Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 46 от 19.V

НАРЕДБА № 4 ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПЛАФОНА ЗА ВНОС НА СЛАДОЛЕД ЗА КОНСУМАЦИЯ ПРЕЗ 1995 Г.

 

НАРЕДБА № 4 ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ ЗА РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ПЛАФОНА ЗА ВНОС НА СЛАДОЛЕД ЗА КОНСУМАЦИЯ ПРЕЗ 1995 Г.

ПРИЕТА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ТЪРГОВИЯТА И ВЪНШНОИКОНОМИЧЕСКОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Обн. ДВ. бр.46 от 19 Май 1995г., отм. ДВ. бр.2 от 5 Януари 1996г.

Отменено основание - виж § 4, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 266 на Министерския съвет от 29 декември 1995 г. за режима по износа и вноса - ДВ, бр. 2 от 5 януари 1996 г., в сила от 1 януари 1996 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за:

1. провеждане на конкурси за разпределение на количества от плафона за внос на сладолед за консумация през 1995 г. по т. 1 от раздел I на приложение № 3 към чл. 3, т. 3 от Постановление № 307 на Министерския съвет от 1994 г. за режима по износа и вноса (обн., ДВ, бр. 105 от 1994 г.; изм. и доп., бр. 15, 34 и 37 от 1995 г.), наричани по-нататък "конкурсите";

2. издаване на удостоверения за внос (импорт лицензи) и извършване на контрол върху реализацията на вноса при условията, при които са предоставени дяловете от плафона за внос на сладолед за консумация през 1995 г.


Чл. 2. (1) Предмет на разпределение чрез конкурси по реда на тази наредба са количества от плафона за внос на сладолед за консумация в размер 1200 тона.

(2) На един заявител самостоятелно или заедно с други свързани лица по смисъла на § 4а от допълнителните разпоредби на Указ № 56 за стопанската дейност не може да бъде възлаган дял, по-голям от 35 на сто от размера на плафона.

(3) В случай, че при провеждане на конкурс повече от двама заявители кандидатстват за възлагане на дялове за внос на сладолед с произход от една държава, ограничението по ал. 2 се прилага по отношение на общото заявено количество за внос на сладолед с произход от тази държава.

(4) Ограничението по ал. 3 не се прилага, когато в рамките на един конкурс общото заявено за възлагане на дялове количество сладолед с произход от други държави е по-малко от количеството, оставащо за разпределение в същия конкурс след приспадане на количеството по ал. 3.


Чл. 3. Организатор на конкурсите е Министерството на търговията и външноикономическото сътрудничество, наричано по-нататък "министерството".


Чл. 4. До участие в конкурсите се допускат всички търговци.


Чл. 5. Конкурсите са публични по отношение обявяването им и обявяване на резултатите от тяхното провеждане.


Раздел II.
Обявяване на конкурсите

Чл. 6. Конкурсите и резултатите от тях се огласяват от министерството най-малко чрез:

1. обява, поставена на определено за целта място в сградата на министерството;

2. обява, публикувана най-малко в два централни всекидневника.


Чл. 7. (1) Обявата по чл. 6 съдържа най-малко следните данни:

1. организатор на конкурса;

2. предмет на конкурса - вид стока, количество, което ще бъде разпределено;

3. място и дата на провеждане на конкурса;

4. място, дата и срок за приемане на документите за участие в конкурса;

5. място, телефон и срок за получаване на информация за конкурса;

6. посочване на сметката за внасяне на таксата по чл. 2 от Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерството на търговията, приета с ПМС № 5 от 1995 г. (ДВ, бр. 6 от 1995 г.).

(2) Обявяването се извършва най-късно седем дни преди датата на провеждане на съответния конкурс. Срокът тече от деня на втората по ред публикация на обявата по чл. 6, т. 2.


Раздел III.
Конкурсни книжа

Чл. 8. (1) За участие в конкурса заявителите представят конкурсни книжа, изготвени на български език, които съдържат:

1. документи за съдебна и данъчна регистрация;

2. външнотърговски договор, проформа фактура или потвърдена поръчка, съдържащи данни за съществените условия на сделката: цена, количество, условия на доставка по ИНКОТЕРМС 1990 г., форма на плащане и асортимент (наименование и грамаж на артикула в потребителска опаковка в случаите, когато вносът на стоката се осъществява в потребителска опаковка);

3. справка от производителя или вносителя за произхода на стоката;

4. справка, съдържаща информация за извършени инвестиции за дистрибуция или производство на сладолед и влагане на български суровини за производството му с приложени документи, доказващи извършването им (договори, фактури, митнически декларации за внос или други документи, удостоверяващи собствеността, закупуването, наемането или съвместната експлоатация на съоръжения или обекти за производство, търговия и съхранение на сладолед за консумация);

5. справка, съдържаща данни за броя на наетата работна сила в търговията или производството на сладолед;

6. документ за внесена такса съгласно чл. 2 от Тарифата за таксите, които се събират в системата на Министерството на търговията, приета с ПМС № 5 от 1995 г.

