Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 77 от 10.IX

НАРЕДБА № 4 ЗА КОЛЕКТИВНИТЕ АНТЕНИ ЗА ПРИЕМАНЕ НА РАДИО- И ТЕЛЕВИЗИОННИ ПРОГРАМИ

 

НАРЕДБА № 4 ЗА КОЛЕКТИВНИТЕ АНТЕНИ ЗА ПРИЕМАНЕ НА РАДИО- И ТЕЛЕВИЗИОННИ ПРОГРАМИ

ИЗДАДЕНА ОТ ДЪРЖАВНИЯ КОМИТЕТ ЗА НАУКА И ТЕХНИЧЕСКИ ПРОГРЕС, МИНИСТЕРСТВОТО НА СТРОИТЕЛСТВОТО И СЕЛИЩНОТО УСТРОЙСТВО И МИНИСТЕРСТВОТО НА СЪОБЩЕНИЯТА

Обн. ДВ. бр.50 от 26 Юни 1984г., отм. ДВ. бр.77 от 10 Септември 1993г.

Чл. 1. (1) Тази наредба урежда взаимоотношенията между инвеститори, проектанти, монтажно-ремонтни предприятия и производители при проектирането, изпълнението и експлоатацията на колективните антени за приемане на радио- и телевизионни програми, предназначени за жилищни и обществени сгради, заедно с разпределителните мрежи към тях, наричани за краткост "колективни антени". Правата и задълженията на тези организации като страни в инвестиционния процес се уреждат съгласно Правилника за капиталното строителство - ПКС (обн., ДВ, бр. 55 от 1980 г.; изм. и доп., бр. 101 от 1981 г. и бр. 47 от 1982 г.) и тази наредба.

(2) С наредбата се уреждат и правата и задълженията на органите на Министерството на съобщенията и на окръжните народни съвети във връзка с проектирането, изпълнението и експлоатацията на колективните антени.


Чл. 2. Наредбата има за цел да създаде необходимите условия за изпълнение на изискванията на чл. 10 от Закона за съобщенията и на чл. 173 от Правилника за прилагане на Закона за териториално и селищно устройство (обн., ДВ, бр. 62 от 1973 г.; изм. и доп., бр. 24 от 1975 г., бр. 87 от 1976 г., бр. 37 от 1978 г., бр. 7 и 44 от 1980 г. и бр. 38 от 1983 г.) за едновременно изграждане със сградите и на колективните антени.


Чл. 3. (1) При разработването на квартално-застроителните и силуетните планове за населените места или на части от тях проектантите задължително изискват чрез възложителя на проекта писмено заключение от органите на Министерството на съобщенията относно предвидените разположение и височина на сградите във връзка с възможностите и изискванията за изграждане на колективните антени.

(2) Заключението на органите на Министерството на съобщенията по ал. 1 се разглежда и се взема под внимание от органите, които приемат и утвърждават подробните градоустройствени планове на населените места.


Чл. 4. Жилищни и обществени сгради с повече от 18 абонатни контакта задължително се проектират и изграждат с колективни антени. Когато Министерството на съобщенията прецени, че няма условия за приемане на радио- и телевизионни програми с необходимото качество или през следващите две години от започване на строителството предстоят промени в облъчването на определени зони с радио- и телевизионни програми, не се проектират и изграждат колективни антени. В тези случаи ведомствата и организациите-инвеститори осигуряват проекти и финансират изпълнението само на разпределителната мрежа за колективни антени в сградите.


Чл. 5. (1) Преди започване на проектирането на всяка сграда по писмено искане на инвеститора органите на Министерството на съобщенията или окръжните управления на съобщенията са длъжни в едномесечен срок да дадат писмени данни за:

1. каналите и честотите, на които се обслужва населеното място с телевизионни и радиопрограми;

2. напрегнатостта на електромагнитното поле (Е в мV/м), която се създава от телевизионните предаватели и радиопредавателите и смущаващи честоти за мястото, определено за изграждане на обекта, за който се предвижда проектирането на колективни органи.

(2) Данните по ал. 1 се предоставят на инвеститора, оформени в писмен протокол, утвърден от оправомощен орган на Министерството на съобщенията.

(3) За изготвянето на данните по ал. 1 и 2 инвеститорът заплаща съответна такса.


Чл. 6. Инвеститорите включват задължително получените от органите на Министерството на съобщенията писмени данни, необходими за проектирането на колективни антени, в предварителното технико-икономическо задание и в технико-икономическото задание за проектиране.


Чл. 7. Всички ведомства и организации-инвеститори при ползуването на типизационни разработки за жилищни и обществени сгради задължително възлагат проектирането и на колективни антени. Индивидуализирането или пригаждането на проекта към съответната строителна площадка се извършва в съответствие с чл. 5, ал. 1.


Чл. 8. Проектирането на колективни антени се извършва:

1. от главния проектант на сградата, ако той разполага със съответните специалисти, които имат необходимата квалификация за проектиране на колективни антени;

2. от специализирания проектантски институт за съобщително проектиране "Испроект" при Министерството на съобщенията като подизпълнител на главния проектант;

3. от Стопанска дирекция "Телевизионни и радиосервизи" при Министерството н производството и търговията с потребителски стоки като подизпълнител на главния проектант.


