Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 86 от 18.X

НАРЕДБА № 24 ЗА УЧЕБНО-ПРОИЗВОДСТВЕНАТА ДЕЙНОСТ НА УЧЕНИЦИТЕ

 

НАРЕДБА № 24 ЗА УЧЕБНО-ПРОИЗВОДСТВЕНАТА ДЕЙНОСТ НА УЧЕНИЦИТЕ

Издадена от Министерството на народната просвета, Министерството на труда и социалните грижи и Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.74 от 26 Септември 1975г., изм. ДВ. бр.26 от 4 Април 1978г., отм. ДВ. бр.86 от 18 Октомври 1991г.

Отпаднало основание - виж § 10, т. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за народната просвета, с който се отменя Закона за по-тясна връзка на училището с живота и за по-нататъшно развитие на народното образование в Народна република България (Изв., бр. 54 от 1959 г.) - ДВ, бр. 86 от 18 октомври 1991 г.


Глава
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1978 г. Учебно-производствената дейност на учениците в професионалните учебни заведения (техникуми, средни професионално-технически и професионално-технически училища), горния курс на единните средни политехнически училища (IХ - ХI клас), гимназиите, трудово-възпитателните училища (VI, VII и VIII клас) и средните художествени училища (VIII - ХII) е неразделна част от учебно-възпитателния процес. Тя има за цел чрез обучение при производствени условия учениците да се подготвят за активно включване в материалното производство и в сферата на общественото обслужване.


Чл. 2. Задачи на учебно-производствената дейност са:

1. получаване на технически, икономически и други знания за определени отрасли на съвременното производство;

2. ориентиране на учениците за участие в различни производствени дейности и спомагане за сполучлив избор на бъдещата им професия;

3. изграждане на трудови умения и навици за непосредствена производствена дейност в определен отрасъл или професия;

4. развиване на способност за творческа самостоятелна работа, за рационална организация на работното място и трудовата дейност, за естетика на труда;

5. формиране на нравствени качества на социалистически граждани - трудолюбие, дисциплинираност, съзнание за лична отговорност, колективизъм, другарска взаимопомощ, комунистическо отношение към труда, чувство за принадлежност към работническата класа, патриотизъм и др.


Чл. 3. Учебно-производствената дейност се осъществява посредством учебна и производствена практика (включително лятната производствена практика), които се провеждат: в учебно-производствените бази към стопанските организации и техните определения: цехове, учебни работилници, участъци, ферми, лаборатории, полигони и др.; в междуучилищните центрове за производствено обучение към народните съвети; в учебно-производствените бази към училищата; на обособени работни места в поделенията на стопанските организации; в културните институти, в институтите по изкуствата и в други учреждения и организации в различните отрасли на народното стопанство, обслужващата сфера и социално-културните мероприятия.


Чл. 4. (1) Директорите на учебните заведения носят отговорност за организиране и провеждане на учебно-производствената дейност на учениците.

(2) Учителските (педагогическите) съвети обсъждат в края на всеки учебен срок и година състоянието и резултатите от производственото обучение и вземат мерки за неговото подобряване.

(3) Дружествата и организациите на ДКМС в учебните заведения в учрежденията и стопанските организации, в които се провежда учебно-производствена дейност на учениците, участвуват най-активно в планирането, организирането и ръководството на учебно-производствената дейност.


Чл. 5. Стопанските организации и техните поделения, учрежденията и др., в които се осъществява учебно-производствената дейност на учениците, се определят най-малко за петгодишен период от министерствата и другите ведомства, в чието подчинение са тези стопански организации и техните поделения, учреждения и др., съгласувано с ведомствата и окръжните народни съвети, които ръководят учебните заведения.


Глава
ФОРМИ, ОРГАНИЗАЦИЯ И РЪКОВОДСТВА НА УЧЕБНО- ПРОИЗВОДСТВЕНАТА ДЕЙНОСТ НА УЧЕНИЦИТЕ

Раздел I.
Форми на учебно-производствената дейност

Чл. 6. (1) Учебно-производствената дейност на учениците се осъществява в съответствие с правилниците за съответните видове и степени учебни заведения посредством следните форми:

1. учебна практика;

2. производствена (включително лятната) практика.

(2) Сроковете и съдържанието на практиката се определят с учебните планове и програми на съответните учебни заведения.


Чл. 7. Учебното заведение или междуучилищният център съвместно със стопанските организации и техните поделения, учреждения и др., при които ще се провежда учебно-производствената дейност на учениците, изработват специална програма, в която се определят задачите, организацията и методите на нейното провеждане.


Чл. 8. (1) Учениците и ръководителите на групите за учебно-производствената дейност са длъжни точно да се съблюдават утвърдената програма.

(2) На учениците не може да се възлага работа, която не е свързана с изпълнение на учебните програми.

(3) През време на учебно-производствената дейност учениците са осигурени срещу трудови злополуки съгласно дял III от Кодекса на труда.


Раздел II.
Организация и ръководство на учебната практика

Чл. 9. (1) Учебната практика на учениците се провежда:

1. в учебно-производствени бази към учебните заведения;

2. в междуучилищни центрове за производствено обучение към народните съвети;

3. в учебно-производствени бази към стопанските организации и техните поделения;

4. в обособени работни места в поделения на стопанските организации.

(2) В съответствие с учебните планове се допуска учебната практика да се организира и под формата на учебни екскурзии и научни експедиции за изучаване на природни явления, флората, фауната, запознаване с национални и исторически обекти, свързани с обучението, и др.


Чл. 10. Учебната практика се провежда под ръководството на учители. Учениците се разпределят по учебно-производствени групи и провеждат практиката по график, утвърден от директора на учебното заведение или от директора на междуучилищния център, с оглед да се осигури най-ефективното използуване на учебно-производствената база.


Чл. 11. (1) Учебно-производствените бази към учебните заведения - учебни работилници, лаборатории, учебно-опитни стопанства или сервизи, учебни рудници, полигони и др., се създават от министерствата, другите ведомства и окръжните съвети, които ръководят отделните учебни заведения.

(2) На всяка учебно-производствена база се назначава отговорник. В зависимост от броя на учениците отговорникът може да бъде учител или заместник-директор на учебното заведение.

