Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 91 от 22.XI

НАРЕДБА № 3 ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПЕНСИИТЕ

 

НАРЕДБА № 3 ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ПЕНСИИТЕ

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ

Обн. ДВ. бр.91 от 22 Ноември 1983г., изм. ДВ. бр.98 от 19 Декември 1986г., изм. ДВ. бр.63 от 23 Юли 1993г., отм. ДВ. бр.49 от 7 Юни 1996г.

Загубила значение - виж Наредбата за изплащане на пенсии - ДВ, бр. 49 от 7 юни 1996 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба урежда реда и начина за изплащане на пенсиите, отпуснати от пенсионните органи в страната.


Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Изплащането на пенсиите се извършва от районните (Столичното) управления "Социално осигуряване" (РУСО) чрез пощенските, телефонните и телеграфните (ПТТ) станции, клоновете на Държавната спестовна каса (ДСК) и пенсионните каси към РУСО.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 1986 г., бр. 63 от 1993 г.) Преводите на пенсии в чужбина се извършват от Главно управление "Социално осигуряване" (ГУСО) при Министерството на труда и социалните грижи, направление "Международни спогодби" чрез Българска външнотърговска банка (БВТБ).

(3) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 1986 г.) Уреждането на разчетите с чуждестранните пенсионни институти за взаимно плащани пенсии въз основа на спогодби в областта на социалната политика се извършва от ГУСО.


Глава втора.
ИЗПЛАЩАНЕ НА ПЕНСИИ ЧРЕЗ ПТТ СТАНЦИИ

Раздел I.
Срокове и условия за изплащане на пенсиите

Чл. 3. Пенсиите се изплащат от ПТТ станции по местожителството или местопребиваването на пенсионерите по реда и начина, определени в тази наредба.


Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Пощенските, телефонните и телеграфните станции изплащат пенсиите по изплащателен картон в периода от 7-о до 20-о число на месеца, за който се отнасят. Неизплатените в посочения срок пенсии могат да се изплащат през следващия месец в срока за изплащане на пенсиите освен ако РУСО е наредила тези пенсии да не се изплащат.

(2) Изплащането на пенсиите се извършва по график, определен от началника на ПТТ станция и утвърден от началника на районната пощенска станция, който се обявява на гражданите.


Чл. 5. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Пощенската, телефонната и телеграфна станция не изплаща пенсията, когато:

1. пенсионерът е починал. Пенсията му за същия месец се урежда по реда на § 4;

2. срокът за изплащането й, вписан в изплащателния картон, е изтекъл освен ако този срок е продължен и РУСО е наредила за изплащане на пенсията с писмо;

3. има нареждане от РУСО;

4. пълномощното е нередовно или е изтекъл срокът за валидността му съгласно чл. 17, ал. 2;

5. (изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) пенсионният запис е без подписи на специалистите, изготвили записа;

6. (изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) пенсионните записи за суми над десетократния размер на социалната пенсия за страната не са подписани от ръководителя на направление "Организация и контрол по изплащане и отчитане на пенсиите" (ОКИОП) и началника на РУСО и не са заверени с печата на управлението.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Когато на един пенсионер са издадени повече от един изплащателен картон, пенсията не се изплаща и се уведомява съответното РУСО.


Изплащане на пенсия по изплащателен картон.

Чл. 6. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) По един пенсионен картон се съставя само един изплащателен картон.

(2) РУСО изготвя за всеки пенсионер един изплащателен картон, по който ПТТ станция му изплаща пенсията (пенсиите). Картонът, съответно подписан от получателя на пенсията, служи като оправдателен документ за извършените плащания.

(3) (Доп. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Изплащателният картон се изготвя въз основа на пенсионния картон на пенсионера за срока, за който е отпусната пенсията, но не за повече от 3 години. За номер на изплащателния картон се поставя номерът на пенсионния картон (пенсионната преписка) на пенсионера, т.е. единния граждански номер (ЕГН).

(4) (Нова - ДВ, бр. 98 от 1986 г.) Когато от един наследодател са отпуснати наследствени пенсии на две или повече лица, за всеки сънаследник се съставя отделен изплащателен картон. Когато някой от тях има законен представител, настойник или попечител, пенсията се изплаща на законния представител, настойника или попечителя.

(5) (Нова - ДВ, бр. 98 от 1986 г., доп., бр. 63 от 1993 г.) За получаване на пенсията по ал. 4 законният представител, настойникът или попечителят на тези лица удостоверява това свое качество пред съответната ПТТ станция със съдебно решение или удостоверение, издадено от общината (кметството).

(6) (Предишна ал. 10 - ДВ, бр. 98 от 1986 г., зал., бр. 63 от 1993 г.)

(7) (Предишна ал. 11 - ДВ, бр. 98 от 1986 г., зал., бр. 63 от 1993 г.)

(8) (Предишна ал. 12 - ДВ, бр. 98 от 1986 г., изм., бр. 63 от 1993 г.) За изплащане на редовните месечни пенсии в изплащателния картон се вписват: месецът, от който пенсията е включена за изплащане във ведомостта за изплащане на пенсиите, и срокът, за който е отпусната (ако има такъв); месечният размер на пенсията и номерът и датата на писмото, с което е изпратена ведомостта за изплащане на пенсиите на ПТТ станция. Свободните редове за месеците за редовното плащане се унищожават с щемпел "Няма плащане".

(9) (Предишна ал. 13 - ДВ, бр. 98 от 1986 г.) Изплащателните картони за новоотпуснати и възобновени пенсии се съставят в РУСО, подписват се от съставител, проверител и ръководителя на направление ОКИОП и се изпращат на съответната ПТТ станция.

(10) (Предишна ал. 14 - ДВ, бр. 98 от 1986 г., изм., бр. 63 от 1993 г.) Данните в изплащателните картони се вписват с химикал ясно и четливо.


Чл. 7. (Отм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.)


Чл. 8. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) При първото изплащане на пенсията в изплащателния картон се вписват серията, номерът, датата и местоиздаването на паспорта на пенсионера или на законния му представител и се взема образец (спесимен) от подписа на получателя на пенсията. Подписът се поставя на определеното място в картона. По този ред се постъпва и в случаите, когато се съставя нов изплащателен картон.


Чл. 9. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) По издаден изплащателен картон ПТТ станция може да изплати сумата до 20-то число на същия месец. Ако до тази дата пенсията не е изплатена, ПТТ станция я възстановява с ведомост за неизплатените пенсии заедно с неизплатените редовни пенсии до 25-о число.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) В случаите, когато пенсията се възстановява с ведомост за неизплатените пенсии, тя може да се изплати от ПТТ станция като пенсия за минало време до три месеца след изтичането на месеца, през който е следвало да се изплати, както и след този срок, ако има нареждане за това от РУСО. Ако не се даде такова нареждане, пенсионерът следва да направи искане за изплащане на пенсията до директора на РУСО. Разпореждането, с което е отказано възобновяването на пенсията, може да се обжалва пред районната комисия по социално осигуряване в едномесечен срок от връчването му по реда на чл. 17 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите (ППЗП).


Чл. 10. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Изплащателните картони се съхраняват от началника на ПТТ станция или определен от него служител от паричната служба.

(2) Когато срокът, за който е издаден изплащателният картон, изтече, а изплащането на пенсията следва да продължи, ПТТ станция по данните в картона съставя нов изплащателен картон, който се подписва от съставителя и началника на ПТТ станция. На съответното място в заменения картон се отбелязва, че е съставен нов (втори и следващи) картон, а също и датата, от която пенсията ще се изплаща по него. В новия картон за свръзка се отбелязва до кой месец включително е изплатена пенсията по заменения картон.

(3) При унищожаване или изгубване на изплащателен картон ПТТ станция уведомява писмено РУСО, която съставя нов изплащателен картон. В новия картон на мястото за вписване на изплащателната пенсия пенсионерът подписва декларация със следното съдържание: "Потвърждавам, че съм получил пенсията си до м. 19 г. вкл. Пенсионер ".

(4) (Нова - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Разходите, свързани с подмяната на изплащателни картони, се изплащат на териториалното поделение "Пощенски съобщения" (ТППС).


Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Пет дни преди започване на изплащането на пенсиите РУСО превежда следващите се суми на ТППС. Ведомост обр. 7 заедно с всички документи по изплащане на пенсиите се предава на ПТТ станция шест дни преди да започне изплащането на пенсиите.


Чл. 12. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Териториалното поделение "Пощенски съобщения" (Софийски пощенски съобщения) осигурява на районните станции на съобщенията по техни заявки необходимите суми за изплащане на пенсиите, а районните станции на съобщенията - на ПТТ станции по техни заявки на основание писмата, с които са получили документите за изплащане на пенсиите от РУСО.


Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) По изплащателни картони, на които пенсиите са прекратени, ПТТ станция не може да извършва плащания, включително и за минало време. Ако по такива картони има неполучени пенсии, изплащането им се урежда от РУСО.


Чл. 14. (1) Пенсията се изплаща лично на пенсионера или на упълномощеното от него лице съгласно чл. 17, ал. 1.

(2) Когато пенсионерът е малолетен или поставен под пълно запрещение, ПТТ станция изплаща пенсията на законния му представител - родителите или настойника му.


Чл. 15. При изплащане на пенсиите в жилищата на пенсионерите или на касата на ПТТ станция не се събира такса от пенсионерите.


Раздел III.
Изплащане на пенсия с пенсионен запис

Чл. 16. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Изплащането на пенсия за минало време, за част от месеца и за текущия месец се извършва с пенсионен запис. С пенсионен запис се изплаща и неполучена пенсия (наследствена маса) от починал пенсионер. След проверка на правото за изплащане на пенсията и размера й записът се подписва от съответните специалисти. Пенсионните записи за сума над десетократния размер на социалната пенсия за страната се подписват и от ръководителя на направление ОКИОП и началника на РУСО и се заверяват с печата на управлението. При акционни плащания по договаряне с централното ръководство на пощенски станции сумите за минало време вместо с пенсионен запис могат да се преведат на съответната ПТТ станция с отделна ведомост или с ведомост обр. 7, в която тези суми се вписват в отделна графа.

(2) Пенсионните записи се описват по реда на издаването им във ведомост за предадените пенсионни записи за изплащане на пенсиите, която се съставя в три екземпляра - по един за РУСО, за районната пощенска станция и за Контролната инспекция на съобщенията при Министерството на съобщенията.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Ведомостите за предадените пенсионни записи за изплащане на пенсиите, изготвени, проверени и подписани от икономиста и контрольора, както и от главния счетоводител се номерират с поредни годишни номера.

(4) На всеки запис се поставя номер, състоящ се от числител - годишният пореден номер на ведомостта, в която е описан, и знаменател - поредният номер на записа в нея. Поправки и зачертавания в записите не се допускат.

(5) Вторите и третите екземпляри на ведомостта за предадените пенсионни записи за изплащане на пенсиите заедно с пенсионните записи се предават на районната пощенска станция с опис.

(6) (Доп. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Сумата на пенсионните записи, предадени с опис на районната пощенска станция, се превежда от РУСО по текущата сметка на районната пощенска станция в деня на предаването им.

(7) Пенсиите, преведени с пенсионен запис, се изплащат в двадесетдневен срок от получаването в станцията на записите, като се спазват разпоредбите на чл. 5, 15 и 17.

(8) (Нова - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) По изключение други начини за изплащане на пенсиите се разрешават от ГУСО.


Раздел IV.
Изплащане на пенсии на упълномощени лица

Чл. 17. (1) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 1986 г., бр. 63 от 1993 г.) Когато пенсионер не може да получи лично пенсията си поради болест, пребиваване временно в друго населено място и др., тя може да се изплати на упълномощено от него лице. В пълномощното пенсионерът декларира, че не са настъпили причини, поради които изплащането на пенсията следва да се спре.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Пенсия по пълномощно се изплаща за срок не повече от шест месеца от датата на издаването или заверката му независимо от вида и срока, за който е издадено. Пълномощното се заверява от общината (кмета), ако в населеното място няма нотариус, с изключение на случая по ал. 4. Пълномощно, издадено в чужбина, се заверява от българските консулски органи. Номерът, датата и местоиздаването на паспорта на упълномощения, както и датата на заверката на пълномощното и учреждението, което го е заверило, се вписват в графа "Бележки по изплащането" на изплащателния картон.

(3) (Ал. 3 заличена, предишна ал. 4, - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Пълномощно за получаване на пенсия за един месец, издадено в страната, не се заверява. По такъв вид пълномощно може да се получава пенсия най-много три пъти в една календарна година, като за всеки месец се представя отделно пълномощно. Пълномощното се задържа в ПТТ станция при изплащането на пенсията и се съхранява в делото на преписката по изплащането на пенсиите три години след изтичането на годината, през която е изплатена пенсията. След изтичането на този срок то се унищожава при условие, че е извършена финансова ревизия на ПТТ станция. Когато пенсията се изплаща със запис, пълномощното се прилага към записа.Когато пенсията се изплаща по пълномощно, поради това, че пенсионерът се намира зад граница, ПТТ станция не изплаща пенсията без писмено разрешение на РУСО.

(4) (Предишна ал. 5 - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Когато пенсията се изплаща по пълномощно поради това, че пенсионерът се намира зад граница, ПТТ станция не изплаща пенсията без писмено разрешение на РУСО.

(5) (Предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) В пълномощно за получаване на пенсия, издадено от пенсионер - български гражданин, който пребивава зад граница, се вписва дали упълномощителят работи или не. Когато в пълномощното е вписано, че пенсионерът работи, както и когато не е отбелязано обстоятелството, дали работи или не, ПТТ станция изплаща пенсията и уведомява съответното РУСО.

(6) (Предишна ал. 6, изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) По преценка на касиера-платец (пощальона) пенсия в размер до 1,5 пъти от социалната пенсия за страната месечно може да се изплати на домашен адрес без пълномощно на пълнолетен член от семейството на пенсионера срещу подпис и представяне на паспортите на получателя на сумата и на пенсионера. В графа "Бележки по изплащането" на изплащателния картон задължително се отбелязва на кого е изплатена сумата (съпруг, съпруга, брат, сестра, син, дъщеря, внук и др.). Касиерът-платец (пощальонът) сравнява подписа в паспорта на лицето, което получава сумата, с подписа му в картона. При неправилно изплащане на пенсия сумата се възстановява на РУСО по реда на § 7, ал. 2.


Раздел V.
Изплащане на пенсии при смяна на адреса на пенсионера

Чл. 18. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) При промяна на местожителството или местопребиваването на пенсионера в района на друго РУСО за повече от шест месеца се подава молба до РУСО, въз основа на която се изпращат пенсионната му преписка и пенсионният му картон в района на новото местоживеене, придружени със съпроводително писмо.


Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) При промяна на местожителството или местопребиваването за повече от шест месеца в населено място в района на същото РУСО за изплащане на пенсията на новия адрес пенсионерът подава молба по реда, определен в чл. 18.

(2) При промяна на адреса, когато не се променя ПТТ станция, за изплащането на пенсията на новия адрес пенсионерът уведомява едновременно РУСО и ПТТ станция.


Чл. 20. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) При временно пребиваване до шест месеца в друго населено място пенсионерът може да поиска с молба съответната ПТТ станция да му превежда пенсията на временния адрес. В такъв случай в определения срок за изплащане на пенсиите ПТТ станция превежда пенсията на посочения адрес с пощенски или телеграфен запис с известие за изплащане. На празното поле в горната част на записа с цветно мастило или щемпел се надписва "пенсия за месец....19...г.". От сумата на пенсията се удържа следващата се такса за превода и за известието за изплащане. При изплащане на пенсията се спазват разпоредбите на чл. 5 и 17.

(2) Преведената сума със записа, включително удържаната такса, се вписва в изплащателния картон, като вместо подпис на пенсионера се вписват номерът и датата на записа, с който е преведена пенсията.

(3) Разписката и полученото известие за изплащане на пенсията се прилагат към молбата на пенсионера, а на съответното място в изплащателния картон се вписва датата на изплащането на пенсията.

