Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 27 от 15.III

НАРЕДБА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ПРЕНОСНАТА И РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МРЕЖИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПОТРЕБИТЕЛИ

 

НАРЕДБА ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ПРЕНОСНАТА И РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МРЕЖИ НА ПРОИЗВОДИТЕЛИ И ПОТРЕБИТЕЛИ

В сила от 17.06.2000 г.

Обн. ДВ. бр.40 от 16 Май 2000г., изм. ДВ. бр.67 от 31 Юли 2001г., изм. ДВ. бр.27 от 15 Март 2002г., отм. ДВ. бр.34 от 19 Април 2005г.

Отменена с Параграф единствен, т. 5 на Постановление № 65 от 8 април 2005 г. за отменяне на нормативни актове - ДВ, бр. 34 от 19 април 2005 г.


Част първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят:

1. условията и редът за присъединяване на обектите, които се нуждаят от снабдяване с електрическа енергия, и на електрическите централи на независимите производители към преносната или разпределителната мрежа;

2. условията и редът за снабдяване на присъединените обекти с електрическа енергия, както и за прекратяване присъединяването на обектите на потребителите и на електрическите централи към електрическата мрежа.


Чл. 2. (1) Присъединяването на обектите на потребителите и електрическите централи към електрическата мрежа се извършва въз основа на:

1. предварително проучване, извършвано от електроенергийното предприятие, към чиято мрежа ще се осъществи присъединяването, за условията и начина на присъединяване;

2. договор за присъединяване, сключен между електроенергийното предприятие по т. 1 и лицето, за чиято сметка се изгражда или разширява присъединяваният обект или електрическа централа.

(2) Проучването за присъединяване трябва да предхожда изготвянето на работните проекти за изграждане или разширение на присъединявания обект или електрическа централа.

(3) Сключването на договора за присъединяване трябва да предхожда одобряването на работния проект и/или издаването на разрешение за строеж за изграждане или разширение на присъединявания обект, съответно за изграждане или разширение на присъединяваната електрическа централа.

(4) Снабдяването на обектите на потребителите с електрическа енергия се осъществява на основата на писмен договор при общи условия за продажба на електрическа енергия, сключен между електроенергийното предприятие и потребителя.

(5) Изкупуването на произвежданата от електрическите централи електрическа енергия се осъществява на основата на писмен договор при общи условия, сключен между електроенергийното предприятие и независимия производител на електрическа енергия.

(6) Договорите за продажба на електрическа енергия за обектите на потребителите и за изкупуване на произвежданата от електрическите централи електрическа енергия се сключват при наличие на разрешение за ползване на съоръженията за присъединяване на обектите на потребителите и електрическите централи, издадени в съответствие с наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството за условията и реда за издаване на разрешения за ползване на строителните обекти.


Чл. 3. (1) Присъединяваните обекти и електрически централи трябва да отговарят на техническите изисквания съгласно тази наредба и наредбите по чл. 70 от Закона за енергетиката и енергийната ефективност (ЗЕЕЕ).

(2) Електроенергийните предприятия имат право да отказват присъединяването на обекти и електрически централи, които не отговарят на изискванията по ал. 1, когато това застрашава надеждната работа на електроенергийната система (ЕЕС), надеждността и качеството при снабдяването на потребителите с електрическа енергия, здравето и живота на гражданите и имуществото на трети лица.


Част втора.
ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ОБЕКТИ НА ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ КЪМ ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МРЕЖА

Глава втора.
РЕД ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ОБЕКТИ НА ПОТРЕБИТЕЛИ

Раздел I.
Искане за проучване за присъединяване

Чл. 4. (1) Физически или юридически лица подават в електроенергийното предприятие писмено искане за проучване на условията и начина за присъединяване на обект към електрическата мрежа в следните случаи:

1. при изграждане на нов обект, нуждаещ се от снабдяване с електрическа енергия;

2. при съществуващ, присъединен към електрическата мрежа обект - само в случаи на увеличение на необходимата предоставена електрическа мощност над договорената, с изключение на случаите по чл. 38, ал. 1;

3. за временно електрозахранване на строителни и други обекти.

(2) Когато нивото на електрическо напрежение е известно, искането по ал. 1 се подава в регионалното подразделение на преносното или в разпределителното предприятие по местонахождението на обекта, а когато нивото не е определено - в разпределителното предприятие.

(3) При подаване на искането по ал. 1 се заплаща цена за проучване по тарифа, утвърдена от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР).

(4) В случаите, когато в обекта ще се изграждат и електропроизводствени мощности, които ще работят в паралел с електроенергийната система, освен искането по ал. 1 се подават документи и по реда на част трета.


Чл. 5. (1) В искането за проучване на присъединяването на обект към електрическата мрежа се посочват:

1. точният адрес и предназначението на обекта;

2. броят на бъдещите потребители;

3. необходимата мощност и броят на фазите;

4. категорията на сигурност на захранване;

5. срокът за въвеждане на обекта в експлоатация;

6. точният адрес за кореспонденция, а при възможност - номерът на телефон и факс, както и адресът на електронна поща.

(2) Към искането по ал. 1 се прилага скица (виза) за проучване и проектиране, издадена от главния архитект на общината по местонахождението на обекта.

(3) В искането по ал. 1 може да се предложи ниво на електрическото напрежение на захранване в мястото на присъединяване на обекта.


Чл. 6. (1) Електроенергийното предприятие изготвя и изпраща до лицата, поискали проучването, писмено становище за условията за присъединяване на обекта към електрическата мрежа и за вида, обема, техническите параметри и сроковете за изграждане на необходимите съоръжения за присъединяване.

(2) Срокът за изпълнение на задължението по ал. 1 е 30 дни за разпределителното и 40 дни за преносното предприятие, считано от датата на постъпване на искането за проучване.

(3) Разпределителните предприятия съгласуват с преносното предприятие становищата за присъединяване към разпределителната мрежа в случаите, когато присъединяването на обекта:

1. води до промени в договорите, сключени между двете електроенергийни предприятия;

2. налага изграждане или реконструиране на съоръжения както в разпределителната, така и в преносната мрежа.

(4) За обстоятелствата по ал. 3 се уведомява лицето, поискало проучването, и срокът за изготвяне на становището за присъединяване на обекта се удвоява.

(5) За обекта се създава досие, в което се съхраняват всички документи по присъединяването.


Чл. 7. (1) Становището по чл. 6 трябва да съдържа техническите изисквания на електроенергийното предприятие към съоръженията в мястото на присъединяване на територията на обекта относно:

1. сервитутни зони на съоръженията;

2. схеми на уредбите с брой на полетата за присъединяване и на резервните полета за развитие на електрическата мрежа в района;

3. групи на свързване и начин на заземяване на звездните центрове на силовите трансформатори;

4. метрологични и технически характеристики на токовите и напреженовите трансформатори за търговско измерване;

5. релейни защити и устройства за автоматика и препоръки за техните настройки;

6. системи за автоматично регулиране и техните настройки;

7. мерки за защита от пренапрежения;

8. съоръжения за телемеханика;

9. необходима спомагателна мрежа и средства за връзка с оператора на електрическата мрежа.

(2) Комутационните апарати в мястото на присъединяване трябва да позволяват извършване на превключвания, без това да води до прекъсване на електроснабдяването на други потребители от електрическата мрежа.

(3) Релейните защити, устройствата за автоматика и комутационните апарати в мястото на присъединяване трябва да са осигурени с източник на електрозахранване, независим от доставката на електрическа енергия от електроенергийното предприятие и от собствения резервен източник за променлив ток на обекта.


Чл. 8. (1) Когато за осъществяване на присъединяването се налага в имота, където е разположен обектът за присъединяване, да се изгради електрическа уредба с високо или средно напрежение - собственост на електроенергийното предприятие, и това технически и конструктивно е допустимо, собственикът на имота избира да прехвърли съответната част или да учреди възмездно право на строеж в полза на предприятието.

(2) Когато при проучването се установи, че новият обект засяга съществуващи електрически съоръжения, изместването им се извършва от електроенергийното предприятие за сметка на потребителя.

(3) Обстоятелствата и изискванията на електроенергийното предприятие по ал. 1 и 2 се посочват в становището по чл. 6.


Чл. 9. (1) Електроенергийното предприятие има право аргументирано да откаже временно да присъедини при заявените условия, изцяло или частично, обект към електрическата мрежа:

1. когато липсва нужната мощност - в интерес на останалите присъединени потребители;

2. при техническа невъзможност присъединяването да се осъществи в заявения срок за въвеждане на обекта в експлоатация.

(2) В случаите по ал. 1 електроенергийното предприятие, като се съобразява с плановете за развитие на мрежата и договореностите с други енергийни предприятия, посочва конкретен срок, в който причините ще бъдат отстранени и ще бъдат осигурени условия за присъединяване на обекта с пълната заявена мощност.


Чл. 10. (1) Когато изграждането на съоръжения за присъединяване на жилищни и вилни сгради, на сгради със смесено-обществено и жилищно, предназначение или социални обекти е икономически нецелесъобразно за електроенергийното предприятие и последното откаже финансирането им, изграждането се извършва по реда на чл. 92, ал. 5 или 6 ЗЕЕЕ.

(2) В случаите по ал. 1 в становището на електроенергийното предприятие за присъединяване на обекта освен подробни указания за техническите параметри на съоръженията за присъединяване трябва точно да са указани местата на присъединяване на съоръженията към електрическата мрежа с техническите изисквания към тези съоръжения.

(3) Икономически нецелесъобразно за електроенергийното предприятие е изграждането на съоръжения за присъединяване, инвестициите за които не се компенсират със средствата, набрани от амортизационните отчисления и печалбата от продажби на електрическа енергия чрез тези съоръжения за 8-годишен период, и цената, която ще заплати потребителят за присъединяването.

(4) Когато електроенергийното предприятие откаже да финансира изграждането на съоръженията за присъединяване поради икономическа нецелесъобразност, лицето, подало искането за присъединяване на обекта, може да оспори отказа пред ДКЕР при условията и по реда на ЗЕЕЕ.


Раздел II.
Ред за сключване на договор за присъединяване

Чл. 11. (1) Договор за присъединяване на обекти към електрическата мрежа се сключва между електроенергийното предприятие, което експлоатира мрежата, и лица, които отговарят на едно от следните условия:

1. изграждат нови обекти, нуждаещи се от снабдяване с електрическа енергия;

2. като нови потребители на електрическа енергия влизат във владение на съществуващ обект, при увеличаване на договорената отпреди предоставена електрическа мощност, при условията на чл. 38, ал. 4;

3. като потребители на електрическа енергия с присъединен към електрическата мрежа обект желаят да увеличат договорената електрическа мощност при условията на чл. 38, ал. 4;

4. като независими производители на електрическа енергия желаят да снабдяват с електрическа енергия свои обекти през преносната и/или разпределителните мрежи;

5. се нуждаят от временно захранване с електрическа енергия на строителни и други обекти.

