Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 65 от 17.VIII

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА РУМЪНИЯ ОТНОСНО УЛЕСНЯВАНЕТО НА ПЪТУВАНИЯТА НА ТЕХНИТЕ ГРАЖДАНИ, С ПОСТОЯННО МЕСТОЖИТЕЛСТВО В ГРАНИЧНАТА ЗОНА НА ДВЕТЕ СТРАНИ (ОДОБРЕНА С РАЗПОР

 

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА РУМЪНИЯ ОТНОСНО УЛЕСНЯВАНЕТО НА ПЪТУВАНИЯТА НА ТЕХНИТЕ ГРАЖДАНИ, С ПОСТОЯННО МЕСТОЖИТЕЛСТВО В ГРАНИЧНАТА ЗОНА НА ДВЕТЕ СТРАНИ (ОДОБРЕНА С РАЗПОРЕЖДАНЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ № 155 ОТ 3 АПРИЛ 1971 Г. ВЛИЗА В СИЛА ОТ 2 АВГУСТ 1971 Г.)

Обн. ДВ. бр.65 от 17 Август 1971г.

Преамбюл

Правителството на Народна република България и правителството на Социалистическа република Румъния в желанието си да укрепват и да разширяват по-нататък приятелските отношения между двете страни, както и да улесняват пътуванията на своите граждани с постоянно местожителство в граничната зона, се споразумяха да сключат настоящата Спогодба.

За тази цел страните определиха свои пълномощници:

Правителството на Народна република България - Кирил Несторов, заместник-министър на външните работи;

Правителството на Социалистическа република Румъния - Еуджен Лукиан, началник на секция при Министерския съвет, с ранг на заместник-министър,

които след като размениха пълномощниците си, намерени за редовни и в надлежна форма, се споразумяха за следното:

Член 1


Съгласно настоящата Спогодба, под "гранична зона" се разбира териториалната ивица, разположена на дълбочина 20 км от едната и от другата страна на българо-румънската граница.

При речната граница териториалната ивица се измерва от бреговата линия.

Граничната зона включва населените места, изброени в приложение № 1, което е неразделна част от настоящата Спогодба.

Член 2


От разпоредбите на настоящата Спогодба се ползуват гражданите на всяка една от Договарящите страни с постоянно местожителство в граничната зона на своята територия, които пътуват в граничната зона на другата Договаряща страна.

Член 3


Преминаването на границата се извършва безвизово въз основа на документите, издадени за тази цел от компетентните органи на Договарящите страни, предвидени в приложение № 2, което е неразделна част от настоящата Спогодба.

Децата, които съгласно вътрешното законодателство на всяка от Договарящите страни нямат право на личен паспорт, ще бъдат вписвани - име, презиме, дата и място на раждане, в документа за преминаване на границата на един от родителите или на друг законен придружител; в случаите, когато децата пътуват сами, трябва да имат документ за преминаване на границата със снимка.

Размяната на документите за преминаване на границата, предвидени в алинея I от настоящия член, ще стане по дипломатически път един месец преди влизането в сила на Спогодбата.

Член 4


Документът за преминаване на границата дава право по едно пътуване на месец в граничната зона на другата Договаряща страна, с престой до 6 дни за всяко пътуване.

При особено важни случаи (раждане, брак, тежко заболяване, смърт) компетентните органи могат да разрешат в течение на същата година и други пътувания.

Срокът на пребиваването може да бъде продължен най-много до 10 дни само при особени случаи (раждане, брак, тежко заболяване, смърт) от компетентните органи на страната на пребиваването.

Срокът на валидността, за който се издава документа за преминаване на границата, се определя съгласно вътрешното законодателство на издаващата страна.

В случай на изгубване, изчезване или унищожаване на документа за преминаване на границата на територията на другата Договаряща страна, носителят на документа е задължен незабавно да уведоми за това компетентните органи на страната на пребиваването.

В случаите, предвидени в горната алинея, компетентните органи ще издават служебна бележка, от която се вижда декларираното и въз основа на която лицето се завръща в страната.

Член 5


Притежателите на документи за преминаването на границата на всяка една от Договарящите страни могат да преминат границата на територията на другата Договаряща страна през пунктовете, открити за международно пътуване и през пунктовете, открити за граничната зона по българо-румънската граница. Връщането може да стане през всеки един от тези пунктове, при условие, че носителят на документа при своето пътуване не излиза от граничната зона.

Откритите пунктове за граничната зона са тези, предвидени в приложение № 3, което е неразделна част от настоящата Спогодба.

Преминаването на границата през пунктовете, открити за граничната зона, ще става само през деня в часовете от 8 до 16 ч. През международните пунктове преминаването ще става по всяко време.

