Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 37 от 30.IV

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА МИТНИЦИТЕ

 

ПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА МИТНИЦИТЕ ОТ 1975 Г.

УТВЪРДЕН С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 5 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 30 ЯНУАРИ 1975 Г.,

Обн. ДВ. бр.12 от 11 Февруари 1975г., изм. ДВ. бр.49 от 23 Юни 1978г., изм. ДВ. бр.81 от 21 Октомври 1988г., изм. ДВ. бр.34 от 27 Април 1990г., изм. ДВ. бр.26 от 2 Април 1991г., изм. ДВ. бр.30 от 16 Април 1991г., изм. ДВ. бр.15 от 21 Февруари 1992г., изм. ДВ. бр.20 от 10 Март 1992г., изм. ДВ. бр.81 от 6 Октомври 1992г., изм. ДВ. бр.104 от 24 Декември 1992г., изм. ДВ. бр.37 от 30 Април 1993г., изм. ДВ. бр.68 от 10 Август 1993г., изм. ДВ. бр.87 от 12 Октомври 1993г., изм. ДВ. бр.6 от 21 Януари 1994г., изм. ДВ. бр.9 от 28 Януари 1994г., изм. ДВ. бр.16 от 22 Февруари 1994г., изм. ДВ. бр.30 от 8 Април 1994г., изм. ДВ. бр.28 от 28 Март 1995г., доп. ДВ. бр.66 от 25 Юли 1995г., изм. ДВ. бр.10 от 4 Февруари 1997г., изм. ДВ. бр.23 от 18 Март 1997г., изм. ДВ. бр.28 от 4 Април 1997г., изм. ДВ. бр.30 от 11 Април 1997г., изм. ДВ. бр.62 от 5 Август 1997г., отм. ДВ. бр.149 от 17 Декември 1998г.

Отменен с § 1, т. 1 от заключителните разпоредби на Постановление № 270 на Министерския съвет от 10 декември 1998 г. за приемане на Правилник за прилагане на Закона за митниците - ДВ, бр. 149 от 17 декември 1998 г., в сила от 1 януари 1999 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) Министерството на финансите ръководи митниците съгласно чл. 2 от закона чрез Управлението на митниците.

(2) Митниците извършват митнически контрол чл. 1 от закона върху стоките, превозните средства, лицата и техните багажи и граничен контрол върху вноса и износа на валутни ценности съгласно Закона за сделките с валутни ценности и за валутния контрол.

(3) Митническите органи извършват гранични проверки във връзка с преминаващите през границата превозни средства и с пренасянето на стоки и валутни ценности, предвидени и в други нормативни актове. Такива проверки могат да се предвиждат с нормативни и други актове, издавани от ведомствата само със съгласието на министъра на финансите.


Чл. 2. Митническите служители по време на изпълнение на служебните си задължения носят униформено облекло с отличителни знаци.


Чл. 3. Митническите служители при изпълнение на службата си имат право да носят оръжие. Условията и редът за това се определят с наредба, утвърдена от министъра на финансите и от министъра на вътрешните работи.


Чл. 4. Пристанищата, аерогарите и граничните или единните жп гари са длъжни да предупреждават своевременно митницата за пристигането и за минаването на извънредни, специални и други транспортни средства, както и за транспортните средства, извършващи редовни международни съобщения, ако не пристигат или не заминават в определеното време по разписанието.


Глава втора.
МИТНИЧЕСКИ УЧРЕЖДЕНИЯ

Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 30 от 1991 г., изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Митнически учреждения са: Главното управление "Митници", районните митнически управления, митниците, митническите клонове, митническите пунктове и митническите бюра.


Чл. 6. (Изм. - ДВ, бр. 30 от 1991 г.) (1) Главното управление "Митници":

1. провежда митническата политика на страната под ръководството на министъра на финансите;

2. определя районите, структурата и организацията на работата на митническите учреждения в страната и конкретизира задачите им с оглед на особеностите в тяхната дейност и на географското положение на районите;

3. организира, ръководи и контролира другите митнически учреждения и митническата дейност;

4. осъществява международните митнически връзки.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) районните митнически управления са пряко подчинени на Главното управление "Митници" и ръководят митниците, митническите клонове, митническите пунктове и митническите бюра в своя район.


Глава трета.
КОНТРОЛ ВЪРХУ КОРАБИТЕ

Чл. 7. (1) Митническият контрол върху корабите съгласно чл. 7 от Закона за митниците обхваща пристигащите от чужбина и заминаващите кораби за задгранично плаване и превозваните от тях стоки и лица, включително екипажите им.

(2) Под "кораби" по смисъла на този правилник се разбират всички плавателни съдове.

(3) Проверката на корабите се извършва на кея на пристанището или рейда. Точното място за проверка се определя от пристанището, съгласувано с районната държавната инспекция по корабоплаване, с митницата и с граничния контролно-пропускателен пункт.

(4) Митническата проверка на багажите на пътниците се извършва в контролните салони или на кораба.

(5) Митническият контрол върху екипажа на български и чуждестранни военни кораби се извършва по ред, определен от Министерството на народната отбрана и от Министерството на финансите.

(6) Пристанищата предоставят на митниците срещу заплащане на наем необходимите им служебни помещения, контролен салон, складове и др., снабдени с надлежните приспособления за извършване на митнически контрол.


Чл. 8. Пристанищата превозват митническите служители до корабите за задгранично плаване, за да изпълнят контролните си задачи, когато митницата не притежава превозно средство.


Чл. 9. Без разрешение на митницата, на районната държавна инспекция по корабоплаване и на граничния контролно-пропускателен пункт местни кораби не могат да се доближават или да застават до кораби за задгранично плаване през време на престоя им в пристанището и на рейда или по време на крайбрежно плаване.


Чл. 10. (1) Преди започване на митническата проверка капитанът на кораба е длъжен да представи на митницата писмена декларация по образец, установен от Министерството на финансите.

(2) Към декларацията по предходната алинея се прилагат:

1. списък на пътниците;

2. списък-декларация на лицата, принадлежащи към екипажа на кораба, с обозначение на носените от тях предмети и митническо-валутна декларация от всеки поотделно (само за българските кораби);

3. опис на валутните ценности, които подлежат на деклариране;

4. превозни документи;

5. други корабни документи, които изисква митницата.


Чл. 11. (1) По представената от капитана на кораба декларация и приложенията към нея митническите органи извършват проверка. На митническа проверка подлежат всички помещения на кораба, включително каютите на пътниците и на екипажа.

(2) Митническите служители могат да пломбират или да запечатват помещения на кораба за осигуряване ефективността на митническия контрол.


Чл. 12. Без предварително разрешение на митницата не могат да се приемат или да се предават от кораба на брега или на друг кораб и обратно каквито и да било стоки, валутни ценности и др. Това се допуска само за приспособления за товарене, разтоварване или предпазване на кораба от повреда.


Чл. 13. След завършване проверката на кораба митническият служител съставя записка по установен от Министерството на финансите образец за стоките, забранени за внос или транзит. Един екземпляр от записката се предава срещу подпис на капитана, който е длъжен да я пази през време на престоя на кораба в пристанището или на рейда и да я представи на митницата, когато се разреши на кораба да замине.


Чл. 14. (1) Разтоварването и натоварването на корабите се извършват с разрешение на митницата и под нейно наблюдение.

