Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 87 от 29.X

ПРАВИЛНИК ЗА КОРАБОСТРОЕНЕТО В НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ПРАВИЛНИК ЗА КОРАБОСТРОЕНЕТО В НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ИЗДАДЕН ОТ МИНИСТЪРА НА ТРАНСПОРТА И СЪОБЩЕНИЯТА

Обн. ДВ. бр.87 от 29 Октомври 1957г., отм. ДВ. бр.111 от 21 Декември 1999г.

Отменен с параграф единствен на Правилника за отмяна на Правилника за корабостроенето в Народна република България - ДВ, бр. 111 от 21 декември 1999 г.


1. В Народна република България строежът, преустройството и ремонтът на кораби и плаващи съоръжения се извършва от държавни и кооперативни корабостроителни и кораборемонтни предприятия въз основа на заявки, подадени от лицата, посочени в членове 5 и 6 от Указа за търговското корабоплаване.

От разпоредбите на този член се изключват дървените рибарски и спортни самоходни и несамоходни лодки до 5 бруто регистър тона.


2. Корабостроителните и кораборемонтните предприятия в страната се подразделят на:

а) държавни корабостроителни и кораборемонтни предприятия от общодържавно значение, в които се строят, преустрояват и ремонтират кораби от всякакъв вид и големина;

б) държавни и кооперативни корабостроителни и кораборемонтни предприятия от местно значение, в които се строят, преустрояват и ремонтират кораби с дървени корпуси до 20 бруто регистър тона;

в) сервизни работилници към предприятията, ведомствата и обществените организации, които притежават кораби. В тях се извършват дребни поправки на собствените на предприятието, ведомството и организацията кораби. Освен това те подпомагат корабните екипажи при извършване на саморемонти и извършват всякакви ремонти на кораби до 20 бруто регистър тона, за които не се изисква специално оборудване и висока квалификация.

Образуването на държавни и кооперативни корабостроителни и кораборемонтни предприятия от местно значение става със съгласието на Министерството на транспорта и съобщенията.

По изключение и при доказана необходимост Министерството на транспорта и съобщенията може да разрешава на предприятията, упоменати в буква "б", да извършват строеж, преустройство и ремонт на дървени кораби, по-големи от 20 бруто регистър тона.


3. Строеж, преустройство и основен ремонт на кораби и плаващи съоръжения се извършва само при наличие на проектосметна документация.


4. Проектосметните документации за строеж на кораби се изработват само от държавна проектантска организация за корабостроене или се доставят от чужбина, а за преустройства и основни ремонти - и от конструкторските бюра при корабостроителните и кораборемонтните предприятия от общодържавно значение. За изработване или доставяне на проектосметни документации се подават необходимите заявки.

Техническият проект и работните чертежи се изработват съгласно правилата и нормите на Българския морски и речен регистър или на призната в страната чуждестранна класификационна организация и се съгласуват с Министерството на народната отбрана - военноморски сили, и транспортните санитарни и противопожарни органи.


5. Строежът, преустройството и ремонтът на всички кораби, които плават под български флаг, се извършва задължително под наблюдението и съгласно изискванията на Българския морски и речен регистър или на призната в страната чуждестранна класификационна организация. Не подлежат на наблюдение от Българския морски и речен регистър корабите, които плават под военноморски или военно-граничен флаг, корабите на спортните организации и на Доброволната организация за съдействие на отбраната, когато не се използуват за превоз на пътници и стоки. Строежът, преустройството и ремонтът на тези кораби се извършва под наблюдението на упълномощени технически органи на съответните ведомства и организации.


6. При започване на строеж, преустройство и ремонт на кораби ръководителите на корабостроителните и кораборемонтните предприятия назначават със заповед правоспособен ръководител на обект.


7. Право да ръководят строеж, преустройство и ремонт на кораби имат инженерите-корабостроители, корабните машинни инженери, машинните инженери, инженерите корабни механици, техниците-корабостроители и машинните техници със средно техническо образование, които притежават производствен стаж, предвиден в съответните щатни таблици и придобит в държавните корабостроителни и кораборемонтни предприятия.

Техниците-корабостроители и машинните техници със средно техническо образование имат право да ръководят строеж, преустройство и ремонт на кораби до 100 бруто регистър тона.


8. Разпорежданията на настоящия правилник не се отнасят за корабостроителните и кораборемонтните предприятия на Министерството на народната отбрана.


9. Контролът по прилагането на правилника се възлага на Българския морски и речен регистър и Портовия надзор при Министерството на транспорта и съобщенията.


10. За неспазване разпорежданията на настоящия правилник нарушителите се наказват съгласно чл. 207, алинея I от Наказателния кодекс с глоба до 200 лв.


11. Кораби, построени без да се съблюдават разпорежданията на настоящия правилник, не се регистрират в инспекциите на Портовия надзор, не им се издават корабни документи и не се допускат в експлоатация.

Настоящият правилник се издава въз основа и членове 22 и 91 от Указа за търговското корабоплаване на Народна република България и се утвърждава от министъра на транспорта и съобщенията на основание точка 1 от разпореждането на Министерския съвет от 28 юни 1954 г.


Промени настройката на бисквитките