Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 37 от 30.IV

НАРЕДБА № 5 ОТ 30 НОЕМВРИ 1988 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ИЗПОЛЗУВАНЕ НА АТОМНА ЕНЕРГИЯ

 

НАРЕДБА № 5 ОТ 30 НОЕМВРИ 1988 Г. ЗА ИЗДАВАНЕ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ИЗПОЛЗУВАНЕ НА АТОМНА ЕНЕРГИЯ

Издадена от Комитета за използуване на атомната енергия за мирни цели

Обн. ДВ. бр.13 от 14 Февруари 1989г., изм. ДВ. бр.37 от 30 Април 1993г., изм. ДВ. бр.12 от 9 Февруари 2001г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С тази наредба се определят необходимата документация, условията, редът и сроковете за издаване на разрешения за използуване на атомна енергия.


Чл. 2. (1) Разрешенията за използуване на атомната енергия се издават от Инспекцията за безопасно използуване на атомната енергия (ИБИАЕ) на Комитета за използуване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ) въз основа на писмено искане на заявителя, в което се посочва дейността по използуване на атомна енергия, за която се иска разрешение, придружено от необходимата за издаването му документация, предвидена с тази наредба и други нормативни актове за използуване на атомната енергия.

(2) При необходимост при издаване на разрешението ИБИАЕ изисква от заявителя представянето на допълнителна документация.

(3) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Дейностите, за които се издават разрешения, може да се обединяват и да се издава едно общо разрешение, както и да се издават частични разрешения.

(4) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Представената документация за издаване на разрешение е на български език. Допуска се представянето на оригиналните документи на чужд език заедно с официално заверен превод на български език.


Чл. 3. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Лицата, получили разрешение за използуване на атомна енергия, са длъжни да информират ИБИАЕ за всички нови данни и изменения в предадената документация и за възникването на нови обстоятелства, имащи значение за безопасността, както и за изпълнението в определените срокове на условията на издаденото разрешение.


Чл. 4. (1) В случаите, когато не са спазени установените изисквания по ядрена безопасност и радиационна защита, ИБИАЕ мотивирано отказва издаването на разрешение за използуване на атомна енергия.

(2) Когато за извършване на дейности по използуване на атомна енергия съгласно нормативните документи се изисква разрешение или съгласие от специализираните или други контролни органи, ИБИАЕ издава разрешение само при наличие на разрешение или съгласие от тези органи.

(3) Когато представената документация е непълна или не оформена по установения начин, ръководителят на ИБИАЕ дава съответни указания. В този случай срокът за издаване на разрешение се удължава.

(4) Когато за установяване съответствието на представената документация с изискванията по ядрена и радиационна защита се налага извършването на допълнителни проучвания, изследвания и експертизи, срокът за издаване на разрешение започва да тече от момента на тяхното получаване, за което ИБИАЕ уведомява заявителя.


Чл. 5. (1) Когато за извършването на дейности по използуване на атомна енергия се предвижда издаване на разрешение за всеки отделен етап, видът и съдържанието на необходимата документация за неговото издаване може да се определят или да се уточняват чрез условията на издаденото разрешение за предходния етап.

(2) Разпоредбата на ал. 1 се отнася и за случаите, когато за даден тип обект с източник на йонизиращи лъчения в наредбата не е посочена цялата необходима документация.


Чл. 6. (1) Издадените разрешения за използуване на атомна енергия и актовете за отменяне, изменяне и временно спиране на тяхното действие подлежат на регистриране и отчитане от ИБИАЕ.

(2) Копие от издадените разрешения се изпраща на специализираните контролни органи по безопасно използуване на атомната енергия.


Глава втора.
РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ЯДРЕНИ СЪОРЪЖЕНИЯ

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 7. (1) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Писменото искане с необходимата документация се представя в ИБИАЕ не по-късно от 60 дни преди започване на съответния вид дейност, за която се иска разрешение, освен ако в съответните раздели на тази глава не е посочен друг срок. В този срок ИБИАЕ е длъжна да издаде разрешение или мотивирано да откаже неговото издаване.

(2) Писменото искане за издаване на разрешения за въвеждане в експлоатация, придружено с декларацията по чл. 16, предхожда най-малко 10 дни началото на етапа, за който се иска разрешение.

(3) Разрешенията за въвеждане в експлоатация на ядрени съоръжения се издават в 5-дневен срок след представяне на документацията по чл. 17, ал. 3.


Чл. 7а. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Всяко писмено искане за издаване на разрешение за дейностите по тази глава се придружава освен с документите, посочени в съответните раздели на главата, и със:

1. договор между заявителя и изпълнителя на дейността;

2. програма за осигуряване на качеството, включително верифицирани компютърни програми и софтуерни продукти за съответния вид дейност;

3. акт за атестиране на лицата, които ще извършват дейността.


Чл. 7б. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Не се издава разрешение за строителство на ядрено съоръжение, ако не е определен експлоатиращ това съоръжение.


Раздел II.
Избор на площадка

Чл. 8. (1) Заявителят, който предявява искане за разрешение за избор на площадка за изграждане на ядрено съоръжение въз основа на извършените проучвателни работи, съставя обща характеристика на ядреното съоръжение и подходящите площадки и представя част "Техническа обосновка на безопасността".

(2) Част "Техническа обосновка на безопасността" по ал. 1 съдържа следните данни и обосновки:

1. общо описание на ядреното съоръжение в обхват, определен от глава I на приложение № 1;

2. основни принципи и критерии за безопасност в обхват, определен от глава II на приложение № 1;

3. видове и количества на радиоактивните отпадъци, начин на преработване, съхраняване или превозване извън границите на площадката;

4. защита от изхвърляния на радиоактивни вещества в околната среда при нормална експлоатация и максимална проектна авария (МПА) с оценка на физическата и химическата форма, състава и количествата на тези вещества, включително размерите на хигиенно-защитната и наблюдаваната зона;

5. характеристика на всяка площадка в обхват, определен от глава III на приложение № 1;

6. сравнение на предлаганите площадки от гледна точка на ядрена безопасност и радиационна защита и избор на вариант.