(2) Лицата по ал. 1 подават в електроенергийното предприятие писмено искане да им се предложи договор за присъединяване, към което прилагат:

1. удостоверения за актуалното състояние по фирмените дела на лицата, когато са търговци по смисъла на Търговския закон, и адреси за кореспонденция;

2. нотариално заверено пълномощно на лицето, упълномощено да ги представлява;

3. документи, удостоверяващи правата за собственост или владение на имота и за изграждане или реконструиране на обекта;

4. работен проект - част архитектурна и част електрически уредби и инсталации на обекта в частта, засягаща монтирането на съоръженията за присъединяване и подхода към тях, съобразени със становището на електроенергийното предприятие за присъединяването.

(3) В искането се посочват:

1. параметрите на необходимата предоставена и разполагаема мощност по смисъла на глава пета за задоволяване на нуждите на обекта от електрическа енергия;

2. параметрите на предоставената и разполагаемата мощност и режимът на работа на собствените източници за резервно захранване с електрическа енергия.

(4) В случаите, когато лицата по ал. 1 не са собственици на обекта, те представят нотариално заверено съгласие на собствениците с указаните в становището по чл. 6 условия, начин на присъединяване и сервитутни зони на съоръженията.

(5) Алинеи 1-4 се прилагат и в случаите, когато присъединяването се осъществява при условията на чл. 92, ал. 5 или 6 ЗЕЕЕ.


Чл. 12. (1) В едномесечен срок от подаването на искането електроенергийното предприятие съгласува представения работен проект - част архитектурна и част електрически уредби и инсталации на обекта, подготвя договора за присъединяване и изпраща писмена покана до лицата по чл. 11, ал. 1 за сключването му.

(2) Ако в срок една година от изготвянето на становището по чл. 6 не е започната процедура по сключването на договор за присъединяване по вина на лицата по чл. 11, ал. 1, е необходимо да се подаде ново искане за проучване за присъединяване на обекта.


Раздел III.
Проектиране и изграждане на съоръженията за присъединяване

Чл. 13. (1) След сключването на договора за присъединяване електроенергийното предприятие изготвя и съгласува в съответствие с действащата нормативна уредба за своя сметка работните проекти за изграждане на съоръженията за присъединяване на обекта.

(2) Електроенергийното предприятие съгласува работните проекти с лицето, с което е сключен договорът за присъединяване, по отношение на:

1. мястото на присъединяване;

2. разположението и вида на съоръженията на територията на обекта и свързаните с тях сервитутни зони;

3. границата на собственост на електрическите съоръжения;

4. етапността и сроковете за изграждане.

(3) Електроенергийното предприятие пристъпва към изграждане на съоръженията за присъединяване след прехвърляне на собствеността или учредяване правото на строеж в случаите по чл. 8 и след учредяване на сервитутни права от собственика на имота.

(4) Електроенергийното предприятие изгражда съоръженията за присъединяване за своя сметка в съгласуваните срокове и етапи и осигурява издаването от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) на разрешение за тяхното ползване.


Чл. 14. (1) Когато съоръженията за присъединяване се изграждат по реда на чл. 92, ал. 5 или 6 ЗЕЕЕ, потребителите изготвят и съгласуват работните проекти, включително с електроенергийното предприятие.

(2) В случаите по ал. 1 електроенергийното предприятие осигурява и монтира за своя сметка средствата за търговско измерване, управляващите тарифите устройства и другите спомагателни устройства към тях.


Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2002 г.) За присъединяването на обект към електрическата мрежа в зависимост от заявената мощност и категорията на сигурност на захранване лицата по чл. 11, ал. 1 заплащат цена за присъединяване.

(2) Цената за присъединяване се заплаща по начин и в срокове, съгласувани в договора за присъединяване.

(3) В случаите, когато съоръженията за присъединяване се изграждат по реда на чл. 92, ал. 6 ЗЕЕЕ, цената за присъединяване се приспада пропорционално от вноските за изкупуване на съоръженията, освен ако в договора за присъединяване е уговорено друго.


Раздел IV.
Присъединяване на обекти на потребителите към електрическата мрежа

Чл. 16. (1) Електрическите съоръжения за присъединяване на обекти към електрическата мрежа се поставят под напрежение до границата на собственост само от електроенергийното предприятие или от упълномощени от него лица в 7-дневен срок след подписване с потребителя на договор за продажба на електрическа енергия и при наличие на:

1. разрешение за ползване на съоръженията за присъединяване, издадено при условията и по реда на наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството за издаване на разрешение за ползване на строителни обекти;

2. разрешение за ползване на обекта, издадено при условията и по реда на наредба на министъра на регионалното развитие и благоустройството за издаване на разрешение за ползване на строителни обекти - при нов строеж и реконструкция на съществуващ;

3. декларация от потребителя за съответствие на неговите електрически инсталации с изискванията за безопасност и техническите норми - при нов потребител в съществуващ обект, без изменение на вътрешната инсталация на обекта.

(2) В случаите на провеждане на 72-часови проби на машини и съоръжения електрическите съоръжения за присъединяване се поставят под напрежение след писмено искане от председателя на държавната приемателна комисия, съответно лицето, упражняващо независим строителен надзор.


Чл. 17. Когато съоръженията за присъединяване са изградени по реда на чл. 92, ал. 5 или 6 ЗЕЕЕ, те се поставят под напрежение, след като собствениците на имота или лицата, финансирали изграждането им, и електроенергийното предприятие сключат договори за прехвърляне на собствеността върху съоръженията заедно с правото на собственост или правото на строеж върху имота и сервитутните права.


Чл. 18. Преди поставянето под напрежение на електрическите уредби на потребителя за средно или високо напрежение той представя в електроенергийното предприятие:

1. еднолинейни схеми на електрическите уредби;

2. данни на производителя за първичните съоръжения в мястото на присъединяване;

3. описание и данни за автоматичните регулации (по напрежение, по реактивна мощност и др.);

4. описание и настройки на използваните автоматични устройства;

5. блокова схема на организацията на релейната защита в уредбата на потребителя;

6. данни за настройките на релейните защити в първични величини;

7. данни и схеми за средствата, чрез които обектът се включва в Автоматизираната система за диспечерско управление.


Чл. 19. (1) Потребителят поставя под напрежение инсталациите си след границата на собственост на своя отговорност при спазване на техническите изисквания за сигурност, качество на електрическата енергия и безопасност.

(2) Използването на електрическата енергия от потребителите започва от момента на поставяне на инсталациите им под напрежение.

(3) Потребителите носят отговорност за вреди, причинени на електроенергийното предприятие от неизправност или необезопасяване на собствените им електрически уредби, мрежи и инсталации.


Чл. 20. (1) Електроенергийното предприятие има право да използва собствените си съоръжения, чрез които е присъединило обект на един потребител, за присъединяване на обект на друг потребител, без да нарушава договорените мощности.

(2) При условия, определени в договорите за присъединяване или за продажба на електрическа енергия, от уредби - собственост на потребителя, електроенергийното предприятие може да развива електрическата мрежа високо и средно напрежение в района на обекта, като изгражда за своя сметка нови връзки към мрежата.


Глава трета.
ДОГОВОР ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ОБЕКТИ НА ПОТРЕБИТЕЛИ

Чл. 21. (1) С договора за присъединяване се определят правата и задълженията на електроенергийното предприятие и на лицата по чл. 11, ал. 1, както и необходимите условия, за да се осъществи присъединяване на обекта към електрическата мрежа.

(2) Договорът за присъединяване трябва да осигурява баланс между интересите на страните по него и да е съобразен към момента на сключването му с реалните технически възможности на електрическата мрежа в района на обекта.


Чл. 22. (1) Договорът за присъединяване може да предвижда етапност по отношение на размера на предоставената и разполагаемата мощност, категорията на сигурност на захранване, нивото на напрежение и броя на фазите при изграждане на съоръженията за присъединяване.

(2) За всеки етап до крайния срок на договора се заплаща цена, съответстваща на размера на предоставената и разполагаемата мощност за този етап и категорията на сигурност на захранване.

(3) Всички демонтажни работи на съоръжения в отделните етапи се изпълняват от електроенергийното предприятие и са за сметка на страната, поискала етапността.


Чл. 23. Договорът за присъединяване към електрическата мрежа се прекратява след издаване на разрешения за ползване на съоръженията за присъединяване и на обекта, освен ако в договора е предвидено друго.


Чл. 24. (1) В договора за присъединяване се включват клаузи за:

1. вид и технически параметри на съоръженията в мястото на присъединяване съгласно становището по чл. 6 и съгласуваните проекти;

2. предоставена мощност, която електроенергийното предприятие ще осигурява до мястото на присъединяване, диференцирана по категории на сигурност на захранване;

3. разполагаема мощност, за която са оразмерени съоръженията за присъединяване, диференцирана по категории на сигурност на захранване;

4. ниво на напрежение и брой на фазите в мястото на присъединяване;

5. вид, технически параметри, брой и място на монтиране на средствата за търговско измерване, на управляващите и комуникационни устройства към тях, както и тарифи за измерване на електрическата енергия;

6. граници на собственост на електрическите съоръжения;

7. технически средства, режим и начин за управление на товарите на потребителя;

8. технически средства за телемеханика в уредбите на потребителя;

9. технически параметри на собствен резервен източник на електрическа енергия и размер на предоставената и разполагаемата мощност, осигурени от него;

10. задължителни технически условия и изисквания от страна на електроенергийното предприятие за работата на собствените резервни източници на потребителя;

11. срокове и етапи за изграждане и въвеждане в експлоатация с разрешение за ползване на съоръженията за присъединяване;

12. срокове и етапи за изграждане и въвеждане в експлоатация с разрешение за ползване на присъединяваните обекти;

13. условия за промяна на договорените мощности през времетраенето на договора;

14. финансови взаимоотношения между страните;

15. срокове, цени и условия за учредяване на сервитутни права и за прехвърляне на собственост или учредяване право на строеж в полза на електроенергийното предприятие в случаите по чл. 8;

16. цени за присъединяване на обекта към електрическата мрежа;

17. задължение за двете страни да пазят съоръженията на другата страна и да осигуряват достъп до тях;

18. условия и ред за изменяне и допълване на договора;

19. особени условия, свързани с изграждане на съоръженията за присъединяване по реда на чл. 92, ал. 5 и 6 ЗЕЕЕ;

20. неустойки;

21. възможност и последици при заместване на страна по договора с трето лице.

