Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 106 от 7.XII

НАРЕДБА № 44 ОТ 26 НОЕМВРИ 2001 Г. ЗА ТЪРГОВИЯ С КОМБИНИРАНИ ФУРАЖИ

 

НАРЕДБА № 44 ОТ 26 НОЕМВРИ 2001 Г. ЗА ТЪРГОВИЯ С КОМБИНИРАНИ ФУРАЖИ

Издадена от Министерството на земеделието и горите

Обн. ДВ. бр.106 от 7 Декември 2001г., изм. ДВ. бр.4 от 16 Януари 2007г., отм. ДВ. бр.85 от 28 Октомври 2016г.

Отменена с § 1 от Наредба за отменяне на Наредба № 44 от 2001 г. за търговия с комбинирани фуражи - ДВ, бр. 85 от 28 октомври 2016 г., в сила от 28.10.2016 г.

Чл. 1. (1) С тази наредба се урежда търговията с комбинирани фуражи.

(2) Наредбата не се прилага за комбинирани фуражи, предназначени за животни, отглеждани за научни или експериментални цели. Предназначението на тези фуражи се означава върху техните етикети.


Чл. 2. На пазара се предлагат комбинирани фуражи, които:

1. са безопасни за здравето на хората и животните;

2. не са с изтекъл срок на годност;

3. са с добро търговско качество;

4. са автентични и неизменени.


Чл. 3. Комбинираните фуражи се предлагат на пазара по начин и с обозначения, които не са подвеждащи за потребителите. Комбинираните фуражи се придружават от декларация за съответствие съгласно чл. 8 от Закона за фуражите.


Чл. 4. (1) Комбинираните фуражи се предлагат на пазара в опаковки или контейнери, запечатани така, че при отварянето им да се наруши целостта на опаковката и тя да не може да се използва повторно.

(2) Комбинираните фуражи могат да се предлагат на пазара в насипно състояние или в незапечатани контейнери или опаковки, когато:

1. се продават от един производител на друг производител;

2. се продават от производител на опаковчик;

3. са получени от смесване на зърнени суровини и/или цели плодове;

4. са под формата на блокове или парчета;

5. са в количества до 50 кг, предназначени са за краен потребител и са извадени от запечатан контейнер или запечатана опаковка.

(3) Комбинираните фуражи могат да се предлагат на пазара в насипно състояние или в незапечатани контейнери, когато:

1. се продават директно от производител на краен потребител;

2. са на основата на меласа и съдържат не повече от три фуражни суровини;

3. са пелетирани фуражи.


Чл. 5. (1) Опакованите комбинирани фуражи се предлагат на пазара с ясно видими, четливи и неизтриваеми етикети, написани на български език. Производителят, заготвителят, вносителят или търговецът отговаря за верността на данните, посочени на етикета.

(2) Етикетът се поставя върху опаковката, контейнера или прикрепена към тях табела и съдържа следните данни:

1. означението "пълноценни фуражи", "допълващи фуражи", "минерални фуражи", "фуражи на основа меласа", "допълващи млекозаместители" или "пълноценни млекозаместители";

2. вида и категорията животни, за които е предназначен комбинираният фураж;

3. указание за употребата и предназначението на фуража;

4. фуражните суровини, които се съдържат в комбинирания фураж;

5. обявяване на аналитичните данни за показателите в случаите, посочени в приложение № 1;

6. обявяване съдържанието на основните хранителни вещества, посочени в приложение № 2, колони 1, 2 и 3;

7. име и адрес на лицето, което отговаря за верността на данните;

8. нетно тегло, изразено в единици маса за твърди продукти и в единици маса или обем за течни продукти;

9. срок на годност и дата на производство;

10. регистрационен номер на производителя или търговеца по Наредба № 24 от 1999 г. за условията и реда за одобряване и регистриране на производители и търговци на храни за животните (ДВ, бр. 106 от 1999 г.);

11. (нова - ДВ, бр. 4 от 2007 г.) номера на партидата;

12. (нова - ДВ, бр. 4 от 2007 г.) указанието "точните тегловни проценти на фуражните суровини, използвани в този фураж, могат да бъдат получени от: ...(наименованието, седалището, адреса, телефонен номер и електронен адрес на лицето, което отговаря за верността на данните).

(3) (Доп. - ДВ, бр. 4 от 2007 г.) Когато комбинираните фуражи са в насипно състояние, данните по ал. 2, с изключение на данните по т. 3 и 8 се вписват в придружаващия партидата документ, а съставителят на документа отговаря за верността на данните в него.

(4) (Новa - ДВ, бр. 4 от 2007 г.) Данните по ал. 2, т. 8, 9, 10 и 11 могат да не се посочват в етикета, при условие че в етикета е посочено мястото, където тези данни се съдържат.

(5) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 4 от 2007 г.) За малки количества храни за животни, предназначени за краен потребител информацията по ал. 2 се предоставя на потребителя чрез писмено обявяване на мястото на продажба.

(6) (Предишна ал. 5, доп. - ДВ, бр. 4 от 2007 г.) Разпоредбата на ал. 2, т. 4 и т. 12 не се прилага при търговия с комбинирани фуражи за домашни любимци, освен когато са фуражи за кучета или котки.

(7) (Предишна ал. 6 - ДВ, бр. 4 от 2007 г.) Срокът на годност се означава чрез думите "да се използва преди ...... (дата, месец и година)" за нетрайните микробиологични храни, а за останалите комбинирани фуражи чрез израза "годен до ...... (дата, месец и година)". Когато срокът на годност на включените в комбинирания фураж компоненти е различен, се посочва само срокът, който изтича пръв.

(8) (Предишна ал. 7 - ДВ, бр. 4 от 2007 г.) Етикетите на комбинирани фуражи, посочени в приложение № 1, т. 7, с изключение на фуражите за домашни любимци, съдържат надпис: "Комбинираният фураж съдържа протеин, извлечен от тъканта на млекопитаещи; изхранването с него на преживни животни е забранено.".

(9) (Новa - ДВ, бр. 4 от 2007 г.) Лицето, което отговаря за верността на данните, е длъжно да предостави по искане на потребителя данните по ал. 2, т. 12.


Чл. 6. (1) При комбинирани фуражи, включващи до три фуражни суровини, данните по чл. 5, ал. 2, т. 5 и 6 може да не бъдат обявени, ако суровините са посочени точно.

(2) При фуражни смеси от цели зърна данните по чл. 5, ал. 2, т. 5 и 6 може да не бъдат обявени.


Чл. 7. (1) Производителите, заготвителите, вносителите и търговците могат да посочват върху етикетите и придружаващите документи и следната допълнителна информация:

1. име или търговско наименование, седалище и адрес на управление на производителя, ако той не е лицето, което отговаря за верността на данните в етикета;

2. държавата на производство или преработка на комбинирания фураж;

3. номер на партидата;

4. цена на комбинирания фураж;

5. описание или търговската марка на продукта;

6. фуражните суровини, които се съдържат в комбинирания фураж, предназначен за домашни любимци, с изключение на кучета и котки;

7. означение, че фуражът е предназначен за животни, отглеждани за научни или експериментални цели;

8. указание за физическото състояние на фуража или за специфична преработка, на която е бил подложен;

9. обявяване на данните по приложение № 2, колона 4;

10. указанието "произведено...................(ден, месец и година)" преди срока на годност.

(2) При търговия с комбинираните фуражи за домашни любимци в етикета може да се посочи ниското съдържание на една или повече фуражни суровини, които имат съществено значение за характеристиките на фуража. В тези случаи се обявява минималното или максималното съдържание на суровината, изразено в процент към общото тегло на комбинирания фураж.