Преминаването на границата може да става пеш или с всякакво превозно средство, с изключение на животинска тяга.

Лицата, които преминават границата в рамките на граничната зона, ще се подчиняват на контрола на граничните органи.

Член 6


Гражданите, които преминават границата в рамките на граничната зона, могат да внасят и изнасят предмети, като спазват вътрешното законодателство на всяка една от Договарящите страни.

Вещи и предмети за лично ползуване, които са необходими при пътуването, както и превозните средства, се освобождават от митнически такси на територията на другата Договаряща страна със задължението да бъдат изнесени от страната при завръщането.

Относно внасянето и изнасянето на платежни средства, благородни метали и скъпоценни камъни, както и на произведения на изкуството или такива, имащи археологическо, културно и научно значение, ще се прилага вътрешното законодателство на всяка една от Договарящите старни.

Член 7


Всяка Договаряща страна ще постави на разположение на своите граждани варута на другата Договаряща страна съгласно своите вътрешни валутни разпореждания.

Разплащането за пътуванията, които стават в рамките на граничната зона, ще става съгласно нормите, отнасящи се до частните пътувания, определени от Българо-румънската спогодба за премахване на визите, сключена на 22 август 1967 година в София.

Член 8


Гражданите на едната Договаряща страна по време на престоя си на територията на другата Договаряща страна са длъжни да спазват нейните закони.

Разпоредбите на настоящата Спогодба не засягат правото на всяка Договаряща страна в случаите на нарушаване на нейните закони от страна на гражданите на другата Договаряща страна, намиращи се временно на нейната територия, да им прекрати пребиваването, както и да откаже влизането на нежелани лица.

Член 9


При поява на епидемии, епизоотии, епифитии или причини от друго естество в граничната зона, преминаването на пътниците може да бъде временно преустановено.

Договарящата страна, на територията на която са се появили такива случаи, веднага ще уведоми по дипломатически път другата Договаряща страна за прекратяването и съответно за възстановяването на посещенията в граничната зона.

Член 10


Съгласно разпоредбите на член 4, алинея I от настоящата Спогодба, по случай Първи май и националните празници на Договарящите страни, могат да бъдат организирани срещи на българо-румънската граница.

Мястото на провеждането и начинът на организирането на тези срещи се урежда по дипломатически път.

Член 11


При необходимост Договарящите страни ще се консултират по дипломатически път за изпълнението на настоящата Спогодба и ще се договарят за взимането на съответни мерки за нейното приложение.

Член 12


Настоящата Спогодба подлежи на одобрение от Правителството на всяка една от Договарящите страни и ще влезе в сила 60 дни от датата на размяна на ноти, с които се потвърждава нейното одобрение.

Настоящата Спогодба се сключва за неопределено време и ще остане в сила още 6 месеца от датата на денонсирането й по дипломатически път от една от Договарящите страни.

Спогодбата е сключена в София на 11 март 1971 година в два оригинални екземпляра, всеки на български и румънски език, като и двата текста имат еднаква сила.

Приложение № 1


Населените пунктове, влизащи в граничните зони съгласно член 1, алинея 3 от Спогодбата са следните:

I. А. НА ТЕРИТОРИЯТА НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:

I.

А. НА ТЕРИТОРИЯТА НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:


