Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 88 от 6.XI

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КРАЛСТВО ГЪРЦИЯ, УРЕЖДАЩА ШОСЕЙНИТЕ ПРЕВОЗИ НА СТОКИ И ПЪТНИЦИ МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ, КАКТО И ТРАНЗИТНОТО ПРЕМИНАВАНЕ ПРЕЗ ТЕРИТОРИИТЕ ИМ

 

СПОГОДБА МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА КРАЛСТВО ГЪРЦИЯ, УРЕЖДАЩА ШОСЕЙНИТЕ ПРЕВОЗИ НА СТОКИ И ПЪТНИЦИ МЕЖДУ ДВЕТЕ СТРАНИ, КАКТО И ТРАНЗИТНОТО ПРЕМИНАВАНЕ ПРЕЗ ТЕРИТОРИИТЕ ИМ

Обн. ДВ. бр.88 от 6 Ноември 1964г.

Член 1


1. За извършването на международен транспорт на стоки по шосе между Договарящата се страна, в която е регистрирано превозното средство, и другата Договаряща се страна, а така също и за транзитен превоз през територията на другата Договаряща се страна превозвачите, имащи за седалище една от двете страни и упълномощени да извършват превоз на стоки по шосе, трябва да се снабдяват със специално разрешително, издадено от компетентните власти на страната, в която е регистрирано превозното средство.

2. Горните разрешителни се съставят на двата езика на Договарящите се страни.

Член 2


1. Не се изисква разрешително за следните видове превози:

а) мебели и багажи, превозвани с товарни автомобили, специално пригодени за това, както и превози на мъртъвци;

б) материали, предназначени за панаири и изложби;

в) състезателни коне, циркови животни и превозни средства, както и състезателни превозни средства и други съоръжения, предназначени за спортни прояви;

г) декори и театрални реквизити;

д) материали, предназначени за радио и телевизионни предавания и такива за кинозаснемания.

2. Горните изключения от буква "б" до буква "д" важат само в случаите, когато въпросните предмети предстои да бъдат върнати в страната, от която са изнесени.

Член 3


1. Горните разрешителни ще се издават за българските предприятия за автомобилен транспорт само в случаите, когато тези предприятия имат право да извършват международни превози на стоки по шосе съгласно законите и разпоредбите, които са в сила в България.

2. Горните разрешителни ще се издават за гръцките предприятия за автомобилен транспорт само в случаите, когато тези предприятия имат право да извършват международен превоз на стоки по шосе съгласно законите и разпоредбите, които са в сила в Гърция.

Член 4


1. Всяко разрешително ще важи само за едно товарно превозно средство или превозно средство с ремарке или с полуремарке.

2. В това разрешително точно ще се посочва превозното средство, за което то важи.

По-специално трябва да се отбелязват:

а) наименованието и адресът на транспортното предприятие;

б) данните на превозното средство (контролен номер, номер на двигателя, номер на шасито, дължина на превозното средство и габарит, т.е. височина и ширина на същото);

в) фабричната марка на превозното средство;

г) максимална допустима обща тежест на превозното средство, тежестта на превозното средство - празно и максимален полезен товар;

д) максималният разрешен товар на най-натоварената ос и евентуално на двойна ос;

е) видът на товара (обществен или не);

ж) датата на изтичането на разрешителното;

з) ако превозът на стоката налага специални условия.

3. Общата тежест на натоварените стоки върху превозното средство и общата брутна тежест на превозното средство не трябва да надвишават споменатите в разрешителното максимални граници.

Член 5




Разрешителните могат да бъдат:

а) дългосрочни (за една календарна година);

б) краткосрочни (за едно или повече пътувания).

Член 6


1. Разрешителното важи само за транспортното предприятие, за което се издава, и не може да се преотстъпва.

2. Разрешителните за транзитен превоз трябва да се отличават със специален характерен знак.

3. Компетентните власти на Договарящите се страни ще си разменят всяко шестмесечие списъци на издадените от тях разрешителни. Тези списъци трябва да съдържат номера и срока на валидност на всяко разрешително, името или фирмата и адреса на транспортното предприятие, за което е издадено разрешително, както и контролния номер на превозното средство, за което важи същото.

Член 7


1. Притежателите на разрешителни за пътуване имат право да извършват на територията на другата Договаряща се страна превози на обратни товари, предназначени за собствената им страна.

2. Забранява се на превозвача със седалище в една от Договарящите се страни да извършва превоз между трети страни и другата Договаряща се страна без специално разрешение на компетентните власти на тази страна.

Член 8


Всяко превозно средство за транспорт на стоки по шосе трябва да е снабдено с необходимите международни документи - "триптих" или "карнет", издадени от съответните служби на Договарящата се страна.

Член 9


1. В случай на превози на храни, подлежащи на развала, или превози на стоки с голяма бързина митническите и санитарните власти на двете Договарящи се страни извършват съответно необходимите формалности с предимство.

2. В случаите, посочени в предидущия параграф, върху разрешителното се прави специална бележка съгласно предвиденото в чл. 4, т. 2, буква "з".

Член 10


1. Между двете Договарящи се страни ще се установи редовна служба за превоз на пътници с автобуси срещу заплащане за всеки пътник въз основа на предварително определени разписания и тарифи.

2. От българска страна експлоатацията на автобусните линии, споменати в горната точка, се възлага на предприятията на Управлението за автомобилен транспорт при Министерството на транспорта и съобщенията, а от гръцка страна се възлага на Главната дирекция на железниците на Гръцката държава (СЕК).

3. Двете експлоатации ще бъдат независими една от друга. Обаче от компетентните власти на двете Договарящи се страни по общо съгласие ще се определят маршрутите, спирките, тарифите, описанието на използуваните автобуси, типът на разрешителните за преминаване на границата, както и всички други данни, необходими за изпълнение на транспорта съгласно горното.

4. На превозвачите, споменати в горната точка 2, може да се разреши да извършват и извънредни пътувания, които покриват и туристическите нужди, по общо съгласие на компетентните власти на Договарящите се страни. Исканията относно извънредните превози се разглеждат от съответните компетентни власти в срок от един месец.

Член 11


Туристическите автобуси, принадлежащи на трети страни, преминаващи транзитно през териториите на двете Договарящи се страни, ще получават от двете страни всяко възможно улеснение.

Промени настройката на бисквитките