Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 51 от 2.VII

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КРАЛСТВО НОРВЕГИЯ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ВИЗИТЕ (ОДОБРЕНА С РЕШЕНИЕ № 548 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 31 ДЕКЕМВРИ 1967 ГОДИНА)

 

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КРАЛСТВО НОРВЕГИЯ ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ВИЗИТЕ (ОДОБРЕНА С РЕШЕНИЕ № 548 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 31 ДЕКЕМВРИ 1967 ГОДИНА)

Обн. ДВ. бр.51 от 2 Юли 1968г.

Член 1


Гражданите на Норвегия, притежаващи валидни задгранични паспорти, могат да преминават свободно границите на България през всеки определен от властите граничен пункт и да пребивават на нейна територия до три месеца, без да е необходимо предварително да получават визи.

Член 2


Гражданите на България, притежаващи валидни задгранични паспорти, могат да преминават свободно границите на Норвегия през всеки определен от властите граничен пункт и да пребивават на нейна територия до три месеца, без да е необходимо предварително да получават визи. Този период от три месеца се счита от датата на влизането им в която и да е Северна държава, страна на Конвенцията от 12 юли 1957 г. за премахване на паспортния контрол в границите на Северните държави. Всеки престой в която и да е от тези държави, станал през шестте месеца, предшествуващи влизането на лицето в Норвегия, ако е влязло от несеверна страна, се включва в периода от три месеца.

Член 3


Премахването на визите не освобождава българските граждани, посещаващи Норвегия, и норвежките граждани, посещаващи България, от задължението да спазват законите и разпоредбите на другата страна относно влизането, пребиваването и установяването на чужденците. Те нямат право да упражняват каквато и да е професия, срещу заплащане или не, без да са получили предварително разрешение за работа.

Член 4


Органите на Договарящите се страни могат да откажат влизане или престой в страната на граждани на другата Договаряща се страна, които се считат за нежелани.

Член 5


Всяко от правителствата на Договарящите се страни може да прекрати временно, изцяло или частично, приложението на настоящата Спогодба по причини от обществен характер. За подобно прекратяване правителството на другата Договаряща се страна се уведомява незабавно по дипломатически път.

Член 6


Всяко от правителствата на Договарящите се страни може да денонсира тази Спогодба, като уведоми писмено правителството на другата страна. Денонсирането влиза в сила три месеца след датата на уведомяването.

Член 7


Настоящата Спогодба се сключва за неопределено време и влиза в сила от 1 януари 1968 година.

В потвърждения на това пълномощниците на двете правителства подписаха настоящата Спогодба и я подпечатаха.

Съставена в София на 28 октомври 1967 година в два екземпляра, на български и норвежки език, като и двата текста са автентични.

Промени настройката на бисквитките