Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 88 от 15.XI

НАРЕДБА № 10 ЗА ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ПРИЛАГАНЕТО НА ПЕСТИЦИДИ В НАРОДНОТО СТОПАНСТВО И БИТА

 

НАРЕДБА № 10 ЗА ХИГИЕННИТЕ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ ПРИЛАГАНЕТО НА ПЕСТИЦИДИ В НАРОДНОТО СТОПАНСТВО И БИТА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА НАРОДНОТО ЗДРАВЕ И НАЦИОНАЛНИЯ АГРАРНО-ПРОМИШЛЕН СЪЮЗ

Обн. ДВ. бр.88 от 15 Ноември 1985г., отм. ДВ. бр.99 от 16 Ноември 1999г.

Отменена с § 1, т. 13 на Постановление № 202 на Министерския съвет от 9 ноември 1999 г. за отменяне на нормативни актове - ДВ, бр. 99 от 16 ноември 1999 г., в сила от 16 ноември 1999 г.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба определя хигиенните изисквания към вноса, производството, търговията, съхраняването, транспорта и употребата на пестицидни препарати в народното стопанство и бита.


Чл. 2. Пестицидите по степента на токсичното си действие се класифицират в 4 групи в съответствие с критериите, посочени в приложение № 1.


Чл. 3. (1) Вносът, производството, търговията, съхраняването, транспорта и употребата на пестицидите се извършват след получаване на съответното санитарно разрешително от дирекция "Здравна профилактика и държавен санитарен контрол"(ДЗПДСК) при Министерството на народното здраве (МНЗ) съгласно т. 1 от Наредба № 5190 относно реда за издаване на разрешения от Държавната санитарна инспекция за производството и търговията със стоки, имащи значение за здравето на населението (ДВ, бр. 85 от 1966 г.).

(2) Санитарното разрешително по ал. 1 е валидно за определен препарат и само за дадената фирма, произвеждаща препарата, което изрично се отбелязва в него.


Чл. 4. (1) Министерството на народното здраве, Националният аграрно-промишлен съюз (НАПС), Министерството на вътрешните работи (МВР) и Комитетът за опазване на природната среда (КОПС) ежегодно публикуват списък на разрешените за употреба пестициди.

(2) Търговия на дребно с пестициди от III и IV група се допуска с разрешение от МНЗ и МВР.


Чл. 5. (1) При внос, производство или синтез на пестициди за опитни цели в количества не повече от 100 кг за препарати от I и II група с ЛД50 до 100 мг/кг.т и 500 кг за III и IV група препарати с ЛД50 над 100 мг/кг.т. не се изисква издаване на санитарни разрешителни, а само се уведомява МНЗ.

(2) Употребата на хранителни продукти, произведени от площи, третирани с пестициди за опитни цели, се разрешава от МНЗ.


Раздел II.
ХИГИЕННИ ИЗИСКВАНИЯ ПРИ УПОТРЕБА НА ПЕСТИЦИДИТЕ

Чл. 6. (1) Производството, търговията и съхраняването на пестицидите се извършва съгласно изискванията на Правилника за производство, търговия, съхранение, пренасяне и употреба на силнодействуващи отровни вещества (ДВ, бр. 34 от 1973 г.).

(2) Складовете за съхраняване на пестициди се разполагат на терени, съобразени с т. 357 от приложение № 1 на Наредба № 6 за хигиенните изисквания за производствените и обслужващите дейности и минималните хигиенно-защитни зони (ДВ, бр. 67 от 1983 г).


