Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 79 от 12.IX

НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТИТЕ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ "ХИМИЧНИ ТЕХНОЛОГИИ" ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННИТЕ СТЕПЕНИ "БАКАЛАВЪР" И "МАГИСТЪР"

 

НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТИТЕ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ "ХИМИЧНИ ТЕХНОЛОГИИ" ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННИТЕ СТЕПЕНИ "БАКАЛАВЪР" И "МАГИСТЪР"

Приета с ПМС № 341 от 04.09.1997 г.

Обн. ДВ. бр.79 от 12 Септември 1997г., изм. ДВ. бр.48 от 25 Май 1999г., отм. ДВ. бр.76 от 6 Август 2002г.

Отменена с § 1, т. 56 от заключителните разпоредби на Постановление № 162 на Министерския съвет от 23 юли 2002 г. за приемане на Наредба за държавните изисквания за придобиване на висше образование на образователно-квалификационните степени "бакалавър", "магистър" и "специалист" - ДВ, бр. 76 от 6 август 2002 г., в сила от 6 август 2002 г.


Чл. 1. (1) Висше образование по специалностите "Органични химични технологии", "Неорганични химични технологии" и "Химично инженерство" от професионално направление "Химични технологии" за образователно-квалификационните степени "бакалавър" с професионална квалификация "инженер-химик" и "магистър" с професионална квалификация "магистър-инженер" се придобива във висши училища, които отговарят на изискванията на Закона за висшето образование и на тази наредба.

(2) Формите на обучение са редовна и задочна.


Чл. 2. (1) Приемането на студенти се осъществява, както следва:

1. (Изм. - ДВ, бр. 48 от 1999 г.) за придобиване на образователно-квалификационната степен "бакалавър" - чрез конкурс, определен от висшето училище;

2. за придобиване на образователно-квалификационната степен "магистър" - при условия и по ред, определени в правилниците на висшите училища.

(2) Оценяването на конкурсните работи по ал. 1, т. 1 се извършва по шестобалната система.


Чл. 3. (1) Срокът на обучение и общият минимален хорариум при редовната форма са:

1. за придобиване на образователно-квалификационната степен "бакалавър" - 4 години, съответстващи на 8 семестъра, с общ минимален хорариум 3000 академични часа;

2. за придобиване на образователно-квалификационната степен "магистър" за лица, притежаващи образователно-квалификационната степен "бакалавър" с професионална квалификация "инженер-химик" - една учебна година, през която се изучават не по-малко от 6 учебни дисциплини с общ минимален хорариум 720 академични часа.

(2) Срокът на обучение при задочната форма е:

1. за придобиване на образователно-квалификационната степен "бакалавър" - 1 година над този, определен за редовната форма, с хорариум не по-малък от 40 на сто от хорариума по ал. 1, т. 1;

2. за придобиване на образователно-квалификационната степен "магистър" за лица, притежаващи образователно-квалификационната степен "бакалавър" с професионална квалификация "инженер-химик" - 1,5 учебни години, с общ минимален хорариум не по-малък от 70 на сто от хорариума по ал. 1, т. 2.


Чл. 4. Обучението за придобиване на образователно-квалификационните степени "бакалавър" или "магистър" за лица, притежаващи образователно-квалификационните степени "бакалавър" или "магистър" по специалности от други професионални направления, се осъществява по учебен план, съобразен с образователната им подготовка и с изискванията на чл. 5.


Чл. 5. (1) Обучението на студентите по специалностите от професионално направление "Химични технологии" включва задължителни, избираеми и факултативни дисциплини.

(2) Задължителните учебни дисциплини за придобиване на образователно-квалификационната степен "бакалавър" и минималният им хорариум са:



  Общ
по Учебна дисциплина хорариум
ред   (часове)
1. Математика 225
2. Физика 120
3. Неорганична химия 150
4. Аналитична химия с физични  
  методи 150
5. Органична химия 150
6. Физикохимия 150
7. Техническа механика 75
8. Инженерна графика 45
9. Процеси и апарати в химическата  
  промишленост 120
10. Основи на химичните технологии 60
11. Информатика 105
12. Топлотехника 45
13. Автоматизация на производството 60
14. Приложна електротехника и  
  електроника 60
15. Техническа безопасност 45
  Общо: 1560


(3) В учебния план могат да се включат и други задължителни учебни дисциплини извън посочените в ал. 2.

