Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 20 от 12.III

НАРЕДБА № 5 ЗА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ

 

НАРЕДБА № 5 ЗА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ И ОБЕДИНЕНИТЕ ДЕТСКИ ЗАВЕДЕНИЯ

Издадена от Министерството на народната просвета

Обн. ДВ. бр.20 от 12 Март 1991г., отм. ДВ. бр.80 от 3 Октомври 2000г.

Отменена с § 3, т. 1 от преходните и заключителните разпоредби на Наредба № 4 от 18 септември 2000 г. за предучилищно възпитание и подготовка - ДВ, бр. 80 от 3 октомври 2000 г., в сила от 03.10.2000 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат организацията и ръководството на детските градини и обединените детски заведения; условията за приемане на децата в тях; правата и задълженията на педагогическия, медицинския, административния и обслужващия персонал и на родителите; организацията на възпитателната работа и на медицинското обслужване.

(2) Всяко детско заведение приема правилник за вътрешния ред, съобразен с тази наредба и конкретните условия за работа.


Чл. 2. Детските градини се откриват за деца от 3 до 6 години, а обединените детски заведения - за деца от 10 месеца до 6 години.


Чл. 3. Детските градини и обединените детски заведения осигуряват необходимите условия за физическото, духовното, нравственото и социалното развитие на детето, гарантират неговите права, свобода и сигурност, достойнство и уважение; възпитават го в дух на мир и толерантност; приобщават го към българските традиции и културни ценности.


Чл. 4. Детските градини и обединените детски заведения са: целодневни, полудневни, седмични, оздравителни, специални, временни.


Глава втора.
ОРГАНИЗАЦИЯ И РЪКОВОДСТВО

Раздел I.
Приемане на децата

Чл. 5. (1) В детските градини и обединените детски заведения се приемат целогодишно деца по желание на родителите чрез писмено заявление.

(2) Условията и редът за приемане се определят от ръководството на детското заведение.

(3) При приемането на децата родителите представят медицинско удостоверение и служебни бележки за доходите на семейството.

(4) В специалните детски градини и обединените детски заведения децата се приемат по предложение на психодиспансер и с протокол на районна медико-педагогическа комисия.

(5) В оздравителните детски градини и в обединените детски заведения децата се приемат с протокол от лекарска консултативна комисия.


Чл. 6. Децата от детските градини и обединените детски заведения се отписват:

1. по желание на родителите;

2. при навършване на 3 години - от яслите целогодишно и при постъпване в I клас - към 15 септември;

3. при незаплащане на такса;

4. при неправомерно приети деца в специалните и оздравителните детски заведения.


Чл. 7. Броят на децата в групите за различните видове детски градини и обединените детски заведения се определя от Наредба № 6 от 1987 г. на МНЗ за организацията и дейността на детските ясли (ДВ, бр. 44 от 1987 г.) и Наредба № 2 от 1990 г. на МНП за определяне броя на учениците и на децата в паралелките и в групите на учебните и учебно-възпитателните заведения (ДВ, бр. 50 от 1990 г.).


Раздел II.
Такси (заплащане)

Чл. 8. Родителите на децата, които посещават целодневни, временни, седмични детски градини и обединени детски заведения, заплащат такса по реда, посочен в чл. 24 от Тарифата за местните такси, утвърдена с ПМС № 69 от 1975 г. (ДВ, бр. 45 от 1975 г.), а за яслите - по чл. 22 от същата тарифа.


Чл. 9. (1) При отсъствия на децата от детската градина и обединеното детско заведение такса не се събира при условие, че родителите предварително писмено са уведомили директора за времето, през което те ще отсъствуват.

(2) Децата от седмичните детски градини могат да се вземат през седмицата, без да се освобождават от такса.


Раздел III.
Работно време

Чл. 10. (1) Детските градини и обединените детски заведения работят през цялата година на петдневна работна седмица по 12 часа дневно.

(2) Началото и краят на работното време се определят съобразно трудовата заетост на родителите. При необходимост детските градини и обединените детски заведения работят и в почивни дни.

(3) Седмичните детски градини работят непрекъснато от понеделник до петък.

(4) Полудневните детски градини работят 6 часа дневно от 15 септември до 30 май.


Чл. 11. (1) Децата в детските заведения се приемат сутрин до 7.40 часа и се вземат до 19 часа.

(2) По желание на родителите (по предварително договаряне) децата могат да се водят и вземат от детското заведение в удобен за тях час.


Раздел IV.
Хранене. Курортен отдих

Чл. 12. (1) В детските заведения се приготвя храна според изискванията за рационално хранене, отделно за децата от яслите и отделно за децата от детската градина.

(2) Менюто се изработва от комисия в състав: директор, старша медицинска сестра, медицинска сестра, домакин и готвач на детската градина или обединеното детско заведение, и се одобрява от лекаря.

(3) Продуктите за приготвяне на храната се получават ежедневно от склада в присъствието на комисия: готвач, домакин, дежурна медицинска сестра или учителка. Отговорност за количеството, качеството и влагането на продуктите носи готвачът.

(4) Контролът за качеството на храната се осъществява от директора и медицинската сестра на детската градина или от старшата медицинска сестра.