(2) Документите се представят в оригинал, нотариално заверен препис или препис, заверен от търговеца или лице, което има право да го представлява, и подпечатан с печата му.


Чл. 9. (1) Всеки търговец подава конкурсните книжа в запечатан плик в деня на провеждането на конкурса до часа, определен в обявата за конкурса.

(2) Върху плика се отбелязват наименованието на заявителя, датата и точният час на подаване на заявката в министерството, като тези данни се вписват в специален регистър под самостоятелен входящ номер.

(3) На търговеца се издава удостоверение, съдържащо данните по ал. 2.

(4) Конкурсни книжа, представени в незапечатани пликове и/или неотговарящи на изискванията по чл. 8, са недействителни и не се разглеждат от комисията.


Раздел IV.
Провеждане на конкурсите

Чл. 10. (1) Конкурсите се организират и провеждат от комисия, назначена със заповед на министъра на търговията и външноикономическото сътрудничество. Със заповедта се определят председателят и секретарят на комисията.

(2) Заседанията на комисията са редовни, ако присъстват най-малко две трети от членовете й, вкл. председателят.

(3) Комисията взема решения с обикновено мнозинство от всичките й членове.


Чл. 11. (1) След изтичане на срока за подаване на конкурсните книжа в определения ден за провеждане на конкурса комисията разглежда подадените документи и проверява дали са спазени изискванията на раздел III.

(2) За провеждането на конкурса конкурсната комисия съставя протокол, който се подписва от всички присъстващи членове.


Чл. 12. (1) Конкурсната комисия при спазване на условията по чл. 2, ал. 2, 3 и 4 възлага дялове от количеството, разпределяно в рамките на един конкурс, на заявителите, представили редовни конкурсни книжа, въз основа на класиране по следните критерии:

1. инвестиции в производството и дистрибуцията на сладолед за консумация;

2. брой на наетата работна сила в търговията и производството на сладолед за консумация в страната.

3. разнообразие в асортимента.

(2) При равни други условия като допълнителен критерий се прилага процентът на изпълнение на възложени количества за внос на сладолед за консумация през 1994 г.


Чл. 13. Резултатите от конкурса се определят с решение на конкурсната комисия и се вписват в протокол, който се подписва от всички присъстващи членове.


Чл. 14. (1) Участниците в конкурса могат да правят писмени възражения във връзка с провеждането му пред министъра на търговията и външноикономическото сътрудничество в тридневен срок от публикуването на втората по ред обява за резултатите от конкурса.

(2) Министърът на търговията и външноикономическото сътрудничество се произнася по възраженията в тридневен срок след изтичане на срока по ал. 1, като отменя решението на конкурсната комисия и връща въпроса за преразглеждане от нея със задължителни указания или отхвърля направените възражения.


Раздел V.
Издаване на удостоверения за внос. Контрол

Чл. 15. (1) На участник в конкурса, на когото е предоставен дял от плафона по чл. 2, ал. 1, се издава удостоверение за внос (импорт лиценз) след представяне на банкова гаранция за добро изпълнение в срок до 10 дни след обявяване на решението за предоставяне на дела. Размерът на банковата гаранция е 10 на сто от левовата равностойност на стойността по сделката. Банковата гаранция трябва да съдържа като крайна дата на валидност 15 януари 1996 г.

(2) Срокът на валидност на удостоверението за внос (импорт лиценза) е посоченият в него срок за доставка, но не по-късно от 31 декември 1995 г.


Чл. 16. Търговци, спечелили дял от плафона, които не открият банкова гаранция в определения срок, се декласират.


Чл. 17. (1) Конкурсната комисия оказва съдействие и осъществява контрол по отношение на заявителите, спечелили дял от плафона, за изпълнение на условията, при които този дял им е предоставен.

(2) Издадено удостоверение за внос (импорт лиценз) по чл. 15 може да се отмени изцяло или отчасти:

1. при писмено уведомление от заявителя за невъзможността му да усвои предоставения дял;

2. по решение на конкурсната комисия при:

а) неизпълнение от заявителя на задължението му за представяне на информация в Министерството на търговията и външноикономическото сътрудничество за невъзможността за усвояване на предоставен дял от плафона по чл. 2, ал. 1, или

б) неспазване на други произтичащи за него задължения при усвояването на предоставения дял съгласно изискванията на чл. 8 от Наредбата за условията и реда за регистриране и разрешаване на износа и вноса на стоки - приложение № 8 към чл. 8 от ПМС № 307 от 1994 г.


Чл. 18. Освободените количества от плафона при условията на чл. 16 и 17 се разпределят при последващи конкурси по реда на чл. 12.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. За неуредените в тази наредба въпроси се прилагат разпоредбите на Наредбата за условията и реда за регистриране и разрешаване на износа и вноса на стоки.


§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 10 от ПМС № 307 от 1994 г.


§ 3. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването й в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките