Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 32 от 18.IV

НАРЕДБА № 5 ОТ 10 АПРИЛ 1997 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕТО И ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ДЕЙНОСТИТЕ И УСЛУГИТЕ НА МОРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН НА 1997 Г.

 

НАРЕДБА № 5 ОТ 10 АПРИЛ 1997 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕТО И ОСЪЩЕСТВЯВАНЕТО НА ДЕЙНОСТИТЕ И УСЛУГИТЕ НА МОРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН НА 1997 Г.

Обн. ДВ. бр.32 от 18 Април 1997г., отм. ДВ. бр.52 от 8 Май 1998г.

Отменена с § 4 от заключителните разпоредби на Наредба № 3 от 5 май 1998 г. за условията и реда за предоставянето и осъществяването на дейностите и услугите на морските плажове на Република България през курортния сезон на 1998 г. - ДВ, бр. 52 от 8 май 1998 г., в сила от 8 май 1998 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за осъществяване на дейности и извършване на търговски услуги на морските плажове по българското Черноморие през летния сезон на 1997 г.


Глава втора.
ОСИГУРЯВАНЕ НА СВОБОДНОТО ПОЛЗВАНЕ НА ПЛАЖОВЕТЕ

Чл. 2. Общините и едноличните търговски дружества с държавно имущество осигуряват широк и свободен достъп до плажовете на всички граждани без входни такси. На входовете на всеки плаж се поставя табела с надпис: "Влизането в плажа е свободно и безплатно".


Чл. 3. (1) Преди откриване на курортния сезон общините и едноличните търговски дружества премахват всички препятствия, които спират свободния достъп на гражданите до морския плаж и до морето и не допускат нови заграждения през курортния сезон.

(2) Областният управител, общинските власти и органите на МВР осъществяват контрол по изпълнението на изискването по ал. 1 и при констатиране на нарушения налагат санкции съгласно правомощията си.


Глава трета.
РЕД ЗА ВЪЗЛАГАНЕ НА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ОБЕЗОПАСЯВАНЕ И ПОДДЪРЖАНЕ НА МОРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ

Чл. 4. Областният управител възлага с договор на общините в областта осъществяването на водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, медицинското обслужване, санитарно-хигиенното поддържане и благоустрояване на прилежащите им морски плажове със задължение да не допускат заграждения и заплащане на входни такси за ползването им.


Чл. 5. (1) Едноличните търговски дружества с държавно имущество от системата на туризма, които правомерно са придобили или осъществяват права върху морските плажове, извършват за своя сметка дейностите по чл. 4.

(2) Областният управител изисква доказателства от дружествата за придобитите или осъществявани права по § 3, ал. 1 от Закона за концесиите върху морските плажове, както и за актуалното им състояние и статут.


Чл. 6. Водноспасителната дейност и медицинското обслужване се осъществяват в съответствие с разпоредбите на Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, приета с ПМС № 182 от 1996 г. (ДВ, бр. 65 от 1996 г.).


Чл. 7. Санитарно-хигиенното поддържане на плажовете се осигурява от общините, респ. дружествата, чрез постоянен контрол на замърсяването, ежедневно почистване и подравняване на пясъка, задължително разполагане на достатъчен брой кошчета за отпадъци.


Чл. 8. За осъществяване на възложените им дейности по обезопасяване и поддържане на морските плажове общините и дружествата могат да сключват договори с общински фирми или други физически и юридически лица, регистрирани като търговци.


Глава четвърта.
РЕД ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ПРАВА ЗА ПРЕДЛАГАНЕ НА ТЪРГОВСКИ УСЛУГИ НА МОРСКИТЕ ПЛАЖОВЕ И ПРИЛЕЖАЩИТЕ ИМ МОРСКИ ВОДНИ ПЛОЩИ

Раздел I.
Общи положения

Чл. 9. Едноличните търговски дружества с държавно имущество от системата на туризма осигуряват предлагането на търговски услуги на ползваните от тях морски плажове и прилежащите им морски водни площи съгласно приложението.


Чл. 10. (1) Областният управител предоставя възмездно чрез търг на физически или юридически лица, регистрирани като търговци, правото да предлагат търговски услуги на морските плажове и прилежащите им морски водни площи, с изключение на плажовете, които се ползват от еднолични търговски дружества по § 3, ал. 1 от Закона за концесиите.

(2) Областният управител може да обяви отдаването на търг на отделни видове търговски услуги или набор от услуги за всеки отделен плаж.


