Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 21 от 26.II

НАРЕДБА № 145 ОТ 14 ЯНУАРИ 1999 Г. ЗА ЛИЦЕНЗИРАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ТЕХНИЧЕСКО ОБСЛУЖВАНЕ И РЕМОНТ НА АВИАЦИОННА ТЕХНИКА

 

НАРЕДБА № 145 ОТ 14 ЯНУАРИ 1999 Г. ЗА ЛИЦЕНЗИРАНЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ТЕХНИЧЕСКО ОБСЛУЖВАНЕ И РЕМОНТ НА АВИАЦИОННА ТЕХНИКА

Обн. ДВ. бр.8 от 29 Януари 1999г., изм. ДВ. бр.21 от 26 Февруари 2002г., отм. ДВ. бр.87 от 5 Октомври 2004г.

Отменена с § 3 от Преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 145 от 11 август 2004 г. за условията и реда за издаване на лицензи на организации за техническо обслужване и ремонт на авиационна техника – ДВ, бр. 87 от 5 октомври 2004 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят изискванията, условията и редът за лицензиране на физически и юридически лица, изпълняващи техническо обслужване и ремонт на граждански въздухоплавателни средства и техни компоненти.

(2) Изискванията на наредбата не се прилагат за техническо обслужване на въздухоплавателни средства, чиято максимална излетна маса не превишава 850 кг.


Чл. 2. (1) Въздухоплавателно средство може да бъде допуснато до полет само ако притежава удостоверение за допускане до експлоатация, издадено от лицензирано по реда на тази наредба физическо или юридическо лице, наричано по-нататък "организация".

(2) Организацията може да извършва техническо обслужване и да удостоверява допускане до експлоатация на въздухоплавателно средство или компонент в следните случаи:

1. ако е лицензирана в съответствие с изискванията на тази наредба;

2. ако е призната в съответствие с чл. 3, ал. 4.

(3) Лицензиране по тази наредба не е необходимо за изпълнение на предполетен преглед.

(4) Организацията за техническо обслужване на авиационна техника може да бъде лицензирана за дейност по техническо обслужване на отделен компонент (компоненти) на въздухоплавателно средство или на въздухоплавателното средство като цяло, или за каквато и да е комбинация от горепосочените дейности.


Чл. 3. (1) Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА) издава лиценз на организацията за техническо обслужване.

(2) По реда на тази наредба могат да се лицензират и организации, разположени изцяло или частично извън територията на Република България.

(3) Преценката за необходимостта от лицензирането по предходната алинея се извършва от Гражданската въздухоплавателна администрация.

(4) Организации, разположени извън Република България, могат да бъдат признати след преценка от ГВА, че съществува необходимост от такова признаване при условия, осигуряващи стандарт на безопасност, съответстващ на изискванията на тази наредба.

(5) Гражданската въздухоплавателна администрация води регистър на лицензираните и признатите организации за техническо обслужване и ремонт.


Раздел II.
Лицензиране

Чл. 4. (1) За издаване или изменение на лиценз организацията представя в ГВА писмено заявление по образец (приложение № 1), придружено от:

1. (изм. - ДВ, бр. 21 от 2002 г.) заверено копие на съдебно решение за вписване в търговския регистър, удостоверение за последното му актуално състояние и декларация, че кандидатът не е обявен в несъстоятелност;

2. заверена справка за назначения по трудов договор персонал;

3. описание на организацията съгласно приложение № 2 или изменение в съществуващото описание.

(2) Заявлението се разглежда от ГВА в едномесечен срок от датата на подаването му.

(3) Изричният или мълчалив отказ от издаване на лиценз подлежи на обжалване по административен ред.


Чл. 5. Лиценз на организация за техническо обслужване и ремонт и приложението към него се издават по образец (приложение № 3).


Чл. 6. (1) На една организация може да бъде издаден лиценз, който може да включва както един, така и повече класове и категории със съответните ограничения, указани в приложение № 1.

(2) В рамките на класовете и категориите на лиценза обхватът на дейностите, включен в описанието на организацията за техническо обслужване, определя точните граници на този лиценз. Между класовете и категориите на лиценза и обхвата на дейностите на организацията трябва да има съответствие.

