Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 106 от 17.XII

НАРЕДБА № 12 ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА ОБВИНЯЕМИТЕ И ПОДСЪДИМИТЕ В МЕСТАТА ЗА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

 

НАРЕДБА № 12 ЗА ПОЛОЖЕНИЕТО НА ОБВИНЯЕМИТЕ И ПОДСЪДИМИТЕ В МЕСТАТА ЗА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА

ПРИЕТА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО,

Обн. ДВ. бр.106 от 17 Декември 1993г., доп. ДВ. бр.81 от 24 Септември 1996г., отм. ДВ. бр.39 от 27 Април 1999г.

Отменена с § 1 от заключителните разпоредби на Наредба № 2 от 19 април 1999 г. за положението на обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение задържане под стража - ДВ, бр. 39 от 27 април 1999 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) Тази наредба урежда особеностите в положението на обвиняемите и подсъдимите, настанени в затворите и поправителните домове.

(2) Доколкото в Наказателно-процесуалния кодекс и в тази наредба не е установено друго, спрямо обвиняемите и подсъдимите се прилагат разпоредбите за лицата, изтърпяващи наказание лишаване от свобода.


Чл. 2. Задържането под стража в местата за лишаване от свобода е насочено към изпълнение на целите по чл. 147 НПК.


Чл. 3. (1) Обвиняемите и подсъдимите се задържат в затвора, в района на който се води предварителното производство или се разглежда делото.

(2) Непълнолетните младежи се задържат в Поправителния дом в гр. Бойчиновци, а жените и непълнолетните девойки-съответно в затвора и Поправителния дом в гр. Сливен.

(3) Началникът на Главното управление на местата за лишаване от свобода при Министерството на правосъдието може да разреши в отделни трудовопоправителни общежития (ТПО) от закрит тип да се настаняват обвиняеми и подсъдими.


Чл. 4. (1) Обвиняемите и подсъдимите се приемат в местата за лишаване от свобода въз основа на постановена мярка за неотклонение задържане под стража и писмено разпореждане от съответния прокурор или съд за настаняването им в затвора.

(2) В местата за лишаване от свобода не се приемат обвиняеми, по отношение на които няма съставено обвинително заключение по реда на чл. 219 НПК.

(3) Обвиняемите, по отношение на които следствените действия са приключили, но не може да бъде съставено обвинително заключение поради усложнена фактическа обстановка по делото, се приемат в местата за лишаване от свобода в изключителни случаи с мотивирано разпореждане на прокурора, упражняващ ръководство и надзор върху предварителното производство.


Чл. 5. (1) При превеждането на обвиняемите и подсъдимите в местата за лишаване от свобода се изпраща справка-извлечение от обвинителното заключение или обвинителния акт, от прокурора или от съда, разпоредили превеждането. Същото се отнася и за случаите, при които мярката за неотклонение от по-лека се изменя в задържане под стража.

(2) Справката съдържа данни за правната квалификация на престъплението, в което задържаното лице се обвинява, и кратко описание на фактическата обстановка, данни за предишните осъждания, както и всички други сведения, които имат отношение за правилното изпълнение на мярката за неотклонение.


Чл. 6. Съдът уведомява писмено администрацията на затвора или поправителния дом за постановената присъда незабавно след произнасянето и.


Чл. 7. При преместването на обвиняеми и подсъдими в друг затвор или място за предварително задържане в съпроводителното писмо от затвора, от който се извършва преместването, се отбелязва изрично дали лицата се задържат и на друго основание.


Чл. 8. (1) Обвиняемите могат да бъдат премествани в местата за предварително задържане извън системата на Главното управление за следствени действия само с писмено нареждане на прокурора, който упражнява ръководство и контрол върху предварителното производство.

(2) По нареждане на съда с оглед нуждите на съдебното производство подсъдимите могат да бъдат изпращани временно в друг затвор, поправителен дом или място за предварително задържане.

(3) Ако след преместването по реда на предходните алинеи мярката за неотклонение е отменена или изменена в по-лека или подсъдимите са освободени направо от съдебната зала, в случаите по чл. 307, ал. 2 и 3 НПК, съответният прокурор или съд уведомяват незабавно затвора или поправителния дом, където задържаните лица се водят на отчет.


