Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 27 от 15.III

НАРЕДБА ЗА ОБРАЗУВАНЕ И ПРИЛАГАНЕ НА ЦЕНИТЕ И ТАРИФИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ

 

НАРЕДБА ЗА ОБРАЗУВАНЕ И ПРИЛАГАНЕ НА ЦЕНИТЕ И ТАРИФИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ

В сила от 15.03.2002 г.
Приета с ПМС № 53 от 06.03.2002 г.

Обн. ДВ. бр.27 от 15 Март 2002г., изм. ДВ. бр.74 от 30 Юли 2002г., отм. ДВ. бр.55 от 25 Юни 2004г.

Отменена с § 2 от Заключителните разпоредби на Постановление № 131 от 15 юни 2004 г. за приемане на Наредба за регулиране на цените на топлинната енергия и Наредба за регулиране на цените на природния газ - ДВ, бр. 55 от 25 юни 2004 г.


Глава първа.
ПРЕДМЕТ И ОБХВАТ НА НАРЕДБАТА

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С наредбата се регламентират правилата за образуване и прилагане на цените на природния газ за вътрешния пазар и редът за регулиране на цените от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР).

(2) Регулирането на цените по ал. 1 се състои в задължително прилагане на принципи и правила за:

1. образуване на начални цени за пренос по газопреносната и газоразпределителните мрежи и за съхраняване на природен газ от газопреносното и газоразпределителните предприятия;

2. актуализация и индексация на образуваните от газопреносното и газоразпределителните предприятия начални цени;

3. утвърждаване на образуваните цени от ДКЕР;

4. контрол по прилагането на цените от ДКЕР.


Чл. 2. По реда на наредбата се регулират:

1. цените на природния газ при продажба от газопреносното предприятие;

2. цените на природния газ при продажба от газоразпределителните предприятия;

3. цените за пренос на природен газ по газопреносната мрежа;

4. цените за пренос на природен газ по газоразпределителните мрежи;

5. цените за съхраняване на природен газ;

6. цените за присъединяване към газопреносната мрежа;

7. цените за присъединяване към газоразпределителните мрежи.


Чл. 3. Държавната комисия за енергийно регулиране определя регулаторни периоди за цените на всяко енергийно предприятие.


Чл. 4. Държавната комисия за енергийно регулиране извършва периодични регулаторни прегледи, които включват:

1. оценка на отчетната и прогнозната информация, представена от регулираните предприятия;

2. одобряване на годишните разходи на предприятията за следващия регулаторен период за пренос по газопреносната и по газоразпределителните мрежи и за съхраняване на природен газ;

3. определяне нормата на възвръщаемост;

4. определяне на необходимите годишни приходи за следващия регулаторен период за пренос по газопреносната и по газоразпределителните мрежи и за съхраняване на природен газ;

5. утвърждаване на началните годишни цени за пренос, съхраняване и разпределение на природен газ.


Чл. 5. При регулаторен период по-дълъг от една година в края на всяка календарна година предприятията внасят предложения за актуализация на утвърдените от ДКЕР начални годишни цени в съответствие с чл. 15 и 17.


Раздел II.
Общи положения при образуване и прилагане на цените на природния газ

Чл. 6. Цените на природния газ са в левове за 1000 стандартни кубически метра и долна топлотворна способност 9,304 (± 0,1163) киловатчаса (8000 ± 100 килокалории) на стандартен кубически метър, която се определя по БДС ISO 6976. Цените на природния газ могат да бъдат определяни и в левове за киловатчас.


Чл. 7. (1) Цените на природния газ при продажба от газопреносното предприятие представляват сума от цената за доставка на природен газ на входа на газопреносната мрежа и съответната цена за пренос по мрежата.

(2) Цените на природния газ при продажба от газоразпределителните предприятия се образуват от цената на природния газ на газопреносното предприятие и цените за пренос по газоразпределителните мрежи.

(3) (Нова - ДВ, бр. 74 от 2002 г., в сила от 22.07.2002 г.) Цените на природния газ при продажба от газоразпределителни предприятия, присъединени само към местно предприятие за добив на природен газ и получили лицензия за разпределение на основание § 12 ЗЕЕЕ, се образуват от цената на природния газ на добивното предприятие и цената за пренос по газоразпределителните мрежи.