(5) От храната ежедневно се заделят проби, които се съхраняват при температура от 0 градуса С до 4 градуса С в продължение на 48 часа.

(6) Храната в групата на яслата се разпределя и поднася на децата от медицинската сестра с помощта на детегледачката, а в детската градина - от помощник-възпитателя (прислужник-чистач) под контрола на учителя.

(7) Медицинските сестри, учителите и старшата медицинска сестра всекидневно контролират консумирането на храната от децата.

(8) По време на отсъствията на децата при условията на чл. 8 родителите могат да вземат храна от детското заведение за децата.

(9) В обединените детски заведения може да се приготвя храна за обяд за деца до 3-годишна възраст, отглеждани в домашна обстановка, срещу заплащане по цени, установени за детските млечни кухни.


Чл. 13. (1) За укрепване здравето на децата над 3-годишна възраст се организира курортен отдих (зимен и летен) по план и бюджет на общинските народни съвети (ОбНС) с извънбюджетни средства, на разменни начала с други детски градини. Материалното осигуряване, персоналът и режимът се организират както на седмичните детски градини.

(2) Курортният отдих на децата се организира от ОбНС, ръководството на детската градина, настоятелството и родителския комитет, като се има предвид Правилникът за ученическите почивни лагери и екскурзионното летуване на учениците (ДВ, бр. 52 от 1982 г.).


Раздел V.
Ръководство на детските заведения

Чл. 14. Детските заведения имат право да решават самостоятелно основните въпроси на възпитателната работа в съответствие със законодателството и съответните нормативни документи за народната просвета и специфичните условия, при които работят.


Чл. 15. Всяко детско заведение се ръководи от директор и учителски съвет.


Чл. 16. В детските заведения могат да се изграждат обществени органи за управление (настоятелство на детското заведение, родителски съвет и др.), които да работят като помощници, партньори и опоненти на ръководството на детското заведение.


Раздел VI.
Директор

Чл. 17. Директорът ръководи цялата дейност на детското заведение и го представлява пред всички държавни и обществени органи. Когато отсъствува, го замества друго лице, определено със заповед от директора. Той носи отговорност за:

1. създаването на необходимите условия за организацията и качеството на възпитателната работа;

2. полагането на грижи за живота, здравето и физическото развитие на децата в детското заведение;

3. материалната база;

4. осигуряването на единни педагогически изисквания и на добри взаимоотношения между учителите и децата;

5. организирането на контрола и оценяването на работата на учителите и дава препоръки за подобряването;

6. методическата и квалификационната работа в детското заведение, проучването и разпространяването на добрия педагогически опит, полагането на специални грижи за младите учители;

7. сключването и прекратяването на трудовите договори с административно-техническия, обслужващия персонал и с учителите, ако му е предоставено това право от ОбНС;

8. установяването на отношения на сътрудничество с родителската общественост;

9. съставянето на проектобюджета на детското заведение; за законосъобразното разпределение и изразходване на одобрените кредити; за опазването на имуществото, на материалните и паричните ценности;

10. налагането на дисциплинарни наказания по чл. 188 от Кодекса на труда;

11. правилното водене и съхраняването на документацията на детското заведение и поставянето на печата с държавен герб.


Чл. 18. Директорът е председател на учителския съвет. Той осигурява обсъждането на основни въпроси в съвета, вземането на целесъобразни решения и организира изпълнението им.


Чл. 19. (1) Разпорежданията на директора са задължителни за учителите и обслужващия персонал.

(2) Незаконосъобразните разпореждания на директора могат да бъдат отменяни само от по-висшите органи на образованието (без отмяната, предвидена в съответните нормативни актове).


Чл. 20. Директорът на детското заведение няма право да:

1. предприема действия, противоречащи на закона, решенията на МНП и учителския съвет, на колективните споразумения между ръководството, синдикатите и родителските комитети;

2. насърчава с преки действия или бездействия мероприятия и дейности, нарушаващи установения в детските заведения ред;

3. допуска политическа дейност и използуване на политическа символика, пропагандиране на партийни, шовинистични и религиозни идеологии на територията на детското заведение;

4. сключва договори и споразумения, които не са от компетенциите му и задължават други органи и организации;

5. издава заповеди и нареждания, нарушаващи правата и унижаващи достойнството на работещите в детското заведение;

6. изразходва нецелесъобразно и незаконосъобразно финансови средства;

7. използува служебното си положение за лично облагодетелствуване или за постигане на користни професионални, политически и идеологически цели;

8. бездействува и изчаква указания при критични ситуации;

9. си служи с незаконни и неморални средства при извършване на контрол, налагане на наказания и удостояване с награди;

10. опекунства и злоупотребява с намесата си в професионално-творческата дейност на учителите;

11. използува недемократични методи и средства на ръководство и управление;

12. назначава и освобождава учители, без да има пълномощия за това.


Чл. 21. Директорът организира разработването и изпълнението на годишния план.


Чл. 22. Директорът изготвя и изпраща на компетентните органи следните сведения и предложения:

1. сведения съгласно установените форми и срокове от Министерството на народната просвета (МНП);

2. статистически сведения съгласно установените форми и срокове на Централното статистическо управление при Министерския съвет;

3. предложение за награждаване на учители и друг персонал.