(3) За подобряване на учебно-производствената дейност, за усвояване производството на сложна продукция, за извършване на високоразредни операции и за по-ефективно използуване на основните фондове директорите на учебните заведения в рамките на утвърдения им щат по бюджета или извънбюджетната сметка могат да назначават инженерно-технически персонал, висококвалифицирани майстори и работници, като трудът им се заплаща по щатните таблици и тарифните мрежи. Трудовите възнаграждения на персонала по извънбюджетната сметка се включват в себестойността на изработваната продукция или извършваните услуги.


Чл. 12. (1) За учебно-производствените бази учебните заведения изготвят ежегодно учебно-производствени планове в натурално и стойностно изражение въз основа на сключени договори със стопанските организации и техните клонове и поделения.

(2) Когато две или повече учебни заведения ползуват една и съща учебно-производствена база, те изготвят и работят по отделни учебно-производствени планове.

(3) Учебно-производствените планове се одобряват от отдел "Народна просвета" към окръжния народен съвет или от отделите "Подготовка кадри" при отрасловите министерства и други ведомства в зависимост от подчинението на учебното заведение.

(4) Изпълнението на учебно-производствените планове се отчита пред съответните отдели, които са ги одобрили, в срокове, определени от Министерството на народната просвета.


Чл. 13. (1) Междуучилищни центрове за производствено обучение на учениците се създават по решение на изпълнителните комитети на окръжните народни съвети, съгласувано с Министерството на народната просвета. С решението се определят седалището, структурата (цехове, работилници, лаборатории, кабинети и др.), броят на работните места, както и учебните заведения, които ще обслужва центърът.

(2) Окръжните народни съвети създават междуучилищни центрове за производствено обучение на учащите се само тогава, когато е невъзможно или нецелесъобразно изграждането и поддържането на самостоятелни учебно-производствени бази към стопанските организации и техните поделения. Във връзка с това изпълнителните комитети на окръжните народни съвети задължително привличат участието на стопанските организации и техните поделения в създаването на междуучилищните центрове за производствено обучение на учениците, като вземат съгласието и на ръководещите ги министерства и други ведомства.


Чл. 14. (1) Междуучилищните центрове за производствено обучение на учениците се ръководят от директори, които се назначават от началниците на отделите "Народна просвета при окръжните народни съвети.

(2) Стопанските организации и техните поделения, които са привлечени в създаването на центрове, в рамките на утвърдените им планове по труда осигуряват необходимите щатни бройки и фонд "Работна заплата" за работници, майстори и специалисти в междуучилищните центрове.

(3) Изпълнителните комитети на окръжните народни съвети в рамките на общо утвърдените щатни единици по раздел "Народна просвета" на бюджетите им осигуряват необходимите щатни единици и средства за учители и друг персонал в междуучилищните центрове.


Чл. 15. (1) Строителството, реконструкцията, модернизацията и обзавеждането на междуучилищните центрове за производствено обучение се извършва със средства по плана за капиталните вложения на съответните народни съвети. Стопанските организации и техните клонове и поделения също участвуват с капитални вложения, средства, материали и оборудване в създаването и обзавеждането на центровете.

(2) Училищните мебели, учебно-техническите средства и дидактическите пособия на центровете се числят на съответния народен съвет, към който са създадени, а останалият инвентар - машини, уреди, съоръжения, инструменти и др., в зависимост от източника на средствата се води по баланса или на народния съвет, или на стопанската организация.


Чл. 16. (1) Междуучилищните центрове за производствено обучение работят по производствено-финансови планове, които се съставят въз основа на сключени договори със стопанските организации и техните поделения.

(2) Годишните производствено-финансови планове се съставят от директорите на междуучилищните центрове. Те се одобряват от отделите "Народна просвета" към окръжните народни съвети, на които се представят тримесечни и годишни отчети за тяхното изпълнение.


Чл. 17. Когато учениците провеждат учебната практика в учебно-производствени бази и на обособени работни места в стопанските организации и техните поделения и в сферата на обслужването, тогава се прилагат разпоредбите за производствената практика от раздел III на глава I.


Чл. 18. (1) С договорите по чл. 12, ал. 1, и чл. 16, ал. 1 между стопанските организации и техните поделения, от една страна, и учебните заведения или междуучилищните центрове за производствено обучение към народните съвети, от друга страна, се уточняват продукцията и услугите, които стопанските организации и техните клонове и поделения възлагат на учебно-производствените бази към учебните заведения или на междуучилищните центрове за производствено обучение. В договорите се определят:

1. видовете и количествата материали, заготовки, полуфабрикати и др., както и техническата документация, които стопанската организация или нейните клонове и поделения ще обезпечат на учебното заведение или междуучилищния център за производствено обучение;

2. качествените изисквания, допустимият брак и сроковете за изработване на продукцията или извършване на услугите;

3. сумата, която стопанската организация или нейните клонове и поделения ще заплатят за изработената продукция или извършените услуги;

4. услугите, които стопанската организация или нейните клонове и поделения ще извършат по изпълнение на производствената програма на учебното заведение или на междуучилищния център за производствено обучение, включително поддържането и ремонта на машините и съоръженията.

(2) Договорите се сключват за период до 3 календарни години с годишни уточнявания.

(3) Реорганизацията и закриването на междуучилищните центрове за производствено обучение се извършва по реда, установен за тяхното създаване.


Раздел III.
Организация и ръководство на производствената практика

Чл. 19. (1) Производствената практика на учениците се провежда:

1. в учебно-производствени бази към стопанските организации и техните поделения;

2. в обособени работни места в поделения на стопанските организации.

(2) Когато производствената практика е по дейности и специалности на социално-културните мероприятия или управлението, тя се провежда в съответните учреждения и заведения - културни институти, институти по изкуствата, училища и учебно-възпитателни, търговски, здравни и други заведения.

(3) По изключение, когато няма възможност за настаняване на всички ученици по реда на предходните две алинеи, с разрешение на отделите "Народна просвета" при окръжните народни съвети или отделите "Подготовка кадри" на отрасловите министерства и други ведомства, в зависимост от подчинението на учебните заведения, производствената практика на учениците изцяло или отчасти може да се провежда в учебно-производствените бази към учебните заведения или в междуучилищните центрове за производствено обучение към народните съвети.

(4) По преценка на съответното учебно заведение лятната производствена практика може да се провежда и под формата на специализирани бригади при точно спазване на учебната програма. Трудовият процес се ръководи от учител по производствено обучение от учебното заведение.


