Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 10 от 5.II

НАРЕДБА № 1 ЗА УЧЕБНИЦИТЕ И УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА ЗА ВИСШИТЕ И ПОЛУВИСШИТЕ УЧИЛИЩА И ИНСТИТУТИТЕ НАД СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ

 

НАРЕДБА № 1 ЗА УЧЕБНИЦИТЕ И УЧЕБНИТЕ ПОМАГАЛА ЗА ВИСШИТЕ И ПОЛУВИСШИТЕ УЧИЛИЩА И ИНСТИТУТИТЕ НАД СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ

ПРИЕТА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА, НАУКАТА И ПРОСВЕТАТА - ОТМЕНЕНА

Обн. ДВ. бр.10 от 5 Февруари 1988г., отм. ДВ. бр.31 от 19 Април 1991г.

Отменено основание. Виж § 1 от заключителните разпоредби на Постановление № 56 на Министерския съвет от 4 април 1991 г. за издаване и разпространение на учебници, с който се отменя Постановление № 25 на Министерския съвет от 1986 г. за повишаване качеството на учебниците и учебните помагала (обн., ДВ, бр. 42 от 1986 г.) - ДВ, бр. 31 от 19 април 1991 г.


Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се уреждат планирането, договарянето, издаването и разпространението на учебниците и учебните помагала за висшите и полувисшите училища, институтите над средно образование, както и стимулиране на заетите в тази дейност - автори, рецензенти, работещите в издателства, печатници, полиграфични бази и в търговската мрежа за разпространение на учебна литература.

(2) Наредбата не се отнася за учебниците и учебните помагала за учебните заведения към Министерството на народната отбрана и Министерството на вътрешните работи.


Чл. 2. (1) Учебникът е издание, съдържащо синтезирано изложение на материала по учебната дисциплина и водещите световни тенденции в развитието на съответната наука и професионална област. Специфични особености за учебника са методичните изисквания за усвояването на изучаваната материя, формирането на научен мироглед и на способности за самостоятелна работа на студента.

(2) Учебното помагало е издание, съдействуващо за практическото усвояване на учебния материал и допълващо учебника.


Чл. 3. (1) Министерството на културата, науката и просветата (МКНП) и другите министерства и ведомства, които възлагат издаването на учебници и учебни помагала, и Творческото стопанско обединение "Българска книга и печат" (ТСО "Българска книга и печат") планират и осигуряват своевременното и качественото издаване на учебници и учебни помагала. За целта те сключват съответни рамкови и специфични договори.

(2) Министерството на културата, науката и просветата осигурява създаването на учебници и учебни помагала на високо научно, методично и идейно-възпитателно равнище.

(3) Творческото стопанско обединение "Българска книга и печат" осигурява високо научно, методично, художествено и техническо равнище на учебниците и учебните помагала и срочното им разпространение.


Чл. 4. (1) Учебници и учебни помагала се издават за учебните дисциплини, включени в учебните планове и програми.

(2) По еднакви учебни дисциплини в сродните висши училища се издават единни учебници. Авторските колективи се определят от МКНП по предложение на ректорите на сродните висши училища.

(3) За написването на единни учебници по фундаментални общотеоретични и специални дисциплини по предложение на ректорите на сродните висши училища МКНП обявява конкурс. Конкурсът се провежда от МКНП на основата на разработена по учебната програма структура и текст от ръкописа по една до две глави, които се представят анонимно за арбитриране. За оценката могат да бъдат привличани както български, така и чуждестранни преподаватели, научни работници и изтъкнати специалисти.

(4) По учебни дисциплини с еднакви учебни програми в отделни случаи могат да бъдат издавани едновременно и повече учебници. Такива учебници се издават само когато по преценка на абитрирането в конкурса за написване на учебника са представени равностойни материали на високо научно и методично равнище.

(5) За отделни теми, по които учебните програми не съвпадат, може да се отпечатват притурки в полиграфичните бази на висшите училища.

(6) За студентите от полувисшите училища и институтите над средно образование се издават еднакви учебници. Написването им се възлага от МКНП на автора или авторски колективи, като се използува конкурсното начало.