(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 74 от 2002 г., в сила от 22.07.2002 г.) Цените по ал. 1, 2 и 3 се изменят на тримесечни периоди в съответствие с промяната на цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа.


Чл. 8. (1) Цените за пренос по газопреносната или по газоразпределителните мрежи и за съхраняване на природен газ се образуват на базата на необходимите годишни приходи за съответната дейност по лицензията.

(2) Необходимите годишни приходи включват одобрените от ДКЕР разходи за съответната дейност по лицензията и възвръщаемост на вложения капитал по формулата:

Пр = Р + КБ . HB,

където:

Пр са необходимите годишни приходи за дейността, хил. лв.;

Р - годишните разходи за дейността, хил. лв.;

KБ е капиталовата база за съответната година, хил. лв.;

НВ - нормата на възвръщаемост на капитала за регулаторния период.


Чл. 9. Годишните разходи за дейността се определят по цени към началото на регулаторния период.


Чл. 10. (1) Нормата на възвръщаемост на капитала се определя от ДКЕР на базата на среднопретеглена стойност на собствения и привлечения капитал по формулата:



  (1 - Кк).НВс.к
НВ = Кк.НВпр.к + ________________,
    ДЗ
  (1 - ____)
    100


където:

НВ е нормата на възвръщаемост на капитала преди данъчно облагане;

Кк - отношението на привлечения капитал към сумата на привлечения и собствения капитал;

НВпр.к - нормата на възвръщаемост на привлечения капитал;

НВс.к - нормата на възвръщаемост на собствения капитал след данъчно облагане;

ДЗ са общите данъчни задължения, %.

(2) Нормата на възвръщаемост на привлечения капитал се определя от ДКЕР така, че да отговаря на преобладаващите лихвени равнища на дългосрочни заеми на подобни предприятия с подобни нива на риск.

(3) Нормата на възвръщаемост на собствения капитал се определя от ДКЕР така, че да отговаря на възвръщаемостта на собствения капитал на подобни предприятия с подобни нива на риск.


Чл. 11. Капиталовата база се определя към началото на всяка година на базата на балансовата стойност на дълготрайните материални и нематериални активи, свързани с дейността на предприятието съгласно лицензията, и балансовата стойност на оборотния капитал по формулата:

КБ = ДА - Рдма - Фда - ДАдруги+ОК,

където:

КБ е капиталовата база, хил. лв.;

ДА - балансовата стойност на дълготрайните материални и нематериални активи, свързани с дейността на предприятието съгласно лицензията, хил. лв.;

Рдма са разходите за придобиване на дълготрайни материални активи, свързани с дейността на предприятието съгласно лицензията, хил. лв.;

Фда е балансовата стойност на дълготрайните активи, придобити за сметка на финансирания в резултат на безвъзмездно прехвърляне или изградени със средства на потребителите, хил. лв.;

ОК - оборотният капитал, определен като разлика между краткотрайните активи (без краткосрочните инвестиции и разходите за бъдещи периоди) и краткосрочните пасиви (без приходи за бъдещи периоди), хил. лв.;

ДАдруги - балансовата стойност на дълготрайните материални и нематериални активи (отдадени под наем или наети), за които не се начислява възвръщаемост, хил. лв.


Чл. 12. Предприятията разпределят определените в съответствие с чл. 8 необходими годишни приходи от дейностите по пренос и разпределяне на природен газ по групи потребители съгласно глави втора и четвърта.


Чл. 13. (1) Предприятията образуват диференцирани по групи потребители начални годишни цени за пренос на природен газ по газопреносната и газоразпределителните мрежи за регулирания период като отношение на необходимите годишни приходи за дадена група потребители към прогнозното годишно потребление на природен газ за съответната група.

(2) Газопреносното предприятие може да образува и единна начална годишна цена за пренос на природен газ по газопреносната мрежа като отношение на необходимите годишни приходи на предприятието към прогнозното годишно потребление на всички потребители, присъединени към газопреносната мрежа.

