Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 58 от 6.VII

НАРЕДБА № 4 ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЕМАНЕ И ОБУЧЕНИЕ НА ДОКТОРАНТИТЕ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 64 ОТ 1996 Г.)

 

НАРЕДБА № 4 ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРИЕМАНЕ И ОБУЧЕНИЕ НА ДОКТОРАНТИТЕ (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 64 ОТ 1996 Г.)

Издадена от Министерството на образованието науката и културата

Обн. ДВ. бр.58 от 6 Юли 1993г., изм. ДВ. бр.64 от 30 Юли 1996г., изм. ДВ. бр.101 от 26 Ноември 1996г., отм. ДВ. бр.90 от 3 Ноември 2000г.

Материята е преуредена. Виж Наредба за държавните изисквания за приемане и обучение на докторантите - ДВ, бр. 90 от 3 ноември 2000 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) С тази наредба се уреждат условията и редът за приемане и обучение на докторантите и за самостоятелно разработване на дисертационни трудове.


Чл. 2. Министерството на образованието, науката и технологиите (МОНТ):

1. организира разработването на прогнози за развитие на докторантурата;

2. (отм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.)

3. анализира състоянието и тенденциите в развитието на докторантурата.


Глава втора.
Редовна и задочна докторантура

Раздел I.
Организация на докторантурата

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Докторантурата е редовна с минимален срок на обучение 3 години и задочна с минимален срок на обучение 4 години.


Чл. 4. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Докторантурата се организира във висши училища и научни организации (наричани по-нататък "научни организации"), които могат да осигуряват квалифицирано научно ръководство и разполагат с необходимата съвременна експериментална и материална база.


Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Министерският съвет ежегодно утвърждава броя на докторантите, чието обучение се финансира от държавата, както и максималния брой докторанти, които могат да бъдат обучавани в научните организации.


Раздел II.
Условия и ред за приемане на докторанти

Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) За докторанти могат да кандидатстват лица с придобита образователно-квалификационна степен "магистър" не по-възрастни (към датата на подаване на документите) от 30 г. за редовна и 35 г. за задочна докторантура. Мъжете - кандидати за докторанти, трябва да са отбили военната си служба или да са отложени от нея.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Чуждестранни граждани се приемат за докторанти по реда на чл. 7. Изискванията на ал. 1 не са задължителни за тях.


Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Лицата, желаещи да участват в конкурс за докторанти, подават молба до ръководителя на научната организация, в която ще се обучава докторантът.

(2) Към молбата по ал. 1 се прилагат:

1. автобиография;

2. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г., некоректно изменение - ДВ, бр. 101 от 1996 г.) диплома за придобита образователно-квалификационна степен "магистър" (с приложението) или нотариално заверен препис от нея;

3. списък на публикувани научни трудове, рационализации, изобретения и др. (ако има такива);

4. две препоръки от научни работници, хабилитирани в научната област на докторантурата;

5. медицинско свидетелство;

6. документ за военна служба съгласно изискванията на чл. 6, ал. 1.


Чл. 8. (1) До конкурс се допускат всички кандидати, които отговарят на изискванията на чл. 6 и 7. Допускането става от ръководителя на научната организация по доклад на специално назначена от него комисия.

(2) Уведомяването на кандидатите за допускане до конкурс става писмено не по-късно от 20 дни след изтичане на срока за подаване на документите. Недопуснатите до конкурс се уведомяват в същия срок, като се посочват и мотивите за това.

(3) Недопуснатите до конкурс кандидати имат право в 7-дневен срок от датата на уведомяването да направят възражение до ръководителя на научната организация. В този случай ръководителят в 7-дневен срок възлага на нова комисия да се произнесе по възраженията. В 10-дневен срок новата комисия представя решение, което е окончателно.


Чл. 9. (1) Кандидатът за докторант полага конкурсен изпит по специалността и по един избран от него чужд език (английски, френски, немски, испански).

(2) (Отм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.)

(3) Кандидатите за докторанти по чужд език и чужда литература полагат изпит по чужд език, различен от този на изпита по специалността.

(4) Програмите, по които се провеждат конкурсните изпити, се подготвят от научната организация, която организира конкурса, и се предоставят на кандидатите не по-късно от 60 дни преди датата на изпита.