(2) Поправяне на амбалажите и преопаковане на колетите след митническата проверка на кораба се допускат само под контрола на митницата.


Чл. 15. Капитаните на чуждестранните кораби могат да се снабдяват с хранителни продукти за нуждите на екипажа и пътниците под контрола на митницата срещу чуждестранна валута от специализираните за тази цел организации. По същия ред се извършва снабдяването на чуждестранните кораби с гориво, материали и други стоки, необходими за нормалната им експлоатация.


Чл. 16. (1) Стоките могат да се разтоварват от корабите директно на превозни средства и да се отправят по предназначение само с разрешение на митницата. Когато липсват превозни средства и стоките се разтоварят в пристанищните складове, те се намират под митнически контрол до деня на митническото им оформяване.

(2) Съставеният от пристанището констативен акт или друг документ за установените през време на разтоварването на кораба несъответствия на колетите с данните по превозните документи и за окончателното му разтоварване съгласно Правилника за складово-експедиционната дейност на пристанищата (Изв., бр. 53 от 1955 г., изм., бр. 5 и 60 от 1959 г., бр. 97 от 1960 г., ДВ, бр. 40 от 1968 г. и бр. 69 от 1974 г.) се подписва и от съответния митнически служител.

(3) Митницата има право да нареди да се извърши проверка на спорните колети, като разноските за това се заплащат от виновната организация или от съответното нейно поделение.


Чл. 17. Когато разтоварването е извършено при условията на чл. 9 от закона, най-близката митница съставя опис на разтоварените стоки, издирва получателя и го поканва да представи необходимите документи за най-бързо оформяване на вноса.


Чл. 18. (1) Най-малко 24 часа преди да започне товаренето на кораба за задгранично плаване, товародателят е длъжен да представи в митницата писмена заявка за стоките, които ще се товарят.

(2) Един екземпляр от заявката се задържа от митницата за ползуване при контрола по товаренето на кораба.


Чл. 19. Органите на районната държавна инспекция по корабоплаване разрешават да замине корабът само след като капитанът представи документ за съгласие от митницата.


Чл. 20. За проверките на корабите, извършващи крайбрежни превози, митническите органи съставят констативен протокол, подписан от капитана на кораба.


Глава четвърта.
КОНТРОЛ ВЪРХУ МЕЖДУНАРОДНИТЕ ВЛАКОВЕ

Чл. 21. (1) Времето на престоя на влаковете в граничните гари се определя от Министерството на транспорта съгласувано с Министерството на финансите и с Министерството на вътрешните работи, а мястото за спиране на влаковете - от жп. гара съгласувано с митницата.

(2) Редът, по който се извършва митническият контрол на единните митнически гари, се определя в сключените международни митнически спогодби.


Чл. 22. (1) Митническите органи при изпълнение на служебните си задължения пътуват безплатно по БДЖ.

(2) ДСО "БДЖ" предоставя на митниците необходимите им помещения за ползуване срещу заплащане на наем.


Чл. 23. (1) Железопътните служители веднага след пристигането на влака в граничната гара предават на митницата превозните документи заедно с всички придружителни книжа и с едно копие от предавателната ведомост.

(2) Проверките по чл. 12, ал. 1 от закона включват и пощенските вагони на влака и обслужващия персонал.


Глава пета.
КОНТРОЛ ВЪРХУ ШОСЕЙНИТЕ И ВЪЗДУХОПЛАВАТЕЛНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА

Чл. 24. За превозване на стоки от чужбина и за чужбина могат да се използуват превозни средства, които нямат скрити (тайни) места и отговарят на условията, установени в международните митнически конвенции и спогодби.


Чл. 25. Превозните средства, които преминават границата по сухо, се движат само по шосета, открити за международен превоз. Изключение за отделни случаи се допускат от митницата със съгласие на граничните органи.


Чл. 26. (1) Превозните средства, които пренасят стоки под митнически контрол, се движат по най-прекия път от входната митница до изходната.

(2) Забранено е да се снемат поставените от входната, вътрешната или изходната митница митнически знаци на превозното средство или на опаковката на стоката, да се отварят, да се преопаковат колетите и пр., без разрешение на митницата. Изключения се допускат при авария на превозното средство, но под надзора на органи на Министерството на вътрешните работи, които веднага уведомяват най-близката митница.

(3) При митническото оформяване на стоките, превозвани по шосе, натоварени и пломбирани под контрола на органи от Министерството на вътрешните работи, превозните средства не се отварят за преглед на границата от митницата, ако се представи протокол, подписан от тези органи, и ако няма улики за отваряне на превозното средство.


Чл. 27. (1) Не се разрешава от въздухоплавателните средства да се пускат на земята предмети, освен ако това се налага от непреодолима сила. Пуснатите предмети се предават на най-близката митница. Лицата, които не предадат тези предмети на митницата, отговарят за митническа контрабанда.

(2) Предметите по предходната алинея подлежат на задължителен медико-санитарен преглед.


Чл. 28. Летищата, открити за международен въздушен транспорт, са длъжни да предоставят на митниците необходимите им служебни помещения, контролен салон, складове и др., снабдени с надлежните приспособления за извършване на митнически контрол.


Чл. 29. (1) След приземяване на въздухоплавателното средство, пристигащо от чужбина, то се поставя под митнически контрол, който се вдига след слизане на пътниците, разтоварване на стоките и багажите и извършване проверка на средството и екипажа му.

(2) Пътниците, багажите и стоките се проверяват в определените помещения за това.


Чл. 30. Командирът на въздухоплавателното средство е длъжен да предаде на митницата превозените багажи, стоки и пратки заедно с придружаващите ги превозни документи.


Чл. 31. (1) На митническа проверка подлежат и въздухоплавателните средства за международен превоз на стоки и пътници, които заминават за чужбина. След проверката до излитането въздухоплавателното средство се намира под митнически контрол. За влизането в него и за излитането му е необходимо разрешение на митницата.

(2) Митническите органи могат да задържат международните въздухоплавателни средства и след часа по разписанието за излитането им, ако важни съображения налагат това.


Чл. 32. Чуждестранните и българските военни самолети, когато превозват стоки, багажи или други предмети, подлежат на митнически контрол. Командирът на въздухоплавателното средство е длъжен да представи стоките и багажите на митницата за извършване на митническа проверка.


Глава шеста.
ПРЕВОЗ НА СТОКИ ПОД МИТНИЧЕСКИ КОНТРОЛ

Чл. 33. Превозът на стоки, намиращи се под митнически контрол, се извършва под отговорността на превозвача, който е длъжен да предаде стоките в посочените в документите митници или складове под митнически контрол, като спазва определените срокове от митницата.


Чл. 34. Превозвачът се освобождава от заплащане на вносни митни сборове по чл. 17 от закона само ако стоките бъдат унищожени по пътя по независещи от него причини, които се установяват с документ, издаден от органите на Министерството на вътрешните работи.


Чл. 35. (1) Превозването на чуждестранни необмитени стоки се допуска:

1. служебно, когато стоките по превозните документи са предназначени за места, където има митници, и не се разтоварват в граничните пунктове;

2. по искане на притежателите им, когато стоките са разтоварени в граничните пунктове и са приети в митнически или намиращи се под митнически контрол складове.