(2) Неразделна част от договора за присъединяване са работните проекти и екзекутивните чертежи на електрическите съоръжения и инсталации на обекта в мястото на присъединяване.


Глава четвърта.
ГРАНИЦА НА СОБСТВЕНОСТ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ

Чл. 25. Границата на собственост между електрическите съоръжения на електроенергийното предприятие и тези на потребителя се определя от начина на присъединяване и от вида на съоръженията в мястото на присъединяване.


Чл. 26. (1) Когато предоставяната на потребителя електрическа енергия се измерва без токови трансформатори, граница на собственост са изходящите клеми на средството за измерване или изходящите клеми на разположените непосредствено след него предпазители.

(2) В случаите по ал. 1 средствата за търговско измерване, управляващите тарифите устройства и спомагателните устройства за измерване, както и таблата или шкафовете, където те са разположени, наричани по-нататък "електромерните табла", са собственост на електроенергийното предприятие и се монтират и поддържат за негова сметка.

(3) В отделна секция на електромерните табла съгласувано с електроенергийното предприятие могат да бъдат разположени спомагателни устройства и устройства, свързани с повишаване сигурността на захранване и защита от пренапрежения, които са собственост на потребителя.

(4) Изграждането и монтажът на електромерните табла по ал. 3 се извършват от и за сметка на електроенергийното предприятие, а потребителят заплаща цената на допълнителната секция.


Чл. 27. За жилищни и обществени сгради електромерните табла се монтират от електроенергийното предприятие на границата на имота или в общите части на етажната собственост на място, определено от него.


Чл. 28. (1) При присъединяване на електропроводни линии - собственост на електроенергийно предприятие, към електрическа уредба на потребителя, когато измерването на електрическата енергия се извършва чрез токови трансформатори, независимо от нивото на напрежение, границата на собственост е:

1. при кабелен електропровод - мястото на присъединяване на кабелните накрайници към уредбата;

2. при въздушен електропровод и закрита уредба - клемите за присъединяване на проводниците на електропровода към проходните изолатори за преминаване през външните стени на уредбата;

3. при въздушен електропровод и открита уредба - клемите за присъединяване на проводниците от най-близкия до уредбата стълб към съоръженията на уредбата.

(2) В случаите, когато преди посоченото в ал. 1 място от страната на електропровода са разположени устройства за ВЧ - връзки и защита от пренапрежения, те са собственост на собственика на уредбата и се монтират и поддържат за негова сметка.

(3) Токовите и напреженовите трансформатори за търговско измерване и техните вторични връзки са собственост на потребителя и се монтират и поддържат за негова сметка.

(4) Измервателните и управляващите тарифите устройства и спомагателните устройства за търговско измерване на електрическа енергия и мощност са собственост на електроенергийното предприятие и се монтират и поддържат за негова сметка.


Чл. 29. (1) Определенията за граница на собственост по чл. 28, ал. 1 и 2 се отнасят и за случаите на присъединяване на електропроводни линии - собственост на потребителя, към електрическа уредба на електроенергийното предприятие.

(2) В случаите по ал. 1 измервателните и управляващите тарифите устройства и спомагателните устройства за търговско измерване са собственост на електроенергийното предприятие - собственик на уредбата, и се монтират и поддържат за негова сметка.


Чл. 30. (1) Когато електрическата енергия се измерва чрез токови трансформатори, средствата за търговско измерване се присъединяват на отделно ядро на измервателните токови трансформатори с метрологични и технически характеристики, определени от електроенергийното предприятие.

(2) Инсталациите на потребителя, по които преминава електрическа енергия преди нейното измерване, трябва да бъдат защитени от достъп на неупълномощени лица и пломбирани от електроенергийното предприятие.

(3) Инсталациите на потребителя, свързани с тарифното ограничаване на потреблението, могат да бъдат защитени и пломбирани по преценка на електроенергийното предприятие.

(4) Разположението на средствата за търговско измерване и на управляващите тарифите устройства трябва да позволява на потребителя достъп за контрол и отчитане на измерените величини.


Глава пета.
ЕЛЕКТРИЧЕСКИ МОЩНОСТИ

Раздел I.
Видове електрически мощности при договаряне

Чл. 31. (1) Предоставена мощност е онази активна мощност, преценена и заявена от потребителя пред енергийното предприятие, която е необходимо да му бъде осигурена в мястото на присъединяване към обекта за задоволяване на цялостните му нужди от електрическа енергия.

(2) Предоставената мощност се характеризира с ниво на номинално напрежение и брой на фазите, на които се доставя, при фактор на мощността не по-нисък от 0,9.

(3) Предоставената мощност, нивото на напрежение и броят на фазите определят техническите параметри, по които се извършва изборът на средствата за търговско измерване.

(4) Минималните стойности на предоставената мощност за жилищни сгради и сгради с обществено предназначение се определят с Наредбата за устройство на електрическите уредби.

(5) За обекти с производствено предназначение на търговци по смисъла на Търговския закон броят на фазите и нивото на номинално напрежение се определят от тях съгласувано с електроенергийното предприятие.

(6) В случаите извън ал. 1 нивото на номинално напрежение и броят на фазите за доставка на предоставената мощност се договарят по предложение на електроенергийното предприятие.


Чл. 32. (1) Разполагаема мощност е онази активна мощност, която електроенергийното предприятие предоставя в готовност на потребителя в мястото на присъединяване, осигурявайки резерв за увеличаване на предоставената мощност в бъдещ период.

(2) Нивото на напрежение, броят на фазите и факторът на мощността на разполагаемата мощност не могат да се различават от тези на предоставената мощност.

(3) Разполагаемата мощност определя минималните технически параметри, по които се проектират и изграждат съоръженията за присъединяване.

(4) Разполагаемата мощност се определя от електроенергийното предприятие в границите от 110 до 130 на сто от предоставената мощност.

(5) За обекти с производствено предназначение на търговци по смисъла на Търговския закон със заявена предоставена мощност, по-голяма от 50 kW, размерът на разполагаемата мощност се определя от тях съгласувано с електроенергийното предприятие, без да се спазват ограниченията по ал. 4.


Раздел II.
Отчитане и контрол на електрическите мощности

Чл. 33. (1) При договорена предоставена мощност на високо или средно напрежение и в случаите, когато тя е по-голяма от 100 kW, средствата за търговско измерване трябва да позволяват измерване на активна мощност.

(2) В случаите по ал. 1 за максимална използвана активна мощност за даден месец се смята онази максимална четвъртчасова средна стойност, която се измерва в рамките на този месец.

(3) В случаите по ал. 1 средствата за защита по токово натоварване на съоръженията се оразмеряват в зависимост от големината на предоставената мощност при фактор на мощността 0,9.


Чл. 34. Когато средствата за търговско измерване не позволяват измерване на активна мощност, предоставената мощност не се контролира. Разполагаемата мощност се контролира чрез ограничаване на ползваната електрическа енергия по ток, при фактор на мощността 0,9, с монтиране непосредствено преди или след електромерите за търговско измерване на подбрани по големината на номиналния им ток автоматични прекъсвачи или токоограничаващи устройства, с възможност за настройка, или чрез подходяща настройка на релейните защити, когато има такива.


Раздел III.
Промени на договорените електрически мощности

Чл. 35. (1) През времетраенето на договора за присъединяване е допустимо увеличаване или намаляване на договорената предоставена и разполагаема мощност, за което потребителят подава в електроенергийното предприятие ново искане по реда на глава втора.

(2) Проектните и строителните работи, които са извършени до момента на промяната и стават излишни след нея, са за сметка на потребителя.


Чл. 36. След изграждане на съоръженията за присъединяване е допустимо намаляване на договорената предоставена и разполагаема мощност по желание на потребителя. В този случай потребителят заплаща цена за присъединяване в размер, съответстващ на първоначално договорените мощности.


Чл. 37. (1) След изграждане на съоръженията за присъединяване по искане на потребителя може да се увеличи договорената предоставена мощност до размера на разполагаемата, като за надвишението потребителят доплаща разликата между дължимата цена за увеличената мощност и първоначално договорената цена за присъединяване.

(2) Ако месечната максимална използвана активна мощност в два последователни месеца е по-голяма от договорената предоставена мощност и ако потребителят не е заявил увеличение в други, по-големи размери, от следващия месец за предоставена мощност по договора за продажба се приема по-голямата от двете месечни максимални използвани мощности, но не повече от разполагаемата мощност. Промяната се отразява в договора за продажба и потребителят доплаща разликата.

(3) В случаите по ал. 1 и 2 подмяната на средствата за търговско измерване се извършва от и за сметка на електроенергийното предприятие, с изключение на токовите и напреженовите измервателни трансформатори в уредбите на потребителя, които той подменя за своя сметка по указания на електроенергийното предприятие.


Чл. 38. (1) Допустимо е максималната използвана активна мощност да надвиши договорената разполагаема мощност само след предварително писмено съгласие на електроенергийното предприятие и промяна в договора за продажба, при условие че:

1. техническите параметри на съоръженията за присъединяване и на електрическата мрежа позволяват това;

2. повишаването не води до смущения или до снижаване сигурността на захранване на други потребители;

3. повишаването не води до смущаващи обратни въздействия върху устройства на електроенергийното предприятие или на трети лица.

(2) За размера на надвишението потребителят доплаща съответната разлика в цената за присъединяване съгласно приложението.

(3) В случаите по ал. 1 подмяната на средствата за търговско измерване се извършва от и за сметка на електроенергийното предприятие, с изключение на токовите и напреженовите измервателни трансформатори в уредбите на потребителя, които той подменя за своя сметка по указания на електроенергийното предприятие.

(4) Когато не са изпълнени условията по ал. 1 и за увеличаване на договорената предоставена и разполагаема мощност се изисква проектиране и изграждане на нови съоръжения за присъединяване, потребителят подава писмено искане по реда на чл. 4.


Глава шеста.
СНАБДЯВАНЕ НА ПРИСЪЕДИНЕНИ ОБЕКТИ НА ПОТРЕБИТЕЛИ С ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ

Раздел I.
Условия и ред за снабдяване с електрическа енергия

Чл. 39. (1) Снабдяването с електрическа енергия се извършва след сключване на писмен договор за продажба при общи условия между електроенергийното предприятие и потребителите.

(2) Снабдяването от разпределителната мрежа с електрическа енергия на всички обекти на едно физическо или юридическо лице, разположени на територията на едно разпределително предприятие, се извършва с един договор за продажба.