(4) Обучението за придобиване на образователно-квалификационната степен "бакалавър" включва и практическа подготовка, която се организира от висшето училище в съответствие с конкретния учебен план и е с минимална продължителност 180 академични часа.

(5) Минималната продължителност на практическото обучение при задочната форма за придобиване на образователно-квалификационната степен "бакалавър" се определя от висшето училище съобразно квалификацията на студентите.

(6) Практическото обучение за придобиване на образователно-квалификационната степен "магистър" се извършва в съответствие с учебния план и с квалификационната подготовка на студентите.

(7) Съотношението между лекции, упражнения и учебна практика за придобиване на образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" се определя от висшето училище.

(8) Избираемите и факултативните учебни дисциплини и техният хорариум се определят от висшите училища, като хорариумът на факултативните дисциплини не може да надхвърля 10 на сто от общата аудиторна заетост по учебен план.


Чл. 6. (1) Лекционните курсове по задължителните учебни дисциплини, както и семестриалните изпити по тях се провеждат от хабилитирани в съответното научно направление преподаватели. С решение на академичния съвет на висшето училище до 30 на сто от лекционните курсове по тези дисциплини могат да бъдат възлагани на преподаватели с образователна и научна степен "доктор".

(2) Не по-малко от 80 на сто от преподавателите по ал. 1 са на основна работа във висшето училище.

(3) Лекционните курсове по избираемите учебни дисциплини, както и семестриалните изпити по тях се провеждат от хабилитирани в съответното научно направление преподаватели. С решение на академичния съвет на висшето училище до 30 на сто от лекционните курсове по тези дисциплини могат да бъдат възлагани и на нехабилитирани преподаватели.


Чл. 7. (1) Обучението за образователно-квалификационната степен "бакалавър" завършва с държавен изпит или със защита на дипломна работа. Редът и изискванията за тяхното провеждане се определят в учебния план.

(2) Обучението за образователно-квалификационната степен "магистър" завършва със защита на дипломна работа.


Чл. 8. (1) Провеждането на държавен изпит и на защита на дипломна работа се извършва пред държавна изпитна комисия, в състава на която влизат не по-малко от трима хабилитирани преподаватели в съответното научно направление. В комисията се включват и външни за висшето училище хабилитирани лица, както и специалисти от практиката.

(2) Съставът на всяка изпитна комисия се определя със заповед на ректора на висшето училище.


Чл. 9. Студентите, изпълнили задълженията си по учебен план, който е съобразен с изискванията на наредбата, получават диплома за завършена степен на висше образование и професионална квалификация в съответствие с Държавния регистър за образователно-квалификационните степени по специалности във висшите училища на Република България.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (1) По смисъла на наредбата:

1. "Задължителни дисциплини" са тези, които осигуряват общообразователната, фундаменталната и общоспециалната подготовка, необходима за придобиване на съответната образователно-квалификационна степен. Изучаването им и полагането на изпити по тях е задължително за студентите.

2. "Избираеми учебни дисциплини" са тези, които осигуряват специализираща подготовка. Студентите са задължени да изберат някои от тях.

3. "Факултативни учебни дисциплини" са тези, които осигуряват допълнителна подготовка в зависимост от интересите на студентите.

(2) В минималния хорариум по чл. 3, ал. 1 се включват задължителните, избираемите и факултативните учебни дисциплини.

(3) Дисциплините "Неорганична химия", "Аналитична химия с физични методи" и "Органична химия" за специалността "Химично инженерство" могат да бъдат с 30 на сто намален хорариум в сравнение с определения за тези дисциплини в чл. 5, ал. 2.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Студентите, приети преди учебната 1997-1998 г., продължават обучението си по специалностите, по които са приети. Те се обучават по утвърдените до влизането в сила на наредбата учебни планове и получават образователно-квалификационна степен в зависимост от сроковете на обучение и учебния план.


§ 3. Висши училища, които не изпълняват изискванията на наредбата, не могат да приемат студенти и да издават дипломи за завършена степен на висше образование.


§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 9, ал. 3, т. 5 от Закона за висшето образование.


Промени настройката на бисквитките