(2) (Нова - ДВ, бр. 30 от 1994 г.) Срокът за извършване на транзита не може да бъде по-дълъг от 10 дни за автомобилния превоз и 15 дни за жп превоза. Неспазването на срока се счита за митническо нарушение по чл. 52, буква "б" от Закона за митниците.


Чл. 36. За установените нередности при приемането на стоките се съставя акт в два екземпляра, подписан от предаващия транспортен служител, от приемащия служител и от митнически служител.


Чл. 37. За установените липси или други нередности във вагони със стоки, предадени на отправната митница с редовни митнически пломби, се съставя акт от приемащата митница, който се изпраща на отправната митница за издирване и подвеждане под отговорност виновните лица.


Чл. 38. (1) Превозните средства, с които се пренасят стоки под митнически контрол от една митница до друга, при нужда могат да се отварят и стоките да се претоварват само с разрешение и под контрола на най-близката митница.

(2) При особено спешни случаи допуска се претоварването да се извършва под контрола на органи на Министерството на вътрешните работи.

(3) За отварянето на превозното средство и за проверката се съставя протокол в четири екземпляра, един от които се прилага към транспортния лист, вторият остава в митницата или в местното поделение на Министерството на вътрешните работи, когато негови органи са присъствували при отварянето, третият се задържа от транспортното предприятие и четвъртият се прилага към превозния документ за връчване на получателя. В протокола се вписват броят, видът и състоянието на скъсаните пломби при отварянето и на новопоставените.


Чл. 39. Превозът с чуждестранни превозни средства на стоки, намиращи се под митнически контрол, от гранична до вътрешна митница и обратно се извършва по реда на този правилник, доколкото не е предвидено друго в съответна международна митническа конвенция.


Глава седма.
МАНИФЕСТИРАНЕ, ПРИЕМАНЕ И ПАЗЕНЕ НА СТОКИ ПОД МИТНИЧЕСКИ КОНТРОЛ

Чл. 40. (1) С манифеста по чл. 19 от закона превозвачът представя на митницата превозните документи с всичките им приложения, които след сверяване се връщат на превозвача.

(2) При установяване на грешки в манифеста след завеждането му в митницата поправки в него могат да се извършват само с разрешение на началника на митницата.

(3) Ако при приемането се установят колети с повредени амбалажи или в повече, те се отварят и стоките се проверяват в присъствието на предавача. За проверката се съставя акт в толкова екземпляра, колкото са необходими за митническия контрол. Актът се подписва от предавача, приемача и митническия служител. Оказалите се в повече колети и стоки се вписват в манифеста служебно.

(4) За оказалите се при приемането липси и други нередовности се съставя акт по реда на предходната алинея.

(5) Ако транспортните средства са били пломбирани в чужбина, пломбите са здрави и няма улики за злоупотреба, не се търси митническа отговорност от превозвача. В такива случаи митницата изпраща препис от акта на вносителя на стоката и на превозвача.


Чл. 41. Вагоните с вносни стоки се вписват в манифестите като отделни колети. За подробното им съдържание получателите или техните пълномощници подават отделни манифести, които задължително представят на митницата с товарителницата. Подробните манифести се подават не по-късно от следния работен ден, смятано от предаване вагоните на митницата.


Чл. 42. (1) Внасяните стоки по международните шосета се манифестират от превозвачите или от получателите на стоките. Ако те не знаят да пишат на български език, манифестирането се извършва служебно въз основа на представените документи.

(2) Стоките, внасяни с шосейни превозни средства под закрилата на гаранционни документи, предвидени в международни митнически конвенции, в които участвува Народна република България, се манифестира по реда, предвиден в конвенциите.


Чл. 43. Не се подава манифест:

1. за багажите, които се превозват заедно с пътника, ако се освободят веднага, без да се предават в складовете;

2. за локомотивите, вагоните и другите жп. превозни средства, както и за принадлежностите им, които преминават границите съгласно железопътните конвенции;

3. за превозните средства, които преминават границата, извършвайки превоз на пътници и стоки;

4. за горивните и смазочните материали, които се превозват през границата в нормалните тендери и резервоари на локомотивите и моторните превозни средства, както и във вагоните-агрегати, обслужващи хладилни влакови секции, когато извършват международни превози;

5. за износните стоки, които се предават в складовете на митниците;

6. за стоките, за които се издават служебно транзитни или транспортни листове, без да се разтоварват във входната митница;

7. при други случаи, определени от министъра на финансите.


Чл. 44. (1) Приетите стоки в складовете на митниците се държат на разположение на получателите им в продължение на 5 дни без заплащане на складова такса.

(2)(Изм. - ДВ, бр. 28 1997 г.) След изтичане на този срок за невдигнати стоки се събира складова такса за първите 5 дни в размер на 1 на сто от минималната работна заплата за страната на 100 кг или на част от 100 кг бруто тегло на ден или на част от ден. За следващите 5 дни таксата се събира в троен размер, а след 10-ия ден - в четворен размер.


Чл. 45. Не се събира складова такса в следните случаи:

1. за стоките, престояли в складовете на митницата, за дните на проверката;

2. за стоките, които са престояли в складовете на митницата поради спор с нея във връзка с обмитяването им за дните до решаването на спора и ако решението е в полза на получателя;

3. за стоките, задържани в митниците по образувани дела за митнически и валутни нарушения, до 10 дни след съобщение на притежателя им, че са освободени от отнемане в полза на държавата или от запор.


Глава осма.
НОВОИЗНОС И РЕЕКСПОРТ

Чл. 46. (1) Новоизнос съгласно чл. 25 от закона е връщане в чужбина на чуждестранни обмитени или временно внесени в страната стоки, както и неприети стоки в складовете на митниците или в складовете под митнически контрол за оформяване на вноса.

(2) Новоизносът се удостоверява с документ на митницата, подписан и от служител на превозната организация, чрез която се пренася стоката зад граница.

(3) Новоизнос се разрешава, ако не е изтекъл срокът по чл. 25 от закона.


Чл. 47. (Доп. - ДВ, бр. 30 от 1997 г.) (1) Реекспорт съгласно чл. 26 от закона е изнасянето в чужбина на чуждестранни стоки, които са приети в складовете на митниците или в складовете под митнически контрол с предназначение за чужбина.

(2) (Нова - ДВ, бр. 30 от 1997 г.) Реекспорт съгласно чл. 26 от Закона за митниците е и изнасянето на чуждестранни спиртни напитки и тютюневи изделия, посочени в т. 3 и 4 от Тарифата за акцизите към Закона за акцизите, предназначени за корабно снабдяване на чуждестранни кораби, за реализация в специализираните валутни магазини, разположени в зоните за митнически контрол на аерогарите, граничните пунктове и пристанищата, както и в самолетите, корабите и влаковете в международен рейс, както и за магазините за снабдяване с тези стоки на чуждестранни дипломатически служители и приравнените към тях служители на международни организации. При осъществяване на реекспорта дължимите вносни митни сборове се обезпечават с депозит в пари или с гаранция.

(3) (Нова - ДВ, бр. 30 от 1997 г.) Освобождаването на обезпеченията се извършва след представяне на заверен Единен административен документ за обратен износ, а в случаите на реализация в специализираните валутни магазини-и след извършване на данъчна проверка и представяне пред митническите органи на акт за констатации, установяващ реализацията на стоките. Данъчните проверки се извършват най-малко веднъж месечно.