Чл. 7. Предприятието-производител, фирмата-вносител и търговската организация-продавач са длъжни да поставят пестицидите в специални опаковки в съответствие с разпоредбите на БДС 12717-84, които да бъдат съобразени и със следните изисквания:

1. да отговарят на тяхната отровност и физическо състояние (прах, течност) и да са съобразени с възможността за взривяване и възпламеняване;

2. видът и размерът им да са съгласувани с МНЗ и МВР;

3. пестицидите с ЛД50 до 100 мг/кг да са поставени в специални метални или пластмасови съдове или кутии с херметично затваряне;

4. да имат трайни и ясни етикети на български език, съдържащи точното наименование на пестицида, данни за отровността му, указания за начина на употреба, предпазни мерки и първа помощ;

5. съобразно отговорността да се поставят надписи и знаци, както следва:

а) "изключително опасни" и знак бял череп върху кръстосани кости на черен фон - за пестициди с ЛД50 до 100 мг/кг;

б) "умерено опасни" и знак черно изображение на череп върху бял фон - за пестициди с ЛД50 от 100-1000 мг/кг;

в) "отрова! Внимавай при работа" с червени букви без знак - за пестициди с ЛД50 над 1000 мг/кг.


Чл. 8. (1) Опаковките от пестициди, които са негодни за употреба, се унищожават по реда на Правилника за производство, търговия, съхранение, пренасяне и употреба на силно действуващи отровни вещества или се предават обезвредени за вторични суровини.

(2) Металните и пластмасовите опаковки могат да се използуват по изключение повторно само за съхраняване на пестициди.

(3) При нарушаване целостта на опаковките пестицидът може да се постави в друга подходяща здрава метална или книжна опаковка, на която да се залепи етикет съобразно чл. 7, т. 4 и 5.


Чл. 9. (1) Лицата, определени за работа с пестициди, се явяват на:

1. предварителни и периодични медицински прегледи по реда на Наредба№ 14 за предварителните и периодичните медицински прегледи на работниците и служителите (обн., ДВ, бр. 21 и 22 от 1983 г.; изм. и доп. бр. 39 от 1983 г.);

2. санитарно-технически инструктаж, който трябва да се извършва от компетентни специалисти на съответната производствена организация и здравна служба.

(2) На работещите с пестициди се осигуряват специално защитно работно облекло и необходимите лични предпазни средства, утвърдени от МНЗ и ЦС на БПС съгласно Инструкция № 1 за личните предпазни средства (обн., ДВ, бр. 76 от 1981 г.; изм. и доп., бр. 3 от 1984 г.).

(3) На работещите с фосфорорганични, карбаматни и други пестициди се изследва двукратно холинестеразната активност (ХЕА) - преди започване на работа и по време на интензивна работа.

(4) Лицата с понижена стойност на ХЕА под 2 МЕ/мл или показали намаление повече от 30 на сто от установените стойности на ензима при първото изследване се отстраняват от работа с пестициди до възстановяване на ензимната активност в кръвния серум над 2,3 МЕ/мл или до нивото, установено за съответния работник при първоначалното изследване.


Чл. 10. (1) На терени, обработвани с пестициди, не се допуска присъствието на странични лица, деца, селскостопански животни и птици.

(2) Обработените с пестициди площи се означават със знаци, с които се забраняват преминаването и работата на хора преди изтичането на минималните срокове за безопасна работа след прилагането на съответния пестицид съгласно приложение № 2. За препаратите, които не са включени в приложението, този срок е най-малко 5 дни


Чл. 11. (1) Прилагането на пестицидите се извършва със специално предназначение за целта машини, летателни апарати и други съоръжения, като се спазват следните изисквания:

1. не се допуска употребата на гръбни пръскачки за препарати с ЛД50 под 100 мг/кг, т.е. за много токсичните пестициди;

2. не се допуска работа с неизправна и нерегулирана апаратура;

3. машините и апаратурата след завършване на работа се измиват, а когато ще се използуват за прилагането на други пестициди - се обезвреждат. Измиването става на специални площадки, а отпадните води се отвеждат. в канализацията или в попивна яма;

4. апаратурата и машините се съхраняват на площадки отделно от местата за складиране на селскостопанската техника;

5. приготвянето на пестицидните разтвори се извършва механизирано в бази, отдалечени не по-малко от 100 м от жилищни сгради, обори и складове за фураж, на 200 м от водоеми и водоизточници, на 50 м от главни и на 25 м от второстепенни напоителни канали. Това не се отнася за приготвянето на бордолезов разтвор;

6. преди прашене със сяра посредством летателни средства или други съоръжения резервоарите им за пестицидни разтвори се почистват и измиват;

7. в случай на разливане разлятата част от разтворите се обезврежда.