(3) За изглаждане на различията в получените по ал. 1 годишни цени по групи потребители предприятията могат да образуват други годишни цени или единна цена за всички години от регулаторния период, чрез които/която се покриват годишните приходи, получени съгласно чл. 8, при същата възвръщаемост на капитала.

(4) За целите на образуването на цените по ал. 3 се прилага методът на нетната настояща стойност в съответствие с равенството:


където:

m

S [Прij/(1+HB)j] е сумата на дисконтираните годишни приходи за i-тата група потребители за регулаторния период, лв;

j=1


Прij са годишните приходи за i-тата група потребители за j-тата година от регулаторния период, определени съгласно чл. 8, лв.;

m

S [Цij . Kij/(1+HB)j] е сумата на дисконтираните произведения на цените и количествата природен газ по години от регулаторния период за i-тата група потребители, лв.;

j=1


Цij - цената на природния газ за i-тата група потребители за j-тата година от регулаторния период, лв./1000 м3;

Kij са количествата природен газ за пренос по газопреносната или газоразпределителните мрежи или за съхраняване на природен газ за i-тата група потребители за j-тата година от регулаторния период, хил. м3;

НВ - нормата на дисконтиране, равна на нормата на възвръщаемост на капитала за регулаторния период;

m - броят на годините в периода.


Чл. 14. Държавната комисия за енергийно регулиране може да изисква от предприятията разработването на варианти на разделянето на потребителите по групи в съответствие с чл. 13, ал. 1 и варианти на цени в съответствие с чл. 13, ал. 4.


Чл. 15. (1) При различия между прогнозните и фактическите годишни обеми на пренесения и/или съхранявания природен газ цените по чл. 2, т. 3, 4 и 5 подлежат на актуализация при отчитане размера на неполучения или надвзетия годишен приход от предприятието през предходната година.

(2) Актуализацията се извършва на базата на отчетни данни за 12-месечен период, предхождащ внасянето на предложението.

(3) Отчитането на влиянието на фактическите обеми пренесен и/или съхранен природен газ върху цените по години до края на регулаторния период се извършва по реда на чл. 13, ал. 4 поотделно за всяка група потребители, като се прилага принципът за запазване на първоначално определената сумарна нетна настояща стойност за регулаторния период.


Чл. 16. (1) Цените по чл. 15 подлежат на ежегодна индексация с обявения от Националния статистически институт индекс на потребителските цени за 12-месечен период, предхождащ внасянето на предложението, коригиран с коефициент на ефективност.

(2) Коефициентът на ефективност има стойност от 0,5 до 1 и се определя от ДКЕР на базата на оценка на ефективността на всяко регулирано енергийно предприятие.

(3) Държавната комисия за енергийно регулиране приема с решение критерии за оценка на ефективността на енергийните предприятия.


Чл. 17. При различие между прогнозната и реално изпълнената годишна инвестиционна програма или вследствие на увеличаване/намаляване стойността на капиталовата база през годината цените по чл. 2, т. 3, 4 и 5 подлежат на актуализация при отчитане размера на неполучения или надвзетия годишен приход от предприятието през предходната година поотделно за всяка група потребители, като се прилага принципът за запазване на първоначално определената сумарна нетна настояща стойност за регулаторния период.


Чл. 18. (1) За целите на ценообразуването по реда на наредбата предложенията на предприятията за начални цени се изготвят в съответствие с указанията на ДКЕР за групите и видовете разходи, подлежащи на одобряване.

(2) За целите на ценообразуването амортизациите се изчисляват по линеен метод и в зависимост от полезния срок на годност на дълготрайните активи.


Чл. 19. Енергийните предприятия отчитат фактически направените разходи съгласно Закона за счетоводството и приложимите счетоводни стандарти.


Чл. 20. Цените по наредбата се образуват от предприятията при обоснованост на планираните разходи за дейностите по пренос, разпределяне и съхраняване на природен газ и за присъединяване на потребители съобразно условията в лицензията.


Чл. 21. Предприятия, които са лицензирани за осъществяване едновременно на повече от една от дейностите по пренос, разпределяне и съхраняване на природен газ, водят разделна счетоводна отчетност за всяка от дейностите.


Чл. 22. Предприятията представят образуваните по реда на наредбата цени за утвърждаване от ДКЕР заедно с необходимите документи по списък и образец, утвърден от нея.