Чл. 48. Ако забранените стоки за внос не бъдат новоизнесени в установения срок, те се отнемат в полза на държавата и се продават по установения ред, със задължение да се новоизнесат от купувача. При невъзможност да се продадат, те се предават безвъзмездно на държавна организация или учреждение, посочени от Министерството на външната търговия.


Глава девета.
ВРЕМЕНЕН ВНОС И ИЗНОС

Чл. 49. (1) Разрешените за внос или износ стоки съгласно чл. 28 от закона могат да се внасят временно в страната или да се изнасят само с разрешение на митницата.

(2) Митните сборове (вносни или износни), които се дължат при евентуално невръщане на стоките, се обезпечават с депозит в пари или гаранция. Министърът на финансите може да освобождава изцяло или частично от това задължение, както и да нарежда да се обезпечи стойността на някои стоки.

(3) (Нова - ДВ, бр. 6 от 1994 г.,изм. бр. 10 от 1997 г.) Дължимите митни сборове за стоките, предназначени за преработка и дообработка, могат да се обезпечават в размер 10 на сто, при условие че ежемесечно се представят доказателства, удостоверяващи ползването на стоките за целите на временния внос.

(4) (Нова - ДВ, бр. 10 от 1997 г.) Стоките, допускани на временен внос за преработка и дообработка, с изключение на акцизните стоки, се освобождават от обезпечаване на дължимите митни сборове, при условие че собствеността им се запазва от чуждестранното лице по силата на сключен договор или поръчка - на ишлеме, и ежемесечно се представят на митническото учреждение доказателства, удостоверяващи ползването им за целите на временния внос.

(5) (Нова - ДВ, бр. 10 от 1997 г.) Дължимите митни сборове за машини и съоръжения, допускани на временен внос за обработка на суровини и материали, могат да се обезпечават в размер 20 на сто при представяне на доказателства, удостоверяващи запазването на собствеността им от чуждестранната страна по сключения договор или поръчка.

(6) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 6 от 1994 г., предишна ал. 4, бр. 10 от 1997 г.) При връщане на временно внесени или временно изнесени стоки притежателят им е длъжен да представи на митницата митническите документи, издадени при временния внос или износ.


Чл. 50. Временно внесените или изнесените стоки не могат да се употребяват без разрешение на Министерството на финансите за други цели освен за целите, за които е разрешен временният внос или износ, както и да се отчуждават, заемат, дават под наем и пр.


Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 30 от 1997 г.) (1) Могат да се внасят или изнасят временно:

1. стоките, които са предназначени за излагане на международни панаири, изложби и др., и образците от стоки, необходими при сключване на външнотърговски сделки;

2. всякакви амбалажи и материали за изработване на амбалажи, внасяни или изнасяни за амбалиране на вносни или износни стоки;

3. консервиращите материали, необходими за стоките, предназначени за износ;

4. стоките, които се внасят или изнасят, за да бъдат поправени, дообработени, преработени или за изпитание;

5. машините, апаратите, уредите, инструментите и съоръженията, внасяни или изнасяни във връзка с обществени строежи, монтажи, доставки и др.;

6. инвентарът и реквизитите на циркове, театрални трупи, хорове, оркестри и др., които се внасят или изнасят във връзка с урежданите от тях представления или концерти;

7. художествените произведения, филмите, снимките, диаграмите, чертежите и др., внасяни или изнасяни за участие в културни, технически, научни, художествени и други изложби;

8. всякакъв вид превозни средства, включително принадлежностите и резервните им части, с които временно влизат в страната или излизат наши и чужди граждани, чието трайно местопребиваване е вън от държавата, в която временно се внасят или изнасят;

9. всякакъв вид спортни предмети с принадлежностите и резервните им части, внасяни или изнасяни за участие в спортни състезания или демонстрации;

10. (изм. - ДВ, бр. 28 от 1995 г.) превозните средства, контейнерите, палетите, принадлежностите и резервните части към тях, внасяни или изнасяни при осъществяване на международни транспортно-търговски сделки;

11. предметите, внасяни или изнасяни за лични и семейни нужди от физически лица, временно пребиваващи в страната или в чужбина;

12. (нова - ДВ, бр. 6 от 1994 г.) стоките, предназначени за реекспорт;

13. (нова - ДВ, бр. 6 от 1994 г.) стоките, внасяни за продажба на консигнация;

14. (нова - ДВ, бр. 6 от 1994 г.) стоките, внасяни в страната за реализация в специализираните валутни магазини;

15. (нова - ДВ, бр. 28 от 1995 г.) моторните превозни средства, притежавани от чуждестранни дипломатически, консулски, търговски и други държавни представителства и служителите им, както и от представителства на международни организации;

16. (предишна т. 12, изм., ДВ, бр. 6 от 1994 г., предишна т. 15, изм., бр. 28 от 1995 г.) други стоки, непосочени в т. 1 - 15, когато не са предназначени за продажба и ще бъдат обратно изнесени или внесени. По тази точка не се допуска временен внос на автомобили."

(2) (Нова - ДВ, бр. 30 от 1997 г.) Не се допуска временен внос на спиртни напитки и тютюневи изделия, посочени в т. 3 и 4 от Тарифата за акцизите към Закона за акцизите, с изключение на случаите, посочени в ал. 1, т. 1.


Чл. 52. Определят се следните срокове за връщане на временно внесени или временно изнесени стоки, посочени в предходния член:

1. (нова - ДВ, бр. 6 от 1994 г.) за стоките по т. 12-три месеца;

2. (предишна т. 1, изм., ДВ, бр. 6 от 1994 г.) за стоките по точки 1, 2, 3, 7, 8, 10, 13 и 14 - шест месеца;

3. (предишна т. 2, ДВ, бр. 6 от 1994 г.) за стоките по точки 4, 5, 6, 9 и 11 - дванадесет месеца;

4. (предишна т. 3, ДВ, бр. 6 от 1994 г.) за предметите, временно изнасяни от лица, изпратени на работа или командировани в чужбина - срокът, за който са изпратени в чужбина.


Чл. 53. (1) Допуснатият от митниците временен внос или временен износ на стоки се счита за редовно закрит и обезпечените с депозит или гаранция митни сборове и стойност се връщат на правоимащия, когато:

1. временно внесените или временно изнесените стоки се върнат в определения срок;

2. с разрешение на митницата се прехвърли собствеността на временно внесените или временно изнесените стоки;

3. по установения ред се оформи митническият редовен внос или износ;

4. временно внесените стоки бъдат предадени безвъзмездно на митницата за ликвидиране по установения ред като изоставени;

5. временно изнесените стоки бъдат предадени безвъзмездно на български представителства в чужбина;

6. временно изнесените стоки не бъдат върнати по причина, че транспортните разноски надхвърлят стойността на стоките;

7. временно внесените или временно изнесените стоки бъдат унищожени вследствие на непредвидени обстоятелства (пожар, транспортна злополука, стихийно бедствие и др.);

8. временно внесените стоки бъдат унищожени по искане на собственика под контрола на митницата;

9. (нова - ДВ, бр. 6 от 1994 г.) временно внесените стоки бъдат изнесени за реализация в специализираните валутни магазини.

(2) Извън случаите по предходната алинея връщане на обезпечението може да се извърши само с разрешение на Министерството на финасите.


