Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 70 от 6.IX

НАРЕДБА № I-349 ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА КОНТРОЛ ВЪРХУ ПРОИЗВЕЖДАНИТЕ ПОЖАРООПАСНИ УРЕДИ И СЪОРЪЖЕНИЯ, ПРОТИВОПОЖАРНИ УРЕДИ И ИНСТАЛАЦИИ, ГАСИТЕЛНИ СРЕДСТВА И ДР.

 

НАРЕДБА № I-349 ЗА УПРАЖНЯВАНЕ НА КОНТРОЛ ВЪРХУ ПРОИЗВЕЖДАНИТЕ ПОЖАРООПАСНИ УРЕДИ И СЪОРЪЖЕНИЯ, ПРОТИВОПОЖАРНИ УРЕДИ И ИНСТАЛАЦИИ, ГАСИТЕЛНИ СРЕДСТВА И ДР.

Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.70 от 6 Септември 1966г., отм. ДВ. бр.99 от 16 Ноември 1999г.

Отменена с параграф единствен на Наредбата за отмяна на Наредба № I-349 за упражняване на контрол върху произвежданите пожароопасни уреди, машини и съоръжения, противопожарни уреди и инсталации, гасителни средства и др. - ДВ, бр. 99 от 16 ноември 1999 г.


Чл. 1. Задължават се всички предприятия, трудово-производителни кооперации и частни лица, произвеждащи отоплителни, нагревателни, осветлителни и други пожароопасни прибори, инсталации и принадлежности към тях, при узаконяването им да ги съгласуват с Управление противопожарна охрана при МВР. Съгласуването да се потвърждава с документ за пожаробезопасност, без който моделът не може да се произвежда.


Чл. 2. Всички предприятия и трудово-производителни кооперации, произвеждащи машини и технологически съоръжения, предназначени за взривоопасни и пожароопасни производства, преди одобряването им за производство задължително ги съгласуват с Управление противопожарна охрана при МВР.


Чл. 3. Предприятията, трудово-производителните кооперации и частните лица, произвеждащи противопожарни машини, уреди, съоръжения, пожароизвестителни и пожарогасителни инсталации (ръчни и автоматични), искрогасители и пожарогасителни средства, се задължават преди одобряването им за производство да ги съгласуват с Управление противопожарна охрана при МВР.


Чл. 4. (1) Всички транспортни и потребителски опаковки, предназначени за леснозапалителни и самозапалващи се вещества и препарати, се съгласуват предварително с Управление противопожарна охрана при МВР от предложителите на стандарта или отрасловата нормала.

(2) Върху всяка опаковка производителите на леснозапалващи се и самозапалващи се вещества с четлив надпис изясняват накратко пожарната опасност на веществото и мерките за безопасното му използуване.


Чл. 5. Министерството на вътрешната търговия, Централният кооперативен съюз и други предприятия и ведомства, занимаващи се с търговска дейност, да не пускат на пазар наши и вносни пожароопасни уреди и съоръжения и пакетирани пожароопасни горими препарати и вещества без разрешение на Управление противопожарна охрана при МВР.


Чл. 6. Задължават се предприятията, произвеждащи електросъоръжения, електрически кабели и проводници, въз основа на техническата им характеристика и изискванията на противопожарните строителни норми, съгласувано с Управление противопожарна охрана при МВР да определят и посочват в съответните отраслови нормали и каталози за каква производствена среда (класа) са предназначени и по какъв начин да се изпълнява монтажът им.


Чл. 7. (1) Предприятията, произвеждащи огнезащитни вещества (антипирени), се задължават преди одобряването им за производство да ги съгласуват с Управление противопожарна охрана при МВР.

(2) Всяко огнезащитно вещество трябва да се придружава от инструкция за начина на използуване, времетраене и безопасност при работа.


Чл. 8. (1) Стоманобетонните конструкции и други строителни елементи и материали, влагани в сградостроителството, трябва да имат необходимата по литературни данни и нормативни документи пределна огнеустойчивост и топлоустойчивост.

Не се разрешава масово производство и влагане в строителството на нови стоманобетонни конструкции и строителни материали с недоказана по експериментален път пределна огнеустойчивост и топлоустойчивост.

(2) Пределната огнеустойчивост и топлоустойчивост на новите строителни конструкции и строителни материали ще се извършва от Научноизследователския строителен институт при Министерството на строежите.


Чл. 9. Задължават се министерствата и ведомствата съгласувано с Управление противопожарна охрана при МВР да разработват инструкции и правила за мерките на безопасно съхраняване и транспортиране на произвежданите или употребявани от тях огнеопасни и взривоопасни стоки.


Чл. 10. Тази наредба се издава на основание чл. 55 от Указа за противопожарната охрана в Народна република България, задължителна е за всички министерства и ведомства и влиза в сила от деня на обнародването й в Държавен вестник.


Промени настройката на бисквитките