Чл. 10. (1) Конкурсните изпити се провеждат от комисии, назначени със заповед на ръководителя на научната организация, включващи три хабилитирани лица или доктори на науките по същата специалност. При липса на достатъчно такива се допуска един от членовете да бъде със сродна специалност.

(2) По изключение изпитите по чужд език може да се провеждат и от двучленна комисия. При липса на хабилитирани специалисти за членове на комисията могат да бъдат назначавани и нехабилитирани научни работници - преподаватели по съответния език.


Чл. 11. (1) Изпитът по специалността е писмен и устен с отделни оценки. До устен изпит се допускат получилите оценка най-малко много добър 4,50 на писмения изпит. Успешно положили изпита са кандидатите, които са получили средна оценка (от писмения и устния изпит) най-малко много добър 5,00.


(2) До изпит по езиците се допускат само кандидатите, успешно положили изпита по специалността. Успешно положили изпит по езиците се считат кандидатите с оценка не по-ниска от добър 4,00.

(3) Оценките от конкурсните изпити се оформят с точност до 0,25.


Чл. 12. Резултатите от всеки изпит се съобщават на кандидатите не по-късно от 2 дни след приключването му.


Чл. 13. (1) Кандидатите, успешно положили изпитите, се класират по показания успех от комисията, провела изпитите.

(2) В 7-дневен срок след приключване на конкурса комисията предлага на научния (факултетен) съвет (наричан по-нататък "научен съвет") писмен доклад, в който освен класирането на кандидатите по успех се отразяват за всеки кандидат и:

1. средният успех от положените изпити по време на следването;

2. научните и научно-приложните разработки на кандидата;

3. езиковата подготовка на кандидата.

(3) Научният съвет избира кандидата, който се зачислява за докторант. Решението на научния съвет се взема в присъствието най-малко на 2/3 от списъчния му състав с обикновено мнозинство и с явно гласуване. При условие, че нито един от кандидатите не получи мнозинство, се провежда второ гласуване с участието само на кандидатите, получили най-много гласове на първия тур. Ако отново нито един от кандидатите не получи мнозинство, се обявява нов конкурс.

(4) (Отм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.)


Чл. 14. Всеки кандидат има право да се запознае с доклада на комисията, провела конкурса, не по-късно от 7 дни преди заседанието на научния съвет и в срок до деня преди самото заседание, ако счита, че са допуснати процедурни нарушения, да направи писмено възражение до научния съвет.


Чл. 15. (1) Зачисляването на докторантите се извършва със заповед на ръководителя на научната организация въз основа на решението на научния съвет. В заповедта се посочват формата на докторантурата, научната специалност, срокът на обучението, името и званието на научния ръководител и научното звено - катедра, секция, отдел и др. (наричани за по-кратко "научно звено"), към което се зачислява докторантът. Препис от заповедта се изпраща на заявителя на докторантурата.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Изпращането на докторанти за обучение в чужбина чрез конкурс, организиран от МОНТ, се извършва със заповед на министъра на образованието, науката и технологиите.


Раздел III.
Подготовка на докторантите

Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Научните организации организират учебен процес с докторантите с цел да се разширява и задълбочава тяхната специална, методическа и езикова подготовка, необходима за разработването на дисертации на съответно научно равнище. Организирания учебен процес се съчетава в максимална степен с изискванията на самостоятелната работа.

(2) Подготовката на докторантите се планира с учебен индивидуален план за работа на докторанта.


Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) В учебните планове за подготовка на докторанти се включват задължително курсове и семинари по чужди езици. За чуждестранните докторанти задължително се организира и подготовка по български език.

(2) Учебните планове за подготовка на докторанти се разработват от научната организация, която ги обучава, и се утвърждават ежегодно от съответния научен съвет.

(3) При организацията и изпълнението на учебните планове и програми за подготовка на докторанти се допуска обединяването на усилията на две и повече научни организации.


Чл. 18. (1) С индивидуалния план за работа на докторанта се определят:

1. темата на дисертацията;

2. изпитите и сроковете им за полагане;

3. посещението на определен цикъл лекции, участието в курсове, семинари, конференции и други публични научни изяви;

4. етапите и сроковете за подготовка на дисертационния труд.

(2) Индивидуалният план се изготвя от докторанта и научния му ръководител и след обсъждането му в съответното научно звено се утвърждава от научния съвет.