Чл. 54. В случай, че временният внос или временният износ не се закрие по реда, посочен в чл. 53, митницата съставя акт и образува преписка за митническо нарушение по реда, установен в глава петнадесета от този правилник.


Чл. 55. На физически лица може да се разреши временен внос или временен износ само на предмети за лично ползуване. Поправените или преработени предмети се облагат с митни сборове върху новопридобитата стойност в резултат на поправката или преработката.


Чл. 56. (1) Стоките, които се внасят или изнасят временно от юридически лица, се пропускат от митниците въз основа на гаранционни писма. С тях се поема задължение за връщане на стоките или предметите в определен срок и за заплащане на митните сборове при неизпълнение на поетото задължение за връщане. Гаранционните писма се подписват от длъжностно лице, което има право да задължава учреждението или организацията.

(2) В случаите, когато не се върнат временно изнесени стоки, се заплащат митните сборове, определени за внос на стоки от същия вид.


Чл. 57. (1) При временен внос на шосейни моторни превозни средства в НР България от физически и юридически лица не се изискват международни митнически гаранционни документи.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.)

(3) (Отм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.)


Чл. 58. Временно внасяни стоки и предмети от чуждестранни предприятия, фирми или лица за участие в международни панаири, изложби, спортни състезания, за сключване на търговски сделки и др. се пропускат без обезпечаване на митните сборове при условие, че се представи на митницата гаранционно писмо от българска организация или учреждение, с което се гарантира връщането им зад граница, заплащането на митните сборове, или се представи международен митнически гаранционен документ (карнет АТА, ТИР и др.), признат от нашата страна.


Глава десета.
КОНТРОЛ ВЪРХУ МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПОЩЕНСКИ ПРАТКИ

Чл. 59. Входящите и изходящите международни пощенски пратки, без пратките, които съдържат само писмовна кореспонденция, се намират под митнически контрол до обмитяването или изнасянето им зад границата и подлежат на митнически преглед и обмитяване.


Чл. 60. Пощенската администрация предава на получателите пратки от чужбина или приема пратки за чужбина след разрешение на митницата. Това не се отнася за писмовната кореспонденция и за случаите, при които на пощенската администрация е възложена митническа дейност.


Чл. 61. (1) Международните пощенски пратки, които подлежат на митнически преглед и обмитяване, се съхраняват в складови помещения на пощенските разменни станции.

(2) Препращането на пратките до тези станции, както и новоизнасянето или транзитирането им през страната се извършват под митнически контрол.


Чл. 62. Митническият преглед и обмитяване на международните пощенски пратки се извършват от митнически служители в присъствието на пощенски служители. Отварянето на пратките и описването на съдържанието им се извършват служебно без присъствието на получателите им.


Чл. 63. Митническото оформяване на международни пощенски пратки, които се освобождават от митни сборове, се извършва върху записката за изпращане. При предаване пратките на получателите записките се задържат и се оставят на митницата като отчетен документ.


Чл. 64. Пощенските служители отварят опаковките на пратките и представят за митнически преглед вложените в тях стоки, като ги измерват, преброяват и прибират обратно в колетите. Те извършват и всички други работи, свързани с митническото оформяване на международните пощенски пратки. Отварянето и затварянето на пощенски пратки се извършва под контрола на митнически служители.


Чл. 65. За международните пощенски пратки, предназначени за населени места, където няма митница, пощенската служба при предаването им на получателите събира дължимите суми за митни сборове и ги отчита пред съответната митница.


Чл. 66. Не се допуска внос на стоки за физически лица, изпращани от чуждестранни фирми. Това ограничение не се отнася за:

1. пратките, които съдържат позволени за внос лекарствени средства, предназначени за един курс на лечение, изпращани безвъзмездно;

2. пратките с изпращачи юридически лица от социалистически страни;

3. пратките от транспортни или спедиторски кантори, които са извършили превоз или спедиция по пълномощие на физически лица в чужбина;

4. (изм. - ДВ, бр. 49 от 1978 г.) пратките от фирми, изпратени по поръчка от местни физически лица, които са на работа, специализация или командировка в чужбина и се завръщат окончателно в Народна република България.


Чл. 67. (1) Пощенските пратки, изпращани като подарък и съдържащи употребявани дрехи, обувки, постилки и завивки, не се допускат за внос и се връщат на изпращача за негова сметка.

(2) Забраната не се отнася за пощенски пратки, съдържащи багаж със собствени употребявани дрехи и др., получавани от чуждестранни лица, които се намират временно в нашата страна, или изпращани от местни лица на работа, специализация или учение в чужбина.


Чл. 68. (1) Предназначените за износ пощенски пратки се представят на митницата за проверка на съдържанието им и за обмитяване.

(2) Министърът на финансите със съгласието на министъра на информацията и съобщенията може да възлага на пощенски станции да приемат за износ пратки, като събират и отчитат пред съответната митница събраните митни сборове.


Чл. 69. (1) След изтичането на установените срокове изостаналите пощенски пратки се предават на митницата, като предварително се описва съдържанието им от длъжностните лица, посочени в чл. 62.

(2) Продажбата на изостаналите стоки се извършва от митницата по реда на чл. 101-102.


Глава единадесета.
КОНТРОЛ НА ПЪТНИЦИТЕ И НА ТЕХНИТЕ БАГАЖИ

Чл. 70. Носените от пътниците предмети и валутни ценности се пропускат през границата само в места, където има митница, митнически клон или митнически пункт.


Чл. 71. (Изм. - ДВ, бр. 9 от 1994 г.) (1) Пътниците са длъжни да представят на митническите служители, извършващи контрола, носените от тях предмети и валутни ценности, както и да позволят да им се направи митническа проверка.

(2) Пътниците са длъжни да декларират подлежащите на деклариране стоки и валутни ценности, както следва: местните лица-писмено, а чуждестранните лица-устно за стоките и писмено за валутните ценности.


Чл. 72. (1) Митническите служители въз основа на дадената писмено или устно декларация извършват проверката, при която, ако намерят за необходимо, правят преглед на багажа, а когато се налага - и личен преглед на пътника. Личният преглед се извършва в отделно помещение в присъствието на поне един свидетел. Митническият служител, който извършва личния преглед, и свидетелите задължително трябва да бъдат от един пол с проверявания. За резултата от личния преглед веднага се съставя протокол, подписан от митническия служител, извършил прегледа, от свидетелите и от пътника.

(2) Забранените за внос, износ и транзит предмети и валутни ценности, които не са обект на нарушения, се задържат от митницата, за което се издава разписка в два екземпляра - първият екземпляр остава в митницата, а вторият се дава на пътника. Такава разписка се издава от митницата и в случаите, когато тя изземва предмети и валутни ценности.

(3) Иззетите валутни ценности се предават на Българската народна банка.


Чл. 73. (Отм. - ДВ, бр. 23 от 1997 г.)


Чл. 74. Чуждестранните лица, които се ползуват с дипломатически имунитет и не подлежат на митническа проверка съгласно чл. 46 от закона, декларират устно носените от тях български левове в банкноти и монети, злато, сребро, платина, ценни книжа и скъпоценни камъни.


Чл. 75. (1) Носените от транзитни пътници багажи след прегледа могат по тяхно искане или по нареждане на митницата да бъдат пломбирани с оглед да се избегне повторният преглед на изходната митница и да се гарантира изнасянето им. Броят на пломбираните колети и наложените пломби се отбелязва в паспортите (визовите картони).

