в горите и в съседство с тях складове за дървени материали, административни, жилищни, промишлени, стопански и други сгради трябва да бъдат снабдени с необходимите уреди и инструменти за пожарогасене. Те се изолират с минерализована ивица с ширина не по-малка от 2 метра, която се поддържа в постоянна изправност.


Чл. 94. (1) Парните локомотиви, които преминават през земи на държавния горски фонд през пожароопасния сезон, трябва да бъдат пожарообезопасени. Гореща пепел и шлак се изхвърлят само в местата, определени от органите на железопътния транспорт.

(2) Органите на железопътния транспорт следят и в случаи на възникване на пожар край железопътните линии уведомяват незабавно органите на горското стопанство и на съответната противопожарна охрана, като от своя страна вземат мерки за потушаването му.


Чл. 95. При занятия от войскови поделения в държавния горски фонд началниците на поделенията са длъжни да вземат всички пожаропредпазни мерки, като потърсят съдействието на органите на противопожарната охрана и горските стопанства по места.


Чл. 96. При изгаряне на стърнища и хвойна, при почистване на пасища и други в съседство с горите ръководителите на селскостопанските организации, съгласувано с органите на противопожарната охрана и горските стопанства, вземат предварително необходимите мерки за предпазване на съседните гори от пожари.


Чл. 97. Учреждения и организации, които имат под свое ръководство линии с високо напрежение, минаващи през горския фонд, са длъжни всяка година в началото на пожароопасния сезон да почистват трасетата на линиите и охранителните зони от изсъхналата вършина и треви, както и да откриват минералния слой на почвата в диаметър един метър около дървените стълбове на далекопроводите.


Чл. 98. Минните и геоложките бригади, извършващи проучвания в горския фонд, са длъжни преди започване на работа да съобщят в горското стопанство и на органите на противопожарната охрана местата за работа и ръководните лица, отговарящи за спазването на противопожарните правила в горите.


Чл. 99. (1) Учрежденията и организациите, които имат хижи, летовища и почивни домове в държавния горски фонд или в съседство с него, са длъжни да ги снабдят с необходимите инструменти и средства за гасене на пожар. През пожароопасния сезон те организират непрекъснато наблюдаване за поява на пожари, както и борбата с тях.

(2) Органите на метеорологичните служби са длъжни да наблюдават околните горски площи, като в случай на пожар съобщават на най-близката противопожарна служба, горското стопанство или изпълнителния комитет на народния съвет.


Чл. 100. (1) При гасенето на горски пожари са длъжни да вземат участие всички държавни органи, обществени организации, войскови поделения, горски работници и околното население.

(2) Непосредственото ръководство по локализирането и гасенето на горски пожари се предоставя на началника на противопожарната служба, в района на която е възникнал пожар, а където няма такава служба - на органите на горското стопанство.


Чл. 101. (1) Ежегодно изпълнителните комитети на общинските народни съвети изготвят списък на лицата от местното население и горските работници на възраст между 18 и 50 години, които се определят да участвуват при гасенето на пожари в горите. По един екземпляр от списъците се изпраща в горското стопанство и противопожарната служба.

(2) Лицата, определени да участвуват в гасенето на пожари в горите, се уведомяват срещу подпис най-късно до 1 март всяка година, като в съобщението се посочват инструментът, който са длъжни да носят, сборният пункт и установеният сигнал за тревога.


Чл. 102. Лице, определено да участвува при гасенето на пожари в горите, призовано или доброволно явило се на мястото на пожара, не може да напуска пожарището без разрешението на ръководителя на пожарогасенето.


Чл. 103. Всяко войсково поделение, квартируващо в държавния горски фонд или в съседство с него, е длъжно да вземе участие в борбата с горските пожари. То само си осигурява необходимите инструменти за гасене на пожара, превозни средства, храна и др.


Чл. 104. Необходимите превозни средства за превозване на участниците в гасене на пожари в горите се осигуряват от изпълнителните комитети на народните съвети, подпомогнати от органите на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 105. Разходите, извършени във връзка с гасенето на пожари в държавния горски фонд, се заплащат от Министерството на горите и опазване на природната среда.