Чл. 9. (1) Договорите за проектиране на колективни антени от подизпълнителите се сключват след получаване на:

1. данните, изготвени от органите на Министерството на съобщенията съгласно чл. 5;

2. предварително технико-икономическо задание;

3. потвърждение от главния проектант, че е осигурено финансирането на проектирането съгласно Правилника за капиталното строителство.

(2) С договора за проектиране на колективни антени се определя срокът за изработване на проектите, който трябва да бъде съобразен със срока за проектиране на обекта, съгласно плана на главния проектант за проучвателните и проектните работи.


Чл. 10. (1) Колективните системи за приемане на радио- и телевизионни програми се проектират като отделен раздел и в отделна папка към част "Електротехническа" на технико-икономическия доклад за резултатите от предварителните проучвания и към част "Електрообзавеждане и слаботокови съоръжения и инсталации" на работния проект в съответствие с Правилника за проектиране на системи за колективно приемане на радио- и телевизионни програми (необнародван).

(2) Преобразуването на каналите за приемане с колективните антени се определя за всяко населено място от проектантите на антените съгласувано със съответните органи на Министерството на съобщенията въз основа на тяхно писмено заключение. Тези органи са длъжни да дадат заключението в двуседмичен срок от получаване на писмото, с което се изисква изготвянето му.


Чл. 11. Проектите и сметните документации за колективни антени към работния проект за сградата се изготвят в две самостоятелни части:

1. проекти и сметни документации за тръбната разпределителна мрежа в сградата;

2. проекти и сметни документации на антенно-мачтовата и усилвателната част на колективните антени и свързването им с разпределителната мрежа на сградата.


Чл. 12. Завършените проекти за колективни антени се приемат от инвеститора по реда на чл. 40, ал. 6 ПКС.


Чл. 13. (1) Тръбната мрежа на колективните антени по чл. 11, т. 1 се изпълнява от главния изпълнител.

(2) Монтирането на антенно-мачтовата и усилвателната част по чл. 11, т. 2 за колективните антени се извършва от СД "Телевизионни и радиосервизи".


Чл. 14. Стопанска дирекция "Телевизионни и радиосервизи" като подизпълнител на главния изпълнител не може да откаже да сключи договор за монтаж за колективни антени, ако са спазени изискванията на ПКС и на тази наредба.


Чл. 15. Срокът за извършване на монтажа на колективните антени от СД "Телевизионни и радиосервизи" се определя в договора за монтаж, като се съобразява с проекта за организация и изпълнение на строителството и с пусковия срок за обекта.


Чл. 16. Въз основа на сключения договор за монтаж на колективни антени СД "Телевизионни и радиосервизи" планира и договаря с производствените предприятия доставката на елементите за колективните антени.


Чл. 17. Всички появили се недостатъци в колективните антени в рамките на гаранционния срок, посочен в чл. 72, ал. 1, т. 11 ПКС, включително и подмяната на дефектни части и елементи, се отстраняват от СД "Телевизионни и радиосервизи" за негова сметка или за сметка на производствените предприятия на елементите на колективните антени, ако появилите се дефекти се дължат на тях.


Чл. 18. След изтичане на гаранционния срок всички колективни антени на сградите се поддържат абонаментно от СД "Телевизионни и радиосервизи" срещу договор и заплащане на утвърдените абонаментни такси от Министерството на финансите. Абонаментното поддържане включва всички видове ремонти и подмяната на всички резервни части.


Чл. 19. При невъзможност някои колективни антени да функционират поради погрешно посочени данни по чл. 5, ал. 1 от органите на Министерството на съобщенията те се преустройват от организацията, извършила монтажа им, в срок, не по-голям от 6 месеца от поискването, като разходите за преустройството се заплащат на СД "Телевизионни и радиосервизи" от Министерството на съобщенията.


Чл. 20. (1) За органите на Министерството на съобщенията и на специалистите от СД "Телевизионни и радиосервизи" до разпределителната мрежа и до всички други съоръжения на колективните антени се осигурява свободен достъп от притежателите на сградите, в които те са монтирани.

(2) Домопритежателите са длъжни да съхраняват и опазват всички елементи и части на колективните антени от повреждане, замърсяване, преместване и присвояване. Повредите и липсите, причинени в резултат на неправомерни действия по отношение на колективните антени, са за сметка на домопритежателите.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Всички ведомства и организации-инвеститори задължително осигуряват проекти и сметни документации и финансират изпълнението на колективни антени за всички жилищни и обществени сгради с повече от 18 абонатни контакти, които започва да се строят след 1 януари 1986 г. До тази дата колективните антени се проектират и изпълняват при съществуване на конкретни възможности за това и при спазване разпоредбите на ПКС и тази наредба.


§ 2. Проектиране и монтаж на колективни антени в съществуващи сгради се извършват при спазване изискванията на тази наредба.


Заключителни разпоредби

§ 3. Домопритежателите на сгради, в които до 1 януари 1984 г. има монтирани тръбна разпределителна мрежа или части от системи за приемане на радио- и телевизионни програми, при окончателното проектиране и монтаж на колективните антени се съобразяват с изискванията на тази наредба.


§ 4. Тази наредба се издава на основание чл. 201, ал. 1 от Закона за териториално и селищно устройство във връзка с чл. 10 от Закона за съобщенията и чл. 173 от Правилника за прилагане на Закона за териториално и селищно устройство.


§ 5. Указания по прилагане на наредбата се дават от министъра на строителството и селищното устройство съвместно с министъра на съобщенията.


Промени настройката на бисквитките