(3) Класирането в категория А означава, че лицензираната организация може да извършва техническо обслужване на въздухоплавателни средства и който и да е компонент (включително двигатели и спомагателни енергийни агрегати (СЕА) само когато такива компоненти са монтирани на въздухоплавателното средство. Частта за ограничения трябва да описва максималните ограничения на такова техническо обслужване.

(4) Класирането в категория B означава, че лицензираната организация може да извършва техническо обслужване на демонтиран двигател/СЕА и компоненти на двигател/СЕА само когато такива компоненти са монтирани на двигателя/СЕА. Частта за ограничения трябва да описва максималните ограничения на такова техническо обслужване (ТО). Лицензираната организация, класирана в категория В, може да извършва ТО на монтиран двигател по време на базово и линейно обслужване в случай, че това е предмет на специална процедура за контрол като част от описанието на организацията за техническо обслужване, утвърдено от ГВА.

(5) Класирането в категория С означава, че лицензираната организация може да извършва техническо обслужване на демонтирани компоненти (с изключение на двигатели и СЕА), предназначени за монтиране на самолет или двигател/СЕА. Частта за ограничения трябва да описва максималните ограничения на такова техническо обслужване. Лицензираната организация, класирана в категория С, може да извършва техническо обслужване на монтиран компонент по време на базово и линейно обслужване или в работно помещение за техническо обслужване на двигател/СЕА в случай, че това е предмет на специална процедура за контрол като част от описанието на организацията, утвърдено от ГВА.

(6) Класирането в категория D е самостоятелно и не се отнася непременно до определено ВС, двигател или друг компонент. Класирането D1-безразрушителен контрол, е необходимо само за лицензирана организация, която извършва безразрушителен контрол като отделна операция за друга организация. Лицензирана организация, класирана в категория А, В или С, може да извършва безразрушителен контрол на продуктите, които обслужва, при условие, че описанието на организацията съдържа процедури за безразрушителен контрол, без да е необходимо класиране в категория D1.

(7) Категория А е разделена на базово и линейно техническо обслужване. Лицензираната организация може да има лиценз за което и да е от двете-базово или линейно техническо обслужване, или и за двете.

(8) Когато се използва прекалено дълъг списък на одобрените дейности, в който може да се налагат чести изменения, те се въвеждат в съответствие с процедура като част от описанието на организацията за техническо обслужване, утвърдено от ГВА.


Чл. 7. (1) Лицензираната по тази наредба организация може да извършва техническо обслужване на въздухоплавателни средства и/или компоненти на въздухоплавателни средства, за които е лицензирана, на места, чиито адреси са указани в лиценза.

(2) Лицензираната организация може да възлага извършването на дейностите по техническо обслужване на ВС и техните компоненти и на други организации при условие, че същите са под контрола на системата за качеството на лицензираната организация и удостоверението за допускане до експлоатация се издава от лицензираната организация. Описанието на лицензираната организация трябва да съдържа списък на такива организации.

(3) Лицензираната организация може да извършва техническо обслужване на въздухоплавателни средства и на всяко място при възникване на необходимост, произтичаща или от неизправност на въздухоплавателно средство, или от необходимост временно да се извършва оперативно техническо обслужване. Такова техническо обслужване трябва да се извършва в съответствие с процедура като част от описанието на организацията за техническо обслужване, утвърдено от ГВА.

(4) Лицензираната организация може да извършва техническо обслужване на въздухоплавателни средства на място, посочено като място за оперативно техническо обслужване, където е осигурено изпълнението на такова техническо обслужване в малък обем само в случай, че описанието разрешава такава дейност и съдържа списък на такива места.

(5) Лицензираната организация издава удостоверения за допускане до експлоатация в случаите, описани в ал. от 1 до 4, след завършване на техническото обслужване.


Чл. 8. Организация може да извършва техническо обслужване на въздухоплавателни средства и/или компоненти, за които е лицензирана, само в случай, че са налице всички необходими съоръжения, оборудване, инструменти, материали, техническа документация (одобрени данни) и персонал, удостоверяващ техническото обслужване.