Чл. 23. Директорът, който води група, работи с децата 2 дни седмично сутрин по 6 часа и 3 дни след обяд по 5 часа. Всеки ден се занимава по 2 часа и с друга педагогическа и административна работа.


Раздел VII.
Учителски съвет и учителско-медицински съвет

Чл. 24. (1) Учителският (УС) и учителско-медицинският съвет (УМС) са постоянно действуващи органи в детските градини и обединените детски заведения за обсъждане и решаване на основните въпроси на организацията и управлението на детските заведения, на възпитателната работа с децата и тяхното здравеопазване.

(2) Учителският съвет и учителско-медицинският съвет се създават във всяко детско заведение, където има повече от 3 учители и медицински сестри.

(3) По искане на председателя или на 1/4 от състава може да се свикат УС и УМС.


Чл. 25. Главна задача на УС и на УМС е да обединят усилията на учителския и медицинския персонал за целите на възпитанието, отглеждането и здравеопазването на децата.


Чл. 26. Учителският и учителско-медицинският съвет имат право да:

1. обсъждат щата за педагогическия и обслужващия персонал и да правят предложение до ОбНС;

2. определят организацията на педагогическия процес и дневния режим, принципа на сформиране на групите (от една възраст, различни възрасти, по интереси и др.);

3. определят работното време на детското заведение съобразно потребностите на родителите (след предварително проучване);

4. приемат годишен план за дейността на заведението;

5. разглеждат работата на отделни учители, медицински сестри, работата на родителския комитет;

6. обсъждат системно резултатите от възпитателната работа в отделни групи, на отделни учители и на цялото детско заведение;

7. приемат информации от лекаря за здравословното състояние на децата;

8. обсъждат въпроси за бита и храненето на децата;

9. обсъждат предложения за награждаване и наказания на служители;

10. приемат мерки за изпълнение на разпореждания на МНП и ОбНС;

11. организират квалификацията на педагогическия, медицинския и останалия персонал;

12. обсъждат проектобюджета на детските заведения и приемат отчети за изразходваните финансови средства.


Чл. 27. Учителският и учителско-медицинският съвет нямат право да:

1. приемат решения, противоречащи на Закона за народната просвета и поднормативните документи;

2. отказват разглеждането на предложения на синдикалните организации, свързани с професионалната дейност и трудовите отношения на учителите или други служители от колектива.


Чл. 28. (1) Работата на УС и УМС се планира в годишен план на детското заведение.

(2) Дневният ред за всяко заседание се съобщава на членовете на съвета най-малко 3 дни преди заседанието на съвета.

(3) Всеки член на съвета има право на предложения за изменение и допълнение на дневния ред.


Чл. 29. Учителският и учителско-медицинският съвет вземат решения по разглежданите въпроси с обикновено мнозинство на гласовете на присъствуващите.


Чл. 30. Сигнали, жалби и предложения относно работата на УС и УМС се разглеждат в регионалната учебно-методическа дирекция (РУМД) в едномесечен срок след постъпването им.


Чл. 31. (1) Ръководителят на РУМД има право да внася за повторно разглеждане в УС и УМС взети от тях решения.

(2) Незаконосъобразните решения на УС и УМС могат да бъдат отменяни от министъра на народната просвета.


Чл. 32. В състава на УС и УМС влизат: директорът на детското заведение (председател), учителите, медицинските сестри, лекарят, обслужващ детското заведение, и председателят на родителския комитет.


Чл. 33. На някои заседания на УС и УМС по покана на техните председатели могат да участвуват без право на глас представители на ОбНС, РУМД, на МНП, на базовите предприятия, на фирми и др.


Чл. 34. Протоколите на заседанията на УС и УМС се водят от учител, избран за секретар на съвета в началото на учебната година. Протоколите се вписват в специална книга и се подписват от директора и секретаря на съвета най-късно 3 дни след заседанието.


Чл. 35. Директорът на детското заведение отчита периодично изпълнението на взетите от съвета решения.


Раздел VIII.
Възпитателна работа

Чл. 36. Възпитателната работа в детските градини и обединените детски заведения е дело на педагогическите и медицинските работници и другия персонал.Тя се осъществява от учители и медицински сестри (в групите на яслата) при творческото изпълнение на програмите и насоките на МНП и Министерството на здравеопазването (МЗ).


Чл. 37. Животът на децата се организира съобразно възрастовите им особености и индивидуалните потребности, като се осигурява необходимото време за игри, занимания, хранене, сън и други дейности, предпазване от физическа и нервна преумора, от субективни и обективни опасности.


Чл. 38. Обстановката в детската градина се организира така, че да създава свободни и достъпни зони за дейности (кътове) за самостоятелност в избора на информация, на играчки и материали, на игри и занимания.


Чл. 39. Учителите сами преценяват и подбират броя и времетраенето на организираните занимания и учебни форми, съдържанието, средствата и подходите, като стимулират познавателната активност, самостоятелността на избора и свободата на действията, богатството на въображението и умението на детето да се ориентира в динамично променящата се среда; по-широко и целенасочено използуват многообразието на природната среда, местните естествени закаляващи фактори, естествените движения и средства, подходящите форми на туристическа дейност.