Чл. 8. (1) Опакованите комбинирани фуражи за домашни любимци се продават с ясно видими, четливи и неизтриваеми етикети, написани на български език. Производителят, заготвителят, вносителят или търговецът отговаря за верността на данните в етикета.

(2) Етикетът по ал. 1 съдържа означението "комбинирани фуражи за домашни любимци", "пълноценни фуражи за домашни любимци" или "допълващи фуражи за домашни любимци".


Чл. 9. При търговия с комбинираните фуражи производителят, заготвителят, вносителят или търговецът освен означенията по чл. 5, ал. 2 и чл. 7, ал. 2 могат да обявяват и други обективни и измерими данни за фуражите, с изключение на данни, които:

1. се отнасят до аналитични съставки на фуражите;

2. подвеждат потребителя, като посочват действие или ефект на фуража, който той не притежава, или специфични характеристики, които притежават всички подобни фуражи;

3. се отнасят за лечебни свойства на фуражите.


Чл. 10. (1) Фуражните суровини, които се съдържат в комбинирания фураж, се обявяват съгласно чл. 5, ал. 2, т. 4, като:

1. (изм. - ДВ, бр. 4 от 2007 г.) се посочват всички фуражни суровини в низходящ ред, според тегловните проценти, с които участват в комбинирания фураж;

2. (изм. - ДВ, бр. 4 от 2007 г.) процентното участие на фуражните суровини в комбинирания фураж може да варира в отклонение +/- 15 %;

3. се посочват със специфичните им имена; суровините, включени в приложение № 1 от Наредба № 4 от 2001 г. за обръщение на фуражните суровини (ДВ, бр. 11 от 2001 г.), се обявяват с имената, посочени в приложението.

(2) При обявяване на фуражните суровини по ал. 1 не могат да се поставят допълнителни обозначения, които могат да подведат потребителя.


Чл. 11. (Нов - ДВ, бр. 4 от 2007 г.) (1) Националната служба по зърното и фуражите упражнява контрол върху търговията с комбинирани фуражи по реда на глава пета от Закона за фуражите.

(2) Производителите на комбинирани фуражи са длъжни да предоставят на контролните органи всички документи, свързани със състава на фуражите, които ще бъдат предложени на пазара, необходими за проверка на включената в етикета информация.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Комбинирани фуражи" са: смеси от фуражни суровини със или без добавки, предназначени за хранене на животните през устата в качеството им на пълноценни или допълващи фуражи.

2. "Пълноценни фуражи" са: смеси от фуражни суровини, които поради своя състав са достатъчно пълноценни, за да осигурят дневната дажба на едно животно.

3. "Допълващи фуражи" са: смеси от храни, съдържащи висок процент от някои вещества, които осигуряват дневната дажба само ако са прибавени към други храни за животни.

4. "Минерални фуражи" са: допълващи храни за животни, съставени главно от минерали и съдържащи минимум 40 % сурова пепел.

5. "Фуражи на основа меласа" са: допълващи храни за животни, приготвени от меласа и съдържащи минимум 14 % обща захар, изразена като захароза.

6. "Животни" са: животни, спадащи към видовете, които обикновено се отглеждат и хранят от човека за негова консумация.

7. "Домашни любимци" са: животни, спадащи към видовете, които нормално се хранят и отглеждат, но не се консумират от човека, освен когато се касае за животни, отглеждани за кожи.

8. "Млекозаместители" са: комбинирани фуражи, получени в суха форма или след разтваряне в дадено количество течност, за изхранване на млади животни като добавъчно вещество или заместител на мляко след коластра или за изхранване на телета за клане.

9. "Фуражни суровини" са: продукти от растителен или животински произход в тяхното естествено състояние, свежи или консервирани, и продукти, получени при съответната промишлена преработка, органични и неорганични вещества, които съдържат или не добавки, предназначени за вземане през устата, директно или след преработка, при приготвянето на комбинирани фуражи или като носители на премикси.

10. "Минимална трайност на комбинирания фураж" е: датата, до която при подходящи условия на съхраняване фуражът запазва специфичните си качества.

