Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 59 от 15.VII

ПРАВИЛНИК ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИМОТИ

 

ПРАВИЛНИК ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ИМОТИ

ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 545 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

Обн. ДВ. бр.59 от 15 Юли 1952г., изм. ДВ. бр.23 от 19 Март 1954г., изм. ДВ. бр.80 от 4 Октомври 1957г., изм. ДВ. бр.82 от 14 Октомври 1958г., изм. ДВ. бр.66 от 18 Август 1959г., изм. ДВ. бр.99 от 20 Декември 1963г., отм. ДВ. бр.79 от 14 Октомври 1975г.

Отменен с § 9, т. 1 от заключителните разпоредби на Наредбата за държавните имоти - ДВ, бр. 79 от 14 октомври 1975 г., в сила от 01.11.1975 г.


I. Общи разпоредби

1. Този правилник урежда управлението и стопанисването на държавните имоти и разпореждането с тях. По отношение на имотите, включени в държавния поземлен и държавния горски фонд, правилникът се прилага доколкото няма други специални разпоредби.


2. Управлението и стопанисването на държавните имоти се извършва съгласно законите, плана и предназначението им от държавните учреждения и предприятия, на които са предоставени.


3. Управлението и стопанисването на държавния жилищен фонд се извършва от народните съвети на депутатите на трудещите се, както и от другите държавни учреждения и предприятия, на които са предоставени държавни жилищни сгради.


4. Изпълкомите на окръжните, околийските и градските народни съвети на депутатите на трудещите се чрез органите си за жилищното стопанство и държавните имоти изпълняват следните основни задачи:

а) издирват, заемат и съставят актове за придобитите от държавата имоти;

б) организират изграждането на жилищни фондове при съветите като предприятия на самоиздръжка;

в) организират и контролират поддържането и своевременното извършване на текущ и основен ремонт на сградите в жилищния фонд на съветите;

г) ръководят и провеждат мероприятия за правилно стопанисване и благоустрояване на имотите в жилищния фонд и за подобряване на жилищно-битовите условия на трудещите се;

д) упражняват контрол по запазването и поддържането на жилищния фонд в територията на съветите, независимо от това под чие ведомство се намира;

е) следят и дават съдействие за правилното управление и стопанисване на държавните имоти в територията на съвета.


5. В селските народни съвети на депутатите на трудещите се задачите относно жилищното стопанство и държавните имоти се изпълняват от специално натоварени длъжностни лица от други служби.


6. Министерствата и другите държавни учреждения и предприятия, на които са предадени държавни жилищни имоти, се грижат за запазване на жилищния им фонд, за своевременно провеждане на текущ и основен ремонт на сградите, както и за подобряване на жилищно-битовите условия на обитателите.


7. Министерството на комуналното стопанство и благоустройството упражнява ръководство и контрол върху дейността на органите за жилищното стопанство и държавните имоти при народните съвети на депутатите на трудещите се и контрол върху дейността на жилищните органи при другите ведомства.


8. Държавните учреждения и предприятия са длъжни да дават на органите на жилищното стопанство и държавните имоти исканите сведения относно държавните имоти.


II. Управление и стопанисване на държавните недвижими имоти

9. Държавните недвижими имоти, които се използуват за административни, производствени, стопански и други подобни нужди на държавните учреждения и предприятия, се управляват и стопанисват непосредствено от последните със средства, предвидени по бюджетите, съответно финансовите им планове.

Тези имоти не могат да се отдават под наем, освен по изключение, ако временно не са необходими за нуждите на съответното учреждение или предприятие. Отдаването под наем в този случай става с разрешение на съответния министър, а за имоти, предоставени на народните съвети на депутатите на трудещите се - от министъра на комуналното стопанство и благоустройство.


10. Имотите, включени в държавния жилищен фонд, се управляват и стопанисват чрез създаване на жилищни фондове при народните съвети на депутатите на трудещите се, както и при другите държавни учреждения и предприятия, на които са предоставени жилищни сгради. Жилищните фондове на съветите обхващат и всички нежилищни имоти, предоставени им за управление и стопанисване.

Жилищните фондове при градските народни съвети на депутатите на трудещите се се обособяват като предприятия на самоиздръжка. Те могат да останат за определен срок като бюджетни служби само с разрешение на министъра на комуналното стопанство и благоустройството.