(4) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Ако пощенският запис, с който е преведена пенсията, не се изплати в двадесетдневен срок от датата на издаването му, той се връща на станцията по местоиздаването. Същата станция възстановява сумите по записа на РУСО, като посочва причините за неизплащането на пенсията.


Глава трета.
ПРЕВОДИ НА ПЕНСИИ ПО РАЗПЛАЩАТЕЛЕН ИЛИ ДЕТСКИ ВЛОГ

Раздел I.
Безкасово превеждане на пенсии в ДСК

Чл. 21. По желание на пенсионерите получаваните от тях пенсии могат да се превеждат (в пълен размер) по разплащателен или детски влог в ДСК.


Чл. 22. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Разплащателните и детските влогове на пенсионери се откриват в ДСК по местоживеене на пенсионерите на територията, обслужвана от съответния клон на ДСК и РУСО, в която се намират пенсионните им преписки.


Чл. 23. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Всеки пенсионер, който има открит разплащателен или детски влог в ДСК, може да нареди на РУСО, откъдето му се изплаща пенсията, да му я превежда по разплащателен или детски влог при съответния клон на ДСК. За целта е необходимо пенсионерът да подаде молба до клона на ДСК или в РУСО, като посочи номера на разплащателния или детския влог. В молбата се вписват трите пълни имена на пенсионера по паспорт, единния граждански номер, точният адрес, на който се получава пенсията, и пощенският код на ПТТ станция. В молбата се вписва още и декларация, че при заминаване за повече от 6 месеца в чужбина пенсионерът или законният му представител (когато е малолетен) предварително ще уведоми за това РУСО. При положение, че в молбата няма такава декларация, не се уважава искането за превеждане на пенсията в ДСК.Ежегодно до края на януари на съответната година се изисква от всички пенсионери подновяване на молбата за извършване на превода на пенсията в ДСК. За пенсионерите, непредставили молби, преводите се спират до изясняване на причините за това.


Чл. 24. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Когато от превежданата пенсия по разплащателен или детски влог се правят удръжки за погасяване на заеми за текущи нужди, заем за жилищно строителство или за други задължения, за които се допускат такива удръжки съгласно чл. 53 от Закона за пенсиите, пенсията се превежда в ДСК, като при първия превод РУСО съобщава писмено на ДСК необходимите данни за задълженията на пенсионера към съответните взискатели, на които следва да се превеждат удръжките.


Чл. 25.(1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Молбите за превеждане на пенсии по разплащателен или детски влог в ДСК, получени в РУСО до 20-то число на месеца, се изпълняват от първо число на втория месец. Например преводите на пенсиите по разплащателен или детски влог в ДСК по молбите, получени в РУСО до 20 октомври, ще се извършват през декември. Тези преводи РУСО ще извърши до 3-то число на декември.

(2) При неправилно извършен превод на суми в ДСК РУСО изисква тяхното възстановяване. Съответният клон на ДСК връща сумите само в случай че по партидата на разплащателния или детския влог на пенсионера има налични суми за възстановяване на неправилно извършения превод.


Чл. 26. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) При смърт на пенсионера РУСО издава на законните наследници служебна бележка по установения образец, в която се вписва последния месец, за който починалият е имал право на пенсия, и до кой месец включително е преведена пенсията по разплащателен или детски влог. В случай че на ДСК е преведена пенсия, отнасяща се за време след месеца, през който е починал пенсионерът, размерът на неправилно преведена сума се вписва в служебната бележка, като се посочва, че тази сума подлежи на възстановяване на РУСО.

(2) Въз основа на представената служебна бележка в клона на ДСК посочената в нея сума се превежда на РУСО, като служебната бележка се прилага към операционната бележка за основание на взетата операция.


Чл. 27. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) За ежемесечното завеждане на влоговите сметки в ДСК Направление "Информационно осигуряване" при Министерството на финансите (ГИИЦ) освен ведомост за изплащане на пенсиите изготвя в два екземпляра по клонове на ДСК пълни списъци на пенсионерите, на които се превеждат пенсиите по разплащателен или детски влог. Списъците се изготвят поотделно за преводите по разплащателен влог и по детски влог, като съдържат следните данни: номер на пенсията, трите имена на пенсионера (изцяло се вписва само третото име), номера на разплащателния или детския влог и сумата на удръжката.

(2) След уточняване на списъците с ведомостта за изплащане на пенсиите и контролната книга в РУСО те се коригират с вписаните в корекционната ведомост пенсии, като се зачертават редовете на пенсионерите, за които не се следват преводи. Коригират се също и крайните сборове на сумите, подлежащи на превод.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Пет дни преди започване на изплащането на пенсиите РУСО превежда на съответния клон на ДСК с платежно нареждане сумата на пенсиите за превод, към което се прилагат и списъците на пенсионерите.


Раздел II.
Уреждане на постъпилите безкасови преводи на пенсии в ДСК

Чл. 28. (1) Получените заверения за преводи на пенсии по разплащателен (детски) влог се осчетоводяват в ДСК по общия ред.

(2) При заверяване на детски влог при първото явяване на титуляра в спестовната книжка се отбелязва, че лицето е пенсионер, като се вписва и пенсионният му номер. Тези данни се вписват и в молбата за разкриване на разплащателен влог.


Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Държавна спестовна каса не заверява влоговата сметка на пенсионера, когато:

1. има данни, че пенсионерът е починал;

2. когато има молба от пенсионера за закриване на сметката му.

(2) В случаите по ал. 1 преведената за месеца сума се възстановява на РУСО.


Чл. 30. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) При закриване на разплащателен или детски влог по искане на титуляра или на законния му представител (когато е малолетен) остатъкът по сметката се изплаща на титуляра по реда, установен за влоговете.

(2) При закриване на разплащателен или детски влог поради смърт на титуляра ДСК изплаща по реда на чл. 9 от Наредбата за влогонабирането и безкасовите плащания на гражданите (обн., ДВ, бр. 79 от 1978 г.; изм., бр. 5 от 1981 г.) остатъка по влога на законните наследници след възстановяване на посочената от РУСО сума в изисканата от ДСК служебна бележка.


Чл. 31. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) След като пенсионерът - вложител по детски влог, навърши пълнолетие, както и след встъпването му в брак преди навършване на пълнолетие, неговият влог продължава да се води и олихвява като детски до края на годината, в която той навършва пълнолетие. След това влогът се преобразува в обикновен влог съгласно ПМС № 5 от 1991 г. за лихвите по депозитите, влоговете и кредитите на населението и фирмите (обн., ДВ, бр. 6 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 18 и 89 от 1991 г.)

(2) За преобразуването на детския влог в обикновен се уведомява РУСО да прекрати превеждането на пенсията поради навършване на пълнолетие или встъпване в брак на пенсионера.


Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Във всички случаи, когато се закрива разплащателен или детски влог, ДСК уведомява за това РУСО освен в случаите, за които в клона на ДСК е представена служебна бележка за размера на неправилно преведената сума, подлежаща на възстановяване.


Чл. 33. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) При неспазване на изискванията на наредбата от служители на ДСК, в резултат на което е ощетен бюджетът на ДОО, съответните суми се възстановяват на РУСО от ДСК, която от своя страна взема мерки за събиране на сумите по надлежния ред.


Глава четвърта.
ИЗПЛАЩАНЕ НА ПЕНСИИ НА ЛИЦА, КОИТО ПРЕБИВАВАТ В ЧУЖБИНА

Раздел I.
Изплащане на пенсии на лица, които пребивават временно в чужбина

Чл. 34. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Съгласно чл. 21, буква "г" от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите (ППЗП) пенсиите на пенсионери - български граждани, когато пребивават зад граница повече от шест месеца, се спират с разпореждане на ръководителя на пенсионното осигуряване.

(2) (Ал. 2 и 3 отм, предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Пенсионери, които учат в чужбина, установяват това с документ от съответното учреждение, дало разрешение за продължаване на образованието им в чужбина, или с документи, издадени в чужда страна и легализирани от дипломатическите и консулските представителства на Република България.