Чл. 23. (1) Образуваните по реда на наредбата цени са максимално допустими.

(2) Предприятията имат право да договарят, обявяват и прилагат цени по-ниски от утвърдените за отделните потребителски групи, при условие че намалението не е резултат от кръстосано субсидиране.


Глава втора.
ЦЕНИ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ ПРИ ПРОДАЖБА ОТ ГАЗОПРЕНОСНОТО ПРЕДПРИЯТИЕ И ЦЕНИ ЗА ПРЕНОС ПО ГАЗОПРЕНОСНАТА МРЕЖА

Чл. 24. (1) Цените на природния газ при продажба от газопреносното предприятие се образуват за тримесечни периоди по формулата:

Цппi = Цвх+Цпрi,

където:

Цппi е цената, по която газопреносното предприятие продава природен газ на i-тата група потребители, лв./1000 м3;

Цвх - цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа, лв./1000 м3;

Цпрi - цената за пренос на природен газ за i-тата група потребители, лв./1000 м3.

(2) Тримесечните периоди са с начало 1-во число съответно на януари, април, юли и октомври.

(3) Цената на природния газ за съответната група потребители е валидна в пункта на продажба, посочен в съответния договор за продажба.


Чл. 25. (1) Цената на природния газ на входа на газопреносната мрежа се образува от газопреносното предприятие като среднопретеглена величина на базата на заявените за последващ тримесечен период количества природен газ от внос и от местен добив и съответстващите им цени.

(2) Цената на природния газ от внос се образува като среднопретеглена величина в съответствие с условията по договорите за доставка и договора за пренос на природен газ до българската граница по формулата:



  n    
  S Ц догк . Хк + ТТ  
  k=1    
Цвн =
_________________________________________________________________
. ВК
 

n

 
 

S Xk

 
 

k=1

 


където:

Цвн е цената на природния газ от внос, лв./1000 м3;

Цдогk са цените на природния газ по отделните договори, щ. д./1000 м3;

n - броят на действащите външнотърговски договори;

Xk - обемите на доставките по съответните договори, хил. м3/тримесечие;

TT - транспортната такса за периода, определена съгласно договора за пренос до българската граница, щ. д./тримесечие;

ВК - левовата равностойност на 1 щатски долар, определена на базата на осреднения валутен курс на Българската народна банка на лева към щатския долар за период 30 дни, предхождащ внасянето на предложението.

(3) Цената на природния газ от местен добив се образува като среднопретеглена величина в съответствие с условията по договорите за доставка на природен газ от местните газодобивни предприятия до входа на газопреносната мрежа.


Чл. 26. (1) В случай че газопреносното предприятие образува цени за пренос на природен газ по реда на чл. 13, ал. 1, цените се образуват чрез разпределяне на годишните приходи на газопреносното предприятие по групи потребители.

(2) Годишните приходи на газопреносното предприятие представляват сума от годишните приходи за дейността по пренос и дейността по съхраняване на природен газ, определени в съответствие с чл. 8.

(3) Приходите от дейността по съхраняване на природен газ се коригират с коефициент, който е отношение на годишните количества съхраняван природен газ за нуждите на газопреносното предприятие към общите годишни количества за съхраняване.


Чл. 27. (1) Годишните приходи по чл. 26 се разпределят по групи потребители на базата на обема и режима на годишното потребление и в съответствие с търговската политика на предприятието.

(2) Разпределянето на годишните приходи по групи потребители се извършва на базата на:

1. разделяне на годишните приходи на постоянни и променливи;

2. разпределяне на постоянните годишни приходи по групи потребители чрез коефициент, изчислен по години за регулаторния период като отношение на планираната максимална часова консумация за i-тата група потребители към общата максимална часова консумация на преносната мрежа за годината;

3. разпределяне на променливите планирани годишни приходи по групи потребители чрез коефициент, изчислен по години за регулаторния период като отношение на планираното годишно потребление на i-тата група потребители към общото годишно потребление.