Глава девета.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 106. (1) За нарушаване разпоредбите на този правилник по стопанисването, ползуването и опазването на горите и земите на държавния горски фонд виновните лица се наказват съгласно чл. 32 от Закона за административните нарушения и наказания, ако деянието не подлежи на по-тежко наказание.

(2) Нарушенията се установяват с актове, съставени от органите, определени от министъра на горите и опазване на природната среда.

(3) Въз основа на актовете министърът на горите и опазване на природната среда или упълномощено от него длъжностно лице издава наказателни постановления.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Този правилник се издава въз основа на чл. 69 от Закона за горите и отменя следните актове на Министерския съвет:

1. Правилника за приложение на Закона за горите, утвърден с Постановление № 264 от 12.XII.1960 г. (Изв., бр. 2 от 1961 г.; изм., ДВ, бр. 96 от 1964 г. и бр. 65 от 1973 г.);

2. Постановление № 572 от 7.IX.1953 г. (Изв., бр. 77 от 1953 г.);

3. Постановление № 731 от 6.XI 1953 г. (Изв., бр. 91 от 1953 г.);

4. Постановление № 136 от 3.V.1955 г. (Изв., бр. 37 от 1955 г.);

5. Постановление № 397 от 9.X.1956 г. (Изв., бр. 84 от 1956 г.);

6. Постановление № 284 от 23.XII.1957 г. (Изв., бр. 104 от 1957 г.);

7. Разпореждане № 1907 от 13.XII.1958 г. (Изв., бр. 102 от 1958 г.);

8. Разпореждане № 292 от 10.III.1959 г. (Изв., бр. 21 от 1959 г.);

9. Разпореждане № 1356 от 8.VIII.1960 г.;

10. точка 6 от Постановление № 99 от 6.IX.1963 г.;

11. точки 12 и 13 от Постановление № 46 от 25.IX.1964 г. (ДВ, бр. 96 от 1964 г.);

12. Разпореждане № 27 от 10.II.1965 г., без първото изречение на т. 1;

13. Разпореждане № 113 от 29.V.1965 г. (ДВ, бр. 21 от 1971 г.);

14. Разпореждане № 198 от 27.VIII.1965 г., без точка 3;

15. Разпореждане № 97 от 10.IV.1967 г.;

16. Разпореждане № 87 от 7.III.1968 г.;

17. точки 3 и 4 от Разпореждане № 460 от 24.XII.1968 г. (ДВ, бр. 11 от 1969 г.);

18. точка 4 от Разпореждане № 461 от 24.XII.1968 г. (ДВ, бр. 2 от 1969 г.);

19. Разпореждане № 553 от 1.XII.1970 г.;

20. Разпореждане № 433 от 20.VIII.1971 г.;

21. Разпореждане № 16 от 5.II.1973 г. (ДВ, бр. 13 от 1973 г.);

22. точка 4 от Постановление № 32 от 11.VII.1973 г. ДВ, бр. 65 от 1973 г.).


Приложение № 1 към чл. 33, ал. 2 от правилника


Тарифа за таксите на корен на облите дървесни материали и на дървата за горене, които се заплащат от лесоползвателите


Член единствен. Лесоползвателите заплащат за облите дървени материали и дърва за горене следните такси на корен:



Категория дървесина и Процент към продажната
асортименти цена без данък върху
  оборота
1. Иглолистни и широколистни обли  
дървени материали:  
а/ едри 55
б/ средни 30
в/ дребни 20
г/ технологични материали за целулоза  
и плочи 25
д/ обли цепени материали за производство  
на полуфабрикати 20
2. Дърва за горене, вършина и пънове 5


Приложение № 2 към чл. 33, ал. 2 от правилника


Тарифа за такси на корен на облите дървени материали на дървата за горене и вършината, които заплаща местното население


Член единствен. (1) Местното население заплаща за обли дървени материали и дърва за горене и вършина следните такси на корен:



Наименование на асортимента Мярка Такса на
    корен /лв./
1. Иглолистни обли дървени материали:    
а/ едър дървен материал, пл. куб. м 260
в т.ч. от бяла мура " 400
б/ среден дървен материал " 100
в/ дребен дървен материал " 60
2. Широколистни обли дървени материали:    
а/ бряст, явор, ясен и горскоплодни    
едър " 240
среден " 100
дребен " 70
б/ дъб, бук, габър    
едър " 230
среден " 90
дребен " 50
в/ цер, бреза, акация, върба, топола и др.    
едър " 150
среден " 60
дребен " 30
3. Дърва за горене и вършина    
а/ иглолистни дърва пр. куб. м 10
б/ широколистни дърва " 15
в/ вършина /иглолистна и широколистна/ " 3
4. Дърва за горене и вършина от суха    
и паднала маса    
иглолистна " 5
широколистна " 7
вършина /иглолистна и широколистна/ " 2


(2) Добиваните обли дървени материали и дърва за горене от местното население са без право на продажба и преотстъпване.


Приложение № 3 към чл. 33, ал. 2 от правилника


Таблица за определяне категориите на горите съобразно извозните и превозните разстояния от сечищата до жп гари или пристанища



Категория Превоз в тарифни Извоз в метри - до
  километри от - до  
1 2 3
I 0 - 12 0 - 100
  0 - 9 101 - 200
  0 - 7 201 - 300
  0 - 2 301 - 500
II 13 - 24 0 - 100
  10 - 21 101 - 200
  8 - 19 201 - 300
  3 - 13 301 - 500
  0 - 8 501 - 700
  0 - 2 701 - 1000
III 25 - 37 0 - 100
  22 - 33 101 - 200
  20 - 31 201 - 300
  14 - 26 301 - 500
  9 - 21 501 - 700
  3 - 13 701 - 1000
  0 - 4 1001 1500
IV 38 - 52 0 - 100
  34 - 48 101 - 200
  32 - 46 201 - 300
  27 - 39 301 - 500
  22 - 33 501 - 700
  14 - 25 701 - 1000
  5 - 17 1001 - 1500
  0 - 10 1501 - 2000
  0 - 1 2001 - 2500
V 53 - 71 0 - 100
  49 - 66 101 - 200
  47 - 64 201 - 300
  40 - 55 301 - 500
  34 - 48 501 - 700
  26 - 38 701 - 1000
  18 - 29 1001 - 1500
  11 - 22 1501 - 2000
  2 - 12 2001 - 2500
  0 - 5 2501 - 3000
VI над 71 0 - 100
  над 67 101 - 200
  65 - 85 201 - 300
  56 - 74 301 - 500
  49 - 66 501 - 700
  39 - 55 701 - 1000
  30 - 43 1001 - 1500
  23 - 34 1501 - 2000
  13 - 24 2001 - 2500
  6 - 17 2501 - 3000
  0 - 6 3001 - 4000
VII над 85 201 - 300
  над 74 301 - 500
  над 66 501 - 700
  56 - 74 701 - 1000
  44 - 61 1001 - 1500
  35 - 50 1501 - 2000
  25 - 37 2001 - 2500
  18 - 29 2501 - 3000
  7 - 18 3001 - 4000
  0 - 7 над 4000
VIII над 74 701 - 1000
  62 - 79 1001 - 1500
  51 - 68 1501 - 2000
  38 - 53 2001 - 2500
  30 - 43 2501 - 3000
  19 - 30 3001 - 4000
  8 - 19 над 4000
IX над 79 1001 - 1500
  над 68 1501 - 2000
  54 - 71 2001 - 2500
  44 - 61 2501 - 3000
  31 - 44 3001 - 4000
  20 - 32 над 4000
X над 71 2001 - 2500
  62 - 81 2501 - 3000
  45 - 62 3001 - 4000
  33 - 46 над 4000
XI над 81 2501 - 3000
  63 - 83 3001 - 4000
  47 - 64 над 4000
XII над 83 3001 - 4000
  над 64 над 4000


Забележка: Министерството на горите и опазване на природната среда съвместно с Министерството на финансите разпределя горите в 12-те категории съобразно извозните и превозните разстояния по тази таблица.


