Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 9 от 25.I

НАРЕДБА ЗА РЕДА И МЕТОДИКАТА ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ РЕЗЕРВИ

 

НАРЕДБА ЗА РЕДА И МЕТОДИКАТА ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА ЗАСТРАХОВАТЕЛНИТЕ РЕЗЕРВИ

Обн. ДВ. бр.13 от 3 Февруари 1998г., изм. ДВ. бр.17 от 23 Февруари 2001г., изм. ДВ. бр.9 от 25 Януари 2002г., отм. ДВ. бр.10 от 4 Февруари 2003г.

Отменена с § 2 от заключителните разпоредби на Постановление № 13 на Министерския съвет от 24 януари 2003 г. за приемане на Наредба за собствените средства и границата на платежоспособност на застрахователите и здравноосигурителните дружества и на Наредба за реда и методиката за образуване на застрахователните и здравноосигурителните резерви - ДВ, бр. 10 от 4 февруари 2003 г., в сила от 1 януари 2003 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат редът и методиката за образуване на застрахователните резерви.


Чл. 2. Застрахователните резерви представляват гаранция за изпълнение на задълженията на застрахователя към застрахованите по влезли в сила застрахователни договори.


Чл. 3. (1) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Застрахователят образува застрахователните резерви по методи, които е длъжен да представи пред Агенцията за застрахователен надзор заедно с годишния счетоводен отчет.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Възприетият метод не може да се променя освен по обективни причини. Промяна се извършва след приключване на финансовата година с предварително разрешение от Агенцията за застрахователен надзор.


Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Застраховател, получил разрешение за извършване на застрахователна дейност по раздел I от списъка-приложение към чл. 6, ал. 2 от Закона за застраховането, е длъжен да създаде застрахователни резерви, както следва:

1. запасен фонд;

2. математически резерв (премийни резерви по застраховка "Живот");

3. капитализирана стойност на пенсиите;

4. резерви за предстоящи плащания;

5. пренос-премиен резерв;

6. (изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) други резерви по наредбата, одобрени от Агенцията за застрахователен надзор.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Застраховател, получил разрешение за извършване на застрахователна дейност по раздел II от списъка-приложение към чл. 6, ал. 2 от Закона за застраховането, е длъжен да създаде застрахователни резерви, както следва:

1. запасен фонд;

2. резерв за предстоящи (висящи) плащания;

3. пренос-премиен резерв;

4. други резерви по наредбата, одобрени от Агенцията за застрахователен надзор.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) За получаване на разрешение за създаване на резерви по ал. 1, т. 6 и по ал. 2, т. 4 застрахователят представя пред Агенцията за застрахователен надзор общите и специалните условия на застраховката, застрахователно-техническия план и съответния метод, в т.ч. и актюерския, за изчисляване на резерва.


Чл. 5. Застрахователните резерви се изчисляват по всеки вид застраховка, за която е получено разрешение за застрахователна дейност, като частта на презастрахователите не се приспада.


Чл. 6. (1) Когато задълженията по застрахователните договори са в чуждестранна валута, застрахователните резерви се създават в същата валута и се преизчисляват в левове по фиксинга на Българската народна банка към датата на създаването им.

(2) Застрахователните резерви по ал. 1 се покриват с активи, придобити на територията на Република България.


Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Застрахователят изготвя справки за състоянието на застрахователните резерви по образци, утвърдени от Агенцията за застрахователен надзор, и ги прилага към годишния счетоводен отчет, който представя в Агенцията за застрахователен надзор.


Раздел II.
Застрахователни резерви и методика за образуването им

Чл. 8. (1) Запасният фонд е резерв, предназначен за покриване на очаквани неблагоприятни отклонения в плащанията на застрахователя по извършваните от него застраховки.

(2) Средствата от запасния фонд се използват в случаите, когато застрахователят изплаща обезщетения за имуществени и неимуществени вреди и застрахователни суми при смърт и злополука, които не се покриват от събраните нето - премии.

(3) Запасният фонд се образува за сметка на положителния технически резултат по извършваните застраховки.

(4) Техническият резултат е разликата между сумата на получените премии по извършваното застраховане и активно презастраховане, увеличена с освободените резерви за пренос-премии и предстоящи (висящи) плащания от минали години, частта от обезщетенията, получени от презастраховане, и получените комисиони от презастрахователи по пасивно презастраховане и сумата на изплатените обезщетения по извършваното застраховане и активно презастраховане, увеличени със заделените резерви за пренос-премии и предстоящи (висящи) плащания за следващата отчетна година, отстъпените премии на презастрахователите, освободените резерви на презастрахователите за пасивно презастраховане и изплатените възнаграждения на застрахователните посредници и на застрахователните помощници (агенти).

(5) Общият размер на запасния фонд не може да надвишава размера на начислените премии през финансовата година, както следва:

1. по застраховка на атомните рискове, застраховка "Гражданска отговорност" срещу замърсяване на околната среда и застраховка на риска "Земетресение" - 500 на сто;

2. по застраховките на самолети и плавателни съдове и по застраховка на земеделски култури срещу риск "Градушка" - 400 на сто;

3. по застраховка "Гражданска отговорност" на собствениците и водачите на моторни превозни средства - 300 на сто;

4. по всички останали застраховки и включени в отговорността на застрахователя рискове - 200 на сто.

(6) Запасният фонд може да се попълва и с част от печалбата по решение на съответния орган на управление на застрахователя.