(3) Постоянната част от годишните приходи се изчислява по формулата:

Пр.п = Руп + КБ x НВ,

където:

Пр.п е постоянната част от годишните приходи, хил. лв.;

Руп са годишните условно-постоянни разходи, хил. лв.;

КБ е капиталовата база за съответната година, хил. лв.;

НВ - нормата на възвръщаемост на капитала за регулаторния период.

(4) Условно-постоянните разходи включват:

1. разходи за заплати и възнаграждения;

2. начисления, свързани с т. 1, по действащото законодателство;

3. разходи за ремонт и поддръжка;

4. разходи за амортизации;

5. (отменена като незаконосъобразна с решение № 7276 на ВАС, изм. - ДВ, бр. 74 от 2002 г., в сила от 22.07.2002 г.) разходи, пряко свързани с дейността по лицензията за периода на регулиране, посочени в приложението.

(5) Променливата част от годишните приходи е равна на променливите разходи, които включват:

1. разходи за електроенергия, горивен газ и технологични разходи по преноса и съхраняването;

2. други разходи, които зависят от количеството транспортиран и съхранен газ.

(6) Годишните приходи за съответната група потребители са сума от постоянната и променливата част на годишните приходи за групата.

(7) Газопреносното предприятие може да формира подгрупи потребители, отчитайки режима на потребление.


Чл. 28. Цената за пренос на природен газ за съответната група потребители за всяка година от регулаторния период се изчислява съгласно чл. 13.


Глава трета.
ЦЕНА ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА ПРИРОДЕН ГАЗ

Чл. 29. (1) Цената за съхраняване на природен газ се образува на базата на приходите от дейността по съхраняване на природен газ.

(2) Приходите от дейността по съхраняване на природен газ се образуват по години от регулаторния период в съответствие с чл. 8.


Чл. 30. При определяне на балансовата стойност на оборотния капитал по чл. 11 не се включва стойността на буферния газ.


Глава четвърта.
ЦЕНИ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ ПРИ ПРОДАЖБА ОТ ГАЗОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ И ЦЕНИ ЗА ПРЕНОС ПО ГАЗОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ МРЕЖИ

Чл. 31. (1) Цените на природния газ при продажба от газоразпределителните предприятия се образуват за тримесечни периоди по формулата:

Црпi = Цпп + Црi,

където:

Црпi е цената, по която съответното газоразпределително предприятие продава природен газ на i-тата група потребители, лв./1000 м3;

Цпп - цената на природния газ на газопреносното предприятие, определена в съответствие с чл. 24, лв./ 1000 м3;

Црi - цената за пренос на природен газ на газоразпределителното предприятие за i-тата група потребители за съответната година, лв./1000 м3.

(2) Цените по ал. 1 са валидни в пункта на доставка за съответния потребител или група потребители, съоръжени със средства за измерване на обема доставен природен газ.

(3) Разпоредбите на ал. 1 и 2 се отнасят и за предприятия, които извършват едновременно дейности по пренос и разпределение на природен газ.


Чл. 32. (1) Цените за пренос на природен газ по газоразпределителните мрежи се образуват за следните основни групи потребители:

1. битови;

2. обществено-административни и търговски;

3. промишлени.

(2) Газоразпределителните предприятия могат да формират подгрупи потребители, отчитайки обема на годишното потребление на природен газ и режима на потребление и в съответствие с търговската политика на предприятието.


Чл. 33. (1) Годишните приходи за дейността по разпределяне на природен газ се образуват в съответствие с чл. 8.

(2) Разпределянето на годишните приходи по ал. 1 по групи потребители за всяка година от регулаторния период се извършва на базата на:

1. разделяне на годишните приходи на постоянни и променливи;

2. разпределяне на постоянните годишни приходи по групи потребители чрез коефициент, отчитащ дела на дълготрайните материални активи на газоразпределителните мрежи на съответната група потребители в общата стойност на дълготрайните материални активи;

3. разпределяне на променливите годишни приходи по групи потребители чрез коефициент, отчитащ дела на годишното потребление на природен газ от съответната група в общото потребление.

(3) Постоянната част от годишни приходи се изчислява по формулата:

Пр.п = Руп + КБ x НВ,

където:

Пр.п е постоянната част от годишните приходи, хил. лв.;

Руп са годишните условно-постоянни разходи, хил. лв.;

КБ е капиталовата база за съответната година, хил. лв.;

НВ - нормата на възвръщаемост на капитала за регулаторния период.