Чл. 9. (1) Лицензът за техническо обслужване на ВС и техните компоненти се издава първоначално за срок от 1 г. Следващите лицензи се издават за срок до 2 г.

(2) Поддържането на валидността на лиценза след издаването му се определя от следните условия:

1. дейността на лицензираната организация продължава да съответства на тази наредба;

2. да се предоставя достъп на ГВА до лицензираната организация за преценка непрекъснатостта на съответствие на дейностите є с тази наредба.


Чл. 10. Гражданската въздухоплавателна администрация може да освободи по изключение лицензирана организация от някое от изискванията на тази наредба, ако прецени, че съществува основателна причина за това. Необходимото условие за това е да се постигне съответствие с всички допълнителни изисквания, които ГВА утвърди за осигуряване на равностойна безопасност в конкретния случай.


Чл. 11. (1) Лицензът може да бъде отнет или да бъде отказано издаването на нов лиценз, както и действието му да бъде спряно изцяло или частично за определен период в случай, че се установят нарушения на изискванията на тази наредба.

(2) В случаите по предходната алинея ГВА уведомява писмено притежателя най-малко 30 дни предварително. В границите на този срок организацията може да представи своите писмени обяснения за разглеждане от ГВА.

(3) Гражданската въздухоплавателна администрация може временно да спре действието на лиценза частично или напълно без предварително уведомяване до завършване на процедурата по ал. 2, ако констатира, че безопасността на полетите е застрашена.


Раздел III.
Изисквания към организацията

Чл. 12. (1) Организацията трябва да притежава съоръжения за изпълнение на целия обем планирани работи, осигуряващи и защита от неблагоприятно въздействие на атмосферните условия. Специализираните работилници, лаборатории и други участъци трябва да са отделени по подходящ начин.

(2) Организацията осигурява достатъчно обзаведени офиси за управление на планираните работи, включително за управлението на качеството, планирането на техническото обслужване и за техническата документация.

(3) Организацията осигурява подходящи от гледна точка на околната среда условия на работните места за изпълнение на определените работи. Трябва да бъдат спазени и специалните изисквания към околната среда на работното място, ако такива съществуват.

(4) Организацията осигурява складови помещения и условия за правилно съхранение на компонентите на ВС, оборудването, инструментите и разходните материали и разделяне на годните от негодни компоненти.


Чл. 13. (1) Лицензираната организация определя лицата, които носят отговорност за съответствието на тази организация с изискванията на наредбата и са пряко отговорни пред ръководителя на организацията. Тези лица трябва да притежават необходимата квалификация, знания и опит, приемливи за ГВА.

(2) Лицензираната по тази наредба организация трябва да назначи достатъчно персонал за планиране, извършване, ръководене и контролиране на работите в съответствие с лиценза.

(3) Компетентността на персонала, зает с техническо обслужване на авиационната техника, се определя в съответствие с процедура и стандарт, утвърдени от ГВА.

(4) Освен на изискванията по предходната алинея персоналът, удостоверяващ техническо обслужване, трябва да отговаря на квалификационните изисквания на наредбата за освидетелстване на авиационния персонал от гражданската авиация и да премине първоначално и текущо обучение в съответствие с програми, утвърдени от ГВА.


Чл. 14. (1) Лицензираната по тази наредба организация води и поддържа отчетна документация за персонала, удостоверяващ техническото обслужване.

(2) Организацията издава документ за правоспособност на персонала, удостоверяващ техническо обслужване, указващ конкретния вид работи, за които е допуснат.


Чл. 15. (1) Лицензираната организация трябва да притежава необходимото оборудване, инструменти и материали за извършване на техническото обслужване.

(2) Инструментите и оборудването трябва да бъдат метрологично контролирани и калибрирани, когато това е необходимо, в съответствие с процедура, утвърдена от ГВА, за да се осигури тяхната годност и точност. За извършените проверки и калибровки и за използваните за това стандарти организацията води и съхранява съответната отчетна документация.