(3) (Предишна ал. 5, изм., ал. 6 и 7 отм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Спряната пенсия се възобновява от датата на спирането съгласно чл. 25, ал. 1 ППЗП по молба на пенсионера след завръщането му в страната. В молбата се посочва ЕГН, от която ПТТ станция се изплаща пенсията и дали пенсионерът е работил през време на пребиваването си извън страната.


Раздел II.
Изплащане пенсии на лица, които пребивават постоянно в чужбина

Чл. 35. (1) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 1986 г., бр. 63 от 1993 г.) Изплащането на пенсии в чужбина се извършва от направление "Международни спогодби" при ГУСО въз основа на сключени международни спогодби, споразумения и др. за сътрудничество в областта на социалната политика, разпореждания и решения на Министерския съвет и при отпусната в страната пенсия за инвалидност поради трудова злополука съгласно чл. 21, ал. 1, буква "б" ППЗП.

(2) Изплащането на пенсии в чужбина се извършва:

1. чрез БВТБ;

2. (изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) с поръчения или известия до (от) чуждестранни осигурителни институти;

3. (нова - ДВ, бр. 98 от 1986 г., изм., бр. 63 от 1993 г.) по други начини въз основа на взаимно споразумение с чуждестранния осигурителен институт.


Чл. 36. Изплащане на пенсии в чужбина чрез БВТБ се извършва:

1. (предишна т. 2 - ДВ, бр. 98 от 1986 г., изм., бр. 63 от 1993 г.) за преводите по чл. 21, ал. 1, буква "б" ППЗП - с разпореждане на ръководителя на направление "Международни спогодби" при ГУСО;

2. (предишна т. 3 - ДВ, бр. 98 от 1986 г., изм., бр. 63 от 1993 г.) при други случаи - въз основа решение на Министерския съвет или разпореждане на ръководителя на направление "Международни спогодби" при ГУСО.


Чл. 37. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Пенсиите се превеждат с платежни нареждания чрез БВТБ лично на пенсионерите в чужбина на съответните им адреси по банкова сметка или чрез посредничеството на чуждестранния осигурителен институт.


Чл. 38. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Редовността на плащаните пенсии в чужбина чрез БВТБ се установява с надлежно попълнени и подписани от пенсионерите декларации.

(2) (предишна ал. 3 - ДВ, бр. 98 от 1986 г., изм., бр. 63 от 1993 г.) В случаите, когато декларациите от бившата Социалистическа федеративна република Югославия не се получат до 30 юни на текущата година за потвърждаване на получените пенсии за второто полугодие на предшествуващата година, изплащането (превеждането) на пенсиите, за които не са получени оформени декларации, се преустановява от 1 юли на годината. Когато декларациите, отнасящи се за първото полугодие на текущата година, не се получат до 31 декември на същата година, изплащането (превеждането) на пенсиите се преустановява от 1 януари на следващата година.

(3) (предишна ал. 4 - ДВ, бр. 98 от 1986 г.) За другите страни, с които редовността на плащаните пенсии се установява също с декларации и до 31 декември не се получи надлежно попълнена и подписана декларация от пенсионера, превеждането на пенсията се преустановява от 1 януари на следващата година.

(4) (предишна ал. 5 - ДВ, бр. 98 от 1986 г.) Изплащането на пенсиите по ал. 2 и 3 се възстановява само след изясняване на причините за неполучените декларации и на база на подадени нови декларации.

(5) (предишна ал. 6 - ДВ, бр. 98 от 1986 г., изм., бр. 63 от 1993 г.) Преводът на пенсия в друга страна се спира, когато се установи различие на подписите на пенсионерите в декларациите в сравнение с подписите от предшествуващите периоди и се прави необходимото за изясняване на случаите, както и за възстановяване на евентуално неправилно изплатени пенсии.


Чл. 39. (Изм. - ДВ, бр. 98 от 1986 г., бр. 63 от 1993 г.) (1) Изплащането на пенсии на пенсионери, пребиваващи постоянно в Германия на територията на бившата ГДР и в Република Полша, се извършва с поръчения до осигурителните институти на тези страни.

(2) Изплащането на пенсии с поръчения се извършва на основание разпореждане на ръководителя на направление "Международни спогодби" при ГУСО.

(3) Изплащането на пенсии по известия се извършва въз основа на решение на чешкия и на словашкия осигурителен институт, а на преселилите се от Република България в бившата ЧСФР пенсионери - въз основа на разпореждане на ръководителя на направление "Международни спогодби" при ГУСО и известие от същото.


Чл. 40. (Изм. - ДВ, бр. 98 от 1986 г., доп., бр. 63 от 1993 г.) Смяната на адресите на пенсионерите, които получават пенсиите си в чужбина, се извършва на основание писмена молба на пенсионера или искане от чуждестранния осигурителен институт.


Раздел III.
Изплащане на пенсии, отпуснати по спогодби с други държави на лица, постоянно живеещи в Република България (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.)

Чл. 40а. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Изплащането на пенсии на български и чужди граждани, постоянно живеещи в Република България, отпуснати от осигурителните институти на Германия и Република Полша по спогодбите с бившата ГДР и Република Полша, се извършва от направление "Международни спогодби" при ГУСО въз основа на поръчение за плащане, издадено от чуждестранния осигурителен институт.


Чл. 40б. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Пенсиите, отпуснати въз основа на спогодбата с бившата ЧСФР, се изплащат от РУСО въз основа на разпореждане на ръководителя на направление "Международни спогодби" при ГУСО.


Глава пета.
ДОБАВКИ И УДРЪЖКИ ПРИ ИЗПЛАЩАНЕ НА ПЕНСИИТЕ

Раздел I.
Добавки към пенсиите

Чл. 41. (1) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 1986 г.) Към пенсиите се изплащат следните добавки:

1) добавки, които се изплащат по Закона за пенсиите, като: добавка за чужда помощ, за инвалид, пострадал в Отечествената война и др., добавка по Указ № 2066 от 1986 г. за даване на добавки към пенсиите на ветераните от Отечествената война 1944-1945 г. (ДВ, бр. 49 от 1986 г.);

2) добавки, които се изплащат по Указа за насърчаване на раждаемостта (обн., ДВ, бр. 15 от 1968 г.; изм. и доп., бр. 21 от 1968 г., бр. 63 от 1973 г., бр. 17 от 1974 г., бр. 3, 21 и 27 от 1975 г., бр. 63 от 1976 г., бр. 36 и 93 от 1979 г., бр. 4 от 1981 г., бр. 78 от 1982 г., бр. 53 от 1984 г., бр. 36 и 87 от 1988 г., бр. 30 от 1990 г.) и чл. 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 и 25 от правилника за прилагането му (обн., ДВ, бр. 30 от 1968 г.; изм., бр. 9 от 1969 г., бр. 52 от 1971 г., бр. 86 от 1973 г., бр. 32 от 1974 г., бр. 27 и 80 от 1975 г.; попр., бр. 85 от 1975 г.; изм., бр. 35 от 1976 г., бр. 19 от 1980 г., бр. 35 от 1981 г.; попр., бр. 41 от 1981 г.; изм., бр. 54 от 1985 г. и бр. 40 от 1989 г.) като месечни добавки за деца и месечна помощ за самотни майки (осиновителки).

(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 1986 г., бр. 63 от 1993 г.) Добавките по ал. 1, т. 1 се изплащат въз основа на разпореждане на ръководителя по пенсиите.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 1986 г., бр. 63 от 1993 г.) Месечните добавки за деца се изплащат на основание чл. 2 и 3 от Указа за насърчаване на раждаемостта, чл. 13, 14, 15, 16,17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 и 25 от правилника за прилагането му . За изплащане на добавки се подава декларация обр. МД-1971 г. до РУСО. Такава декларация впоследствие пенсионерът е длъжен да подава при промяна в семейното положение, водеща до прекратяване изплащането на месечни добавки и до увеличаване или намаляване на размерите им.Всяка година до края на януари РУСО изисква подновяване на декларациите.

