Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 96 от 4.XII

НАРЕДБА ЗА СЪБИРАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ВЗЕМАНИЯ

 

НАРЕДБА ЗА СЪБИРАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ВЗЕМАНИЯ

Обн. ДВ. бр.13 от 12 Февруари 1952г., изм. ДВ. бр.74 от 13 Септември 1960г., изм. ДВ. бр.59 от 30 Юли 1963г., изм. ДВ. бр.67 от 27 Август 1963г., изм. ДВ. бр.96 от 4 Декември 1964г., изм. ДВ. бр.73 от 14 Септември 1979г., изм. ДВ. бр.68 от 27 Август 1982г., изм. ДВ. бр.77 от 4 Октомври 1983г., изм. ДВ. бр.62 от 12 Август 1988г., отм. ДВ. бр.38 от 19 Май 1989г.

Загубила значение след приемането на Закона за събиране на държавните вземания - ДВ, бр. 38 от 19 май 1989 г.


I. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

1. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1963 г.) По правилата на тази наредба се събират:

а) (изм. - ДВ, бр. 73 от 1979 г., бр. 62 от 1988 г.) от финансовите органи при общинските народни съвети или кметствата:

1. (изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) държавните и местните данъци и такси, вноските за задължителни имуществени застраховки и вноските по паричното участие на населението съгласно чл. 33 от Закона за допитването до народа;

2. държавните вземания от глоби, парични конфискации, обезщетения, съдебни разноски и такси по присъди, решения и определения на съдилищата и по наказателни постановления, издадени от несъдебни органи, в размер до 150 лв. поотделно;

3. държавните вземания по решения и присъди на съдилищата, издадени въз основа на актове за начет и вземания от надвзети пенсии независимо от размера им;

б) от съдебните изпълнители - държавните вземания, изброени в т. 1, буква "а", подточка 2, когато размерът им е над 150 лв.;

в) от министерствата и ведомствата, вкл. от банките, или от съдебните изпълнители - всички останали вземания на държавата и държавните учреждения и вземанията на банките.


2. Основно задължение за всяко предприятие, учреждение и организация и за гражданите на републиката е да изплащат задълженията си по бюджета в установените от законите срокове.


3. Всяко закъснение за внасяне на дължимите суми от предприятията, учрежденията, организациите и физически и други юридически лица е нарушение на държавната дисциплина.


4. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Министерството на икономиката и планирането, изпълнителните комитети на общинските народни съвети и кметствата са длъжни при всяко закъснение за плащане на данъците, таксите и другите държавни вземания да ги съберат по административен ред заедно с лихвите, определени в съответните закони, вкл. и в Закона за съставяне и изпълнение на държавния бюджет, а при нарушение - съответните глоби.


5. При изплащане на дължимите данъци, такси и други държавни вземания най-напред се погасяват старите по реда - главница, лихви и глоби, и новите - в същия ред.


II. СЪБИРАНЕ НА ЗАКЪСНЕЛИ ДАНЪЦИ, ТАКСИ И ДРУГИ ДЪРЖАВНИ ВЗЕМАНИЯ

6. Неплатените данъци, такси и други държавни вземания в сроковете за доброволно плащане стават закъснели и се събират чрез налагане запор на суми и вземания, описи и продажби на движими и недвижими имущества и др. по правилата, предвидени в Гражданския процесуален кодекс и по тази наредба. За частните занаятчии може да бъде постановена забрана за упражняване на занаята.

(Ал. 2 зал. - ДВ, бр. 59 от 1963 г.)


7. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Преди да се пристъпи към опис на имуществото, на длъжника се връчва писмено известие срещу подпис с покана в седемдневен срок от датата на получаването му да уреди задължението си. Ако и след изтичане на този срок длъжникът не издължи доброволно сумите, органът, натоварен със събирането, извършва опис на имуществото му.


8. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 1979 г., бр. 59 от 1963 г., бр. 62 от 1988 г.) Описът на имуществото се извършва в присъствието на длъжника или пълнолетен член на неговото семейство и един свидетел. Ако длъжникът препятствува влизането в помещението и преглеждането на имуществото, органът, натоварен със събирането, прибягва до съдействието на милицията и на общинския народен съвет или кметството за отваряне на помещението и съставяне опис на имуществото.

(Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) В случай, че длъжникът продължава да противодействува, органът, натоварен със събирането, съставя акт, който изпраща на прокурора за привличането му към наказателна отговорност.

Личен обиск на длъжника и на членовете на семейството му не се допуска.


9. Описват се имуществата, достатъчни да погасят дължимата сума, лихвите и глобите, както и разходите за тяхното пазене и продажба. Указанията на длъжника кои предмети да се опишат, се вземат под внимание, ако не накърняват интересите на държавата.


10. Не могат да се описват вещи, необходими за ежедневните нужди на гражданите и имуществата съгласно разпоредбите, предвидени по правилата на Гражданския процесуален кодекс.


11. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1963 г., бр. 62 от 1988 г.) Описът на имуществото се съставя в два екземпляра - един за длъжника и втори за финансовия орган, и се подписва от съставителя, от свидетеля и длъжника или пълнолетен член от семейството му.

(Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) В случай, че при извършване на описа постъпят възражения от страна на длъжника или свидетеля за неправилни действия, възраженията се отбелязват в описа и се прилагат към него. Органът, натоварен със събирането, е длъжен да изкаже мнение по тези възражения.


12. Описаното имущество освен валутните ценности се предава за пазене на длъжника срещу подпис в описа.

Валутните ценности - злато, сребро, платина и металите от платиновата група в монети, слитъци в суров вид, иностранна валута, платежни документи в иностранна валута и иностранни ценни книжа, се предават на Българската народна банка, като това се отбелязва в описа.

(Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Ако длъжникът откаже да приеме имуществото за пазене или при наличността на други съображения, непозволяващи да се довери същото имущество на длъжника, органът, натоварен със събирането, предава последното за пазене на друго лице срещу разписка.

На трети лица, приели имуществото за пазене, се дава възнаграждение в размер до 1% от оценката на имуществото. Това възнаграждение, както и направените разходи по опазване на имуществото са за сметка на длъжника.


13. Описаното имущество се оценява по определените държавни продажни цени на дребно, а имуществата, за които няма определени държавни цени - по тяхната пазарна стойност, като се спада процент за износеност (овехтяване).

(Изм. - ДВ, бр. 68 от 1982 г.) Недвижимите имоти се оценяват по Наредбата за цените на недвижимите имоти.

Оценката на особено редки или нямащи пазарна цена предмети се извършва от вещи лица.


14. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1963 г.) Длъжниците, недоволни от действията на финансовия или друг натоварен със събирането орган, извършил описа, могат да подават жалба до съответния районен съд в седемдневен срок от датата на извършване на описа.

(Изм. и доп. - ДВ, бр. 73 от 1979 г., бр. 62 от 1988 г.) Жалбите се подават чрез ръководителя на финансовия орган при общинския народен съвет или кметството, съответно органа, натоварен със събирането, в два екземпляра. Един от екземплярите с мнението на органа се изпраща на районния съд.

Жалбите спират действията по събирането.

Жалби от трети лица не се допускат. Третите лица могат да бранят правата си върху описаните имущества само по исков ред в случаите, когато това е допустимо от Гражданския процесуален кодекс.


15. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1963 г., бр. 62 от 1988 г.) Районният съдия насрочва делото в срок от две седмици за разглеждане в съдебно заседание с призоваване на длъжника и съответния орган, натоварен със събирането.

При разглеждане на делото възражения против размера на дължимите данъци, такси и други държавни вземания, посочени в описа, или искания за установяване на този размер не се допускат.

Решението на съда може да се обжалва в едноседмичен срок пред окръжния съд, но обжалването му не спира изпълнението.


16. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1963 г., бр. 79 от 1979 г., бр. 62 от 1988 г.) Районният съдия връща на финансовия орган при общинския народен съвет или кметството или на съответния орган по събирането производството с препис от влязлото в сила решение на съда.


17. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Изземането на описаното имущество се извършва от органа, натоварен със събирането, в присъствието на длъжника или на един пълнолетен член от семейството му и един свидетел.

За изземането на имуществата се съставя акт в два екземпляра.


18. Иззетото имущество с изключение на недвижимите имоти, добитъка, птиците, селскостопанската продукция, селскостопанския инвентар и валутните ценности се предава на държавна или кооперативна търговска организация, с която се сключва договор за продажба на това имущество.