(2) Храната, облеклото и предметите, необходими през време на пътуването, се оставят свободно на разположение на пътника.


Чл. 76. (1) Предметите и валутните ценности, за които се изисква деклариране, ако не бъдат декларирани, се изземват от митницата, за което се съставя акт.

(2) Предметите, които са декларирани и са пропуснати за лично ползуване на временно преминаващ границата пътник, трябва да бъдат върнати. В противен случай виновните лица се наказват съгласно чл. 52 от закона.


Глава дванадесета.
ОБМИТЯВАНЕ

Чл. 77. (1) Стоките и валутните ценности, които се внасят в страната и се изнасят за чужбина, преди да бъдат освободени от митнически контрол, подлежат на обмитяване.

(2) Митническите формалности, които се извършват за транспорт, транзит, реекспорт, новоизнос, временен внос и временен износ, не съставляват обмитяване по смисъла на закона.


Чл. 78. (Изм. - ДВ, бр. 49 от 1978 г. и бр. 30 от 1991 г.) Министърът на финансите съвместно с министъра на индустрията, търговията и услугите определят с наредба забранените за внос и износ стоки и правата за безмитен внос и износ от физически лица.


Чл. 79. (Изм. - ДВ, бр. 30 от 1991 г.) При обмитяването на стоките вносителите и износителите са длъжни да представят следните документи:

1. фактура, разписка за задържане от митница или цесия от спедиторски фирми;

2. международни превозни документи;

3. спецификации;

4. свидетелство за здравност, ако е необходимо, с оглед вида на стоката;

5. свидетелство за произхода на стоката при нужда;

6. (изм. - ДВ, бр. 81 от 1992 г.) митническа декларация;

7. удостоверение за износа и вноса на съответните стоки, за които това е предвидено в нормативните документи;

8. застрахователна полица;

9. документ за платена такса за митническо оформяне.


Чл. 80. (1) Ако не е определено друго с митническите тарифи, митническата облагаема стойност на стоките се определя:

1. за вносните стоки - съгласно покупната цена в чужбина и всички направени разходи, необходими за доставянето им до нашата граница;

2. за износните стоки - съгласно продажната цена в чужбина, без разноските, направени вън от границата, ако са включени в продажната цена.

(2) За определяне митническата облагаема стойност на предмети с по-значителна стойност, като автомобили, мотоциклети, телевизори, пиана и др., и на предметите, които нямат определена цена на дребно у нас, внасяни от физически лица, митниците могат да назначават комисии, в които при нужда участвуват и вещи лица.

(3) Управлението на митниците може да привлича вещи лица при разглеждане жалбите на гражданите във връзка с обмитяването на стоките.

(4) Вещите лица по предходната алинея трябва да са на работа в държавно учреждение или организация. Възнаграждението на вещите лица се определя от длъжностното лице, което ги е назначило, и се заплаща от притежателя на стоката.


Чл. 81. (1) Притежателят на стоката и предметите или неговият пълномощник може да обжалва мотивирано пред началника на митницата действията на митническите служители по обмитяването. Началникът на митницата назначава комисия за извършване на повторен преглед за обмитяване. Резултатът се отбелязва върху митническия документ за обмитяването и се подписва от комисията и от началника на митницата.

(2) Всяко действие на митницата във връзка с обмитяването на стоките в седмичен срок може да бъде обжалвано от притежателя им или от пълномощника му пред Управлението на митниците до вдигането им от митническите складове или от складовете, намиращи се под митнически контрол.

(3) Искания за освобождаване на стоките от митни сборове, както и за коригиране на фактически грешки, допуснати при обмитяването, може да се направят от заинтересуваните и след вдигане на стоките, ако не е необходимо да се извършва повторен преглед.


Чл. 82. Стоките, които се внасят, изнасят или реекспортират от местни юридически лица, се проверяват и обмитяват по установен ред с наредба, утвърдена от министъра на финансите и от министъра на външната търговия.


Чл. 83. При спорове във връзка с обмитяване на стоките, както и до представяне на необходимите документи стоките могат да се освобождават от митниците след обезпечаване на митните сборове.


Чл. 84. След разрешаване на спора по предходния член или след изтичане на дадения срок за представяне на документи митницата оформява окончателно обмитяването на стоките.


Глава тринадесета.
МИТНИ СБОРОВЕ

Чл. 85. За стоките, които се транспортират, транзитират, новоизнасят, реекспортират, временно внасят и временно изнасят, се събират такси от притежателя на стоката или от неговия пълномощник само за действителни услуги.


Чл. 86. За стоките, повредени по време на превоза или при съхраняването им до обмитяването в складовете на митницата или в складовете под митнически контрол, митницата събира вносното мито в намален размер съобразно повредата и процента на обезценяването.


Чл. 87. За ден на плащане на митните сборове по смисъла на чл. 41 от закона се смята датата, сложена върху митническия документ, с който се удостоверява заплащането на сумата.


Чл. 88. Искането за връщане на събраните в повече суми за митни сборове съгласно чл. 43, ал. 1 от закона се прави в писмена форма пред митницата, която е извършила обмитяването. Тя е длъжна в седемдневен срок да извърши проверка и ако установи, че действително има събрани в повече митни сборове и че срокът за тяхното връщане не е изтекъл, да предаде надвзетата сума на правоимащия.


Чл. 89. (1) Досъбирането на разликата от взетите в по-малко сборове поради допуснати грешки от митниците съгласно чл. 43, ал. 2 от закона се извършва от митницата, която поканва притежателя на стоката да ги внесе в определен от нея срок. След изтичането на този срок, сумата се събира принудително. Постановлението на митницата за принудително събиране на митните сборове може да се обжалва пред Управлението на митниците в седемдневен срок от деня на връчване на препис от него на лицето, срещу което е издадено. Решенията на Управлението на митниците са окончателни.

(2) По реда, определен в предходната алинея, се събират и дължими суми на митниците за други случаи.


Чл. 90. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Събрани в повече, несъбрани или недосъбрани суми за митни сборове до 10 000 лв. не се изискват и не се връщат.


Глава четиринадесета.
БЕЗМИТЕН ВНОС И ИЗНОС

Чл. 91. Освобождават се от вносни митни сборове след извършване на митническа проверка:

1. стоките под митнически контрол, оказали се повредени или развалени, негодни за пряко ползуване или преработка;

2. (изм. - ДВ, бр. 87 от 1993 г.) обмитените чуждестранни стоки на местни юридически лица и еднолични търговци, ако бъдат върнати в чужбина в срок до 1 година от внасянето;

3. местните стоки, изнесени редовно в чужбина, ако бъдат върнати в страната в срок до 1 година от изнасянето и се получат от износителя или от упълномощено от него лице. Ако при износа на тези стоки са платени износни митни сборове, тези сборове не се връщат;

4. стоките, внасяни по рекламации за заменяне на дефектни стоки или за докомплектоване на внесени машини и съоръжения, ако се внасят безвъзмездно в договорните или гаранционните срокове;

5. (Отм. - ДВ, бр. 15 от 1992 г.);

6. (Отм. - ДВ, бр. 15 от 1992 г.);

7. собствените художествени творби и научни трудове, внасяни от местните физически лица;