(2) Прилагането на пестицидите през топлите сезони на годината се извършва в сутрешните и следобедните часове при температура на въздуха до 28 градуса С.

(3) Преди започване на работа работникът проверява изправността на цялата апаратура, регулира разпръсквателните и разпрашвателните устройства като:

1. провежда пробно пръскане или прашене;

2. следи факелът на разпръскването да не се отнася към работещите.


Чл. 12. (1) Когато се извършва обгазяване (фумигация), ръководството на обекта предварително уведомява органите на хигиенно-епидемиологичните инспекции (ХЕИ) и местната здравна служба за времето, в което ще се проведе обгазяването.

(2) На обгазения обект се осигурява денонощна охрана. Лицата, определени за охрана, се инструктират от агроном по растителна защита относно спазване правилата за безопасна работа с пестициди и им се осигуряват изправни противогази.

(3) При обгазяването се спазват следните изисквания:

1. не се допуска влизането на външни лица в охраняваната зона, с изключение на пряко заетите в обгазяването, охраната и контрола;

2. не се провежда обгазяване на обекти, разположени на разстояние, по-малко от 50 м от жилищни помещения и складове за храна и фураж и 30 м от производствени помещения, служебни постройки, животновъдни ферми, жп гари, спирки и др. Около обекта, в който се извършва фумигацията, се постят предупредителни знаци "Влизането е забранено!" и "Отровно!";

3. обгазяването се извършва в помещения, в които температурата на въздуха не е по-висока от 35 градуса С.

4. обгазяването се извършва най-малко от трима специалисти по растителна защита или от специално подготвени лица;

5. при обгазяването се ползуват специално защитно облекло, противогаз и др.;

6. преди обгазяването вратите и прозорците на помещенията се затварят плътно, а работещите задължително слагат противогазите си преди поставянето на веществото за обгазяване;

7. след завършване на обгазяването дегазацията се извършва от съответните лица при използуване на противогази;

8. за нови технологии и за всяко вещество за обгазяване се разработват специфични указания по охрана на труда от растителнозащитните служби на аграрно-промишлените комплекси (АПК).


Чл. 13.(1) Приготвянето на отровни примамки с пестициди за унищожаване на вредни гризачи (дератизация), залагането им в помещенията или внасянето им в почвата се извършват от специално подготвени лица, снабдени със средства за индивидуална защита.

(2) Приготвянето на примамките се извършва механизирано или ръчно на специално оборудвани за целта места, на които подът е циментиран, асфалтиран или е с друга лесноизмиваща се настилка.

(3) Отровните примамки се съхраняват само в специални за целта съдове и помещения.

(4) След завършване на дератизацията помещенията, в които са подготвяни, съхранявани и поставяни примамки, се почистват, обезвреждат и проветряват.


Чл. 14. (1) Отровните примамки се пренасят пакетирани или в специална за целта чанта. На вътрешната и външната страна на капака на чантата се поставя надпис "Отровно!".

(2) Транспортирането на примамките се извършва в превозни средства, специално определени за тази цел, които имат условия за почистване, измиване и обеззаразяване.


Чл. 15. (1) На терена и в помещенията, в които са поставени примамки, не се допускат хора и животни в срока определен от служебното лице, извършващо унищожаването на вредните гризачи чрез примамки с отровни вещества.

(2) След изтичане на срока примамките се събират и унищожават, като се съставя протокол за броя на унищожените примамки.


Чл. 16. (1) Обеззаразяването на семена се извършва механизирано с помощта на специални машини.