Жилищните фондове при другите учреждения и предприятия се обособяват на самоиздръжка или се организират като бюджетни служби.


11. Основна задача на жилищните фондове е всестранното запазване на включените в тях сгради и подобряване на жилищно-битовите условия на обитателите.

За осъществяването на тази задача те поддържат в изправност сградите, като извършват своевременно текущ и основен ремонт, създават и поддържат в изправност благоустройствените съоръжения в същите; установяват ред и социалистическо отношение от страна на наемателите към сградите като към всенародно достояние.


12. Жилищните фондове експлоатират включените в тях имоти чрез отдаването им под наем.


13. Относно обособените на самоиздръжка жилищни фондове се прилагат съответно разпоредбите на Указа на държавните предприятия.

Получените от тях приходи се разпределят за: административно-управителни разходи, амортизационни отчисления, разходи за текущ ремонт, експлоатационни разходи, данъци, такси, застраховки, за подобряване на жилищно-битовите условия на обитателите и други подобни.


14. Обособените на самоиздръжка жилищни фондове и държавните учреждения и предприятия, жилищните фондове на които са организирани като бюджетни служби, за предоставените им имоти водят картотека по образец, установен от Министерството на комуналното стопанство и благоустройството.

Всички промени в тези имоти трябва да се отбелязват в картотеката в срок 15 дни от постъпването им.


III. Предаване на държавни имоти

15. Държавни имоти, предоставени за управление и стопанисване на държавни учреждения и предприятия, могат да бъдат предавани на учреждения и предприятия от други ведомства с разпореждане на Министерския съвет, по доклад на:

а) министъра на комуналното стопанство и благоустройството - ако се искат за народните съвети на депутатите на трудещите се, и

б) съответния министър - във всички други случаи.

При съгласие между ръководителите на ведомствата, съответно изпълкомите на народните съвети, не е необходимо разпореждане на Министерския съвет. В този случай предаването става по нареждане на ръководителя на ведомството, което отстъпва имота, след като се вземе съгласието на министъра на комуналното стопанство и благоустройството - ако се отнася до недвижими имоти.

Държавни имоти, предоставени за управление и стопанисване на държавни предприятия, могат да бъдат предавани на други предприятия по реда на Указа за държавните предприятия.


16. Предаването на държавни имоти от едно учреждение на друго учреждение или предприятие от същото ведомство се извършва по нареждане на съответния министър, а за имоти, предоставени на народните съвети на депутатите на трудещите се - по нареждане на изпълкома на съвета. По същия ред се предават имотите от едно държавно предприятие на друго учреждение от същото ведомство.


17. Държавните недвижими имоти, които не са нужни за дейността на учрежденията и предприятията, се предоставят на местния народен съвет на депутатите на трудещите се с разрешение на Министерския съвет, ако няма постигнато съгласие по чл. 15, ал. II.


18. Новопридобитите държавни имоти се предоставят за управление и стопанисване на народните съвети на депутатите на трудещите се, освен ако в акта за придобиването им е постановено друго.


19. Предаването на държавни имоти за ползуване от държавните предприятия и учреждения става безвъзмездно.


20. Предаването на държавни имоти съгласно разпоредбите на тази глава се извършва с протокол-опис.

Протокол-опис се съставя в 3 екземпляра - по един за приемащото и предаващото учреждение, предприятие или обществена организация и един за съответния народен съвет на депутатите на трудещите се.


IV. Актове за държавните имоти

21. За държавните недвижими имоти се съставят актове по образец, установен от Министерството на комуналното стопанство и благоустройство.

Актовете се съставят за имоти в градовете - от службите за жилищното стопанство и държавните имоти при градските народни съвети на депутатите на трудещите се, а за имотите в селата - от същите служби при околийските народни съвети на депутатите на трудещите се.

Държавните учреждения и предприятия, на които са предоставени новопридобити държавни недвижими имоти, са длъжни в месечен срок от заемането на имота да уведомят съответната служба за жилищното стопанство и държавните имоти за съставянето на съответен акт.

Съставените актове се подписват от председателя на изпълкома на съответния народен съвет на депутатите на трудещите се.

Актовете се съставят: за имоти в градовете - в един екземпляр, а за имоти в селата - в два екземпляра.