Чл. 9. (1) Пренос-премийният резерв включва част от постъпилите премии през отчетния период, намалени с калкулираните аквизиционни разноски, отнасящи се за времето между края на отчетния период и датата на следващ падеж на премията или края на застрахователния договор.

(2) Размерът на резерва по ал. 1 се изчислява по един от следните методи:

1. на точната дата - пресмята (изчислява) се частта от премията за следващата година (за оставащия брой дни) до изтичане на срока на договора в съотношение с броя на дните на една календарна година;

2. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) на глобално пресметнати части - Агенцията за застрахователен надзор определя процент от всички премии, които се заделят за неизтеклите срокове на застраховките;

3. на частично пресмятане - приема се, че всяка премия е платена в средата на месеца и се пресмята пропорционална част за всеки неизтекъл месец през следващата финансова година,

4. (изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) други методи, одобрени от Агенцията за застрахователен надзор.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Ако съотношението на обезщетенията към начислените застрахователни нето-премии надвишава 100 на сто, Агенцията за застрахователен надзор може да разреши резервът по ал. 2 да бъде увеличен с процента над 100.


Чл. 10. (1) Резервът за предстоящи (висящи)плащания се заделя за покриване на щетите и на свързаните с тях разходи, настъпили преди датата на годишния отчет, неплатени към същата дата.

(2) Размерът на резерва по ал. 1 се изчислява по метода "Щета по щета" - очакваният размер на обезщетенията за всяка обявена, но неплатена щета.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Размерът на резерва, изчислен по ал. 2, се увеличава с част за настъпили, но необявени щети в процент от застрахователните премии или изплатените обезщетения, съгласуван с Агенцията за застрахователен надзор.


Чл. 11. (1) Математическият (премийният) резерв е разликата между настоящите стойности на бъдещите застрахователни плащания и настоящите стойности на бъдещите застрахователни премии.

(2) Застрахователите изчисляват нето-премиен или цилмеров резерв по застраховките.

(3) Новосъздадените застрахователни дружества през първите 5 години отчитат цилмеров резерв и сторно.

(4) Математическият резерв се изчислява на базата на възприетия застрахователно-технически план-таблица за смъртност, техническа лихва и добавки за разноски.

(5) Математическият резерв е сума от индивидуалните резерви, изчислени поотделно за всяка застраховка, действаща или с изтекъл срок, но с дължими суми на застрахованите или ползващите лица.


Чл. 12. (1) Нетният финансов приход от инвестициите на средствата на математическия резерв се образува като произведение от брутния размер на математическия резерв в течение на финансовата година и разликата между получения действителен процент, намален с техническата лихва.

(2) Сумата за разпределение е не по-малко от 90 на сто от нетния финансов приход.

(3) Разпределението между полиците се извършва на пропорционална база според индивидуалния резерв към датата на разпределението, като се изплаща на застрахованите или ползващите лица или се включва в математическия резерв по договорите.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Разликата между сумата за разпределение по ал. 2 и разпределената сума се отнася в резерв за бъдещо участие в дохода (одобрен със заповед на Агенцията за застрахователен надзор).

(5) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Когато процентът на доходност, определен по реда на ал. 2, е по-малък от 50 на сто от размера на техническата лихва, Агенцията за застрахователен надзор дава разрешение част от сумата за разпределение да бъде отнесена в резерв за бъдещо участие в дохода.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) При недостиг на собствени средства за поддържане границата на платежоспособност с разрешение на Агенцията за застрахователен надзор процентът по ал. 2 може да бъде намален.


Чл. 13. (1) Резервът за участие в дохода е размерът на дохода, предоставен за разпределение между застрахованите или ползващите лица, неразпределен между тях при приключване на финансовата година, през която е получен.

(2) Резервът се ползва за покриване на отрицателна разлика по чл. 12, ал. 4 или подлежи на разпределение по застраховките в срок от 5 години.

(3) Неразпределеният резерв в срока по ал. 2 се счита за собствен резерв.


Чл. 14. Капитализираната стойност на пенсиите е резерв, включващ стойността на пенсиите, които застрахователят се е задължил да изплаща в бъдеще, с капитализация.


Раздел III.
Застрахователни резерви при презастраховане

Чл. 15. (1) Застраховател, извършващ пасивно презастраховане, отчита частта на презастрахователите в създадените застрахователни резерви за пласираната част.

(2) За непласираната част от презастрахователен договор се създава резерв в размер, пропорционален на непласираната част на самозадържането.


Чл. 16. Застраховател, извършващ активно презастраховане, създава видовете резерви по раздели I и II съгласно условията в презастрахователните договори.


Раздел IV.
Правила за покритие

Чл. 17. Застрахователните резерви следва да бъдат покрити с еквивалентни активи, които се показват в отделен раздел в баланса.


Чл. 18. Застрахователят инвестира обвързаните активи по реда на чл. 52 от Закона за застраховането.


Чл. 19. (1) При определяне еквивалентността на обвързаните активи се прилага методът на справедливата стойност по смисъла на Закона за счетоводството.

(2) Когато отчетната стойност по баланса е различна от справедливата стойност, последната се показва в приложение към годишния отчет.

(3) Частта на презастрахователите в застрахователните резерви се включва в обвързаните активи.


Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 51, ал. 4 от Закона за застраховането.


§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 17 от 2001 г., изм. - ДВ, бр. 9 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Директорът на Агенцията за застрахователен надзор дава указания по прилагането на наредбата.


Промени настройката на бисквитките