(2) При обеззаразяването на семена се спазват следните изисквания:

1. обеззаразяването се извършва в специално предназначени за целта помещения, в които не се допускат външни лица;

2. прехвърлянето и товарно-разтоварните работи на обеззаразени семена се извършват механизирано;

3. след завършване на обеззаразителните работи остатъци от използуваните пестициди се връщат ежедневно в склада;

4. обеззаразените семена не се използуват за храна на хора и животни;

5. обеззаразените семена се опаковат в чували, върху тъканта на които се поставя неизтриваеми надписи "Обеззаразено!", "Отровно!" и знакът за отрова;

6. обеззаразените семена се засяват веднага освен когато метеорологичните условия не позволяват да бъдат засети;

7. когато не бъдат засети веднага, семената се съхраняват в самостоятелни складове, в които не трябва да има храни, фуражи и др.;

8. превозването на обеззаразените семена се извършва в плътни чували, като не се допуска едновременно превозване на обеззаразени семена с хранителни продукти и фуражи, както и използуването след това на чувалите за съхраняване на хранителни продукти.

(3) Отпускането на обеззаразените семена за посев става с писмено разрешение от агронома по растителна защита.

(4) За количеството на използуваните пестициди за обеззаразяване на семена и обеззаразените семена се води журнал от агронома по растителна защита (приложение 3).


Чл. 17. След изпразване на складовите помещения те се почистват основно, разпръснатите семена се събират и изгарят, а машините, сеялките, съдовете и др. се обезвреждат след завършване на работата.


Чл. 18. Сеенето с обеззаразени семена се извършва с изправни сеялки, без да се извършва подравняване с ръка на посевния материал в сандъка на сеялката.


Чл. 19. (1) Постоянните и временните летища(авиоплощадки) за извършване на производствената дейност на селскостопанската авиация се утвърждават от органите на МНЗ и МВР при спазване на Наредба 6 за хигиенните изисквания за производствените и обслужващите дейности и минималните хигиенно-защитни зони.

(2) Постоянните летища по ал. 1 трябва да имат:

1. определено място (площадка) за приготовляване на разтвори на пестициди с бетонно или асфалтово покритие, дренаж със затворени отводни канали и септична яма с вместимост, съобразена с обема на извършваната дейност. Битовите помещения трябва да са построени на не по-малко от 200 м от площадката и откъм страната на преобладаващите ветрове;

2. закрити резервоари в които по механизиран начин да се приготовляват пестицидните разтвори;

3. шахта за изгаряне на негодния амбалаж, покрита с подвижен железен капак, снабден със секретно заключващо се устройство.

4. отделна битова сграда с помещения за спане, почивка, хранене, занимания, за съхраняване на личното и работното облекло, санитарен възел(баня, гардеробни, тоалетни) и др.;

5. електроснабдяване и водоснабдяване (местно или централно), като водата за пиене и за битови нужди да отговарят на БДС-2823-83;

6. аптечка, заредена с медикаменти и материали за оказване на първа долекарска помощ при отравяне с пестициди.

(3) Временните летища по ал. 1 трябва да отговарят на изискванията на ал. 2, т. 2, 3 и 6 и освен това да имат и:

1. фургон (укритие) за предпазване на работниците от неблагоприятни метеорологични условия и за осигуряването на условия за почивка и хранене;

2. вода за питейни нужди не по-малко от 10 л дневно на едно лице, съхранявана в подходящи съдове;

3. санитарен възел.


Чл. 20. (1) Авиационното прилагане на пестицидите се извършва с летателни апарати (самолети и вертолети) при спазване на следните изисквания:

1. не се допуска използуването на летателни апарати, които нямат подходяща и изправна разпръсквателна и разпрашвателна уредба;

2. зареждането на летателните апарати се извършва само механизирано;

3. прозорците и вратите на пилотската кабина трябва да бъдат затворени по време на зареждането на летателните апарати с пестицидни разтвори и при разпръскването на тези разтвори над обработвания участък;

4. вентилацията на летателните апарати се включва само при прелитането им от площадката до обекта и обратно;

5. не се допуска влизането в кабините на летателните апарати и извършването на полети от летците без работно облекло и обувки или ако те са замърсени с пестициди;