Чл. 20. (1) В случаите, когато учебните заведения по строителство, строителна механизация и др. не могат да настанят учениците си на производствена практика в подходящи предприятия, учебните заведения могат да поемат самостоятелно изпълнение - ремонт или нов строеж на държавни, обществени или частни обекти, финансирани чрез Държавната спестовна каса срещу заплащане по единните норми и разценки.

(2) Когато инвеститорът извършва строителството със свои средства, без заем от държавно кредитно учреждение, заплащането става предварително, изцяло или на части по сметката на учебното заведение. В този случай и когато частното строителство се кредитира с държавен заем, задължително се сключва договор между инвеститора и учебното заведение - строител.


Чл. 21. Учебно-производствени бази към стопанските организации и техните поделения се създават за производствено обучение на учениците от професионалните учебни заведения, горния курс на единните средни политехнически училища и гимназии по решение на министерствата и другите ведомства, които ръководят национални и отраслови стопански комплекси, стопански организации и изпълнителните комитети на окръжните народни съвети, съгласувано с Министерството на народната просвета. С решението се определят видът на учебно-производствената база - цех, участък, учебна работилница, ферма, лаборатория, полигон и пр., нейната структура, броят на работните места в нея, стопанската организация, която ще я създаде, както и учебните заведения, които тя ще обслужва.


Чл. 22. (1) Общото ръководство на учебно-производствените бази към стопанските организации и техните поделения се осъществява от ръководствата на тези организации и поделения съвместно с ръководствата на учебните заведения, които те обслужват.

(2) Ръководителите на учебно-производствените бази се назначават от ръководителите на стопанските организации, респ. на техните поделения, съгласувано с началниците на отделите "Народна просвета" при окръжните народни съвети.


Чл. 23. (1) Строителството, реконструкцията, модернизацията и обзавеждането на учебно-производствените бази към стопанските организации и техните поделения се извършват по техния план за капитални вложения.

(2) Основните и оборотните средства на учебно-производствените бази се водят по балансите на онези стопански организации, респ. техните поделения, които са ги създали.


Чл. 24. (1) Производствените програми на учебно-производствените бази към стопанските организации и техните поделения са неразделна част от производствено-финансовите планове на тези организации и поделения.

(2) Планирането и отчитането на продукцията, списъчния състав на персонала, фонда на работната заплата и производителността на труда на труда в учебно-производствените бази се извършват отделно в плановете на стопанските организации и техните поделения.

(3) Непроизводствените разходи на стопанските организации и техните поделения за производствената практика на учениците се определят като разлика между общите разходи по обучението и стойността на изработената от учениците продукция. Възстановяването на тези разходи става от съответните фондове на стопанските организации и техните поделения.


Чл. 25. Стопанските организации със селскостопанска дейност осигуряват площи, трайни насаждения, животновъдни ферми, хидромелиоративни съоръжения, посадъчен материал, инструменти, торове, семена, горивни и смазочни материали и необходимата техника за нуждите на учебните заведения, които подготвят кадри за селското стопанство.


Чл. 26. Организационно-педагогическото и учебно-методическото ръководство на производствената практика на учениците в учебно-производствените бази към стопанските организации и техните поделения се осъществява от заместник-директорите по производствено обучение на учебните заведения, които базата обслужва, ръководителите на производствени звена, майсторите и др., подпомагани от организациите на ДКМС при учебните заведения и стопанските организации.


Чл. 27. (1) Работни места за производствена практика на учениците се обособяват в поделенията на стопанските организации, цехове, полигони и др. Броят и видът на тези места, както и учебните заведения, на които те се предоставят, се определят със заповед на ръководителя на поделението.

(2) Ръководството и контролът на производствената практика на учениците на обособените работни места в поделенията на стопанските организации се извършват от учителите по производствено обучение и определени със заповед на ръководителя на поделението работници, майстори и специалисти.

(3) Производствената практика на учениците на обособените работни места в поделенията на стопанските организации се провежда по план и график, утвърден от директорите на учебните заведения и ръководителите на поделенията на стопанските организации.


Чл. 28. (1) За осигуряване планово провеждане на производствената практика на учениците учебните заведения сключват договори със съответните предприятия и учреждения до 1 октомври.

(2) В договорите се посочват общият брой на учениците, в това число колко ще бъдат назначени на обособени работни или щатни места, броят на групите по предприятия, времето на провеждане на практиката, броят на работниците, майсторите и специалистите, необходими за ръководство на практиката, задълженията на учебните заведения, както и тези на предприятията или учрежденията.


Чл. 29. Учебните заведения и междуучилищните центрове имат следните задължения по провеждане на производствената практика на учениците:

1. да осигуряват програми, методически и организационни указания за ръководителите (преподавателите и специалистите) и дневник за провеждане на производствената практика на учениците;

2. да съгласуват програмите за провеждане на практиката с предприятията и техните поделения, междуучилищните центрове, учрежденията и др. при сключването на договорите;

3. да осигуряват учители и преподаватели за ръководители на групите ученици, които се изпращат на практика.


Чл. 30. Ръководителите на производствената практика на учениците са длъжни:

1. да посетят съответното предприятие, поделение или учреждение преди започване на практиката, за да организират приемането на учениците;

2. да осигурят постоянен контрол над учениците при провеждане на практиката;

3. да провеждат уводен, текущ и заключителен инструктаж и да организират съвместно със специалистите на предприятията изнасяне на лекции и беседи за запознаване на учениците с новостите в областта на отрасъла;

4. да проверяват отчетите на учениците, да дават отзиви за тяхната работа и информация на ръководството на учебното заведение за проведената практика с персонални оценки за труда, поведението на учениците и предложение за подобряване на бъдещата дейност;

5. съвместно с обществените организации и ръководителя на практиката от предприятието или учреждението да включват учениците в обществената работа на колектива и да осигуряват изпълнението на мероприятията по обществено-политическа линия;

6. да следят за изпълнение на договорните задължения от страна на предприятието или учреждението.


Чл. 31. Ръководителите на предприятията и учрежденията носят отговорност за правилното провеждане на производствената практика на учениците. Те са задължени:

1. да осигурят всички необходими условия за нормално провеждане на практиката съобразно програмата и използуване на най-съвременни средства, технологии, апаратура и др.;

2. да обезпечат работни места на учениците;

3. да определят и назначат специалисти за ръководители на производствената практика на учениците;

4. да създадат условия за включване на учениците в обществена масово-политическа и възпитателна работа;

5. да осигурят храненето на учениците в столовете на предприятията при условията на работниците и служителите;

6. със съдействието на отделите "Народна просвета към народните съвети да вземат мерки за настаняването на практикантите в общежития или други спални помещения, когато практиката се извършва извън населеното място на учебното заведение;

7. да предлагат на ръководствата на учебните заведения за наказание ученици, които не спазват програмата или нарушават трудовата дисциплина.


Чл. 32. Специалистите от предприятията или учрежденията - ръководители на производствената практика на учениците - са длъжни:

1. съвместно с преподавателя - ръководител на практиката от учебното заведение, да разработят оперативни програми и графици за разпределение на учениците по работни места;

2. да създават условия за практическо запознаване на учениците с технологията, икономиката, организацията и управлението на производството;

3. да предоставят възможности за ползуване на литература, техническа и друга документация и събиране на материали за курсови и дипломни работи и проекти;

4. да съдействуват за получаване от учениците на временни пропуски за влизане в предприятието или учреждението, на работно облекло, лични предпазни средства, противоотрови и др., когато изпълняват работа, за която на работниците и служителите се предоставят такива;

5. да проведат инструктаж по охрана на труда и техниката на безопасността за всички ученици, постъпващи на практика;

6. да контролират трудовата дисциплина на учениците;

7. да разясняват практическите и теоретичните особености при запознаване на учениците с производствения процес;

8. да подпомагат техническото и научното творчество на младежта (ТНТМ), съревнованието между учениците през време на учебно-производствената им дейност, да съдействуват за използуване на даровити ученици в рационализаторски групи и да ги подпомагат в тяхното развитие;

9. да участвуват при оценката и заверката на практиката.


Чл. 33. По време на производствената практика учениците са длъжни да изпълняват всички разпоредби и заповеди на ръководителите и другите служебни лица от предприятията и учрежденията, отнасящи се до вътрешния ред, охраната на труда, опазването на социалистическата собственост, производствените тайни, противопожарни мерки и др.


Чл. 34. За осигуряване равномерно разпределение на учениците по местата на производствената практика учебните заведения могат да организират в рамките на календарната година няколко потока чрез редуване на учебни групи за сметка на предвиденото им време в учебните планове за практика и ваканции.


Чл. 35. (1) Производствената практика на учениците се провежда в предприятия и учреждения в страната.

(2) По изключение само за ограничен брой ученици практиката може да се провежда и в чужбина, ако това е включено в културните спогодби или други международни споразумения.

(3) Практиката в чужбина се провежда само на основата на безвалутен обмен.

(4) Броят на учениците, които отиват на производствена практика в чужбина, както и на лицата, които ги ръководят и придружават, се определя ежегодно с бюджета и валутния план на Министерството на народната просвета и на другите министерства и ведомства, които ръководят учебни заведения.


Чл. 36. (1) Програмите за провеждане на производствена практика в чужбина се разработват от учебните заведения, съгласуват се по съответния ред с учебните заведения от съответната държава и се утвърждават от Министерството на народната просвета.

(2) За учениците, изпращани на практика в чужбина, ръководствата на учебните заведения организират изнасянето на беседи за минимум показания от географски, исторически, икономически и политически характер за страната, в която отиват.

(3) Провеждането на производствена практика в чужбина се отчита пред ръководствата на учебните заведения и Министерството на народната просвета с доклад от ръководителя на групата.


Глава
ФИНАНСИРАНЕ И ЗАПЛАЩАНЕ НА ТРУДА НА УЧЕБНО- ПРОИЗВОДСТВЕНАТА ДЕЙНОСТ НА УЧЕНИЦИТЕ

Раздел I.
Финансиране и заплащане на труда при учебната практика

Чл. 37. (1) Учебната практика на учениците, провеждана в населеното място на учебното заведение, не се заплаща.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1978 г.) Когато учебната практика поради неподходящи условия в населеното място, в което е учебното заведение, се провежда в друго населено място, учебното заведение заплаща на учениците пътните разноски по цените на намалената тарифа за групово пътуване на учениците еднократно за отиване и връщане до обекта на практиката, ако не е осигурен безплатен превоз. В този случай средните професионално-технически и професионално-техническите училища заплащат пътните разноски на учениците всекидневно. Базовите предприятия, когато са извън населеното място, в което е учебното заведение, осигуряват по възможност безплатна закуска или обед по време на учебната практика на учениците за сметка на фонд "Социално-битови и културни мероприятия".

(3) По изключение, когато по уважителни причини учениците са пътували не групово, а поотделно, разрешава се заплащането на пътни пари по цените на редовната тарифа.


Чл. 38. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1978 г.) (1) По изключение учебната практика на учениците се заплаща само в следните случаи:

1. когато се провежда в учебно-производствени бази към учебните заведения или в междуучилищни центрове за производствено обучение към народните съвети, при което се изработва продукция или се извършват услуги - трудът на учениците се заплаща по пътя на разпределението на приходите, получени от продажбата на изработената продукция или заплащането на извършените услуги по реда на раздел II от тази глава;

2. когато се провежда в учебно-производствени бази към стопанските организации и техните поделения или на обособени работни места в поделенията на стопанските организации, при което учениците създават продукция или извършват работа и услуги, трудът им се заплаща от последните според изработеното в съответствие със съществуващата система на заплащане на труда. В случаите, когато трудът на работниците в предприятията не е нормиран, на учениците от техникумите и професионално-техническите училища се заплаща по 1,20 лв. на работен ден, а на учениците от горния курс на единните средни политехнически училища и гимназиите - от 0,30 до 1,20 лв. по преценка на стопанската организация или поделението, където се провежда практиката.

(2) (Нова - ДВ, бр. 26 от 1978 г.) В случаите по предходната алинея държавната издръжка (безплатна храна, стипендия и др.) на учениците не се спира.


Чл. 39. Преподавателите, ръководителите на учебно-производствени групи и ученици от професионалните учебни заведения, чиито специалност изискват производствено обучение да се провежда на кораби при експлоатационни условия по време на плаване, получават безплатна храна и задгранични пари.


Чл. 40. (1) В случаите, когато учебната практика се провежда в учебно-производствени бази на други учебни заведения и учебното заведение, което я провежда, не разполага с необходимия щатен персонал, то заплаща допълнително възнаграждение в размер до 10% върху основната заплата, определена по щатните таблици, на майсторите, инструменталчиците, магазинерите и прислужниците от учебното заведение, в което се провежда практиката, и които обслужват учениците, но само за дните, през които са участвували в провеждането на практиката.