(4) (Нова - ДВ, бр. 98 от 1986 г.) Месечна помощ на пенсионерки - самотни майки (осиновителки), се изплаща на основание чл. 22б и чл. 22г от Правилника за прилагане на Указа за насърчаване на раждаемостта. За изплащане на помощта се подава молба-декларация обр. ПСМ-1973 г. до РУСО.

(5) (Ал. 5 заличена, бр. 63 от 1993 г., предишна ал. 6, нова - ДВ, бр. 98 от 1986 г.) Добавки на ветеран от Отечествената война се изплаща на основание чл. 1 от Указ № 2066 за даване на добавки към пенсиите на ветераните от Отечествената война 1944-1945 г. (ДВ, бр. 49 от 1986 г.). За изплащане на добавка на ветеран от Отечествената война се подава молба до РУСО. Към молбата се прилага документ, удостоверяващ това качество на пенсионера.


Раздел II.
Удръжки от пенсиите

Чл. 42. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Съгласно чл. 53 от Закона за пенсиите, когато размерът на пенсията е над минималното месечно трудово възнаграждение, върху нея могат да се налагат запори за всички вземания на държавата, предприятията, учрежденията, организациите и гражданите, а когато е под минималното месечно трудово възнаграждение - само за издръжка, за надвзета пенсия и за задължения, произтичащи от престъпления, непозволени увреждания и начети.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Установяването на надвзета пенсия се извършва с разпореждане на ръководителя по пенсиите, с решение на районната комисия по социално осигуряване или с решение на Централната комисия по социално осигуряване. Останалите удръжки от пенсиите, посочени в ал. 1, се правят въз основа на запорно съобщение, което следва да съдържа данни за: трите пълни имена на пенсионера-длъжник, адреса, на който живее, пощенския код на ПТТ станция, от която получава пенсията, номера на пенсионната преписка, вида и сумата на задължението.

(3) (Зал. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.)


Чл. 43. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Съгласно чл. 122, ал. 2 ППЗП задължения от надвзети пенсии от пенсионери се събират от финансовите органи при общината (кмета) по реда на Закона за събиране на държавните вземания (обн., бр. 38 от 1989 г.; изм., бр. 30 от 1990 г.). За целта РУСО дава своевременно нареждане с писмо до съответния финансов орган.

(2) Въз основа на нареждането по ал. 1 финансовият орган образува изпълнително дело. В 3-дневен срок от получаване на нареждането той съобщава на РУСО номера и годината на изпълнителното дело.

(3) (Зал. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.)


Чл. 44. (1) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 1986 г.) Съгласно чл. 23, ал. 1 и 2 от Закона за Държавната спестовна каса (ЗДСК) (обн., ДВ, бр. 95 от 1967 г.; изм., бр. 21 от 1975 г. и бр. 83 от 1978 г.) от пенсиите могат да се правят удръжки за погасяване на заеми за жилища и заеми за текущи нужди при условията, предвидени в договора за отпускане на заема от ДСК.

(2) Размерът на погасителната вноска по заеми за жилища и заеми за текущи нужди се определя с договора за отпуснатия заем и сумите се удържат от пенсията съгласно чл. 23 от Закона за Държавната спестовна каса.

(3) За удържане на суми за погасяване на надвзети пенсии и за наложени запори върху пенсиите се уведомяват съответните пенсионери. Когато запорът е за издръжка, запороналожителят се уведомява за месеца, от който започва да се прави удръжката. Такова уведомление се прави и при промяна или прекратяване на удръжката.

(4) (Нова - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Когато по запорно съобщение, изпратено от съдия-изпълнител, е преведена сума в повече, същата следва да се възстанови на РУСО след писмено уведомление.

(5) (Нова - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) За извършените удръжки по заеми и вноските по разплащателни и детски влогове ДСК заплаща чрез своите поделения на РУСО комисионна такса върху направените преводи всяко тримесечие. Тази такса се използва за допълнително материално стимулиране на специалистите в РУСО.


Чл. 45. (Отм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.)


Чл. 46. (1) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 1986 г.) Събирането на надвзети пенсии от работещи пенсионери се извършва от съответните предприятия, учреждения и организации по реда, определен в чл. 34, ал. 1 на Инструкция № 5600 за пенсионирането на земеделските стопани-кооператори и за работещите пенсионери (ДВ, бр. 78 от 1975 г.) и чл. 26 от Инструкция № 9 на Комитета по труда и социалното дело за прилагане от 1 септември 1984 г. на разпоредбите, отнасящи се за увеличението на някои пенсии и за работещите пенсионери (обн., ДВ, бр. 77 от 1984 г.; изм. и доп., бр. 34 от 1985 г.).

(2) Лихвите върху неправилно получени пенсии по вина на работещи пенсионери се изчисляват от счетоводствата на предприятията, учрежденията и организациите по определения в чл. 49 начин.


Чл. 47. (1) Когато от трудовото възнаграждение на работещ пенсионер не е направена следващата се удръжка или е удържана по-малка сума, предприятието е длъжно да начисли и удържи сумата от трудовото възнаграждение за следващите месеци. Начисленият дълг се отразява в счетоводните книги на предприятието на основание сметка, която се прикрепя към мемориалния ордер.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Когато пенсионер с дълг по ал. 1 се премести на работа в друго предприятие, предприятието, където е начислен дългът, взема мерки за обезпечаване събирането на дълга по реда на чл. 237, буква "в" ГПК, ако задължението не е изпълнено след писмена покана в 7-дневен срок, и чл. 242 и 395 от същия кодекс. Ако пенсионерът не е постъпил на работа другаде, тогава дължимата сума се събира съгласно Закона за събиране на държавните вземания и по реда, определен в него. В такива случаи предприятието, учреждението или организацията изготвя извлечение от счетоводната сметка на длъжника за сумата на главницата и начислената лихва (ако се следва такава) по реда на чл. 49 до датата на изготвяне на сметката, общата сума на дълга, процента за начисляване на допълнителната лихва до окончателното погасяване на дълга и номера на сметката, по която да се внасят събраните суми, и изпраща извлечението със съпроводително писмо до финансовия орган при общината (кмета) по местожителство на лицето за събирането на дълга.

(3) Изписването на дълга от счетоводните книги на предприятието, учреждението или организацията, в която е работил пенсионерът, се извършва в срок от 3 дни от получаване на писмото, с което финансовият орган уведомява предприятието за номера и годината на образуваното изпълнително дело.

(4) За неудържане или удържана в по-нисък размер сума от трудовото възнаграждение на работещ пенсионер съответните длъжностни лица от предприятието, учреждението или организацията носят отговорност по чл. 17 във връзка с чл. 20, буква "а" от Закона за финансовия контрол.


Чл. 48. (1) При определяне размера на удръжката се вземат пред вид размерът на пенсията и другите доходи, ако пенсионерът получава такива, като се спазва чл. 341 ГПК. За установяване на доходите от пенсионера се изисква декларация.

(2) С удържаните и събрани суми за данъци, такси и други държавни вземания, включително и надвзети пенсии, най-напред се погасява главницата, а след това лихвата.


Чл. 49. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Лихвата върху неправилно получена пенсия за минало време по вина на пенсионера се начислява по формулата

n

Л = д Лк,

к=1

където:

Лк е лихвата за к-тия месец; к=1, 2,3,......,n,

m

Лк = Ск д ij,

j=к

Ск - сумата на неправилно получаваната пенсия за к-тия месец;

n - броят на месеците, през които неправилно е получавана пенсията;

ij - лихвеният процент за j-тия месец; j=1, 2, 3 ...., n, ,m;

m - броят на месеците, за които следва да се олихви надвзетата сума до деня на изчисляването на лихвата.

(2) За несъбрани вземания от пенсии след 30 юни 1992 г. следва да се прилага лихвен процент съгласно Закона за изменение на Закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания (ДВ, бр. 21 от 1991 г.).


Глава шеста.
ИЗПЛАЩАНЕ НА ПЕНСИИ ОТ ЗВЕНО "ПЕНСИОННА КАСА" КЪМ РУСО

(НОВА - ДВ, БР. 63 ОТ 1993 Г.)

