Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 114 от 30.XII

НАРЕДБА ЗА ТЪРГОВСКАТА ДЕЙНОСТ С ОТПАДЪЦИ И ОТЛОМКИ ОТ ЧЕРНИ И ЦВЕТНИ МЕТАЛИ И СПЛАВИТЕ ИМ

 

НАРЕДБА ЗА ТЪРГОВСКАТА ДЕЙНОСТ С ОТПАДЪЦИ И ОТЛОМКИ ОТ ЧЕРНИ И ЦВЕТНИ МЕТАЛИ И СПЛАВИТЕ ИМ ОТ 1995 Г.

Приета с ПМС № 250 от 1995 г.

Обн. ДВ. бр.114 от 30 Декември 1995г., изм. ДВ. бр.18 от 1 Март 1996г., изм. ДВ. бр.20 от 8 Март 1996г., отм. ДВ. бр.92 от 14 Октомври 1997г.

Отменена с § 1 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 363 на Министерския съвет от 7 октомври 1997 г. за приемане на Наредба за търговската дейност с отпадъци и отломки от черни и цветни метали и сплавите им - ДВ, бр. 92 от 14 октомври 1997 г., в сила от 14 октомври 1997 г.


Глава първа.
ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ С ОТПАДЪЦИ И ОТЛОМКИ ОТ ЧЕРНИ И ЦВЕТНИ МЕТАЛИ И СПЛАВИТЕ ИМ, ПОДЛЕЖАЩА НА ЛИЦЕНЗИРАНЕ

Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат условията и редът за извършване на търговска дейност с отпадъци и отломки от черни и цветни метали и сплавите им (ООЧЦМС).

(2) Търговска дейност по смисъла на наредбата е преработка, обработка, съхранение, пренос и търговия с ООЧЦМС.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) (1) Търговска дейност с ООЧЦМС се извършва от лица, имащи право да извършват търговска дейност по закон и притежаващи лиценз, издаден по реда на тази наредба.

(2) Не се изисква лиценз за продаване на собствени ООЧЦМС, получени като технологичен отпадък или амортизационен лом, ако купувачът е лицензирано лице по реда на наредбата.


Глава втора.
РЕД ЗА ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА ЛИЦЕНЗ

Чл. 3. (1) Заявление за получаване на лиценз за търговска дейност с ООЧЦМС се подава до Министерството на промишлеността от търговеца или от нотариално упълномощен негов представител.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:

1. съдебно удостоверение, отразяващо актуалното състояние, получено вследствие на всички извършени промени по партидата на търговеца в търговския регистър;

2. (доп. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) документи за узаконени инсталирани мощности за обработка и/или преработка на ООЧЦМС в съответствие с действащите нормативни актове. За преработка се представят производствено-техническа характеристика на преработващата (леярската) мощност, тип (вид), вместимост, производствена мощност (капацитет) и обща средногодишна производителност на всички инсталирани мощности за преработка на ООЧЦМС от чугун, стомана, цветни метали и сплави;

3. положително решение по оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за проекти, обекти и дейности в съответствие със Закона за опазване на околната среда, издадено при условията и по реда на Наредба № 1 за оценка на въздействието върху околната среда от 1995 г. на Министерството на околната среда, Министерството на териториалното развитие и строителството, Министерството на здравеопазването и Министерството на земеделието и хранителната промишленост (ДВ, бр. 73 от 1995 г.);

4. нотариално заверен акт за собственост или договор за наем, както и заверена скица за местата, свързани с дейността по съхраняване, обработка и преработка на ООЧЦМС;

5. свидетелство за съдимост на физическото лице, представляващо търговеца;

6. удостоверение от териториалното данъчно управление за платени данъци и други вноски в бюджета към датата на подаване на заявлението;

7. удостоверение за регистрирана защитена търговска марка;

8. правила за маркировка на претопени вторични метали в съответствие с изискванията на БДС;

9. документ за платена такса по т. 1 от член единствен на Тарифата за таксите, които се събират от Министерството на промишлеността по Закона за държавните такси, приета с Постановление № 118 на Министерския съвет от 1995 г. (ДВ, бр. 55 от 1995 г.).