Чл. 9. (1) Разрешението за избор на площадка се издава само в случай, че оценката на безопасността, свързана с площадката, отговаря на установените изисквания по ядрена безопасност и радиационната защита и е доказано, че:

1. правилно са приети изходните данни, техническите и организационните мерки за осигуряване на ядрената и радиационната защита;

2. са определени характеристиките на площадката, събитията и явленията, които могат да окажат влияние на проектирането;

3. при нормална експлоатация и аварийни състояния и особено при МПА облъчването на персонала и населението, а също така съдържанието на радиоактивни вещества в околната среда са на разумно достижимо ниско ниво, като не се превишават нормираните величини.

(2) В случай на неизпълнение на условията по ал. 1 ИБИАЕ мотивирано отказва издаването на разрешение.


Раздел III.
Проектиране и строителство

Чл. 10. (1) Заявителят, който предявява искане за издаване на разрешение за проектиране на ядрено съоръжение въз основа на извършени предпроектни проучвания, представя част "Техническа обосновка на безопасността" и технико-икономическо задание за съставяне на технически проект.

(2) Част "Техническа обосновка на безопасността" по ал. 1 съдържа следните данни и обосновки:

1. общо описание на ядреното съоръжение в обем, определен от глава I на приложение № 1;

2. основни принципи и критерии за безопасност съгласно глава II на приложение № 1;

3. характеристика на площадката в обем съгласно глава III на приложение № 1;

4. списък на системите, оборудването и съоръженията, важни за безопасността;

5. кратко описание на системите, оборудването и съоръженията, важни за безопасността, по съдържание съгласно глава IV на приложение № 1;

6. обосновка на безопасността при нормална експлоатация и анализ на безопасността при МПА в обем съгласно глава V на приложение № 1;

7. списък на изходните събития за отчитане при проектирането.


Чл. 11. (1) Заявителят, който предявява искане за издаване разрешение за строителство въз основа на разработения технически проект, представя част "Техническа обосновка на безопасността".

(2) Част "Техническа обосновка на безопасността" за атомни централи съдържа данни и обосновки, посочени в приложение № 1.


Чл. 12. (1) Разрешенията за проектиране имат срок на действие до 3 години.

(2) Разрешенията за строителство имат срок на действие до 5 години.


Раздел IV.
Въвеждане в експлоатация

Чл. 13. Разрешения за въвеждане на ядрено съоръжение в експлоатация се издават за следните етапи:

1. първоначално съхраняване на ядрено гориво на площадката;

2. първоначално зареждане на активната зона;

3. първоначално извеждане в критично състояние;

4. енергийно пускане и поетапно усвояване на мощността;

5. окончателно въвеждане в експлоатация.


Чл. 14. Заявителят предявява искане за издаване на разрешения за въвеждане в експлоатация след завършване на строително-монтажните работи и окомплектоване, производствено обучение и атестиране на персонала.


Чл. 15. (1) За издаване на разрешение предварително се представя за съгласуване от КИАЕМЦ следната документация:

1. програми за физическото и енергийното пускане;

2. методики и програми за провеждане на експериментите при физическото и енергийното пускане;

3. списък на системите и оборудването, необходими за отделните етапи на въвеждане в експлоатация;

4. технологичен регламент;

5. инструкция за експлоатация на реакторната инсталация;

6. инструкция за осигуряване на ядрената безопасност при провеждане на физическия пуск;

7. инструкция за осигуряване на ядрената безопасност при транспортиране, презареждане и съхраняване на свежо и използувано ядрено гориво;

8. инструкция по радиационна защита при експлоатация;

9. инструкция за ликвидиране на аварии на реакторната инсталация;

10. програми за подготовка и атестиране на експлоатационния персонал;

11. изисквания към квалификацията на експлоатационния персонал;

12. инструкция за регламентиране действията на персонала в случай на авария;

13. методика за подготовка и провеждане на противоаварийните тренировки на персонала;

14. план-мероприятия за защита на персонала в случай на хипотетична авария;

15. списък на системите, оборудването и съоръженията, важни за безопасността;

16. указания за работа на научно-техническото ръководство и на групата за ръководство на пуска при въвеждане в експлоатация на обекта.

(2) Документацията по ал. 1 се представя не по-късно от 60 дни преди първоначалното зареждане на активната зона.


Чл. 16. Заявителят предявява писмено искане за издаване разрешение за отделен етап от въвеждането в експлоатация, придружено с декларация, в която се посочват:

1. фактическата готовност на обекта за провеждане на дадения етап в съответствие с програмите и инструкциите;

2. наличието на съгласувани и утвърдени документи, регламентиращи провеждането на етапа;

3. наличието на подготвен персонал и че персоналът е преминал обучение и е атестиран.


Чл. 17. (1) До началото на всеки етап комисия на КИАЕМЦ прави проверка на място с цел да установи готовността на обекта за дадения етап. С оглед спецификата на етапа в комисията се включват представители на държавните и специализираните контролни органи по безопасно използуване на атомната енергия и на други органи и организации съгласувано с техните ръководства.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) За резултатите от проверката на място комисията съставя акт, който се подписва от всички членове и се връчва срещу подпис на ръководителя на организацията.

(3) Инспекцията за безопасно използуване на атомната енергия издава разрешение или мотивирано отказва неговото издаване след представяне на:

1. акт на комисията на КИАЕМЦ;

2. разрешения или съгласия от специализираните и други контролни органи;

3. акт за отстраняване забележките и недостатъците, отразени в акта на комисията на КИАЕМЦ.