Чл. 11. Областният управител сключва договори със спечелилите търговете, като им предоставя правото да предлагат търговски услуги на морските плажове и прилежащите им морски водни площи съгласно приложението.


Чл. 12. Процедурата за провеждане на търговете по чл. 10 се открива със заповед на областния управител, в която се определят:

1. наименованието и местоположението на морския плаж, върху който се предоставя правото за предлагане на търговски услуги, наборът от задължителни и препоръчителни търговски услуги, които спечелилите търга следва да осигурят, и периодът, през който ще се реализира това право;

2. началната тръжна цена;

3. видът на търга-с тайно или явно наддаване;

4. датата, мястото и часът на провеждане на търга;

5. размерът на депозита;

6. начинът на плащане;

7. крайният срок за приемане на заявленията за участие в търга;

8. други тръжни условия.


Чл. 13. (1) Началната тръжна цена се определя от тръжната комисия за всяка отделна търговска услуга на всеки плаж и е в размер 25 % от предполагаемия и очаквания оборот от услугата за курортния сезон преди облагането му с данък.

(2) При определяне на предполагаемия и очаквания оборот се отчита качеството на плажа според местоположението му и броя на посетителите по отчети от предходния курортен сезон 1996 г. За плажове с еднакво качество по местоположение очакваният оборот се коригира според броя на посетителите.

(3) Размерът на депозита не може да бъде по-малък от 0,5 на сто от началната тръжна цена.


Чл. 14. Условията на търга за съответния морски плаж, началната тръжна цена, изискванията към участниците и срокът за подаване на заявленията за участие се публикуват в един столичен и един местен ежедневник.


Чл. 15. (1) Търгът може да се проведе само в случай, че са се явили най-малко:

1. петима членове на тръжната комисия;

2. двама кандидати или са подадени 2 заявления за участие.

(2) Когато при явен търг се яви само един кандидат от подалите заявление за участие, търгът се отлага с един час. Ако и в този случай не се явят поне двама кандидати, търгът не се провежда, като за това се съставя протокол от комисията по провеждане на търга.

(3) В случай на непроведен търг по ал. 2 областният управител може да насрочи нов търг.

(4) Ако и на търга по ал. 3 се яви само един кандидат, той се обявява за спечелил търга по предложената от него цена, която не може да бъде по-ниска от първоначалната тръжна цена.


Чл. 16. (1) Със заповедта по чл. 12 се утвърждава и комисията по провеждането на търга в състав от 5 до 7 членове, в която се включват представители на Министерството на териториалното развитие и строителството, на Министерството на финансите, на областната администрация и на общината, на чиято територия е плажът. Задължително в състава на комисията се включват юрист и икономист.

(2) В заповедта за назначаване на комисията се определят и двама резервни членове, както и възнаграждението на членовете на комисията.


Чл. 17. (1) Въз основа на резултатите от търга областният управител издава заповед, с която одобрява протокола за класирането на участниците и определя спечелилия търга.

(2) Заповедта по ал. 1 се обявява от областния управител в сградата на областната администрация на място, достъпно за всички заинтересовани лица.

(3) Лицето, спечелило търга, внася дължимата сума в 7-дневен срок от влизането в сила на заповедта по ал. 1.

(4) В случай, че класираният на първо място кандидат не извърши плащането по ал. 3, за спечелил търга се определя следващият кандидат в класирането.

(5) В 7-дневен срок от извършване на плащането областният управител сключва договор със спечелилия търга.


Чл. 18. Не се връща депозитът на участник, който е определен за спечелил търга, ако не извърши плащането в срока по чл. 17, ал. 3.


Раздел II.
Търг с явно наддаване

Чл. 19. При търг с явно наддаване председателят на комисията обявява първоначалната цена и определя стъпката на наддаване. Тя не може да бъде по-малка от 1 на сто и по-голяма от 10 на сто от началната цена.

Чл. 20. (1) Наддаването се извършва чрез гласно обявяване от участниците на последователни суми над началната цена, като всяко увеличение е равно на наддавателната стъпка.

(2) Обявената от участника сума го обвързва към комисията и другите участници в търга без право на позоваване на грешка.

(3) Преди третото обявяване на последната оферта се прави предупреждение, че е последна и ако няма други предложения, наддаването приключва със звуков сигнал от председателя, който обявява спечелилия търга и предложената окончателна цена и закрива търга.


Раздел III.
Търг с тайно наддаване

Чл. 21. Търг с тайно наддаване се провежда чрез подаване в обявения срок на писмено предложение в запечатан плик.