(2) Точният размер на възнаграждението се определя от ръководството на учебното заведение, което провежда практиката, в зависимост от количеството и качеството на извършената работа.


Чл. 41. Преподаватели, командировани в друго населено място във връзка с организацията и ръководенето на учебната практика на учениците, получават пътни, дневни и квартирни пари от учебното заведение съгласно Наредбата за служебните командировки на работниците и служителите.


Раздел II.
Разпределение на приходите, получени от продажбата

на изработената продукция и заплащането на

извършените услуги

Чл. 42. (1) Чистият доход, получен от продажбата на изработената продукция и от извършените услуги по време на учебната практика на учениците в учебно-производствените бази към училищата, се разпределя, както следва:

1. на учениците от учебно-производствената група 35%;

2. на преподавателя - ръководител на групата до 10%;

3. на директора и зам.-директора по производствено обучение (зав. учебно-опитно стопанство, учител в СПУ, отговарящ за производственото обучение), общо 1,5%

4. на инженерно-техническия персонал - конструктор, технолог, моделиер, майстори и работници-производственици, майстори, техници и механици по поддържането и ремонта на машините, трактористи, комбайнери, диспечери, шофьори, инструменталчици и закупчици, обслужващи учебното производство, и главен счетоводител, общо до 4,5%;

5. за културни мероприятия 4%;

6. за техническо развитие, разширяване и дообзавеждане на учебно-производствената база, лабораториите и кабинетите 45%.

(2) Учениците, които се обучават по професия и специалности, свързани с тежък физически труд и вредна за здравето работа (в минната промишленост, дърводобива, строителството, машиностроенето и др.) съгласно приложения списък вместо 35% получават 50% от чистия доход. В този случай средствата за техническо развитие, разширяване и дообзавеждане на учебно-производствената база, лабораториите и кабинетите се намаляват от 45% до 30% от чистия доход.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1978 г.) Механиците, техниците, майсторите и работниците в сервизите към учебните заведения, които извършват услуги, получават общо до 20% от чистия доход, който е реализиран с техния личен труд. Точният размер на възнаграждението се определя от ръководството на учебното заведение съобразно изпълнението на производствено финансовия план, но не повече от 50% от основната месечна заплата на отделното лице. Премията на този персонал се изплаща тримесечно. Разходваните за тази цел суми се приспадат от чистия доход, преди той да се разпредели по реда на ал. 1. Този персонал не може да получи възнаграждение по точка 4 на ал. 1.

(4) Когато учебната практика се провежда в учебно-производствена база в населено място извън това на учебното заведение, командировъчните пари на преподавателите, заплащани по чл. 41, не ги лишават от правото на премия по точка 2 на алинея 1.

(5) (Нова - ДВ, бр. 26 от 1978 г.) Когато на директорите и зам.-директорите по производствено обучение е възложено да ръководят учебно-производствени групи, те получават допълнително възнаграждение и по т. 2 на чл. 42, ал. 1 като преподаватели - ръководители на групи. Максималното възнаграждение в тези случаи съгласно чл. 45, ал. 5 не може да надвишава (сумарно по т. 3 и т. 2 на чл. 42) 20% от основната им годишна заплата на директор, съответно зам.-директор по производственото обучение.


Чл. 43. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1978 г.) (1) Когато чистият доход е получен от продажбата на изработената продукции или от извършените услуги по време на учебната практика на учениците в междуучилищните центрове за производствено обучение към народните съвети, той се разпределя по реда на чл. 42, ал. 1 при спазване разпоредбите на следващите алинеи.

(2) Сумите на точки 1 и 2 се разпределят между учебните заведения, обслужвани от центъра, съобразно количеството и качеството на произведената продукция, извършената работа или услуги от учениците на съответните учебни заведения.

(3) От сумите по точка 3 се заплащат на директора и зам.-директора по производственото обучение на центъра 60%, а останалите 40% се разпределят между директорите и зам.-директорите по производствено обучение (учители в СПУ, отговарящи за производственото обучение) на учебните заведения, чиито ученици са провеждали практиката си в центъра.

(4) Процентно възнаграждение по точка 4 се изплаща на посочения в нея персонал, включително и на този, който не е на щатна длъжност в центъра, освен ако той получава допълнително възнаграждение по чл. 40.

(5) Сумите по точки 5 и 6 се използуват за междуучилищните центрове за производствено обучение. По преценка и писмено нареждане на началника на отдел "Народна просвета" към съответния окръжен народен съвет тези суми, изцяло или отчасти, могат да се използуват и за културни мероприятия и техническо развитие, разширяване и дообзавеждане на учебно-производствената база, лабораториите и кабинетите на учебните заведения, обслужвани от центъра.


Чл. 44. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1978 г.) (1) Когато чистият доход извършен от продажбата на изработената продукция или от извършените услуги от учениците от горния курс на средните политехнически училища и гимназиите по време на учебната практика, провеждана в учебните производствени бази на професионалните учебни заведения, той се разпределя по реда на чл. 42, ал. 1 при спазване разпоредбите на следващите алинеи.

(2) Сумите по точки 1 и 5 се предоставят изцяло на средните политехнически училища и гимназиите, които са провели практиката.

(3) Процентно възнаграждение по точка 2 се дава на учителите от средните политехнически училища и гимназиите само ако те са провеждали практиката.

(4) От сумите по точка 3 се изплащат на директорите и зам.-директорите на средните политехнически училища и гимназиите (учителите, отговарящи за производственото обучение) 40%.

(5) Сумата по точка 4 се предоставя изцяло на средните политехнически училища и гимназиите.

(6) От сумите по точка 6 се заделят 40% за средните политехнически училища и гимназиите.

(7) Сумите, останали, след като са заделени тези, предвидени по точки 3 и 6, както и сумите по точки 2 и 4, когато практиката е провеждана от преподаватели и персонал на професионалните учебни заведения, остават в полза на професионалните учебни заведения. Не могат да получат процентно възнаграждение само онези от тях, които получават допълнително възнаграждение по чл. 40.

(8) Сумите, които съгласно предходните алинеи се разпределят за средните политехнически училища и гимназиите, се превеждат от професионалните учебни заведения на съответните училища.


Чл. 45. (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1978 г.) (1) При разпределението на чистия доход по чл. 42-44 се спазват разпоредбите на следващите алинеи.