(7) Министерството на науката, културата и просветата включва в плановете на издателствата учебници и учебни помагала, написани и от колективи с участие на чуждестранни автори, както и преводни учебници с утвърдени от световната практика високи научно-методични качества. Тези учебници се издават за студентите от висшите училища, полувисшите училища и институтите над средно образование по предложение на съответните училища.

(8) По една и съща дисциплина може да се издават няколко учебни помагала с различно предназначение.

(9) На преиздаване подлежат само учебници и учебни помагала с установени високи качества и на съвременно равнище.


Чл. 5. Министерството на науката, културата и просветата по предложение на висши и полувисши училища планира и координира издаването в издателства и полиграфични бази на специализирана литература за професионално ориентиране, подготовка на кандидат-студенти и обучение на курсисти в 8-месечните работнически подготвителни курсове.


Чл. 6. Обемът на учебниците и учебните помагала се определя от

1. обема на съответната учебна дисциплина (брой часове за аудиторни и извънаудиторни занятия и предвидения брой часове за задължителната самостоятелна работа на студентите);

2. спецификата, значимостта и осигуреността на дисциплината с научна и учебна литература.


Раздел II.
Планиране на учебниците и учебните помагала

Чл. 7. Планирането на учебниците и учебните помагала за висшите и полувисшите училища и за институтите над средно образование се извършва в съответствие с нормативните актове за висшето и полувисшето образование и книгоиздаването.


Чл. 8. (1) По предложение на учебните заведения МКНП и другите министерства и ведомства, които възлагат написването на учебници, съставят перспективен петгодишен план за издаването на учебници и учебни помагала по години. В срок от 2 години преди започване на петилетката планът се утвърждава от министъра на културата, науката и просветата и председателя на ТСО "Българска книга и печат". Този план се осъвременява и допълва всяка година.

(2) Подготовката на петгодишния план за учебници и учебни помагала се извършва въз основа на анализи и прогнози за потребностите от учебна литература, като се имат предвид:

1. утвърдените учебни планове;

2. наличната учебна и научна литература и оценките на нейното равнище;

3. подходящата чуждестранна учебна и научна литература в съответната област и възможността за ползуването й в оригинал и превод;

4. броят на студентите.

(3) Петгодишният план се осъвременява и допълва всяка година. Предложенията за това се правят от висшите и полувисшите училища и от институтите над средно образование след обсъждане в катедрени, факултетни и академични съвети и се изпращат в МКНП, ТСО "Българска книга и печат". Творческия стопански комбинат "Книгоразпространение" (ТСК "Книгоразпространение") и издателствата 26 месеца преди годината на издаване - за държавните издателства и 14 месеца - за полиграфичните бази.

(4) Предложенията се обсъждат в комисии с представители на МКНП, научно-методичните консултативни съвети към МКНП, зам.-ректорите на висшите училища, ТСО "Българска книга и печат", ТСК "Книгоразпространение" и издателствата. Окончателното решение за издаването на учебници се взема от МКНП или другите министерства и ведомства, които възлагат издаването на учебници.

(5) Обсъдените в комисията тематични планове на учебните заведения се обобщават и утвърждават от МКНП и ТСО "Българска книга и печат".

(6) Тематичните планове на малотиражните учебници и учебни помагала, издавани в полиграфичните бази на учебните заведения, се обсъждат и утвърждават заедно с тематичните планове на учебниците и учебните помагала, издавани в издателствата.

(7) В срок от 1 месец след утвърждаване на плана ТСО "Българска книга и печат" извършва разпределението му по издателства съобразно профила им.

(8) Въз основа утвърдения план издателствата, като вземат съгласието на ТСО "Българска книга и печат", в едномесечен срок сключват договори с авторите за написване на учебниците и учебните помагала, издавани от издателствата.

(9) Издателствата и учебните заведения са длъжни своевременно да сключват договорите и да осигуряват изпълнението на утвърдения план.


Чл. 9. (1) Обемът на учебниците и учебните помагала се определя въз основа на общата седмична натовареност от 51 часа (при 6-дневна работна седмица и 8 и 1/2 часа работен ден). Общият обем на учебниците и учебните помагала за 1 семестър е средно 140 издателски коли, или приведено към 1 час на седмица - от 2,6 до 2,9 издателски коли на час.