ВИДИНСКИ ОКРЪГ

1. Градски народен съвет -

Видин

гр. Видин

с. Дружба

с. Пешаково

с. Генерал Мариново

с. Рупци

с. Войница

с. Бяла Рада

с. Новоселци

с. Слана бара

2. Общински народен съвет -

Брегово

с. Брегово

с. Ракитница

с. Косово

с. Куделин

с. Балей


3. Общински народен съвет -

Ново село

с. Ново село

с. Връв

с. Флорентин


4. Общински народен съвет -

Капитановци

с. Капитановци

с. Неговановци

с. Винарово

с. Майор Узуново

с. Иново


5. Общински народен съвет -

Кутово

с. Кутово

с. Сланотрън

с. Кошава

с. Гомотарци

с. Антимово

с. Покрайна


6. Общински народен съвет -

Гъмзово

с. Гъмзово

с. Тияновци

с. Калина


7. Общински народен съвет -

Градец

с. Градец

с. Плакудер

с. Динковци


8. Общински народен съвет -

Цар Петрово

с. Цар Петрово

с. Каленик


9. Общински народен съвет -

Буковец

с. Буковец


10. Общински народен съвет -

Дунавци

с. Дунавци

с. Гърняне

с. Синаговци

с. Жеглица

с. Ивановци

с. Гайтанци

с. Въртоп

гара Срацимир


11. Общински народен съвет -

Арчар

с. Арчар

с. Симеоново

с. Ботево

с. Държаница

с. Мали Дреновец

с. Владигенци


12. Общински народен съвет -

Извор

с. Извор

с. Шипот

с. Лагошевци


13. Общински народен съвет -

Дреновец

с. Дреновец-1

с. Дреновец-2

с. Тополовец

с. Динково

с. Септември

с. Ярловица


14. Общински народен съвет -

Орешец

с. Воднянци


МИХАЙЛОВГРАДСКИ ОКРЪГ


1. Градски народен съвет -

Лом

гр. Лом

с. Замфир

с. Трайково

с. Момин брод


2. Общински народен съвет -

Разград

с. Разград

с. Ботево


3. Общински народен съвет -

Расово

с. Расово

с. Аспарухово

с. Пишурка


4. Общински народен съвет -

Сливата

с. Сливата

с. Добри дел

с. Орсоя


5. Общински народен съвет -

Мокреш

с. Мокреш


6. Общински народен съвет -

Медковец

с. Медковец


7. Общински народен съвет -

Златия

с. Златия

с. Игнатово


8. Общински народен съвет -

Ковачица

с. Ковачица

с. Станево


9. Общински народен съвет -

Комощица

с. Комощица


10. Общински народен съвет -

с. Д. Цибър

с. Г. Цибър


11. Общински народен съвет -

Г. Гнойница

с. Бъзовец


12. Градски народен съвет -

Вълчедръм

гр. Вълчедръм


13. Общински народен съвет -

Брусарци

с. Брусарци

с. Дъбова махала

с. Киселево

с. Княжева махала

с. Смирненски


14. Общински народен съвет -

Василовци

с. Василовци

с. Дондуково

с. Крива бара

с. Сталийска махала


ВРАЧАНСКИ ОКРЪГ


1. Общински народен съвет -

Горни Вадин

с. Горни Вадин

с. Долни Вадин


2. Общински народен съвет -

Остров

с. Остров


3. Общински народен съвет -

Галово

с. Галово


4. Градски народен съвет -

Оряхово

гр. Оряхово

с. Лесковец


5. Градски народен съвет -

Мизия

гр. Мизия

с. Войводово

с. Сараево


6. Общински народен съвет -

Крушовица

с. Крушовица


7. Общински народен съвет -

Софрониево

с. Софрониево


8. Градски народен съвет -

Козлодуй

гр. Козлодуй


9. Общински народен съвет -

Хърлец

с. Хърлец


10. Общински народен съвет -

Бутан

с. Бутан

с. Крива бара


ПЛЕВЕНСКИ ОКРЪГ


1. Общински народен съвет -

Брегере

с. Брегере


2. Общински народен съвет -

Брест

с. Брест


3. Общински народен съвет -

Гиген

с. Байкал

с. Гиген

с. Гигенска махала

с. Загражден


4. Градски народен съвет -

Белене

гр. Белене

с. Бяла вода

с. Кулина вода


5. Общински народен съвет -

Гулянци

с. Гулянци

с. Дъбован

с. Крета

с. Ленково

с. Шияково


6. Общински народен съвет -

Дебово

с. Дебово

с. Асеново


7. Общински народен съвет -

Деков

с. Деков


8. Общински народен съвет -

Долни Луковит

с. Д. Луковит

с. Гостиля


9. Общински народен съвет -

Милковица

с. Милковица

с. Долни вит

с. Сомовит


10. Общински народен съвет -

Копиловци

с. Бръшляница


11. Общински народен съвет -

Муселиево

с. Муселиево

с. Жернов

с. Евлогиево

с. Черковица


12. Градски народен съвет -

Никопол

гр. Никопол

с. Драгаш войвода

с. Любеново

с. Въбел


13. Общински народен съвет -

Санадиново

с. Санадиново


14. Общински народен съвет -

Славовица

с. Славовица


15. Общински народен съвет -

Староселци

с. Староселци


16. Общински народен съвет -

Стежерово

с. Стежерово

с. Божурлук


17. Общински народен съвет -

Татари

с. Татари

с. Петокладенци


18. Общински народен съвет -

Ставерци


19. Общински народен съвет -

Лозица

с. Лозица


20. Общински народен съвет -

Крушовене

с. Крушовене


21. Общински народен съвет -

Комарево

с. Комарево


22. Общински народен съвет -

Новачене

с. Новачене

с. Осъм


23. Общински народен съвет -

Оряховица

с. Оряховица

ТЪРНОВСКИ ОКРЪГ

ТЪРНОВСКИ ОКРЪГ


1. Градски народен съвет -

Свищов

гр. Свищов

с. Вардим

с. Ореш

с. Царевец


2. Общински народен съвет -

