Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 88 от 10.XI

НАРЕДБА № 2 ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ЗАСТРАХОВКА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ"

 

НАРЕДБА № 2 ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА ЗАСТРАХОВКА "ГРАЖДАНСКА ОТГОВОРНОСТ"

ИЗДАДЕНА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ, МИНИСТЕРСТВОТО НА ТРАНСПОРТА И МИНИСТЕРСТВОТО НА ПРАВОСЪДИЕТО

Обн. ДВ. бр.88 от 10 Ноември 1978г., отм. ДВ. бр.86 от 11 Октомври 1996г.

Отменена с § 2, т. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 1 на Министерския съвет от 8 януари 1997 г. за приемане на Наредба за задължителното застраховане - ДВ, бр. 4 от 14 януари 1997 г., в сила от 01.01.1997 г.


Чл. 1. (1) Застраховат се задължително по застраховката "Гражданска отговорност" при Държавния застрахователен институт всички физически и юридически лица с постоянно местоживеене и седалище в страната, притежаващи моторни превозни средства и едри моторни селскостопански машини, регистрирани в НР България.

(2) Министерството на народната отбрана и Министерството на вътрешните работи не застраховат задължително своята и на водачите си гражданска отговорност при Държавния застрахователен институт, с изключение на организациите, обособени на стопанска сметка към тези две ведомства.


Чл. 2. (1) При Булстрад се застраховат задължително по застраховката "Гражданска отговорност" собствениците и водачите на регистрираните в НР България моторни превозни средства, които напускат страната, собствениците и водачите на постоянно или временно пребиваващи в страната моторни превозни средства и дипломатически мисии, чужди представителства и чужди граждани, както и собствениците и водачите на моторни превозни средства, регистрирани в чужбина - при влизане в страната.

(2) Водачите и собствениците на моторни превозни средства, които притежават застраховка "Гражданска отговорност", сключена в чужбина, покриваща отговорността им по нея за територията на НР България и удостоверена съгласно международните договори и споразуменията със "Зелена карта", "Синя карта" или "Регистрационен номер", се освобождават от задължението по предходната алинея.

(3) Водачите и собствениците на моторни превозни средства, регистрирани в чужбина, които не притежават застраховка "Гражданска отговорност" по условията на международните договори и споразуменията"Зелена карта", "Синя карта" или "Регистрационен номер", не се допускат в страната, ако на граничния пропускателен пункт не сключат такава застраховка.

(4) Когато застраховката "Гражданска отговорност" на собствениците и водачите на моторни превозни средства, регистрирани в чужбина, изтече през време на престоя им в страната, тези лица са задължени да подновят застраховката при Булстрад. Ако това не бъде направено, при напускане на страната следващата се застрахователна вноска се събира със съответната лихва на граничния пункт от митническите органи за времето от изтичане на застраховката до преминаване на границата.

(5) Когато застраховката "Гражданска отговорност" на собствениците и водачите на моторни превозни средства, регистрирани в НР България, изтече през време на техния престой в чужбина, тези лица са длъжни да подновят застраховката пред местната застрахователна организация, ако страната, в която пребивават, е член на международните договори и споразумения "Зелена карта, "Синя карта" или "Регистрационен номер".


Чл. 3. Редът и начинът за застраховане на собствениците и водачите на моторни превозни средства и едри моторни селскостопански машини по застраховката "Гражданска отговорност" от Държавния застрахователен институт и Булстрад са определени с Инструкцията за прилагане на Закона за застраховане на имуществата, издадена от министъра на финансите на 9 август 1974 г.


Чл. 4. Застраховката "Гражданска отговорност" покрива гражданската отговорност на собствениците на моторни превозни средства и едри моторни селскостопански машини и на наетите от тях или надлежно упълномощени устно или писмено лица за водачи за причинени от тях по време на движение или работа щети на трети лица, за които те носят отговорност, съгласно българското законодателство или законодателството на страната, където е станало събитието.