Раздел I.
Изплащане на набрани суми от пенсии Организация по изплащането на пенсиите

Чл. 50. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Направление ОКИОП при районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" обработва ведомост образец 22-К по определения ред и срещу подпис с опис образец 26-К предава на главния касиер (касиера) първия екземпляр.


Чл. 51. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Касиерът от звено "Пенсионна каса" извършва плащането на пенсионерите срещу подпис на ведомост образец 22-К, първи екземпляр. При полагането на подписа се проверяват и паспортните данни на пенсионера или лицето, което е упълномощено да получи пенсията.


Чл. 52. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Успоредно с първия екземпляр от ведомост образец 22-К "Пенсионна каса" получава от "Пенсионно обслужване" третия екземпляр, съответно унищожен с щемпел "НЕ СЛУЖИ ЗА ПЛАЩАНЕ" с документите за връчване на пенсионера в плик.


Чл. 53. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) При изплащане на пенсиите определеното лице (счетоводителят или касиерът) при малък обем на работа връчва плика с документите на пенсионера. За неизплатените пенсии пликовете с документите, заедно с третия екземпляр на ведомост образец 22-К, се връщат на "Пенсионно обслужване" срещу подпис. Последното изпраща документите по установения ред, а третия екземпляр на ведомост образец 22-К се съхранява при касиера в отделна папка.


Чл. 54. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Звеното "Пенсионна каса" (отговорният касиер) по изработен график с писма поканва пенсионерите да се явят в "Пенсионна каса" на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" за:

1. получаване на суми по пенсии;

2. получаване на разпореждане и документи по отпуснати пенсии;

3. оформяване на паспортите на пенсионерите чрез поставяне на щемпели и съответните вписвания.


Чл. 55. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Вторият екземпляр от ведомост образец 22-К, също щемпелован с надпис "НЕ СЛУЖИ ЗА ПЛАЩАНЕ", се предава на служителя, определен със заповед на началника на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване", контролиращ и осчетоводяващ документите на "Пенсионна каса". По този екземпляр се контролират изплатените суми, описани в операционния дневник.

(2) Ведомостите образец 22-К се описват в отделен регистрационен дневник, прошнурован, прономерован, подпечатан с печата на управлението и подписан от ръководителя на направление ОКИОП и началника на РУСО, и се съхраняват по номерацията от регистъра за ведомост обр. 22-К.


Чл. 56. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Плащанията на пенсии по пълномощно се извършват съгласно чл. 17.


ОРГАНИЗАЦИЯ И СЪХРАНЕНИЕ НА КАСОВАТА НАЛИЧНОСТ

Чл. 57. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Ръководството на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" осигурява необходимите условия за опазване на паричните средства.

(2) За "Пенсионна каса" се осигурява отделно помещение, защитено съгласно изискванията на органите на МВР.

(3) Достъп до "Пенсионна каса" имат само лицата, пряко свързани с изплащането на пенсиите (определят се със заповед на началника на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване").

(4) Парите се съхраняват в огнеупорна каса, за която ключ притежава само касиерът. Един ключ от касата се съхранява в БНБ.

(5) Касиерът се грижи за опазване на всички приети от него парични средства и носи пълна материална отговорност за виновно причинени щети по реда на Закона за финансовия контрол. Забранява се съхраняването в касата на налични пари и други ценности, които не са постъпили на законно основание.

(6) Преди отваряне на помещението на "Пенсионна каса" и на огнеупорната каса касиерът е длъжен да провери непокътнатостта на бравите, вратите, прозорците и на печатите, ако има поставени такива.

(7) В случай на повреда, счупване на брави, прозорци и други касиерът е длъжен, без да отваря помещението или касата, да съобщи за това на ръководителя на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" или на други компетентни органи.

(8) Парите се съхраняват в БНБ на вечерна каса или в РУСО съгласно лимита, установен от БНБ.

(9) Парите за вечерна каса преди запечатване в торбичка се броят от тричленна комисия и се описват по копюри на установения от БНБ образец.


ОТЧИТАНЕ НА КАСОВИТЕ ОПЕРАЦИИ

Чл. 58. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Касовите операции се извършват от касиера въз основа на писмено нареждане:

1. при получаване на суми в касата нареждането се прави от касиера, проверява се и се подписва от ръководителя на направление ОКИОП или определено със заповед на началника лице и началника на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" чрез типова бланка "Нареждане - разписка образец 1092 G";

2. при изплащане на суми от касата нареждането се съставя на основание операционния дневник, проверява се от ръководителя на направление ОКИОП или определеното със заповед на началника на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" лице, подписва се от касиера и счетоводителя и след завеждане на разхода в касовата книга се предава за осчетоводяване.

(2) Нарежданията до касиера за извършване на всяка отделна касова операция се оформяват:

1. върху приходни касови ордери, които представляват отделни бланки, съдържащи задължителни реквизити по изплащане на пенсиите, на които касиерът се подписва, след като получи парите по тях;

2. при изплащане на суми касиерът изплаща по ведомост образец 22-К срещу подпис на пенсионера върху първия екземпляр на същата ведомост;

3. едновременно с плащането по ведомост се прави за всеки пенсионер записване по операционния дневник, който се приключва в края на деня, проверява се от счетоводителя (определен със заповед) и се подписва от съставителя (касиера) и счетоводителя, прикрепя се към съответния разходен касов ордер за деня и след записване в касовата книга се предава по определения ред за проверка и осчетоводяване.

(3) Касиерът или определеното със заповед на началника лице води текущо операционния дневник на касата в два екземпляра за дневния оборот по образец, даден в приложението.

(4) В края на работния ден операционния дневник се приключва и проверява по определения ред. Един екземпляр от операционния дневник се предава за осчетоводяване, а другият се съхранява в "Пенсионна каса".

(5) Номерът на операционния дневник се състои от четири числа: първото показва номера на касата, а другите три - поредния номер за касата (1001, 1002 и т.н.).

(6) Неизплатените суми в края на месеца се възстановяват (внасят) по банковата сметка на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване".

(7) Касиерът не може да упълномощава други лица да изпълняват възложената му работа. При отсъствие на касиера задълженията му се възлагат на друго лице с писмена заповед на началника на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване". При болест, злополука и други уважителни причини, когато касиерът е възпрепятстван да предаде парите, намиращи се в касата, проверката се извършва в присъствието на посоченото от него лице.


ОТЧИТАНЕ НА НЕИЗПЛАТЕНИТЕ ПЕНСИИ

Чл. 59. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Неизплатените суми за пенсии се възстановяват чрез отчет образец 18, който се изготвя съгласно Инструкцията за финансовата отчетност на пенсиите и се предава в направление ОКИОП.

(2) Касиерът след изготвяне на отчет образец 18 внася неизплатените суми за пенсии, посочени в него, с вносна бележка в съответния клон на БНБ.

(3) Направление ОКИОП извършва контролна проверка на неизплатените пенсии по образец 18 с ведомост образец 22-К, по който е следвало да се извърши плащането, след което сумите се отразяват по пенсионните картони по определения ред.

(4) Неизплатените и възстановени суми по отчет образец 18 се изплащат повторно от направление ОКИОП на пенсионерите по тяхно искане чрез ПТТ станция с пенсионен запис.

(5) На база на сумите за изплащане на пенсии във ведомост образец 22-К от сметката в БНБ се превеждат на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" по извънбалансовата сметка аналитична партида "Постъпления от такси по изплащане на пенсии" съответният промил такси. Тези суми се ползват за разходи на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване", както и за звено "Пенсионна каса" към РУСО.


РЕД ЗА ВОДЕНЕ НА КАСОВАТА КНИГА

Чл. 60. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Касиерът записва всички постъпили и изплатени суми в касовата книга.

(2) Касовата книга се номерира, прошнурова и заверява от началника на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" и от ръководителя на направление ОКИОП и се подпечатва с печата на управлението.

(3) Касовата книга се води в един екземпляр.


ПРОВЕРКА НА КАСАТА

Чл. 61. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Освен ревизиите, които се извършват по Закона за финансовия контрол, ръководителят на направление ОКИОП осъществява ежемесечна проверка на касата.

(2) За проверката се съставя протокол.