(3) Темата на дисертационния труд се определя от научната организация съгласувано със заявителя на докторантурата и съобразно научните интереси на докторанта. Промяна на темата на дисертацията се допуска по изключение с решение на научния съвет, но не по-късно от 3 месеца преди защитата на дисертацията.


Чл. 19. На всеки докторант научният съвет определя научен ръководител (а в особени случаи-двама)-хабилитирано лице или доктор на науките. Научният ръководител подпомага чрез консултации цялостната подготовка на докторанта и разработването на дисертационния му труд.


Чл. 20. (1) Научният ръководител носи отговорност пред научния съвет за цялостната научна и теоретична подготовка на ръководения от него докторант.

(2) Научни ръководители, които не изпълняват задълженията си, носят отговорност съгласно съответните нормативни актове.


Чл. 21. (1) Докторантите полагат изпити по специалността и допълнителни изпити.

(2) Изпитите се определят с индивидуалния план за работа на докторанта и се полагат пред назначена от ръководителя на научната организация комисия от минимум три хабилитирани лица, единият от които е научният ръководител на докторанта.

(3) След успешното полагане на последния изпит докторантите получават удостоверение, в което са посочени всички положени изпити и показаният на тях успех.


Чл. 22. Най-малко един път годишно научните организации (звена), които подготвят докторанти, обсъждат изпълнението на индивидуалните планове на докторантите и състоянието на докторантурата и вземат необходимите решения.


Раздел IV.
Права и задължения на докторантите

Чл. 23. Докторантът се включва в състава на научното звено, в което е зачислен, ползва се от библиотеките, кабинетите, лабораториите и др., както и правото да бъде изпращан на специализации, конференции, научни форуми и др. в страната и в чужбина.


Чл. 24. (1) Задочните докторанти след втората година на подготовката им по предложение на научния ръководител и с решение на научния съвет могат да бъдат зачислявани на стипендия до 6 месеца за ползване на експерименталната база на научната организация, в която се обучават, или за оформяне на дисертационния труд. Зачисляването става със заповед на ръководителя на научната организация след съгласието на организацията, където работят.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.)


Чл. 25. Редовните докторанти ползват всяка учебна година 30 календарни дни платен отпуск съгласно Разпореждане № 224 на Бюрото на МС от 1973 г., а задочните докторанти - съгласно Кодекса на труда.


Чл. 26. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Редовните докторанти и зачислените на стипендия задочни докторанти, чието обучение се финансира от държавата, се настаняват с предимство в квартири от жилищния фонд за студенти и се ползват с правата на студенти при пътуване по железопътния и градския транспорт, медицинско обслужване и други социални придобивки.


Чл. 27. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Срокът на докторантурата може да се удължава по обективни причини до 6 месеца.


Чл. 28. Прекъсване на докторантурата може да се разрешава по изключение по молба на докторанта поради болест, майчинство, семейни и други причини общо най-много до 2 години след вземане мнението на научния ръководител и след решение на научния съвет.


Чл. 29. Удължаването и прекъсването на докторантурата в страната се извършват съгласно изискванията и реда на чл. 15.


Чл. 30. (1) Преминаването на докторанти от една в друга научна организация става след решение на съответните научни съвети.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Преминаването от редовна в задочна докторантура и обратно става с решение на научния съвет и след писменото съгласие на финансиращия обучението на докторанта.

(3) В случаите по ал. 1 и 2 се спазват изискванията на чл. 15.


Чл. 31. Работата на редовните докторанти при опасни или вредни за здравето или живота условия се регламентира съгласно трудовото законодателство.


Чл. 32. (1) Отстранява се докторант, който:

1. не взема изпитите си без уважителни причини;

2. не изпълнява задачите си в сроковете, определени с индивидуалния му план;

3. не посещава предвидените за него лекции, курсове, семинари и други занятия без уважителни причини;

4. е осъден с влязла в сила присъда "лишаване от свобода" за умишлено престъпление.

(2) Отстраняването се извършва със заповед от органа, който го е зачислил в докторантура, въз основа на доклад на научния ръководител и/или решение на научния съвет.


Чл. 33. Отстранените или самоволно напуснали докторанти са длъжни да върнат получените от тях стипендии и други разходи, свързани с тяхното обучение, на организацията, от която са ги получили, съгласно Разпореждане № 224 на Бюрото на МС от 1973 г.


Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Докторант, който е положил успешно изпитите от индивидуалния план за подготовка, но не е защитил дисертацията си в срок, се отчислява от докторантура с право на защита.


Глава трета.
САМОСТОЯТЕЛНО РАЗРАБОТВАНЕ НА ДИСЕРТАЦИИ

Чл. 35. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Дисертационни трудове за получаване на научната и образователна степен "доктор" могат да се подготвят и самостоятелно, а за научната степен "доктор на науките" - самостоятелно.


Чл. 36. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Лице с придобита образователно-квалификационна степен "магистър" , което е разработило дисертация за присъждане на научната и образователна степен "доктор" в основната й част, може да бъде зачислено като дисертант без ограничения във възрастта и без полагане на конкурсни изпити, ако:

1. са налице необходимите условия за доразработване на дисертационния труд на съвременно научно равнище;

2. темата на дисертацията има актуално и важно научно значение;

3. е налице компетентна научна организация, готова да зачисли кандидата като дисертант.


Чл. 37. При наличие на условията на чл. 36 кандидатът за дисертант подава до ръководителя на научната организация молба и представя следните документи:

1. автобиография;

2. (изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г., некоректно изменение - ДВ, бр. 101 от 1996 г.) диплома за придобита образователно-квалификационна степен "магистър" (с приложението) или нотариално заверено копие от нея;

3. основната част от дисертационния труд;

4. списък на научните публикации и разработки (ако има такива);

5. две препоръки от лица, хабилитирани в научната област на докторантурата.


Чл. 38. (1) Представените материали се обсъждат в 3-месечен срок от научната организация или научното звено.

(2) Заседанието на научната организация (звено) се счита за редовно, ако присъстват най-малко 2/3 от нейните членове. Решението се взема с явно гласуване и обикновено мнозинство от присъстващите.


Чл. 39. (1) Ръководителят на научната организация (звено) в 14-дневен срок след обсъждането внася предложение пред научния съвет за вземане на решение.

(2) При положително решение на научния съвет ръководителят на научната организация издава заповед за зачисляване на кандидата като дисертант.

(3) Научният съвет по своя преценка определя хабилитирано лице за научен ръководител.


Чл. 40. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Дисертантът доразработва дисертационния труд и го представя за защита най-късно 3 години след датата на зачисляването си. През този период е длъжен да положи и предвидените изпити от индивидуалния план за подготовка.

(2) Хабилитираните научни работници не полагат изпити от индивидуалния план за подготовка.


Чл. 41. (1) Дисертантите в 3-годишния период на доразработка на дисертационния труд се ползват с правата на задочни докторанти.

(2) Положилите изпитите си, но незащитили в 3-годишния срок дисертанти се отчисляват по реда на чл. 34.


Чл. 42. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Научни работници и други специалисти с придобита образователно-квалификационна степен "магистър" могат да бъдат зачислявани в докторантура за разработване на трудове за получаване на научната степен "доктор на науките".

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Зачисляването за получаване на научната степен "доктор на науките" става при условията и по реда, определени в чл. 37 и 38, като основно изискване към кандидатите е да са разработили дисертационен труд в обем и на равнище, позволяващи на научния съвет да вземе решение.

(3) Заедно с материалите по докторската дисертация научният съвет се произнася и по програмата за обема на научните изследвания и етапите на работа.

(4) Заседанието на научния съвет се счита за редовно, ако присъства най-малко 2/3 от списъчния му състав. Решенията се вземат с явно гласуване и обикновено мнозинство на присъстващите.


Чл. 43. (1) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) При положително решение на научния съвет по молбата на кандидата за получаване на научната степен "доктор на науките" ръководителят на научната организация издава заповед за зачисляване в докторантура.

(2) Срокът на докторантурата се определя от научния съвет, но не може да бъде по-дълъг от 3 години.

(3) Ежедогно докторантите докладват пред научния съвет изпълнението на програмата си и получените резултати от изследванията.


Чл. 44. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Защитата на самостоятелно разработени дисертации в чужбина се извършва с разрешение на Висшата атестационна комисия (ВАК).


Чл. 45. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Дисертации за получаване на научната степен "доктор на науките" могат да се разработват и представят за защита и от лица, които не са зачислени.