Чл. 5. (1) Застраховката обхваща отговорността на собствениците или водачите на моторни превозни средства, имащи държавна регистрационни номера, издадени от компетентни български органи, като леки и товарни автомобили, специални автомобили, тролейбуси, автобуси, трамвайни мотриси, влекачи, мотоциклети, мотопеди, електрокари, мотокари и др., които по смисъла на Закона за движението по пътищата се считат за моторни превозни средства и едри моторни селскостопански машини.

(2) Държавният застрахователен институт носи безплатна отговорност по застраховката "Гражданска отговорност" за щети, причинени на трети лица по време на транспортиране или придвижване със собствен ход предназначените за покупко-продажба моторни превозни средства, притежавани от държавни стопански организации, които търгуват с моторни превозни средства и имуществата им подлежат на задължително застраховане.

(3) Разпоредбите по предходните две алинеи се отнасят и за щетите, нанесени от прикачените по време на движение или работа към моторните превозни средства ремаркета (товарни, багажни, спални и др.), за които не се начисляват и не се събират отделни застрахователни вноски по застраховката "Гражданска отговорност".

(4) Булстрад събира отделни застрахователни вноски за прикачените по време на движение или работа към моторните превозни средства ремаркета(товарни, багажни, спални и др.).


Чл. 6. Отговорността на Държавния застрахователен институт и Булстрад по застраховката "Гражданска отговорност" е неограничена. Тя се поражда, когато собственикът или водачът поотделно или двамата едновременно носят отговорност за причинени щети на трети лица. Увредените лица имат право да получат обезщетението по избор от собственика или водача или направо от ДЗИ (Булстрад).


Чл. 7. (1) Собственикът или водачът на моторното превозно средство и едри моторни селскостопански машини, както и пострадалите лица са длъжни да съобщят писмено на Държавния застрахователен институт или Бустрад за настъпилото пътно-транспортно произшествие и причинените щети на трети лица. Когато е предявен иск за причинените щети по съдебен или арбитражен ред, собственикът или водачът е длъжен да привлече в процеса съответно Държавния застрахователен институт или Булстрад. В противен случай съдебното или арбитражното решение не може да се противопостави на Държавния застрахователен институт или Булстрад.

(2) Съобщението по предходната алинея трябва да съдържа данни за събитието (дата и други сведения), за вида, марката и държавния регистрационен номер на моторното превозно средство, номера на документа и датата на сключване на застраховката "Гражданска отговорност", номера и годината на съдебното или арбитражното дело, датата, на която то е насрочено, и пред кой съд или арбитраж, както и размера на иска.


Чл. 8. (1) При смърт или телесни повреди на лица размерът на обезщетението при Държавния застрахователен институт и Булстрад по избор на пострадалите се определя по административен ред от комисия, назначена съответно от председателя на Държавния застрахователен институт или на Булстрад или по съдебен ред. Когато обезщетението се определя по административен ред, комисията се произнася по исканията на пострадалите трети лица или на законните им наследници с протокол, който се одобрява от зам.-председателя на Държавния застрахователен институт или на Булстрад и се подписва от правоимащите, ако са съгласни с предложеното им обезщетение. В случай, че е избран административният ред за определяне на обезщетението, това не е пречка да се премине към съдебния ред.

(2) Комисията, когато намери за необходимо, може да изслуша и устните обяснения на пострадалите лица или на застрахования, както и да използува за определяне размера на обезщетението специалисти съобразно характера на увреждането.

(3) За определяне размера на нанесените щети пострадали трети лица или законните им наследници представят доказателства - болнични листове, акт за злополука, протокол на лекарска консултативна комисия (ЛКК) и трудово-експертна лекарска комисия (ТЕЛК), акт за смърт, удостоверение за законните наследници и др. По указание на комисията пострадалите са длъжни да представят и допълнителни писмени доказателства и обяснения.


Чл. 9. (1) При нанесени имуществени щети на моторни превозни средства, на вещи, или на животни обезщетението се определя по реда, посочен в чл. 8, ал. 1 и 2.

(2) Когато обезщетението се определя по административен ред, правоимащите представят съответно на Държавния застрахователен институт или на Булстрад доказателства, удостоверяващи наличието на гражданска отговорност и размера на щетите, документи от органите на МВР, от съдебните или арбитражните власти, както и други доказателства.