Чл. 9. (1) Обвиняемите и подсъдимите могат да бъдат премествани в друг затвор или поправителен дом само по нареждане на прокурора, който упражнява ръководство и надзор върху предварителното производство, или по разпореждане на съответния съд.

(2) Когато се налага незабавно настаняване в болнично заведение, преместването може да се извърши и по нареждане на началника на Главното управление, за което се уведомява съответният прокурор или съд.


Чл. 10. (1) Осъдените на лишаване от свобода могат да бъдат премествани в местата за предварително задържане като обвиняеми и подсъдими по друго дело въз основа на взета мярка за неотклонение задържане под стража и писмено разпореждане на прокурора, упражняващ ръководство и надзор върху предварителното производство.

(2) Провеждането на следствени действия по друго дело-свидетелски показания, очни ставки и други, с осъдени на лишаване от свобода, обвиняеми и подсъдими се извършва в затвора, в който са настанени. В изключителни случаи те могат да бъдат премествани в друг затвор или място за предварително задържане въз основа на писмено разпореждане на съответния прокурор, като изрично се отбелязва срокът, за който преместването се разрешава.


Чл. 11. (1) Следователите могат да се срещат с обвиняемите след представяне на служебна бележка, че водят следствие срещу тях, издадена от съответния следствен началник или от прокурора, който упражнява ръководство и надзор върху предварителното производство.

(2) Служители от оперативно-издирвателните служби на полицията могат да се срещат с обвиняеми и подсъдими в местата за лишаване от свобода с писмено разрешение на прокурора, упражняващ надзор за законност за дейността на съответния затвор или поправителен дом.

(3) Администрацията осигурява незабавно достъп на служителите по предходните алинеи до задържаните лица и условия за провеждане на следствени и оперативно-издирвателни действия по всяко време на деня.


Чл. 12. (1) Обвиняемите и подсъдимите имат право веднага след постъпването в затвора или поправителния дом да се срещат със своя защитник по всяко време през деня.

(2) По време на свижданията със защитника обвиняемите и подсъдимите могат да предават или получават писмени инструкции във връзка с делото, които не подлежат на проверка от страна на администрацията.

(3) Присъствието на служител от администрацията се допуска по време на свиждането само при изрично изявено желание от страна на защитника. Разговорите по време на свиждането не могат да бъдат контролирани или подслушвани.


Чл. 13. (1) Обвиняемите и подсъдимите имат право незабавно да уведомят семейството и близките си за постъпването в затвора или поправителния дом.

(2) Ако обвиняемите и подсъдимите не желаят да бъдат уведомявани близките им, администрацията на затвора или поправителния дом не може да прави това по своя инициатива.

(3) Ако са налице причини, свързани с възрастта, психическото състояние или друга невъзможност на обвиняемите и подсъдимите да уведомят своите близки, администрацията на затвора прави това в тридневен срок от постъпването. Преценката за наличието на такива причини се прави от началника на затвора или поправителния дом. В уведомителното писмо се отбелязват правата на обвиняемите и подсъдимите на свиждане, кореспонденция, колетни пратки и пари за лични нужди.


Раздел II.
Настаняване и изолация на обвиняемите и подсъдимите

Чл. 14. (1) Обвиняемите и подсъдимите се настаняват в спални помещения отделно от осъдените.

(2) При разпределението на обвиняемите и подсъдимите по затвори и спални помещения се прилагат правилата за осъдените, отнасящи се до разделното настаняване по възраст, пол, предишни осъждания и гражданство.


Чл. 15. (1) Обвиняемите и подсъдимите се държат в постоянно заключени помещения без право на участие в колективни мероприятия само ако:

1. с невлязла в сила присъда е постановено смъртно наказание;

2. има изрично разпореждане на съответния прокурор или съд с оглед целите по чл. 147 НПК;

3. (нова - ДВ, бр. 81 от 1996 г.) застрашават сигурността в затвора или в поправителния дом. В тези случаи настаняването се извършва с писмена мотивирана заповед на началника на затвора или поправителния дом въз основа на преценка на личностните им особености, психическото състояние и обществената опасност на престъплението, за което е постановена мярката за неотклонение. Копие от заповедта се изпраща на съответния прокурор, упражняващ надзор за законност.

(2) Лицата по предходната алинея могат да бъдат настанявани самостоятелно или с други задържани от същите категории. Не се допуска съвместно настаняване на обвиняеми и подсъдими по едно и също наказателно дело.