Чл. 40. По желание на учителските съвети детските заведения могат да разработват собствени (авторски) проекти за организацията на материалните условия и педагогическата дейност с цел да се утвърждават оригинални идеи и решения за възпитанието и развитието на децата, когато не противоречат на Закона за народната просвета и подзаконовите нормативни актове на МНП и МЗ.


Раздел I.
Медицинско обслужване

Чл. 41. (1) Медицинското обслужване на детските градини и обединените детски заведения се осигурява от здравното заведение, на чиято територия се намират те, а контролът по здравеопазването се осъществява от ръководителя на здравното заведение.

(2) В зависимост от броя на децата детските заведения се обслужват от участъков педиатър или педиатър на единния педиатричен участък.

(3) Под ръководството на лекаря и медицинската сестра в детските градини и обединените детски заведения се осъществяват следните дейности:

1. организиране на системно наблюдение на физическото и нервно-психическото развитие на децата, контролиране и оценяване на физическата им дееспособност;

2. провеждане на оздравителни и закалителни мероприятия;

3. осъществяване на контрол и наблюдение на режима на деня в съответствие с възрастовите особености и физиологическите потребности на децата;

4. контролиране изпълнението на санитарно-хигиенните изисквания и противоепидемичния режим;

5. организиране на здравното възпитание на децата и провеждане на здравна просвета на персонала и родителите;

6. организиране на правилно и рационално хранене на децата;

7. организиране на непрекъснат контрол на здравното състояние на децата чрез профилактични прегледи;

8. предпазване на децата от заболявания и злополуки:

а) ежедневно провеждане на филтър;

б) провеждане на имунизации съгласно имунизационния календар;

9. мерки за избягване на травми, отравяния и изгаряния.

(4) В детските градини и обединените детски заведения задължително се оборудва спешен шкаф за оказване на спешна и неотложна медицинска помощ.


Чл. 42. За всяко дете се води лична амбулаторна карта Б-25, в която се отразява здравното състояние на детето.


Глава трета.
ПЕРСОНАЛ

Учители

Чл. 43. Учителят организира и ръководи възпитателната работа с децата в поверената му група. Той носи отговорност за:

1. прилагането на хуманни и демократични подходи във възпитанието на децата; стимулирането на интелектуалното им развитие;

2. поддържането на педагогически оптимизъм при формиране на личността на детето, на неговата индивидуалност в условията на детската градина;

3. използуването на гъвкави форми на организация на децата от различни възрасти и по интереси;

4. живота и здравето на децата по време на престоя им в детското заведение, сигурността и безопасността при осъществяване на игровата, учебната, трудовата, физкултурната, туристическата и други дейности;

5. оказването на педагогическа помощ на родителите при възпитанието на децата им;

6. установяването на взаимоотношения на уважение и сътрудничество с родители, учители и останалия персонал за издигане авторитета на детското заведение;

7. повишаването на своята научна и методическа квалификация чрез различни форми на методическа работа;

8. подобряването и обогатяването на методическите пособия и помагала.


Чл. 44. Учителят няма право да:

1. използува за възпитателни цели средства, които противоречат на човешките права и свободи (физически и морални наказания, заплахи, грубо насилие и прекалени ограничения);

2. се отделя от децата, ако не е осигурил друго отговорно лице;

3. организира екскурзии, разходки и други форми за туристическа дейност и занимания сред природата в замърсена и необезопасена среда;

4. извежда децата извън детската градина без придружител;

5. използува служебното си положение за лично облагодетелствуване.


Раздел I.
Музикален ръководител

Чл. 45. Музикалният ръководител осъществява музикалното възпитание на децата, като:

1. провежда музикални занятия, свирене с музикални инструменти, импровизации, детско музикално творчество и други форми на работа в съответствие с програмите;

2. работи съвместно с учителите за музикалното възпитание на децата, оказва им помощ за занятията по физкултура, утринната гимнастика и други видове занятия, организира подготовката на детските празници и участвува в тях;

3. работи индивидуално с децата, като обръща особено внимание на надарените и изоставащите в музикалното си развитие деца;

4. осигурява необходимите реквизити и нагледни материали за музикалните занятия;

5. консултира родителите по въпросите на музикалното възпитание на децата;

6. работи по план-график, одобрен от учителския съвет, планира работата си в дневника за съответната група;

7. участвува в учителския съвет на заведението и в квалификационните форми на музикалните ръководители.


Раздел II.
Педагог (психолог) в детска градина и обединено детско заведение

Чл. 46. Педагогът (психологът) провежда психодиагностична дейност с децата с цел да се разкрият техните индивидуални особености и възможности, интереси и наклонности, оказва подкрепа на децата в трудни ситуации и подпомага учителите, родителите и ръководството на детското заведение.