(2) Процентното възнаграждение по точка 2 на чл. 42 се определя в рамките на посочения процент конкретно за всеки учител в зависимост от нивото на учебно-възпитателната му работа, изпълнението на учебната програма и учебно-производствения план, възложен на групата, която той обучава, качеството и външния вид на изработената продукция, опазването на машините и съоръженията, икономиката на материали и спазването на правилата по техниката на безопасността и охраната на труда.

(3) Процентното възнаграждение по точка 3 се разпределя между директора и зам.-директора по производственото обучение (зав. учебно-опитното стопанство, учителя в СПУ, отговарящ за производственото обучение) съобразно тяхното лично участие в учебно-производствената дейност. Разпределението на сумата се утвърждава от началника на отдел "Народна просвета" при ОНС, съответно от началника на отдел "Подготовка кадри" при отрасловите министерства или други ведомства, в зависимост от подчинението на учебното заведение по съвместно предложение на директора на учебното заведение и председателя на местната организация на Съюза на българските учители.

(4) Процентното възнаграждение по точка 4 се определя отделно за всеки служител в зависимост от реалния му принос за разгръщането на учебно-производствената дейност, изпълнението на производствената програма, качеството и външния вид на продукцията.

(5) Максималното процентно възнаграждение за една учебна година (от 1 септември до 31 август на един служител не може да бъде по-голямо спрямо основната му годишна заплата, както следва: за учителите - 25%, за служителите по т. 3 и 4 на чл. 42 - 20%. Максималното годишно процентно възнаграждение на отделен служител по т. 4 на чл. 42 не може да бъде по-голямо от 80% от годишната премия за зам.-директора по производственото обучение (учителя в СПУ, отговарящ за производственото обучение), полагаща му се по точка 3 на същия член.

(6) Лицата, прослужили през учебната година по-малко от 12 месеца, получават процентно възнаграждение, пропорционално на прослуженото време.

(7) Максималното процентно възнаграждение по т. 2 и 4 на чл. 42 се дава само когато учебно-производствения план на учебното заведение за годината е изпълнен цялостно в натурално и стойностно изражение и по асортимент. При неизпълнение на плана максималните размери на процентните възнаграждения, посочени в двете точки, и на директора и зам.-директора по производственото обучение (зав. учебно-опитното стопанство, учител в СПУ, отговарящ за производственото обучение) се намаляват с 50%.

(8) Когато производствената програма на учебното заведение в стойностно изражение като цяло е изпълнена под 90%, процентните възнаграждения на служителите по точки 2, 3 и 4 на чл. 42 не се дават. Изключения се допускат само когато за неизпълнението на програмата има крайно уважителни обективни причини - непредвидено преустройство на учебно-производствената база, продължителни епидемии, природни бедствия и др. В тези случаи е необходимо писмено разрешение на началника на отдел "Народна просвета" при ОНС, респ. началника на отдел "Подготовка кадри" при отрасловото министерство или друго ведомство, в зависимост от подчинението на учебното заведение.

(9) Министерството на народната просвета, съответно отрасловите министерства и други ведомства и отделите "Народна просвета" при окръжните народни съвети, може да намалява процентното възнаграждение, което по точка 3 на чл. 42 се полага на директорите и зам.-директорите (зав. учебно-опитно стопанство, учители в СПУ, отговарящи за производственото обучение), за некачествена продукция или напълно да ги лишава от премия.

(10) Процентните възнаграждения по точки 2 и 4 на чл. 42 се утвърждават от директора на учебното заведение съгласувано с ръководството на организацията на Съюза на българските учители в учебното заведение.

(11) Директорът на учебното заведение, съгласувано с ръководството на организацията на Съюза на българските учители може да лишава от процентно възнаграждение отделни служители по т. 4 на чл. 42 за пропуски и слабости в работата, станали причина за задръжка в учебно-производствения процес или довели до влошаване качеството на продукцията. Такова право има и директорът на междуучилищния център за производствено обучение по отношение на персонала от същата категория.

(12) Сумите по точки 5 и 6 на чл. 42 се внасят по извънбюджетната сметка на учебното заведение.

(13) Остатъците по точки 1 - 4 и неизразходваните суми по т. 5 на чл. 42 се прехвърлят към средствата по т. 6 на същия член.

(14) На учениците, получили слаба годишна оценка (за тези в техникумите и паралелките с приемане над средно образование, по учебните планове на които се предвижда полагане на срочни изпити - слаба срочна оценка за първия или втория учебен срок) по учебна практика, не се изплаща възнаграждение по точка 1 на чл. 42 за съответната учебна година.

(15) Сумите, полагащи се за една учебна година на лицата по точки 1 - 4 на чл. 42, се изплащат еднократно.

(16) Изпълнението на годишния учебно-производствен план или програма се отчита към 20 юли, а за селскостопанските учебни заведения - към 31 декември.


Раздел III.
Финансиране и заплащане на труда при производствената

практика

Чл. 46. (1) Производствената практика на учениците се заплаща.

(2) При наличието на свободни места учрежденията, заведенията и стопанските организации могат да назначават на едно работно място по няколко ученици, но не повече от четири, на които да се заплаща съответна част от щатната заплата или тарифната ставка. В тези случаи не е необходимо да се спазват изискванията по щатната таблица за образователен ценз и трудов стаж.


Чл. 47. (1) Учебните заведения заплащат на учениците през време на производствената им практика пътни пари по цените на намалената тарифа за групово пътуване на ученици еднократно за отиване и връщане до обекта на практиката, когато той е в друго населено място. По изключение, когато по уважителни причини учениците са пътували не групово, а поотделно, разрешава се заплащането на пътни пари по цените на редовната тарифа.

(2) На преподавателите, командировани в друго населено място във връзка с провеждането и контрола на производствената практика на учениците, учебните заведения заплащат пътни, дневни и квартирни пари съгласно Наредбата за служебните командировки на работниците и служителите.


Чл. 48. (1) Предприятията и учрежденията заплащат на учениците, провеждащи производствена практика в тях или в организирани към тях учебно-производствени бази (включително лятната производствена практика, възнаграждение за положения труд при спазване разпоредбите на следващите алинеи.

(2) Когато учениците са назначени на свободни щатни или на обособени работни места, те получават възнаграждение според изработеното съгласно щатните таблици и тарифните мрежи, като имат право и на наднормено възнаграждение.