Хаджидимитрово

с. Хаджидимитрово


3. Общински народен съвет -

Морава

с. Морава


4. Общински народен съвет -

Драгомирово

с. Драгомирово

с. Българско Сливово


5. Общински народен съвет -

Алеково

с. Алеково


6. Общински народен съвет -

Козловец

с. Козловец

РУСЕНСКИ ОКРЪГ

РУСЕНСКИ ОКРЪГ


1. Градски народен съвет -

Русе

гр. Русе


2. Общински народен съвет -

Бабово

с. Бабово

с. Бръшлен

с. Ряхово

с. Гол. Враново


3. Общински народен съвет -

Сливо поле

с. Сливо поле

с. Борисово

с. Сандрово

с. Мартен


4. Общински народен съвет -

Николово

с. Николово


5. Общински народен съвет -

Пиргово

с. Пиргово

с. Мечка


6. Общински народен съвет -

Горно Абланово

с. Г. Абланово

с. Батин

с. Кривина


7. Общински народен съвет -

Новград

с. Новград


8. Общински народен съвет -

Караманово

с. Караманово

СИЛИСТРЕНСКИ ОКРЪГ

СИЛИСТРЕНСКИ ОКРЪГ


1. Градски народен съвет -

Силистра

гр. Силистра

с. Айдемир

с. Калипетрово

с. Ламбриново


2. Градски народен съвет - Тутракан

гр. Тутракан

с. Търновци

с. Антимово

с. Царев дол

с. Пожарево

с. Дунавец


3. Общински народен съвет -

Нова Черна

с. Нова Черна

с. Цар Самуил

с. Сяново


4. Общински народен съвет -

Старо село

с. Старо село


5. Общински народен съвет - Белица

с. Белица

с. Шуменци

с. Варненци

с. Бреница


6. Общински народен съвет -

Стефан Караджа

с. Стефан Караджа

с. Преславци


7. Общински народен съвет -

Зафирово

с. Зафирово

с. Богданци

с. Коларово


8. Общински народен съвет -

Сокол

с. Сокол

с. Суходол

с. Дичево

с. Косара


9. Общински народен съвет -

Малък Преславец

с. М. Преславец

с. Рехово


10. Общински народен съвет -

Попина

с. Попина

с. Гарван


11. Общински народен съвет -

Добротица

с. Босна


12. Общински народен съвет -

Ситово

с. Ситово

с. Поляна

с. Нова Попина

с. Искра

с. Слатина


13. Общински народен съвет -

Смилец

с. Смилец


14. Общински народен съвет -

Сребърна

с. Сребърна

с. Ветрен


15. Общински народен съвет -

Професор Иширково

с. Професор Иширково


16. Общински народен съвет -

Бабук

с. Бабук

с. Казимир

с. Майор Ценович


17. Общински народен съвет -

Страцимир

с. Страцимир

с. Българка

с. Богорово

с. Поп Кралево

с. Главан


18. Общински народен съвет -

Алфатар

с. Алфатар

с. В. Левски


19. Общински народен съвет -

Средище

с. Средище

с. Стрелково

с. Поп Русаново

с. Господиново

с. Давидово

с. Каменци


20. Общински народен съвет -

Кайнарджа

с. Кайнарджа

с. Светослав

с. Войново

с. Чолаково

с. Зарник


21. Общински народен съвет -

Голеш

с. Голеш

с. Добруджанка

с. Краново

ТОЛБУХИНСКИ ОКРЪГ

ТОЛБУХИНСКИ ОКРЪГ


1. Общински народен съвет -

Дуранкулак

с. Дуранкулак

с. Граничар

с. Захари Стоянов


2. Общински народен съвет -

Ваклино

с. Черноморци

с. Смин

с. Ваклино

с. Крапец

с. Божаново

с. Твърдица


3. Общински народен съвет -

Шабла

с. Езерец

с. Пролез


4. Общински народен съвет -

Белгун

с. Белгун

с. Септемврийци

с. Нейково

с. Било


5. Общински народен съвет -

Василево

с. Василево

с. Балканци

с. Калина

с. Средина

с. Великово


6. Общински народен съвет -

Преселенци

с. Преселенци

с. Малина


7. Общински народен съвет -

Спасово

с. Спасово

с. Вичево

с. Сираково

с. Ал. Стамболийски

с. Бежаново

с. Рогозина

с. Сърнено


8. Общински народен съвет -

Кардам

с. Кардам

с. Йовково

с. Чернооково

с. Снягово

с. Огражден


9. Общински народен съвет -

Пчеларово

с. Пчеларово

с. Зограф

с. Дъбовик

с. Узово

с. Градини


10. Общински народен съвет -

Овчарово

с. Овчарово

с. Свобода

с. Добрево

с. Ломница


11. Общински народен съвет -

Крушари

с. Крушари

с. Земенци

с. Загорци

с. Бистрец

с. Лозенец

с. Соверци


12. Общински народен съвет -

Житница

с. Кръгулово


13. Общински народен съвет -

Коларци

с. Коларци

с. Балик

с. Оногур

с. Брестница


14. Общински народен съвет -

Телериг

с. Телериг

с. Огняново

с. Габер

с. Зимница

с. Ефр. Бакалово


15. Общински народен съвет -

Коритен

с. Коритен

с. Кап. Димитрово

с. Северци

с. Абрит

с. Александрия


16. Общински народен съвет -

Дяково

с. Дяково

с. Добрин


17. Общински народен съвет -

Росица

с. Росица

с. Асеновец

с. Лозница

с. Орлово


18. Общински народен съвет -

Красен

с. Красен

с. Краище

с. Росен

с. Житен

с. Изворово

с. Сноп


19. Градски народен съвет -

Генерал Тошево

гр. Генерал Тошево

с. Капитаново

с. Равнец

с. Присъд

с. Люляково

с. Писарово

с. Пастир

с. Плевемир.

Б. НА ТЕРИТОРИЯТА НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА РУМЪНИЯ

Б. НА ТЕРИТОРИЯТА НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕПУБЛИКА РУМЪНИЯ


