Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 111 от 26.XI

НАРЕДБА № 3 ОТ 8 ЯНУАРИ 1998 Г. ЗА ДОБИВ, ИЗКУПУВАНЕ И ОКАЧЕСТВЯВАНЕ НА СУРОВОТО МЛЯКО

 

НАРЕДБА № 3 ОТ 8 ЯНУАРИ 1998 Г. ЗА ДОБИВ, ИЗКУПУВАНЕ И ОКАЧЕСТВЯВАНЕ НА СУРОВОТО МЛЯКО

Обн. ДВ. бр.12 от 30 Януари 1998г., изм. ДВ. бр.82 от 17 Юли 1998г., изм. ДВ. бр.1 от 2 Януари 2001г., отм. ДВ. бр.111 от 26 Ноември 2002г.

Отменена с § 4 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 30 от 2000 г. за ветеринарно-санитарните и хигиенните изисквания при добива на сурово мляко, изграждане и експлоатация на млекопреработвателни предприятия, производството и търговията с топлинно обработено мляко и млечни продукти - ДВ, бр. 1 от 2001 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Предмет на тази наредба са добиването, изкупуването и окачествяването на суровото мляко.


Чл. 2. (1) Всеки стопанин, отглеждащ млекодайни животни,е длъжен да ги декларира в съответното кметство. Стопанинът посочва вида,броя и индивидуалния маркировъчен номер на отглежданите животни в декларация по образец.

(2) Въз основа на подадените декларации кметствата вписват в регистри по видове млекодайните животни на тяхната територия.

(3) Въз основа на регистъра Националната ветеринарномедицинска служба издава за всички млекодайни животни ветеринарно-санитарни книжки.


Глава втора.
ЗДРАВНО-ХИГИЕННИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПРОИЗВОДСТВОТО (ОТМ. - ДВ, БР. 1 ОТ 2001 Г.)

Чл. 3.-11. (Отм. - ДВ, бр. 1 от 2001 г.)


Глава трета.
ИЗКУПУВАНЕ И ОКАЧЕСТВЯВАНЕ НА СУРОВОТО МЛЯКО

Чл. 12. (1) Кметствата съвместно с производителите и изкупвателните организации определят местата на изкупвателните пунктове на тяхна територия в съответствие с ветеринарно-санитарните нормативни актове.

(2) Оборудването на изкупвателните пунктове се извършва от страните по договора със съдействието на кметствата.

(3) Всеки пункт за изкупуване на мляко отговаря на изискванията по чл. 5 и е оборудван със съоръжения за:

1. измерване на количеството;

2. охлаждане;

3. вземане на средна проба и за първичен анализ.

(4) Изкупвателният пункт може да се намира и във фермата на производителя, когато са осигурени изискванията по ал. 1 и 3.


Чл. 13. (1) Страните по договора - производител и купувач, съгласуват и подписват часов график за изкупуване на млякото.

(2) Когато купувачът виновно е нарушил графика за изкупуването повече от един час, в резултат на което млякото е променило качествените си показатели, млякото се приема и заплаща за екстра качество. В този случай производителят полага грижи за правилното съхранение на млякото.

(3) Ако производителят не предаде млякото в уговореното по графика време, последиците са за негова сметка.


Чл. 14. Производителят предлага млякото за изкупуване по вид и партиди. Млякото се доставя в пункта в гюмове или в други подходящи съдове, одобрени от министъра на здравеопазването.


Чл. 15. (1) В пункта за изкупуване се измерва количеството на полученото мляко и се взема средна проба съгласно нормативните актове. Пробата се взема в присъствието на представители на двете заинтересовани страни.

(2) Пробата се разделя на три части. На една от пробите съгласно нормативните актове се извършва първичен анализ по показателите: температура (°С); киселинност (°Т); физическа чистота; процент на мастните вещества; съдържание на протеин; плътност и сух безмаслен остатък;втората проба се изпраща в акредитирана лаборатория, а третата (контролната) се съхранява в изкупвателния пункт до получаване на резултатите от акредитираната лаборатория и служи за доказване при възникнали спорове.

(3) Показателите на млякото (на всеки производител): общ белтък, температура на замръзване и инхибитори, се изследват ежедневно; общ брой на микроорганизмите и общ брой соматични клетки се изследват два пъти месечно от органите на ДВСК, като резултатите важат до следващото изследване.

(4) При съмнение за качеството на млякото то може да се изследва и по други показатели, без ограничения за периодичност.


Чл. 16. (1) Изследванията по чл. 15 се извършват от независима акредитирана лаборатория (държавна или частна).

(2) Акредитираните лаборатории предоставят резултатите от анализа на страните по договора, а при поискване - и на органите на ДВСК.


Чл. 17. (1) Млякото се окачествява от страните по договора по чл. 13. Установените стойности на показателите на млякото се сравняват с изискванията на БДС и се определя степента на качеството - екстра, първо и второ.

(2) При спор между страните относно установените стойности на показателите той се решава от арбитражна лаборатория чрез изследване на контролната проба. Всяка от страните може да поиска арбитражно изследване не по-късно от 12 часа от получаването на резултатите.


Чл. 18. (1) Ако в договора по чл. 13 не е уговорено нещо друго, извозването на млякото от пункта за изкупуване се организира от купувача.

(2) Когато в договора не е посочено франкирането, се счита, че цената е определена франко изкупвателния пункт.


Чл. 19. (1) Страните по договора съставят приемателно-предавателен протокол за установеното при измерването и окачествяването на млякото.

(2) Въз основа на приемателно-предавателен протокол, според уговорената форма на заплащане, купувачът издава на производителя фактура.


Чл. 20. Изкупната цена на суровото мляко се определя по взаимна договореност между производител и купувач въз основа на неговите качествени показатели.


(Глава четвърта "Административнонаказателни разпоредби" заличена - ДВ, бр. 82 от 19987 г.)


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "сурово мляко" е мляко, добито от секреция на млечните жлези на една или повече крави, овце, кози или биволици, което не е загрявано над 40° С или не е било подложено на преработка, която има подобен ефект;

2. "производител" - физическо или юридическо лице, което отглежда една или повече млекопродуктивни крави, овце, кози или биволици;

3. "изкупвателен пункт" - място, където суровото мляко се събира и има възможност за неговото количествено измерване, филтриране и охлаждане, вземане на средна проба и първичен анализ;

4. "фалшифициране" - добавянето на продукти и съставки, които променят физико-химичните показатели на млякото.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба отменя Наредбата за изкупуване, окачествяване и заплащане на суровото мляко на министъра на земеделието от 12.VIII.1991 г. (необнародвана).


§ 3. Наредбата влиза в сила от датата на обнародването и в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките