Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 79 от 12.IX

НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА "ФИЗИКА"

 

НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА "ФИЗИКА"

Приета с ПМС № 346 от 04.09.1997 г.

Обн. ДВ. бр.79 от 12 Септември 1997г., отм. ДВ. бр.76 от 6 Август 2002г.

Отменена с § 1, т. 59 от заключителните разпоредби на Постановление № 162 на Министерския съвет от 23 юли 2002 г. за приемане на Наредба за държавните изисквания за придобиване на висше образование на образователно-квалификационните степени "бакалавър", "магистър" и "специалист" - ДВ, бр. 76 от 6 август 2002 г., в сила от 6 август 2002 г.


Чл. 1. (1) Висше образование по специалността "Физика" за образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" се придобива във висши училища, които отговарят на изискванията на Закона за висшето образование и на тази наредба.

(2) Формите на обучение са редовна и задочна.


Чл. 2. (1) Приемането на студентите се осъществява, както следва:

1. за образователно-квалификационната степен "бакалавър"-чрез писмен конкурсен изпит по физика или математика, като резултатите се оценяват по шестобалната система;

2. за образователно-квалификационната степен "магистър"-при условия и по ред, определени в правилниците на висшите училища.

(2) Сроковете за обучение при редовната форма са:

1. за образователно-квалификационната степен "бакалавър"-4 учебни години с общ минимален хорариум 3000 академични часа;

2. за образователно-квалификационната степен "магистър"-не по-малко от 1 учебна година след придобита образователно-квалификационна степен "бакалавър" по същата специалност, с общ минимален хорариум 900 часа.


Чл. 3. (1) Висшите училища могат да провеждат обучение за придобиване на образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" по специалността "Физика" и за лица, притежаващи образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" по други специалности.

(2) Обучението се извършва по учебни планове, съобразени с образователната подготовка на студентите и с изискванията на:

1. член 4, ал. 2 и 3-за образователно-квалификационната степен "бакалавър";

2. член 2, ал. 2, т. 2 относно хорариума и на чл. 4, ал. 2 и 3-за образователно-квалификационната степен "магистър".

(3) Условията и редът за приемането на студенти се определят в правилниците на висшите училища.


Чл. 4. (1) Обучението по професионално направление "Физика" за образователно-квалификационната степен "бакалавър" се извършва по задължителни, избираеми и факултативни дисциплини.

(2) Задължителните дисциплини и минималният им хорариум са:



  Общ В т.ч.
по Учебна дисциплина хорариум практи-
ред   (часове) куми
1. Линейна алгебра и    
  аналитична геометрия 120  
2. Математически анализ 210  
3. Теория на вероятностите 60  
4. Програмиране и числени    
  методи 105  
5. Математически методи във    
  физиката 225  
6. Механика и молекулярна    
  физика 225 90
7. Електричество и магнетизъм 135 45
8. Оптика 135 45
9. Основи на радиолектрониката 135 60
10. Атомна и ядрена физика 195 60
11. Астрофизика 60 15
12. Физика на кондензираната    
  материя 75  
13. Теоретична физика 330  
  Общо 2010 315


(3) В учебния план могат да бъдат включени като задължителни и други учебни дисциплини.


Чл. 5. При задочната форма на обучение хорариумът на учебните дисциплини не може да бъде по-малък от 1/2 от предвидения в учебния план за редовната форма, а срокът за обучение е с продължителност 1 година над определения за редовната форма.


Чл. 6. (1) Лекционните курсове по задължителните учебни дисциплини за образователно-квалификационната степен "бакалавър", както и семестриалните изпити по тях се провеждат от хабилитирани в съответното научно направление преподаватели. По решение на академичния съвет до 20 на сто от лекционните курсове по тези дисциплини могат да бъдат възлагани на нехабилитирани преподаватели с образователна и научна степен "доктор".

(2) Лекционните курсове по избираемите учебни дисциплини за образователно-квалификационната степен "бакалавър", както и семестриалните изпити по тях се провеждат от хабилитирани в съответното научно направление преподаватели. По решение на академичния съвет до 50 на сто от лекционните курсове по тези дисциплини могат да бъдат възлагани на нехабилитирани преподаватели с образователна и научна степен "доктор".

(3) Не по-малко от 75 на сто от преподавателите по ал. 1 и 2 са на основна работа във висшето училище.

(4) Лекционните курсове за образователно-квалификационната степен "магистър" се провеждат само от хабилитирани в съответното научно направление преподаватели, от които 80 на сто са на основна работа във висшето училище.


Чл. 7. Учебните практики за образователно-квалификационната степен "бакалавър" се осъществяват съгласно учебния план.


Чл. 8. (1) Обучението за образователно-квалификационната степен "бакалавър" завършва с държавен изпит. Редът за провеждането му и изискванията се определят в правилниците на висшите училища.

(2) Обучението за образователно-квалификационната степен "магистър" завършва със защита на дипломна работа.


Чл. 9. (1) Провеждането на държавен изпит и на защита на дипломна работа се осъществява пред държавна изпитна комисия, в състава на която влизат не по-малко от трима хабилитирани преподаватели в съответната научна област. В комисията се включват и външни за висшето училище хабилитирани лица.

(2) Съставът на всяка изпитна комисия се определя със заповед на ректора.


Чл. 10. Студентите, изпълнили задълженията си по учебни планове, в които са отразени изискванията на наредбата, получават дипломи за образователно-квалификационна степен на висшето образование с професионална квалификация "физик" и "магистър по физика".


Допълнителни разпоредби
§ 1. (1) По смисъла на наредбата: 1. "Задължителни дисциплини" са тези, които осигуряват фундаменталната подготовка, необходима за придобиване на съответната образователно-квалификационна степен. Изучаването им и полагането на изпити по тях е задължително. 2. "Избираеми учебни дисциплини" са тези, които осигуряват специализираща подготовка. Студентите са задължени да изберат някои от тях. 3. "Факултативни учебни дисциплини" са тези, които осигуряват допълнителна подготовка в зависимост от интересите на студентите. (2) В минималния хорариум по чл. 2, ал. 2 се включват задължителните, избираемите и факултативните учебни дисциплини. @@ TXT: 2 2 0

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Висши училища, които не изпълняват изискванията на наредбата, не могат да издават дипломи за висше образование.


§ 3. Студентите, приети преди учебната 1997-1998 г., могат да продължат обучението си по утвърдените до влизането в сила на наредбата учебни планове и да получат образователно-квалификационни степени в зависимост от сроковете на обучение и от учебния план, по който се обучават.


§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 9, ал. 3, т. 5 от Закона за висшето образование.


Промени настройката на бисквитките