22. Актовете за държавни недвижими имоти, означени с последователни номера, се подшиват в актови книги от по 200 броя и се съхраняват от съответната служба за жилищното стопанство и държавните имоти.

Актовите книги за имоти в градовете се съставят при градските народни съвети на депутатите на трудещите се по местонахождението на имота. Актовите книги за имоти в селата се съставят при околийския народен съвет на депутатите на трудещите се и при селския народен съвет по местонахождението на имота.


23. Актовете за недвижими имоти, свързани с държавна тайна, както и актовите книги за тези имоти се съставят от съответното министерство.


24. Всички промени в управлението и стопанисването на държавните недвижими имоти, както и основните промени в състоянието им се отбелязват в актовете.

Държавните учреждения и предприятия, на които се предават държавни имоти, са длъжни в месечен срок от издаване разпореждането за предаване на имотите, съответно от настъпването на промяната, да уведомят народния съвет на депутатите на трудещите се по местонахождението на имота за отбелязване промяната в акта, като изпратят и съответния протокол-опис за предаването на имотите (чл. 20).


25. Недържавни недвижими имоти, вписани в актовите книги като държавни, се отписват от книгите и предават на собствениците им по нареждане на министъра на комуналното стопанство и благоустройството.


26. Държавни имоти, които се ползуват от частни лица без законно основание, се изземват от органите по чл. 21, ал. II, въз основа решение на изпълкома на околийския народен съвет на депутатите на трудещите се, а за София и за градовете със съвети, подчинени направо на окръжните народни съвети на депутатите на трудещите се - от изпълкома на съответния градски народен съвет на депутатите на трудещите се.

Решението на изпълкома се изпълнява по административен ред от органите на народната милиция.


27. Съдилищата и другите държавни учреждения са длъжни в месечен срок от влизане в сила на издадени от тях постановления, с които се присъждат или конфискуват в полза на държавата имоти, да изпратят препис от тези постановления на органите по чл. 21, ал. II.


28. За държавни движими имоти, придобити по реда на предходния член, се съставят протоколи, в които се описват имотите и определя действителната им цена.

Протоколите се съставят от органите по чл. 21, ал. II.

Въз основа на съставените протоколи съответните служби водят книга за държавните движими имоти по образец, установен от Министерството на комуналното стопанство и благоустройството.


V. Разпореждане с държавните имоти

А. Продажба и отстъпване право на ползуване на държавни имоти

29. Държавни имоти, съставляващи негодни или излишни основни средства на държавните предприятия и учреждения, могат да се продават с разрешение на Министерския съвет, взето по доклад на съответния министър, а за имоти, предоставени на народните съвети на депутатите на трудещите се и на предприятията от местно значение - по доклад на министъра на комуналното стопанство и благоустройството.


30. Исканията за разрешаване на продажбата се правят, ако се отнася до имоти, предоставени на народните съвети на депутатите на трудещите се и предприятия от местно значение - от изпълкома на съвета пред министъра на комуналното стопанство и благоустройството и от ръководния орган на останалите държавни учреждения и предприятия - пред съответния министър.

Искането трябва да съдържа:

а) основанията за извършване на продажбата;

б) подробно описание на имота (местонахождение, вид, предназначение, граници, повърхност, размер на застроената и незастроената част и пр.);

в) действителната цена на имота, определена от комисията по чл. 13 от Правилника за отчуждаване на имоти за държавна и обществена полза.


31. Съответният министър, ако намери, че искането е основателно, представя доклад на Министерския съвет за разрешаване на продажбата или отстъпване на ползуването.

Към доклада се прилага цялата преписка.


32. Книжата по прехвърляне собствеността на продадените държавни имоти се подписват от председателя на изпълкома на съответния народен съвет на депутатите на трудещите се или от ръководителя на учреждението и предприятието.


33. Правото на ползуване на държавни имоти (чл. 56 от Закона за собствеността) може да бъде отстъпено възмездно или безвъзмездно в полза на кооперации и други обществени организации по реда на чл. 29.


Б. Замяна на държавни имоти

34. Държавни имоти могат да бъдат заменявани доброволно с имоти на кооперации, други обществени организации и частни лица с решение на Министерския съвет, взето по доклад на съответния министър, а за имоти, предоставени на народните съвети на депутатите на трудещите се - по доклад на министъра на комуналното стопанство и благоустройството.