ОКРЪГ МЕХЕДИНЦИ


1. Община Гогошу

с. Гогошу

с. Балта Верде


2. Община Жиана

с. Жиана Веке

с. Дънчеу

с. Чороборени


3. Община Пътулеле

с. Пътулеле

с. Виашу


4. Община Груя

с. Груя

с. Извоареле

с. Пояна Груии


5. Община Пристол

с. Пристол

с. Козия


6. Община Гърла Маре

с. Гърла Маре

с. Врата


7. Община Пунгина

с. Пунгина

с. Реча

с. Дринча

с. Чарънгу

с. Магуреле


8. Община Вънътори

с. Вънътори

с. Бранищя

с. Гоанца

с. Рошиори


9. Община Кужмир

с. Кужмир

с. Кужмиру Мик

с. Аурора


10. Община Салчия

с. Салчия


11. Община Обършия де Къмп

с. Обършия де Къмп

с. Изимша


12. Община Дървари

с. Дървари

с. Джемени

ОКРЪГ ДОЛЖ

ОКРЪГ ДОЛЖ


1. Община Пленица

с. Пленица

с. Кастреле Траяне


2. Община Караула

с. Караула


3. Община Извоаре

с. Извоаре


4. Община Четате

с. Четате

с. Морени


5. Община Униря

с. Униря


6. Община Моцъцей

с. Моцъцей

с. Добридор

с. Моцъцей-Гаръ


7. Община Галича Маре

с. Галича Маре


8. Град Бъилещи

гр. Бъилещи

с. Баласан


9. Община Маглавит

с. Маглавит

с. Хуния


10. Град Калафат

с. Басараби

с. Чуперчений Веки

с. Голенци


11. Община Чуперчений Ной

с. Чуперчений Ной

с. Смърдан


12. Община Пояна Маре

с. Пояна Маре

с. Тунарий Ной

с. Тунарий Веки


13. Община Деса

с. Деса


14. Община Сяка де Къмп

с. Сяка де Къмп

с. Писку Ноу


15. Община Писку Веки

с. Писку Веки

с. Гидич

с. Пискулец


16. Община Раст

с. Раст


17. Община Негой

с. Негой

с. Катане

с. Катанеле Ной


18. Община Афумаци

с. Афумаци

с. Боурени

с. Ковей


19. Община Урзикуца

с. Урзикуца


20. Община Бърка

с. Бърка


21. Община Бистрец

с. Бистрец

с. Бистрецу Ноу

с. Бръндуша

с. Плоска


22. Община Гойча

с. Гойча

с. Дунърени


23. Община Мъчешу де Сус

с. Мъчешу де Сус


24. Община Мъчешу де Жос

с. Мъчешу де Жос

с. Съпата


25. Община Джигера

с. Джигера

с. Недея

с. Зъвал


26. Община Гънджова

с. Гънджова

с. Комощени


27. Община Валя Станчулуй

с. Хорезу-Поенари


28. Община Садова

с. Садова

с. Писку Садовей


29. Община Островени

с. Островени

с. Лишява


30. Община Бекет

с. Бекет


31. Община Кълъраши

с. Кълъраши

с. Сърата


32. Община Дъбулени

с. Дъбулени

с. Кяшу

ОКРЪГ ОЛТ

ОКРЪГ ОЛТ


1. Община Янка

с. Янка

с. Потелу


2. Община Щефан чел Маре

с. Щефан чел Маре

с. Янка Ноуа


3. Община Урзика

с. Урзика

с. Стъвару


4. Община Обършия

с. Обършия

с. Котени


5. Община Грождибоду

с. Грождибоду

с. Хотару


6. Община Въдъстрица

с. Въдъстрица


7. Община Въдастра

с. Вишина Ноуа

с. Въдастра


8. Община Брастовъцу

с. Брастовъцу

с. Крушову


9. Община Вишина

с. Вишина


10. Община Русънещи

с. Русънещи


11. Община Орля

с. Орля

с. Гура Падиний

с. Орля Ноуа

с. Сату Ноу


12. Община Чилиени

с. Чилиени


13. Град Корабия със съставните населени места:

гр. Корабия

с. Въртопу

с. Тудор Владимиреску


14. Община Гърков

с. Гърков

с. Урса


15. Община Тия Маре

с. Тия Маре

с. Доанка

с. Потлоджени


16. Община Избичени

с. Избичени


17. Община Джувъръщи

с. Джувъръщи

ОКРЪГ ТЕЛЕОРМАН

ОКРЪГ ТЕЛЕОРМАН


1. Община Слобозия Мъндра

с. Уда - Клокочиов

с. Уда - Пачуря


2. Община Лунка

с. Лунка

с. Прундул

с. Саелеле

с. Пляшов


3. Община Мунициния Турну Мъгуреле с подчинените общини

с. Чуперчени

с. Ислаз

с. Лица


4. Община Чуперчени

с. Чуперчени

с. Пояна


5. Община Ислаз

с. Ислаз

с. Молдовени


6. Община Лица

с. Лица


7. Община Сегарчя-Вале

с. Сегарчя-Вале

с. Олтянка

с. Сегарчя - Дял


8. Община Траян

с. Траян


9. Община Путинею

с. Путинею


10. Община Сяка

с. Сяка

с. Нъводари


11. Община Крънгу

с. Крънгу

с. Драча

с. Секара

с. Флорика

с. Злата


12. Община Фуркулещи

с. Фуркулещи

с. Спътърей

с. Мостени

с. Войевода


13. Община Богдана

с. Улмени


14. Община Лиса

с. Лиса

с. Вънътори


15. Община Пиятра

с. Пиятра


16. Община Виишоара

с. Виишоара


17. Община Сухая

с. Сухая

с. Фънтънеле


18. Град Зимничя


19. Община Фрумоаса

с. Фрумоаса

с. Пъуляска


20. Община Концещи

с. Концещи


21. Община Нъстурелу

с. Нъстурелу

с. Зимничеле


22. Община Брагадиру

с. Брагадиру


23. Община Бужору

с. Бужору


24. Община Пиетрошани

с. Пиетрошани

ОКРЪГ ИЛФОВ

ОКРЪГ ИЛФОВ


1. Община Пуцинею

с. Пуцинею

с. Ходивоая

с. Виеру


2. Община Гъужани

с. Гъужани

с. Четъцуя

с. Пиетрищу


3. Община Гогошари

с. Гогошари

с. Рълещи

с. Извору

с. Дръгичану


4. Община Ведя

с. Ведя

с. Малу


5. Община Извоареле

с. Димитрие Кантемир

с. Раду Вода


6. Община Стънещи

с. Стънещи

с. Бълану

с. Гиздару

с. Ончещи


7. Муниципия Гюргево с подчинена община

Слобозия


8. Община Фрътещи

с. Фрътещи

с. Четатя

с. Ремуш


9. Община Ойнаку

с. Ойнаку

с. Бранищя


10. Община Михай Браву

с. Михай Браву


11. Община Дая

с. Дая

с. Плопшору


12. Община Гостину

с. Гостину


13. Община Комана

с. Комана

с. Фалащоака

с. Влад Цепеш


14. Община Валя Драгулуй

с. Валя Драгулуй


15. Община Бъняса

с. Бъняса

с. Фрасину

с. Свънту Георге

с. Пиетреле


16. Община Гостинари

с. Гостинари

с. Миронещи


17. Община Прунду

с. Прунду

с. Пуиени


18. Община Будещи

с. Будещи

с. Грую

с. Кривъц


19. Община Гряка

с. Гряка

с. Пуцу Гречи

с. Звою


20. Община Хотареле

с. Хотареле

с. Извоареле

с. Теющу

с. Хереши

с. Милошещи


21. Община Шолдану

с. Шолдану

с. Негонещи


22. Община Луйка

с. Луйка

с. Валя Стъний


23. Община Късчиоареле

с. Късчиоареле


24. Община Радовану

с. Радовану

с. Валя Попий


25. Община Куркани

с. Куркани

с. Сълчиоара


26. Община Кирноджи

с. Кирноджи


27. Град Олтеница с подчинена община

с. Митрени


28. Община Митрени

с. Митрени

с. Клътещи

с. Валя Рошие


29. Община Улмени

с. Улмени


30. Община спанцов

с. Спанцов

с. Четатя Веке

с. Станча


31. Община Киселет

с. Киселет


32. Община Мънъстиря

с. Мънъстиря

с. Кокони

с. Султана


33. Община Фръсинет

с. Фръсинету де Жос

с. Луптътори

с. Търичени

с. Куратещи

ОКРЪГ ЯЛОМИЦА

ОКРЪГ ЯЛОМИЦА


1. Община Улму

с. Улму

с. Кирноджи

с. Фъурей

с. Зимбру


2. Община Доробанцу

с. Доробанцу

с. Бошнягу

с. Въръщи


3. Община Чиокънещи

с. Чиокънещи


4. Община Николае Бълческу

с. Николае Бълческу

с. Александру Одобеску

с. Гълъцуй


5. Община Индепенденца

с. Индепенденца

с. Подкоава

с. Вишиний


6. Община Гръдищя

с. Гръдищя

с. Богата

с. Кунещи

с. Раса


7. Община Куза Вода

с. Чяку

с. Куза Вода

с. Кълъраший Веки


8. Муниципия Кълъраши с подчинена община Моделу


9. Община Моделу

с. Моделу

с. Пеликани

с. Тоня

с. Раду Негру

с. Стоенещи


10. Община Росеци

с. Росеци


11. Община Дикисени

с. Кослоджени

ОКРЪГ КОНСТАНЦА

ОКРЪГ КОНСТАНЦА


1. Община Алиман

с. Адъмката

с. Флорииле


2. Община Остров

с. Остров

с. Алмълъу

с. Буджяк

с. Есекьой

с. Галица

с. Гърлица


3. Община Липница

с. Липница

с. Канлия

с. Карвън

с. Кослуджа

с. Куюнджук

с. Горуни

с. Извоареле


4. Община Олтина

с. Олтина

с. Ръзоареле

с. Сату Ноу

с. Струнга


5. Община Бъняса

с. Бъняса

с. Фъурей

с. Негурени

с. Тудор Владимиреску

с. Валя Цапулуй


6. Община Йон Корвин

с. Йон Корвин

с. Бребени

с. Крънгу

с. Рарищя

с. Вииле

с. Мирчещи


7. Община Добромир

с. Добромир

с. Четатя

с. Добромиру дин Дял

с. Леспези

с. Пъдурени

с. Вълени


8. Община Адамклиси

с. Адамклиси

с. Урлуя

с. Зориле

с. Абруд

с. Хацег


9. Община Делени

с. Делени

с. Петрошани

с. Поеница

с. Шипотеле

с. Пиетрени


10. Община Индепенденца

с. Индепенденца

с. Думбръвени

с. Фънтъна Маре

с. Фурника

с. Мовила Верде

с. Олтени

с. Туфани


11. Община Кобадин

с. Куркани

с. Негрещи

с. Конаку


12. Община Черкезу

с. Черкезу

с. Късчиоареле

с. Мъгура

с. Вироага


13. Община Кирноджени

с. Кирноджени


14. Община Негру Вода

с. Негру Вода

с. Дарабани

с. Гръничеру

с. Вълчелеле


15. Община Комана

с. Комана

с. Тътару

с. Пелину


16. Община Албещи

с. Короана

с. Коту Въии

с. Въртоп


17. Подчинена община Лиману

с. 2 май *

с. Вама Веке


18. Град Мангалия *


19. Мангалия Норд с туристическите станции: *

с. Олимп *

с. Сатурн I*

с. Сатурн II*

с. Венус *

с. Юпитер *

с. Нептун *


20. Община Печиняга

с. Печиняга

с. Вънътори


21. Община 23 Август

с. Дулчещи

II.

II.


В случай че се създадат нови населени места в граничната зона, включването им в настоящето приложение ще стане със специална спогодба.

