Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 95 от 30.XI

ИНСТРУКЦИЯ № 4 ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ГЛЕДАНЕ НА ДЕЦА

 

ИНСТРУКЦИЯ № 4 ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПАРИЧНИТЕ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА ГЛЕДАНЕ НА ДЕЦА

ИЗДАДЕНА ОТ ЦЕНТРАЛНИЯ СЪВЕТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПРОФЕСИОНАЛНИ СЪЮЗИ,

Обн. ДВ. бр.95 от 30 Ноември 1973г.

Чл. 1. Тази инструкция се издава във връзка с изменението и допълнението на Кодекса на труда (ДВ, бр. 53 от 1973 г.), Правилника за прилагане на дял III от Кодекса на труда и Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори (ДВ, бр. 67 от 1973 г.) и Постановление № 34 от 20 юли 1973 г. на Министерския съвет (ДВ, бр. 59 от 1973 г.) с цел да не се допуснат различия в тяхното прилагане.


Чл. 2. (1) В ал. 2 на § 40 от Правилника за прилагане на дял III КТ, съответно в ал. 2 на § 19 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори, е посочено, че родителите не могат да ползуват отпуск по ал. 1 за собствени (рождени или осиновени) деца. От друга страна, в чл. 158, ал. 2 КТ е предвидено, че в срока от 60 дни не се включва отпускът за гледане на болен член от семейството над 16 години. Това означава, че ограничението за прилагане на ал. 1 от посочените правилници се отнася само за деца, ненавършили 16-годишна възраст. Например:

а) семейството има две деца, от които първото в навършило 16-годишна възраст, а второто не е. Второто дете е било болно продължително време и майката е получила парично обезщетение за гледането му за 60 календарни дни. Впоследствие се разболява първото дете и състоянието му е такова, че здравните органи дават на майката болнични листове за гледането му. На основание чл. 158, ал. 2 КТ на майката следва да се заплати парично обезщетение за срок до 10 календарни дни за гледането на детето. Ако то продължава да е болно, бащата също има право на парично обезщетение до 10 календарни дни за гледането на това дете;

б) семейството има две деца, ненавършили 16-годишна възраст. Майката е ползувала парично обезщетение за 60 календарни дни по издадените й болнични листове за гледането им като болни. Ако се налага някое от децата да бъде гледано като болно за по-дълъг срок, на майката или бащата може да бъде даден болничен лист, но парично обезщетение не може да се изплати нито на майката, нито на бащата, тъй като двамата имат право на парично обезщетение за гледането на болните им деца, ненавършили 16 години, общо до 60 календарни дни в една календарна година. В случая няма значение колко от децата не са навършили 16 години.

(2) При прилагане на нормативните актове по предходната алинея към собствените рождени деца се включват доведените и заварените деца в семейството, тъй като те са рождени деца на съответния родител.


Чл. 3. В § 41 от Правилника за прилагане на дял III КТ, съответно в § 20, ал. 2 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори, е предвидено за гледане на здрави деца, върнати от детски ясли, детски градини и др. поради наложена карантина в тях, парично обезщетение да се изплаща по условията за общо заболяване, докато трае карантинния период. Следователно размерът на паричното обезщетение в тези случаи ще се определя съобразно трудовия стаж, който има осигуреният, комуто се заплаща паричното обезщетение, в процентите, определени в § 24, съответно § 12 от посочените правилници, независимо, че детето не е навършило 7 години. Новото увеличение на паричното обезщетение в размер на 100% се отнася само за гледане или придружаване на болни деца, ненавършили 7-годишна възраст, независимо от това, кой ги гледа (майката, бащата, бабата, дядото или друг член от семейството).


Чл. 4. По силата на § 44, ал. 2 от Правилника за прилагане на дял III КТ и § 24, ал. 5 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори минималното парично обезщетение за временна нетрудоспособност поради бременност и раждане във всички случаи не може да бъде по-малко от минималната месечна работна заплата. Това се отнася както за случаите, когато осигурените работнички, служителки или кооператорки работят на пълен работен ден, така и когато работят на половин работен ден и трудовото им възнаграждение е по-ниско от минималната месечна заплата, установена за страната. Паричното обезщетение в този размер се изплаща и когато при прилагането на чл. 153, ал. 2 КТ и на § 61 от Правилника за прилагане на дял III КТ, съответно на § 36 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори, среднодневното трудово възнаграждение, получено от осигурените, е под минималното дневно трудово възнаграждение. Следователно, независимо от размера на трудовото възнаграждение, което осигурените са получили и което служи за база за изчисляване на паричното обезщетение за временна нетрудоспособност поради бременност и раждане, среднодневното парично обезщетение не може да бъде по-ниско от среднодневното трудово възнаграждение изчислено от минималната месечна заплата - 80 лв.


Чл. 5. При прилагането на § 45а от Правилника за прилагане на дял III КТ и на § 24, ал. 6, 7, 8 и 9 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори, да се има предвид следното:

а) Ползуването на допълнителен отпуск със заплащане на парично обезщетение за отглеждане на малко дете следва да стане непосредствено след изтичането на полагащия се платен отпуск поради бременност и раждане.