Чл. 47. Педагогът (психологът):

1. оказва помощ за адаптиране на децата към детската градина и колектива и новата социална среда;

2. насочва деца с отклонения и задръжки в психофизическото развитие или с ярко изразени способности към индивидуализирана и диференцирана работа в учебно-възпитателния процес и към съответните специалисти;

3. организира индивидуални и групови консултации, оказва помощ на учителите, педагозите и медицинските сестри в групите на яслата при подбора на методическия инструментариум и анализа и обобщаването на резултатите от възпитателната работа, съдействува за извеждане, обобщаване и популяризиране на педагогическия опит;

4. подпомага директора в организацията на педагогическата и методическата квалификация на персонала и при вземане на управленски решения, свързани с подобряване на организацията на възпитателния процес и труда на учителите;

5. при отсъствие на учители може да работи с деца до 6 часа седмично.


Раздел III.
Участъков педиатър

Чл. 48. Участъковият педиатър отговаря за дейността на здравните работници и здравно-профилактичната дейност в детското заведение.


Чл. 49. Участъковият педиатър:

1. преглежда новоприетите деца до 3 дни от постъпването им, регистрира здравословното им състояние и назначава режим, съобразен с възрастовите и индивидуалните им особености;

2. осигурява на нуждаещите се деца специализирана помощ от съответните кабинети на поликлиниката или диспансера;

3. организира и провежда основните и комплексните профилактични прегледи на децата в съответствие с изискванията на нормативните документи (един път месечно за деца до 1-годишна възраст, един път на тримесечие за децата от 1- до 3-годишна възраст, един път на полугодие за децата от 3-до 7-годишна възраст);

4. провежда амбулаторен преглед в заведението или в поликлиниката на хронично болните деца;

5. предава на участъковия педиатър от територията на участъка всички болни, нуждаещи се от домашно наблюдение;

6. дава комплексна оценка за здравословното състояние на всяко дете, осигурява диспансерно наблюдение на нуждаещите се, назначава лечебно-оздравителни мерки и контролира провеждането им;

7. дава указания и осъществява контрол на режима в детското заведение; на учебната и битовата среда; на закалителните процедури; на цялостния хигиенно-противоепидемичен режим;

8. организира комплексната проверка за установяване училищната зрялост на децата и съобразно здравословното им състояние представя на медико-педагогическата комисия децата за отлагане от училище;

9. организира и провежда мероприятия за повишаване квалификацията на персонала по опазване на физическото и психическото здраве на децата, по здравно-етичното възпитание на децата и родителите;

10. съвместно с директора на детското заведение, медицинската сестра и домакина провежда системни контролни проверки на заведението за спазване на хигиенните изисквания и храненето на децата;

11. ежегодно изготвя отчет за цялостната си дейност по медицинското обслужване на децата, анализира физическото и нервно-психическото им развитие, интензивността на заболеваемостта, както и условията на учебната среда, бита, труда и хигиенно-епидемиологичния режим в заведението;

12. периодично и при необходимост информира родителите и учителите за здравословното състояние на всяко дете.


Раздел IV.
Старша медицинска сестра в обединено детско заведение

Чл. 50. Старшата медицинска сестра организира провеждането на всички видове здравни мероприятия и поддържането на образцов ред и хигиена в сградата и на двора.


Чл. 51. (1) Старшата медицинска сестра:

1. организира и контролира рационалното хранене на децата; съставянето на седмичното меню; изготвя ежедневно требване на хранителни продукти, изчислява калоричността и състава на храната; влагането на продуктите в храната, приготвянето , качеството и количеството и оползотворяването; качеството на закупените продукти и хигиената в склада;

2. по указание на лекаря организира закаляването на децата и контролира осъществяването му от учителките и медицинските сестри;

3. проверява медицинските документи на новоприетите деца и се информира от детското поликлинично отделение за някои особености в здравното състояние на децата - алергични прояви, контакт с хронично болни членове на семейството и др.;

4. организира или съпровожда децата за прегледи от лекар и стоматолог в поликлиниката;

5. организира и контролира извършването на антропометричните измервания на децата от медицинските сестри в детските градини с помощта на учителките и нанасянето на резултатите в личната амбулаторна карта (ЛАК);

6. осигурява посещения на отсъствуващи по болест деца, когато няма патронажна сестра;

7. отговаря за редовното водене на медицинската документация на децата и съставя отчета с помощта на медицинските сестри и детските учителки;

8. участвува в инструктивни съвещания по въпросите на хигиената, имунизацията и др. в районното здравно заведение;

9. отговаря за изправността на здравните книжки на персонала.

(2) В детските заведения, където няма старша сестра, задълженията по предходната алинея се изпълняват от медицинска сестра, обслужваща заведението.


Раздел V.
Медицинска сестра на детска градина (градински групи на детско обединено заведение)

Чл. 52. Медицинската сестра на детската градина осигурява медицинско обслужване на децата и създаването на оптимални условия за нормалното им физическо и психическо развитие.


Чл. 53. Медицинската сестра:

1. наблюдава здравното състояние на децата, при необходимост оказва първа долекарска помощ и информира директора, лекаря или старшата сестра за всяко заболяване;

2. изпълнява назначенията на лекаря, като прави превръзки и други манипулации, взема секрети и кръв за изследване, наблюдава телесната температура и други показатели, раздава лекарства с лечебна и профилактична цел;

3. присъствува при приемането на децата и с помощта на учителите провежда филтър, информира се за здравното им състояние. При заразно заболяване незабавно изолира детето, сигнализира в поликлиниката и прави филтър на карантинираната група;

4. подготвя и организира извършването на основните и контролните медицински прегледи, измерването на физическата дееспособност на децата и антропометричните измервания, регистрира данните в здравните карти, предлага на лекаря за диспансеризиране на нуждаещите се деца;

5. участвува в съставянето и контрола по изпълнението на хигиенния режим на заведението (отопление и проветряване на помещенията, ежедневни разходки на децата на открито, режим на съня, занимания и хранене, чистота и безопасност в помещенията и на двора);

6. участвува и следи за провеждането на закалителните и оздравителните мероприятия;

7. провежда под контрола на лекаря плановите ваксинации и имунизации, следи за спазването на карантинните срокове и мероприятия и контролира приготвянето на дезинфекционните разтвори и тяхното съхранение;

8. организира и контролира рационалното хранене на децата, изчислява калоричността и състава на храната, приготвянето , хигиената в склада за продукти и качеството на закупените продукти;

9. води и съхранява медицинската документация на децата, сверява я с основната документация в поликлиниката и нанася данни в амбулаторната здравна карта;

10. съпровожда при необходимост децата за прегледи от лекар и стоматолог в поликлиниката;

11. повишава своята специална подготовка и познанията си по педагогическите въпроси, участвува в колегиуми, семинари, курсове;

12. организира здравнопросветната и здравновъзпитателната работа с персонала, родителите и самите деца, като използува подходящи средства;

13. съхранява здравните книжки на персонала.


Раздел VI.
Медицинска сестра в групата на яслата

Чл. 54. Медицинската сестра в групата на яслата се грижи за отглеждането, възпитанието и развитието на децата от 10 месеца до 3 години и отговаря за опазването на живота и здравето им.


Чл. 55. Медицинската сестра:

1. отговаря за спазването на дневния режим, личната хигиена на децата, храненето, обличането; провежда масаж и гимнастика, закалителни процедури, организирани занимания и игри; извежда децата ежедневно на въздух и разходки;

2. при заболявания на някои от децата уведомява старшата сестра или лекаря на заведението;

3. работи системно с родителите за правилното развитие и възпитание на децата;

4. ежедневно отчита здравното състояние на децата, а ежеседмично дава сигнална информация на лекаря или старшата сестра за заболяванията през изтеклия период;

5. води всекидневен отчет за отсъствията на децата и взема мерки да не се допускат отсъствия по неуважителни причини;

6. събира медицинските бележки за заболяванията на децата и ги нанася в здравната карта;

7. не напуска работното си място, преди да е предала поверените деца на медицинската сестра, която я заменя;

8. повишава своята специална и педагогическа подготовка, участвува в разнообразни форми на квалификация - семинари, консултации, обмяна на опит с други заведения, практикуми и др.


Раздел VII.
Педагог в групата на яслата

Чл. 56. Педагогът в групата на яслата организира и ръководи възпитателната работа, активно участвува и съдействува за правилното провеждане на възпитателната работа с децата и осигурява условия за нормалното им психическо развитие.


Чл. 57. (1) Педагогът:

1. провежда методически занимания за педагогическата подготовка на медицинските сестри;

2. организира и работи пряко за приспособяване на новопостъпилите деца в детското заведение към средата съобразно възрастовите и индивидуалните им особености. Работи с децата, изоставащи в своето развитие;

3. разработва планове за възпитателната работа на медицинските сестри в съответствие с установените изисквания;

4. ежемесечно със съдействието на медицинската сестра отбелязва измененията в психофизическото състояние на децата и води картон за физическата им дееспособност.

(2) В обединени детски заведения с брой на групите до 3 задълженията на педагога се изпълняват от директора.


Раздел VIII.
Завеждащ административна служба

Чл. 58. Завеждащият административната служба организира снабдяването, поддържането на имуществото и финансовото осигуряване на детското заведение;


Чл. 59. Завеждащият административната служба:

1. извършва всички касови операции по приходи и разходи;

2. получава и съхранява паричните средства;

3. изготвя удостоверение образец № 30 за прослужено време на работниците и служителите в детската градина и извършва справки във връзка с начисленията и удръжките на трудовото възнаграждение;

4. води инвентарната книга за наличните, постъпващите и изписаните основни средства и дава инвентарни номера на всички основни средства, водени на отчет;

5. зачислява даденото за ползуване и съхраняване имущество на определените със заповед от директора длъжностни лица;

6. осигурява опазването на имуществото и всички съоръжения в детското заведение;


7. изготвя план за снабдяване на детското заведение, за основен ремонт на основните средства и поддържане на имуществото и за финансовото им осигуряване от главния счетоводител;

8. изготвя требвателни листове за изразходваните продукти по одобреното меню в три екземпляра. Предава един от тях, подписан от дежурния, на директора до 9 часа, предава хранителните продукти на главния готвач в присъствието на дежурен (учител или медицинска сестра);

9. събира таксите от родителите и нанася в таксовата книга всички данни;

10. съдействува на директора за организиране и контролиране работата на помощния персонал и поддържането на чистотата и хигиената в помещенията, детските площадки и др.;

11. изготвя ведомостите и след утвърждаването им от главния счетоводител изплаща заплатите на служителите.


Раздел I.
Секретар-касиер в обединено детско заведение

Чл. 60. Секретар-касиерът в обединеното детско заведение осигурява финансово-счетоводната отчетност на заведението.


Чл. 61. Секретар-касиерът:

1. изготвя ведомостите за заплатите на служителите и работниците в заведението и след утвърждаването им от главния счетоводител изплаща трудовото им възнаграждение;

2. извършва всички касови операции по прихода и разхода на касата;

3. получава и съхранява паричните средства и заменящите ги документи;

4. съхранява личните служебни досиета на служителите;

5. съхранява досиетата на децата, нанася данните, на основание одобрените документи от директора в таксовата книга за изчисляване на таксите събира таксите от родителите;

6. изготвя всички служебни документи, свързани с дейността на заведението - образец № 30, удостоверения, служебни бележки, сведения, справки и др.;

7. води входящ и изходящ дневник за кореспонденцията и документацията за заведението;

8. води книгата за заповедите.


Домакин на обединено детско заведение

Чл. 62. Домакинът организира снабдяването, поддържането на имуществото и финансовото осигуряване на обединеното детско заведение.


Чл. 63. Домакинът:

1. изготвя плановете за снабдяване, за основен ремонт на основните средства и поддържане на имуществото и финансовото им осигуряване от счетоводителя;

2. получава от закупчика или от други длъжностни лица доставеното имущество - материали, хранителни продукти и др., и се грижи за тяхното правилно съхраняване, опазване и отчитане;

3. издава складова разписка за полученото имущество и материали, като дава един екземпляр заедно с документите по закупуването на имуществото или материалите на закупчика или на другите длъжностни лица за представяне в счетоводството;

4. отпуска материали, детски играчки и др. срещу искания, издадени от съответните длъжностни лица, като представя един екземпляр от исканията в счетоводството в установените срокове;

5. води складови картотеки за прихода и разхода на хранителните продукти;

6. води инвентарна книга за наличните, постъпващите и изписаните основни средства на отчет при него;

7. отчита отпуснатите му аванси в определените срокове по Наредбата за отпускане на суми на подотчетните лица;

8. зачислява полученото имущество на определените със заповед на директора длъжностни лица, които следва да го ползуват или съхраняват;

9. осигурява опазването и поддържането на имуществото и на всички съоръжения в сградата на обединеното детско заведение, чистотата, хигиената, оформянето на парка, детските площадки и др.; ръководи и контролира работата на закупчика за изпълнението на плана за материално-техническото снабдяване и изработва план-график за работата на помощния персонал;

10. отговаря за зачисленото му имущество от основни средства, малоценни и малотрайни предмети;

11. изготвя требвателни листове за изразходваните продукти по одобреното меню, като предава един от тях, подписан от дежурния, на директора до 9 часа. Предава хранителните продукти на главния готвач в присъствието на дежурна сестра или на учителка.


Раздел I.
Закупчик

Чл. 64. Закупчикът осигурява закупуването на материалите и хранителните продукти и извършването на необходимите ремонти в заведението.


Чл. 65. Закупчикът:

1. предава материалите на касиер-домакина или домакина срещу складова разписка, която представя с фактурите и сметките в счетоводството на заведението в установените срокове;

2. доставя основни средства и ги предава на домакина срещу складова разписка. Същата заедно с фактурите и сметките по доставката предава в счетоводството;

3. отчита отпуснатите му аванси в определените срокове по Наредбата за отпускане на суми на подотчетни лица.


Раздел II.
Детегледачка в групите на яслата

Чл. 66. Детегледачката в яслената група изпълнява задачите, свързани с отглеждането, храненето, закаляването, тоалета и възпитанието на децата.


Чл. 67. Детегледачката:

1. поддържа чистотата в помещенията на своята група и всекидневно извършва дезинфекции;

2. подготвя нечистото бельо за пране;

3. измива съдовете на групата и ги изварява;

4. грижи се заедно с медицинската сестра за възпитаване на навици у децата за измиване, обличане и събличане, хранене и др.;

5. при напускане на смяната предава помещението чисто, а децата в добър външен вид;

6. работи по график, утвърден от ръководството на заведението.


Раздел III.
Помощник-възпитател, прислужник-чистач в детска градина и обединено детско заведение и чистач в ясла

Чл. 68. (1) Помощник-възпитателят, прислужник-чистачът в детската градина и обединеното детско заведение и чистачът в яслата:

1. осигуряват необходимите санитарно-хигиенни условия за правилното развитие и възпитание на децата; съвместно с учителя отговарят за здравето на децата;

2. извършват редовно и качествено почистване на занималните, спалните, кабинетите, коридорите, фоайетата, сервизните помещения и др. (подове, врати, прозорци), дворните места, физкултурните салони съгласно определената от ръководителя на детското заведение площ;

3. правят ежедневна дезинфекция, разстилат и прибират леглата след сън, изтупват дюшеците;

4. съхраняват и отчитат зачисленото им имущество;

5. донасят храната от кухнята, сервират я на децата, измиват и изваряват приборите след хранене, привеждат в ред занималнята и след замърсяване я измиват;

6. активно помагат на учителя при организацията на педагогическия процес с децата; съдействуват за изграждане на здравно-хигиенни, културни и трудови умения и навици, сън, игри, занятия, разходки и развлечения;

7. разговарят с децата спокойно на български език, учат ги да си помагат и уважават възрастните; компетентно и тактично разрешават възникналите спорове между децата, участвуват в обличането и събличането на децата.