35. Учрежденията и предприятията, на които са предоставени имотите, предмет на замяната, правят искания за разрешаване извършването на замяната пред министрите по предходния член.

В този случай се прилагат съответно чл. чл. 30, 31 и 32.


36. Ако има разлика между стойностите на двата имота, разликата в полза на държавата може да се плати и на срокове с лихва, равна на сконтовия процент на Българската народна банка.

Вземането се обезпечава със законна ипотека върху отстъпения имот.


37. Вещните тежести върху заменявания частен имот преминават по право и в същия ред върху отстъпения държавен имот. Тези тежести се вписват от нотариуса по искане на заинтересованите.


В. Отстъпване правото на строеж върху държавна земя

38. Правото за построяване на сграда върху държавна земя може да бъде отстъпено на кооперации, други обществени организации и частни лица по решение на Министерския съвет, взето по доклад на съответния министър, а за земи, предоставени на народните съвети на депутатите на трудещите се - по доклад на министъра на комуналното стопанство и благоустройството.

В този случай се прилагат съответно чл. чл. 30 и 31.


39. Кооперациите, другите обществени организации и частните лица, на които е отстъпено правото на строеж по предходния член, придобиват собствеността върху построената от тях сграда.

Те могат да се ползуват от земята, доколкото това е необходимо за използуването на сградата съобразно с нейното предназначение, освен ако в решението на Министерския съвет са установени други условия.


40. Кооперациите, другите обществени организации и частните лица са длъжни да извършат строежа в двегодишен срок. При уважителни причини съответният министър може да продължи този срок.

Ако строежът не бъде извършен в дадения срок, правото за построяване на сградата се погасява.


41. Собственикът на постройката може да я продаде на трето лице, при съответно приложение разпоредбите на чл. 33 от Закона за собствеността. Държавата има законна ипотека върху сградата за неизплатената част от цената, ако правото за построяване на сградата върху държавна земя е отстъпено възмездно.


VI. Ликвидиране съсобственост на държавата върху движими и недвижими имоти

42. Съсобственост между държавата и трети лица върху движими и недвижими имоти може да бъде ликвидирана чрез съдебна делба, доброволна делба, продажба на частта на държавата, отстъпване на съсобствениците в замяна друг имот или откупуване на тяхната част.


43. Съдебната делба се извършва съгласно разпоредбите за делба на наследство.

Държавните учреждения и предприятия могат да предявяват искове за съдебна делба на такива имоти с предварителното съгласие на министъра на комуналното стопанство и благоустройството.


44. Доброволната делба се извършва с разрешение на Министерския съвет, взето по доклад на съответния министър, а за имоти, предоставени на народните съвети на депутатите на трудещите се - по доклад на министъра на комуналното стопанство и благоустройството.

Учрежденията и предприятията, на които са предоставени имотите, предмет на делбата, правят искания за разрешаване на доброволна делба пред министрите по предходната алинея.

Искането трябва да съдържа: предложение за начина за разделяне на имотите между съсобствениците и другите условия на делбата.

Искането се придружава от нотариално заверена писмена декларация на другите съсобственици, че са съгласни с предложението.

В този случай те съответно прилагат чл. чл. 30, 31 и 32.


45. Продажба на частта на държавата в движими и недвижими имоти се разрешава по реда на предходния член.

Продажната цена на частта на държавата не може да бъде по-малка от действителната й цена, определена от комисията по чл. 13 от Правилника за отчуждаване на имоти за държавна и обществена нужда.


46. Отстъпваният държавен имот на съсобствениците в замяна на тяхната част в движими и недвижими имоти става по реда на глава V, буква "Б".


47. Откупуване от държавата частта на съсобствениците в движими и недвижими имоти, съсобственост с държавата, се разрешава по реда на чл. 35.


VII. Заключителни разпоредби

48. Прехвърляне правото на собственост и учредяване на други вещни права върху недвижими имоти в случаите по глава V и VI се извършва писмено. Нотариална форма не е необходима.


49. По приложението на този правилник министърът на комуналното стопанство и благоустройството може да издава наредби и инструкции.


50. Този правилник се издава въз основа на чл. 21 от Закона за собствеността.


Промени настройката на бисквитките