Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 82 от 16.X

ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЪКОВОДСТВОТО НА КУЛТУРНИТЕ КЛУБОВЕ ЗА СТАРИ ХОРА

 

ПРАВИЛНИК ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЪКОВОДСТВОТО НА КУЛТУРНИТЕ КЛУБОВЕ ЗА СТАРИ ХОРА

ИЗДАДЕН ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНОТО ЗДРАВЕ И СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ

Обн. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 1964г., отм. ДВ. бр.12 от 9 Февруари 1996г.

Отменен с § 1 на Правилника за отменяне на Правилника за организацията и ръководството на културните клубове за стари хора - ДВ, бр. 12 от 9 февруари 1996 г.


I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. За осмисляне живота на старите хора, като им се създават условия за културни и други занимания, изпълнителните комитети на градските народни съвети съгласувано с Министерството на народното здраве и социалните грижи, Министерството на финансите и Държавния комитет за планиране откриват културни клубове за стари хора.


2. За тая цел народните съвети осигуряват подходящи помещения, като ги обзавеждат с необходимите мебели и инвентар със средства, предварително планирани в бюджета.

Заедно с това съветите осигуряват и технически уредник-чистач, който да се грижи за поддържането на клуба. Той е и бюфетчик на клуба.


3. Клуб се открива при най-малко 50 участника в него.

При закриването на клуба цялото му имущество се предава на съответния народен съвет.


II. РЪКОВОДСТВО И КОНТРОЛ

4. Ръководството и контролът на работата в клубовете се провеждат от съответните градски народни съвети, респективно от службите по социални грижи при съветите.


5. За провеждането на всекидневната работа в клуба, за реда в него и за изпълнението на неговите задачи и инициативи членовете на клуба избират на общо събрание управителен съвет, в състав: председател, зам.-председател, секретар, касиер, домакин и двама или четирима членове.

Общото събрание избира и контролна комисия, в състав: председател и двама членове.


6. Управителният съвет работи по месечни, тримесечни и годишни планове, които се одобряват от съответния народен съвет.


7. При началното организиране на клуба управителният съвет и контролната комисия се посочват от службата по социални грижи при народния съвет.


8. Управителният съвет поддържа тясна връзка с партийните, отечественофронтовските и други организации, с които провежда и общи инициативи.


9. В края на всяка календарна година управителният съвет и контролната комисия дават отчет за своята работа пред общото събрание на клуба, което избира и нов управителен съвет и контролна комисия.


III. ЧЛЕНУВАНЕ В КЛУБА

10. В клубовете могат да членуват жени над 55 и мъже над 60-годишна възраст, а ако са пенсионери - и под тая възраст.


11. Желаещият да стане член на клуба подава молба до управителния съвет, в която посочва датата на раждането си, месечния си доход и семейното си положение.


12. Управителният съвет приема желаещите да членуват в клуба, като трите им имена се вписват в регистър, воден от секретаря.

На всеки член се издава входна карта, подписана от председателя и секретаря и подпечатана с печата на народния съвет.


13. Членовете на клуба плащат членски внос, както следва: при личен месечен доход от 30 до 50 лв. вкл. - 0,10 лв. месечно; от 51 до 80 лв - 0,20 лв.; от 81 до 100 лв. - 0,30 лв. и над 100 лв. - 0,40 лв.

Лицата, които получават месечни помощи от народния съвет, и ония с доход под 30 лв. месечно, не плащат членски внос.


14. За получения членски внос касиерът издава квитанция от кочан, а събраните суми се внасят на влог в спестовна каса на името на клуба.


16. В клуба се предлагат чай, кафе, безалкохолни напитки, бонбони, локум, бисквити, пасти и др., консумацията на които става срещу заплащане.


17. Управителният съвет организира посещения в домовете на заболели членове на клуба, като им урежда и патронаж (повикване на лекар, осигуряване на храна, закупуване на лекарства и др.). За тази цел при особено тежки случаи могат да се отпускат еднократни помощи от народния съвет в рамките на одобрените за тази цел кредити по бюджета и съобразно действуващото законодателство или от управителния съвет на клуба.


21. В края на всяка календарна година управителният съвет изработва проектобюджета на клуба за следващата година, който се приема от общото събрание и се одобрява от народния съвет.


22. За работата и вътрешния ред в клуба управителният съвет изработва правилник, който се одобрява от народния съвет.


23. Този правилник, съгласуван с Министерството на финансите (писмо № III-1310 от 30.VI.1964 г.), се издава на основание т. 3 от Решение № 160 от 29.IV.1964 г. на Министерския съвет и влиза в сила от 1 януари 1965 г.


IV. ЗАДАЧИ И ИНИЦИАТИВИ НА КЛУБА

15. В клубовете се провежда разнообразна културна, занимателна, физкултурна, взаимоспомагателна и възможна трудова дейност:

а) индивидуално и групово четене на книги, списания, вестници;

б) игри на шах, табла, карти домино и други подобни;

в) изнасяне на беседи по политически, научни, медицински и други въпроси от външни лектори или от членовете на клуба;

г) разказване на спомени от членове на клуба и от други лица, взели участие в борбите за народна свобода;

д) образуване на самодейни театрални, певчески, музикални и други кръжоци;

е) посещение на театър, кино, музеи, изложби;

ж) уреждане на тържества по случай големи народни празници, както и чествуване рождени дни на членовете на клуба;

з) уреждане на музикални, литераТурни и други забави м литературни четения, като за целта се ангажират артисти, писатели, самодейни ученически и други колективи и др.;

и) уреждане на екскурзии до исторически обекти, красиви природни места, взаимни гостувания с други клубове или с домове за социални грижи;

к) провеждане на физкултурни занимания;

л) поемане на индивидуално или групово шефство на деца и ученици във връзка с тяхното обучение и възпитание;

м) участие в събирането и приготвянето на диворастящи плодове и билки, в кварталните трудови инициативи и други подобни.


18. Управителният съвет съгласувано със службата по социални грижи при народния съвет може да провежда и други инициативи за осмисляне ежедневието и разнообразяване на културните и други занимания на членовете на клуба съобразно техните интереси и местните възможности.


19. За разнообразяване на работата, за оказване съдействие при провеждане на отделни инициативи и за материалното укрепване на клубовете се търси патронажът (шефството) на близки заводи, предприятия и организации и на културни и други институти и учреждения.


V. ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

20. За осъществяването на своята дейност, посочена в раздел IV на този правилник, клубовете се организират на принципа на самоиздръжка.

За тази цел се заделят средства от членския внос, но не повече от 70% от наличния в края на годината членски внос, а така също и от приходите от бюфетите на клубовете.

Средствата се набавят и от бране и продажба на диви плодове и билки, от доброволни дарения и от провеждане на други инициативи съобразно местните условия (например уреждане на малки зеленчукови градини и други подобни).


Промени настройката на бисквитките