Чл. 18. (1) След провеждане на изпитанията и експериментите на всеки етап от въвеждането в експлоатация се съставят актове, които включват:

1. списък на работите, извършени на съответния етап;

2. съпоставяне на проектните с фактическите характеристики на оборудването, получени при изпитанията или експериментите;

3. проявени дефекти;

4. изводи за причините и допустимостта на отклоненията на фактическите от проектните характеристики и мерки за тяхното отстраняване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Актовете по ал. 1 се подписват от специалистите, провели изпитанията, съгласуват се с научния ръководител, главния конструктор и главния проектант на реакторната инсталация и се утвърждават от ръководния орган за заявителя.


Чл. 19. (1) За издаване на разрешение за окончателно въвеждане в експлоатация на комисията на КИАЕМЦ допълнително се предоставя следната документация:

1. отчетите за резултатите от физическото и енергийното пускане с анализ на получените резултати;

2. графиците за провеждане на функционални изпитания на системите за безопасност при експлоатация;

3. (нова - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) графиците за провеждане на техническо обслужване;

4. (предишна т. 3, изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) инструкциите за изпълнение на работите по т. 2 и 3, съставени, като се вземат под внимание изискванията на технологичния регламент;

5. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) измененията на проекта, конструкциите и алгоритмите на работа на оборудването на ядреното съоръжение, произтичащи от резултатите от въвеждането в експлоатация;

6. (предишна т. 5 - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) пределите и условията за безопасна експлоатация на ядреното съоръжение, коригирани по резултатите от пусковонастроечните работи, физическото и енергийното пускане;

7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) експлоатационната документация, изменена в резултат на физическото и енергийното пускане;

8. (предишна т. 7 - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) програмата за радиационен контрол на околната среда по време на експлоатация;

9. (предишна т. 8 - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) коригираната част "Техническа обосновка на безопасността" въз основа на резултатите от строителството, пусковонастроечните работи и комплексните изпитания.

10. (нова - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) програма за осигуряване на качеството на експлоатацията.

(2) Документацията по ал. 1 се прилага към издаденото разрешение.


Чл. 20. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) (1) Разрешението за окончателното въвеждане в експлоатация на ядрено съоръжение има срок на действие до 5 години.

(2) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Срокът на действие по ал. 1 се определя от ИБИАЕ за всеки конкретен случай в зависимост от специфичните особености на ядреното съоръжение.

(3) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Когато разрешението по ал. 1 има срок на действие една горивна кампания, се изисква издаване на разрешение за ремонт и презареждане и разрешение за експлоатация.


Чл. 20а. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) (1) За издаване на разрешение за ремонт и презареждане предварително се представя следната документация:

1. план-график за ремонт и презареждане;

2. програма на работите, които ще бъдат изпълнени по време на спирането. Програмата съдържа:

а) работна програма за контрол на метала на оборудването и тръбопроводите;

б) програма за изпитания и проверки на системите, важни за безопасността;

в) обем на ремонтните работи;

г) изменения на проектите на системи, конструкции и технологии;

д) картограми и графици за презареждане на ядреното гориво в активната зона и в басейна за отлежаване на горивото;

е) обем на контрола за херметичност на топлоотделящите елементи;

3. мерки за осигуряване на ядрената безопасност и радиационната защита;

4. организацията за изпълнение на ремонта и презареждането, ръководните лица и техните отговорности;

5. акт/протокол за изпълнение на изискванията на технологичния регламент относно работоспособността и освидетелстването на транспортно-технологичното оборудване, вентилационните системи, телевизионната и контролно-измервателната апаратура.

(2) Документацията по ал. 1 се представя не по-късно от 30 дни преди планираната дата на спирането за ремонт и презареждане.

(3) Заявителят предявява писмено искане за издаване на разрешение не по-късно от 10 дни преди спиране за ремонт и презареждане съгласно чл. 16.

(4) Когато дейности, свързани с ремонта, се изпълняват от други физически и юридически лица извън състава на експлоатиращия, се изисква наличие на разрешение по глава шеста на тази наредба, а за изменение на проекти, конструкции и технологии - разрешение съгласно раздел VI, глава втора на наредба № 5.


Чл. 20б. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) (1) За издаване на разрешение за експлоатация предварително се представя в ИБИАЕ следната документация:

1. списък на събитията, свързани с безопасността, които са възникнали по време на спирането и резултатите от тях;

2. проблеми, които влияят на пускането на ядреното съоръжение;

3. списък на незавършените работи, включително проверки и изпитания;

4. обобщени резултати от контрола на метала на оборудването и тръбопроводите;

5. обобщени резултати от изпитанията и проверките, предвидени в технологичния регламент;

6. обобщени резултати от контрола на херметичността на топлоотделящите елементи.

(2) Документацията по ал. 1 и писменото искане за издаване на разрешение съгласно изискванията на чл. 16 се представят не по-късно от 10 дни преди планираната дата за пускане на ядреното съоръжение.

(3) Преди издаване на разрешение за експлоатация ИБИАЕ проверява изпълнението на всички работи, предвидени при спирането, резултатите от проверките и изпитанията, готовността на ядреното съоръжение за експлоатация в съответствие с изискванията на чл. 17.


Раздел V.
Извеждане от експлоатация (Отм. - ДВ, бр. 12 от 2001 г.)

Чл. 21. (Отм. - ДВ, бр. 12 от 2001 г.)


Раздел VI.
Изменение на проектите, конструкциите и технологиите, които имат значение за безопасността на ядрените съоръжения

Чл. 22. Заявителят предявява писмено искане за издаване на разрешение, придружено със следните документи:

1. писмена информация, съдържаща:

а) причините, наложили измененията;

б) анализа и заключението за съответствието на предлаганото изменение с изискванията на нормативно-техническите документи по безопасност;

в) организационно-техническите мероприятия, компенсиращи отклоненията от изискванията на нормативно-техническите документи (при наличие на отклонения);

2. изменената проектна, конструктивна, технологична и експлоатационна документация, съгласувана по установения ред, включително схеми и други чертежи, от която да се вижда положението преди и след изменението.


Чл. 23. (1) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Приетите решения при въвеждането в експлоатация за допустимостта на отклонения на фактическите характеристики на ядреното съоръжение от допустимите, посочени в проекта, а така също мерките за тяхното отстраняване се оформят като технически решения, като се съгласуват с представителите на главния конструктор, научния ръководител и главния проектант на реакторната инсталация и се утвърждават от ръководния орган на експлоатиращия.

(2) Внесените изменения в работните програми за въвеждане в експлоатация също се оформят като технически решения.

(3) Документите по ал. 1 и 2 се представят при проверката по чл. 17.


Раздел VII.
Производство на оборудване за ядрени съоръжения

Чл. 24. (1) Изискванията на този раздел се отнасят за всяка единица оборудване от системите, важни за безопасността на ядреното съоръжение.

(2) Под единица оборудване се разбира устройство, механизъм, прибор и др., представляващи определена затворена конструкция, изпълняваща завършена работна функция при осигуряване на нормалната експлоатация или безопасността на ядреното съоръжение.


Чл. 25. Заявителят предявява писмено искане за издаване на разрешение за производство на оборудване, придружено със следната документация:

1. договор (контракт) за доставка на оборудването на потребителя (при наличие);

2. документи за наличие на:

а) пълен комплект съгласувана и утвърдена конструктивна документация;

б) технически условия, програма за осигуряване на качеството, технологични процеси или инструкции за заваряване, наваряване, термообработване след заваряване, за контрола на наваряванията и заварените съединения с неразрушаващи методи; програми или методики за провеждане на изпитанията и друга технологична документация, обхващаща всички етапи на изработването на оборудването;

в) друга нормативно-техническа документация, отнасяща се до произвежданото оборудване;

г) обзавеждане със съответно производствено оборудване и средства за контрол;

д) метрологична експертиза;

3. актове за резултатите от изпитанията на опитния образец;

4. актове за атестиране на ръководните и изпълнителските кадри;

5. актове за приемането на първите промишлени образци от органите за контрол на качеството;

6. паспорт на оборудването.


Чл. 26. Разрешенията за производство на оборудване за ядрени съоръжения имат срок на действие до 5 години.


Глава трета.
РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ДРУГИ ОБЕКТИ С ИЗТОЧНИЦИ НА ЙОНИЗИРАЩИ ЛЪЧЕНИЯ

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 27. (1) Разпоредбите на тази глава се прилагат за всички обекти, в които се произвеждат, съхраняват или използуват радиоактивни вещества или други източници на йонизиращи лъчения.

(2) Изискванията на тази глава не се отнасят за ядрени съоръжения, производство, внос и износ на ядрен материал и превозване на радиоактивни вещества.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Не се изисква разрешение при условие, че:

1. активността на радионуклидите на работното място е по-малка от минимално значимата активност (пределно допустимата активност), посочена в нормите за радиационна защита, а общата активност на радионуклидите, намиращи се в заявителя, не превишава посоченото значение повече от десет пъти;

2. заявителят получава, използува или съхранява всякакви количества радиоактивни вещества във вид на разтвори с концентрации, които не превишават допустимите концентрации за вода за ограничена част от населението (категория Б), посочени в нормите за радиационна защита;

3. заявителят получава, използува или съхранява всякакви количества радиоактивни вещества в твърдо състояние със специфична активност, по-малка от:

а) 7,4 kBq/kg за източници на алфа-лъчения освен трансуранови елементи, специфичната активност на които в източника не трябва да превишава 0,37 kBq/kg;

б) 74 kBq/kg за източници на бета-лъчения;

в) 50 fGr.m2/(s.kg) (1.10-7 г.екв.-радий/kg) за източници на гама-лъчения;

4. мощността на еквивалентната доза във всяка точка, намираща се на разстояние 0,1 м от повърхността на закрит източник, не превишава 1 µSv/h; осигурена е надеждна херметизация на радиоактивните вещества вътре в източника и конструкцията на източника е съгласувана с ИБИАЕ;

5. използува се оборудване, в което се осъществява ускорение на електроните до енергия, по-малка от 10 keV.

(4) Посочените в ал. 3, т. 1, 2, 3, 4 и 5 условия не се отнасят за използуване на радиоактивни вещества и други източници на йонизиращи лъчения за медицински цели, а също така и при преднамерено прибавяне на изотопи в селскостопански торове и други продукти и изделия, предназначени за широка употреба.


Чл. 28. Заявителят е длъжен да внесе писмено искане, придружено от необходимата документация за всеки етап, съгласно изискванията на тази наредба не по-късно от 30 дни преди започването на съответния етап.


Чл. 29. (1) Инспекцията за безопасно използуване на атомната енергия издава разрешение при спазване на условията на тази наредба и другите нормативни документи не по-късно от 15 дни след получаване на писменото искане или мотивирано отказва неговото издаване.

(2) Определеният в ал. 1 срок не се отнася за чуждестранни обекти в НР България. В този случай сроковете се определят от ръководителя на ИБИАЕ за всеки отделен случай, но не повече от 3 месеца от датата на искането.


Чл. 30. Разрешенията се издават за определен срок, който не може да бъде по-голям от:

1. за проектиране - 2 години;

2. за строителство - 4 години;

3. за въвеждане в експлоатация и работа - 4 години;

4. за производство, внос и износ - 4 години.


Раздел II.
Използуване на източници на йонизиращи лъчения

Чл. 31. Заявителят, който предявява искане за издаване на разрешение за използуване на източници на йонизиращи лъчения, представя следните документи:

1. обосновка за необходимостта от развиване на исканата дейност;

2. сравнителна преценка за ефективността на описаната дейност;

3. предварително описание на организацията и вида на дейността;

4. основни характеристики на предвиждания източник на йонизиращи лъчения.


Чл. 32. Разрешенията се издават при доказани преимущества пред други методи и доказана полза при разумен радиационен риск.


Чл. 33. Разрешението за използуване на източници на йонизиращи лъчения предхожда разрешенията, посочени в раздели от III до Х на глава трета, ако се изискват такива разрешения.


Раздел III.
Избор на площадка

Чл. 34. Заявителят, който предявява искане за разрешение за избор на площадка при строителство на нови сгради или приспособяване на стари сгради за дейности, свързани с използуване на източници на йонизиращи лъчения, представя в ИБИАЕ:

1. описание на дейностите и източниците на йонизиращи лъчения;

2. сравнителна преценка на всички възможни площадки по отношение на радиационната защита;

3. характеристика и план на предлаганата площадка;

4. оценка на влиянието на предприятията и съоръженията, разположени в непосредствена близост, върху обекта с източник на йонизиращи лъчения.


Раздел IV.
Проектиране

Чл. 35. Заявителят, който предявява искане за разрешение за проектиране, въз основа на извършените предпроектни проучвания представя технико-икономическо задание за съставяне на технически проект, което трябва да съдържа и:

1. описание на обекта с източници на йонизиращи лъчения (общ план на сградата и планове и разрези на помещенията, в които ще бъде разположен източникът на йонизиращи лъчения, както и на прилежащите помещения с посочване на дейностите, които се извършват в тях);

2. характеристика на площадката, хигиенно-защитната и наблюдаваната зона;

3. предвиждани мерки за осигуряване на радиационната защита и недопускане на неконтролирано разпространение на радиоактивни вещества в околната среда съгласно изискванията на нормативно-техническите документи.


Раздел V.
Строителство

Чл. 36. (1) Заявителят, който предявява искане за издаване на разрешение за строителство въз основа на разработения технически проект, представя част "Техническа обосновка на радиационната защита".

(2) Част "Техническа обосновка на радиационната защита" съдържа:

1. характеристика на обекта с източници на йонизиращи лъчения;

2. описание и характеристика на площадката, хигиенно-защитната и наблюдаваната зона с изчислителна записка за определянето им;

3. приетите мерки за осигуряване изискванията по радиационна защита при строителство, нормална експлоатация и аварии;

4. организация на експлоатацията;

5. мерки за осигуряване изпълнението на мероприятията за ликвидиране на аварии.


Раздел VI.
Въвеждане в експлоатация и работа

Чл. 37. (1) За издаване на разрешение по искане на заявителя от КИАЕМЦ се назначава комисия за проверка на готовността на обекта за въвеждане в експлоатация и работа с източници на йонизиращи лъчения.

(2) Към искането за издаване на разрешение се прилага декларация за наличието на документите, посочени в чл. 39.

(3) Комисията се назначава в 20-дневен срок от постъпване на искането. При необходимост в нея се включват представители на държавните и специализираните контролни органи по безопасно използуване на атомната енергия и на други органи и организации съгласувано с техните ръководства.


Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Комисията представя акт за извършената проверка, в който се дава заключение за готовността на обекта за въвеждане в експлоатация и работа с източници на йонизиращи лъчения. Екземпляр от акта се предава на ръководния орган на заявителя.


Чл. 39. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Заявителят подготвя и представя на комисията:

1. заповед на ръководния орган на заявителя за назначаване на ръководител на обекта;

2. документи, уреждащи организацията на вътрешния ведомствен контрол по радиационна защита;

3. инструкция за осигуряване на радиационната защита в обекта при нормална работа;

4. инструкция за действие на персонала при аварии;

5. техническа документация на апаратите, уредите и съоръженията и паспорти на радиоактивните вещества;

6. документи за класификация, медицинско освидетелствуване от специализирано медицинско заведение на лицата, атестирани за работа;

7. дневник за начален и периодичен инструктаж с нанесени данни за начален инструктаж;

8. дневник за техническо обслужване на уредите, апаратите и съоръженията, използуващи източници на йонизиращи лъчения;

9. инструкция и дневник за получаването, съхраняването и отчитането на радиоактивните вещества и списък на лицата, имащи право да получават радиоактивни вещества от хранилището;

10. програма за радиационен контрол;

11. дневник за общ и индивидуален дозиметричен контрол;

12. сертификати за проверка и еталониране на радиометричната и дозиметричната апаратура.


Чл. 40. Инспекцията за безопасно използуване на атомната енергия издава разрешение или мотивирано отказва неговото издаване след представяне на:

1. акт на комисията на КИАЕМЦ;

2. акт за отстраняване на забележките и недостатъците, отразени в акта на комисията на КИАЕМЦ.


Раздел VII.
Извеждане от експлоатация

Чл. 41. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Експлоатиращият източници на йонизиращи лъчения, предявява искане за извеждане от експлоатация на обекта, придружено от следната документация:

1. акт за обследване състоянието на обекта;

2. технически проект за организация на работите по извеждане на обекта от експлоатация, съдържащ информация за условията на демонтажа, превозването и съхраняването на радиоактивните елементи, за мерките за радиационна защита и за изпълнение на другите изисквания на нормативно-техническите документи;

3. документ за осигуряване на съхраняването на радиоактивните вещества след демонтажа или тяхното погребване.


Чл. 42. Комитетът за използуване на атомната енергия за мирни цели назначава комисия за установяване на готовността на обекта за извеждане от експлоатация в срока, в състава и по реда, определени в чл. 37, ал. 3.


Чл. 43. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Комисията по чл. 42. представя акт за извършената проверка, в който се дава заключение за готовността на обекта за извеждане от експлоатация (екземпляр от акта се представя на ръководния орган на заявителя).


Чл. 44. Заявителят представя на комисията:

1. техническа документация на уредите, апаратите и съоръженията, предназначени за спиране от експлоатация;

2. паспорти на радиоактивните вещества;

3. протокол за резултатите от радиационния анализ на обекта с източници на йонизиращи лъчения.


Чл. 45. Инспекцията за безопасно използуване на атомната енергия издава разрешение за извеждане от експлоатация след представяне на:

1. акт на комисията на КИАЕМЦ;

2. акт за отстраняване на забележките и недостатъците, констатирани в акта на комисията на КИАЕМЦ.


Раздел VIII.
Изменение на проектите, конструкциите и технологиите, които имат значение за безопасността на обектите с източници на йонизиращи лъчения

Чл. 46. (1) Заявителят предявява писмено искане за издаване на разрешение, придружено със следните документи:

1. обосновка за причините, наложили изменението;

2. изменена проектна, конструктивна, технологична и експлоатационна документация, включително схеми и чертежи, имащи отношение към радиационната защита;

3. документи за съгласуване, включително и с главния проектант;

4. анализ и заключение за съответствието на предлаганото изменение с изискванията на нормативно-техническите документи по радиационната защита.

(2) В случай на изменение на конструкции и технологии при работа на обекта ИБИАЕ издава разрешение след осигуряване на безопасното съхраняване на радиоактивните вещества.


Чл. 47. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) След завършване на измененията по чл. 46, ал. 2 експлоатиращият източника на йонизиращо лъчение е длъжен да иска разрешение за въвеждане на обекта в експлоатация и работа по реда, предвиден в раздел VI на тази глава.


Раздел IX.
Производство на уреди, апарати и съоръжения, използуващи йонизиращи лъчения

Чл. 48. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Производителят предявява писмено искане за издаване на разрешение, придружено със:

1. пълен комплект съгласувана и утвърдена конструктивна и технологична документация;

2. програма за осигуряване на качеството;

3. програма и методики за провеждане на изпитанията;

4. метрологично атестиране;

5. акт за резултатите от изпитанията на опитния образец;

6. паспорт на оборудването;

7. разрешение за работа по смисъла на раздел VI с конкретния източник на йонизиращи лъчения.


Раздел X.
Производство, внос и износ на радиоактивни вещества

Чл. 49. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Производство на радиоактивни вещества се разрешава въз основа на съгласувана с КИАЕМЦ номенклатура и годишен план на производителя.


Чл. 50. За издаване на разрешение за производство се изисква наличието на всички условия за работа и съхраняване на произведените вещества (разрешение по смисъла на раздел VI).


Чл. 51. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) За издаване на разрешение за внос заявителят представя:

1. проекто-договор за внос на радиоактивни вещества;

2. обобщена спецификация по вид, количество и активност на радиоактивните вещества;

3. спецификация на радиоактивните вещества, които се съдържат в комплексните доставки;

4. списък на организациите, които са заявили вноса на радиоактивните вещества;

5. годишен график за внос на радиоактивните вещества.


Чл. 52. За издаване на разрешение за износ заявителят представя:

1. обяснителна записка за конкретния случай на износ;

2. техническа документация, упътвания, сертификати на източниците, инструкции от производителя;

3. справка за съответствието на уредите, апаратите, съоръженията и опаковъчните комплекти с изискванията на съответните нормативни документи;

4. протокол от дозиметричните измервания.


Чл. 53. Разпоредбите на този раздел се отнасят и за прибори, апарати и съоръжения, част от които е вграденото радиоактивно вещество.


Глава четвърта.
РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ПРЕВОЗВАНЕ НА РАДИОАКТИВНИ ВЕЩЕСТВА

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 54. (1) Изискванията на тази глава се отнасят за превозване на ядрен материал, други радиоактивни вещества (материали), уреди, апарати и съоръжения с радиоактивни вещества.

(2) Разпоредбите на тази глава не се прилагат за:

1. превозване на ядрен материал на територията на площадката на ядреното съоръжение;

2. превозване на други радиоактивни вещества, когато тези операции са част от технологията на използуването им в границите на обекта;

3. превозване на радиоактивни вещества със специфична активност, по-ниска от посочената в чл. 27, ал. 3, с изключение на ядрен делящ се материал.


Раздел II.
Превозване на ядрено гориво

Чл. 55. Искането за разрешение за превозване на ядрено гориво трябва да съдържа и следните данни:

1. (изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) превозвача или спедитора;

2. начална и предполагаема крайна дата на превозването;

3. отправна точка, маршрут и крайна цел на превозването;

4. вид на транспортните средства, с които ще се извършва превозването;

5. брой и тип на касетите и маса на ядрения материал;

6. дата и място, където на инспекторите по контрола ще бъде предадена необходимата документация за издаване на разрешението.


Чл. 56. Разрешение за превозване на използувано ядрено гориво се издава след получаване на следните документи:

1. договор между товароизпращача и получателя на ядрения материал;

2. сертификат-разрешение на транспортния опаковъчен комплект;

3. протокол за готовност на товароподемните съоръжения, които ще се използуват при превозването;

4. протокол за готовност на транспортните средства, които ще се използуват при превозването;

5. протокол за готовност на транспортния опаковъчен комплект за превозване на ядрения материал съгласно инструкциите за експлоатацията му;

6. протокол за проверка на херметичност на използуваното ядрено гориво;

7. таблица с параметрите на опаковъчния комплект съгласно правилата за ядрена безопасност при превозване на използуваното ядрено гориво;

8. картограми за зареждане на контейнерите с използуваното ядрено гориво;

9. протокол за атестация на персонала и допуск за работа;

10. протокол за резултатите от радиометричните и дозиметричните измервания;

11. протокол за готовността на пътя, който ще бъде използуван;

12. разрешение за първоначално съхранение на ядреното гориво съгласно изискванията на глава втора, раздел IV, ако разрешението е за първоначално превозване на свежо (неизползувано) ядрено гориво;

13. инструкция за ядрена безопасност и радиационна защита по време на превозването;

14. инструкция за действия на персонала при аварийни ситуации;

15. документ за осигурена физическа защита.


Чл. 57. Разрешение за превозване на свежо ядрено гориво се издава след получаване на документацията по чл. 56, т. 1, 2, 3, 4, 9, 12, 13, 14 и 15.


Раздел III.
Превозване на други радиоактивни вещества (материали), уреди, апарати и съоръжения с радиоактивни вещества

Чл. 58. (1) Постоянно разрешение за превозване на радиоактивни вещества, уреди, апарати и съоръжения с радиоактивни вещества се издава след получаване на следните документи:

1. обяснителна записка за необходимостта от специално оборудвано транспортно средство, съдържаща данни за вида и активността на превозваните радиоактивни вещества, очакваната честота на превозите, възможните местоназначения на превозите;

2. сертификати на транспортните опаковъчни комплекти;

3. описание, придружено от чертежи и схеми, на предприетите мерки за оборудването на транспортното средство като специално;

4. инструкция за радиационна защита при експлоатацията на специалното транспортно средство;

5. инструкция за действия на персонала при аварийни ситуации;

6. (изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) заповед на ръководния орган на заявителя за определяне на отговорни лица при превозванията;

7. протокол за резултатите от радиометричния и дозиметричния контрол.

(2) Разрешението по ал. 1 има срок на действие до 4 години.


Чл. 59. Еднократно разрешение за превозване по смисъла на този раздел се издава след получаване на следните документи:

1. сертификати на транспортните опаковъчни комплекти;

2. описание на вида, активността и количеството радиоактивно вещество, което ще бъде превозвано;

3. описание на транспортното средство, взетите допълнителни лъчезащитни мерки, отправна точка, маршрут и крайна цел на превозването;

4. начална и предполагаема крайна дата на превозването;

5. (изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) заповед на ръководния орган на заявителя за определяне на отговорни лица по превозването;

6. инструкция по радиационна защита по време на превозването;

7. инструкция за действия на персонала при аварийни ситуации;

8. протокол за резултатите от радиометричния и дозиметричния контрол.


Глава пета.
РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ИЗПОЛЗУВАНЕ НА ХРАНИ, ВОДИ, СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, МИНЕРАЛНИ ТОРОВЕ И ДРУГИ ВЕЩЕСТВА

Чл. 60. (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Разрешение за използуване на води за питейни и други нужди от нови водоизточници, хранителни продукти, строителни материали, минерални торове и други вещества с оглед на радиоактивното им съдържание се издава при писмено искане, придружено от протокол за радиометрични измервания, издаден от компетентен орган.


Чл. 61. Разрешенията, посочени в чл. 60, се издават, ако представените вещества отговарят на изискванията на съответните нормативни документи.


Глава шеста.
РАЗРЕШЕНИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ДРУГИ ДЕЙНОСТИ ЗА ОБЕКТИ С ЯДРЕНИ СЪОРЪЖЕНИЯ И ДРУГИ ИЗТОЧНИЦИ НА ЙОНИЗИРАЩИ ЛЪЧЕНИЯ (НОВА - ДВ, БР. 37 ОТ 1993 Г.)

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 62. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) (1) Изискванията на тази глава се отнасят за всяка самостоятелна дейност, която има значение за безопасността, извършвана от български и чуждестранни физически и юридически лица, на които собственикът или експлоатиращият ядреното съоръжение или друг източник на йонизиращо лъчение, е предоставил свои права и задължения, произтичащи от разрешението.

(2) Конкретните условия и разпределението на отговорностите за осигуряване на качеството между експлоатиращия и лицата, извършващи дейностите, се уговарят в договора по ал. 1.

(3) Разрешения се изискват за следните видове дейности:

1. проектни работи, строителни работи, монтаж, техническо обслужване, ремонт, проверки, изпитания или контрол на метала на системи, оборудване и съоръжения;

2. техническа помощ като: разработване на програми, процедури, инструкции, както и планове за възстановителни и защитни мерки при аварии;

3. доставка на материали, елементи, възли, системи и конструкции, внедряване на програмно осигуряване, методики и друга документация за ядрени съоръжения и други източници на йонизиращи лъчения.


Чл. 63. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Писмено искане за издаване на разрешение с необходимата документация се представя в ИБИАЕ от експлоатиращия преди започване на съответния вид дейност. В срок до 60 дни ИБИАЕ издава разрешение или мотивирано отказва неговото издаване.


Чл. 64. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) След получаване на искането за издаване на разрешение комисия на КИАЕМЦ може да извърши проверка с цел да установи готовността за извършване на дейността. От направената проверка на място комисията съставя акт.


Чл. 65. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Инспекцията за безопасно използване на атомната енергия издава разрешение след представяне на протокол за отстраняването на забележките и недостатъците, отразени в акта на комисията по чл. 64.


Чл. 66. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Сроковете на действия на разрешенията се установяват в самото разрешение.


