Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 79 от 11.X

ПРАВИЛНИК ЗА ЧИСТОТАТА НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА

 

ПРАВИЛНИК ЗА ЧИСТОТАТА НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА

ИЗДАДЕН ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА АРХИТЕКТУРАТА И БЛАГОУСТРОЙСТВОТО, МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНОТО ЗДРАВЕ И СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ, МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ И УПРАВЛЕНИЕ ИЗПЪЛНИТЕЛНИ КОМИТЕТИ НА НАРОДНИТЕ СЪВЕТИ, (СЪГЛАСНО РЕШЕНИЕ № 127 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 6 АПРИЛ 1966 Г.)

Обн. ДВ. бр.79 от 11 Октомври 1966г.

Загубил значение.


1. С настоящия правилник се определят задълженията на ведомствата, учрежденията, народните съвети, предприятията, организациите и гражданите по опазване и поддържане на чистотата в населените места.


2. Опазването и поддържането на чистотата в населените места обхваща:

а) отстраняването на сметта, почистването на клозетни и помийни ями, обезвредяването на сметта чрез компостиране или по друг начин, събирането и извозването на сметта от тротоарите и уличните платна;

б) миенето, метенето, оросяването и снегопочистването на улици, булеварди и площади;

в) чистотата в жилищни и обществени сгради, селскостопански дворове и постройки, дворни места, превозни средства, градини, паркове, стадиони, игрища, почивни станции, хижи, курортни места и др.


3. Извозването на домашната и уличната смет, миенето, метенето и оросяването на уличните платна, разчистването на снега от уличните платна и извозването му, почистването на септични ями и клозетни ями, както и стопанисването и експлоатацията на обществените клозети се извършва от предприятията и службите по чистотата при изпълнителните комитети на народните съвети.

В онези населени места, където няма предприятия или служби по поддържането на чистотата, изпълнителните комитети на народните съвети със съдействието на обществените организации организират и провеждат необходимите мероприятия за опазване и поддържане на чистотата.

Отпадъците при извършване на строежи, събаряне на сгради, от производствени дейности и други се извозват от съответните учреждения, организации, предприятия и лица.

Сгур от централно отопление на жилищни и обществени сгради се извозва от предприятията и службите по чистота по договаряне.


4. Опазването и поддържането на чистотата по § 2, буква "в" и почистването на тротоарите от смет и сняг е задължение на гражданите, управителните съвети на етажните собствености, домсъветите на жилищните блокове, ръководителите на предприятията, учрежденията, заведенията и организациите или натоварените с тази задача лица - портиери и чистачи.


5. Изпълнителните комитети на народните съвети ръководят и контролират работата на предприятията и службите по чистота с оглед:

а) редовно да се поддържа чистотата на улици, булеварди и площади;

б) да се извозва домашната и уличната смет съобразно със сметонатрупването през отделните сезони на годината;

в) своевременно да се почистват снега и поледиците за осигуряване безпрепятствено движение на пешеходците и превозните средства.


6. За опазването и поддържането на чистотата изпълнителните комитети на народните съвети съвместно с органите на народната милиция определят:

а) улиците, по които не може да преминават някои видове превозни средства, строителни и селскостопански машини;

б) улиците, по които не може да преминава добитък (едър и дребен) извеждан на паша;

в) частите на населеното място, в които се забранява отглеждането на домашни животни и птици;

г) местата за събиране на добитъка за извеждане на паша;

д) местата за паркиране на превозни средства, за пазарища, панаири, сборове и др.;

е) местата за лепене на афиши, обявления, заповеди, лозунги, некролози и др.


7. Сметищата и компостните полета се определят от изпълнителните комитети на народните съвети извън населените места, като:

а) сметищата трябва да отстоят на разстояние най-малко 3 км от населеното място в подветрената му част;

б) компостните полета трябва да отстоят:

за градовете до 30 000 жители - на около 1 км;

за градовете над 30 000 жители - не по-близо от 3 км;


8. Поддържането на чистотата в учрежденията, предприятията, заведенията и превозните средства се извършва от съответните ведомствени служби. Ръководителите на тези служби носят отговорност за неспазване на разпоредбите по чистотата.

Забранява се миенето, гресирането и ремонтирането на ведомствените, обществените и частните превозни моторни и други превозни средства на уличните платна и площади.

Поддържането на чистотата на местата за таксиметровите коли и на местата, където се гарират частните коли, се извършва от притежателите на превозните средства или от експлоатиращите паркинги предприятия, ако паркирането се заплаща.

Карусериите на транспортните средства, превозващи товари в насипно състояние (земя, баластра, бетонов и варов разтвор, тухли, въглища и други подобни), трябва да бъдат добре уплътнени, за да не се допуска замърсяването на улиците и булевардите.

Излишните земни маси, отпадъците от промишлеността, от ремонтно-строителните и други дейности се изхвърлят само на определени от изпълнителните комитети на народните съвети места, като се осигурява редовно изравняване на насипите.

Строителните площадки в населените места да бъдат ограждани по указания на органите на народните съвети, съгласувано с органите на народната милиция, с оглед да не се замърсяват съседните им райони, да не се затормозва движението на пешеходците и превозните средства. При неспазване на тези изисквания да не се разрешава започване на строителството.