Чл. 16. (1) Лицензираната организация трябва да притежава и използва необходимата техническа документация (одобрени данни), приложима за извършването на техническо обслужване, включително при извършването на модификации и поправки.

(2) Техническата документация включва:

1. директиви по летателна годност и изисквания на ГВА;

2. директиви по летателна годност и изисквания от упълномощения орган по гражданска авиация на страната производител;

3. документация, издадена от организации, одобрени от съответните авиационни власти, която включва:

а) регламент за техническо обслужване;

б) технически описания, ръководства и инструкции по техническо обслужване на въздухоплавателното средство, двигатели, СЕА, системи, компоненти;

в) фидерни и монтажни схеми;

г) ръководства по ремонта;

д) албуми на основните съчленения;

е) илюстровани каталози на изделията, възлите, частите и др. на въздухоплавателното средство, двигателите, СЕА, системите, оборудването;

ж) пълен комплект бюлетини на производителя;

з) други.

(3) Въздухоплавателните средства се експлоатират по регламенти за техническо обслужване и ресурсни инструкции, утвърдени от ГВА.

(4) Лицензираната организация може да изменя инструкциите по техническо обслужване само в съответствие с процедура, указана в описанието, ако докаже, че измененията водят до равностойни или подобрени стандарти по техническо обслужване и при условие, че са съгласувани с производителя.

(5) Организацията трябва да осигури достъп на персонала по техническо обслужване до техническата документация.

(6) Лицензираната по тази наредба организация трябва да осигури поддържането на актуална техническа документация. В случай, че документацията е предоставена от оператор, лицензираната организация трябва да има писмено потвърждение от него, че всички одобрени данни са актуализирани.


Чл. 17. (1) Лицензираната организация трябва да докладва на ГВА и на производителя за всяко констатирано от нея състояние на въздухоплавателно средство или компонент, което би могло да застраши безопасността на полетите (опасен дефект).

(2) Когато лицензираната по тази наредба организация е наета по договор от лицензиран оператор да извършва техническо обслужване, организацията трябва да докладва за състоянието по ал. 1 на оператора.

(3) Докладите трябва да се изготвят в практически най-краткия възможен срок, но не по-късно от три дни от констатиране на дефекта.


Чл. 18. (1) Лицензираната по тази наредба организация трябва да създаде процедури за осигуряване изпълнението на техническото обслужване и за гарантиране съответствието с всички изисквания на тази наредба, включени в описанието на организацията и утвърдени от ГВА.

(2) Лицензираната организация трябва да създаде независима система за управление на качеството и за наблюдение на съответствието с процедурите за правилно изпълнение на техническото обслужване и поддържане на летателна годност на въздухоплавателните средства и техните компоненти. В малките организации с обща численост на персонала до 10 души надзорът от системата за управление на качеството може да се изпълнява по договор от друга лицензирана по тази наредба организация или от лице с доказан опит по надзора, приемливо за ГВА. Наблюдението за съответствие трябва да включва система за обратна връзка с лицето или лицата, указани в чл. 13, ал. 1, и в крайна сметка с ръководителя за осигуряване при необходимост на коригиращи действия. Системата за управление на качеството трябва да бъде утвърдена от ГВА.


Чл. 19. (1) Описанието на организацията за техническо обслужване по чл. 4, ал. 1, т. 3 включва:

1. декларация, подписана от ръководителя и потвърждаваща, че описанието на организацията по техническо обслужване на авиационната техника и всички свързани с него процедури, ръководства, инструкции, правилници и др. определят съответствието на организацията с тази наредба и че същите ще се изпълняват постоянно;

2. длъжностите и имената на лицата от ръководния персонал, приемливи за ГВА;

3. задълженията и отговорностите на ръководния персонал, указан в т. 2;

4. организационна структура, отразяваща отговорностите на ръководния персонал;

5. списък на персонала, удостоверяващ техническо обслужване;

6. общо описание на човешките ресурси на организацията;

7. общо описание на съоръженията, разположени на всеки адрес, отбелязан в лиценза на организацията;