(3) Снабдяването с електрическа енергия на нов обект на потребител със сключен договор за продажба се урежда с допълнително споразумение към този договор.


Чл. 40. (1) За сключване на договор за продажба на електрическа енергия потребителят подава в електроенергийното предприятие писмено заявление.

(2) В срок до 14 дни от датата на подаване на заявлението електроенергийното предприятие подготвя договор за продажба на електрическа енергия и изпраща писмена покана до потребителя за сключването му.


Чл. 41. (1) При смяна на потребителя в присъединен към електрическата мрежа обект новият потребител подава до електроенергийното предприятие писмено заявление за сключване на договор за продажба на електрическа енергия.

(2) В случаите на промяна на характера на ползване на електрическата енергия потребителят изпълнява процедурата по ал. 1.

(3) Когато се подава искане за снабдяване на обект, за който има действащ договор за продажба на електрическа енергия, новият договор не се сключва до прекратяването на стария.

(4) При безспорни доказателства за обективни причини, че изпълнението по сключения договор е станало невъзможно и той не може да бъде прекратен по взаимно съгласие, електроенергийното предприятие има право да го прекрати едностранно.


Чл. 42. (1) Общите условия в договорите за продажба на електрическа енергия се определят от ДКЕР, а специалните условия се договарят между потребителите и електроенергийното предприятие.

(2) Електроенергийното предприятие има право, без да носи отговорност, да откаже снабдяване с електрическа енергия на потребител, когато няма сключен договор за продажба на електрическа енергия.


Чл. 43. (1) Потребителите с предоставена мощност над 100 kW договарят ежегодно с електроенергийното предприятие количествата електрическа енергия и мощност, разпределени по тримесечия и тарифни зони.

(2) Страните отчитат изпълнението на договора всяко тримесечие и съставят протокол за приключване на периода.

(3) Потребителите имат право да използват електрическа енергия, различна от договорените количества в рамките на 5 на сто за потребители, присъединени към преносната мрежа, и 10 на сто за потребители, присъединени към разпределителната мрежа, за които не дължат неустойки.


Чл. 44. Използваната електрическа енергия се заплаща в сроковете, посочени в договорите за продажба. При забавяне потребителят дължи лихва в размер, посочен в договора.


Чл. 45. (1) Електроенергийното предприятие монтира за своя сметка на всеки потребител необходимите средства за търговско измерване с метрологични и технически характеристики, определени в Наредбата за устройство на електрическите уредби.

(2) Не се допуска използване на електрическа енергия, без тя да се отчита от средства за търговско измерване, монтирани и пломбирани от електроенергийното предприятие.

(3) Потребителят няма право да преустройва, ремонтира или да заменя елементите на средствата за търговско измерване, както и да нарушава пломба, знак или друго контролно приспособление, поставени от електроенергийното предприятие, оторизиран държавен орган или упълномощени от него длъжностни лица.


Чл. 46. (1) Потребителят има право на постоянен достъп за визуален контрол върху показанията на средствата за търговско измерване.

(2) През времетраенето на договора за продажба представителите на електроенергийното предприятие имат право при определени в договора условия на безпрепятствен достъп за монтиране, проверка и отчитане на средствата за търговско измерване или за поддържане, ремонт и подмяна на други съоръжения - собственост на електроенергийното предприятие и разположени в имота на потребителя.


Чл. 47. (1) Потребителят може да изисква за своя сметка електроенергийното предприятие да изпълни:

1. подменяне на средствата за търговско измерване и на измервателните трансформатори с такива със същите или с по-добри технически параметри, които не водят до снижаване точността на измерване;

2. монтиране на контролни средства за измерване - собственост на потребителя, които не могат да бъдат с по-ниски метрологични показатели и трябва да са монтирани при същите условия, като тези на средствата за търговско измерване.

(2) Потребителят няма право без участието на представител на електроенергийното предприятие да преустройва, ремонтира или да заменя елементите на средствата за контролно измерване, както и да нарушава пломба, знак или друго контролно приспособление, поставени от електроенергийното предприятие, от оторизиран държавен орган или упълномощени от него длъжностни лица.

(3) Електроенергийното предприятие няма право без участието на представител на потребителя да преустройва, ремонтира или да заменя елементите на средствата за контролно измерване, както и да нарушава пломба, знак или друго контролно приспособление на тези средства.


Чл. 48. (1) На средствата за търговско и контролно измерване се извършват първоначални и периодични проверки по реда на Закона за измерванията.

(2) По искане на потребителя или на електроенергийното предприятие на средствата за търговско измерване се извършват извънредни експертизи от независима лаборатория за установяване съответствието на метрологичните им характеристики с нормираните.

(3) Извън проверките по ал. 1 и 2 електроенергийното предприятие извършва контролни проверки на средствата за търговско измерване на мястото на тяхното ползване или в специализирана лаборатория и съставя технически протоколи. Резултатите от тези проверки не пораждат задължения за потребителя, но могат да се ползват от него.

(4) Електроенергийното предприятие предоставя на потребителя екземпляр от протоколите с резултатите от проверките на средствата за търговско измерване във всеки случай, когато такива се съставят.

(5) Разходите по ал. 2 са за сметка на потребителя само когато проверката е извършена по негово искане и резултатите от нея покажат, че метрологичните и техническите характеристики съответстват на нормираните за дадения тип средства за измерване. Във всички останали случаи разходите за проверка са за сметка на електроенергийното предприятие.


Чл. 49. (1) Електроенергийното предприятие изчислява, изготвя справка и коригира сметките за използвана от потребителя електрическа енергия и мощност за изминал период в случаите на:

1. установени с протокол по реда на Закона за измерванията отклонения извън допустимите граници на метрологични и технически характеристики на средствата за търговско измерване;

2. установени при проверка на място с констативен протокол от електроенергийното предприятие нарушения в целостта и функционалността на средствата за търговско измерване или в свързващите ги електрически инсталации.

(2) Корекцията по ал. 1 се прави от датата на предходната проверка, отразена с протокол, но не повече от предвидения в Закона за задълженията и договорите срок за погасителна давност, освен ако времето на неточно и/или неправилно измерване може да бъде точно определено.

(3) В случаите, когато отклонението от нормалната работа на средствата за търговско измерване е установено с протокол, съставен по реда на Закона за измерванията, електроенергийното предприятие изчислява корекциите в сметките за изминал период при спазване на следните изисквания:

1. при отклонения, чийто измерител е величина в пряка връзка с методите на отчитане и изчисляване на ползваните електрическа енергия и мощност и подлежи на конкретно изчисляване, корекцията се извършва на базата на разликата между допустимата крайна стойност на тази величина и констатираната в протокола при номинално натоварване на измервателното средство;

2. при отклонения, чийто измерител е размерът на грешката на средството за измерване, изразена в проценти спрямо еталонна величина, за база при изчисляване на корекцията се приема разликата между допустимата крайна стойност на тази величина и констатираната в протокола при номинално натоварване на измервателното средство;

3. при отклонения, които са отразени в протокола, но нямат измерител съгласно т. 1 и 2, за база при изчисляване на корекцията се приема средноаритметичната величина за отчетен период с изправно измерване.

(4) В случаите, когато отклонението от нормалната работа на средствата за търговско измерване или свързващите ги инсталации е установено с констативен протокол, съставен на мястото на тяхното ползване, електроенергийното предприятие изчислява корекциите в сметките за изминал период при спазване на следните изисквания:

1. когато е установено ползване с частично измерване на електрическата енергия и мощност и отклонението има точен измерител - величина, която е пряко свързана с методите за отчитането и изчисляването, корекцията се извършва на базата на тази величина;

2. когато отклонението е довело до ползване на електрическа енергия и мощност без тяхното измерване, за корекция се ползва по-голямата величина между изчисленото потребление на базата на извършено измерване при установяване на отклонението и изчисленото средномесечно количество електрическа енергия и мощност, отчетено за минал период до една година;

3. когато отклонението е резултат от неправомерни въздействия от страна на потребителя върху средствата за търговско измерване, корекциите на сметките се извършват на основата на ежедневно 10-часово ползване на електрическа енергия от консумиращите електрическа енергия устройства на потребителя при коефициент на едновременна работа 0,7 и по по-високата от цените за тарифните зони, валидни за потребителя.

(5) В случаите по ал. 4, т. 3, когато електроенергийното предприятие няма възможност да състави опис на консумиращите устройства на потребителя, използваната електрическа енергия се изчислява на базата на номиналните параметри на измервателните средства.

(6) При повреда в работата на тарифния превключвател до момента на нейното отстраняване отчетената електрическа енергия по една от тарифните зони се разпределя от електроенергийното предприятие между всичките на базата на отношението между отчетите по тарифни зони за предхождащ повредата пълен отчетен период, а ако липсва база за сравнение:

1. при измерване на 2 тарифни зони - в съотношение 60 на сто за дневна зона и 40 на сто за нощна;

2. при измерване на 3 тарифни зони - в съотношение 25 на сто за върхова зона, 55 на сто за дневна зона и 20 на сто за нощна зона.


Чл. 50. (1) Разпоредбите на чл. 49 в частта им за периода и начина за изчисляване на използваната електрическа енергия и мощност при неправомерни въздействия върху средствата за търговско измерване са валидни и в случаите на констатирано скрито ползване без разрешение от електроенергийното предприятие.

(2) В случаите, когато електроенергийното предприятие няма възможност да състави опис на консумиращите устройства на потребителя и липсват измервателни средства, използваната електрическа енергия се изчислява на базата на пропускателната способност на захранващата обекта електрическа линия в мястото на присъединяване.


Чл. 51. (1) Трети лица могат да бъдат присъединени към електрически уредби и мрежи на потребителите след границата на собственост на електрическите съоръжения само при съгласие на потребителите и на електроенергийното предприятие, което да е отразено в договора за продажба.

(2) В случаите, когато чрез електрическите съоръжения на потребителя е присъединено трето лице със сключен договор за присъединяване с електроенергийното предприятие, новите съоръжения за присъединяване се изграждат по реда на глава втора.

(3) В случаите по ал. 2 при сключен договор за продажба между електроенергийното предприятие и третото лице показанията на средствата за измерване на използваната електрическа енергия от потребителя се отчитат по един и същи график с показанията на присъединеното чрез неговите съоръжения трето лице, като тарифността на измерване трябва да бъде еднаква.

(4) В случаи по ал. 2 от показанията на средствата за търговско измерване на потребителя през отчетния период се приспадат показанията на измервателните средства на третото лице и загубите на електрическа енергия от трансформация и пренос, изчислени по отделните тарифи на потребителя при условията на равномерно използване в часовия диапазон на всяка.