Глава четвърта.
ФИНАНСОВО И МАТЕРИАЛНО-ТЕХНИЧЕСКО ОСИГУРЯВАНЕ

Чл. 46. (1) Редовните докторанти получават месечни стипендии в размер, определян от МС, а тези с деца - и месечна помощ съгласно Указа за насърчаване на раждаемостта и правилника за неговото прилагане.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.)


Чл. 47. Стопанските и други министерства, ведомства и организации могат да осигуряват на обучаващи организации необходимите средства за стипендии на редовни докторанти, които се подготвят за техни нужди.


Чл. 48. (1) На хоноруваните преподаватели - членове на комисии, при провеждане на конкурсни изпити за докторанти и на изпити от индивидуалния план на докторанти се признават по един лекционен час за двама изпитани, а на хоноруваните преподаватели - научни ръководители - по 20 часа годишно за всеки ръководен от тях докторант, но за не повече от четирима.

(2) При условията на ал. 1 на щатните преподаватели се изплаща възнаграждение при условие, че са изпълнили определената им годишна натовареност.

(3) Лекторските възнаграждения по ал. 1 и 2 се изплащат по начин и размери, определяни от МС, и са за сметка на научните организации, в които се провеждат изпитите или в които се обучават докторантите.


Чл. 49. (1) (Некоректно изменение - ДВ, бр. 101 от 1996 г.) Редовните докторанти, които се командироват съобразно индивидуалния им докторантски план за събиране на материали по дисертацията или за консултации, получават пътни, дневни и квартирни пари по Наредбата за командировките в страната (обн., ДВ, бр. 11 от 1987 г.; изм. и доп., бр. 21 от 1991 г.).

(2) (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г., зал., бр. 101 от 1996 г.)

(3) (Зал. - ДВ, бр. 101 от 1996 г.)

(4) Редовните докторанти в чужбина за времето на командировката им в България получават стипендията си в левове в размера, предвиден за редовните докторанти у нас.


Чл. 50. (1) Средствата за провеждане на курсове, семинари, школи и други форми, свързани с подготовката на докторантите, както и тези за научно ръководство са за сметка на научната организация, в която те се обучават.

(2) Средствата за финансиране на експерименталната работа (опитни установки, материали, реактиви, семена, опитни животни, машинно време за ЕИМ и др.) на редовните и задочните докторанти са за сметка на научната организация, в която те се обучават, или за сметка на финансиращия обучението.


Чл. 51. Научните организации, в които има зачислени докторанти, а също и организациите, които са заинтересувани от резултатите на дисертацията, предоставят на докторантите материална база и средства, необходими за разработването на докторската дисертация, предвидени в програмата по чл. 42, ал. 3.


Чл. 52. Средствата за финансовото и материалното осигуряване на разработваните дисертационни трудове се утвърждават ежегодно по видове разходи (стипендии, командировъчни, за експериментална работа и др.). Финансирането на експерименталната работа за всеки дисертационен труд се извършва по отделни годишни план-сметки.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г., бр. 101 от 1996 г.) Научните организации завеждат дело на всеки докторант. Към делото се прилагат всички материали и документи, характеризиращи неговата работа по подготовката и разработването на дисертацията. Делата на докторантите по чл. 15, ал. 2 се съхраняват в МОНТ


§ 2. (Изм. - ДВ, бр. 101 от 1996 г.) Докторантите попълват лична регистрационна карта по образец, която се съхранява в делото им.


§ 3. При представянето на дисертационния труд за защита в научния съвет всеки кандидат попълва информационна карта по образец, която заедно с другите материали по защитата се изпраща от съответната научна организация (научен съвет) на ВАК.


§ 4. Лицата, защитили в чужбина, попълват същата информационна карта и я представят на ВАК заедно с другите документи, необходими за утвърждаване или приравняване на получената от тях степен.


Заключителни разпоредби

§ 5. Тази наредба се издава на основание чл. 8 от Закона за научните степени и научните звания и отменя Наредба № 1 за аспирантурата (обн., ДВ, бр. 41 от 1978 г.; изм. и доп., бр. 21 от 1980 г. и бр. 71 от 1990 г.).


§ 6. (Изм. - ДВ, бр. 64 от 1996 г.) Министърът на образованието, науката и технологиите дава указания по прилагането на тази наредба.


Промени настройката на бисквитките