8. стоките за корабно снабдяване и съоръжаване, закупени в чужбина от български кораби и въздухоплавателни средства поради авария;

9. движимото имущество за лично и семейно ползване на лица, които се преселват на трайно местопребиваване в страната, ако се внесе в тримесечен срок от преселването;

10. (Отм. - ДВ, бр. 15 от 1992 г.);

11. (Отм. - ДВ, бр. 15 от 1992 г.);

12. скулптурните фигури, бюстове, паметници-плочи и други подобни, предназначени за обществени нужди, а също и моделите от тях;

13. рибите и водните животни, наловени в моретата, океаните и река Дунав от риболовните организации и рибари, които имат постоянното си местожителство в страната;

14. стоките, освободени от вносни митни сборове съгласно други нормативни актове;

15. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1988 г.);

16. пратките, получавани от Българския Червен Кръст;

17. (Отм. - ДВ, бр. 15 от 1992 г.);

18. (Отм. - ДВ, бр. 15 от 1992 г.);

19. (заличена - ДВ, бр. 49 от 1978 г.);

20. малките пакети, идващи от страни, подписали Протокола за организиране на едностранен митнически преглед на малките пакети от 30.V.1963 г., на опаковката на които е поставен специален ромбоиден печат, предвиден в протокола;

21. (Отм. - ДВ, бр. 81 от 1988 г.);

22. (изм. - ДВ, бр. 87 от 1993 г.) сувенирите и рекламните материали, получавани безвъзмездно в обичайни количества от местни юридически лица и еднолични търговци;

23. (изм. - ДВ, бр. 87 от 1993 г.) образците от стоки без търговска стойност или с незначителна стойност, внасяни безвъзмездно от местни юридически лица и еднолични търговци за изпитание, анализиране или изучаване;

24. (нова - ДВ, бр. 87 от 1993 г.) употребяваното имущество на местни юридически лица и еднолични търговци, изнесено от страната по установения ред;

25. (нова - ДВ, бр. 66 от 1995 г., прилага се от 1 януари 1995 г.) ядреното гориво.


Чл. 92. Освобождават се от износни митни сборове след извършване на митническа проверка:

1. движимото имущество за лично и семейно ползуване на лицата, които се изселват трайно в чужбина, ако са преживели в страната не по-малко от 1 година и ако се изнесе в тримесечен срок от изселването при спазване на установените ограничения;

2. хранителните продукти, горивни и смазочни материали и оборудване, закупени от чуждестранни кораби в наши пристанища;

3. (изм. - ДВ, бр. 87 от 1993 г.) предметите, подарени на чуждестранни физически и юридически лица от местни юридически лица и еднолични търговци;

4. пощенските и други непридружавани пратки, които членовете на семействата на български граждани, на работа в чужбина, командировани, на специализация, учение или работещи там с разрешение по установения ред за срок повече от 6 месеца, им изпращат един път на тримесечие при спазване на установените ограничения;

5. стоките, освободени от износни митни сборове с други законови разпоредби.


Чл. 93. Освобождават се от вносни и износни митни сборове след извършване на митническа проверка:

1. (заличена - ДВ, бр. 49 от 1978 г.);

2. употребяваното движимо имущество, влизащо в състава на открито наследство, предназначено за лично и семейно ползуване от наследниците, ако се внесе или изнесе до 1 година от откриването на наследството;

3. (отм. - ДВ, бр. 81 от 1988 г.);

4. (изм. - ДВ, бр. 87 от 1993 г.) стоките, получавани и изпращани заемообразно от местни юридически лица и еднолични търговци, които се връщат в същото количество и качество;

5. необходимите книги, инструменти, карти и други помагала на командировани лица;

6. горивните и смазочните материали, които се намират в нормалните резервоари на български и чуждестранни кораби, въздухоплавателни средства, локомотиви, специални вагони и шосейни моторни превозни средства, извършващи международни пътувания;

7. горивните и смазочните материали, резервните части и инвентарните предмети от чуждестранен произход, които са складирани в наши пристанища и аеропристанища от корабни и въздухоплавателни предприятия, предназначени за кораби и въздухоплавателни средства, извършващи задгранични пътувания;

8. контейнерите, мушамите, сепарациите, палетите (подони) и други подобни, внасяни от българските транспортни организации съгласно сключени конвенции;

9. временно внасяните и временно изнасяните стоки и превозни средства;

10. добитъкът, избягал или откраднат от българска територия или от съседни страни, когато се връща обратно;

11. ковчезите или урните с останките на умрели и поставените в тях венци и другите погребални принадлежности;

12. медалите, ордените, значките и други предмети, с които местни и чуждестранни юридически лица награждават физически и юридически лица;

13. животните, медикаментите, съоръженията, инструментите и печатните произведения, получавани и изпращани от зоологическите градини;

14. формулярите, бланките, билетите, боновете и други подобни, необходими за работата на местни и чуждестранни юридически лица със седалище в страната или в чужбина, занимаващи се с транспортна и туристическа дейност, както и униформеното облекло, предназначено за техните служители;

15. рекламните, пропагандните и консумативните материали, представителните стоки и дребното (малоценно) щандово оборудване, което се унищожава при използуването му, предназначени за организиране и провеждане участието в международни панаири, изложби, симпозиуми и други подобни мероприятия, ако по вид, стойност и количество са съобразени с характера на мероприятието и с участието на изложителите в него;

16. малоценните и консумативните стоки, с изключение на хранителните продукти, напитките и тютюневите изделия, получавани или изпращани от юридически лица за организиране и поддържане на временни къмпинги и на туристически, спортни, младежки и други лагери, след представяне на разрешение от Комитета за отдих и туризъм;

17. (изм. - ДВ, бр. 28 от 1995 г.) стоките от същия вид и стойност, с които се заменят временно внесените или временно изнесените стоки, унищожени в страната или в чужбина поради непредвидени обстоятелства (пожар, злополука, стихийно бедствие и др.).


Чл. 94. (1) Освобождават се от митническа проверка и митни сборове въз основа на принципа на взаимността ръчният и друг багаж на следните лица, ако се превозва с превозното средство, с което пътуват:

1. държавните глави на чуждестранни държави, председателите и членовете на правителствата и председателите на парламентите;

2. шефовете на дипломатическите представителства и техните заместници, акредитирани в страната;

3. членовете на дипломатическите и търговските представителства в страната, които се ползуват с дипломатически имунитет;

4. шефовете на чуждестранни консулства в страната, генералните консули, консулите и вицеконсулите;

5. членовете на представителствата и комисиите с признато право на дипломатически имунитет по силата на международните споразумения;

6. председателите и членовете на дипломатическите конференции, свикани в НР България.

(2) Багажите, които се превозват отделно от лицата, посочени в ал. 1, се освобождават от митни сборове след митническа проверка, ако съдържат предмети за лично ползуване от правоимащите и от членовете на техните семейства и ако бъдат внесени или изнесени в тримесечен срок от пристигането или заминаването на лицата.


Чл. 95. (1) Пратките, които се внасят от лицата, посочени в чл. 94, се освобождават от митни сборове въз основа на принципа на взаимността, ако съдържат предмети за лично ползуване от правоимащите и от членовете на техните семейства.

(2) По същия ред се освобождават от митни сборове предметите, които се получават от дипломатическите мисии, консулствата или търговските представителства към тях, ако са предназначени за задоволяване на техните нужди.


