Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 88 от 11.XI

НАРЕДБА № 8 ЗА АБОНАМЕНТ НА РАДИОУСТРОЙСТВА, ТЕЛЕВИЗИОННИ УСТРОЙСТВА И УСИЛВАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА

 

НАРЕДБА № 8 ЗА АБОНАМЕНТ НА РАДИОУСТРОЙСТВА, ТЕЛЕВИЗИОННИ УСТРОЙСТВА И УСИЛВАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА СЪОБЩЕНИЯТА,

Обн. ДВ. бр.88 от 11 Ноември 1983г., изм. ДВ. бр.58 от 29 Юли 1988г., изм. ДВ. бр.43 от 6 Юни 1989г., изм. ДВ. бр.88 от 25 Октомври 1991г.

Отменено основание.


Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Тази наредба урежда реда и условията за регистрация, абонамент, ползуване и закриване на абонатните партиди на радиоустойства, телевизионни устройства и усилвателни устройства за лични и обществени нужди.


Чл. 2. (Изм. - ДВ, бр. 43 от 1989 г.) По смисъла на тази наредба:

1. радиоустройства са радиоприемниците, радиоуредбите радиоточките, радиотелефоните, радиостанциите (предавателни и приемателни) и устройствата за приемане на радиосигнали от космически станции;

2. телевизионни устройства са телевизионните приемници и устройствата за приемане на телевизионни сигнали от космически станции;

3. усилвателни устройства са устройствата, които усилват сигнал, получен чрез проводник: озвучителни уредби, уредби за симултанен превод и др.


Чл. 3. Слушането на радиопредавания и гледането на телевизионни програми е свободно.


Чл. 4. Учрежденията и организациите могат да изграждат и разширяват радиотранслационни мрежи за обществено ползуване за своя сметка след писмено разрешение от органите на съобщенията при спазване на техническите правила за устройства и строеж на радиотранслационни мрежи и централи. Новоизградените мрежи след приемането им от комисия с участието на представители на органи на съобщенията стават основно средство на Асоциация"Съобщения".


Раздел II.
РЕГИСТРАЦИЯ, АБОНАМЕНТ И ПОЛЗУВАНЕ

Чл. 5. (1) Учрежденията, организациите и гражданите са длъжни да регистрират ползуваните от тях устройства по чл. 2 за лични и обществени нужди в съответната пощенска, телеграфна и телефонна станция (п.т.т. станция) по местожителството или местоживеенето.

(2) Регистрирането по ал. 1 се извършва в едномесечен срок от придобиването на устройството, с изключение на радиоточките, които се регистрират при включването им в радиотранслационната мрежа на Асоциация"Съобщения". Ако е пропуснат срокът, регистрирането се извършва служебно, като се санкционира ползувателят.

(3) (Изм.- ДВ, бр. 58 от 1988 г.) Не подлежат на регистрация портативните радио- и телевизионни приемници.

(4) (Нова - ДВ, бр. 58 от 1988 г.) Портативни са:

1. радиоприемниците, които се захранват с батерии или комбинирано с батерии и пряко от електрическата мрежа;

2. телевизионните приемници с диагонал на екрана до 32 см.

(5) (Нова - ДВ, бр. 58 от 1988 г.) Радио- и телевизионните приемници, монтирани в моторните превозни средства, не са портативни.

(6) (Нова - ДВ, бр. 43 от 1989 г.) За контролиране регистрацията по ал. 2 търговските организации и органите за митнически контрол изпращат на п.т.т. станцията, в района на която е седалището им, екземпляр от фактурата или митническия статистически формуляр. Върху екземпляра от фактурата(митническия статистически формуляр) за клиента се поставя щемпел със следния текст: "Съгласно чл. 43 от Закона за съобщенията притежателят на закупеното (внесеното) устройство е длъжен в едномесечен срок да го регистрира в съответната п.т.т. станция".


Чл. 6. (1) За регистрираните устройства п.т.т. станциите издават квитанции или абонаментни книжки, в които се вписват името и адресът на абоната, видът, марката, фабричният номер и предназначението (за лично или обществено ползуване). Издадените документи важат до закриването на партидата.

(2) При регистрация на радиоуредба или усилвателно устройство, включено в радиотранслационната мрежа на Асоциация "Съобщения", на абоната се издава позволително.


Чл. 7. Преписи от изгубени квитанции, абонаментни книжки и позволителни се издават от съответната п.т.т. станция.


Чл. 8. (1) Инсталирането и включването на радиоточки се извършва по писмена молба на учрежденията, организациите и гражданите от предприятията на Асоциация "Съобщения" при наличие на техническа възможност. Стойността на вложените материали и труд е за сметка на абоната.

(2) Ползуването на многопрограмна радиоточка, включена към телефонен пост, се допуска само на името на телефонния абонат.

(3) Всяко продължение на абонатен отвод от построена радиоточка до друга радиоточка се счита на нов отвод и се заплаща такса. Органите на съобщенията могат да правят продължение на абонатен отвод за нуждите на друго лице без съгласието на собственика на построения отвод.


Чл. 9. (1) Промяната в името на абоната (поради сключване на брак, развод и др.) се извършва по негово писмено искане до съответната п.т.т. станция и представяне на документ за регистрация на устройството.

(2) При промяна на местоползуването на устройството абонатът е длъжен в едномесечен срок да уведоми п.т.т. станцията по новия адрес на местоползуването, която отразява промяната в документите за регистрация.

(3) При промяна на ползувателя по писмена молба на стария абонат до съответната п.т.т. станция партидата му се закрива. Новият ползувател е длъжен в едномесечен срок да регистрира устройството на свое име.

(4) При промяна в предназначението за ползуване на устройството от лично за обществено и обратно абонатът е длъжен в едномесечен срок да подаде писмена молба до п.т.т. станцията по местоползуването за отразяване на промяната.

(5) При смърт на абоната новият ползувател в тримесечен срок е длъжен да подаде молба до съответната п.т.т. станция за закриване партидата на починалия абонат и откриване партида на негово име.


Чл. 10. (1) Към устройство за собствено озвучаване не се разрешава извеждане на линия през улица или площад. Не се разрешава и инсталиране на високоговорители, които могат да се чуват на улица или площад.

(2) Не се разрешава към устройството за лично ползуване да се включват високоговорители за обществено ползуване. Допуска се към устройство за обществено ползуване да се включват високоговорители за лично ползуване.


Чл. 11. (Отм. - Дв, бр. 58 от 1988 г.).


Раздел III.
ЗАКРИВАНЕ ПАРТИДИТЕ НА АБОНАТИТЕ

Чл. 12. (1) Партида на абонат на радиоустройство, телевизионно устройство и усилвателно устройство се закрива:

1. служебно от органите на съобщенията:

а) когато абонатът не е платил такса за изтеклата календарна година. Преди закриване на партидата абонатът се предупреждава писмено, че удължаването на срока за плащане се допуска само при природни бедствия и други изключителни случаи съгласно чл. 48 от Закона за съобщенията;

б) при смърт на абоната, ако новият ползувател не е изпълнил задълженията по чл. 9, ал. 5 или няма нов ползувател;

2. по писмено искане на абоната и представяне на документ за последното плащане на таксата, който му се връща.

(2) Закритата партида се пази в съответната п.т.т. станция една година.

(3) След закриване на партидата органите на съобщенията запечатват устройството да не се ползува.


Раздел IV.
МЕСТНА РАДИОПРОГРАМА И ОЗВУЧАВАНЕ

Чл. 13. (1) Радиотранслационните възли препредават програмите на Българското радио и извършват предавания на своя местна програма в часове, определени от Главната дирекция за регионални програми при Комитета за телевизия и радио.

(2) Комитетът за телевизия и радио осъществява методическо ръководство и контрол върху местната радиопрограмна дейност.


Чл. 14. (1) (Изм. - ДВ, бр. 88 от 1991 г.) Местната програма по чл. 13, ал. 1 се съставя от радиопрограмна комисия, изградена към окръжния или общинския народен съвет или кметството.

(2) Програмните материали се подготвят от специалисти, определени от комисията по ал. 1. Материалите се представят на комисията за одобрение един ден преди предаването.


Чл. 15. Органите на съобщенията извършват временни озвучавания за мероприятия на учреждения и организации след сключването на договор с тях.


Раздел V.
ТАКСИ

Чл. 16. (1) За ползуване на радиоустройство, телевизионно устройство и усилвателно устройство се заплащат такси съгласно Тарифите за вътрешните пощенски, телеграфни, телефонни и радио-телевизионни услуги.

(2) Таксите по ал. 1 се предплащат съгласно чл. 44 от Закона за съобщенията. Абонаментните такси се предплащат за полугодие или за цяла година и важат за цялата страна. Когато абонаментните такси са платени за цялата година, при закриване на партидата през първото полугодие се връща половината от платената за годината такса.

