Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 18.IV

НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ "ТУРИЗЪМ" ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННИТЕ СТЕПЕНИ "БАКАЛАВЪР" И "МАГИСТЪР"

 

НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО ПРОФЕСИОНАЛНО НАПРАВЛЕНИЕ "ТУРИЗЪМ" ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНО-КВАЛИФИКАЦИОННИТЕ СТЕПЕНИ "БАКАЛАВЪР" И "МАГИСТЪР"

Приета с ПМС № 155 от 14.04.1997 г.

Обн. ДВ. бр.32 от 18 Април 1997г., отм. ДВ. бр.76 от 6 Август 2002г.

Отменена с § 1, т. 49 от заключителните разпоредби на Постановление № 162 на Министерския съвет от 23 юли 2002 г. за приемане на Наредба за държавните изисквания за придобиване на висше образование на образователно-квалификационните степени "бакалавър", "магистър" и "специалист" - ДВ, бр. 76 от 6 август 2002 г., в сила от 6 август 2002 г.


Чл. 1. (1) Висше образование по професионалното направление "Туризъм" за образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" се придобива във висши училища, които отговарят на изискванията на Закона за висшето образование и на тази наредба.

(2) Формите на обучение са редовна и задочна.


Чл. 2. (1) Сроковете за обучение при редовната форма са:

1. за образователно-квалификационната степен "бакалавър"-4 учебни години, съответстващи на 8 семестъра, с общ минимален хорариум 3000 академични часа;

2. за образователно-квалификационната степен "магистър"-1 учебна година, съответстваща на 2 семестъра, след придобита образователно-квалификационна степен "бакалавър" в същото професионално направление, с общ минимален хорариум 700 часа.

(2) Приемането на студентите се осъществява:

1. за образователно-квалификационната степен "бакалавър"-чрез писмени конкурсни изпити по чужд език и по втори предмет, определен от висшето училище, като резултатите се оценяват по шестобалната система;

2. за образователно-квалификационната степен "магистър"-при условия и по ред, определени в правилниците на висшите училища.


Чл. 3. (1) Висшите училища могат да провеждат обучение за придобиване на образователно-квалификационните степени "бакалавър" и "магистър" по професионално направление "Туризъм" и за лица, притежаващи образователно-квалификационните степени "бакалавър"

(2) Обучението се извършва по учебни планове, съобразени с образователната подготовка на студентите и с изискванията на:

1. член 4, ал. 2 и 3-за образователно-квалификационната степен "бакалавър";

2. член 2, ал. 1, т. 2 относно броя на дисциплините и техния хорариум и чл. 4, ал. 2 и 3-за образователно-квалификационната степен "магистър".

(3) Условията и редът за приемане на студенти се определят в правилниците на висшите училища.


Чл. 4. (1) Обучението по професионално направление "Туризъм" за образователно-квалификационната степен "бакалавър" се извършва по задължителни, избираеми и факултативни дисциплини.

(2) Задължителните дисциплини и минималният им хорариум са:



Учебни дисциплини Общ хорариум
  (в часове)
1.Макро- и микроикономика 120
2.Приложна математика 60
3.Статистика 60
4.Счетоводство и контрол 90
5.Информационна техника  
и технологии 90
6.Основи на правото и нормативно-  
правна уредба в туризма 90
7.Финанси 90
8.Основи на управлението 60
9.Въведение в туризма 60
10. География на туризма 60
11. Управление на туризма 60
12. Туроператорска, агентска и транс-  
портна дейност 60
13. Хотелиерство и ресторантьорство 90
14. Маркетинг и реклама в туризма 90
15. Управление на човешките ресур-  
си в туризма 90
16. Социална психология и туристи-  
ческо поведение 60
17. Туристически ресурси 60
Общо: 1290


(3) Задължително се изучават два чужди езика с общ минимален хорариум 480 часа.

(4) В учебния план могат да бъдат включени и други задължителни дисциплини.

(5) Хорариумът на факултативните дисциплини не може да надхвърля 10 на сто от общата аудиторна заетост по учебен план.


Чл. 5. При задочната форма на обучение хорариумът на учебните дисциплини не може да бъде по-малък от 40 на сто от предвидения в учебния план за редовната форма, а срокът за обучение е с продължителност 1 година над определения за редовната форма.


Чл. 6. (1) Лекционните курсове по задължителните учебни дисциплини по чл. 4, ал. 2 и 3, както и семестриалните изпити по тях се провеждат от хабилитирани в съответното научно направление преподаватели. По решение на академичния съвет до 20 на сто от л

(2) Не по-малко от 65 на сто от преподавателите по ал. 1 са на основна работа във висшето училище.

(3) Лекционните курсове по избираемите учебни дисциплини, както и семестриалните изпити по тях се провеждат от хабилитирани в съответното научно направление преподаватели. По решение на академичния съвет до 50 на сто от лекционните курсове по тези дис

(4) Лекционните курсове за образователно-квалификационната степен "магистър" се провеждат от хабилитирани в съответната научна област преподаватели, като 80 на сто от тях са на основна работа във висшето училище.


Чл. 7. Практическата подготовка на студентите за образователно-квалификационната степен "бакалавър" се осъществява с провеждане на 360 часа учебна практика и не по-малко от 45 дни производствен стаж. Повече от половината от производствения стаж трябва


Чл. 8. (1) Обучението за образователно-квалификационната степен "бакалавър" завършва с държавен изпит или със защита на дипломна работа.

(2) Обучението за образователно-квалификационната степен "магистър" завършва със защита на дипломна работа.


Чл. 9. (1) Провеждането на държавен изпит и на защита на дипломна работа се осъществява пред държавна изпитна комисия, в състава на която влизат не по-малко от трима хабилитирани преподаватели в съответното научно направление. В комисията се включват

(2) Съставът на всяка изпитна комисия се определя със заповед на ректора.


Чл. 10. Студентите, изпълнили задълженията си по учебни планове, в които са отразени изискванията на наредбата, получават дипломи за висше образование за съответната образователно-квалификационна степен "бакалавър" или "магистър".


§ 1. (1) По смисъла на наредбата:

1. "Задължителни дисциплини" са тези, които осигуряват фундаменталната и специалната подготовка, необходима за придобиване на съответната образователно-квалификационна степен. Изучаването им и полагането на изпити по тях е задължително.

2. "Избираеми учебни дисциплини" са тези, които осигуряват специализираща подготовка. Студентите са задължени да изберат някои от тях.

3. "Факултативни учебни дисциплини" са тези, които осигуряват допълнителна подготовка в зависимост от интересите на студентите.

(2) В минималния хорариум по чл. 2, ал. 1 се включват часовете по задължителните, избираемите и факултативните учебни дисциплини.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Висши училища, които не изпълняват изискванията на наредбата, не могат да приемат студенти и да издават дипломи за висше образование.


§ 3. Студентите, приети преди учебната 1996-1997 г., могат да продължат обучението си по утвърдените до влизането в сила на наредбата учебни планове и на основание 0x15 9 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за висшето образование да получ


§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 9, ал. 3, т. 5 от Закона за висшето образование.


Промени настройката на бисквитките