(4) Условно-постоянните разходи се определят от предприятието по години за регулаторния период и включват:

1. разходи за заплати и възнаграждения;

2. начисления, свързани с т. 1, по действащото законодателство;

3. разходи за ремонт и поддръжка;

4. разходи за амортизации;

5. (отменена като незаконосъобразна с решение № 7276 на ВАС, изм. - ДВ, бр. 74 от 2002 г., в сила от 22.07.2002 г.) разходи, пряко свързани с дейността по лицензията за периода на регулиране, посочени в приложението.

(5) Променливата част от годишните приходи е равна на променливите разходи, които включват:

1. разходи за материали, зависещи от количеството пренесен природен газ;

2. други разходи, зависещи от количеството пренесен природен газ.

(6) За нуждите на ценообразуването разпределянето на дълготрайните материални активи на газоразпределителните мрежи по групи потребители се извършва по образец, утвърден от ДКЕР.

(7) Годишните приходи за съответната група потребители са сума от постоянната и променливата част на годишните приходи за групата.


Чл. 34. (1) Цената за пренос на природен газ по газоразпределителните мрежи за съответната група потребители за всяка година от периода на регулиране се определя съгласно чл. 13.

(2) Газоразпределителните предприятия могат да образуват и двукомпонентна цена на природния газ, включваща постоянна и променлива част.

(3) Потребителите имат право да избират по коя от двете цени, посочени в ал. 1 и 2, да заплащат потребените количества природен газ.


Глава пета.
ЦЕНИ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ГАЗОПРЕНОСНАТА И ГАЗОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ МРЕЖИ

Чл. 35. Цените за присъединяване на потребители към газопреносната и газоразпределителните мрежи покриват разходите на енергийните предприятия за подготовката и включването на газопроводното отклонение към съответните мрежи с отчитане размера на заявената от присъединяваните потребители максимална часова консумация.


Чл. 36. Потребителите на природен газ, присъединени към газопреносната мрежа, изграждат газопроводните отклонения за своя сметка.


Чл. 37. Допуска се разходите за изграждане на газопроводните отклонения към газоразпределителните мрежи да бъдат заплатени от потребителите. В този случай те се възстановяват от енергийното предприятие в срок, определен в договора за доставка на природен газ.


Чл. 38. Цените за присъединяване към газопреносната и газоразпределителните мрежи се изменят по инициатива на ДКЕР или на предприятието.


Глава шеста.
ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕ И УТВЪРЖДАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ

Чл. 39. (1) На базата на определена от ДКЕР норма на възвръщаемост енергийните предприятия, осъществяващи дейности по пренос, съхраняване и разпределяне на природен газ, представят в ДКЕР своите предложения за цени по чл. 13 заедно с необходимите документи относно отчетната и прогнозната информация съгласно указания на ДКЕР.

(2) Държавната комисия за енергийно регулиране съгласува предложенията на енергийните предприятия.

(3) При неприемане на предложенията ДКЕР писмено посочва мотивите, като дава съответни предписания и определя сроковете за внасяне на нови предложения.


Чл. 40. Газопреносното предприятие внася в ДКЕР предложение за цена по чл. 24 в срок до 20 дни преди началото на предстоящото тримесечие.


Чл. 41. Държавната комисия за енергийно регулиране утвърждава цените по чл. 40 в 10-дневен срок след представяне на предложението.


Чл. 42. Енергийните предприятия представят за утвърждаване от ДКЕР своите предложения за ежегодна актуализация на цените съгласно чл. 15 и 17 заедно с необходимите документи относно прогнозните и фактическите обеми на пренесения и/или съхранявания природен газ, както и относно прогнозната и реално изпълнената инвестиционна програма.


Чл. 43. Енергийните предприятия след изпълнение на процедурата по чл. 39 - 42 представят своите предложения за цени в срока по чл. 23 от Закона за енергетиката и енергийната ефективност (ЗЕЕЕ), придружени от:

1. опис на всички представени документи;

2. подробни пресмятания, доказателства и обосновки за образуване на всеки от елементите на цените съобразно изискванията на настоящите правила.