(2) Общият обем на учебната литература за отделните дисциплини (на учебници и учебни помагала, ръководства, сборници и др.) се определя въз основа на предвидената в учебния план обща седмична натовареност по дадената дисциплина (лекции, семинарни занятия, лабораторни упражнения, записани часове за самостоятелна работа) за 1 семестър. Диференцирането на обемите за учебната литература се извършва, както следва:

1. за дисциплини с хорариум до 10 часа от общата седмична заетост - до 2,9 издателски коли на час;

2. за дисциплини с общ хорариум до 20 часа - до 2,75 издателски коли на час;

3. за дисциплини с общ хорариум над 20 часа - до 2,6 издателски коли на час.

(3) Разпределението на обема на учебници и учебни помагала за всяка дисциплина се извършва от факултетния съвет.

(4) Обемът на учебната литература за хуманитарните университетски специалности може да бъде увеличаван до 5 на сто, а за специалностите по здравеопазването до 10 на сто от предвидените в ал. 2.

(5) Обемът на учебници, по-голям от 50 издателски коли, се определя от академичните съвети.


Чл. 10. (1) Въз основа на перспективния план издателствата съставят тематичен план за готова продукция и го представят в ТСО "Българска книга и печат". Осигуряването на хартия и полиграфична база за изпълнение на плана и разпределението на финансовите средства стават въз основа на чл. 6 и 9 от ПМС № 25 от 1988 г. за повишаване качеството на учебниците и учебните помагал (ДВ, бр. 42 от 1986 г.).

(2) Учебници и учебни помагала, които не фигурират в утвърдения план, може по изключение да се включват допълнително по предложение на МКНП по реда на тематичната координация.

(3) До 15 април на предшествуващата година ТСО "Българска книга и печат" съгласувано с МКНП утвърждава единен тематичен план за готова продукция.

(4) В единния тематичен план за готова продукция ТСО "Българска книга и печат" запазва до 2 на сто ненаименуван резерв от тиражно-издателските коли за допълнително възникнали нужди от учебници. В плановете на полиграфичните бази се предвижда до 10 на сто ненаименуван резерв от тиражно-издателски коли за издаване на записки, притурки, специфична помощна литература за кандидат-студенти и други учебни и методични пособия.

(5) Предложения за промени на заглавия, автори, обеми, тиражи и др. на утвърдените в плановете учебници и учебни помагала се правят по изключение от висшите училища или издателствата и се одобряват от МКНП, съответно от другите министерства и ведомства, които възлагат издаването на учебници.


Чл. 11. (1) Уточненият тематичен производствен план на учебниците и учебните помагала съдържа заглавия, които ще се издадат през годината. Тиражите на учебниците и учебните помагала се определят до 30 май на предшествуващата година от комисия, съставена от представители на МКНП, учебните заведения, ТСО "Българска книга и печат", ТСК "Книгоразпространение" и издателствата въз основа на събраните поръчки от ТСК "Книгоразпространение" броя на студентите и търсенето от практикуващите специалисти и други потребители и с оглед на задоволяване нуждите на студентите за 5 години.

(2) Проучването на потребителското търсене се извършва с издадени от МКНП каталози на всички необходими учебници и учебни помагала. ТСК "Книгоразпространение" всяка година съставя справка за наличните учебници и учебни помагала и я предоставя на МКНП и учебните заведения заедно с поръчките за учебниците и учебните помагала.

(3) Уточнените тематични производствени планове на издателствата се представят на ТСО "Българска книга и печат" до 30 август и се утвърждават до 30 октомври на предшествуващата издаването година.


Чл. 12. Преиздаването на учебници и учебни помагала, които не подлежат на съществена преработка, се разрешава от МКНП, съответно от другите министерства и ведомства, които възлагат издаването на учебници и учебни помагала, и в процеса на текущото планиране след съгласуване с издателствата и ТСК "Книгоразпространение".


Чл. 13. Разходите, направени за ръкописи на учебници и учебни помагала, отпаднали поради лошо качество от тематичния план, са за сметка на учебното заведение, което ги е предложило, а при промяна на учебни планове и програми - за сметка на ведомството, което ги е поръчало и което финансира съответното учебно заведение.