(3) Когато учениците не са назначени на свободни щатни или на обособени работни места, но на тях е възложено изпълнението на конкретна работа и те я извършват макар и като втори лица, в резултат на което липсват възможности за измерване на положения труд, те получават възнаграждение на работен ден, както следва: учениците от професионалните учебни заведения - по 1,20 лв., учениците от горния курс на средните политехнически училища и гимназиите - от 0,30 до 1,20 лв. по преценка на стопанската организация, поделението или учреждението, където се провежда практиката.

(4) Предприятията и учрежденията заплащат възнаграждението на учениците-практиканти от фонда на работната заплата за списъчен състав, която се отнася до случаите по ал. 2, и от фонда на работната заплата по списъчен състав, когато се отнася до случаите по ал. 3. В последния случай при недостиг на фонда на работната заплата за несписъчния състав се допуска по изключение възнагражденията да се заплащат от икономии по общата издръжка на предприятието или учреждението.


Чл. 49. (1) По реда на чл. 48, ал. 1 - 3 са заплаща трудът на учениците и в случаите, когато по изключение те провеждат производствената си практика в учебно-производствени бази към учебните заведения или в междуучилищни центрове за производствено обучение към народните съвети.

(2) Изплатените възнаграждения на учениците се отчитат в разходите за производството или услугите. Възнагражденията се изплащат от средствата, получени авансово или от реализацията на продукцията или извършените услуги. Когато реализацията не може да стане веднага, възнагражденията се изплащат от оборотните средства, които се възстановяват след реализацията на готовата продукция или извършените услуги.

(3) Чистият доход, получен от реализацията на продукцията и извършените услуги по време на производствената практика, когато тя се провежда в учебно-производствени бази към учебните заведения или в междуучилищни центрове за производствено обучение към народните съвети, се разпределя по реда на раздел II от тази глава, като възнаграждението на учениците се отнася към точка 6 на чл. 42, ал. 1, а от разпределението се изключват учениците, трудът на които е заплатен според изработеното.


Чл. 50. Трудът на учениците от строителните техникуми и училища, учебните заведения по строителна механизация и др. под., които провеждат производствено обучение с машини и съоръжения на учебните заведения на държавни, обществени или частни обекти, се заплаща както следва:

1. учебна практика - по реда на чл. 42, ал. 1;

2. производствена практика - по реда на чл. 48, ал. 1 - 3, като чистият доход, получен от тази практика, след приспадане на изплатените на учениците възнаграждения се разпределя по реда на чл. 42, ал. 1, без да се заделят средства за учениците по т. 1 на същата алинея.


Чл. 51. Полагаемото се възнаграждение на учениците по време на производствената практика се заплаща от предприятията и учрежденията лично на тях.


Чл. 52. (1) Учениците, ползуващи държавна издръжка под формата на безплатна храна или стипендия, които през време на производствената практика не получават възнаграждение за положения труд, продължават да получават държавната издръжка до завършване на практиката, определена с учебния план.

(2) Когато ползуващите държавна издръжка съгласно тази наредба имат право на възнаграждение за труда, който полагат по време на производствената практика, те могат по избор да получават или него, или държавната издръжка (безплатна храна или стипендия).

(3) Полагащото се възнаграждение на учащи се, които са приели вместо него да получават държавната издръжка, се превежда от предприятията и учрежденията на учебните заведения, а те го внасят в приход на бюджета, от който се издържа учебното заведение.


Чл. 53. (1) Часовете за ръководство на производствената практика на учениците (без лятната производствена практика) се включват в годишния норматив за заетост на преподавателите.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1978 г.) На преподавателите, директорите и зам.-директорите по производствено обучение, които ръководят лятната производствена практика на учениците, се заплащат като лекторски до 50% от часовете, признати за преподавателска работа, предвидени за тази практика (до 9 часа седмично за преподавател по теория и до 12 часа седмично за преподавател по практика).

(3) Подлежащите на заплащане часове в рамките на максимума по предходната алинея се определят от директора на учебното заведение конкретно за всеки преподавател в зависимост от количеството и качеството на положения труд по организирането и провеждането на практиката.

(4) За едноседмична работа по време на производствената практика (36-46 часа) на преподавателя се признават за преподавателска работа толкова часове, колкото е задължителният му седмичен норматив по теория или по учебна практика.


Чл. 54. (1) На учителя по производствено обучение в единните средни политехнически училища и гимназиите, който е натоварен пряко да отговаря за производственото обучение на учениците, седмичният норматив за преподавателска работа по производствено обучение се определя, както следва:

1. до 9 паралелки в IХ - ХI клас12 часа;

2. от 10 до 22 паралелки в IХ - ХI клас 10 часа;

3. над 22 паралелки в IХ - ХI клас 8 часа.

(2) Когато производственото обучение на учениците се провежда в междуучилищен център за производствено обучение към народните съвети, не се определят учители, които да отговарят за производственото обучение.


Чл. 55. (1) Ръководните кадри в учебно-производствените бази към стопанските организации и техните поделения ползуват основни заплати, установени за съответната система, без да се прилагат съответните показатели и нормативи за категоризиране.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1978 г.) На майсторите, работниците и специалистите в учебно-производствените бази към стопанските организации и техните поделения за дните, през които са заети с обучението на учениците, включително и по време на учебната практика, се заплаща допълнително възнаграждение в размер на 15% върху основната им месечна заплата.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 1978 г.) Когато производственото обучение на учениците се извършва не в учебно-производствената база, а в производственото звено на предприятие или поделение на стопанска сметка, то заплаща на персонала (майстори, работници и специалисти), който едновременно с изпълнението на производствените си задачи обучава учениците, допълнително възнаграждение само за дните на обучението, както следва:

1. за обучаване на група до 5 ученици през производствената практика и до 2 ученици през учебната практика - 10% от основната месечна заплата;

2. за обучаване на група от 6 до 10 ученици през производствената практика и от 3 до 5 ученици през учебната практика - 15% от основната месечна заплата;

3. за обучаване на група над 10 ученици пред производствената практика и над 5 ученици през учебната практика - 20% от основната месечна заплата.

(4) Когато практиката се провежда в учреждения и заведения на бюджетна издръжка, те заплащат възнаграждения по алинея 3 само в случаите, когато обучението от специалистите е ставало извън нормално установеното им работно време.