6. за членовете на екипажа задължително се осигуряват защитни маски за ползуване при аварийни нужди;

7. не се допуска летателните апарати, натоварени с пестициди, да прелитат над населени места, водоизточници и водоеми, животновъдни ферми и др.;

8. през време на работа не се допуска присъствието на външни лица на летището, в кабината на летателния апарат и в третирания блок;

9. след приключване на работа и преди ремонт летателните апарати задължително се измиват и обезвреждат;

10. авиационното прилагане на пестициди се допуска на площи, които се намират най-малко на 500 м от последните сгради на населените места и на 200 м от животновъдните ферми.

(2) Сигнализаторите, които насочват летателните апарати, се снабдяват със защитно работно облекло и с необходимите лични предпазни средства и застават на 50-100 м извън обработвания участък.

(3) Ръководствата на аграрно-промишлените комплекси, районните дирекции на горите, научните институти и др., организациите и ведомствата, които използуват авиационно разпръскване на пестициди, уведомяват за това народните съвети, съответните медицински служби и окръжните ветеринарно-клинично-профилактични бази за мястото и времето на разпръскването на пестициди.

(4) Жителите на населените места, съседни с блоковете, където ще се извършва авиационно разпръскване на пестициди, се уведомяват от съответните народни съвети най-малко 3 дни по-рано, като се посочват деня, часът, пестицидите и мястото, където те ще се прилагат, а също и мерките за защита на населението, животните и пчелните кошери.

(5) Командирите на летателните апарати започват работа по разпръскване на пестициди, след като бъдат уведомени писмено от съответния народен съвет, че са спазени изискванията на ал. 4.


Чл. 21. При разпръскване на пестициди в личните стопанства се спазват следните хигиенни изисквания:

1. допуска се използуване на пестициди с ЛД50 над 300 мг/кг, включени в ежегодно публикуван списък от МНЗ и МВР;

2. пестицидите се продават в магазини (селскостопански аптеки), които отговарят на указанията на МНЗ и МВР (необнародвани в Държавен вестник);

3. при закупуване от гражданите на пестициди с ЛД50 под 300 мг/кг се иска разрешение от органите на МВР, като продажбата им става срещу подпис в прошнурована тетрадка, заверена от същите органи;

4. приложението на пестицидите в личните стопанства се извършва в съответствие с тази наредба;

5. лицата, които използуват пестициди, носят лична отговорност за неправилната употреба и за настъпилите отравяния и нещастни случаи, причинени от пестициди.


Чл. 22. (1) Хранителните продукти и фуражите, произвеждани от АПК, научно-производствените комплекси (НПК), помощни стопанства на ведомствата и частни стопани, трябва да отговарят на изискванията на Наредба № 5 за хигиенните норми за пределно допустимите количества от химични и биологични замърсители в хранителните продукти (ДВ, бр. 39 от 1984 г.).

(2) Ведомствата, организациите, предприятията и частните стопани, които използуват пестициди, вземат мерки за опазване на хранителните продукти и фуражите от замърсяване с тях, както и за спазване карантинните срокове (минималното време от последното третиране с пестициди до прибиране на реколтата), одобрени от МНЗ и НАПС.

(3) Аграрно-промишлените комплекси, НПК, ведомствата с помощни стопанства и частните стопани водят дневници, в които се вписват обработките с пестициди на всички култури и на животните съгласно приложения № 4 и 5.

(4) Всяка партида селскостопански продукти, добити от обработвани с пестициди площи, животни и птици се придружават с официален документ, който посочва вида на използуваните количества препарати и датата на последната обработка.

(5) На експертиза за хигиенна преценка подлежат продукти и суровини и произвеждани от тях храни и фуражи, замърсени с остатъци от пестициди. Пробата за експертиза се взема от органи на ХЕИ, които извършват необходимите лабораторни анализи и изисквания по реда, определен с чл. 36, 37, 38 и 39 от Правилника за прилагане на Закона за народното здраве (обн., ДВ, бр. 31 от 1974 г.; изм., бр. 99 от 1980 г.).