(3) При нанесени материални щети на лични моторни превозни средства или други имущества в размера на обезщетението се включва и съответната обезценка, ако има такава, изчислена съгласно приложението (Правила за определяне обезценката при застраховката "Гражданска отговорност").

(4) По застраховката "Гражданска отговорност" върху стойността на вложените нови части и материали не се начислява изхабяване.

(5) При частични щети или при напълно унищожени имущества размерът на обезщетението не може да надвишава действуващата държавна цена на пострадалото имущество към датата на застрахователното събитие в зависимост от придобивната стойност за собственика - цена на едро или на дребно.

(6) При имуществени щети, нанесени на чуждестранни моторни превозни средства по вина на водачи на моторни превозни средства, застраховани от Държавния застрахователен институт или Булстрад, които не могат да се ремонтират в ДСО "Мототехника и автосервиз", по преценка на застрахователната организация разноските по ремонта, извършен в съседна на НР България страна или в страната на собственика, може да бъдат признати и въз основа на представени документи. Тези документи за стойността на ремонта, извършен в чужбина, се вземат под внимание при определяне обезщетението при условие, че данните в тях са съобразени с описа на щетите по време на огледа и с действителната стойност на моторните превозни средства към датата на застрахователното събитие.

(7) В случаите по предходната алинея повреденото моторно превозно средство трябва предварително да бъде представено в най-близкия окръжен клон на Държавния застрахователен институт или агенция на Булстрад за извършване оглед и описание на всички повреди и за издаване на водача писмо по образец за съгласие ремонтът да се извърши в чужбина в посочената в писмото страна.

(8) За повредени чуждестранни моторни превозни средства, които не са представени на застрахователната организация за оглед и описание на повредите, както и за поправени части, които не са описани при огледа като повредени, застрахователната организация не изплаща обезщетение.


Чл. 10. (1) За заплащане на обезщетение по застраховката"Гражданска отговорност" заинтересуваните лица представят искане пред клона на Държавния застрахователен институт, в района на който е настъпило застрахователното събитие, или пред клона, в района на който е постоянното местожителство на увредените лица. Когато обезщетението следва да се изплати от Булстрад, искането се предявява пред него или пред агенциите му при овластяване.

(2) При изпращане на обезщетението от клона на Държавния застрахователен институт, при който не е платена застрахователна вноска за текущата година, същият клон е длъжен три дни преди изплащането на определената сума да уведоми клона, при който е сключил договор за застраховка, че той ще извърши плащането.


Чл. 11. (1) За случаите, при които гражданската отговорност на собствениците или водачите се решава от съдебните или арбитражните органи, след влизането в сила на присъдата или решението правоимащите могат да предявят искане за заплащане на обезщетението пред всеки клон на Държавния застрахователен институт, съответно Булстрад, като представят следните документи:

1. писмена молба (писмо за заплащане на сумата);

2. заверен препис от влезлите в сила присъда или решение заедно с мотивите;

3. изпълнителен лист.

(2) Клонът на Държавния застрахователен институт или агенцията на Булстрад, пред които е предявено искане от заинтересуваните, образуват ликвидационна преписка за всеки отделен случай, вземат решение за плащане на обезщетението и изплащат сумата.

(3) Лицата, чиято гражданска отговорност е застрахована, могат да искат заплащането да се извърши от Държавния застрахователен институт или Булстрад на тях само ако и доколкото те са удоволетворили пострадалите трети лица.


Чл. 12. Сключените спогодби между застрахования и третото увредено лице относно размера на обезщетението пораждат задължението за Държавния застрахователен институт и Булстрад само ако бъдат одобрени от тях.