(3) На обвиняемите и подсъдимите, които се настаняват в постоянно заключени помещения, се осигурява работа по възможност. Те могат да работят в помещението или на друго изолирано място. Изолацията на тези категории задържани лица се осигурява и по време на конвоирането им за дело, при оказване на медицинска помощ, при провеждане на свиждане, престой на открито и при други случаи на напускане на помещението.


Раздел III.
Права и задължения на обвиняемите и подсъдимите

Чл. 16. По отношение на обвиняемите и подсъдимите разпоредбите на тази наредба се прилагат в съответствие с правото им на защита и при отчитане на обстоятелството, че са невинни до доказването на противното, с влязла в сила присъда. Те не могат да бъдат подлагани на допълнителни ограничения с изключение на необходимите за постигане на целите, регламентирани в чл. 147 НПК.


Чл. 17. (1) Обвиняемите и подсъдимите носят униформено облекло без отличителни знаци.

(2) Те имат право на лично цивилно облекло, което ползват при явяване на дело или пред друго външно гражданско учреждение.


Чл. 18. Обвиняемите и подсъдимите могат:

1. да провеждат най-малко едно свиждане на месец с продължителност не по-малко от 30 минути;

2. да получават хранителни пратки без ограничение;

3. да получават без ограничения пратки с дрехи и други разрешени вещи за лично ползване;

4. да разполагат със собствени или получени отвън суми за задоволяване на лични нужди в най-благоприятния от предвидените за осъдените размери;

5. да получават или изпращат неограничен брой писма;

6. да ползват престой на открито не по-малко от 1 час дневно.


Чл. 19. (1) Свижданията и кореспонденцията с лица, които осуетяват разкриването на обективната истина по делото, могат да бъдат забранени с писмено нареждане на съответния прокурор или съд с изключение на свижданията и кореспонденцията с низходящи, възходящи и съпрузи.

(2) На писмата от или до обвиняемите и подсъдимите, в които се съдържат напътствия във връзка с делото, не се дава ход, а се изпращат от администрацията до съответния прокурор или съд. Тези ограничения не се отнасят до кореспонденцията със защитника.


Чл. 20. (1) Обвиняемите и подсъдимите могат да работят по възможност и при изрично писмено изявено желание за това.

(2) Включването им в общообразователно и професионално-техническо обучение се насърчава. По отношение на обвиняемите и подсъдимите не се прилага разпоредбата на чл. 39, ал. 1 ЗИН.


Раздел IV.
Други разпоредби

Чл. 21. (1) По отношение на обвиняемите и подсъдимите не се прилага наградата домашен отпуск.

(2) Наказанието изолиране в наказателна килия за непълнолетните обвиняеми и подсъдими е до 5 денонощия.


Чл. 22. (1) В края на всеки месец началникът на съответния затвор или поправителен дом изпраща на прокурора, упражняващ надзор за законност, поименен списък на лицата без връчен обвинителен акт, които се задържат като обвиняеми повече от 6 месеца.

(2) В края на всяко тримесечие началникът на съответния затвор или поправителен дом сигнализира Министерството на правосъдието поименно за подсъдимите, които се задържат в това им качество повече от 6 месеца след връчването на обвинителен акт, без да са осъдени с влязла в сила присъда.


Чл. 23. Обвиняемите и подсъдимите се освобождават от местата за лишаване от свобода, когато мярката за неотклонение бъде отменена или заменена с друга по съответния ред и лицата не се задържат на друго основание.


Чл. 24. По отношение на осъдените на лишаване от свобода, които са обвиняеми и подсъдими по друго дело, се прилагат по-тежките ограничения от включените в съдържанието на съответния режим или в правния статут на обвиняемите и подсъдимите.


Чл. 25. (1) "Обвиняеми" по смисъла на чл. 10, ал. 2 ЗИН и тази наредба са задържаните лица до момента на връчването на обвинителен акт.

(2) "Подсъдими" са задържаните, на които е връчен обвинителен акт, но не са осъдени с влязла в сила присъда.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание чл. 10, ал. 2 ЗИН, отменя Наредба № I-201 от 1.VII.1982 г. за положението на обвиняемите и подсъдимите в местата за лишаване от свобода на Министерството на вътрешните работи (необнародвана).


§ 2. Наредбата влиза в сила от 1 май 1993 г.


Промени настройката на бисквитките