Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 80 от 9.X

СПОГОДБА ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ ВИЗОВИЯ РЕЖИМ МЕЖДУ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА КИПЪР

 

СПОГОДБА ЗА ОБЛЕКЧАВАНЕ ВИЗОВИЯ РЕЖИМ МЕЖДУ НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И РЕПУБЛИКА КИПЪР

Обн. ДВ. бр.80 от 9 Октомври 1970г.

Член 1


Дипломатическите служители и целият друг състав на една от Договарящите се страни, акредитирани в другата, както и членовете на техните семейства влизат и излизат от нейна територия без входна и изходна виза с предявяване на лична карта, издадена от Министерството на външните работи на страната на пребиваването. Първото влизане обаче в страната на акредитирането става с входна виза, която се издава в най-кратък срок.

Член 2


Договарящите се страни улесняват издаването на входни и транзитни визи на гражданите на двете страни, носители на редовни документи за задгранично пътуване.

Визи могат да бъдат издадени от всяко дипломатическо или консулско представителство на Договарящите се страни или на входния пункт.

Член 3


Граждани на една от Договарящите се страни, желаещи да влязат на територията на другата Договаряща страна за период по-дълъг от 90 дни, за постоянно пребиваване или установяване на работа, трябва да получат визи или да имат разрешени такива, преди пристигането на входния граничен пункт.

Член 4


Носителите на моряшки книжки се ползуват от предвидените в член 2 улеснения, когато пътуват по служба.

Член 5


Гражданите на една от Договарящите се страни по време на престоя си на територията на другата Договаряща страна спазват законите и разпоредбите, отнасящи се до престоя и пътуването на чуждите граждани.

Всяка Договаряща страна си запазва правото да откаже влизането или да прекрати престоя на своя територия на нежелани лица, граждани на другата Договаряща страна.

Член 6


Гражданин на едната от Договарящите се страни, който изгуби паспорта си на територията на другата страна, трябва да се снабди чрез дипломатическото или консулското представителство на своята страна с нов документ за пътуване и компетентните органи на приемащата страна полагат изходна виза при представянето на този документ.

В случай, че страната няма такова представителство, гражданинът следва да се обърне към местните компетентни власти, които го снабдяват с документ за напускане на страната.

Член 7


Всяка от Договарящите се страни трябва да изпраща на другата страна образци от законно установените документи за пътуване на своите граждани зад граница.

При всяко изменение на някой от тези документи, образци се изпращат на другата страна колкото е възможно по-скоро.

Член 8


Всички видове визи, предмет на настоящата Спогодба, се издават безплатно от двете страни.

Член 9


Настоящата Спогодба се сключва за неопределен срок и ще престане да бъде в сила три месеца от датата, на която една от Договарящите се страни поиска по дипломатически път нейното денонсиране.

Член 10


Настоящата Спогодба подлежи на одобрение от правителствата на двете Договарящи се страни и влиза в сила 30 дни от получаване на втората от разменените ноти, потвърждаваща това одобрение.

Съставена в София на 10 август 1970 година в два еднообразни екземпляра на английски език, които имат еднаква валидност.

Промени настройката на бисквитките