Чл. 13. Държавният застрахователен институт и Булстрад не извършват плащания по застраховката "Гражданска отговорност" в случаите, когато:

1. щетите на трети лица са нанесени от неизвестни моторни превозни средства;

2. щетите са причинени от моторното превозно средство в резултат на земетресение, военни действия или учения, или от радиоактивни или химически материали при транспортирането им;

3. щетите са причинени на лица, намиращи се вътре в увреждащото моторно превозно средство;

4. щетите или повредите са възникнали от участието на моторни превозни средства в състезания категория "А", високопланински скоростни състезания и състезания за бързина по затворени маршрути (писти) или тренировки за тях. За такива случаи заинтересуваните могат да сключат доброволно застраховка при Държавния застрахователен институт или Булстрад по специални условия и тарифи;

5. управление "Пенсии" при Министерството на финансите, Държавното обществено осигуряване при Централния съвет на Българските професионални съюзи и Съветът за взаимно осигуряване на членовете на трудово-производителните кооперации при Централния кооперативен съюз са изплатили или ще изплащат суми под формата на пенсии, обезщетения за временна нетрудоспособност, помощи и други плащания на увредените трети лица или на наследниците им за частта, която е получена или ще бъде изплатена;

6. са присъдени глоби, конфискации и други имуществени наказания, наложени на виновното лице;

7. са присъдени лихви със съдебни актове за суми срещу застрахованото лице, когато искането за изплащането им заедно с необходимите документи не е направено в едномесечен срок от влизането в сила на съдебния акт;

8. в размера на обезщетението са включени щети, настъпили за членове на семействата и домакинствата на третите лица в резултат на неполучено трудово възнаграждение при отсъствие от работа за гледане на болен.


Чл. 14. (1) По застраховката "Гражданска отговорност" Държавният застрахователен институт и Булстрад могат да предявят регресен иск, когато щетите на третите лица са причинени:

1. умишлено от собственика или водача на моторното превозно средство;

2. след употреба от водача на алкохол, който дава отражение върху неговата годност да управлява моторното превозно средство.

3. от водач, който не е имал право да управлява моторното превозно средство.

(2) Установяването на употребата на алкохол става по реда на чл. 44, ал. 6 от Закона за движението по пътищата.


Чл. 15. Определянето и одобряването на застрахователното обезщетение по застраховката "Гражданска отговорност" на Държавния застрахователен институт се извършват от органите на окръжните и районните клонове в срок до 10 дни от деня, в който застрахованият или пострадалото трето лице са представили всички данни и документи, които са им поискани.


Чл. 16. Увредените лица, респективно техните наследници, ако са получили частично обезщетение от причинителя на щетата или от собственика на моторното превозно средство, с което е причинен вредоносният резултат, са длъжни да уведомят за това Държавния застрахователен институт. В този случай те имат право да получат само разликата между получената сума и дължимата по условията на застраховката "Гражданска отговорност".


Чл. 17. (1) Изплащане на обезщетенията по застраховката"Гражданска отговорност" от Държавния застрахователен институт се извършва чрез клоновете му или чрез клоновете на Държавната спестовна каса в страната.

(2) Булстрад изплаща обезщетенията чрез централното си управление, агенциите си, ДСК и Българската външнотърговска банка.


Чл. 18. (1) Обезщетенията по застраховката "Гражданска отговорност" Държавният застрахователен институт изплаща в български левове.

(2) Обезщетенията на пострадали чуждестранни граждани с местожителство извън страната се изплащат също в левове. Чуждестранният гражданин може да преведе в чужбина полученото обезщетение в левове в съответната валута чрез Булстрад.

(3) Булстрад изплаща обезщетенията и във валута, когато са дължими на чуждестранни физически и юридически лица.


Чл. 19. Отговорността на Държавния застрахователен институт по застраховката "Гражданска отговорност" важи само за настъпилите на територията на НР България застрахователни събития, а за Булстрад - и за случаи, възникнали на територията на други страни, за които има сключена застраховка.


Заключителни разпоредби

§ 1. Тази наредба отменя точки 62-75 от Инструкцията за прилагане на Закона за застраховане на имущества, издадена от министъра на финансите на 9.VIII.1974 г.


§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 5, буква "а" и чл. 12 от Закона за застраховане на имущества и чл. 3, т. 6 от Постановление № 25 на Министерския съвет от 4 април 1977 г. за усъвършенствуване на застрахователната дейност (ДВ, бр. 38 от 1977 г.).


§ 3. Указания по приложение на наредбата се дават от Държавния застрахователен институт и Булстрад.


