Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 27 от 15.III

НАРЕДБА № 2 ОТ 7 МАРТ 2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТНЕМАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯТА ЗА ПРОМИШЛЕНА ОБРАБОТКА НА ТЮТЮН И ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ

 

НАРЕДБА № 2 ОТ 7 МАРТ 2002 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ОТНЕМАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯТА ЗА ПРОМИШЛЕНА ОБРАБОТКА НА ТЮТЮН И ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.27 от 15 Март 2002г., отм. ДВ. бр.96 от 29 Октомври 2004г.

Отменена с Параграф единствен на Наредбата за отмяна на Наредба № 2 от 2002 г. за условията и реда за отнемане на разрешенията за промишлена обработка на тютюн и за производство на тютюневи изделия - ДВ, бр. 96 от 29 октомври 2004 г.


Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за отнемане на разрешения за промишлена обработка на тютюн и за производство на тютюневи изделия, издадени от министъра на финансите по Закона за тютюна и тютюневите изделия (ЗТТИ).


Чл. 2. Разрешенията за промишлена обработка на тютюн и за производство на тютюневи изделия се отнемат за срок една година, когато:

1. срещу притежателя на разрешение е започнало принудително изпълнение по реда на Данъчния процесуален кодекс;

2. са нарушени стандартизационните документи, качеството на промишлено обработения тютюн и тютюневи изделия и тяхната автентичност; са допуснати разлики между вписаната и наличната продукция тютюни, тютюневи изделия и акцизни бандероли, констатирани с актове на компетентните органи;

3. лицата по чл. 11 ЗТТИ са договорили,

но не са изкупили договорените количества тютюни в сроковете, посочени в съответните договори;

4. лицата по чл. 11 ЗТТИ не са изплатили закупените количества тютюни в срока по чл. 12, ал. 3 ЗТТИ;

5. лицата по чл. 11, ал. 1 ЗТТИ, направили заявка по чл. 5, ал. 5 от закона, не сключват договори за изкупуване на заявените количества, освен когато това се дължи на непреодолима сила или на вина на производителя;

6. подадената декларация за произхода и основанието за притежаване на средства за придобитата собственост е с невярно съдържание;

7. са нарушени разпоредбите на закона и правилника за неговото прилагане.


Чл. 3. (1) Компетентните органи по чл. 52 ЗТТИ, които при изпълнение на своите функции установят, че е налице някое от основанията за отнемане на разрешително, посочени в чл. 2, са длъжни да уведомят незабавно експертния съвет по чл. 21, ал. 3 ЗТТИ.

(2) Влезлите в сила актове, с които компетентните органи са установили обстоятелствата по чл. 2, се изпращат и на експертния съвет по чл. 21, ал. 3 ЗТТИ.

(3) Сигнали за извършени нарушения по чл. 2, т. 3, 4 и 5 до експертния съвет могат да изпращат и лицата, които са страна по съответните договори. Сигналите следва да бъдат придружени от документи, които удостоверяват направените нарушения.

(4) Председателят на експертния съвет назначава със заповед комисия за проверка на изпратените сигнали по ал. 3. Комисията изготвя доклад до експертния съвет за резултатите от проверката.


Чл. 4. (1) Експертният съвет разглежда на свои заседания влезлите в сила актове за констатирани нарушения, сигнали на компетентните органи и докладите на комисията, назначена по чл. 3, ал. 4, въз основа на които изготвя констативен протокол.

(2) В седемдневен срок от заседанието по ал. 1 експертният съвет прави мотивирано предложение до министъра на финансите за отнемане на разрешението.


Чл. 5. Министърът на финансите отнема разрешението с мотивирана заповед, която се съобщава на заинтересуваните лица по реда на Гражданския процесуален кодекс и подлежи на обжалване по реда на Закона за Върховния административен съд.


Чл. 6. За отнемането на разрешението се уведомяват Министерството на земеделието и горите, Министерството на икономиката, Министерството на вътрешните работи, териториалните данъчни дирекции, областните и общинските управи по седалище на притежателя на разрешението и се отбелязва в регистъра по чл. 37, ал. 6 ЗТТИ.


Чл. 7. Отнемането на разрешението не освобождава лицата, чието разрешение е отнето, от задълженията им по сключените договори.


Чл. 8. (1) Отнемането на разрешението има действие занапред.

(2) След изтичането на срока, за който е отнето разрешението - една година от датата на отнемането, лицата могат да кандидатстват отново за издаване на разрешения по чл. 21, ал. 1 и чл. 24, ал. 1 по реда на чл. 37 ЗТТИ.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Наредбата се издава на основание чл. 39 от Закона за тютюна и тютюневите изделия.


Промени настройката на бисквитките