11. "Автентични комбинирани фуражи" са: фуражи, които съответстват на данните, посочени в придружаващите партидата документи.

12. "Неизменени комбинирани фуражи" са: фуражи, които са произведени съгласно определена рецептура и се предлагат на пазара без допълнителни промени.

13. "Допълващи млекозаместители" са нискомаслени млекозаместители, които се използват допълнително към основната храна на млади животни (суроватка, бито мляко, мътеница и др.).

14. "Пълноценни млекозаместители" са пълномаслени млекозаместители, които се използват за изхранване на телета.

15. "Пелетирани фуражи" са комбинирани фуражи, които са влаготермично третирани и пресовани в различни форми с различна големина.


§ 2. Забранено е влагането в комбинираните фуражи на фуражните суровини, опасни за здравето на хората и животните, посочени в списъка на приложение № 3.


Заключителни разпоредби

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл. 11, ал. 3 от Закона за фуражите.


Приложение № 1 към чл. 5, ал. 2, т. 5


Общи изисквания


1. Посочените или определените за обявяване нива се отнасят за теглото на комбинираните фуражи като такова, освен ако не е посочено нещо друго.

2. Съдържанието на влага трябва да се обявява, ако превишава:

- 7 % при млекозаместители за животни и други комбинирани фуражи със съдържание на млечен продукт над 40 %;

- 5 % при минерални храни за животни, съдържащи неорганични вещества;

- 10 % при минерални храни за животни, съдържащи органични вещества;

- 14 % при комбинирани фуражи.

При комбинирани фуражи със съдържание на влага, което не превишава границите, посочени в т. 2, това съдържание също може да се декларира.

3. Нивото на пепелта, неразтворима в солна киселина, не трябва да превишава 3,3 % от сухото вещество - при условие, че комбинираните фуражи са съставени главно от оризови субпродукти и 2,2 % от сухото вещество - в останалите случаи.

При условие, че нивото на пепелта е декларирано като процентност във фуража, границата от 2,2 % може да се превиши в случай на:

- комбинирани фуражи, съдържащи разрешени минерални свързващи агенти;

- минерални храни;

- комбинирани фуражи, съдържащи повече от 50 % цвеклови резанки или каша от захарно цвекло;

- комбинирани фуражи, предназначени за сладководни риби, със съдържание на рибно брашно повече от 15 %.

При комбинирани фуражи с ниво на пепелта, неразтворима в солна киселина, което не превишава посочените граници, то също може да се декларира.

4. Нивото на желязо в млекозаместители за животни за телета с живо тегло, по-малко или равно на 70 кг, е най-малко 30 мг на кг пълноценен фураж при ниво на влажност 12 %.

5. Когато при проверка се установи, че съставът на комбинирания фураж, с изключение на храните за домашни любимци, се отклонява от обявения състав, се разрешават следните толеранси:

5.1. Когато установеното съдържание е по-малко от декларираното съдържание:

5.1.1. суров протеин:

- 2 единици за декларирани съдържания 20 % или повече;

- 10 % от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 20 %, но не по-малко от 10 %;

- 1 единица за декларирано съдържание по-малко от 10 %;

5.1.2. обща захар:

- 2 единици за декларирани съдържания 20 % или повече;

- 10 % от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 20 %, но не по-малко от 10 %;

- 1 единица за декларирани съдържания по-малко от 10 %;

5.1.3. скорбяла и обща захар плюс скорбяла:

- 2,5 единици за декларирани съдържания 25 % или повече;

- 10 % от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 25 %, но не по-малко от 10 %;

- 1 единица за декларирани съдържания по-малко от 10 %;

5.1.4. сурови мазнини:

- 1,5 единици за декларирани съдържания 15 % или повече;

- 10 % от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 15 %, но не по-малко от 8 %;

- 0,8 единици за декларирани съдържания по-малко от 8 %;