(5) Размерът на загубите по ал. 4 и условията на снабдяване с електрическа енергия на третото лице се договарят между електроенергийното предприятие и потребителя в договора за продажба.


Чл. 52. (1) Потребителят е длъжен да инсталира, пази и поддържа собствените си електрически съоръжения, използвани за получаване на доставяната електрическа мощност, в съответствие с изискванията за безопасност, Наредбата за устройство на електрическите уредби и Наредбата за експлоатация на енергообзавеждането.

(2) Всички проекти за реконструкция и ремонт на електрическите съоръжения в мястото на присъединяване на обекта се съгласуват с електроенергийното предприятие.

(3) След извършване на извънпланов ремонт вследствие на повреда, водещ до промяна в схемите на електрическите уредби на потребителя, той уведомява електроенергийното предприятие за извършените промени в срок до 24 часа.


Раздел II.
Прекратяване на присъединяването и на снабдяването с електрическа енергия

Чл. 53. (Отм. с решение на ВАС № 5730 от 13.07.2001 г. - ДВ, бр. 67 от 2001 г.)


Чл. 54. (1) Електроенергийното предприятие не носи отговорност пред потребителите за временно прекратяване на присъединяването или снабдяването, както и при нарушаване на нормалните параметри на електрическата енергия или снижаване категорията на сигурност на захранване без предварително предизвестие при:

1. ограничителен режим при условията на чл. 63, ал. 1 ЗЕЕЕ;

2. ограничения на снабдяването, предвидени в тарифи, съгласно договора за продажба, сключен с потребителя;

3. предотвратяване на непосредствена опасност за здравето и сигурността на хора или съоръжения;

4. повреди в електрическата мрежа или съоръженията за присъединяване по независещи от електроенергийното предприятие причини;

5. извършване на оперативни превключвания в разпределителните мрежи за локализиране и отделяне от схемата на повредени участъци, за регулиране на натоварването или за повишаване сигурността на работа на мрежата, които не подлежат на планиране, с изключение за потребители от първа категория.

(2) Електроенергийното предприятие не носи отговорност пред потребителите за временно прекратяване на присъединяването или снабдяването, както и при нарушаване на нормалните параметри на електрическата енергия или снижаване категорията на сигурност на захранване след писмено предизвестие при:

1. планов ремонт или реконструкция на съоръжения на електроенергийното предприятие;

2. планови прегледи на съоръжения, изискващи обезопасяване чрез изключването им;

3. неизпълнени от потребителя предписания за отстраняване на съществени технически недостатъци по неговите електрически съоръжения и оборудване или такива, свързани с безопасността;

4. присъединяване чрез електрическите уредби и мрежи - собственост на потребителя, на трето лице, без това да е договорено с електроенергийното предприятие;

5. констатирано повреждане или друго въздействие от страна на потребителя върху средствата за търговско измерване или други електрически съоръжения - собственост на електроенергийното предприятие, ако нанесените му щети и пропуснати ползи не са своевременно компенсирани;

6. предизвикани от потребителя смущения в качеството и сигурността на снабдяване на други потребители или смущаващи обратни въздействия върху устройства на електроенергийното предприятие или на трети лица;

7. отказ за осигуряване на достъп за отчитане и контрол на средствата за търговско измерване;

8. други планови технически и оперативни мероприятия.

(3) Срокът за предизвестие по ал. 2 е 30 дни в случаите по т. 1, 2 и 8 и 7 дни - в останалите случаи.

(4) За случаите по ал. 2, т. 3, 4, 5, 6 и 7 се съставя двустранен констативен протокол.

(5) В сроковете по ал. 3 потребителите с договорена предоставена мощност над 100 kW и потребителите с първа категория на сигурност на захранване имат право да подадат писмено възражение пред колективния орган на управление на електроенергийното предприятие относно срока и основанието за прекратяване. Възражението се разглежда в двудневен срок от получаването му и потребителят се уведомява писмено за резултата.


Чл. 55. Електроенергийното предприятие прекратява снабдяването без предупреждение при присъединяване и ползване на електрическа енергия без договор и/или средства за търговско измерване.


Чл. 56. (1) При превишаване на договорената предоставена мощност над разполагаемата електроенергийното предприятие има право, без да носи отговорност, да прекрати присъединяването на потребител до отстраняването на причината в следните случаи:

1. за предотвратяване на непосредствена опасност за сигурността на лица или съоръжения;

2. за предотвратяване или прекратяване на смущения в качеството и сигурността на снабдяване на други потребители или смущаващи обратни въздействия върху устройства на електроенергийното предприятие или на трети лица;

3. когато след предупреждение от страна на електроенергийното предприятие потребителят продължи да надвишава договорената предоставена мощност.

(2) Прекратяване на присъединяването по ал. 1 се извършва след еднократно писмено предупреждение на потребителя за нарушението със срок за отстраняването му не по-малък от 7 дни, с изключение на случаи по ал. 1, т. 1, когато обстоятелствата го налагат.

(3) В срока по ал. 2 потребителите имат право да подадат писмено възражение пред колективния орган на управление на електроенергийното предприятие относно срока и основанието за прекратяване. Възражението се разглежда в двудневен срок от получаването му и потребителят се уведомява писмено за резултата.


Чл. 57. (1) (Отм. с решение на ВАС № 5730 от 13.07.2001 г. - ДВ, бр. 67 от 2001 г.)

(2) В случаите, когато потребители с договорена предоставена мощност до 50 kW многократно нарушават задължението си за своевременно изплащане на дължимите суми за електрическа енергия, след писмено предупреждение електроенергийното предприятие има право за своя сметка да монтира измервателно средство, позволяващо автоматизирано предварително заплащане на определено количество електрическа енергия по избор на потребителя.


Чл. 58. (1) Електроенергийното предприятие възстановява присъединяването и/или снабдяването с електрическа енергия след отстраняване на причините за прекратяването им.

(2) (Отм. с решение на ВАС № 5730 от 13.07.2001 г. в частта относно "чл. 57, ал. 1" - ДВ, бр. 67 от 2001 г.) В случаите по чл. 54, ал. 2, т. 3, 4, 5, 6 и 7, чл. 55, 56 и 57 електроенергийното предприятие възстановява присъединяването и/или снабдяването, когато потребителят е компенсирал разходите за прекратяване и възобновяване на снабдяването.


Чл. 59. (1) При обоснована необходимост въз основа на писмено искане електроенергийното предприятие може да прекрати за определен срок присъединяването на съществуващ обект или да изключи части от електрическата мрежа. Искането се подава най-късно 30 дни преди датата на прекратяването.

(2) В случаите по ал. 1, когато прекратяването изисква изграждане на временни обходни връзки в мрежата, всички проектни и строителни работи се изпълняват от електроенергийното предприятие и са за сметка на заявителя.


Чл. 60. (1) След изтичането на срока на договора за продажба на електрическа енергия електроенергийното предприятие прекратява снабдяването, без да носи отговорност, ако процедурата за ново договаряне не е започнала.

(2) При прекратяването на договора за продажба електроенергийното предприятие има право да разполага с достатъчно време, за да може да демонтира и изнесе цялото свое имущество от имота на потребителя или да установи договорни отношения с нов потребител в същия обект. Условията и начинът за демонтаж се договарят в договора за продажба на електрическа енергия.


Чл. 61. Прекратяването на присъединяването и снабдяването с електрическа енергия се извършва въз основа на писмено нареждане на ръководителя на електроенергийното предприятие или на упълномощено от него длъжностно лице.


Раздел III.
Отговорност на електроенергийното предприятие при смущения в снабдяването с електрическа енергия

Чл. 62. (1) Електроенергийното предприятие носи отговорност пред потребителите за причинени имуществени вреди в резултат на прекратяване на присъединяването или снабдяването, както и за нарушаване на параметрите на електрическата енергия в случаите на:

1. виновно поведение от страна на представители на електроенергийното предприятие или на упълномощени от него длъжностни лица при извършване на дейности по наредбата;

2. нарушаване на непрекъснатостта на захранването на потребителите, определена от категорията на сигурност на захранване;

3. отклонение от договорените параметри на електрическата енергия в мястото на присъединяване;

4. неспазване на сроковете за предизвестие, предвидени в раздел първи на тази глава.

(2) Електроенергийното предприятие носи отговорност за причинени вреди в резултат на необезпечена безопасна експлоатация на собствените си електрически съоръжения.


Чл. 63. Електроенергийното предприятие не носи отговорност, когато от страна на потребителите не са изпълнени изисквания, свързани с осигуряването на нормална работа на консумиращите електрическа енергия устройства, в следните случаи:

1. когато за нормалната работа се изисква по-висока от договорената сигурност на захранване;

2. когато за нормалната работа се изисква собствен източник за резервно електрическо захранване и той не е осигурен от потребителя;

3. когато електрическите съоръжения и консумиращите устройства на потребителя изискват защита от пренапрежения и тя не е осигурена;

4. когато електрическите уредби и инсталации на потребителя не отговарят на нормативните изисквания или на установени в договорите с електроенергийното предприятие условия;

5. когато консумиращите устройства на потребителя изискват специален режим на заземяване, отделен от заземяването, осигурявано от електрическата мрежа, и той не е осигурен;

6. когато на електрическите съоръжения и инсталации на потребителя не е извършвана периодична проверка съгласно изискванията за безопасност и Наредбата за техническа експлоатация на електрическите централи и мрежи или липсват протоколи за това;

7. когато е бил възпрепятстван достъпът на оперативния персонал на електрическата мрежа до електрическите съоръжения на потребителя при условията на ЗЕЕЕ;

8. когато е бил възпрепятстван достъпът на представители на електроенергийното предприятие до неговите съоръжения за присъединяване, разположени в имота на потребителя.


Чл. 64. (1) Потребителят е длъжен незабавно да уведоми електроенергийното предприятие в случаите, когато е претърпял вреда от действие или бездействие на предприятието. Електроенергийното предприятие в срок до 24 часа изпраща свой представител за съставяне на констативен протокол.

(2) Електроенергийното предприятие и потребителят по ал. 1 разглеждат обстоятелствата по констативния протокол и доброволно уреждат взаимоотношенията си. При непостигане на съгласие спорът се отнася за решаване от компетентните органи по ред, определен в договорите за продажба на електрическа енергия.


Част трета.
ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЦЕНТРАЛИ НА НЕЗАВИСИМИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ КЪМ ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МРЕЖА

Глава седма.
РЕД ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ЦЕНТРАЛИ КЪМ ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МРЕЖА

Раздел I.
Искане за проучване за присъединяване

Чл. 65. (1) Писмено искане за проучване на условията и начина на присъединяване на електрическа централа към електрическата мрежа се подава в следните случаи:

1. при изграждане на нова електрическа централа с електрическа мощност до 25 MW;

2. при увеличаване на инсталираната мощност на съществуваща електрическа централа, присъединена към електрическата мрежа.

