Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 111 от 22.XII

НАРЕДБА № 8 ОТ 4 ДЕКЕМВРИ 1995 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО И СТРУКТУРАТА НА ИДЕНТИФИКАТОРА НА КАДАСТРАЛНИТЕ ЕДИНИЦИ

 

НАРЕДБА № 8 ОТ 4 ДЕКЕМВРИ 1995 Г. ЗА СЪДЪРЖАНИЕТО И СТРУКТУРАТА НА ИДЕНТИФИКАТОРА НА КАДАСТРАЛНИТЕ ЕДИНИЦИ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТЕРИТОРИАЛНОТО РАЗВИТИЕ И СТРОИТЕЛСТВОТО

Обн. ДВ. бр.111 от 22 Декември 1995г., отм. ДВ. бр.71 от 14 Август 2001г.

Отменена с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 15 от 23 юли 2001 г. за структурата и съдържанието на идентификатора на недвижимите имоти в кадастъра - ДВ, бр. 71 от 14 август 2001 г., в сила от 14 август 2001 г.


Чл. 1. (1) С тази наредба се определят съдържанието, структурата и начинът на представяне на идентификатора на кадастралните единици.

(2) Идентификаторът на кадастралните единици служи и за номер, който съгласно Правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (изм., ДВ, бр. 48 от 1995 г.) всеки имот получава с влизането в сила на плана за земеразделяне.


Чл. 2. (1) Идентификаторът е уникален номер на всяка кадастрална единица, чрез който тя се посочва еднозначно за територията на страната.

(2) Идентификаторът се състои от кодове и поредни номера по групи елементи или отделни елементи от съдържанието на кадастъра, подредени в пет полета по йерархични нива съгласно таблицата. Всяко следващо ниво идентифицира подразделение или елемент в обхвата на предишното ниво.



Полета на първо второ трето четвърто пето
идентификатора: поле поле поле поле поле
Съдържание код първо второ трето четвърто
на полетата: по ниво ниво ниво ниво
  ЕКНМ        
Брой разряди: 5 3 4 2 3


Чл. 3. Територията на населеното място се означава с петразряден идентификационен код съгласно Единния класификатор на населените места (ЕКНМ). Кодът се записва в първото поле на идентификатора. В предвидените в ЕКНМ случаи с този код се означава част от територията на населено място.


Чл. 4. (1) Територията на населеното място се подразделя на територии от първо ниво - кадастрални райони, които не се препокриват и могат да бъдат: масив земеделски земи, населено място или част от него, територия с гори и др. Кадастралните райони може да обхващат при необходимост и територии от различен вид по смисъла на чл. 4, т. 1 от Закона за единния кадастър на Република България (ЗЕК). Означават се с пореден номер в триразрядното второ поле на идентификатора.

(2) Всяка територия от първо ниво се подразделя на територии от второ ниво, които не се препокриват и могат да бъдат: недвижим имот, част от път, улична отсечка, кръстовище и др. Означават се в четириразрядното трето поле на идентификатора с пореден номер на територия от второ ниво в границите на територията от първо ниво.


Чл. 5. (1) Идентификаторът на кадастрална единица може да бъде разширен при необходимост с трето и четвърто ниво.

(2) Като трето ниво на идентификатора се записва в двуразрядното четвърто поле пореден номер на сграда в границите на територия от второ ниво.

(3) Като четвърто ниво на идентификатора се записва в триразрядното пето поле пореден номер на елемент, който може да бъде: апартамент, ателие, магазин, гараж, обща част от сграда и други обособени части като неделима собственост.


Чл. 6. (1) Съдържанието на всяко поле може да се използва самостоятелно за посочване или означаване на съответната му територия в по-високо ниво.

(2) Промяната на идентификатора в някое ниво води до промяна в следващите съдържащи се в него нива.

(3) Дефинирането на нова територия предизвиква създаването на нов, следващ в поредицата на съответното ниво идентификатор.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Идентификаторът на кадастралните единици се създава съгласувано с органите на кадастъра.


§ 2. Идентификаторът се записва в документите на кадастъра и се използва при създаването на информационна система на кадастъра, при създаването въз основа на кадастъра на други информационни системи и при регистрацията на недвижимата собственост.


§ 3. Кадастралният район е част от територията на населеното място със самостоятелна поредна номерация на кадастралните единици в него. Ограничава се от главни улици, пътища, жп линии и други подобни трайни елементи, които се включват като част от територията към единия от съседните райони. Границите му съвпадат с граници на имоти. Съседни кадастрални райони имат обща граница.


§ 4. Територия на населеното място съгласно Закона за административно-териториалното устройство на Република България е селищната територия, определена от строителните му граници, и извънселищната територия, определена от границите на землището.


Заключителни разпоредби

§ 5. Тази наредба се издава на основание чл. 9 и 17 от Закона за единния кадастър на Република България и чл. 16 и 29 от Правилника за прилагане на Закона за единния кадастър на Република България (ДВ, бр. 74 от 1983 г.).


§ 6. Приложението е неразделна част от тази наредба.


§ 7. Указания по прилагането на наредбата дава заместник-министърът на териториалното развитие и строителството, отговарящ за кадастъра и геодезията.


Приложение


Примери за идентификатор на кадастрални

единици

Идентификатор на селскостопански имот:

353450090012



Поле: първо второ трето четвърто пето
  поле поле поле поле поле
Код или          
пореден 35345 009 0012    
номер:          
Пояс- с. Каленов- кадастра- имот няма със- няма
нение: ци, община лен район № 12 тавни със-
  Годеч, об- № 9 на те-   елемен- тавни
  ласт София риторията   ти еле-
    на населе-     мен-
    ното място     ти
    (масив № 9)      


Идентификатор на имот в населено място:

688503020812

Идентификатор на сграда в населено място:

68850302081201

Идентификатор на апартамент в населено място:

68850302081201002


Поле: първо второ трето четвърто пето
  поле поле поле поле поле
Код или          
пореден 68850 302 0812 01 002
номер:          
Пояснение: гр. Стара кадастра- имот № 812 сграда апарта-
  Загора, лен район (планосни- № 1 в мент
  община № 302 на снимачен имот № 2
  Ст. Загора, територия- № 812) в № 812 в сгра-
  Хасковска та на на- кадастра-   да № 1
  област селеното лен район    
    място № 302    


Промени настройката на бисквитките