Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 99 от 2.XII

НАРЕДБА ЗА ЛИЦЕНЗИРАНЕ НА ТЪРГОВСКАТА ДЕЙНОСТ С ОТПАДЪЦИ И ОТЛОМКИ ОТ ЧЕРНИ И ЦВЕТНИ МЕТАЛИ И СПЛАВИТЕ ИМ

 

НАРЕДБА ЗА ЛИЦЕНЗИРАНЕ НА ТЪРГОВСКАТА ДЕЙНОСТ С ОТПАДЪЦИ И ОТЛОМКИ ОТ ЧЕРНИ И ЦВЕТНИ МЕТАЛИ И СПЛАВИТЕ ИМ

ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 286 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 1994 Г

Обн. ДВ. бр.99 от 2 Декември 1994г., отм. ДВ. бр.114 от 30 Декември 1995г.

Отменена с § 1 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 250 на Министерския съвет от 22 декември 1995 г. за приемане на Наредба за търговската дейност с отпадъци и отломки от черни и цветни метали и сплавите им - ДВ, бр. 114 от 30 декември 1995 г., в сила от 1 януари 1996 г.


Раздел I.
Търговска дейност с отпадъци и отломки от черни и цветни метали и сплавите им, подлежаща на лицензиране

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за извършване на търговска дейност с отпадъци и отломки от черни и цветни метали и сплавите им (ООЧЦМС).


Чл. 2. Търговска дейност с ООЧЦМС се извършва само от субекти, регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон и притежаващи лиценз, издаден по реда на тази наредба.


Раздел II.
Ред за подаване на заявления за получаване на лиценз

Чл. 3. (1) Заявление за получаване на лиценз за търговска дейност с ООЧЦМС се подава до Министерството на промишлеността от търговеца или от упълномощен негов представител.

(2) Към заявлението по ал. 1 се прилагат следните документи:

1. съдебно удостоверение, отразяващо актуалното състояние, получено вследствие на всички извършени промени по партидата на търговеца в търговския регистър;

2. документ за узаконени инсталирани мощности за преработка (при пълен лиценз) в съответствие със Закона за опазване на околната среда и други нормативни изисквания;

3. документ за узаконяване на местата, свързани с дейността по обработването и съхраняването на ООЧЦМС, в съответствие със Закона за опазване на околната среда и други нормативни изисквания;

4. свидетелство за съдимост на физическото лице, представляващо търговеца;

5. удостоверение от териториалното данъчно управление за данъчна регистрация.

(3) Искането за получаване на лиценз се разглежда от Министерството на промишлеността в срок 3 месеца след съгласуване с Министерството на околната среда, Министерството на търговията, Министерството на финансите и Министерството на вътрешните работи. Лицензът се издава или се отказва издаването му на основание заповед на министъра на промишлеността.

(4) Отказът за издаване на лиценз се мотивира в писмен вид, за което заявителят се уведомява в 15-дневен срок след издаване на заповедта на министъра на промишлеността. Редът за обжалване на отказа за издаване на лиценз е предвиден в Закона за административното производство.


Чл. 4. Задължителни основания за отказ са:

1. отнет лиценз през последните 12 месеца;

2. неизплатени задължения към държавата;

3. други предвидени от закона случаи.


Раздел III.
Съдържание на лиценза

Чл. 5. Лицензът за търговия с ООЧЦМС се подписва от министъра на промишлеността или от упълномощено от него длъжностно лице. Лицензът може да бъде:

1. пълен лиценз за преработка, обработка, съхранение, пренос и търговия с ООЧЦМС (безсрочен);

2. частичен лиценз за обработка, съхранение, пренос и търговия с ООЧЦМС (срок на действие до една година).


Раздел IV.
Регистрация на сделки с ООЧЦМС

Чл. 6. (1) Всеки лицензиран по смисъла на тази наредба търговец е длъжен да води регистър, прошнурован и подпечатан от кмета на общината по местонахождение на седалището на търговеца.

(2) В регистъра се вписват всички задължителни елементи за всяка конкретна сделка с ООЧЦМС съгласно приложението.

(3) При закупуване на ООЧЦМС от физически лица в регистъра се записват паспортните данни на лицето и видът на стоката. При закупуване от физически лица на ООЧЦМС с предполагаем промишлен (небитов) произход лицензираният търговец е длъжен да уведоми незабавно органите на Министерството на вътрешните работи и данъчната администрация.


Чл. 7. Всеки лицензиран с пълен лиценз търговец е длъжен да поставя трайна маркировка върху произведените отливки със собствен качествен щемпел, с номер на плавката и нейното качество, запазен знак или наименование на фирмата за изделията, попадащи под митнически тарифни позиции 74.02, 74.03, 74.05, 76.01, 78.01, 78.04.19 и 79.01.


Раздел V.
Санкции

Чл. 8. При нарушение на изискванията, предвидени в тази наредба, се налагат следните санкции:

1. отнемане на лиценз;

2. глоба съгласно чл. 32 от Закона за административните нарушения и наказания, ако деянието не съставлява престъпление;

3. имуществена санкция съгласно чл. 83 от Закона за административните нарушения и наказания в размер от 100 000 до 1 млн. лв. В маловажни случаи имуществената санкция е в размер от 50 000 до 100 000 лв.


Чл. 9. При констатиране нарушения на изискванията, предвидени в тази наредба, контролните органи правят предложения за отнемане на лиценза пред министъра на промишлеността.


Допълнителни разпоредби

§ 1. "Търговска дейност" по смисъла на тази наредба е преработка, обработка, съхранение, пренос и търговия с ООЧЦМС.


§ 2. "Заинтересуваните ведомства" по смисъла на тази наредба са Министерството на промишлеността, Министерството на околната среда, Министерството на търговията, Министерството на финансите, Министерството на вътрешните работи, Комитетът по енергетика и Комитетът по пощи и далекосъобщения.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Копие от издадения лиценз за търговия с ООЧЦМС се изпраща по служебен ред на всяко заинтересувано ведомство, което поддържа регистър на носителите на лицензи.


§ 4. (1) Актове за констатиране на нарушения по изпълнението на тази наредба могат да се съставят от министъра на промишлеността, министъра на околната среда, министъра на вътрешните работи и от кметовете на общините или от упълномощени от тях длъжностни лица по реда на Закона за административните нарушения и наказания.

(2) Лицензът се отнема от министъра на промишлеността.

(3) Наказателни постановления за налагане на глоба и на имуществена санкция се издават от кметовете на общини.


§ 5. Всеки лицензиран търговец е длъжен да предоставя информация за водения от него регистър при поискване от съответните органи.


§ 6. За търговците, упражняващи дейност по преработка, обработка, съхранение, пренос и търговия само с отпадъци и отломки от черни метали и сплавите им, към момента на влизане в сила на тази наредба се определя преходен период от 2 месеца, през който те могат да упражняват дейността си, като представят пред съответните органи копие от заявлението, подадено за получаване на лиценз от Министерството на промишлеността. Търговията с отпадъци и отломки от цветни метали и сплавите им се забранява до получаване на лиценз съгласно наредбата.


ПРИЛОЖЕНИЯ

Приложение към чл. 6, ал.2



Дата № на лиценза Паспортни данни Количество Качество Документ за
  на търговеца на представителя и вид на   произход
  продавач на търговеца или стоката    
    на физическото      
    лице продавач      
        Лаборатория I Лаборатория II*  
1 2 3 4 5 6 7
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             

* - Тази графа е задължителна при сделки с цветни метали.


Промени настройката на бисквитките