На тези организации се заплаща комисионно възнаграждение в размер до 10% от стойността на продадените имущества.


19. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Работният и расовият добитък, кравите, даващи мляко, и селскостопанският инвентар се продават на селскостопански организации.

Останалият добитък, птици и селскостопанска продукция се продават на държавните изкупвателни организации.


20. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Недвижимите имоти се продават на държавните учреждения и предприятия, на селскостопанските и на другите кооперативни и обществени организации.

(Изм. - ДВ, бр. 73 от 1979 г., бр. 62 от 1988 г.) Ако недвижимите имоти не могат да се продадат по липса на купувачи, те се предават безвъзмездно на общинския народен съвет или кметството до размера на дължимите суми за данъци, такси и други държавни вземания, с което се погасява задължението на данъкоплатеца.

(Изм. - ДВ, бр. 73 от 1979 г., бр. 62 от 1988 г.) В случай, че стойността на имота надвишава сумата на задълженията, разликата в повече се заплаща на длъжника от общинския народен съвет или кметството, на който е предаден безвъзмездно недвижимия имот.

(Нова - ДВ, бр. 59 от 1963 г.) Когато стойността на недвижимия имот надвишава значително размера на задължението, продажба се извършва за съответна идеална или реална част от имота.

(Нова - ДВ, бр. 59 от 1963 г., изм., бр. 73 от 1979 г., бр. 62 от 1988 г.) Когато имотът е предаден на общинския народен съвет или кметството и продължава да се владее от последния, по решение на председателя на изпълнителния комитет на общинския народен съвет той може да бъде върнат на бившия му собственик, ако в петгодишен срок от предаването на имота изплати всички задължения към държавата и банките, вкл. лихвите и сумите, изплатени във връзка с изземането на имота, както и стойността на направените в него подобрения. За времето от изземането до връщането на имота не се начисляват лихви за държавното вземане, срещу което имотът е бил иззет.


21. Валутните ценности, ако не подлежат на конфискация, се продават на БНБ по реда, установен от нея.


22. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Старинните предмети на изкуството, имащи музейно или научно значение, органът, натоварен със събирането, предава безвъзмездно на научните и музейните учреждения или организации до размера на дължимите суми, с които се намалява задължението на данъкоплатеца.

В случай, че стойността на предметите, установена от вещи лица, надвишава сумата на задълженията, разликата в повече се заплаща на данъкоплатеца от научните и музейните учреждения или организации.


23. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 1979 г., бр. 62 от 1988 г.) За продаденото имущество, както и за предаденото на държавните изкупвателни организации за продажба и за предаденото направо на общинските народни съвети или кметствата се съставя акт.


24. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Предприятието или организацията, която е приела имуществото за продажба, е длъжна да го продаде в срока, установен в сключения договор за продажба, като получената сума от продажбата внесе по сметка на съответния финансов орган.


25. С постъпилите суми от продажбата на имуществата се погасяват първо разноските по извършване на описа и продажбата, след това се издължават данъците, таксите и другите държавни вземания по реда на т. 5.

Постъпилите в повече суми се връщат на данъкоплатеца по реда, установен в тази наредба.


26. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1963 г., бр. 62 от 1988 г.) Органът, натоварен със събирането, може да налага запор върху получаваните от длъжника доходи, трудово възнаграждение или други суми в трети лица без разрешение на съда.

При запориране на трудово възнаграждение се спазват разпорежданията, предвидени по правилата на Гражданския процесуален кодекс и Кодекса на труда.

(Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Ако третото лице в седемдневен срок от момента, когато сумата е броима на длъжника, не предаде на органа, натоварен със събирането, запорираните суми или не направи писмено възражение, че длъжникът няма в него такива, постъпва се по реда, предвиден по правилата на гражданската процедура.


III. СЪБИРАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ, ТАКСИТЕ И ДРУГИТЕ ДЪРЖАВНИ ВЗЕМАНИЯ ОТ ТКЗС

27-34. (Отм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.)


IV. СЪБИРАНЕ НА ЗАКЪСНЕЛИ ДАНЪЦИ, ТАКСИ И ДРУГИ

ДЪРЖАВНИ ВЗЕМАНИЯ ЧРЕЗ ЗАПОР ОТ ПРЕДПРИЯТИЯ,

КООПЕРАЦИИ, УЧРЕЖДЕНИЯ, ОРГАНИЗАЦИИ И ДР.

35. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Събирането по административен ред на закъснелите данъци, такси и други държавни вземания от държавните, кооперативните и обществените организации и предприятия се извършва от финансовите и други органи по събирането без решение на съда.

По същия начин се събират невнесените в срока данъци, такси и други държавни вземания, удържани от предприятия, учреждения и организации, от работници и служители и членове на кооперациите.


36. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Събирането по административен ред на закъснелите данъци, такси и други държавни вземания от държавните, кооперативните и обществените организации, предприятия и учреждения се извършва чрез писмено разпореждане от ръководителя на финансовия орган до кредитното учреждение, в което длъжникът има разплащателна сметка, за прехвърляне по сметката на финансовия орган сума, равна на задължението.


37. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Кредитното учреждение е длъжно да изпълни разпореждането на ръководителя на финансовия орган независимо какъв е размерът на сумата по сметката на длъжника. Ако по сметката на длъжника няма достатъчно суми за покриване на задължението, разликата се прехвърля от следващите постъпления по сметката на длъжника, която се счита блокирана до окончателното издължаване.


38. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Събирането на недобори може да стане и от сумите, които длъжникът има да получава от неговите дебитори, по писмено разпореждане на ръководителя на финансовия орган до кредитното учреждение, в което дебиторът има разплащателна сметка, ако сумата е неоспорвана от последния.


V. РАЗСРОЧВАНЕ И ОТСРОЧВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ, ТАКСИТЕ И ДРУГИТЕ ДЪРЖАВНИ ВЗЕМАНИЯ

39. При изключителни случаи на временна материална затрудненост по преценка на финансовите органи може да се дават разсрочки за изплащане на данъците, таксите и другите държавни вземания за срок до една година.


40. (Изм. - ДВ, бр. 59 от 1963 г., бр. 96 от 1964 г., бр. 62 от 1988 г.) Молбите за разсрочка се подават до съответния финансов орган и се разрешават:

А. За задължения на предприятия, учреждения и организации:

а) (изм. - ДВ, бр. 73 от 1979 г., бр. 62 от 1988 г.) от ръководителя на финансовия орган при общинския народен съвет или кметството - когато задължението е до 20 000 лв. и за срок до 6 месеца;

б) (предишна б. "в" - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) от министъра на икономиката и планирането - когато задължението е над 20 000 лв. и за срок до една година.

Б. За задължения на частни лица:

а) (изм. - ДВ, бр. 73 от 1979 г., бр. 77 от 1983 г., бр. 62 от 1988 г.) от ръководителя на финансовия орган при общинския народен съвет или кметството - когато задължението е до 1000 лв. и за срок до 1 година;

б) (предишна б. "в", изм. - ДВ, бр. 77 от 1983 г., бр. 62 от 1988 г.) от министъра на икономиката и планирането - когато задължението е над 1000 лв. и за срок до 2 години.

За държавни вземания от частни лица, събирани от съдебните изпълнители, молби за разсрочка се подават до съдебния изпълнител и се разрешават от министъра на правосъдието или от упълномощено от него лице за срок до 2 години.


41. Разсрочените данъци, такси и други държавни вземания се събират с лихва за закъснение.


42. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) При случаи на природни стихии и бедствия министърът на икономиката и планирането може да дава отсрочка на платежите на данъците, таксите и другите държавни вземания със или без лихви за закъснение.

Искането за това се прави писмено чрез съответния финансов орган.


VI. ВРЪЩАНЕ НА ДАНЪЦИ, ТАКСИ И ДРУГИ ДЪРЖАВНИ ВЗЕМАНИЯ И ОПИСАНО ИМУЩЕСТВО

43. Събраните неправилно или в повече суми за данъци, такси и други държавни вземания се минават по данъчната сметка на данъкоплатеца за погасяване на други изискуеми задължения, а при липса на такива - се връщат служебно.


44. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Неправилно взетото имущество трябва да се върне в срок от 10 дни. В случай, че последното е продадено и не може да се върне, ръководителят на финансовия орган е длъжен да замени продаденото имущество по вид или стойност или да се върне на длъжника сумата, получена от продаденото имущество.