Чл. 14. Учебници и учебни помагала, които се намират в търговската мрежа и са отпаднали поради промяна в учебните планове и програми или по други причини, се бракуват по утвърден от МКНП списък в съответствие с чл. 8 от ПМС № 25 от 1986 г. за повишаване качеството на учебниците и учебните помагала.


Раздел III.
Подготовка на ръкописите и издаване на учебниците и учебните помагала

Чл. 15. (1) Факултетните съвети определят авторите на неконкурсните учебници, които трябва да се хабилитирани преподаватели. По решение на факултетния съвет в авторските колективи могат да бъдат включвани и нехабилитирани преподаватели. Авторите на учебни помагала могат да бъдат и нехабилитирани лица.

(2) Ръкописите се подготвят на високо научно и методично равнище в съответствие с утвърдените за тази дисциплина учебни програми, предоставени на автора при сключване на договора. При промяна на учебната програма, станала след сключване на договора, авторът е длъжен да внесе в ръкописа на учебника съответните поправки и изменения.

(3) Издаването на преводни учебници става по предложение на висшите училища и МКНП, съответно на другите министерства и ведомства, които възлагат издаването на учебници и учебни помагала.

(4) Ръководствата на учебните заведения контролират авторите при подготовката на ръкописите. За спазване на сроковете по договора и осигуряване на високо качество на ръкописите ръководствата на учебните заведения създават на авторите необходимите условия за работа - намалена учебна заетост или творчески отпуск до 6 месеца.

(5) При неспазване на договорните срокове или на изискванията за високо качество от автора се търси отговорност, предвидена в договора.

(6) Когато авторите не представят ръкописа в определения срок, ръководството на учебното заведение може да предложи на МКНП друг учебник или учебно помагало за издаване.


Чл. 16. (1) В договорния срок авторите представят в издателството ръкописа на учебника или учебното помагало, придружен със: учебна програма; отзив от водещата катедра по съответната учебна дисциплина; решение за предлагане на ръкописа за издаване от факултетния съвет на факултета, от който е авторът или ръководителят на авторския колектив. По изключение съгласувано с МКНП, съответно с другите министерства и ведомства, които възлагат за издаване учебници и учебни помагала, срокът за представяне на ръкописа може да се удължи еднократно от издателството.

(2) Издателствата не приемат ръкописи над обема, определен в тематичния план.


Чл. 17. (1) В 15-дневен срок от представянето на ръкописа издателството го възлага за рецензиране на двама рецензенти, с които сключва договор.

(2) Рецензентите се избират от факултетния съвет по предложение на водещата катедра след съгласуване с издателството.

(3) Рецензентите могат да бъдат:

1. членове на катедрата на водещо по дадена специалност учебно заведение;

2. хабилитирани лица с дългогодишен преподавателски опит и приноси в науката;

3. изтъкнати специалисти в съответната област на науката и практиката.

(4) Ръкописите на някои учебници може да се дават за рецензиране и в други държави.

(5) Срокът за рецензиране на ръкописите се определя в зависимост от обема и сложността на материала, но не може да надвишава 3 месеца. При неспазване на срока от рецензента издателството уведомява учебното заведение и може да поиска определяне на нови рецензенти, като търси отговорност по договора от рецензента, неспазил условията.

(6) При две положителни рецензии издателството връща ръкописа на автора за нанасяне на необходимите поправки, а при две отрицателни анулира договора с автора. При една отрицателна рецензия издателството дава ръкописа за допълнително рецензиране. Ако и допълнителната рецензия е отрицателна, издателството анулира договора. За анулирането на договора се съобщава на МКНП, съответно на другите министерства и ведомства, които възлагат за издаване учебници и учебни помагала, ТСО "Българска книга и печат" и учебното заведение.

(7) В срок от 15 дни след получаването на рецензиите авторът представя в издателството писмен договор по бележките на рецензентите.

(8) Когато ръкописът се нуждае от значителна преработка след повторното му представяне в издателството, прави се контролно рецензиране от същите рецензенти.

(9) При съществени разногласия между автора и рецензентите редакцията организира обсъждане на ръкописа от специалисти. Решенията, взети при обсъждането, са задължителни за автора. След преработването на ръкописа издателството го възлага за повторно рецензиране на същите или на други рецензенти.