(5) Специалистите в здравните заведения, определени като база за обучение на курсисти от медицинските учебни заведения (без висшите), за времето, през което трае обучението и те пряко участвуват в него, получават допълнително месечно възнаграждение по т. 20, ал. 2 от специфичните разпоредби към щатна таблица № 8, утвърдена с Постановление № 6 на Министерския съвет и ЦС на БПС от 9 март 1973 г. - 5 лв.

(6) Премирането на персонала в учебно-производствените бази към стопанските организации и техните поделения, зает с обучението на ученици, се определя с наредбата, предвидена в чл. 70 от Правилника за организация на работната заплата (ДВ, бр. 12 от 1974 г.; изм., бр. 26, 48 и 66 от 1974 г.)


Чл. 56. (1) Когато производствената практика на учениците по изключение се провежда в чужбина, учебните заведения заплащат

1. на преподавателите, командировани да ръководят практиката в чужбина - пътни пари съгласно Наредбата за служебните командировки и специализациите в чужбина (ДВ, бр. 71 от 1973 г.) и 50% от дневните пари в левове;

2. на българските ученици, отиващи на практика в чужбина - пътни пари еднократно за отиване и връщане;

3. на чуждестранните ученици, приемани на практика в страната - по 1 лев на ден за дребни разходи, културни нужди, градски транспорт и др.;

4. на наши преподаватели, ръководещи практика на чуждестранни ученици в страната - дневни и квартирни пари като при придружаване на чуждестранни гости.

(2) Разходите за храна и джобни пари на разменящите се ученически групи за провеждане на производствената практика в чужбина са изцяло за сметка на учещите се и преподавателите, които се разменят.


Чл. 57. Чуждестранни ученици, обучаващи се в страната и получаващи стипендии от нашата страна, вместо възнаграждение за положения труд получават през време на производствената практика пълния размер на стипендиите си. Начислените за тях възнаграждения се внасят в приход на бюджета, от който се издържа учебното заведение, в което те се обучават.


Заключителни разпоредби

§ 1. (1) Тази наредба се издава на основание чл. 37 и чл. 41, ал. 2 от Закона за по-тясна връзка на училището с живота и за по-нататъшното развитие на образованието в НРБ (Изв., бр. 53 от 1959 г.; доп., ДВ, бр. 99 от 1963 г.) и § 4 от допълнителните, преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 90 на Министерския съвет от 18 юли 1957 г. (ДВ, бр. 58 от 1975 г.).

(2) Наредбата влиза в сила от 15 септември 1975 г.

(3) Отменят се:

1. Правилникът за производственото обучение на учениците от техникумите и професионално-техническите училища на Министерството на народната просвета, Министерството на финансите, Министерството на труда и социалните грижи (ДВ, бр. 42 от 1970 г.; ДВ, бр. 46 от 1974 г.);

2. Окръжно № 0-72 на бившия Комитет по труда и работната заплата от 20 юни 1967 г. освен в частта му, която се отнася до висшите и полувисшите учебни заведения.


§ 2. Отговори на въпроси по приложението на наредбата се дават от Министерството на народната просвета, съгласувано с Министерството на финансите и Министерството на труда и социалните грижи.


Приложение

Приложение към чл. 42, ал. 2 от наредбата


Списък на професиите и специалностите, по които съгласно чл. 42, ал. 2 от Наредбата за заплащане труда на учениците при производственото им обучение вместо 35% получават 50% от чистия доход от продажбата на готовите изделия или за вложен труд по време на учебната практика



№ по Отрасли Професия и специалности
ред    
1 2 3
А. Професионално-технически и  
  средни професионално-  
  технически училища  
1. Геологопроучвателни  
  работи всички професии
2. Рудна и каменовъглена  
  промишленост всички професии
3. Топлинна промишленост  
  и енергетика всички професии
4. Металургия всички професии
5. Машиностроене и  
  металообработване  
    1. леяр-формовчик
    2. ковач-пресовчик
    3. заварчик
    4. термист за
    обслужване на
    термични пещи и
    съоръжения
    5. пиротехник
    6. метални и емайлни
    покрития
    7. работник по
    органични и
    неорганични
    покрития
6. Химическа и каучукова  
  промишленост всички професии
7. Стъкларска и порцеланово- 1. стъклар
  фаянсова промишленост 2. керамик
8. Кожарска промишленост кожаро-кожухарство
9. Производство на строителни  
  материали всички професии
10. Горско стопанство, дърводобивна  
  и преработваща промишленост 1. механизатор в
    горското
    стопанство и
    дърводобива
    2. работник по
    мех. обработка
    на дървесината
    3. работник по
    мебелно
    производство
11. Полиграфическа промишленост работник-
    полиграфист
12. Хранително-вкусова  
  промишленост работник в
    месодобива
13. Обувна промишленост каучуково обувно
    производство
14. Текстилна промишленост работник по апретура
    и текстилно багрене
15. Строително производство всички професии
16. Селско стопанство 1. механизатор в
    растениевъдството
    2. механизатор в
    животновъдството
     
Б. Tехникуми  
     
1. Геология и проучване всички специалности
2. Минно дело всички специалности
3. Металургия всички специалности
4. Машиностроене и  
  металообработване 1. технология на
    машиностроенето,
    ковачно-пресово
    производство
    2. технология на
    машиностроенето-
    металолеене
5. Химическа и каучукова  
  промишленост 1. технология на
    каучуковото
    производство и
    пластмасите
    2. технология на
    преработването на
    нефта и газа
6. Стъкларска и порцеланово-  
  фаянсова промишленост 1. техника и
    технология на
    стъкларството
    2. керамично-
    стъкларска
    декорация
7. Хранително-вкусова  
  промишленост техника и
    технология на
    месото и месните
    продукти
8. Горско стопанство,  
  дърводобивна и  
  дървообработваща  
  промишленост 1. горско стопанство
    и дърводобив
    2. механизация на
    горското
    стопанство и
    дърводобива
9. Промишленост на строителни  
  материали техника и технология
    на строителната
    керамика и
    огнеупорните
    материали
10. Кожаро-кожухарска и  
  обувна промишленост технология на
    коженото и
    кожухарското
    производство
11. Строителство и геодезия всички специалности,
    с изключение на
    зелено строителство
12. Полиграфическа промишленост полиграфия
13. Механизация на селското  
  стопанство механизация на
    селското стопанство
14. Селско стопанство всички специалности
 
Забележка. Списъкът е изготвен въз основа на номенклатурата на учебните професии и специалности за подготовка на квалифицирани работници и специалисти със средно специално образование.
 


Промени настройката на бисквитките