(2) Чистачките в яслата:

1. извършват ежедневно почистване и дезинфекция на помещенията, поддържат хигиената в поверения им район (занималня, кабинети, стълбище, холове, тераси и др.);

2. при нощно дежурство отговарят за живота и здравето на децата, грижат се за спокойния им сън (завиват ги, подсушават ги навреме, проветряват помещенията), подменят два пъти в седмицата бельото, изкъпват и преобличат децата.


Раздел IV.
Кухненски и друг персонал - главен готвач, готвач, помощник-готвач и друг персонал

Чл. 69. (1) Главният готвач, готвачът, помощник-готвачът и другият персонал осигуряват рационалното хранене на децата, като спазват медицинските изисквания за технологията на приготвяне на храната.

(2) Главният готвач и готвачът:

1. получават от домакина, касиер-домакина или магазинер-закупчика хранителни продукти по количества, посочени в требвателните листове, отговарят за пълното им оползотворяване при приготвянето на храната по съответната рецепта, приготвят храната навреме и правилно я разпределят по групи;

2. разпределят работата между кухненските работници и следят за изпълнението по установения график от домакина или от касиер-домакина.

(3) Помощник-готвачът отговаря за измиването на съдовете, използувани от децата, и на съдовете, в които се приготвя храната, и с работника в кухнята участвува в почистването на подовете.

(4) Работниците в кухнята се грижат за чистотата на кухненския блок и за опазване на кухненското имущество.

(5) Перачката отговаря за навременното изпиране на бельото, което получава от прислужниците и детегледачките, и го предава на същите срещу подпис, като за целта води специална тетрадка. Изкърпва и глади бельото и се грижи за чистотата в пералнята и сушилнята.

(6) Огнярът поддържа работата на парния котел и осигурява необходимата температура във всички помещения на заведението. Поддържа в изправност отоплителната инсталация и се грижи за реда и чистотата в котелното помещение. Преди привършване на работния ден почиства пещта и изхвърля сгурията. През летните месеци изпълнява задачи, възложени му от директора на заведението.

(7) Пазачът отговаря за опазване на сградата и съоръженията в двора.


Раздел V.
Родители на приетите деца

Чл. 70. Родителите са първи помощници на учителите в осигуряването на условия за развитието и възпитанието на децата в детските заведения. За целта:

1. полагат грижи за децата си в съответствие с изискванията на Семейния кодекс и на детските заведения;

2. участвуват в избирането на родителски комитет и на настоятелство и в утвърждаването на техните решения;

3. правят предложения пред тях за подобряване на възпитателната работа, материалната база и взаимодействието със социално-педагогическите фактори;

4. оказват помощ и съдействие за хигиенизирането и за подобряването и обогатяването на материалната база;

5. предявяват изисквания пред учителите, свързани с отглеждането, възпитанието и обучението на децата им;

6. спазват Наредбата за детските градини и обединените детски заведения и Правилника за вътрешния ред.


Глава четвърта.
Документация на детските градини и обединените детски заведения

Чл. 71. (1) В целодневните детски градини и обединените детски заведения се води следната документация:

1. от учителите:

а) дневник за планиране на възпитателната работа със списък за децата;

б) лични папки на децата и други документи с бележки за отсъствията на децата;

2. от директора:

а) служебни досиета на персонала;

б) протоколна книга за заседанията на учителския и учителско-медицинския съвет;

в) ревизионна книга на директора;

г) книга за записване впечатленията и препоръките на инспектора и други контролни органи и родителите на децата;

д) книга за констатациите и препоръките на лекаря и медицинската сестра;

е) заповедна книга;

ж) албум и летописна книга на детското заведение;

з) книга за храната на децата и персонала;

и) входящ и изходящ дневник за кореспонденцията;

й) задължителни касови и счетоводни книги;

к) книга за вписване на заявленията на децата - кандидати за приемане в детската ясла и градина;

3. от медицинските сестри: отчетни книжа по изискване на МЗ.

(2) Изброените в ал. 1 книги се номерират, прошнуроват и подпечатват с печата на висшестоящия орган.


Чл. 72. В детските градини и обединените детски заведения се води отчетност по образци на постоянните детски ясли и целодневните детски градини, одобрени от Централното статистическо управление при Министерския съвет.


Чл. 73. Документацията се съхранява съгласно нормативните документи.


Заключителни разпоредби

Параграф единствен. Наредбата се издава на основание чл. 37 от Закона за по-тясна връзка на училището с живота и за по-нататъшното развитие на народното образование в Народна република България и отменя Наредбата за детските градини и обединените детски заведения (ДВ, бр. 18 от 1982 г.).


Промени настройката на бисквитките