Чл. 96. Редът и условията за освобождаване от митни сборове и за упражняване на митнически контрол върху пратките, получавани или изпращани от посолствата, легациите, консулствата, търговските представителства, от членовете на дипломатическия и административно-техническия им персонал, се определят с наредба от министъра на финансите съгласувано с министъра на външните работи.


Чл. 97. (Нов - ДВ, бр. 26 от 1991 г., изм., бр. 20 от 1992 г., бр. 104 от 1992 г.) Освобождават се от митни сборове въоръженията, снаряженията и техниката за нуждите на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и другите органи в системата на националната сигурност, чийто внос е разрешен по установения ред.


Глава петнадесета.
ПО МИТНИЧЕСКИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ

Чл. 98. (1) Актовете за установяване на митническите нарушения по чл. 51-54 от закона се съставят от органите на митницата, в чийто район е извършено нарушението. Ако нарушението е открито от немитнически органи, събраният доказателствен материал заедно със задържаните предмети, обект на митническо нарушение, и с предметите, задържани за обезпечаване на глоби и др., се предават на митницата, в района на която е открито нарушението, за съставяне на акт по установения ред.

(2) Актовете за установяване на митническите нарушения и наказателните постановления се издават съгласно чл. 62-64 от закона.

(3) Ако при дознанието съгласно чл. 62 от закона се установи, че е извършено престъпление, преписката се изпраща на съответната прокуратура.

(4) Съставянето на актовете и издаването и обжалването на наказателните постановления стават по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

(5) Задържаните стоки остават в митницата, която изпълнява присъдата на съда по отношение на тях, с изключение на оръжия, боеприпаси, взривни материали, материали с контрареволюционно съдържание и порнографски материали и литература, които се предават на Министерството на вътрешните работи, и на наркотични вещества, които се предават на Министерството на народното здраве.


Чл. 99. Органите на народните съвети и на Министерството на вътрешните работи оказват съдействие на митническите органи по прилагане на Закона за митниците и на този правилник за предотвратяване, разкриване или преследване на митническата контрабанда или за изземване на стоки, подлежащи на отнемане в полза на държавата.


Глава шестнадесета.
ПРОДАЖБА НА СТОКИ И ПРЕДМЕТИ, ОТНЕТИ В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА ИЛИ ИЗОСТАВЕНИ

Чл. 100. (1) Отнети стоки в полза на държавата съгласно Закона за митниците се продават най-късно в 30-дневен срок от влизане в сила на съответните наказателни постановления и присъди. Изоставените стоки се продават в 30-дневен срок от изоставането им.

(2) (Доп. - ДВ, бр. 30 от 1994 г.) Стоките, подлежащи на бърза развала или представляващи опасност за околната среда (пожароопасни, избухливи, отровни и други подобни), се продават незабавно. За хранителните стоки предварително се изисква съгласие на органите на медико-санитарния контрол.

(3) (Нова - ДВ, бр. 68 от 1993 г.) Отнети в полза на държавата или изоставени моторни превозни средства могат да се предоставят за ползване на държавни учреждения по ред, определен от Министерския съвет. (4)(Нова - ДВ, бр. 28 от 1997 г.) Отнети в полза на държавата или изоставени стоки могат да се предоставят безвъзмездно за социални нужди на Министерството на труда и социалните грижи или на Министерството на здравеопазването, а предмети с историческа, нумизматична или художествена стойност-на Министерството на културата със заповед на министъра на финансите.


Чл. 101. Изоставените и отнетите в полза на държавата стоки се продават на търговски и други организации и учреждения. Цените се определят по ред, установен от Комитета по цените.


Чл. 102. От сумите, постъпили от продажбата на изоставени или отнети в полза на държавата стоки, се изплащат всички разходи по придобиването, превозването, съхраняването и привеждането им в търговски вид. Остатъкът от сумите, постъпили от продажбата на изоставените стоки, се внася в приход на държавния бюджет. От остатъка от сумите, постъпили от продажба на отнети в полза на държавата стоки и от събрани глоби, 80% се внасят в приход на републиканския бюджет и 20% - по сметката на Управлението на митниците.


Чл. 103. Постъпилите суми по сметките на Управлението на митниците съгласно предходния член могат да се използуват и за снабдяване на митническите учреждения със съоръжения за разкриване на митнически и валутни нарушения, за повишаване служебната и езиковата квалификация на митническите служители, за обмяна на опит, както и за построяване, обзавеждане и поддържане на постройки с малък брой легла и друга лека база за отдих на митническите служители.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Този правилник се издава въз основа на чл. 75, ал. 1 от Закона за митниците и отменя следните актове на Министерския съвет:

1. Разпореждане № 450 от 1951 г.;

2. точка 2 от Постановление от 28 май 1955 г. (Изв., бр. 45 от 1955 г.);

3. точка 3 от Разпореждане № 1671 от 1959 г.;

4. Разпореждане № 864 от 1960 г.;

5. Правилник за прилагане на Закона за митниците (Изв., бр. 89 от 1960 г.);

6. Постановление № 166 от 1962 г. (Изв., бр. 85 от 1962 г.);

7. точка 2 от Разпореждане № 166 от 1964 г. (ДВ, бр. 39 от 1964 г);

8. Разпореждане № 51 от 1965 г. (ДВ, бр. 21 от 1965 г.);

9. Решение № 655 от 1965 г. (ДВ, бр. 2 от 1966 г.);

10. точка 11 от Разпореждане № 17 от 1966 г. (ДВ, бр. 11 от 1966 г.);

11. точка 2 от Разпореждане № 395 от 1968 г.;

12. точки 1 и 3 от Разпореждане № 105 от 1970 г. (ДВ, бр. 25 от 1970 г.);

13. Разпореждане № 639 от 1970 г.;

14. точка 1 от Разпореждане № 187 от 1971 г.;

15. точка 2 от Постановление № 45 от 1973 г. (ДВ, бр. 70 от 1973 г.).


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 147 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 7 АПРИЛ 1997 Г. ЗА ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА МИТНИЦИТЕ, УТВЪРДЕН С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 5 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1975 Г.

(ДВ, бр. 30 от 11 април 1997 г.)

§ 3. Постановлението влиза в сила 3 месеца след обнародването му в "Държавен вестник".


§ 4. Оформеният временен внос на спиртни напитки и тютюневи изделия да се закрие до влизането в сила на постановлението.


Преходни и Заключителни разпоредби

(ДВ, бр. 49 от 1978 г.)

§ 7. (1)...............

(2) Предметите, закупени до 30 юни 1978 г. включително от местни физически лица, изпратени на работа, специализация или командировка в чужбина, се обмитяват по досегашния ред, ако вносителите удостоверят покупките им до горната дата с документ, подписан от посланика и търговския съветник на единната дипломатическа мисия, а където няма такава - от съответната мисия, на която е възложено да представлява Народна република България.

(3) Изпратените пощенски и други пратки, както и поръчаните пратки за доставяне от фирми до 30 юни 1978 г. се обмитяват по досегашния ред.


§ 8. (Нов - ДВ, бр. 16 от 1994 г.) Точка 2 на чл. 91 от този правилник не се прилага за внесените за потребление в Република България горива от митнически тарифни позиции:

а) от 27.10, с изключение на мазут;

б) 27.11.12;

в) 27.11.13.


Промени настройката на бисквитките