5.1.5. натрий, калий, магнезий:

- 1,5 единици за декларирани съдържания 15 % или повече;

- 10% от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 15 %, но не по-малко от 7,5 %;

- 0,75 единици за декларирани съдържания по-малко от 7,5 %, но не по-малко от 5 %;

- 15 % от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 5 %, но не по-малко от 0,7 %;

- 0,1 единици за декларирани съдържания по-малко от 0,7 %;

5.1.6. общ фосфор и калций:

- 1,2 единици за декларирани съдържания 16 % или повече;

- 7,5 % от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 16 %, но не по-малко от 12 %;

- 0,9 единици за декларирани съдържания по-малко от 12 %, но не по-малко от 6 %;

- 15 % от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 6 %, но не по-малко от 1 %;

- 0,15 единици за декларирани съдържания по-малко от 1 %;

5.1.7. метионин, лизин и треонин: 15 % от декларираното съдържание;

5.1.8. цистин и триптофан: 20 % от декларираното съдържание.

5.2. Където установеното съдържание е по-високо от декларираното съдържание:

5.2.1. влага:

- 1 единица за декларирани съдържания 10 % или повече;

- 10 % от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 10 %, но не по-малко от 5 %;

- 0,5 единици за декларирани съдържания по-малко от 5 %;

5.2.2. сурова пепел:

- 1 единица за декларирани съдържания 10 % или повече;

- 10 % от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 10 %, но не по-малко от 5 %;

- 0,5 единици за декларирани съдържания по-малко от 5 %;

5.2.3. сурови влакнини:

- 1,8 единици за декларирани съдържания 12 % или повече;

- 15 % от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 12 %, но не по-малко от 6 %;

- 0,9 единици за декларирани съдържания по-малко от 6 %;

5.2.4. пепел, неразтворима в солна киселина:

- 1 единица за декларирани съдържания 10 % или повече;

- 10 % от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 10 %, но не по-малко от 4 %;

- 0,4 единици за декларирани съдържания по-малко от 4 %.

5.3. Където отбелязаното отклонение е в обратна посока на посоченото в т. 5.1 и 5.2:

5.3.1. суров протеин, сурови мазнини, обща захар, скорбяла: толеранс два пъти разрешения за тези вещества в т. 5.1;

5.3.2. общ фосфор, калций, калий, магнезий, натрий, сурова пепел, сурови влакнини: толеранс три пъти разрешения за тези вещества в т. 5.1 и 5.2.

6. Когато при проверка се установи, че съставът на комбинирания фураж за храна на домашни любимци се отклонява от обявения състав, се разрешават следните толеранси:

6.1. Когато установеното съдържание е по-малко от декларираното съдържание:

6.1.1. суров протеин:

- 3,2 единици за декларирани съдържания 20 % или повече;

- 16 % от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 20 %, но не по-малко от 12,5 %;

- 2 единици за декларирани съдържания по-малко от 12,5 %;

6.1.2. сурови мазнини: 2,5 единици на декларирано съдържание.


6.2. Когато установеното съдържание е по-голямо от декларираното съдържание:

6.2.1. влага:

- 3 единици за декларирани съдържания 40 % или повече;

- 7,5 % от декларираното съдържание за декларирани съдържания по-малко от 40 %, но не по-малко от 20 %;

- 1,5 единици за декларирани съдържания по-малко от 20 %;

6.2.2. сурова пепел: 1,5 % от декларираното съдържание;

6.2.3. сурови влакнини: 1 единица от декларираното съдържание.

6.3. Когато отбелязаното отклонение е в обратна посока на посоченото в т. 6.1 и 6.2:

6.3.1. суров протеин: толеранс два пъти от разрешения за това вещество в т. 6.1.1;

6.3.2. сурови мазнини: същия толеранс като този, разрешен за това вещество в т. 6.1.2;

6.3.3. сурова пепел, сурови влакнини - толеранс три пъти от разрешения за тези вещества в т. 6.2.2 и 6.2.3.