Приложение № 4 към чл. 33, ал. 2 от правилника


Тарифа за таксите на страничните ползувания от горите и страничните горски продукти без добиването им


Член единствен. (1) За страничните ползувания от горите и страничните горски продукти се заплащат следните такси:



Наименование на страничните Мярка Такса
ползвания от горите и странич-   /лв./
ните горски продукти    
1 2 3
I. Горски плодове, билки, гъби в сурово    
състояние    
1. Грудки:    
салеп - обикновен кг 2,00
божур " 1,20
други " 1,00
2. Корени:    
кисел трън, решетка, златовръх, ранилист,    
чувен " 2,00
брош, лудо биле, пищялка, медицинска ружа,    
глухарче, змиярник, иглика - медицинска,    
кървавиче, синя жлъчка " 1,00
други " 0,50
3. Коренища:    
дилянка лечебна " 2,00
бял оман, зайча сянка, кукуряк, чемерика " 1,00
други " 0,80
4. Листа - стръкове:    
блатно кокиче " 2,00
волски език, горицвет - пролетен, градински    
чай, гълъбови очички, червен кантарион, лече-    
бен исоп, лудо биле, момина сълза, понтийски    
пелин, бял риган, медицинска ружа, страшниче,    
шапиче, зайча сянка " 1,00
боровинки /черна и червена/, ягоди,    
жививлек   0,70
бреза, върба, къпина, жълт кантарион,    
коприва, смрадлика " 0,50
други 0,40    
5. Лишей    
боров " 0,80
исландски " 1,80
6. Плодове    
боровинка /черна и червена/ кг 3,00
кисел трън, червена хвойна, глог, дренки,    
киселица, трънки, синя хвойна, шипка " 0,60
други " 0,60
7. Цвят    
липа " 1,75
божур, медицинска ружа, жълт смил,    
иглика - медицинска " 1,75
слез, магарешки трън, акация, бъз, глог " 1,00
други " 0,50
8. Кори    
зърнастец, кисел трън, леска " 1,00
бреза, кестен - конски, дъб, върба " 0,40
други " 0,30
9. Семена:    
есенен минзухар кг 1,00
иглолистни /шишарки/ " 0,40
широколистни, в т.ч. жълъд " 0,65
други " 0,30
10. Пъпки:    
странични борови връхчета, японска    
акация " 0,60
11. Гъби - диворастящи:    
манатарка, пачи крак, дипленка " 5,00
други " 1,25
12. Събиране на охлюви " 1,00
13. Улов на пепелянки бр. 10,00
II. Сено - сухо кг 0,10
III. Листников фураж /шума за храна на    
животните/ пр. куб. м 2,00
IV. Зеленина иглолистна /за украса/ " 50,00
V. Зеленина широколистна /за украса/ " 50,00
VI. Иглолистни новогодишни елхи    
до 1 м бр. 3,00
до 2 м " 4,00
над 2 м " 6,00
VII. Пръчки върбови, лескови, дрянови и    
други - сурови бр. 0,50
VIII. Кори липови и други - сурови кг 2,00
IX. Кори от чашкодрян - въздушно сухи " 1,50
X. Камъш, папур и други " 4,00
XI. Пънове от всички дървесни видове пр. куб. м 3,00
XII. Борина от пънища и корени за индустриални    
цели, отпускани на държавни и обществени    
предприятия кг 1,00
XIII. Борина от пънища и корени, отпускани за    
задоволяване нуждите на населението " 0,60
XIV. Смола балсамова /течна и суха/ " 0,80
XV. Паша в горите и горските пасища    
за година:    
а/ за едър рогат добитък за 1 бр. 8,00
б/ за коне, катъри, магарета и мулета " 6,00
в/ за овца " 3,00
г/ за свиня " 4,00
д/ за кози или ярета до 3 броя " 12,00
е/ за кози или ярета за 4 и 5 броя " 20,00
ж/ за кози или ярета за 6 и повече броя " 30,00
XVI. Годишен наем за застроени места и дворове    
към тях дка 100,00
XVII. Годишен наем за временните складове на    
дървен материал, камъни и др. " 10,00
XVIII. Годишен наем за предоставяне на горски    
площи за пчелини " 200,00
XIX. Годишен наем за спортни площадки без    
посочените в чл. 8 от Закона за горите дка 100,00
XX. Годишен наем за ски-писти, просеки и др.    
без посочените в чл. 8 от Закона за горите " 100,00
XXI. Годишен наем за предоставяне на площи    
за гъбопроизводство от външни    
производители " 400,00
XXII. Наем за къмпинги до 10 кв. м за 1 ден 3,00