Раздел II.
Условия за извършване на дейности

Чл. 67. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) (1) Експлоатиращият може да възлага извършване на дейности на други физически и юридически лица при следните условия:

1. в програмата за осигуряване на качеството на експлоатацията са регламентирани условията и начинът за извършване на дейности и има създадена организационна структура за това;

2. лицата, извършващи дейност, да отговарят на условията, посочени в чл. 68.

(2) Не се разрешава възлагане на други физически и юридически лица да извършват ядрено опасни работи с изключение на ремонт съгласно технологичния регламент.


Чл. 68. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Физическите и юридическите лица може да извършват самостоятелна дейност при следните общи условия:

1. да притежават необходимия опит за извършване на дейността;

2. да осигурят подходящо оборудване и устройства за извършване на дейността;

3. да имат квалифициран персонал за съответната дейност;

4. да имат административни и организационни процедури и структури за осигуряване на качеството.


Раздел III.
Необходими документи за издаване на разрешение

Чл. 69. (Нов - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) (1) Експлоатиращият предявява писмено искане за издаване на разрешение, придружено със следните документи:

1. документ, регламентиращ взаимоотношенията между възложителя и изпълнителя, включително описание и обем на дейностите;

2. протокол за готовност за изпълнение на дейността, подписан между възложителя и изпълнителя, в който са посочени:

а) извършените подготвителни работи;

б) мерки за осигуряване на ядрената безопасност и радиационната защита;

в) наличие на ведомост на основните показатели на техническото състояние на оборудването преди започване на дейността; техническа документация, включително критерии за приемане на дейността; изправно и маркирано оборудване и приспособления; лаборатории; инструктажи по правилата на техника на безопасност и радиационна защита; акт за атестиране на работниците и ръководнотехническия персонал; програма за осигуряване на качеството;

г) готовността на средствата за защита на персонала от йонизиращи лъчения;

д) график за извършване на дейността;

е) отговорните лица за извършване на дейността от страна на възложителя и изпълнителя.

(2) Обхватът на документацията по ал. 1 се уточнява от ИБИАЕ в зависимост от вида и характера на дейността, за която се изисква разрешение.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. (изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) "площадка" е участъкът, на който се намира обектът с източник на йонизиращо лъчение, имащ граници и намиращ се под ефективен контрол на експлоатиращия;

2. "избор на площадка" е определянето на точното местоположение на обект с източник на йонизиращо лъчение и включва съответната оценка и отделяне на събитията, характеристиките и явленията, които се отчитат в проекта;

3. (нова - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) "проектиране" е процес на разработване на концепция, подробни чертежи за строителни, конструктивни, технологични и други решения, придружени с изчисления, и на технически условия за източника с йонизиращо лъчение и неговите елементи.

4. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) "въвеждане в експлоатация" е процесът на въвеждане в действие на източника на йонизиращо лъчение и проверка за съответствието на системите, оборудването и съоръженията на обекта с изискванията на проекта и другата документация;

5. (предишна т. 4 - ДВ, бр. 37 от 1993 г., отм. - ДВ, бр. 12 от 2001 г.)

6. (предишна т. 5 - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) "извеждане от експлоатация" е процесът на окончателно прекратяване експлоатацията на обект с източник на йонизиращо лъчение;

7. (предишна т. 6 - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) "строителство" е процесът на изпълнение на строителните работи, монтиране на системите, оборудването и съоръженията и провеждане на необходимите изпитания;

8. (предишна т. 7 - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) "район" е географската област с достатъчно големи размери, която включва в себе си площадката на обекта с източник на йонизиращо лъчение, хигиенно-защитната зона и наблюдаваната зона и където се проявяват особеностите на какво да е явление или последствията от конкретно събитие;

9. (предишна т. 8 - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) "изменение на проектите, конструкциите и технологиите, които имат значение за безопасността на обект с източник на йонизиращо лъчение" са всякакви изменения, които биха направили неточни описанието или анализа, съдържащи се в необходимата за издаване на разрешения документация;

10. (предишна т. 9 - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) "превозване" е всяка операция по натоварването, транспортирането до крайната цел, включително транзитния престой и разтоварването на радиоактивни вещества.

11. (нова - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) "осигуряване на качеството" са планирани и систематично извършвани действия, целящи извършваната дейност да се провежда по установения начин, а резултатите от нея да удовлетворяват всички изисквания, включително и на нормите и правилата за ядрена безопасност и радиационна защита;

12. (нова - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) "заявител" е всяко лице, което е подало официално искане за получаване на разрешение за извършване на конкретен вид дейност в областта на използване на атомната енергия;

13. (нова - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) "експлоатиращ" е лице, на което е предоставено право от собственика на източника на йонизиращото лъчение да използва този източник и притежаващо разрешение от ИБИАЕ за извършване на тази дейност.


§ 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Преиздаването на разрешения поради изтичане на срока на тяхното действие, изменение в определените условия или прехвърляне на произтичащи от разрешението права на друго лице става при условията и по реда за издаване на ново разрешение.

(2) (Нова - ДВ, бр. 37 от 1993 г.) Преиздаването на разрешение поради отменяне или временно спиране на действието му става при условията и по реда за издаване на ново разрешение, като писменото искане се придружава и с акт за отстраняване на причините, наложили административната мярка.


§ 3. За нарушение на изискванията на тази наредба, ако за деянието не се предвижда по-тежка отговорност, виновните лица се наказват съгласно чл. 42 от Закона за използуване на атомната енергия за мирни цели.


Заключителни разпоредби

§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 23, ал. 2 от Закона за използуване на атомната енергия за мирни цели и чл. 37 от Правилника за прилагане на Закона за използуване на атомната енергия за мирни цели (ДВ, бр. 66 от 1986 г.).


§ 5. Приложенията към наредбата са неразделна част от нея и ще бъдат отпечатани във ведомствено издание на комитета.


Промени настройката на бисквитките