(3) При подаване на заявление за частичен лиценз не се прилагат следните документи:

1. по т. 2 - за инсталирани мощности за преработка и по ал. 2, т. 7 и 8;

2. по ал. 2, т. 3 не се изисква решение по ОВОС, а се извършва регистрация на кандидатстващия за лиценз от съответната РИОС.

(4) При непълноти в представените документи по указание на Министерството на промишлеността търговецът е длъжен да ги отстрани в 14-дневен срок от подаването на документите.


Чл. 4. (1) Искането за получаване на лиценз се разглежда от Министерството на промишлеността в срок 3 месеца от изтичане на срока по чл. 3, ал. 4. Искането се съгласува с Министерството на околната среда, Министерството на финансите, Министерството на търговията и външноикономическото сътрудничество и с Министерството на вътрешните работи и се изготвя предложение до министъра на промишлеността.

(2) Министърът на промишлеността със заповед издава лиценз или отказва издаването му въз основа на предложението по ал. 1.

(3) Министърът на промишлеността отказва издаването на лиценз винаги, когато:

1. (доп. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) заявлението за получаване на лиценз е подадено преди изтичане на 12 месеца от отнемане на лиценза или от отказа на министъра на промишлеността за издаване на лиценз на основание чл. 4, ал. 1 от наредбата за търговска дейност с ООЧЦМС;

2. не са представени съответните документи в срока по чл. 3, ал. 4.

(4) Заповедта на министъра на промишлеността за отказ за издаване на лиценз е мотивирана и заявителят се уведомява в 15-дневен срок от издаването й.

(5) Заповедта на министъра на промишлеността за отказ за издаване на лиценз подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.


Глава трета.
СЪДЪРЖАНИЕ НА ЛИЦЕНЗА

Чл. 5. (1) Лицензът за търговска дейност с ООЧЦМС е отделен документ, издаден на основание на заповедта на министъра на промишлеността и подписан от него.

(2) Лицензите са:

1. пълен лиценз - за преработка, обработка, съхраняване, пренос и търговия с ООЧЦМС, със срок до 2 години считано от датата на издаването;

2. частичен лиценз - за обработка, съхраняване, пренос и търговия с ООЧЦМС, със срок до 1 година считано от датата на издаването.

(3) За получаването на лиценз се заплащат такси, определени в Тарифата за таксите, които се събират от Министерството на промишлеността по Закона за държавните такси, приета с Постановление № 118 на Министерския съвет от 1995 г.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) В Министерството на промишлеността се поддържа регистри на издадените лицензи.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) Справка за издадените лицензи за търговска дейност с ООЧЦМС се изпраща по служебен ред на Министерството на околната среда, Министерството на търговията и външноикономическото сътрудничество, Министерството на финансите, Министерството на вътрешните работи, Комитета по енергетика и Комитета по пощи и далекосъобщения. Тези ведомства са длъжни да поддържат съответни регистри.


Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) Лицензите не могат да бъдат продължавани. До 3 месеца преди изтичане на техния срок лицензираните лица подават предвидените в чл. 3, ал. 1 и 2 документи за получаване на нов лиценз.

(2) Издаденият лиценз е личен и не може да се прехвърля и преотстъпва.

(3) Комисионери, представители и посредници по сделки с ООЧЦМС могат да бъдат само лицензирани по наредбата лица.

(4) Представителите на лицензираните субекти по чл. 2 следва да притежават писмени нотариално заверени пълномощни за извършване на тази дейност.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) Всички лица при извършването на търговска дейност с ООЧЦМС са длъжни да притежават нотариално заверено копие от лиценза.

(6) Наличните количества на ООЧЦМС се реализират по времето на лиценза и до един месец след изтичането на срока на лиценза или от датата на отказа за издаване на нов лиценз или за отнемане на лиценза.