Чл. 23. Негодните пестициди се унищожават при спазване на т. 348 от приложение № 1 на Наредба № 6 за хигиенните изисквания за производствените и обслужващите дейности и минималните хигиенно-защитни зони и раздел VII, чл. 39 и 40 от Правилника за производство, търговия, съхранение, пренасяне и употреба на силно действуващи отровни вещества.


Заключителни разпоредби

§ 1. (1) Наредбата се издава на основание § 2 от заключителните разпоредби на Закона за народното здраве и чл. 6 от Закона за защита на растенията от болести и неприятели.

(2). Наредбата влиза в сила от 1 февруари 1986 г.


§ 2. Наредбата отменя Санитарните и ветеринарно-санитарни правила за производството, търговията и приложението на пестицидите в народното стопанство и бита (обн., ДВ, бр. 63 от 1969 г. изм.; и доп., бр. 35 от 1973 г.).


§ 3. Контролът по изпълнението на наредбата се възлага на дирекция "Здравна профилактика и държавен санитарен контрол" при МНЗ и на дирекция "Растителна защита и торене" при НАПС.


Приложение № 1 към чл. 2


Хигиенна класификация на пестицидите



Група I - изключително II - много опасни III - умерено IV - слабо
  опасни   опасни опасни
1 2 3 4 5
Приложение не се допускат допускат се по изключе- допускат се допускат се за широко
    ние   прилагане
ЛД50 за плъх през устата до 50 мг/кг 50-100 мг/кг 100-1000 мг/кг широко прилагане над
        1000 мг/кг
ЛД50 за плъх перкутанно до 100 мг/кг 100-500 мг/кг 500-2000 мг/кг над 2000 мг/кг
Инхалаторна токсичност до 200 мг/куб. м до 1000 мг/куб. м 1000-5000 мг/куб. м над 5000 куб. м
ЛД50 за плъх п/з 4 ч. екс- насищащата концентра- насищащата концентрация насищащата концентра- насищащата концентра-
позиция ция е по-висока или рав- е по-висока от праговата ция оказва слабо дейст- ция не оказва никакъв
  на токсичната и пред- и предивзиква отравяния вие и е около праговата ефект
  извиква тежки отравяния      
Кумулация        
К = ЛД50(1)/ЛД50 К = под 1 К = 1 до 3 К = 3 до 5 К = под 5
Устойчивост на околната твърде трайна над 1 г. трайна от 6 мес. до 1 умерено трайни от 1 до слабо трайни под 1 мес.
среда; период на полуразпад        
Бластомогенно действие доказана канцерогенност слабо канцерогенни за не притежават канцеро- не притежават канцеро-
  за хора. Силно канцеро- опитни животни. Ефект генно действие генно действие
  генни за опитни животни при по малко от 20% от    
    животните при макс. не-    
    токсични дози. Подозри-    
    телна канцерогенност    
Тератогенно действие известни уродства у хора, силна тератогенност 50 - предизвиква аномалии у отъсъствие на тератоген-