(2) При даване под наем на изкоренени и разорани горски площи размерът на наема се определя с договор, утвърден от районните дирекции по горите, съобразно категорията на почвата. Когато се дават на горски работници и служители, се заплаща 50 на сто от тарифата.

(3) Неизкоренени горски площи до 2 г. се ползват безплатно за сметка на извършените разходи за изкореняване и разораване.

(4) Събирането на тарифни такси за горски плодове, билки и гъби в сурово състояние се отнася само за търговски и промишлени цели, които се заплащат от държавните лесничейства, фирми, предприятия и организации, без населението, когато ги събира за собствени нужди.


Приложение № 5 към чл. 89 от правилника


Тарифи за определяне на обезщетенията за причинени вреди при нарушения от сеч, паша, сенокос и други ползвания в държавния горски фонд


Член единствен. (1) За причинени вреди при нарушения от сеч, паша, сенокос и други ползвания в държавния горски фонд се заплащат следните обезщетения:



Категория и вид на дървените Мярка Размер на
материали и наименование на   обезщете-
страничните ползвания   нието в лв.
1 2 3
1. Едър строителен объл материал с дебелина    
на тънкия край над 18 см:    
а/ иглолистен пл. куб. м 440
б/ широколистен " 410
2. Среден строителен материал с дебелина на    
тънкия край от 8 до 18 см включително:    
а/ иглолистен " 280
б/ широколистен " 245
3. Дребен строителен объл материал с дебелина    
на тънкия край от 3 до 7 см включително:    
а/ иглолистен " 265
б/ широколистен " 140
4. Дърва за горене пр. куб. м 40
5. Вършина " 7
6. Горски фиданки от всички видове в    
горите:    
а/ семенни и издънкови до 3 години бр. 5
от 3 до 10 години " 25
от 10 до 20 години " 60
б/ декоративни /екзотични и местни/    
до 3 години " 15
от 3 до 10 години " 50
от 10 до 20 години " 125
7. Странични ползвания от горите:    
а/ паша    
за едър добитък глава 10
за овца, свиня и саанска коза " 5
за коза или яре " 15
б/ косене на сено дка 100
в/ за застрояване на места и дворове    
към тях кв. м 150
г/ откриване на временни складове - за    
1 дка или за част от декар " 50
д/ ползване на обработваемата земя и    
разработване на горска площ " 200
е/ унищожаване или повреждане на поници    
и засадени горски семена в гори при    
естествено възобновяване дка 500
8. Странични горски продукти:    
а/ плодове, билки, корени, коренища,    
гъби и други в сурово състояние кг 6
б/ листников фураж и зеленина за украса пр. куб. м 50
в/ пънове от всички дървесни видове " 9
г/ кори от липа и др., пръчки върбови,    
лескови и др. - сурови кг 13
д/ изземване на горска постелка и листа 100 кг 9
е/ добиване на смола кг 9
ж/ камъш, папур и други и добиване на    
борина от пънища и корени " 5
з/ вземане на сено - сухо " 2,50
и/ събиране на охлюви " 5
к/ улов на пепелянки бр. 20


(2) Размерът на обезщетението се удвоява, когато нарушението е извършено в млади горски култури и нискостеблени сечища до 5-годишна възраст, в опитни участъци, специални култури, възобновителни участъци, семенни бази, горски разсадници и в гори със специално предназначение.

(3) Размерът на обезщетението за растителни видове, земноводни и влечуги, обявени за защитени, се определя по Тарифата за обезщетения при причиняване неотстраними вреди на защитени природни обекти (ДВ, бр. 11 от 1981 г.)


Промени настройката на бисквитките