8. описание на обхвата на дейностите на лицензираната организация в съответствие с обхвата на лиценза;

9. процедура за уведомяване в съответствие с чл. 20 за измененията в организацията;

10. процедура за внасяне на изменения в описанието на организацията;

11. процедурите и системата за управление на качеството, изискващи се съгласно чл. 7, 8, 12-19 вкл., 21 и 22;

12. списък на операторите, на чиито въздухоплавателни средства организацията извършва техническо обслужване;

13. списък на организациите съгласно чл. 7, ал. 2;

14. списък на местата за оперативно обслужване съгласно чл. 7, ал. 4;

15. списък на лицензираните по тази наредба организации, с които организацията има сключени договори (ако има такива).

(2) Информацията по т. 5 и от 11 до 15 включително, оставайки част от описанието на организацията, може да бъде представена и съхранявана като отделни документи или на отделни електронни носители при условие, че в описанието на организацията това е указано.

(3) Описанието на организацията и всички следващи изменения трябва да бъдат утвърдени от ГВА.


Чл. 20. (1) При необходимост от промяна в името на организацията, в адресите на организацията, смяна на ръководителя, смяна на лица от ръководния персонал, изменения в съоръженията, оборудването, инструментите, материалите, процедурите, обхвата на дейностите и персонала, удостоверяващ техническото обслужване, които биха могли да доведат до изменения в лиценза, лицензираната организация предварително уведомява писмено ГВА.

(2) Гражданската въздухоплавателна администрация преценява спазването на съответствието с тази наредба и променя, ако е необходимо, лиценза.

(3) Организацията е длъжна да уведоми ГВА в 10-дневен срок за изменения в персонала, които не са били предвидени предварително.

(4) Гражданската въздухоплавателна администрация указва условията, при които лицензираната организация може да продължи да изпълнява дейността си при настъпилите изменения, или преценява, че действието на лиценза може да бъде прекратено.


Раздел IV.
Удостоверяване на техническото обслужване

Чл. 21. (1) Допуснатият от лицензираната по тази наредба организация персонал издава удостоверение за допускане до експлоатация на въздухоплавателно средство/компонент при условие, че изискващото се техническо обслужване е извършено в съответствие с техническата документация и процедурите от описанието.

(2) Компонент, чието техническо обслужване е било извършено, когато е бил свален от въздухоплавателното средство, изисква издаване на удостоверение за допускане до експлоатация (или еквивалентен документ-JAA форма 1, паспорт и др.), удостоверяващо това техническо обслужване, и удостоверение за допускане до експлоатация по отношение на това, че е правилно монтиран на въздухоплавателното средство.

(3) Удостоверението за допускане до експлоатация трябва да съдържа основните данни за извършеното техническо обслужване, датата, на която това обслужване е завършено, номера на удостоверението, номера на лиценза на организацията и номера на документа за правоспособност на персонала, удостоверяващ техническото обслужване и издал удостоверението.


Чл. 22. (1) За всички извършени работи по техническото обслужване на авиационната техника се водят записи.

(2) Копие от всяко удостоверение за допускане до експлоатация се предоставя на оператора на въздухоплавателното средство. В случай на извършване на ремонт/модификация към копието на удостоверението за допускане до експлоатация трябва да се прилага и техническата документация (одобрени данни), използвана при изпълнението на ремонта/модификацията (скици, чертежи, технологии и др.).

(3) Екземпляри от всички водени записи по техническото обслужване на авиационната техника и всички свързани с тях одобрени данни се съхраняват в течение на две години от датата на издаденото от нея удостоверение за допускане до експлоатация на въздухоплавателното средство или компонента.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "ръководител" е лице, което носи цялата отговорност за това, че техническото обслужване, изисквано от оператора на въздухоплавателното средство, може да бъде финансирано и извършвано съгласно стандартите, изисквани от ГВА. Ръководителят може да делегира отговорностите писмено на друго лице от организацията, което се смята ръководител за целта на наредбата;

2. "компонент на въздухоплавателно средство" е която и да е част от въздухоплавателно средство, включително силова установка или спомагателно/аварийно оборудване на въздухоплавателното средство;