  възпроизводими в опитни 10% активност в опитни по-малко от поко- ност у няколко вида жи-
  животни. Тетратогенна ак- дози, нетоксични за май- лението при дози, неток- вотни
  тивност при дози, среща- ката сични за майката  
  ни в практиката.      
Ембриотоксичност не се отчита оценката избирателна ембриоток- умерена ембритоксич- не са възможни остри
    сичност. Проявява се при ност, проявява се при отравяния
    дози, нетоксични за май- дози, токсични за май-  
    ката ката  
Отравяния остри тежки отравяния са възможни са остри отра- остри отравяния, въз- не са възможни остри
  възможни при практиче- вяния можни само по изключе- отравяния
  ско прилагане   ние  
Терапевтична възможност няма специално лечение, известни антидоти. Сред- известни антидоти. Добра специфично лечение. До-
  Лоша терапевтична въз- на терапевтична възмож- на терапевтична възможност бра терапевтична въз-
  можност ност   можност
Дразнене на кожата много силно дразнещи, силно дразнещи. Предиз- дразнещи. Кумулативен практически недразнещи
  химично изгаряне. Остър виква бързо развитие на дерматит от концентр.  
  токсичен дерматит от признаци. Токсичен дер- препарат  
  концентр. Препарати. Ток- матит от концентр. пре-    
  сичен дерматит от рабо- ппарат. Кумулативен    
  тен разтвор ефект от работен раз-    
    твор    
Дразнене на очите и горни- работни разтвори с драз- работни разтвори със сла- концентрати с дразнещо работни разтвори без
те дихателни пътища нещо действие бо дразнещо действие действие практическо дразнещо
        действие
Алергично действие установено алергично и установено алергично дей- предполагаем сенсибили- без сенсибилизиращ
  фотосенсибилизиращо дей- ствие у хора. Отрицате- зиращ ефект въз основа ефект
  ствие у хора. Позитиви- лен сенсибилизиращ тест на химична структура  
  ране на сенсибилизиране- при морски свинчета    
  то на морски свинчета      


ЛД50(1) - сумарна среднолетална доза, определена в едномесечен орален опит.


Забележки: 1. Допуска се при вземане на решения по предварителния санитарен контрол поставяне на някои пестициди в друг съседен клас на опасност, като се преценяват в съвкупност освен лимитиращия критерий и останалите му токсикологични свойства, видове чувствителност, видът на формулировката, процентно съдържание на активно вещество и др. и се вземе пред вид икономическата му значимост.

2. Критерият инхалаторна токсичност се взема като лимитиращ, ако в практическото прилагане на пестицида съществуват условия за създаване на концентрации, пари, течности или твърди аерозоли от препарата, близки до посочените.


Приложение № 2 към чл. 10, ал. 2


Минимални срокове за безопасна работа (МСБР) след прекъсване с органофосфорни и карбамитни пестициди



  Минимални срокове за безопасна работа в дни
Съединение оранжерийни условия полеви условия при
    отглеждане на тютюн и др.
Диметоат 3 7* - 5***
Интратион не се разрешава за употреба 15* - 11**
Сайфос не се разрешава за употреба 13* - 11**
Пиримор 5 5*
Пиримифосметил (актелик) 1 -
Унден 3 -
Дихлорфос 8*** -
Гардона - 7***


* - моторно прекъсване /механизирани пръскачки/.

** - самолетно прилагане на пестициди.

*** - тръбни пръскачки.


Приложение № 3 към чл. 16, ал. 4


Дневник за регистриране на обеззаразените семена и използуваните пестициди



Дата Вид на Количество на Използуван Семената са предадени
  семето обеззаразеното препарат    
лице......................................................
    семе, кг вид количест- № на до-   (трите имена
        во, кг кумента дата
.........................................................
              и подпис)
1 2 3 4 5 6 7 8


Приложение № 4 към чл. 22, ал. 3


Дневник за регистриране на обработването на културите с пестициди



Култура Сорт № на блок, Фактически Фаза на разви- Наименование Начин на обра- Дата на обра- Концентрира- Дата на приби- Подпис: брига-
      местност, работена площ тие на култу- на използува- ботката ботката на форма на ране на рекол- дир, председа-
      бригадир   рата ния препарат   начало край препарата и тата тел, главен аг-
                    разход на декар   роном
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13


Приложение № 5 към чл. 22, ал. 3


Дневник за регистрация на обработените с пестициди животни и птици



Дата   Обработени Прилагане на Препоръки, мерки, Собствено и Собствено и
  на обработката на получения Стопанство, животни и пестициди карантинни срокове бащино име, бащино име,
    продукт бригада птици     подпис на от- подпис на
        вид брой наимено- форма начин на % активно употреба на   говорното ли- бригадира
            вание   прилагане вещество концентрира-   це на обра-  
                    рана форма   ботката  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14


Промени настройката на бисквитките