Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 79 от 12.IX

НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТИТЕ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ "БИОЛОГИЯ"

 

НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТИТЕ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ "БИОЛОГИЯ"

Приета с ПМС № 344 от 04.09.1997 г.

Обн. ДВ. бр.79 от 12 Септември 1997г., отм. ДВ. бр.76 от 6 Август 2002г.

Отменена с § 1, т. 57 от заключителните разпоредби на Постановление № 162 на Министерския съвет от 23 юли 2002 г. за приемане на Наредба за държавните изисквания за придобиване на висше образование на образователно-квалификационните степени "бакалавър", "магистър" и "специалист" - ДВ, бр. 76 от 6 август 2002 г., в сила от 6 август 2002 г.


Чл. 1. (1) Висше образование по специалностите от професионално направление "Биология" за образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" се придобива във висши училища, които отговарят на изискванията на Закона за висшето образование и на тази наредба.

(2) Формите на обучение са:

1. редовна и задочна-за специалността "Биология";

2. редовна-за специалността "Молекулярна биология".


Чл. 2. (1) Приемането на студентите се осъществява, както следва:

1. за образователно-квалификационната степен "бакалавър"-чрез писмен конкурсен изпит по биология, като резултатите се оценяват по шестобалната система;

2. за образователно-квалификационната степен "магистър"-при условия и по ред, определени в правилниците на висшите училища.

(2) Сроковете за обучение при редовната форма са:

1. за образователно-квалификационната степен "бакалавър"-4 учебни години, съответстващи на 8 семестъра, с общ минимален хорариум 3200 академични часа;

2. за образователно-квалификационната степен "магистър"-не по-малко от 1 учебна година след придобита образователно-квалификационна степен "бакалавър" в същата специалност, през която се изучават минимум 6 задължителни и 2 избираеми дисциплини с практикуми с общ минимален хорариум 900 часа.


Чл. 3. (1) Висшите училища могат да провеждат обучение по всяка специалност от професионално направление "Биология" и за лица, притежаващи образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" по други специалности.

(2) Обучението се извършва по учебни планове, съобразени с образователната подготовка на студентите и с изискванията на:

1. член 4, ал. 2 и 3-за образователно-квалификационната степен "бакалавър";

2. член 2, ал. 2, т. 2 относно броя на дисциплините и техния хорариум и на чл. 4, ал. 2 и 3-за образователно-квалификационната степен "магистър".


Чл. 4. (1) Обучението по специалностите от професионално направление "Биология" за образователно-квалификационната степен "бакалавър" се извършва по задължителни, избираеми и факултативни дисциплини.

(2) Задължителните дисциплини и минималният им хорариум са:

1. по специалността "Биология":



  Общ
по Учебна дисциплина хорариум
ред   (часове)
1. Зоология на безгръбначните  
  животни 120
2. Зоология на гръбначните  
  животни 105
3. Анатомия и морфология на  
  растенията 105
4. Систематика на растенията 120
5. Хистология и ембриология 90
6. Анатомия на човека 75
7. Клетъчна биология 105
8. Биохимия 120
9.    
  човека 120
10. Физиология на растенията 120
11. Молекулярна биология 60
12. Генетика 120
13. Микробиология и вирусология 120
14. Биофизика и радиобиология 75
15. Екология и опазване на  
  околната среда 120
16. Обща и неорганична химия 120
  Общо 1695


2. по специалността "Молекулярна биология":


  Общ
по Учебна дисциплина хорариум
ред   (часове)
1. Биохимия 135
2. Молекулярна биология 90
3. Биофизика и радиобиология 120
4. Обща генетика 105
5. Микробиология 120
6. Молекулярна генетика 60
7. Молекулярна вирусология 60
8. Молекулярна имунология 60
9. Зоология 120
10. Физиология на животните и човека 120
11. Ботаника 105
12. Физиология на растенията 120
13. Цитология 75
14. Органична химия 120
15. Физикохимия 75
16. Физика  
  Общо 1590


(3) В учебния план могат да бъдат включени като задължителни и други учебни дисциплини.


Чл. 5. При задочната форма на обучение хорариумът по учебните дисциплини не може да бъде по-малък от 35 на сто от предвидения в учебния план за редовната форма, а срокът за обучение е с продължителност 1 година над определения за редовната форма.


Чл. 6. (1) Лекционните курсове по задължителните и избираемите учебни дисциплини за образователно-квалификационната степен "бакалавър", както и семестриалните изпити по тях се провеждат от хабилитирани в съответното научно направление преподаватели. По решение на академичния съвет до 20 на сто от лекционните курсове по тези дисциплини могат да бъдат възлагани на нехабилитирани преподаватели с образователна и научна степен "доктор".

(2) Лекционните курсове по задължителните дисциплини за образователно-квалификационната степен "магистър" се провеждат от хабилитирани в съответното научно направление преподаватели.

(3) Не по-малко от 70 на сто от хабилитираните преподаватели, провеждащи лекционните курсове по ал. 1 и 2, са на основна работа във висшето училище.


Чл. 7. Практическата подготовка на студентите за образователно-квалификационната степен "бакалавър" се осъществява с провеждане на учебни практики след всяка от първите 3 години с продължителност не по-малко от 24 дни годишно. Те се организират от висшето училище като лабораторни и/или теренни упражнения.


Чл. 8. (1) Обучението за образователно-квалификационната степен "бакалавър" завършва с държавен изпит.

(2) Обучението за образователно-квалификационната степен "магистър" завършва със защита на дипломна работа.


Чл. 9. (1) Провеждането на държавен изпит и на защита на дипломна работа се осъществява пред държавна изпитна комисия, в състава на която влизат не по-малко от трима хабилитирани преподаватели в съответното научно направление. В комисията се включват и външни за висшето училище хабилитирани лица, както и изтъкнати специалисти от практиката.

(2) Съставът на всяка изпитна комисия се определя със заповед на ректора.


Чл. 10. Студентите, изпълнили задълженията си по учебни планове, в които са отразени изискванията на наредбата, получават дипломи за образователно-квалификационна степен на висшето образование със съответната професионална квалификация.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (1) По смисъла на наредбата:

1. "Задължителни дисциплини" са тези, които осигуряват фундаменталната подготовка, необходима за придобиване на съответната образователно-квалификационна степен. Изучаването им и полагането на изпити по тях е задължително.

2. "Избираеми учебни дисциплини" са тези, които осигуряват специализираща подготовка. Студентите са задължени да изберат някои от тях.

3. "Факултативни учебни дисциплини" са тези, които осигуряват допълнителна подготовка в зависимост от интересите на студентите. Хорариумът им не може да надхвърля 10 на сто от общата аудиторна заетост по учебен план.

(2) В минималния хорариум по чл. 2, ал. 2 се включват задължителните, избираемите и факултативните учебни дисциплини.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Висши училища, които не изпълняват изискванията на наредбата, не могат да издават дипломи за висше образование.


§ 3. Студентите, приети преди учебната 1997-1998 г., могат да продължат обучението си по утвърдените до влизането в сила на наредбата учебни планове и да получат образователно-квалификационни степени в зависимост от сроковете на обучение и от учебния план, по който се обучават.


§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 9, ал. 3, т. 5 от Закона за висшето образование.


Промени настройката на бисквитките