VII. ДАНЪЧНИ УДОСТОВЕРЯВАНИЯ (Загл. изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.)

45. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Прехвърляне или учредяване на вещни права от граждани върху недвижими имоти, моторни превозни средства и селскостопански машини със значителна стойност, прехвърляне на наследствени права, както и сключване на предварителни договори за същото се извършват след представяне на писмена декларация от прехвърлителя или учредителя за дължимите данъци, такси и други държавни вземания или че не дължи такива вземания.


46. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Когато прехвърлителят или учредителят дължи данъци, такси и други държавни вземания, действията по чл. 45 може да се извършат след тяхното заплащане или ако длъжникът:

а) представи гаранция в недвижими имоти или пари, обезпечаващи събирането на цялото задължение;

б) писмено декларира, че е съгласен задълженията към държавата да се погасят от сумата срещу прехвърлянето (учредяването) на вещното право и купувачът внесе дължимата сума по депозитна сметка на общинския народен съвет. Ако сумата срещу прехвърлянето (учредяването) на вещното право не достига за изплащане на дължимите данъци, такси и други държавни вземания, действието се извършва, само ако продажната цена отговаря на нормативно определената за недвижими имоти, а за движимите вещи - на цената на дребно с приспадане на овехтяването.


47. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Държавните учреждения и социалистическите организации изплащат суми над 500 лв. за извършени работи, доставки, наеми и др., след като гражданите подадат декларация, че не дължат данъци, такси и други държавни вземания.

По договор за прехвърляне на вземания срещу държавни учреждения на стойност над 500 лв. сумата се изплаща, след като страните представят декларация по ал. 1.

Обезщетения за отчуждени недвижими имоти на стойност над 2000 лв. се изплащат на правоимащите лица, след като те представят декларация по ал. 1.


48. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 1979 г., бр. 77 от 1983 г., бр. 62 от 1988 г.) Преди да се извърши разпределението на суми над 500 лв. по изпълнително дело, добити по запор или продажба на движими имоти, съдебният изпълнител е длъжен да поиска сметка от финансовия орган при общинския народен съвет или кметството за дължимите по сметка данъци, такси и други държавни вземания от длъжника по изпълнителното дело.

(Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Когато подлежащата на разпределение сума произхожда от продажба на недвижими имоти, съдебният изпълнител изисква подробна сметка от финансовия орган за дължимите данъци, такси и други държавни вземания.

(Изм. - ДВ, бр. 77 от 1983 г., бр. 62 от 1988 г.) Съдията-изпълнител изплаща на взискателя и присъединилите се кредитори определената за всеки от тях сума по извършеното разпределение, когато тя е над 500 лв., след като всеки от тях подаде декларация, че не дължи данъци, такси и други държавни вземания.

При неспазване на горните разпореждания съдебният изпълнител отговаря лично за заплащане на данъците, таксите и другите държавни вземания, които не са били събрани.


49. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Длъжностно лице, което състави акт, без да изисква представянето на декларация по чл. 45 или когато е задължено да изисква подаването на такава декларация, но не направи това, отговаря лично за заплащането на данъците, таксите и другите държавни вземания, които не са събрани.


49а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) Лицата, които вписват неверни данни в декларациите, изисквани по тази наредба, носят отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс, ако деянието не представлява по-тежко престъпление.

Задълженията, които произтичат от граждански договори със социалистически организации, не са държавни вземания по смисъла на този раздел.


VIII. ПРИВИЛЕГИИ

50. (Изм. - ДВ, бр. 73 от 1979 г., бр. 62 от 1988 г.) Вземанията на държавата и общинските народни съвети или кметствата се ползуват с правото на предпочитателно удовлетворение по реда на чл. 136 от Закона за задълженията и договорите.


IХ. СРОКОВЕ И СЪОБЩЕНИЯ

51. Сроковете, предвидени в тази наредба, се броят съгласно Закона за задълженията и договорите.


52. Съобщенията, известията, поканите и други такива по тази наредба се връчват по реда, предвиден по правилата на гражданската процедура, доколкото не е постановено друго в тази наредба.


Х. ПОСЛЕДНИ РАЗПОРЕЖДАНИЯ

53. (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1988 г.) По прилагането на тази наредба министърът на икономиката и планирането издава пояснителни окръжни.


Промени настройката на бисквитките