Приложение към чл. 9, ал. 3


Правила за определяне обезценката при застраховката "Гражданска отговорност"


I. При щети за моторни превозни средства

1. При нанесени повреди на леки автомобили размерът на обезценката се определя като начисление върху общия стойностен размер на монтажните и демонтажните работи, автотапицерските, автобояджийските, тенекеджийските и други трудови услуги, определени по ценоразписи 569 и 571, необходими по отстраняване на повредите при ремонта, при спазване на следния порядък:

а) при повреди на калници, капаци и врати, без да са засегнати каросерията и останалите агрегати, обезценката се определя в процент от общия стойностен размер на посочените трудови операции по данни от следната таблица:



  Година на закупуване в ново състояние
Група леки -2,5      
автомобили до 2 г., % до 4 г., % до 6 г., % над 6 г., %
първа група 35 30   20
втора група 40 35 30 25
трета група 45 40 35 30
четвърта група 50 45 40 35


З а б е л е ж к а. Отнасянето на отделните видове марки и модификации леки автомобили към една от посочените групи се извършва съгласно указанията, дадени в т. 1 и 2 на раздел "Общи положения" на ценоразпис 571 и действуващия Справочник за застраховане на моторните превозни средства на гражданите, издаден от Централното управление на Държавния застрахователен институт.

При изчисляване на обезценката на горепосочените части е необходимо да се има предвид, че общият стойностен размер на трудовите операции плюс размера на начислената обезценка не може да надхвърли стойността в ново състояние на тези части плюс стойността на труда за демонтаж и монтаж;

б) при повреди на каросерията и останалите агрегати на посочените моторни превозни средства, т.е. когато са засегнати и други части и детайли, обезценката също се определя съобразно данните от горепосочената таблица с разлика, че посочените в нея проценти представляват максимумите, до които комисията може да определи размера на обезценката. В случая тези проценти не са задължителни за комисията, както за повредените части, конкретизирани в буква "а" (калници, капаци и врати), а по нейна преценка те могат да бъдат и по-ниски. При по-големи щети (примерно над 600 лв.) по преценка на ръководството на съответния клон на застрахователната организация в състава на комисията задължително се включват две вещи лица.

При определяне размера на обезценката за повредените детайли и части при този вид щети комисията се съобразява с вида и класата на моторното превозно средство, степен на физическо и морално изхабяване, конструкция и други технически данни, включително и застрахователната сума.

2. При мотоциклети, моторетки, триколки и мотопеди размерът на обезценката се определя като начисление върху общия стойностен размер на монтажните и демонтажните работи, автобояджийските и други трудови операции, определени по ценоразпис 662 и необходими при отстраняване на щетите при ремонта и при съблюдаване на максималните проценти от този стойностен размер, посочен в следната таблица:


  Максимален размер на обезценката
Година на закупуване върху стойността на труда
в ново състояние по ремонта, %
до 2 години 50
от 2 до 4 години 45
от 4 до 6 години 40
над 6 години 35


С ценоразпис 662 се определят всички трудови операции, включително и тенекеджийския труд, които се влагат при извършването на ремонта.

II. При щети на други имущества

1. При щети на сгради, за които застрахователното обезщетение ще се изчисли и изплати по условията на застраховката "Гражданска отговорност" по преценка на комисията, оценяваща размера на щетите, върху труда за възстановителните работи се начислява съответен процент обезценка с максимум до 50 на сто. Критерий при определяне на обезценката на сградите са тяхната конструкция и състоянието им към момента на застрахователното събитие. За паянтови сгради обезценка не се определя и обезщетение за обезценката не се изплаща.

2. При щети на стоково-материални ценности, които са претърпели повреди на склад или по време на тяхното транспортиране и размерът на застрахователното обезщетение е изчислен по условията на застраховката"Гражданска отговорност", посредством преоценяване на тяхната фактическа стойност, обезценката не се определя и застрахователно обезщетение за обезценка не се изплаща.

Това правило се отнася и за повредените или унищожените други имущества, за които следва да се одобри от застрахователната организация обезщетение по условията на застраховката "Гражданска отговорност".


Промени настройката на бисквитките