7. Етикетиране на комбинирани фуражи, съдържащи протеин, извлечен от тъканта на млекопитаещи:

7.1. Етикетирането на комбинирани фуражи, съдържащи протеин, извлечен от тъканта на млекопитаещи, и предназначени за животни с изключение на домашните любимци трябва да съдържа следната забележка: "Комбинираният фураж съдържа протеин, извлечен от тъканта на млекопитаещи; изхранването с него на преживни животни е забранено."

7.2. Забраната по т. 1 не се отнася за комбинирани фуражи, съдържащи протеин, извлечен от:

- мляко и млечни продукти;

- желатин;

- аминокиселини, получени от кожи на животни чрез процес, включващ обработка на материала на рН от 1 до 2 с последваща обработка при рН >11q, последвано от топлинна обработка при 140 градуса целзий за 30 мин. и налягане 3 бара;

- дикалциев фосфат, получен от обезмаслени кости;

- суха плазма и други кръвни продукти.


Приложение № 2 към чл. 5, ал. 2, т. 6 и чл. 7, ал. 1, т. 9



Декларация за аналитичните съставки
 
Фуражи Аналитични Видове или категория животни
  съставки и нива задължителни доброволни
    декларации по чл. 5, ал. 2 декларации по чл. 7, ал. 1
1 2 3 4
Пълноценни - суров протеин Всички животни с изклю- любимци без кучета и котки
фуражи - сурови мазнини чение на домашните любимци  
  - сурови влакнини без кучета и котки  
  - сурова пепел свине всички животни с изключение
  - лизин   на свине
  - метионин - птици всички животни
      с изключение на птици
  - цистин
......................................................................................................................................
всички животни
  - треонин
......................................................................................................................................
всички животни
  - триптофан
......................................................................................................................................
всички животни
  - енергийна стойност
......................................................................................................................................
птици (според метод на ЕС)
   
......................................................................................................................................
свине и преживни (според
      национални официални методи)
  - скорбяла
......................................................................................................................................
всички животни
  - общо захар (захароза)
......................................................................................................................................
всички животни
  - общо захар, включително    
  скорбяла
......................................................................................................................................
всички животни
  - калций
......................................................................................................................................
всички животни
  - натрий
......................................................................................................................................
всички животни
  - магнезий
......................................................................................................................................
всички животни
  - калий
......................................................................................................................................
всички животни
  - фосфор риби с изключение на всички животни освен риби с из-
    декоративните риби ключение на декоративните риби



Допълващи фура- - суров протеин
......................................................................................................................................
всички животни
жи - минерални - сурови влакнини
......................................................................................................................................
всички животни
  - сурова пепел
......................................................................................................................................
всички животни
  - сурови мазнини
......................................................................................................................................
всички животни
  - лизин
......................................................................................................................................
всички животни
  - метионин
......................................................................................................................................
всички животни
  - цистин
......................................................................................................................................
всички животни
  - треонин
......................................................................................................................................
всички животни
  - триптофан
......................................................................................................................................
всички животни
  - калций всички животни  
  - фосфор всички животни  
  - натрий всички животни  
  - магнезий преживни всички животни с изключение на
      преживни
  - калий
......................................................................................................................................
всички животни
Допълващи фу- - суров протеин всички животни  
ражи - на основа - сурови влакнини всички животни  
меласа - общо захар (захароза) всички животни  
  - сурова пепел всички животни  
  - сурови мазнини
......................................................................................................................................
всички животни
  - калций
......................................................................................................................................
всички животни
  - фосфор
......................................................................................................................................
всички животни
  - натрий
......................................................................................................................................
всички животни
  - калий
......................................................................................................................................
всички животни
  - магнезий >= 0,5% преживни всички животни с изключение
      нa преживни
  < 0,5%
......................................................................................................................................
всички животни
Допълващи фу- - суров протеин всички животни с изключение домашните любимци
ражи - други   на домашните любимци без кучета и котки
    без кучета и котки  
  - сурови мазнини    
  - сурови влакнини    
  - сурова пепел    
  - калций >= 5% всички животни с изключение домашни любимци
    на домашните любимци  
  < 5%
......................................................................................................................................
всички животни
  - фосфор >= 2% всички животни с изключение  
    на домашните любимци домашни любимци
  < 2%
......................................................................................................................................
всички животни
  - магнезий >= 0,5% преживни всички животни с изключение
      нa преживни
  < 0,5%
......................................................................................................................................
всички животни
  - натрий
......................................................................................................................................
всички животни
  - калий
......................................................................................................................................
всички животни
  - енергийна стойност
......................................................................................................................................
птици(според метода на ЕС)
   