(2) Искания за проучване на присъединяването към електрическата мрежа подават лица, които:

1. ще изграждат нова електрическа централа с електрическа мощност до 5 MW;

2. ще извършват разширението на съществуваща електрическа централа, когато електрическата й мощност няма да надхвърли 5 MW;

3. са получили разрешение от ДКЕР за изграждане на нова електрическа централа с електрическа мощност от 5 до 25 MW;

4. са получили разрешение от ДКЕР за разширение на съществуваща електрическа централа, когато електрическата мощност на електрическата централа ще надхвърли 5 MW.


Чл. 66. (1) Предварителните вариантни проучвания по чл. 74, ал. 1, т. 3 ЗЕЕЕ на възможностите за изграждане на нови електрически централи с електрическа мощност над 25 MW трябва да включват и проучване за условията и начина на присъединяване към електрическите мрежи.

(2) Преносното предприятие предоставя на ДКЕР резултатите от проучването за присъединяване към електрическите мрежи на електрическите централи с мощност над 25 MW.

(3) Държавната комисия за енергийно регулиране включва резултатите от проучването по ал. 2 в тръжната документация за търга по чл. 36, ал. 1, т. 1 ЗЕЕЕ за определяне на инвеститор за изграждане на дадената електрическа централа.


Чл. 67. (1) Писменото искане за проучване за присъединяване на електрическа централа към електрическата мрежа се подава във:

1. регионалното подразделение на преносното предприятие по местонахождението на електрическата централа, когато нивото на напрежението за изнасяне на произведената електрическа енергия не е известно;

2. разпределителното предприятие или регионалното подразделение на преносното предприятие, които обслужват съответната мрежа в района на електрическа централа, когато нивото на напрежение е известно;

3. регионалното подразделение на преносното предприятие, когато е известно, че произведената електрическа енергия ще се изнася на повече от едно ниво на напрежение и едно от нивата е високо напрежение.

(2) При подаване на искането по ал. 1 се заплаща цена за проучване на присъединяването по тарифа, утвърдена от ДКЕР.

(3) Когато предварителното проучване в случаите по ал. 1, т. 1 покаже, че електрическата централа трябва да се присъедини към разпределителната мрежа, преносното предприятие е задължено да препрати искането и материалите от проучването в съответното разпределително предприятие в 30-дневен срок от датата на подаване на искането.

(4) В случаите по ал. 3 преносното предприятие уведомява писмено лицето, подало искането, за препращането на документите и превежда заплатената сума за проучването по сметка на разпределителното предприятие.


Чл. 68. (1) В искането за проучване на присъединяването се посочват:

1. наименованието и местонахождението (адресът) на електрическата централа;

2. срокът за въвеждане на електрическата централа в експлоатация;

3. номиналната мощност, режимите на работа, техническите данни на основните съоръжения и на централата като цяло;

4. изискванията към сигурността на захранване на собствените нужди по групи и мощности;

5. точният адрес за кореспонденция, номерът на телефон и факс, както и адресът на електронна поща.

(2) Към искането по ал. 1 се прилагат:

1. скица (виза) за проучване и проектиране, издадена от главния архитект на общината по местонахождението на електрическата централа;

2. копие от разрешението за изграждане или за разширение на електрическа централа, издадено от ДКЕР - в случаите по чл. 65, ал. 2, т. 3 и 4;

3. описание на режима на работа на резервен източник за захранване с електрическа енергия на собствените нужди, ако има такъв.

(3) Електроенергийното предприятие има право да поиска в писмен вид допълнителна информация за електрическата централа.

(4) Лицето, поискало проучването, трябва да представи информация по ал. 3 в 5-дневен срок от получаване на искането. При забавяне със същия срок се удължават и сроковете по чл. 69, ал. 2.


Чл. 69. (1) В отговор на искането за проучване електроенергийното предприятие изготвя и изпраща на лицето, поискало проучването, писмено становище за условията и начина на присъединяване на електрическата централа към електрическата мрежа.

(2) Срокът за изпълнение на задължението по ал. 1 е:

1. тридесет календарни дни от датата на подаване на искането или от датата на уведомлението за прехвърляне на искането в разпределителното предприятие - когато електрическата централа ще бъде присъединена към разпределителната мрежа;

2. шестдесет календарни дни от датата на подаване на искането - когато електрическата централа ще бъде присъединена към преносната мрежа.

(3) В становището се посочват специфичните технически изисквания към съоръженията на електрическата централа в съответствие с чл. 90.


Чл. 70. (1) Изграждането на електропроводните и кабелните връзки, чрез които електрическата централа се свързва към съществуващата електрическа мрежа за изнасяне на произведената електрическа енергия, се счита за разширение и реконструкция на преносната или разпределителната мрежа по смисъла на чл. 72, ал. 2 ЗЕЕЕ.

(2) Изграждането на електрическите уредби, разположени на територията на електрическата централа, с ниво на електрическо напрежение, на което се осъществява износът на произведената от електрическата централа електрическа енергия към ЕЕС и към които са присъединени електропроводните и кабелните връзки по ал. 1, се счита за разширение и реконструкция на преносната или разпределителната мрежа по смисъла на чл. 72, ал. 2 ЗЕЕЕ само за електрически централи с обща инсталирана генераторна мощност 100 MW и по-голяма.

(3) Алинея 2 не се прилага за електрически централи на производители за собствено потребление.

(4) Електрическите уредби извън ал. 2, разположени на територията на централата, не се считат за част от електрическата мрежа, изграждат се от и за сметка на независимия производител на електрическа енергия и са негова собственост.

(5) Алинея 4 се прилага и за всички електрически уредби, разположени на територията на електрически централи на производители за собствено потребление, независимо от инсталираната генераторна мощност.


Чл. 71. (1) В случаите, когато за осъществяване на присъединяването се налага в имота, където е разположена електрическата централа, да се изгради електрическа уредба с високо или средно напрежение - собственост на електроенергийното предприятие, и това технически е възможно, собственикът прехвърля съответната част от имота или учредява възмездно право на строеж в полза на електроенергийното предприятие.

(2) В случаите, когато при проучването се установи, че изграждането на нова или разширението на съществуваща електрическа централа налага изместване на съществуващи електрически съоръжения, изместването им се извършва от електроенергийното предприятие за сметка на инвеститора на електрическата централа.

(3) Обстоятелствата и изискванията на електроенергийното предприятие по ал. 1 и 2 се посочват в становището по чл. 69.


Чл. 72. В случаите, когато лицето, поискало проучването, не отговаря на условията на ЗЕЕЕ или не предостави необходимите документи съгласно наредбата, то получава обоснован отказ за присъединяване.


Чл. 73. Електроенергийното предприятие създава досие с документи по присъединяване на електрическата централа.


Раздел II.
Сключване на договор за присъединяване

Чл. 74. (1) След получаване на становището за присъединяване инвеститорът на електрическата централа подава в електроенергийното предприятие писмено заявление за сключване на договор за присъединяване, към което прилага:

1. удостоверение за актуалното състояние по фирменото дело на инвеститора, когато е търговец по смисъла на Търговския закон;

2. нотариално заверено пълномощно на лицето, упълномощено да представлява инвеститора;

3. документи, удостоверяващи правата на инвеститора за изграждане или разширение на електрическата централа;

4. одобрен работен проект - част архитектурна, отнасящ се до монтирането на съоръженията за присъединяване и подхода към тях;

5. работни проекти - част електрически уредби и инсталации в обем, достатъчен за доказване на изпълнението на техническите изисквания съгласно становището по чл. 69.

(2) В едномесечен срок електроенергийното предприятие съгласува представените части от работните проекти съгласно ал. 1, т. 4 и 5 подготвя договор за присъединяване и изпраща писмена покана до инвеститора за сключването му.


Чл. 75. (1) Договорът за присъединяване се сключва в срок до:

1. една година от датата на получаване на писменото становище по чл. 69 - за присъединяване към разпределителната мрежа;

2. две години от датата на получаване на писменото становище по чл. 69 - за присъединяване към преносната мрежа.

(2) При неспазване на сроковете по ал. 1 се подава ново искане за проучване.


Раздел III.
Проектиране и изграждане на съоръженията за присъединяване

Чл. 76. (1) След сключването на договора за присъединяване електроенергийното предприятие изготвя и съгласува с компетентните органи за своя сметка работните проекти за изграждане на съоръженията по чл. 70, ал. 1 и 2 в съответствие с изискванията на нормативните актове.

(2) Електроенергийното предприятие съгласува работните проекти с инвеститора на електрическата централа по отношение на:

1. мястото на присъединяване;

2. разположението и вида на съоръженията на територията на електрическата централа и свързаните с тях сервитутни зони;

3. границата на собственост;

4. мястото на монтиране и свързване на измервателните трансформатори и на уредите за търговско измерване на електрическа енергия;

5. етапността и сроковете на изграждане и въвеждане в експлоатация.

(3) Електроенергийното предприятие пристъпва към изграждане на разширението и реконструкцията на електрическата мрежа по чл. 70, ал. 1 и 2 след учредяване на сервитутни права и след прехвърляне на собствеността или учредяване право на строеж от собственика на имота в случаите по чл. 71, ал. 1.

(4) Електроенергийното предприятие изгражда за своя сметка в съгласуваните срокове и етапи разширението и реконструкцията на електрическата мрежа по ал. 3 и осигурява издаването от ДНСК на разрешение за ползване.


Чл. 77. (1) Инвеститорът на електрическата централа изготвя и съгласува работните проекти, включително с електроенергийното предприятие, за електрическите съоръжения, които съгласно чл. 70 не са част от електрическата мрежа, и ги изгражда за своя сметка.

(2) За присъединяването на електрическата централа към електрическата мрежа инвеститорът заплаща на електроенергийното предприятие цена по тарифа, утвърдена от ДКЕР.

(3) Цената по ал. 2 се заплаща по начин и в срокове, определени в договора за присъединяване, като срокът за плащане от датата на сключването на договора не трябва да бъде по-голям от:

1. една година - за присъединяване към разпределителната мрежа;

2. две години - за присъединяване към преносната мрежа.

(4) В процеса на строителството инвеститорът на електрическата централа е длъжен да осигурява достъп на упълномощени представители на електроенергийното предприятие до съоръженията в мястото на присъединяването.

(5) По искане от упълномощените представители инвеститорът представя екзекутивни чертежи, характеристики и протоколи от изпитвания и настройки.