Глава четвърта.
РЕГИСТРАЦИЯ НА СДЕЛКИ С ООЧЦМС

Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) Всеки лицензиран по смисъла на тази наредба търговец е длъжен да води регистри, прошнуровани и подпечатани от кмета на общината по местонахождение на седалището на търговеца.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) Водят се два регистъра: дневник на продажбите и дневник на покупките на ООЧЦМС съгласно приложение № 1.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) Търговецът е длъжен да вписва в регистрите всички елементи на всяка сделка с ООЧЦМС, посочени в приложението.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) При закупуване на ООЧЦМС от физически лица,които не са търговци, в регистрите се записват паспортните данни на лицето, адресът му, видът на стоката и нейният произход.

(5) Лицензираният търговец е длъжен да уведоми незабавно органите на Министерството на вътрешните работи и данъчната администрация при закупуване на ООЧЦМС с предполагаем промишлен (небитов) произход от физически лица, които не са търговци, или от други лицензирани търговци.

(6) (Изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) Всеки лицензиран търговец е длъжен при поискване от контролните органи да предоставя информация за водения от него регистри.

(7) (Нова - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) Всяко тримесечие лицензираните търговци информират Министерството на промишлеността за наличностите, продажбите и покупките на ООЧЦМС по митнически тарифни позиции съгласно приложение № 2. Информацията се предоставя в отдел "Лицензиране на търговията с отпадъци и отломки от черни и цветни метали и сплавите им" до 15 дни след изтичане на календарното тримесечие.


Чл. 8. (1) Всеки лицензиран търговец с частичен лиценз е длъжен да издава свидетелство за съответствие, съобразено с изискванията на БДС 2228 - 76, БДС 3579 - 85 и БДС 4358 - 85.

(2) Всеки лицензиран с пълен лиценз търговец е длъжен:

1. за случаите без преработка да спазва изискванията на ал. 1;

2. за преработени (претопени) вторични метали да маркира и да издава свидетелство за съответствие, съобразено с изискванията на БДС 5331 - 74, БДС 5332 - 75 и БДС 5515 - 73, и да маркира знака за запазената търговска марка върху изделията.


Глава пета.
КОНТРОЛ

Чл. 9. (1) Контролни органи по изпълнение на наредбата са:

1. (изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) кметовете - по отношение на водене на регистрите и на маркировката, по чл. 7 и 8;

2. органите на Министерството на околната среда - по отношение на изискванията на нормативната уредба по околната среда;

3. органите на Министерството на вътрешните работи;

4. представители на Министерството на промишлеността;

5. (нова - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) представители на Комитета по стандартизация и метрология.

(2) Кметовете упълномощават длъжностни лица да извършват периодични проверки в срок не по-голям от 3 месеца на регистрите на лицензираните търговци в съответната община.

(3) При сигнал за нарушение органите по ал. 1 са длъжни незабавно да извършат проверка на лицензирания търговец.


Чл. 10. (1) При констатирани нарушения от контролните органи те правят предложения пред министъра на промишлеността за отнемане на лиценза.

(2) Министърът на промишлеността отнема лиценза със заповед при:

1. (изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) липса на регистри по чл. 7, ал. 1;

2. (изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) при констатиране на неотразени в регистрите сделки;

3. (изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) при вписване на неверни данни в регистрите;

4. (нова - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) при установяване неспазване на изискванията по чл. 7, ал. 7;

5. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 18 от 1996 г.) при установяване неспазване на изискванията по чл. 8, ал. 1 и 2.

(3) Заповедта на министъра на промишлеността за отнемане на лиценза подлежи на обжалване по реда на Закона за административното производство.

(4) При отнемане на лиценза съответният търговец не може да извършва търговска дейност с ООЧЦМС и да кандидатства за получаване на нов лиценз в срок 12 месеца от отнемането му.