Чл. 22. (1) В деня на търга комисията разпечатва подадените пликове и се запознава с редовността на подадените документи.

(2) По преценка на председателя на комисията заседанието є може да бъде открито или закрито.


Чл. 23. (1) Редовно подадените оферти се класират според размера на предложената цена. В случай, че двама или повече кандидати са предложили еднаква най-висока цена, комисията определя победителя, като оценява професионалната специализация на участника в търга на база представени писмени доказателства за обхвата на дейността и притежаваната материално-техническа база за извършване на плажните услуги.

(2) Обстоятелствата, отнасящи се до входящия номер на офертата на кандидата, наименованието му, платежния документ за внесен депозит, предложената цена и др., се констатират от комисията с протокол, който се подписва от всичките є членове.


Глава пета.
ФИНАНСИРАНЕ

Чл. 24. (1) Приходите и разходите по договорите за услуги и дейности, осъществявани в изпълнение на тази наредба, постъпват и се извършват по извънбюджетната сметка по ПМС № 184 от 1995 г. на съответния областен управител, като се записват на отделен ред.

(2) При недостиг на средства от приходите по ал. 1 разходите се извършват за сметка на останалите приходи от посочената извънбюджетна сметка.


Чл. 25. Дължимите суми по договорите за предоставяне на права за осъществяване на търговски услуги на морския плаж и прилежащите морски водни площи се превеждат от спечелилите търговете по извънбюджетната сметка на областния управител в 7-дневен срок от влизането в сила на заповедта по чл. 17, ал. 1.


Чл. 26. Областният управител осигурява по договор с общините финансиране на възложените им дейности в размер не по-малък от 80 на сто от постъпленията по извънбюджетната сметка от приходите за предоставени права за търговски услуги по чл. 10.


Чл. 27. Средствата, получени от договори за предоставяне на права за предлагане на търговски услуги по извънбюджетната сметка на областния управител, се разходват само за дейности, свързани с водното спасяване, медицинското обслужване, почистването и благоустройството на морските плажове и провеждането на търговете.


Заключителни разпоредби

§ 1. Областният управител съвместно с общинската администрация и органите на МВР осъществява координация, контрол и съдействие за изпълнение на сключените договори.


§ 2. При констатиране на неизпълнение на сключените договори се прилагат разпоредбите на Закона за задълженията и договорите.


§ 3. В случаите, когато не може да се сключи договор по чл. 4 със съответната община, областният управител може да сключи договор с общински фирми или други физически

и юридически лица, регистрирани като търговци.


§ 4. Министърът на териториалното развитие и строителството дава указания по прилагането на наредбата.


§ 5. Наредбата се издава на основание т. 6 от Решение № 353 на Министерския съвет от 1997 г. и влиза в сила от деня на обнародването є в "Държавен вестник".


Приложение

към чл. 9

Списък на дейностите и търговските услуги, извършвани на морския плаж

А. Задължителни дейности, извършвани на морския плаж

1. Осигуряване на водноспасителната дейност и медицинското обслужване съгласно Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи.

2. Извършване на санитарно-хигиенно поддържане и благоустройство съгласно хигиенните изисквания за устройството и експлоатацията на плажовете по Черноморското крайбрежие.

Б. Задължителни услуги на морския плаж

1. Осигуряване със: тоалетни, съблекални, душове със студена вода, питейно водоснабдяване.

2. Предоставяне на: чадъри, шезлонги, масички.

3. Разносна търговия: храни, безалкохолни напитки, кафе и сладолед, плодове, сувенири и плажни масла, вестници, други.

В. Препоръчителни услуги на морския плаж

1. Плажни услуги: душове с топла (минерална) вода, детски зони-включват сухи пързалки, люлки, катерушки и др.; телефони, видеотеки, фотоуслуги, рехабилитационни дейности и др.

2. Спортни услуги: федербал, табла, шах, кегли и др., топки и надуваеми плажни принадлежности, батут и др.

3. Водни услуги (съобразно условията на морския плаж и прилежащите морски площи): водни ски, водни колела, сърф, парашути, хидроджети, разходки с яхти, скутери, лодки,

"банан", водни пързалки-тип "Ролба" и др., други.

4. Обекти за хранене, освежаващи напитки и за развлечения-кафенета, барчета, ресторанти, закусвални и др., разположени на прилежащи на плажовете терени.

5. Организиране на конкурси, томболи, състезания и други развлекателни програми.


Промени настройката на бисквитките