Чл. 18. (1) Преработеният от автора ръкопис се дава за научно редактиране. Редактираният ръкопис заедно с рецензиите, отговора на автора по рецензиите и доклада на научния редактор се предоставя за одобрение в МКНП, съответно в другите министерства и ведомства, които възлагат за издаване учебници и учебни помагала.

(2) В срок до 1 месец МКНП, съответно другите министерства и ведомства, които възлагат за издаване учебници и учебни помагала, дават писмено разрешение за печат на одобрените учебници. Разрешението се отпечатва на гърба на титулната страница.

(3) След получаването на разрешение за печат не се допускат поправки в съдържанието на ръкописа без съгласие на МКНП, съответно на другите министерства и ведомства, които възлагат издаването на учебници и учебни помагала.


Чл. 19. За подобряване качеството на учебната литература МКНП създава условия за широка гласност, като:

1. организира обсъждането на учебници и учебни помагала с участието на преподаватели, специалисти от научноизследователските институти и практиката, студенти, представители на печата и др. със съдействието на учебните заведения;

2. предлага за отпечатване в съответните списания или специализирани издания рецензии, отзиви и материали от обсъждания на учебници и учебни помагала;

3. организира провеждане на конкурс на всеки 5 години за издадени най-добри учебници и учебни помагала в дадена област.


Раздел IV.
Разпространение и съхраняване на учебници и учебни помагала

Чл. 20. Творческият стопански комбинат "Книгоразпространение" запазва за нуждите на студентите необходимото количество учебници и учебни помагала за целия планиран период въз основа на собствени проучвания и предложения на учебните заведения и организира всяка година ритмичното им пускане в продажба.


Чл. 21. (1) Творческият стопански комбинат "Книгоразпространение" организира към книжарниците на ВУЗ повторно изкупуване на учебници и учебни помагала.

(2) Творческият стопанска комбинат "Книгоразпространение" организира чрез "Централна книгопоща" и чрез книжарниците, определени за обслужване на съответните висши и полувисши училища и институти над средно образование, доставянето на учебници и учебни помагала и по пощата.


Раздел V.
Стимулиране и възнаграждение на авторите

Чл. 22. (1) Възнагражденията на авторите, рецензиите, редакторите и оформителите се определят съгласно Тарифата за авторски и други възнаграждения за издания (обн., ДВ, бр. 32 от 1971 г.; изм., бр. 55 от 1972 г.; бр. 91 от 1974 г., бр. 31 от 1983 г. и бр. 42 от 1986 г.).

(2) Точният размер на възнаграждението се определя по споразумение между автора и издателството в рамките на минимума и максимума, определени в тарифата, в зависимост от:

1. научното и методическото качество на ръкописа;

2. оригиналността;

3. степента на синтезираност и яснота на изложението.

(3) Тези критерии се преценяват обективно въз основа на постъпилите рецензии, отзивите на катедрата и отговорите на автора.


Чл. 23. Учебниците, учебните помагала и рецензиите за тях може да се вземат предвид при атестиране и хабилитиране на авторите.


Чл. 24. (1) Министерството на културата, науката и просветата, съгласувано с учебните заведения, дава предложения за удостояване на автори на утвърдили се и отличени учебници с правителствени награди.

(2) За учебниците, получили висока обществена оценка, МНКП, съответно другите министерства и ведомства, които възлагат издаването на учебници и учебни помагала, удостояват с морални и материални стимули участвувалите в подготовката, отпечатването и разпространението им.


Чл. 25. По предложение на МКНП при преиздаването на утвърдени учебници може да се отпечата и портретът на автора и кратка справка за неговата научно-педагогическа дейност.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Наредбата не се отнася до учебници и учебни помагала, материализирани върху микрофилми, магнитни и лазерни дискове и др.


Заключителни разпоредби

§ 2. Тази наредба се издава на основание § 3 от ПМС № 25 от 1986 г. за повишаване качеството на учебниците и учебните помагала и отменя Наредба № 2 от 1975 г. на Комитета за наука, технически прогрес и висше образование за учебниците и учебните помагала за висшите учебни заведения (ДВ, бр. 47 от 1975 г.).


§ 3. Наредбата е съгласувана с ТСО "Българска книга и печат".


§ 4. Указания по прилагането на наредбата се дават от Министерството на културата, науката и просветата.


Промени настройката на бисквитките