Чл. 78. Договорът за присъединяване към електрическата мрежа се прекратява след издаване на разрешенията за ползване на съоръженията за присъединяване и на електрическата централа.


Чл. 79. Присъединяването към електрическата мрежа за осигуряване на нуждите от електрическа енергия по време на строителството на електрическата централа се извършва по реда на глава втора.


Раздел IV.
Присъединяване към електрическата мрежа

Чл. 80. Присъединяването на новоизграждащите се електрически централи към електрическата мрежа се осъществява на следните етапи:

1. първи етап - електрическите съоръжения за присъединяване на електрическата централа към електрическата мрежа се поставят под напрежение за извършване в процеса на строителството на проби, както и на единични, комплексни и 72-часови изпитвания на отделни съоръжения и подобекти;

2. втори етап - включване на електрически генератор в паралел към електрическата мрежа.


Чл. 81. (1) Съоръженията за присъединяване, изграждани от електроенергийното предприятие, се поставят под напрежение за осъществяване на дейностите по чл. 80 само от персонала на електроенергийното предприятие в съответствие със сроковете по чл. 76, ал. 2, т. 5.

(2) Поставянето под напрежение на електрическите съоръжения, изграждани от инвеститора, за извършване на дейностите по чл. 80 се осъществява, след като:

1. инвеститорът в качеството си на потребител сключи с електроенергийното предприятие договор за продажба на електрическа енергия съгласно разпоредбите на част втора;

2. инвеститорът представи в електроенергийното предприятие:

а) писмено искане за поставяне под напрежение на собствените си електрически съоръжения за изпълнение на дейностите по чл. 80, т. 1;

б) декларация за съответствие на електрическите съоръжения на електрическата централа с изискванията на нормите за безопасност и техническите норми;

в) декларация за наличие на комплектуван и обучен експлоатационен персонал, експлоатационни инструкции, оперативни схеми и техническа документация, необходими за нормална експлоатация;

г) екзекутивни чертежи, протоколи от изпитвания, характеристики и настройки на съоръженията, свързани със сигурната и безаварийна работа на електрическата мрежа, в обем, съгласуван между двете страни;

3. инвеститорът съвместно с упълномощени представители на електроенергийното предприятие проверят изправността на средствата за връзка с оператора на мрежата, автоматичните системи за пожарни сигнализации и пожарогасене и аварийното осветление;

4. електроенергийното предприятие предостави на инвеститора в писмена форма информация за конфигурацията и техническите параметри на електрическата мрежа в района на електрическата централа, както и списък на собствения си оперативен персонал, чрез който ще се осъществява оперативната дейност.

(3) Инвеститорът поставя под напрежение електрическите си уредби след изпълнение на изискванията по ал. 1 и 2 и съгласуване с оператора на електрическата мрежа на своя отговорност и при спазване на техническите изисквания за надеждност, качество на електрическата енергия и безопасност.


Чл. 82. (1) Включването на генератор в паралел и провеждането на комплексна 72-часова проба в експлоатационни условия се извършват по установения оперативен ред, след като инвеститорът представи:

1. копие на лицензията за производство на електрическа енергия, издадена от ДКЕР - за електрически централи за производство на електрическа енергия с мощност над 5 MW;

2. писмено искане от лицето, упражняващо независим строителен надзор, за провеждане на комплексни изпитвания и 72-часова проба при експлоатационни условия;

3. специални изисквания към електроенергийното предприятие по време на провеждане на 72-часовата проба;

4. времеви график за провеждане на 72-часовата проба;

5. опис на настъпилите в процеса на строителството промени в сравнение с представените проекти по чл. 74, ал. 1, т. 6;

6. декларация за наличието на обучен оперативен електротехнически персонал, който е запознат с изискванията на наредбата по чл. 89 ЗЕЕЕ;

7. списък на оперативния персонал на електрическата централа, който ще осъществява контакти с операторите на електрическите мрежи;

8. информация съгласно чл. 93;

9. друга информация съгласно изискванията на наредбата по чл. 89 ЗЕЕЕ.

(2) Преди включването на генератор в паралел независимият производител сключва с електроенергийното предприятие договор за изкупуване на произведената от електрическата централа електрическа енергия.


Чл. 83. (1) До издаването на разрешение за ползване инвеститорът носи отговорност за щети, причинени на електроенергийното предприятие от неизправност или необезопасяване на собствените му електрически уредби, мрежи и инсталации или от неправилни или неправомерни действия на оперативния му персонал.

(2) След издаването на разрешение за ползване отговорностите по ал. 1 носи независимият производител.


Чл. 84. Независимият производител представя на електроенергийното предприятие копие от разрешението за ползване на обекта, издадено от ДНСК, в 10-дневен срок от получаването, но не по-късно от 30 дни след провеждането на успешна 72-часова проба при експлоатационни условия.


Чл. 85. Независимият производител е длъжен да уведоми писмено в 5-дневен срок електроенергийното предприятие в случаите, когато настъпи:

1. прекратяване на лицензията за производство на електрическа енергия;

2. промяна на лицензията;

3. промяна на техническите условия, при които е било извършено присъединяването;

4. разделяне, отделяне, вливане или сливане на собствеността.


Раздел V.
Граница на собственост на електрическите съоръжения

Чл. 86. Границата на собственост между електрическите съоръжения на електроенергийното предприятие и на собственика на електрическата централа се определя в зависимост от начина на присъединяване.


Чл. 87. (1) Изнасянето на електрическата енергия от електрическата централа може да се осъществява по един от следните начини:

1. чрез електропроводни връзки (въздушни или кабелни), трансформатори или шинопроводи, притежавани от собственика на електрическата централа, към електрическа уредба - собственост на електроенергийното предприятие;

2. през електрическа уредба, притежавана от собственика на електрическата централа, чрез електропроводни връзки (въздушни или кабелни), трансформатори или шинопроводи - собственост на електроенергийното предприятие.

(2) В случаите по ал. 1 границата на собственост е:

1. за кабелни електропроводи - мястото на присъединяване на кабелните накрайници към уредбата;

2. за въздушни електропроводи и закрита електрическа уредба - клемите за присъединяване на проводниците на електропровода към проходните изолатори за преминаване през външните стени на уредбата;

3. за въздушни електропроводи и открита електрическа уредба - клемите за присъединяване на проводниците от най-близкия до уредбата стълб към съоръженията на уредбата;

4. за трансформатори - най-близките до уредбата клеми, чрез които трансформаторът се присъединява към нея;

5. за шинопроводи - най-близките до уредбата клеми, чрез които шинопроводът се присъединява към нея.


Раздел VI.
Прекратяване на присъединяването

Чл. 88. Електроенергийното предприятие има право да прекрати присъединяването на електрическата централа:

1. в случаите, предвидени в наредбата;

2. по ред, определен в договорите за присъединяване и за изкупуване на електрическа енергия;

3. по разпореждания на други органи, издадени в рамките на тяхната компетентност.


Чл. 89. (1) Електроенергийното предприятие не носи отговорност за последствията за електрическата централа в случай на временно прекратяване на присъединяването без предварително предизвестие при:

1. предотвратяване на непосредствена опасност за здравето и сигурността на хора или съоръжения;

2. авария в ЕЕС или съоръженията за присъединяване по независещи от електроенергийното предприятие причини, които не са резултат от умишлено действие или нарушение на договора от негова страна;

3. неизпълнение от страна на оперативния персонал на централата на разпореждане, дадено от оператора на електрическата мрежа.

(2) Електроенергийното предприятие не носи отговорност за последствията за електрическата централа в случай на временно прекратяване на присъединяването след 14-дневно писмено предизвестие при:

1. прекратяване на лицензията за производство на електрическа енергия;

2. промяна на техническите условия, при които е извършено присъединяването, когато това застрашава надеждността и качеството при снабдяването на потребителите с електрическа енергия;

3. планов ремонт, технически мероприятия или реконструкция на съоръжения на електроенергийното предприятие;

4. неизпълнени от електрическата централа предписания за отстраняване на съществени технически недостатъци по съоръженията на централата или предписания, свързани с безопасността;

5. констатирано повреждане или друго въздействие върху средствата за търговско измерване на електрическа енергия;

6. отказ за осигуряване на достъп за отчитане и контрол на средствата за търговско измерване на електрическа енергия.


Глава осма.
ТЕХНИЧЕСКИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ НЕЗАВИСИМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА МРЕЖА

Чл. 90. (1) При изготвянето на становището по чл. 69 електроенергийното предприятие определя техническите изисквания, които трябва да бъдат изпълнени от инвеститора за присъединяване към електрическата мрежа.

(2) Техническите изисквания по ал. 1 се отнасят за системите, мрежите и съоръженията на производителя, които участват в оперативното управление на ЕЕС, влияят на качеството на електрическата енергия и трябва да бъдат съвместими с използваните в електрическата мрежа.

(3) Изискванията се формулират по начин, позволяващ използването им от инвеститора в процеса на проектиране и строителство.

(4) Становището по чл. 69 включва:

1. изисквания към първичните електрически съоръжения на електрическата централа в мястото на присъединяване;

2. изисквания към електрическите генератори и помощните им системи;

3. изисквания към управляващите системи на турбините;

4. изисквания към управляващите системи на термичните блокове;

5. изисквания към релейните защити и автоматики;

6. изисквания, налагани от Автоматизираната система за диспечерско управление (АСДУ) на ЕЕС;

7. изисквания, на които трябва да отговаря резервният източник за захранване на собствените нужди на електрическата централа;

8. изисквания към средствата за търговско измерване на електрическа енергия.

(5) Техническите изисквания по ал. 4 трябва да са съобразени с конкретните условия в мястото на присъединяване към електрическата мрежа и са задължителни за лицето, кандидатстващо за присъединяване.


Чл. 91. Режимите на работа и настройките на системите за управление и регулиране, мрежите за обмен на информация, релейните защити и автоматиките на територията на електрическата централа, участващи във и влияещи на сигурното, безопасното и ефективното функциониране на ЕЕС, се определят и задават от електроенергийното предприятие и са задължителни за електрическата централа.


Чл. 92. (1) Техническата информация по чл. 68, ал. 1, т. 3 трябва да включва следните основни данни:

1. ниво на напрежение;

2. място на присъединяване;

3. предполагаем график за производство на електрическа енергия (годишен, месечен, седмичен и дневен), когато се предвижда промяна в натоварването за различните периоди от време;

4. консумираната от мрежата електрическа мощност (активна и реактивна) по време на планово и аварийно спиране на агрегатите;

5. обща инсталирана мощност, мощност и вид енергиен източник за енергийните блокове.