(3) При плащане на абонаментна такса абонатът е длъжен да представи квитанция или абонаментна книжка за последното плащане. В случай че не може да представи такава, прави се служебна справка, за която се заплаща.


Чл. 17. Магазините, които продават радиотелевизионни и усилвателни устройства, заплащат такси за обществено ползуване съответно за по едно устройство.


Чл. 18. За високоговорители (тонколони), включени към радиоуредба или усилвателно устройство, монтирани извън помещението, в което се намира устройството, се заплащат такси съобразно тяхната мощност.


Чл. 19. За радиослушалки, които се ползуват поединично и са инсталирани към устройства за самостоятелно озвучаване в болници, санаториуми и др., се заплащат такси, както за радиоточки за домашно ползуване.


Чл. 20. За транспорт, инсталиране, монтаж и ползуване на преводаческа уредба се заплаща такса съгласно Тарифите за вътрешните пощенски, телеграфни, телефонни и радио-телевизионни услуги.


Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 88 от 1991 г.) Всички предавания на местни радиопрограми (поздравления, съобщения, реклами, обяви, текстове с музикален съпровод и др.) се таксуват съгласно Тарифите за вътрешните пощенски, телеграфни, телефонни и радио-телевизионни услуги и услуги за пренасяне на данни.


Чл. 22. (1) Неплатените такси в определения срок се събират по реда за събиране на държавните вземания въз основа на заповед от ръководителя на съответната служба съгласно чл. 45, ал. 1 от Закона за съобщенията. Заповедта може да се обжалва пред председателя на Асоциация "Съобщения", в седемдневен срок от връчването й.

(2) Неплатените такси по ал. 1 се събират с 4 на сто увеличение за всеки просрочен месец съгласно т. V. 15 от Тарифите за вътрешните пощенски, телеграфни, телефонни и радио-телевизионни услуги.


Чл. 23. Неправилно събраните такси се връщат съгласно чл. 46 от Закона за съобщенията.


Чл. 24. Освобождават се от заплащане на абонаментни такси:

1. радио- и телевизионните приемници на слепите и глухонемите граждани - съгласно чл. 47, т. 4 от Закона за съобщенията;

2. портативните радио- и телевизионни приемници - съгласно чл. 47, т. 5 от Закона за съобщенията;

3. радио- и телевизионните приемници и радиоточките на лицата по чл. 47, т. 3 и 6 от Закона за съобщенията;

4. радиоприемниците и усилвателните устройства за вътрешно озвучаване на Министерството на народната отбрана, Министерството на правосъдието и Българската телеграфна агенция, ползувани за служебни цели;

5. (заличена - ДВ, бр. 88 от 1991 г.)

6. радиоуредба без приемник, както и високоговорителите към нея.


Раздел VI.
АДМИНИСТРАТИВНИ И НАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 25. Нарушенията на Закона за съобщенията и на тази наредба се установяват с актове на служители на Асоциация "Съобщения". Въз основа на съставените актове министърът на съобщенията или упълномощени от него длъжностни лица издават наказателни постановления по реда на Закона за административните нарушения и наказания.


Чл. 26. (Отм. - ДВ, бр. 58 от 1988 г.)


Чл. 27. Наказателните постановления могат да бъдат обжалвани пред съответния районен съд в седемдневен срок от връчването им. Не подлежат на обжалване наказателните постановления, с които е наложена глоба до 20 лв. включително, съгласно чл. 59, ал. 3 от Закона за административните нарушения и наказания.


Чл. 28. (1) Прекъсване или повреждане на радиотранслационни линии и устройства, собственост на Асоциация "Съобщения" от гражданин или длъжностно лице на учреждение или организация се установява с акт от орган на съобщенията, съставен срещу причинителя, а ако длъжностното лице е неизвестно- срещу съответния ръководител, който е допуснал да се извърши повредата съгласно чл. 24, ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания. Актът се изпраща на прокуратурата.

(2) Към акта по ал. 1 се съставя сметка за размера на причинените имуществени вреди, които се събират от нарушителя по исков ред.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба не се прилага по отношение радио-телевизионните и усилвателните устройства на Министерството на народната отбрана и на Министерството на вътрешните работи за техните специални нужди.


§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 3 от Закона за съобщенията.


Промени настройката на бисквитките