9. При установяване неизпълнение на т. 8 по всички пунктове органите на народната милиция да съдействуват на народните съвети, като представят нарушителите за глоба от съответните народни съвети. Да се спират от движение транспортните средства, минаващи през населени места, които замърсяват улиците и булевардите, а на водачите на колите да се налагат наказания.


10. Забранява се замърсяването на обществени места, улици, площади, градини, паркове, обществени превозни средства (трамваи, тролейбуси, автобуси, влакове и др.), спортни обекти и съоръжения, хранителни заведения, пазарища, театри, кина, читалища, спирки, паркинги, обществени клозети и др.


11. Забранява се изгаряне на смет в дворовете, улиците, площадите, парковете, градините и др. в градовете София, Пловдив, Русе, Бургас, В. Търново, Перник, Габрово и Плевен.


12. В населените места, във всяко учреждение, предприятие, заведение, общежитие и домакинство (собственици или наематели) трябва да има достатъчно по брой и лесно носими съдове за смет с капаци.

Сметта не трябва да съдържа избухливи вещества и твърди обемисти предмети като тухли, камъни и др., които могат да повредят сметосъбирачните машини.

Лесно горими материали, замърсени хранителни отпадъци, клозетни хартии, употребявани превързочни материали (памуци, марли, бинтове) и др., които носят опасност за здравето на хората и животните, да бъдат изгаряни в безопасни в пожарно отношение места.


13. В населените места се устройват обществени тоалетни сгради по типови и индивидуални проекти, които се поддържат от изпълнителните комитети на народните съвети.

Чистотата в отходните места в районите на гарите, пристанищата, аеропристанищата и парковете се поддържа от съответните предприятия или служби.

Всяко домакинство и стопанство в канализираните и неканализираните терени трябва да има отходно място и помийна яма, уредени и поддържани съобразно санитарно-техническите изисквания.

Стопанските сгради - обор, яхър и др., трябва да се изграждат така, че да не замърсяват околните терени и въздуха.

Домакинствата, които отглеждат домашни животни и птици, трябва да имат в дворовете си изградени и добре поддържани торища.


14. Събирането и пренасянето на животински трупове до събирателните пунктове в населените места се извършва от собствениците. При пренасянето труповете се поставят в метални затворени съдове (кофи или специални коли на предприятията и службите по чистотата).

Извозването на труповете, обезвредяването и оползотворяването им се извършва от държавните екарисажи.

Извозените извън района на екарисажите животински трупове се унищожават в животински ями или пещи за изгаряне.


15. Във всяка етажна собственост и жилищен блок трябва да има вътрешен правилник за чистотата.

Правилниците, изработени въз основа на наредбите на изпълнителните комитети на народните съвети, се приемат на общо събрание от живеещите в тези сгради и се поставят на видно място във входовете на сградите.

С правилника се определят задълженията на обитателите по спазване и поддържане на чистотата в жилището, кухненските, таванските, зимничните и други помещения, клозетите, стълбищата, дворовете, тротоарите и пр., реда за изтупване на килими, черги, дрехи и др.

Забранява се изтупването, изтърсването и простирането на вещи от лицевата страна на сградата. Това да става на нарочно определени за тази цел места.


16. Управителните съвети на етажните собствености, домсъветите на жилищните блокове, домоначалниците и управителите на други общежития упражняват контрол по опазването и поддържането на чистотата.

За нарушение на Правилника за чистотата на населените места те уведомяват съответната служба за налагане на наказания или търсят съдействие от обществените организации.


17. Въз основа на разпоредбите на Правилника за чистотата на населените места изпълнителните комитети на народните съвети издават наредби за опазването и поддържането на чистотата в населените места, в които да предвиждат съответните наказания за тяхното нарушение, съгласно чл. 12а от Закона за народните съвети.


18. Контролът по изпълнение на настоящия правилник се възлага на:

органите на народната милиция, които следят за спазването на § 6, 8, 9 и 10 от правилника;

органите на отделите и службите Архитектура и благоустройство при народните съвети, които следят:

а) при направа на второстепенни постройки - обори, кочини, помийни ями, клозети и др., да се спазват разпоредбите на Закона за планово изграждане на населените места и правилника за приложението му;

б) за вземане на своевременни мерки за отстраняване на повреди във водопроводната и канализационната мрежа.

Органите на Министерството на земеделието (Държавен ветеринарно-санитарен надзор), които следят за спазването на ветеринарно-санитарните изисквания в предприятията и заведенията за хранителни и технически животински продукти и суровини - § 13, ал. IV и V и § 14 от правилника.

Органите на Министерството на народното здраве и социалните грижи, които следят за спазването на хигиенните изисквания и санитарните правила и норми в хранителните заведения и предприятията за производство на хранителни продукти, в промишлените обекти, заведенията за лична хигиена, детски и учебно-възпитателни заведения.

В останалите случаи контролът се осъществява от органите на отделите и службите Местна промишленост и комунална дейност при изпълнителните комитети на народните съвети.

Обществените организации оказват необходимото съдействие на контролните органи по изпълнение на настоящия правилник.


Промени настройката на бисквитките