Глава шеста.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 11. (1) При нарушения на изискванията, предвидени в наредбата, се налагат:

1. глоба съгласно чл. 32 от Закона за административните нарушения и наказания, ако деянието не съставлява престъпление;

2. имуществена санкция съгласно чл. 83 от Закона за административните нарушения и наказания в размер от 500 000 до 1 000 000 лв., а в маловажни случаи - от 200 000 до 500 000 лв.

(2) Глобите на лицензираните еднолични търговци и имуществените санкции на лицензираните търговски дружества се налагат заедно с отнемането на лиценза, когато са налице предвидените в чл. 10, ал. 2 основания.

(3) За нарушения, предвидени в специални закони, се налагат предвидените в тях санкции.


Чл. 12. (1) Актове за констатиране на нарушенията по изпълнението на тази наредба се съставят от контролните органи по чл. 9, ал. 1 и 2 по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

(2) Наказателните постановления за налагане на глоби или имуществени санкции по тази наредба се издават от съответните кметове на общини.


Допълнителни разпоредби

Параграф единствен. По смисъла на тази наредба:

1. "Обработка" означава дейности по товаро-разтоварване, сортировка, нарязване (ръчно или машинно), демонтаж на възли и детайли, балиране (пакетиране), шредиране (надробяване), стружкодробене, брикетиране, обезмасляване (подсушаване).

2. "Преработка" означава:

а) термична преработка (топене) - разливане, окачествяване, маркиране, чемберосване (опаковане);

б) химическа преработка - разтваряне, кристализация, утаяване, изсушаване на продукта, класифициране, окачествяване, опаковане.


Приложение № 1 към чл. 7, ал. 2


(Изм. - ДВ, бр. 18 от 1996 г., попр., бр. 20 от 1996 г.)


Дневник на продажбите и износа на ООЧЦМС ------------------------------------------------------------------------ Номер и дата Данни за купувача Данни за ООЧЦМС на документа -------------------------------------------------------- по сделката фирма, седалище, номер и наименование митническа

данъчен номер дата на (вид) на тарифна

лиценза ООЧЦМС позиция ------------------------------------------------------------------------

1 2 3 4 5 ------------------------------------------------------------------------ (продължение) ------------------------------------------ мярка количество Документи за

произход,

протокол за

хим. анализ

и др. ------------------------------------------

6 7 8 ------------------------------------------ Дневник на покупките и вноса на ООЧЦМС (Попр. - ДВ, бр. 20 от 1996 г.) ------------------------------------------------------------------------ Номер и дата Данни за продавача Данни за ООЧЦМС на документа -------------------------------------------------------- по сделката фирма, седалище, номер и наименование митническа

данъчен номер дата на (вид) на тарифна

лиценза ООЧЦМС позиция ------------------------------------------------------------------------

1 2 3 4 5 ------------------------------------------------------------------------ (продължение) ------------------------------------------ мярка количество Документи за

произход,

протокол за

хим. анализ

и др. ------------------------------------------

6 7 8 ------------------------------------------


Приложение № 2 към чл. 7, ал. 7


(Ново - ДВ, бр. 18 от 1996 г.)


------------------------------------------------------------------------ Тримесечна справка за търговска дейност с ООЧЦМС за ... тримесечие на ... година ------------------------------------------------------------------------ Данъчен номер: ..... Номер и дата на лиценза: .../... г. Лицензирано лице (фирма, седалище): ............ ------------------------------------------------------------------------ Митническа тарифна позиция Мярка Наличност в Продажби за:

началото на --------------------

тримесечието страната чужбина ------------------------------------------------------------------------

1 2 3 4 5 ------------------------------------------------------------------------ (продължение) -------------------------------------------

Покупки от: Наличност в -------------------------- края на страната чужбина тримесечието -------------------------------------------

6 7 8 ------------------------------------------- За неверни данни се отнема лицензът съгласно чл. 10, ал. 2. ...... .............. .................. ............. (дата) (длъжност) (име, фамилия) (подпис, печат)


Промени настройката на бисквитките