3. "авиационна техника" е въздухоплавателно средство или компонент на въздухоплавателно средство;

4. "одобрен стандарт" е производствен/конструкторски/за техническо обслужване/за контрол на качеството, одобрен от ГВА;

5. "одобрени данни" са всяка информация, необходима за поддържане на въздухоплавателното средство чрез техническо обслужване в такова състояние, че летателната му годност или годността на допълнителното и аварийно оборудване на въздухоплавателното средство да бъде осигурена;

6. "персонал, удостоверяващ техническо обслужване" е персоналът, допуснат от лицензираната организация в съответствие с процедура, утвърдена от ГВА, да удостоверява техническо обслужване на въздухоплавателни средства или компоненти на въздухоплавателни средства за допускане до експлоатация;

7. "преглед" е проверка на въздухоплавателно средство/компонент с цел определяне на съответствието му с одобрен стандарт;

8. "техническо обслужване" е ремонт, поправка, преглед, замяна, модификация или отстраняване на дефект на въздухоплавателно средство/компонент;

9. "модификация" е изменение във въздухоплавателно средство/ компонент в съответствие с одобрен стандарт;

10. "ремонт" е възстановяване на въздухоплавателно средство/ компонент чрез преглед и замяна в съответствие с одобрен стандарт с цел да се продължи експлоатационният му ресурс;

11. "предполетен преглед" е преглед, извършван преди полет с цел да се установи дали въздухоплавателното средство е подготвено за планирания полет. Предполетният преглед не включва отстраняване на дефекти;

12. "поправка" е възстановяване на въздухоплавателното средство/компонент до състояние на годност в съответствие с одобрен стандарт;

13. "приемливи за ГВА лица" са лицата от организациите за техническо обслужване и ремонт, изискванията за чиято квалификация, знания и опит са включени в утвърденото от ГВА описание на организацията.


§ 2. В случаите, когато за прилагането на тази наредба се извършват проверки извън територията на София или в чужбина, организацията заплаща на ГВА допълнителните разходи за проверките.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Тази наредба се издава на основание чл. 16а, т. 7, чл. 25, ал. 1 и 2 и § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за гражданското въздухоплаване (обн., ДВ, бр. 94 от 1972 г.; изм., бр. 30 от 1990 г., бр. 16 от 1997 г. и бр. 85 от 1998 г.).


§ 4. От 1 януари 2000 г. удостоверение за допускане до експлоатация на въздухоплавателни средства и компоненти могат да се издават само от лицензирани или признати по реда на тази наредба организации.


§ 5. (1) Лицата, извършващи дейност по техническо обслужване и ремонт на авиационна техника по досегашния ред, запазват правата си до изтичане на срока на действие на лиценза им.

(2) Лицензите, издадени по досегашния ред, могат да бъдат продължавани не по-късно от 1 януари 2000 г.


§ 6. Тази наредба влиза в сила от 1 март 1999 г.


Приложение № 1 към чл. 4, ал. 1



  Заявление  първоначално
  за  продължаване
  лицензиране валидността
     изменение
1. Наименование на заявителя:  
2. Адреси, за които се иска  
  издаване на сертификат:  
3. Обхват на дейностите, за  
  които се иска издаване  
  на сертификат:  
  (попълва се обхват на  
  дейностите на  
  заявлението)  
4. Прилагам следните  
  документи:  
5. Длъжност и име на ръко-  
  водителя на организацията:  
6. Подпис на ръководителя  
  на организацията:  
7. Място  
8. Дата  
Заявление за лицензиране-обхват
на дейностите
 
Клас Категория Огра- Базово Линейно
    ниче- (перио- (опера-
    ния дично) тивно)
ВС А1 Самолети      
  над 5700 кг      
  А2 Самолети      
  5700 кг и      
  по-леки      
  А3 Хеликоптери      
Двига- В1 Турбинни      
тели В2 Бутални      
  В3 СЕА      
 

(APU, ВСУ)