Смяната на наименованието на някои населени места от граничната зона на територията на една от Договарящите страни ще се съобщи веднага по дипломатически път на другата Договаряща страна.

-----------------

* В тези населени места пътуванията в рамките на Спогодбата относно граничните зони ще става само извън туристическия сезон (15 октомври - 15 май).

Приложение № 2


Съгласно член 3 от Спогодбата, гражданите на двете Договарящи страни ще пътуват въз основа на документи за преминаване на границата, предвидени по-долу:

I.

I.


А. Гражданите на Народна република България - с личен

паспорт и пътен талон, чието съдържание и форма са

следните:

Формат: 12 на 18 см.

Цвят: бледозелен със синя ивица в горния ляв ъгъл.

Печат: равномерни черни букви.

1 страница

Наименование и герб на държавата.

Наименование на компетентния орган, който издава пътния талон и място на издаването.

Серия и номер на талона. Серия и номер на личния паспорт.

Пътен талон

за пътуване в СР Румъния - граничната зона.

Име, презиме и фамилия ...................

Дата на раждане ..........................

Месторождение ...................

Местожителство...................

Името и данните на детето, пътуващо с лицето ...............

Валидност на талона ............ години ....................

Разрешен престой до ............

Дата на издаването .............

Печат и подпис.


2 страница

Кратко упътване (за притежателя).

Място за три заверки.

3 страница

Място за шест заверки.


4 страница

Място за три заверки.

Свободно място.

Б. Гражданите на Социалистическа република Румъния - с

граничен пропуск, чието съдържание и форма са следните:

Формат на граничния пропуск: 10 на 14 см.

Корицата: картонена.

Цвят: тъмно сив.

Печат: равномерни черни букви.

1 страница

Наименованието и гербът на държавата.

Пропуск

за преминаване в граничната зона.

Серия и номер.


2 страница

Снимка: 3 на 4 см.

Клеймо.

Личен подпис.

Този пропуск за преминаване в граничната зона е валиден за ........... години от датата на издаването и дава право по едно пътуване в месеца.

Дата и място на издаването.

Печат. Подпис.


3 страница

Име и презиме ..........................

Дата на раждане ........................

Място на раждане .......................

Местожителство .........................

Деца ................................... (име, презиме, дата и място на раждане)

........................................


4 страница

Продължаване срокът на граничния пропуск.

Валидността на граничния пропуск се продължава до ..........

Печат. Подпис.


5 и 6 страница

Продължаване на престоя.

Престоят се продължава от .......... до ...........

Печат. Подпис.


7, 8, 9, 10 и 11 страница

Тези страници се запазват за слагане на печатите за преминаване на държавната граница и забележки на граничните контролни органи.


12 и 13 страница

Забележки на митническите органи.


14 и 15 страница

Запазено място за извънредни случаи.


16 страница

На вниманието на притежателя на пропуска:

Притежателят на настоящия пропуск може да премине границата на територията на другата държава през откритите пунктове за международен пътнически трафик през всяко време и през откритите пунктове за граничната зона само през деня между 8 и 16 часа.

Времетраенето на престоя в района на граничната зона на територията на другата държава е до 6 дни.

Връщането може да стане през който и да е пункт за преминаване, при условие, че лицето при своето пътуване не излиза вън от 20-километровата гранична зона.

При особени случаи (раждане, брак, тежко заболяване, смърт) притежателят на пропуска може да поиска от компетентните органи на приемащата страна да му одобрят продължаването на срока до 10 дни.

Притежателят на този пропуск е длъжен да спазва законите на приемащата страна.

Нарушенията на разпорежданията на Спогодбата относно граничната зона или на други закони на приемащата страна води до забраняване на влизането или прекратяване на престоя на територията на същата страна.

В случаи на изгубване, унищожаване или изчезване на пропуска за преминаване на границата на територията на другата страна, притежателят на същия е длъжен веднага да уведоми компетентните органи на приемащата страна. Тези органи ще му издадат удостоверение, което ще му служи за връщане в Родината.

II.

II.


Документът за преминаване на границата ще бъде написан на езика на издаващата го страна, с изключение на текста относно личните данни на притежателя и на вписаните в него лица, който ще се напише и на езика на другата Договаряща страна.

Приложение № 3


Откритите пунктове за граничната зона съгласно член 5, алинея II на Спогодбата са следните:

Видин - Калафат

Лом - Раст

Оряхово - Бекет

Никопол - Турну-Мъгуреле

Свищов - Зимничеа

Тутракан - Олтеница

Силистра - Кълъраши

Силистра - Остров

Промени настройката на бисквитките