Чл. 62. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) При теглене и внасяне на суми касиерът се придружава от охрана съгласно изискванията на МВР.

(2) Сумата, която се тегли, е съобразена с разрешения лимит от БНБ.


Раздел II.
Изплащане на редовни пенсии

Чл. 63. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Три дни преди започване изплащането на пенсиите районните (Столичното) управления "Социално осигуряване" превеждат следващите се суми на "Пенсионна каса" по съответната сметка в обслужващата банка.


Чл. 64. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) След получаване на писмо обр. 9 с приложените към него документи в "Пенсионна каса" на клона се извършва следното:

1. сверяват се данните в новите изплащателни картони с данните във ведомост обр. 7, след което картоните се поставят в съответната група или подгрупа;

2. изплащателните картони, по които са настъпили промени, отразени във ведомост обр. 7, се изваждат от местата им и в тях се правят съответните записвания, подписват се от служителя, извършил вписването, и се поставят в съответните групи и подгрупи. След като се впишат промените на пенсиите в изплащателните картони, общата сума за изплащане на пенсиите по изплащателните картони и общият брой на картоните в края на месеца следва да се равняват на общата сума за изплащане на пенсиите и общия брой на картоните по ведомост обр. 7;

3. в картоните, по които пенсиите не следва да се изплащат съгласно корекционна ведомост обр. 8 (обр. 8б), на реда на съответния месец се записва "неизплатено съгласно ведомост обр. 8 (обр. 8б), от месец ............199....г.", след което се отделят на края на касетата. По същия начин се постъпва и в случаите, когато изплащането на пенсиите се спира въз основа на писмо обр. 14 или телеграма на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване". По изплащателните картони, по които пенсиите са прекратени, "Пенсионна каса" не може да извършва плащания, включително и за минало време. Ако по такива картони има неполучени пенсии, изплащането им се урежда от районното (Столичното) управление "Социално осигуряване".


Чл. 65. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) В деня на започване изплащането на пенсиите на касиер-платците (пощальоните) се предават изплащателните картони, вписани в отчетите обр. 16 (обр. 16а), и следващите се суми за изплащане на пенсиите. Броят на предадените картони и сумата за изплащане на пенсиите се вписват в отделна книга обр. 245а, в която приелият ги служител (платец) се подписва.


Чл. 66. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Текущите пенсии се изплащат от 7-о до 20-о число на месеца, за който се отнасят, а когато 7-о число е почивен ден, изплащането на пенсиите започва от следващия работен ден. Неизплатените в посочения срок пенсии могат да се изплащат през следващите месеци в срока, определен за изплащане на пенсиите, освен ако районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" е наредило тези пенсии да не се изплащат. Изплащането на пенсиите се извършва по графика, определен от ръководителя на "Пенсионна каса" и утвърден от началника на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване". Пенсията се изплаща лично на пенсионера или лицето, на чието име има съставен изплащателен картон.

(2) При изплащането на пенсията в изплащателния картон на реда за съответния месец се записват датата на изплащането и сумата, която се изплаща, след което получателят се подписва. Когато поради смърт на пенсионера или други причини пенсията не се изплати, в графа "Бележка по изплащането" на изплащателния картон за съответния месец се вписва причината за неизплащането й - починал, в чужбина и др.

(3) Пенсия за минало време се изплаща в тримесечен срок считано от месеца, през който е следвало да се изплати. Тя може да се изплати и след този срок, ако има нареждане от началника на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване".


Чл. 67. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Когато пенсионер не може да получи пенсията си поради болест, временно пребиваване в друго населено място и пр., тя може да се изплати на упълномощено от него лице. В пълномощното пенсионерът декларира, че не са настъпили причини, поради които изплащането на пенсията следва да се спре. В пълномощното се вписват серията, номерът, датата и местоиздаването на паспорта на пенсионера.

(2) Пълномощното за получаване на пенсия важи за шест месеца от датата на издаването или заверката му. То се заверява от нотариуса или в общината, ако в населеното място няма нотариус. Издаденото в чужбина пълномощно се заверява от съответните български власти. Номерът, датата и местоиздаването на паспорта на упълномощения, както и датата на заверката на пълномощното и учреждението, което го е заверило, се вписват в графа "Бележки по изплащането" на изплащателния картон.

(3) Пълномощно за еднократно получаване на пенсия, издадено в страната, не се заверява. По еднократно пълномощно дадена пенсия може да се изплаща до три месеца (пъти) в годината, като за всеки месец се представя отделно пълномощно. Пълномощното се задържа в "Пенсионна каса" при изплащане на пенсията и се съхранява в делото на преписката по изплащането на пенсиите три години след изтичане на годината, през която е изплатена пенсията. След изтичане на този срок то се унищожава при условие, че е извършена финансова ревизия на "Пенсионна каса". Когато пенсията се изплаща със запис, пълномощното се прилага към записа.

(4) Когато пенсията се изплаща по пълномощно поради това, че пенсионерът се намира извън страната "Пенсионна каса" не изплаща пенсията без писмено разрешение от районното (Столичното) управление "Социално осигуряване". В пълномощното за получаване на пенсия, издадено от пенсионер - български гражданин, който пребивава извън страната, се вписва дали упълномощителят работи или не. Когато в пълномощното е вписано, че пенсионерът работи, както и когато не е отбелязано обстоятелството, дали той работи или не, "Пенсионна каса" изплаща пенсията и уведомява съответното РУСО.

(5) Когато пенсионерът е малолетен или е поставен под пълно запрещение, "Пенсионна каса" изплаща пенсията на законния представител, родител или настойник. По преценка на касиер-платеца (пощальона) пенсия в размер 1,5 пъти от социалната пенсия за страната може да се изплати на домашен адрес, без пълномощно, но пълнолетен член от семейството на пенсионера срещу подпис и представяне паспортите на получателя на енсията и на пенсионера. В графата "Бележки по изплащането" на изплащателния картон задължително се отбелязва на кого е изплатена сумата (съпруг, съпруга, брат, сестра, син, дъщеря, внук и др.). Касиерът-платец (пощальонът) сравнява подписа в паспорта на лицето, което получава сумата, с подписа му в картона. При неправилно изплащане на пенсия сумите се възстановяват на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" от виновното лице.


Чл. 68. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) При изплащане на пенсиите в жилищата на пенсионерите или в "Пенсионна каса" не се събира такса от пенсионерите.


Чл. 69. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) "Пенсионна каса" не изплаща пенсията, когато:

1. пенсионерът е починал;

2. срокът за изплащането й, вписан в изплащателния картон, е изтекъл, освен ако този срок и продължен и районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" е наредило за изплащане на пенсията с писмо обр. 10;

3. има нареждане на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване";

4. пълномощното е нередовно или е изтекъл срокът за валидността му съгласно чл. 17.


Чл. 70. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) След приключване изплащането на пенсиите за деня сумите на неизплатените пенсии и на изплатените пенсии за минало време се вписват в съответните графи на отчет обр. 16 (обр. 16а), извършва се сбор на същите и се попълва рекапитулацията към отчета. Контролиращият служител на "Пенсионна каса" проверява отчет обр. 16 (обр. 16а), като сверява вписаните в изплащателните картони изплатени суми със сумите в графа "Срок и сума на пенсията за изплащане", а одписите, удостоверяващи получаването на пенсията, с образеца (спесимена) от подписа на пенсионера. Когато пенсията е изплатена по пълномощно или без пълномощно, се проверява дали всички необходими за случая данни са вписани в изплащателния картон. За изплатените за минали месеци пенсии се проверява и дали е спазен тримесечният срок. Съответният отговорник вписва в книга обр. 245а върнатите изплащателни картони и остатъка от авансираните суми, след което се подписва. След приключване плащането на пенсиите за месеца изплащателните картони се подреждат по установения ред.


Чл. 71. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) В "Пенсионна каса" въз основа на отчетите обр. 16 (обр. 16а) и изплащателните картони се изготвят по два екземпляра - ведомост за изплатените пенсии за минали месеци обр. 17 и ведомост за неизплатените пенсии обр. 18. Изготвя се в два екземпляра и отчет за изплатените и неизплатените пенсии обр. 27, към който се прилагат по един екземпляр от ведомостите обр. 17 и обр. 18. Първият екземпляр от отчета обр. 27 заедно с приложените ведомости се предава на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" най-късно до 25-о число на месеца. Сумите на изплатените пенсии съгласно отчет обр. 27 се вписват в месечния отчет.