     
Други С1 Кондициони-  
компо- ране и  
ненти височинна  
освен система  
двига- С2 Автопилот  
тел или С3 Свърз. и нав.  
СЕА об-не  
  С4 Врати-  
  люкове  
  С5 Електро-  
  захранване  
  С6 КБО  
  С7 Двигател/  
  СЕА  
  С8 Системи за  
  управление  
  С9 Горивна  
  система  
  С10 Хеликоптер-  
  ротори  
  С11 Хел-р-транс-  
  мисии  
  С12 Хидравлична  
  с-ма  
  С13 Прибори  
  С14 Колесник  
  С15 Кислородна  
  система  
  С16 Витла  
  С17 Пневматична  
  с-ма  
  С18 Предпазване  
  от лед /дъжд/  
  пожар  
  С19 Остъкление  
  С20 Силова  
  конструкция  
Специа- D1 Безразруши- Посочва се конкретна
лизира- телен кон- дейност или група
ни дей- трол (NDI) дейности
ности Други  


Забележка. В графата "ограничения" се попълва:

-за самолети, хеликоптери, двигатели, СЕА-типът на авиационната техника и видът на техническото об-

служване, което организацията ще извършва;

-за компонентите-за кой тип ВС се отнася и видът на техническото обслужване. Възможно е цитиране на списъка на одобрените дейности в описанието на организацията.


Приложение № 2 към чл. 4, ал. 1



Съдържание на описанието на организация за
техническото обслужване на авиационната
техника
 
  Част 1. Управление
1.1. Декларация на ръководителя на организацията
1.2. Ръководен персонал
1.3. Задължения и отговорности на ръководния
  персонал
1.4. Организационна структура на организацията
1.5. Списък на персонала, удостоверяващ ТО
  Забележка. Може да бъде цитиран отделен документ.
1.6. Човешки ресурси
1.7. Общо описание на сградите и съоръженията на
  всеки адрес, който се очаква да бъде одобрен
1.8. Очакван обхват на дейностите на организация-
  та за ТО
1.9. Процедура за уведомяване на ГВА за промени в
  дейността на организацията/сертификата/место-
  положението/персонала
1.10. Процедури за въвеждане изменение в описание-
  то на организацията
  Част 2. Техническо обслужване
2.1. Доставчици и подизпълнители
2.2. Приемане/контрол на авиационни компоненти
  и материали от външни доставчици
2.3. Съхранение, поставяне на етикети и допускане
  до ТО на авиационни компоненти и материали
2.4. Получаване на инструменти и оборудване
2.5. Метрологичен контрол на инструменти
  и оборудване
2.6. Използване на инструментите и оборудването
  от личния състав (включително взаимозаме-
  няеми инструменти)
2.7. Изисквания за чистота на помещенията за
  техническо обслужване
2.8. Техническа документация, използвана при
  техническото обслужване, и съответствието є с
  документацията и измененията на производи-
  телите на въздухоплавателните средства/авиа-
  ционни компоненти. Актуализиране
  и достъп на персонала до нея
2.9. Процедура за ремонт
2.10. Прилагане на програмата за техническо
  обслужване
2.11. Процедура за директивите за летателна годност
2.12. Процедура за незадължителните модификации
2.13. Документация за техническото обслужване,
  използване и попълване
2.14. Водене на технически записи
2.15. Отстраняване на дефекти по време на базово
  техническо обслужване