(2) Според вида на първичните енергоносители информацията по чл. 68, ал. 1, т. 3 трябва да включва и следните данни:

1. за водни централи:

а) характеристики на горен изравнител - минимално и максимално ниво, минимален и максимален воден обем (за ВЕЦ с горен изравнител);

б) характеристики на долен изравнител - минимално и максимално ниво, минимален и максимален обем, време за запълване при различни режими и брой на агрегатите (за ВЕЦ с долен изравнител);

в) минимален и максимален дебит (за ВЕЦ на течащи води);

г) номинален воден пад;

д) номинален дебит;

2. за термични централи:

а) вид и проектна калоричност на използваното гориво;

б) специфичен разход на използвания вид гориво (по видове горива);

в) капацитет на складовете за горива по видове;

3. за газови централи:

а) капацитет на хранилището за газ;

б) минимално и максимално налягане на газ за работа на агрегата;

в) минимален и максимален дебит;

4. за вятърни централи:

а) минимална и максимална скорост на вятъра за работа на агрегата;

б) характеристика на изходната мощност във функция от скоростта на вятъра.

(3) За газови централи с комбиниран цикъл се представя поотделно информацията за газовата и термичната част според изискванията за съответните централи съгласно ал. 1.

(4) За електрически централи с други неконвенционални енергийни източници се представят данни, които са специфични за съответния енергиен източник.

(5) Информацията по чл. 68, ал. 1, т. 3 трябва да включва и следните проектни технически данни за основните съоръжения:

1. генератори - номинални параметри, P/Q диаграма, основни динамични параметри;

2. основни данни за възбудителната система, автоматичния регулатор на възбуждане и системния стабилизатор, за турбините и техните регулатори;

3. блокови и повишаващи трансформатори - номинална мощност, номинално напрежение, напрежение на късо съединение;

4. описание на средствата за компенсиране на реактивната мощност за електрическите централи с асинхронни генератори;

5. описание на собствените нужди;

6. присъединителни линии - вид, начин на изпълнение, изолация, сечение на фазовите проводници и мълниезащитното въже, дължина, електрически параметри.

(6) Преди извършване на присъединяването инвеститорът е длъжен своевременно да информира електроенергийното предприятие при промяна на данните по ал. 1-5.


Чл. 93. (1) Преди включване на електрическата централа в паралел с ЕЕС кандидатите за присъединяване като производители на електрическа енергия задължително представят следните основни данни:

1. потвърждаване или актуализиране на данните по чл. 92;

2. подробни технически данни от производителя на генераторите (номинални електрически параметри, реактанси, времеви константи, параметри за устойчивост);

3. заводски данни за блоковите трансформатори - номинална мощност, номинално напрежение, напрежение на късо съединение.

(2) Преди включване на електрическата централа в паралел с ЕЕС се представят следните данни за първичните енергоносители и турбини:

1. за водни централи:

а) минимална активна мощност и дебит по условия за кавитация на турбината;

б) минимално време за развъртане на агрегата и включване на генератора в паралел с ЕЕС;

в) максимални (разгонни) обороти на турбоагрегата;

г) минимална и максимална скорост на промяна на натоварването на турбината;

2. за термични централи:

а) описание на схемата на технологичния процес за подготовка на парата, блокова схема, параметри;

б) минимално време за включване на генератора в паралел с ЕЕС от студено състояние, от топло състояние, от горещо състояние;

в) минимална и максимална скорост на промяна на натоварването на турбината;

3. за газови централи:

а) минимално време за развъртане на агрегата и включване на генератора в паралел с ЕЕС;

б) минимална и максимална скорост на промяна на натоварването на турбината;

4. за газови централи с комбиниран цикъл се представя поотделно информацията за газовата и термичната част според изискванията за съответните централи по т. 1-3;

5. за електрически централи, използващи други неконвенционални енергийни източници, преди включване в паралел с ЕЕС се представят данни, които са специфични за съответния енергиен източник.

(3) Преди включване на електрическата централа в паралел с ЕЕС за основните електрически и енергийни съоръжения се представят следните данни:

1. за възбудителната система и автоматичния регулатор на възбуждане:

а) производител, принципна схема на възбудителната система и регулатора на възбуждане, включваща и резервната система за възбуждане, ако има такава;

б) блокова схема на регулатора на възбуждане, включително диапазон на промяна на параметрите, според блоковата схема;

в) блокова схема на системния стабилизатор и диапазон на промяна на параметрите;

2. за системата за регулиране на турбината:

а) производител и блокова схема на регулиращата система, включително диапазон на промяна на параметрите на регулиране;

б) мъртва зона на регулатора по честота, възможност за промяна на зоната на нечувствителност;

в) статизъм на регулирането по честота, възможност за промяна на статизма;

3. данни за собствените нужди на блоковете и за най-големите двигатели и други големи консуматори, захранвани от собствените нужди;

4. технически заводски данни за първичните съоръжения - силови трансформатори, прекъсвачи, измервателни трансформатори;

5. еднолинейна схема на централата, на която са обозначени местата на присъединяване на основното оборудване и първичните съоръжения;

6. блокова схема на организацията на релейната защита на територията на централата - въздействие, присъединяване към измервателните трансформатори, тип и производител на отделните видове релейни защити;

7. данни за предвидените по проект настройки на релейните защити на територията на централата в първични величини - импеданс, ток, напрежение, закъснение по време;

8. заводски данни за средствата, чрез които електрическата централа се включва в АСДУ, монтажни схеми и документ, потвърждаващ разрешението на ползваните честоти.


Чл. 94. В процеса на редовна експлоатация при предвиждане или възникване на промяна в техническите данни по чл. 92 и 93 присъединените производители на електрическа енергия трябва да представят на електроенергийното предприятие актуализирана информация в срок не по-късно от:

1. един месец преди осъществяването на проект за промяна;

2. три дни след възникването на промяна вследствие на авария или ремонт.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Електрическа мрежа" е електропреносната или електроразпределителната мрежа - собственост на електроенергийно предприятие.

2. "Електроенергийно предприятие" е юридическо лице, лицензирано да изпълнява дейност по пренос и/или разпределение на електрическа енергия.

3. "Потребител" е физическо или юридическо лице, което посредством съоръженията за присъединяване получава електрическа енергия от електрическата мрежа и я използва за собствени нужди.

4. "Обект" е определена съвкупност от терен, сгради, технологично оборудване, електрически съоръжения и консумиращи електрическа енергия уреди - собственост или в разпореждане на физическо или юридическо лице, който се нуждае от снабдяване с електрическа енергия.

5. "Съоръжения за присъединяване" са съвкупност от електропроводни линии, електрически уредби и друго електрическо оборудване, предназначени за пренасяне, преобразуване и доставка на електрическа енергия от електрическата мрежа до електрическите съоръжения на потребителя или от централата до електрическата мрежа.

6. "Граница на собственост на електрическите съоръжения" са точките в конструкцията на предназначените за пренос на електрическа енергия съоръжения в присъединявания обект или електрическа централа, към които са свързани съоръженията за присъединяване.

7. "Място на присъединяване към електрическата мрежа" е всяка от точките в конструкцията на електрическата мрежа - собственост на електроенергийно предприятие, към които са свързани съоръженията за присъединяване на един или повече потребители.

8. "Съоръжения в мястото на присъединяване" са съоръженията - собственост на електроенергийно предприятие и на собственика или ползвателя на присъединявания обект, съответно на независимия производител на електрическа енергия, разположени от двете страни на границата на собственост и в близост до нея.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 91, ал. 2 ЗЕЕЕ.


§ 3. (1) За потребители, които към момента на влизане в сила на ЗЕЕЕ са присъединени към електрическата мрежа, за предоставена мощност и категория на сигурност на захранване се приемат размерът на работната мощност и категорията на сигурност на захранване, указани в молбата за разрешение на мощност до съответния клон на "Национална електрическа компания" - ЕАД, или в договора за доставка на електрическа енергия.

(2) За потребители, които ползват части от присъединен обект, без да имат подадена молба за разрешение на мощност, размерът на работната мощност и категорията на сигурност на захранване се определят съгласно разпоредбите на глави I-2, II-2 и II-3 от действащия Правилник за устройство на електрическите уредби до приемане на наредбата по чл. 70, ал. 1, т. 1 ЗЕЕЕ, но сумарната мощност не може да надвишава общата заявена работна мощност за целия обект.


§ 4. Електроенергийното предприятие предлага договор за продажба в сроковете по § 6, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗЕЕЕ на потребителите, ползващи електрическа енергия за битови нужди без сключен договор, без да е необходимо подаване на заявление по чл. 40 от наредбата.


§ 5. (1) Лицата, които изграждат съоръжения за присъединяване на обекти при условията на § 13 от преходните и заключителните разпоредби на ЗЕЕЕ, сключват с енергийните предприятия договори за възмездно прехвърляне собствеността на тези съоръжения и обектите се захранват с електрическа енергия чрез договори за продажба с потребителите.

(2) В едномесечен срок от утвърждаването от ДКЕР на цените и тарифите за присъединяване лицата по ал. 1 и енергийните предприятия сключват договор за присъединяване на обектите с цена, определена въз основа на работната мощност за обекта и категорията на сигурност на захранване, посочени в молбата за мощност.


§ 6. (1) Електроенергийните предприятия изкупуват средствата за търговско измерване - собственост на потребителите, при условията на § 5, ал. 1 и 3 от преходните и заключителните разпоредби на ЗЕЕЕ, с изключение на случаите, когато:

1. не са вписани в Държавния регистър на одобрените средства за измерване;

2. метрологичните и техническите характеристики не съответстват на нормираните;

3. в срока за изкупуване по § 5, ал. 1 от преходните и заключителните разпоредби на ЗЕЕЕ електроенергийното предприятие монтира свои средства за търговско измерване с по-добри характеристики.

(2) В случаите по ал. 1, т. 1 и 2 подмяната на средствата за търговско измерване се извършва за сметка на електроенергийното предприятие.

(3) В случаите на констатиране на нарушения по чл. 164 и 165 ЗЕЕЕ при инсталирани средства за търговско измерване преди влизането в сила на този закон електроенергийното предприятие дава указания и определя срок не по-малък от един месец за изместването им за сметка на потребителя на подходящо място на границата на имота съгласно чл. 93, ал. 3 от същия закон.


§ 7. Разпоредбата на чл. 3, ал. 2 се прилага една година след влизането в сила на всички наредби по чл. 70 ЗЕЕЕ.


§ 8. Наредбата влиза в сила един месец след обнародването й в "Държавен вестник".


Приложение към чл. 15, ал. 1


(Отм. - ДВ, бр. 27 от 2002 г.)


Промени настройката на бисквитките