Чл. 72. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) В "Пенсионна каса" сумите на изплатените пенсии за минали месеци, вписани във ведомост обр. 17, се сверяват със сумите на неизплатените от предшестващите месеци, вписани във ведомост обр. 18. Ако при сверката се установи, че някои от сумите, вписани във ведомост обр. 17, не са били възстановени на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" с ведомост обр. 18 или има различие, то се изяснява и отстранява. След сверяването на отчетите обр. 27 с писмо обр.9 и ведомостите обр. 17 и обр 18 се изготвя в два екземпляра отчет за изплатените и неизплатените пенсии обр. 19, който се подписва от главния касиер на "Пенсионна каса" и отговорния счетоводител. Първият екземпляр от отчета заедно със приложените към него по един екземпляр от ведомостите обр. 17 и обр. 18 се предава на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване".


Чл. 73. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) В районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" се проверяват отчетите обр. 19 с приложенията им от "Пенсионна каса" и се съставя в два екземпляра отчет за изплатените и неизплатените пенсии обр. 20, който се подписва от отговорния счетоводител и началника на районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" и предава на направление ОКИОП за осчетоводяване до 25-о число на месеца.


Чл. 74. (Нов - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Отчет обр. 210 с приложенията му се проверява в направление ОКИОП, след което":

1. сумите на неизплатените през месеца пенсии на основание обр. 18 се вписват в съответните пенсионни картони. Когато цялата сума на възстановените пенсии не следва да се изплати, в графа "Изплатена от ПТТ станция (Пенсионна каса) възстановена пенсия" на пенсионния картон се вписва "Да не се изплаща". Ако част от възстановената сума от пенсия следва да се изплати, тя се превежда на лицето с пенсионен запис и се записва на определено място на картона. За неизплатените пенсии се изготвя рекапитулация по видове пенсии. Сумите й се вписват с червено в съответните графи на сборна месечна ведомост обр. 15 и към нея се прилагат рекапитулациите и ведомостите обр. 18;

2. Сумите на изплатените пенсии за минали месеци на основание ведомост обр. 17 се вписват в съответните пенсионни картони, графа "Изплатена от ПТТС (Пенсионна каса) възстановена пенсия" на реда, на който е вписана възстановената неизплатена пенсия. За изплатените за минали месеци суми се изготвя рекапитулация по видове пенсии. Сумите й се вписват в съответните графи на сборна ведомост обр. 15 и към нея се прилагат рекапитулациите и ведомости обр. 17;

3. ако в продължение на три месеца дадена пенсия не се изплаща, районното (Столичното) управление "Социално осигуряване" проверява причините за неизплащането й и извършва необходимото;

4. за неизплатените и изплатените за минало време пенсии , на които пенсионните картони са изпратени в друго районно (Столичното) управление "Социално осигуряване", се изготвя писмо до съответното районно (Столичното) управление "Социално осигуряване", в което се вписват необходимите данни. Номерът и датата на това писмо се вписват във ведомостта след името на пенсионера, а копието от писмото се прилага към същата ведомост.


Допълнителни разпоредби

§ 1. (Отм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.)


§ 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) При отпускане или прекратяване на пенсия, както и при промяна на срока и сумата за изплащането й РУСО осигурява поставянето на щемпел по определен образец в личния паспорт на пенсионера. Щемпелът се поставя по ред, определен в Правилника за прилагане на Указ № 2772 за паспортите и адресната регистрация на гражданите в Народна република България (ДВ, бр. 39 от 1981 г.) на основание разпореждане на ръководителя по пенсиите, решение на районната комисия по социално осигуряване. За месечен размер на пенсията се вписва сумата, определена с разпореждането или решението.

(2) Когато е необходимо да се документират видът, размерът и срокът на получаваната пенсия, пенсионерът удостоверява това с писмена декларация, която след като се свери от съответното служебно лице с данните от паспорта, се заверява от него и се приема за документ, удостоверяващ данните за пенсията на съответното лице.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) При справки и запитвания до РУСО във връзка с изплащането на пенсията и др. пенсионерът трябва да посочи единния граждански номер.


§ 3. (Изм. - ДВ, бр. 98 от 1986 г., бр. 63 от 1993 г.) Когато се изплаща пенсия за непълен месец, следващата се сума за частта от месечната пенсия се определя, като размерът намесечната пенсия се раздели на 30 и полученото се умножи по броя на дните, за които се следва пенсия. Броят на дните се намира, като от числото 30 се извади броят на дните, за които не се полага пенсия. Например определен е месечен размер на пенсията 1200 лв., която е отпусната от 21 май. За 10 дни се следва 400 лв. пенсия (1200:30*10). Когато пенсията е отпусната от 21 февруари, полагащата се пенсия се изчислява по същия начин (1200:30*10=400 лв.).


§ 4. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) За изплащане на неполучената пенсия (наследствена маса) от починал пенсионер наследниците му подават молба до РУСО, към която прилагат удостоверение за законните наследници и документ за платен данък върху наследството. Последният документ не се изисква при изплащане на пенсия за месеца, през който е починал пенсионерът. Наследствената маса се изплаща на упълномощеното от всички наследници лице или се разделя между наследниците по определения от закона ред.

(2) Изплащането на неполучена пенсия от починал пенсионер (наследствена маса) се извършва по реда, определен в чл. 16.


§ 5. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) Вземания от пенсии, които не са получени в продължение на 3 години, считано от датата, до която е трябвало да се получат, се погасяват по давност съгласно чл. 124, ал. 2 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите.


§ 6. (1) Пенсионерът, който сам получава пенсията си, законният представител на малолетни или на лица, поставени под пълно запрещение, респективно упълномощеният да получава пенсията на друго лице, е длъжен да уведоми своевременно РУСО за всяка промяна, настъпила в броя или състоянието на пенсионерите, поради което следва да се спре или намали размерът на пенсията.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 98 от 1986 г., бр. 63 от 1993 г.) За установяване правилността на плащаните наследствени пенсии на вдовици (вдовци) до 70-годишна възраст РУСО изисква от тях на всеки 3 години декларации по образец 32 към Инструкцията за финансовата отчетност на пенсиите.


§ 7. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Сметните отношения на РУСО с териториалното поделение "Пощенски съобщения"за изплатените и неизплатените пенсии през месеца се уреждат до края на същия месец.

(2) Неправилно изплатена пенсия по вина на служител от ПТТ станция се възстановява на РУСО от териториалното поделение "Пощенски съобщения", което от своя страна взема мерки за своевременното събиране на неправилно изплатената сума.


§ 8. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1993 г.) (1) Контролните органи при извършване на финансови ревизии в ПТТ станции проверяват и за правилното изплащане и отчитане на пенсиите. За констатирани случаи на неправилно изплатени пенсии се уведомява съответната РУСО.

(2) Пенсионните органи могат да правят проверки в ПТТ станции за правилното прилагане на тази наредба съвместно с органи на Министерството на съобщенията.


§ 9. (1) Пощенските, телефонните и телеграфните станции могат да дават справки на пенсионерите или на техните пълномощници само за изплащането на пенсиите.

(2) Справки по отношение остатъците по заемите и постъпленията на суми по разплащателния или детския влог на пенсионерите се извършват в клоновете на ДСК.

(3) Всички други справки относно пенсии се дават само от съответните РУСО.


§ 10. Наредбата се издава на основание чл. 124 от Правилника за прилагане на Закона за пенсиите и е съгласувана с Министерството на съобщенията.


Приложение към чл. 58, ал. 3


Р(С)УСО Операционен дневник № ......

гр...............за неизплатени пенсии на .... 199.. г.

.......................................................

№ на вед. Обороти

22 и пор. ЕГН

№ във вед. Дебит Кредит

.......................................................

.......................................................

Касиер: Счетоводител:


Промени настройката на бисквитките