2.16. Процедура за допускане до експлоатация
2.17. Записи за оператори на ВС
2.18. Докладване на дефекти на
  ГВА/Оператора/Производителя
2.19. Връщане на дефектни компоненти в склада
2.20. Изпращане на дефектни компоненти на външни
  организации
2.21. Контрол на компютърните системи за техничес-
  ки записи
2.22. Специфични процедури за техническо обслуж-
  ване, като:
  процедури за пускане и изпробване
  на двигатели;
  процедури за проверка на херметичността на
  кабината на ВС;
  процедури за буксиране;
  процедури за ролиране;
  други
  Част Л 2. Допълнителни процедури по
  линейно техническо обслужване
Л 2.1. Линейно техническо обслужване (ЛТО)-
  въведение
Л 2.2. Контрол при ЛТО на самолетните компонен-
  ти, инструменти, оборудване и т.н.
Л 2.3. Процедури на ЛТО, отнасящи се до обслуж-
  ването /зареждането с гориво/противо-
  обледенителна обработка и др.
Л 2.4. Kонтрол на дефекти и повтарящи се
  дефекти при ЛТО
Л 2.5. Попълване на технически борден дневник
Л 2.6. Наемане и вземане на части от пул
Л 2.7. Връщане на дефектни части, свалени от
  въздухоплавателното средство
  Част 3. Управление на качеството
3.1. Процедури за надзор по качеството на
  организацията
3.2. Надзор по качеството на летателни апарати
3.3. Процедура за коригиращите действия при
  надзор по качеството
3.4. Квалификация и обучение на персонала,
  удостоверяващ техническо обслужване
3.5. Записи за удостоверяващия персонал
3.6. Персонал за надзор по качеството
3.7. Квалификация на инспектори
3.8. Квалификация на техници
3.9. Отлагане на операции по техническо обслуж-
  ване на ВС или на авиационен компонент



3.10. Разрешения за отклонение от процедури
  на организацията
3.11. Специални дейности, като безразрушителен
  контрол, заваряване и т.н.
3.12. Контрол на работни групи на
  производителите
  Част 4. Оператори
4.1. Договори с оператори
4.2. Процедури и документация за оператори
  Част 5. Приложения
5.1. Образци на документи
5.2. Списък на базите за линейно техническо
  обслужване
5.3. Списък на операторите, чиито въздухоплава-
  телни средства се обслужват
5.4. Списък на организациите под контрола на
  лицензираната организация
5.5. Списък на лицензирани или признати органи-
  зации за техническо обслужване съгласно
  наредбата, с които е сключен договор


Забележка. Допуска се включването на допълнителни точки в съдържанието.


Приложение № 3 към чл. 5



ЛИЦЕНЗ ЗА ПРАВОСПОСОБНОСТ
CERTIFICATE OF APPROVAL
 
№.................................................................................................................................................................................................................................
 
Този лиценз се издава на
This Certificate is issued to
(име на организацията)
чийто бизнес адрес е:
whose bussines address is:
(адреси на организацията)
 
след установяване, че организацията отговаря на-
пълно на изискванията на съответните нормативни
документи в областта на Гражданската авиация в Ре-
публика България по отношение на лицензиране на
организации, с което се оторизира като организация
за техническо обслужване и ремонт на въздухоплава-
телни средства, двигатели, СЕА и компоненти на
въздухоплавателни средства на Гражданската авиация
с допуски, ограничения и валидност, както са опи-
сани в приложението към този лиценз и при следните
upon finding that its organization complies in all
respects with the applicable Bulgarian Civil Aviation
Regulations relating to the establishment of an
approved organization and is authorized to operate as
a organization for maintenanse and repairs of civil
aeronautical products with the ratings, limitations
and period of validity as described in the Annex to
this Certificate and with the following
Условия:
Conditions:
Разрешенията са ограничени до операциите и практиките,
както са прецизирани в одобреното описание на
организацията за техническо обслужване;
The approval is limited to the operations and practices
as specified in organization's Approved Maintenance
Exposition;
Този лиценз остава в сила, докато организацията
удовлетворява изискванията, поставени при издаването
му, освен ако той не бъде предварително отнет или
изменен.
The Certificate shall be in force so far as the
organization satisfies the requirements applied for its
issue or unless previously canceled, suspended, revoked
or varied.
Дата на издаване: Длъжност, подпис:
Date issued: Title, signature:
   
ПРИЛОЖЕНИЕ
към лиценз № ....................................................................................................................................................................................................................
ANNEX to the Certificate of Approval Nо ......................................................................................................................................................................................
 
Клас Категория Ограничения
Class Rating Limitation
     
     
     
  ВАЛИДНОСТ  
  VALIDATION  
     
Валиден Дата на Подпис
до заверка и печат
Valid until Date Signature
    and Stamp


Промени настройката на бисквитките