Чл. 44. Цените за присъединяване по чл. 36 и 37 се внасят за утвърждаване от ДКЕР не по-късно от един месец преди тяхното прилагане.


Чл. 45. (1) Енергийните предприятия при поискване са длъжни да осигуряват информация и достъп на членовете на ДКЕР и на упълномощени от нейния председател длъжностни лица до всички свои документи, свързани с образуването и прилагането на цените на природния газ.

(2) Когато енергийното предприятие не изпълни задълженията си за предоставяне на ДКЕР на информацията съгласно разпоредбите на наредбата или когато ДКЕР установи липса на достатъчно документи и доказателства и/или несъответствия на предложението с принципите на чл. 22, ал. 1 ЗЕЕЕ и с разпоредбите на наредбата, ДКЕР уведомява писмено вносителя на предложението и изисква от него да представи липсващите документи, информация и доказателства и/или да преработи предложението си в съответствие с посочените принципи и правила в 10-дневен срок от датата на уведомлението.

(3) Когато енергийното предприятие не изпълни задълженията си по ал. 1 и 2, председателят на ДКЕР е длъжен да предложи на длъжностно лице по чл. 65 ЗЕЕЕ да приложи разпоредбата на чл. 165, ал. 2 ЗЕЕЕ по отношение на управителя на енергийното предприятие.

(4) При повторно за период от една година неизпълнение от страна на енергийното предприятие на задълженията му за представяне на информация и предложения за цени на природния газ освен действията по ал. 1 - 3 ДКЕР може да пристъпи към процедура за отнемане на лицензията в съответствие с чл. 76 от Наредбата за условията и реда за издаване на разрешения и лицензии за извършване на дейностите в енергетиката, приета с Постановление № 58 на Министерския съвет от 2000 г. (ДВ, бр. 36 от 2000 г.).


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Регулаторен период" е периодът между два регулаторни прегледа.

2. "Начални годишни цени" са цените за пренос, съхраняване и разпределяне на природен газ, образувани по години от регулаторния период въз основа на одобрени от ДКЕР разходи по действащи цени към началото на регулаторния период и възвръщаемост на капитала.

3. "Метод на нетната настояща стойност" е икономически метод, с който се отчитат промените в стойността на парите за даден инвестиционен проект във времето.

4. "Привлечен капитал" е сумата от краткосрочните и дългосрочните заеми на енергийното предприятие.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. При прилагането на наредбата през първата година след влизането й в сила процедурата по глава шеста се изпълнява през първото тримесечие в следните срокове:

1. До 12 март енергийните предприятия, осъществяващи дейности по пренос, съхраняване и разпределяне на природен газ, представят в ДКЕР своите предложения за цени по чл. 13 заедно с необходимите документи относно отчетната и прогнозната информация съгласно указания на ДКЕР.

2. До 20 март ДКЕР съгласува предложенията на енергийните предприятия.

3. До 29 март ДКЕР утвърждава цените на енергийните предприятия.


§ 3. Наредбата се приема на основание чл. 20, ал. 1 от Закона за енергетиката и енергийната ефективност.


Приложение към чл. 27, ал. 4, т. 5 и чл. 33, ал. 4, т. 5


(Ново - ДВ, бр. 74 от 2002 г., в сила от 22.07.2002 г.)


Разходи, пряко свързани с дейността по лицензията за периода на регулиране


1. Горива за автотранспорт

2. Работно облекло

3. Канцеларски материали

4. Материали за текущо поддържане

5. Застраховки

6. Местни данъци и такси

7. Пощенски разходи, телефони и абонаменти

8. Абонаментно поддържане

9. Въоръжена и противопожарна охрана

10. Наеми

11. Проверка на уреди

12. Съдебни разходи

13. Експертни и одиторски разходи

14. Вода, отопление и осветление

15. Охрана на труда

16. Служебни карти

17. Командировки

18. Данъци, удържани при източника съгласно ЗКПО

19. Отписани вземания

20. Специфични разходи, свързани с технологията на съхраняване, пренос и разпределение на природен газ

21. Разходи, произтичащи от задължения по нормативни актове извън посочените по-горе разходи


Промени настройката на бисквитките