Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 52 от 18.VI

НАРЕДБА ЗА КОНТРОЛ ВЬРХУ РЕЖИМА ЗА ТЪРГОВИЯ С ВОЕННА И СПЕЦИАЛНА ПРОДУКЦИЯ

 

НАРЕДБА ЗА КОНТРОЛ ВЬРХУ РЕЖИМА ЗА ТЪРГОВИЯ С ВОЕННА И СПЕЦИАЛНА ПРОДУКЦИЯ

Обн. ДВ. бр.11 от 7 Февруари 1992г., изм. ДВ. бр.75 от 15 Септември 1992г., изм. ДВ. бр.15 от 23 Февруари 1993г., изм. ДВ. бр.52 от 18 Юни 1993г., изм. ДВ. бр.97 от 16 Ноември 1993г., отм. ДВ. бр.29 от 5 Април 1994г.

Отменено основание - виж § 2., т. 2 от заключителните разпоредби на Постановление № 51 на Министерския съвет от 21 март 1994 г. за приемане на Правилник за дейността на Междуведомствения съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната и на Наредба за контрол върху режима на външнотърговската дейност с военна и специална продукция, с която се отменя Постановление № 115 от 1991 г. за създаване на Правителствена комисия за регулиране и контрол на режима за производство и търговия с военна и специална продукция (ДВ, бр. 60 от 1991 г.) - ДВ, бр. 29 от 5 април 1994 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се регламентира контролът върху търговията със стоки, технологии и лицензии, отнасящи се до:

1. въоръжение, военна техника и боеприпаси;

2. военнотехническо имущество и резервни части;

3. ремонти на военна продукция;

4. материали, суровини, комплектовки и съоръжения за производство на специална продукция;

5. трансфер на технологии в областта на отбранителната промишленост;

6. (Изм. - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) взривни вещества с военно и специално предназначение, оръжие и боеприпаси под контрола на Министерство на вътрешните работи.


Чл. 2. Наредбата се прилага за търговската дейност на юридически лица в изброените в чл. 1 области по отношение на:

1. внос, износ и реекспорт, извършвани на, от и през територията на Република България;

2. транзитен стокообмен;

3. търговия в свободни безмитни зони на територията на Република България.


Раздел II.
ОБЩ ЛИЦЕНЗ ЗА ТЪРГОВИЯ С ВОЕННА И СПЕЦИАЛНА ПРОДУКЦИЯ

Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 52 от 1993 г.) (1) Търговска дейност с военна и специална продукция могат да извършват само фирми, които са получили лиценз за такава дейност от Правителствената комисия.

(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 1993 г.) Търговска дейност с военна и специална продукция могат да извършват и специализирани поделения на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Главното управление на Строителните войски за задоволяване на техните потребности след получаване на лиценз за такава дейност от правителствената комисия.


Чл. 4. Фирмите, кандидатстващи за получаване на лиценз пред Правителстваната комисия, са длъжни да представят в секретариата на Правителствената комисия, наричан по-нататък "секретариата", следните документи:

1. молба по образец до Правителствената комисия;

2. удостоверение за вписване в търговския регистър;

3. документ от Министерството на вътрешните работи, че фирмата има създадени условия за търговия с военно и специално имущество съгласно изискванията на Закона за контрол над взривните вещества и боеприпасите;

4. списък на лицата, които пряко ще се занимават с тази дейност, придружен с биографична и кадрова справка, свидетелство за съдимост и спесимент на подписа;

5. документ за внесена такса.


Чл. 5. Издадените лицензи за търговия с военна и специална продукция са валидни за 1 година от датата на издаването. Продължаването на срока се извършва след ново кандидатстване.


Чл. 6. За получаване на лиценз фирмите заплащат такси в размер, определен от Министерския съвет. Фирмите заплащат такси и за всяка външнотърговска сделка.


Чл. 7. Секретариатът регистрира молбите за даване на лиценз за търговия с военна и специална продукция, следи за правилното им оформяне и комплектуване с документи съгласно изискванията на наредбата и внася в Правителствената комисия предложения за решения.


Чл. 8. При съществени нарушения на законите на страната и на международните споразумения Правителствената комисия може по всяко време да отнеме лиценза на фирмата. Внесените такси не подлежат на връщане. Ново кандидатстване за лиценз се допуска не по-рано от 1 година от отнемането му.


Раздел III.
ЛИЦЕНЗ ЗА ОТДЕЛНИ ТЪРГОВСКИ СДЕЛКИ

Чл. 9. Търговските сделки със стоки, технологии и лицензи съгласно чл. 1 и 2 се извършват само след разрешаването им от Правителствената комисия.


Чл. 10. Процедурата по даване на разрешения се осъществява чрез секретариата на комисията.


Чл. 11. Когато искането за разрешение за износ и за внос и придружаващите го документи са в съответствие с изискванията, посочени в раздели IV и V, секретарят на Правителствената комисия внася документите за разглеждане в комисията.


Чл. 12. Процедурата по издаване на разрешение се прилага и при многократна реализация на вече разрешени отделни сделки в рамките на каледарната година, за които е дадено първоначално разрешение.


Раздел IV.
КОНТРОЛ ВЬРХУ ВНОСА НА СТОКИ, УСЛУГИ И ТЕХНОЛОГИИ (РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ВНОС)

Чл. 13. Вносът на стоки, услуги и технологии, подлежащи на международно регулиране и контрол, се извършва на основание на типово удостоверение на внос (приложение № 1) в 2 комплекта на български и на английски език - по 4 екземпляра във всеки комплект.


Чл. 14. Удостоверение за внос (комплект на английски език) се предоставя на чуждестранния партньор по вноса при поискване от негова страна, но не по-късно от 6 месеца от датата на издаване, след което се счита за невалидно.


Чл. 15. Удостоверение (приложение № 1) потвърждава упражняването на контрол от компетентните български власти при реализация на вноса и последващото използване на стоките, услугите и технологиите от потребителя в Република България.


Чл. 16. Издаденото удостоверение може да бъде използвано единствено от фирмата, на чието име е издадено. Преотстъпването на удостоверението или на права по него на трето лице прави разрешението невалидно.


Чл. 17. Потвърденото от комисията удостоверение за внос се счита за разрешение за внос, валидно пред българските държавни органи, осъществяващи контрола по вноса - Министерството на финансите - Главното управление "Митници", и Министерството на вътрешните работи в рамките на техните компетенции.


Чл. 18. (1) Вносителят е длъжен да изисква обратно удостоверението от своя търговски партньор, ако в процеса на изпълнение на външнотърговската сделка настъпят промени в условията на сделката, посочени в удостоверението.

(2) Ново удостоверение може да бъде издадено по общия ред при представяне на допълнителната документация за изменените условия по сделката.


Чл. 19. (1) Удостоверението за внос се издава по молба на вносителя чрез секретариата.

(2) Вносителят представя на секретариата попълнените формуляри (приложение № 1) с включена в тях декларация от крайния получател и купувач, че внесеното изделие или технология ще бъде използвано само при условията и по начина, посочени в представените документи.

(3) Секретариатът завежда внесената молба, придружена с попълненото удостоверение, в специален дневник.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) Четирите екземпляра от потвърденото удостоверение се разпределят, както следва: един екземпляр за Секретариата, един екземпляр за Главното управление "Митници" - София, един екземпляр за вносителя и един екземпляр за Министерството на вътрешните работи.

(5) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 1993 г.) Решението на Правителствената комисия за издаване или отказ на удостоверение за внос се съобщава на молителя до 15 дни от датата на подаване на молбата. Внесената такса не подлежи на връщане.


Чл. 20. Удостоверяването на вноса се извършва чрез заверка от митническите власти и копие от митническа декларация за внос, попълнена съгласно указанията в приложение № 2 и в удостоверението за внос.


Чл. 21. За използването на внесените изделия или технологии по начин и предназначение, които противоречат на действащото законодателство и на подписаната декларация, виновните лица носят отговорност по Наказателния кодекс.


Раздел V.
КОНТРОЛ ВЪРХУ ИЗНОСА НА СТОКИ, УСЛУГИ И ТЕХНОЛОГИИ (РАЗРЕШЕНИЕ ЗА ИЗНОС)

Чл. 22. Износът на стоки, услуги и технологии, подлежащи на вътрешно и международно регулиране и контрол, се извършва на основата на типово удостоверение за износ (приложение № 3).


Чл. 23. (Изм. - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) (1) Молбата за удостоверение за разрешение за износ се подава пред секретариата, придружена със следните документи:

1. удостоверение за износ в 4 екземпляра (приложение № 3);

2. копие от сертификат за краен получател, издаден от компетентните органи от страната контрагент. Оригиналът на сертификата за краен получател, получаван при извършване на сделката, е част от фирмената документация и се съхранява от фирмата;

3. (заличена - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) ;

4. техническа спесификация - в случаите на трансфер на технологии;

5. при износ на произвеждани в Република България изделия по лиценз или технологии, подлежащи на ограничения за износ в трети страни, фирмата трябва да представи разрешение от лицензодателя;

6. когато чуждият контрагент е частна фирма, представя се лиценз за право на търговия с оръжие, издаден от компетентен орган на съответната страна.

(2) (Нова - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) Правителствената комисия може да изисква от търговеца:

1. след извършване на сделката удостоверение, потвърждаващо приемането на стоките - предмет на износа, под контрола на митническите или други компетентни органи в страната на крайния потребител;

2. проверка и потвърждение на документите по сделката, издадени от компетентни органи на съответните други страни.


Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) Износителят се задължава да включва във външнотърговския договор клауза, осигуряваща получаване от чуждестранния купувач на декларация и други гаранции, че е недопустим реекспорт в трети страни без писмено съгласие на правителствената комисия.


Чл. 25. (1) (Изм. - ДВ, бр. 15 от 1993 г.) Секретариатът уведомява молителя до 15 дни от датата на подаване на молбата относно решението на Правителствената комисия за издаване на удостоверение или за отказ.

(2) Издаденото удостоверение може да бъде използвано от фирмата, на чието име е издадено. Преотстъпването на удостоверението или на права по него на трето лице прави разрешението невалидно.

(3) Удостоверението за износ, разрешаващо сключването на договор, е валидно 6 месеца от датата на издаването, но не повече от срока на годишния лиценз. Сроковете за доставка по сделката се посочват в удостоверението за износ.


Чл. 26. (1) Секретариатът завежда внесената молба, придружена с попълнените удостоверения, в специален дневник.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) Четирите екземпляра от потвърденото удостоверение се разпределят, както следва: един екземпляр за Секретариата, един екземпляр за Главното управление "Митници" - София, един екземпляр за износителя и един екземпляр за Министерството на вътрешните работи."


(3) Удостоверението за износ се представя от износителя в съответната митница едновременно с митническата декларация за износ, попълнена съгласно указанията в приложение № 4. Митническото оформяне на износа се потвърждава със заверяването на копие от митническата декларация за износ от митническите власти.


Чл. 27. Издаването на удостоверение за реекспорт (приложение № 5) се извършва по реда за издаване на разрешение за износ.


Раздел VI.
ОТКАЗ ИЛИ ОТМЕНЯНЕ НА РАЗРЕШЕНИЯ

Чл. 28. (1) Издаването на удостоверение за внос, износ и реекспорт може да бъде отказано или отменено, ако:

1. искането за издаване на удостоверение не е в съответствие с действащото в Република България законодателство;

2. даването на разрешение не съответства на задълженията на Република България, поети в международни договори или произтичащи от членството й в международни организации;

3. продажбите на изделия или технологии нарушават интересите на националната сигурност нз Република България;

4. (доп. - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) молителят е представил неверни и непълни данни;

5. дейността не съвпада с разрешеното използване.

(2) Отказът или отменянето на удостоверение за разрешение за внос, износ, реекспорт и други външнотърговски сделки се съобщават на фирмата до 30 дни от датата на подаване на молбата или от датата на узнаване на факти и обстоятелства по ал. 1, точки 3, 4 и 5.

(3) В случаите на отменяне Правителствената комисия съобщава незабавно на търговеца за решението си чрез секретариата.


Раздел VII.
ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ

Чл. 29. При искане на разрешение за технологичен обмен, отнасящ се за доставка на съоръжения, материали и изделия за внедряване на технологии в Република България, участниците в сделката (фирмата и крайният потребител) са задължени да представят техническите спецификации и документация в обем, посочен от Правителствената комисия, включително данни, отнасящи се до обстоятелства, свързани с използването на технологията.


Чл. 30. Фирмата се задължава:

1. да представи данни за лицата - нейни служители, обработващи сделката;

2. (Нова - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) копие от търговския договор с чуждестранния партньор - посредник, краен получател или производител;

3. (Нова - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) копие от сключения договор с българската фирма - производител или потребител, по направеното искане за износ или внос;

4. (Нова - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) представените копия от договорите трябва да съдържат точни данни за размера на комисионното възнаграждение и договорените разлики в цените на изделията;

5. (Нова - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) наименованията на банките, чрез които ще се извършват разплащанията и формите на плащане.

6. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) да запази документацията по сделката, докато изделията и технологиите са обект на разрешение.


Чл. 31. (1) Ако внесеното изделие или технология не е използвано или е използвано не по предназначението му, или се прекратява използването му, крайният потребител в Република България се задължава да уведоми Правителствената комисия чрез нейния секретариат.

(2) Към уведомлението се прилагат документите, издадени от секретариата.


Чл. 32. Постъпилата в Правителствената комисия и в секретариата информация, необходима за издаване на съответните удостоверения, представлява търговска тайна и не подлежи на разпространение или предоставяне за ползване от български или чуждестранни физически или юридически лица. Те се задължават да пазят фирмените интереси на страните по сделките.


Чл. 33. (1) Информацията за вноса, износа и реекспорта на военна и специална продукция и технологии представлява държавна тайна и се движи по поверителен път.

(2) (Нова - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) Това не се отнася до предоставяне на данни и друга информация съгласно поетите от Република България задължения по силата на съответни резолюции на Организацията на обединените нации.


Чл. 34. Митническите декларации за внос и износ на военни изделия и технологии (приложения № 2 и 4).се попълват с кодове, съгласувани и ползвани от Министерството на финансите - Главното управление "Митници", Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната на територията на Република България, посочващи страните и вида на имуществото.


Чл. 35. Представените удостоверения пред митницата, извършила контрол върху износа или вноса съобразно раздели IV и V, се предават в Главното управление "Митници" - София, от упълномощено лице на фирмата - страна по сделката, в 7-дневен срок след митническото й оформяне.


Раздел VIII.
ПРОВЕРКА ОТ УПЪЛНОМОЩЕНИ ВЛАСТИ

Чл. 36. Правителствената комисия пряко упражнява контрол по спазването на наредбата. Тя има право да инспектира изпълнението на задълженията, произтичащи от наредбата за фирмата и за крайния потребител в Република България, както и на задължения, произтичащи от вътрешното законодателство и от международни спогодби, отнасящи се до външната търговия и до търговията с военна и специална продукция.


Чл. 37. Правителствената комисия има право да привлича упълномощени специалисти от други страни в съответствие с поети от Република България задължения по международни споразумения за осъществяване на процедурата по контрола.


Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 75 от 1992 г.) В случаите на уведомление по чл. 31 Правителствената комисия извършва проверка и дава указания за възможността или начина на използване на изделието или технологията или за тяхното унищожаване.

(2) В случаите по ал. 1 се съставя протокол, въз основа на който секретариатът издава сертификат до 30 дни за използването или за унищожаването.


Чл. 39. Контролът върху транзитния транспорт на специална продукция през територията на Република България се осъществява от Министерството на транспорта, от митническите власти и от Министерството на вътрешните работи.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба се издава на основание Постановление № 115 на Министерския съвет от 1991 г.


§ 2. По смисъла на тази наредба:

1. военната продукция включва: въоръжение, военна техника, ракети, боеприпаси и резервни части за тях;

2. (доп. - ДВ, бр. 97 от 1993 г.) специалната продукция включва: комплектовки, материали, технологии и оборудване, научни и научно-технически продукти и услуги, предназначени за производство, експлоатация и ремонт на военна продукция, както и всички материални продукти и изделия, които са под контрол на Министерството на вътрешните работи, с изключение на ловно, спортно оръжие, газови и сигнални пистолети и револвери и боеприпаси за тях.


§ 3. Тази наредба влиза в сила от обнародването й в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 13, 15 и чл. 19, ал. 2


Поверително (след попълване)


УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РАЗРЕШЕН ВНОС НА ВОЕННА И СПЕЦИАЛНА ПРОДУКЦИЯ, ТЕХНОЛОГИИ И УСЛУГИ, ПОДЛЕЖАЩИ НА КОНТРОЛ ПО ПМС № 115 ОТ 1991 Г.

Регистрационен №...


___________________________________________________________________

|1. Дата на внасяне2. Фирма вносител|

|______________________________________________________________________ |

|3. Купувач: име,4. Краен потребител: име, адрес, |

| адрес, регистрациярегистрация в Република |

|България|

|______________________________________________________________________ |

||

|______________________________________________________________________ |

|5. Наименование 6. Мярка 7. Количество 8. Произход |

| на имуществотона стоката |

|Внос от фирма |

|страна... |

|______________________________________________________________________ |

||

|______________________________________________________________________ |

|9. Стойност|

| цифром и словом|

| валута на плащането|

|______________________________________________________________________ |

||

|______________________________________________________________________ |

|10. Франкировка 11. Вид транспорт12. Срок на |

|доставка |

|______________________________________________________________________ |

|______________________________________________________________________ |

|13. Разрешение отрег. №...|

| Правителствена комисия дата...|

|подпис...|

|______________________________________________________________________ |

||

|______________________________________________________________________ |

|14. С това удостоверяваме, че използването на внесените изделия и |

| технологии, включително крайния продукт от внедряването на |

| технологиите, се извършва при спазване на действащото|

|аконодателство|

| в Република България и подлежи на контрол от компетентните |

| държавни органи.|

|...................................................................... |

| (име и длъжност на декларатора, краен потребител в Република |

| България, подпис и печат на фирмата)|

||

|Ръководител на фирмата:..................|

||

|______________________________________________________________________ |

|15.Продължение на графи № 5, 6, 7 и 8|

|______________________________________________________________________ |

||

|______________________________________________________________________ |

|5. 6. 7. 8.|

|______________________________________________________________________ |

|______________________________________________________________________ |

|16.Информация за вноса|

|______________________________________________________________________ |

|17. Поре- 18. Об- 19. Вне- 21. Вне- 22. Вне- 23. Вне- |

|ден но- що ко- сено сено сено сено |

|мер от личе- коли- коли- коли- коли- |

|графа ство чество чество чество чество |

|№ 5|

|______________________________________________________________________ |

|______________________________________________________________________ |

|24. Вне- 25. Вне- 26. Вне- 27. Вне-|

|сено сено сено сено|

|коли- коли- коли- коли-|

|чество чество чество чество|

|______________________________________________________________________ |

|_____________________________________________________________________ |

|28. Транспортно средство|

|______________________________________________________________________ |

|______________________________________________________________________ |

|29. Митнически пункт|

|______________________________________________________________________ |

|30. Подпис и печат на|

|митническия служител|

|дата................|

||

|______________________________________________________________________ |

|31. Стойност|

|_____________________________________________________________________ |

||

| Продължение на графи № 5, 6, 7 и 8|

|______________________________________________________________________ |

|5.6.7. 8.|

|______________________________________________________________________ |

|Информация за експедициите|

|______________________________________________________________________ |

|17. Поре- 18. Об- 19. Ек- 21. Ек- 22. Ек- 23. Ек- 24. Ек- |

|ден но- що ко- спеди- спеди- спеди спеди- спеди- |

|мер от личе- рано рано рано рано рано |

|графа ство количе- количе- количе- количе- коли- |

|№ 5ство ство ство ство ство |

|______________________________________________________________________ |

|_______________________________|

|25. Ек- 26. Ек- 27. Ек-|

|спеди- спеди- спеди-|

|рано рано рано|

|количе- количе- количе-|

|ство ство ство|

|_______________________________|

|______________________________________________________________________ |

|28. Транспортно средство|

|______________________________________________________________________ |

|29. Митнически пункт|

|______________________________________________________________________ |

|30. Подпис и печат на|

| митническия служител|

| дата.....|

|______________________________________________________________________ |

|31. Стойност|

|______________________________________________________________________ |

|Продължение на графи № 5, 6, 7 и 8|

|______________________________________________________________________ |

|5. 6. 7. 8.|

|______________________________________________________________________ |

|Информация за експедициите|

|______________________________________________________________________ |

|17. Поре- 18. Об- 19. Вне- 21. Ек- 22. Вне- 23. Ек- 24.Вне |

|ден но- що ко- сено спеди- сено спеди- сено |

|мер от личе- количе- рано коли- рано коли- |

|графа ство ство коли- чество коли- чество |

|№ 5чествочество оста- |

| ....тък |

|______________________________________________________________________ |

| ________________________________|

|25. Ек- 26. Вне- 27. Ек-|

|спеди- сено спеди-|

|рано коли- рано|

|коли- чество коли-|

|чество остатък чество|

|_________________________________|

|28. Транспортно средство|

|_________________________________|

|29. Митнически пункт|

|_________________________________|

|30. Подпис и печат на|

| митническия служител|

| дата....|

|_________________________________|

|31. Стойност|

|_________________________________|


Приложение № 2 към чл. 20 и 34


УКАЗАНИЯ ЗА МИТНИЧЕСКО ОФОРМЯНЕ НА ВНОСА НА ВОЕННА И СПЕЦИАЛНА ПРОДУКЦИЯ, ТЕХНОЛОГИИ И УСЛУГИ, ПОДЛЕЖАЩИ НА КОНТРОЛ ПО ПМС № 115 ОТ 1991 Г.


Клетки № 1, 3, 5, 6, 8, 19, 20, 21, 22, 23, 25, 27, 28, 29, 30, 32,36, 37, 42, 46, 47, 48, 50, 54, В, В. 1 и В. 2 се попълват съгласно Инструкция № 2 на Министерството на финансите за реда за попълването на митническата декларация и за воденето на статистическа отчетност по вноса и износа на стоки (ДВ, бр. 43 от 1991 г.).

Клетка № 11 - вписва се кодът на страната, на територията на която се намира чуждестранната фирма (независимо от нейната национална принадлежност). Кодът се взима от Списъка на страните, специалните изделия и дейности по износа, вноса и реекспорта, извършван от българските юридически и физически лица, на които е дадено право от Министерския съвет да търгуват със специално имущество, и съгласуван и ползван от МФ - Управление "Митници", МВР и МО на територията на Република България съгласно раздел VI от наредбата.

Клетки № 15, 33, 34 - вписват се съответните кодове, взети от посочения списък.

Клетки № 31 - брой колети техническо имущество.

Клетки № 2 и 44 - не се попълват. Данните са посочени в явен вид в удостоверението за разрешен внос.

Клетка С.2 - вписват се номерът и датата на удостоверението за разрешен внос от Правителствената комисия.

За митническо оформяне на вноса се представят следните документи:

митническа декларация, попълнена съгласно приложение № 2;

удостоверение за разрешен внос.


Приложение № 3 към чл. 22 и чл. 23, т. 1


Поверително (след попълване)


УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РАЗРЕШЕН ИЗНОС НА ВОЕННА И СПЕЦИАЛНА ПРОДУКЦИЯ, ТЕХНОЛОГИЯ И УСЛУГИ, ПОДЛЕЖАЩИ НА КОНТРОЛ ПО ПМС № 115 ОТ 1991 Г.


Регистрационен №....


|______________________________________________________________________ |

|1. Дата на внасяне 2. Фирма вносител|

|______________________________________________________________________ |

|3. Купувач: име, адрес 4. Краен потребител: име, адрес, |

| регистрациярегистрация|

|______________________________________________________________________ |

|5. Наименование|

| на имуществото 6. Мярка 7. Количество 8. Произход |

|на стоката... |

|Внос от фирма, |

|страна......... |

|______________________________________________________________________ |

|9. Стойност......................................................... |

| цифром и словом.................................................... |

| валута на плащането................................................ |

|______________________________________________________________________ |

|10. Франкировка 11. Вид транспорт 12.Срок на доставка |

|______________________________________________________________________ |

|13. Разрешение отрег. №.........|

| Правителствената комисия дата............|

|подпис..........|

|______________________________________________________________________ |

|14. С това удостоверяваме, че е сключена писмена договореност с купувач|

|а забрана на реекспорта на имуществото, предмет на настоящето |

|азрешение, в трети страни, различни от страната на крайния потребител. |

|...................................................................... |

|(име и длъжност на декларатора; подпис)|

||

| Ръководител на фирмата:...............|


Приложение № 4 към чл. 26, ал. 3 и чл. 34


УКАЗАНИЯ ЗА МИТНИЧЕСКО ОФОРМЯНЕ НА ИЗНОС НА ВОЕННА И СПЕЦИАЛНА ПРОДУКЦИЯ, ТЕХНОЛОГИИ И УСЛУГИ, ПОДЛЕЖАЩИ НА КОНТРОЛ ПО ПМС № 115 ОТ 1991 Г.


Клетките № 1, 2, 3, 5, 6, 14, 19, 20, 21, 22, 28, 29, 30, 32, 35, 37, 38, 42, 46, 47, 50, 53, 54, В (В.1 и В.2 - при сделки на база С), С, С1, С.2 се попълват съгласно Инструкция № 2 на МФ за реда за попълването на митническата декларация и за воденето на статистическа отчетност по вноса и износа на стоки (ДВ, бр. 43 от 1991 г.).

Клетка № 11 - вписва се кодът на страната, на територията на която се намира чуждестранната фирма (независимо от нейната национална принадлежност). Кодът се взима от Списъка на страните, специалните изделия и дейности по износа, вноса и реекспорта, извършван от българските юридически и физически лица, на които е дадено право от МС да търгуват със специално имущество, и съгласуван и ползван от МФ - Управление "Митници", МВР и МО на територията на Република България съгласно раздел VI oт наредбата.

Клетка № 17 - вписва се само кодът на получаващата страна. Кодът се взима от горепосочения списък.

Клетка № 31 - брой опаковки техническо имущество. Когато стоката се превозва в контейнер, в дясната част на клетката се вписва номерът на контейнера.

Клетка № 33 - вписва се кодът на стоката, взет от посочения списък.

Клетки № 8 и 44 - не се попълват. Данните са посочени в явен вид в удостоверението за разрешен износ.

Клетка № С.2 - вписват се номерът и датата на удостоверението за разрешен износ от Правителствената комисия.

За митническо оформяне на износа се представят следните документи:

митническа декларация, попълнена съгласно приложение № 4;

удостоверение за разрешен износ.


Приложение № 5 към чл. 27


Поверително (след попълване)


УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА РАЗРЕШЕН РЕЕКСПОРТ НА ВОЕННА И СПЕЦИАЛНА ПРОДУКЦИЯ, ПОДЛЕЖАЩИ НА КОНТРОЛ ПО ПМС № 115 ОТ 1991 Г.


Регистрационен №......

______________________________________________________________________

|1. Дата на внасяне 2. Фирма вносител|

|______________________________________________________________________ |

|3. Купувач: име, адрес, 4. Краен потребител: име, адрес, |

| регистрациярегистрация|

|______________________________________________________________________ |

|5. Наименование 6. Мярка 7. Количество 8. Произход на |

| на имуществотостоката... |

|Внос от фирма, |

|страна... |

|______________________________________________________________________ |

|9. Стойност:|

| цифром и словом:|

|валута на плащането:|

|______________________________________________________________________ |

|10. Франкировка 11. Вид транспорт Срок на доставка |

|______________________________________________________________________ |

|13. Разрешение отрег. №...|

| Правителствената комисия дата...|

|подпис...|

|______________________________________________________________________ |

|14. С това удостоверяваме, че е сключена писмена договореност с купувач|

|а забрана на реекспорта на имуществото, предмет на това разрешение, в |

|рети страни, различни от страната на крайния потребител.|

|...................................................................... |

|(име и длъжност на декларатора; подпис)|

||

|Ръководител на фирмата:...............|


Промени настройката на бисквитките