......................................................................................................................................
свине и преживни (според
      национални официални методи)
  - лизин прасета всички животни с изключение
      на свине
  - метионин птици всички животни с изключение
      на птици
  - цистин
......................................................................................................................................
всички животни
  - треонин
......................................................................................................................................
всички животни
  - триптофан
......................................................................................................................................
всички животни
  - скорбяла
......................................................................................................................................
всички животни
  - общо захар(захароза)
......................................................................................................................................
всички животни
  - общо захар(включително
......................................................................................................................................
всички животни
  скорбяла)    
       


Приложение № 3 към чл. 11


Списък на фуражни суровини, забранени за влагане при производство на комбинирани фуражи


1. Изпражнения, урина, както и отделено съдържание от храносмилателния тракт, получено от изпразването или отстраняването му, независимо от формата на третиране или добавъчни смеси.

2. Кожи, вкл. и отпадъци от кожи, третирани с танинови вещества.

3. Семена и други материали за размножаване на растения, които след жътва са били подложени на специфично третиране с продукти за растителна защита, с цел тяхното използване за размножаване и всякакви вторични производни продукти.

4. Дървесина, стърготини и други материали, производни на дървесината, третирани със средства за дървесна защита.

5. Всякакви утайки, получени при различните етапи при процеса на третиране на отпадните води от градски, промишлени и битови отводнителни инсталации, независимо от произхода и по-нататъшната обработка на тези води.

Терминът "отпадни води" не се отнася за "преработвателна вода", т.е. вода от независими канали, използвани в производството на храни за хора и животни. Водата в тези канали трябва да е чиста и да не съдържа патогенни микроорганизми. Водните канали, които се използват в рибната промишленост, трябва да са снабдени с чиста морска вода. "Преработвателна вода" съдържа само остатъци от храни на хора и животни и не съдържа почистващи агенти, дезинфектанти и други вещества, които са забранени от законодателството.

6. Твърди градски отпадъци (например битови отпадъци).

7. Необработени остатъци от ресторанти, с изключение на храни от растителен произход, които се смятат за неподходящи за консумация от човек поради това, че не са пресни.

8. Опаковки и части от опаковки, останали след използването на продукти от хранителната промишленост.

9. Протеин, извлечен от тъкани на бозайници и използван като суровина при производството на комбинирани фуражи за преживни животни, с изключение на:

- мляко и млечни продукти;

- желатин;

- дикалциев фосфат, получен при обезмасляване на кости;

- суха плазма и други кръвни продукти;

- хидролизирани протеини с молекулярно тегло под 10 000 Далтона, които са:

а) извлечени от кожи, добити от животни, заклани в кланици под ветеринарно-санитарен контрол;

б) получени при производствен процес, включващ подходящи мерки за избягване на контаминацията с кожи, подготовка на кожи при тяхното осоляване, оваровяване и интензивно миене, последвано от излагане на материала при температура > 80 градуса по Целзий за > 3 часа при рН > 11, последвано от процес на топлинна обработка при температура > 140 градуса по Целзий за 30 мин.;

в) произведени в предприятия, които упражняват система за вътрешен контрол върху критичните точки на производството.


Промени настройката на бисквитките