б) Когато трудовият договор бъде прекратен или осигуровката за всички осигурителни случаи се прекъсне изплащането на паричното обезщетение за отглеждане на малко дете се спира. В случая няма значение на какво основание е прекратен трудовият договор и дали след неговото прекратяване трудовият стаж се прекъсва. След прекратяването на трудовия договор или прекъсването на осигуровката за всички осигурителни случаи парично обезщетение за отглеждане на малко дете на основание чл. 152, ал. 2 КТ или на основание § 35, ал. 1 от Правилника за прилагане на дял III КТ не се изплаща, тъй като това обезщетение не е за състояние на временна нетрудоспособност.

в) В случаите, когато майките са придобили право на парично обезщетение за временна нетрудоспособност поради бременност и раждане, която е настъпила преди прекратяване на трудовия договор за неопределено време, за определено време (вкл. и по чл. 64 КТ) или за извършване на определена работа (вкл. и сезонна работа), ако те постъпят наново на работа като осигурени за всички осигурителни случаи, преди да е изтекъл срокът на допълнителния платен отпуск по чл. 60, ал. 4 КТ, на тях се изплаща парично обезщетение за отглеждане на малко дете за отстъпка от времето до изтичане на 6, 7 или 8 месеца според поредността на детето, считано от края на срока, за който са издадени болничните листове за временна нетрудоспособност поради бременност и раждане. По този ред се постъпва както когато майките са получили парично обезщетение за временна нетрудоспособност поради бременност и раждане в пълен размер, така и когато са получили такова обезщетение по условията на чл. 152, ал. 2 КТ, щом са започнали да ползуват отпуск преди прекратяването на трудовия договор.

г) Когато през периода, през който майките работят и получават парично обезщетение за отглеждане на малко дете в размер на 40 лева, те изпаднат в състояние на временна нетрудоспособност поради болест, трудова злополука и др., им се заплаща полагащото се парично обезщетение за временна нетрудоспособност съгласно чл. 150 КТ, съответно § 12 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори, плюс половината от паричното обезщетение (40 лв) за отглеждане на малко дете.

д) В случаите, когато майките ползуват допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете и получават парично обезщетение в размер на 80 лева и изпаднат в състояние на временна нетрудоспособност, през този отпуск им се изплаща по техен избор или само парично обезщетение за временна нетрудоспособност, или само парично обезщетение за отглеждане на малко дете в пълен размер. След възстановяването на трудоспособността на майките се заплаща парично обезщетение за отглеждане на малко дете за остатъка до изтичането съответно на 6, 7 или 8 месеца според поредността на детето, считано от края на срока, за който са издадени болничните листове за бременност и раждане.

е) През време на ползуването на допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете не се изплаща парично обезщетение за гледане на болен член от семейството (§ 37 от Правилника за прилагане на дял III КТ, съответно § 20 от Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори).

ж) Работничките, служителките или кооператорките имат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете в половин или пълен размер в зависимост от това, дали работят или ползуват отпуска. Когато ползуват този отпуск, майките имат право на парично обезщетение в размер на 80 лв. или в случаите, когато трудовото възнаграждение, което са получавали преди отпуска, е по-ниско от 80 лева, поради това, че са заемали длъжност за половин работен ден или защото не са имали пълна заетост през посочения месец.

з) Когато през периода, през който майките получават парично обезщетение за отглеждане на малко дете в размер на 40 лева, не им се осигурява работа за всички работни дни, за дните, за които не им се осигурява работа и не им е заплатен престой, се изплаща парично обезщетение за отглеждане на малко дете, изчислено от 80 лева. Ако обаче те имат самоволно отсъствие, осигуровката им за всички осигурителни случаи се прекъсва и за дните, през които не са включени в посочената осигуровка, не следва да им се заплаща парично обезщетение за отглеждане на малко дете.

и) През времето, през което майката работи и получава парично обезщетение за отглеждане на малко дете, на нея се изплащат месечни добавки за деца съобразно броя на изработените дни, включително и за дните, през които не е работила, но е получила парично обезщетение за отглеждане на малко дете. Когато тя ползува допълнителния отпуск за отглеждане на малко дете със заплащане на парично обезщетение, месечните добавки за деца се изплащат за всички работни дни, включени в отпуска.

к) Работничките, служителките и кооператорките, осиновили дете, през периода, през който тече допълнителният отпуск за отглеждане на малко дете, получават пари, но обезщетение в пълен или половин размер по условията, определени за майките за остатъка от 6, 7 или 8 месеца според поредността на детето. Указанията, дадени в буква "в" на този член, се прилагат и за осиновителката, ако детето е взето за осиновяване преди прекратяването на трудовия договор.


Чл. 6. Съгласно § 19 от Правилника за прилагане на Указа за насърчаване на раждаемостта месечните добавки за деца се получават от началото на месеца, следващ този на постъпването на работа или раждането на детето. Тази разпоредба се прилага за работниците, служителите и кооператорите при първоначалното им постъпване на работа, съответно при раждане на дете. За земеделските стопани-кооператори, осигурени по Кодекса на труда, съгласно ПМС№ 34 от 20.VII.1973 г., които са заварени на работата при влизането в сила на това постановление, месечните добавки за деца се изплащат от 1.VIII.1973 г., а за кооператорите, осигурени по Правилника за социално осигуряване на земеделските стопани-кооператори, заварени на работа при влизането в сила на Указа за изменение и допълнение на Указа за насърчение на раждаемостта (ДВ, бр. 63 от 1973 г.) - от 1.Х.1973 г., ако децата са родени преди посочените дати.


Промени настройката на бисквитките