Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 287 от 24.XII

ЗАКОН ЗА УРЕЖДАНЕ НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В ДОБРУДЖА И НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ВЪЗНИКНАЛИ ПРЕДИ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО Й КЪМ ЦАРСТВОТО

 

ЗАКОН ЗА УРЕЖДАНЕ НА ТЪРГОВСКИТЕ ДРУЖЕСТВА В ДОБРУДЖА И НА ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ВЪЗНИКНАЛИ ПРЕДИ ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО Й КЪМ ЦАРСТВОТО

ОДОБРЕН С УКАЗ N 198 ОТ 15 ДЕКЕМВРИЙ 1941 Г. - ОТМЕНЕН

Обн. ДВ. бр.287 от 24 Декември 1941г.

Чл. 1. Търговските дружества, включително и кооперативните сдружения, които имат главното си седалище в земите, отстъпени на Царството по Крайовския договор, продължават да съществуват, ако са били съставени съобразно с действуващото в тези земи законодателство до присъединяването им.

Ако, обаче, в уставите или учредителните договори на тези дружества се съдържат постановления противни на правила от публичен ред на действуващото в Царството право, тия устави или договори трябва да се съобразят с българските закони в шестмесечен срок от влизането на настоящия закон в сила. В противен случай дружествата се смятат прекратени и подлежат на ликвидация.


Чл. 2. Акционерните дружества с ограничена отговорност, които имат главното си седалище в Ромънското кралство и са имали клонове в присъединена Добруджа, могат да продължават дейността си в Царството, след като се съобразят с изискванията на търговския закон и на закона за дружествата с ограничена отговорност.


Чл. 3. Издадените и обгербвани под действието на Ромънския търговски закон акции и дялове на акционерни и командитни дружества, кооперации, водни синдикати и дружества с ограничена отговорност, които имат главното си седалище в отстъпените на Царството по Крайовския договор земи, се освобождават от гербовия налог.

Същото се отнася и за акциите и дяловете, които ще бъдат издадени в срока по чл. 1, ал. II, в замяна на ония, за които се говори в предшествуващата алинея.

Забележка. Член 5 от закона за прилагане закона за гербовия налог и опрощаване на глоби по същия закон в Добруджа се отменява.


Чл. 4. При вписването в търговските регистри на акционерни дружества в Добруджа, които са съществували до присъединяването й към Царството, съгласно Ромънския търговски закон, не се събира мито по чл. 167, п. 7 от търговския закон.


Чл. 5. В срока по чл. 1, ал. II, всяко заинтересувано лице може да направи възражения против регистрирането на търговските дружества в Добруджа пред областния съд.

Препис от тия възражения се връча на заинтересуваното търговско дружество.

В най-къс срок съдът се произнася по тия възражения, след като изслуша страните в съдебно заседание. Според важността на изтъкнатите недостатъци за образуването или съществуването на дружеството съдът постановява или поправянето на тия недостатъци, ако това е възможно, или прекратяването на дружеството.

Определението на съда подлежи на касационно обжалване.


Чл. 6. Съществуването на търговски дружества и еднолични фирми в Добруджа до присъединяването й към Царството, може да се доказва с извлечение от търговския регистър или с удостоверение или друг документ от надлежния съд, а при липса на такива с удостоверение от общината, в която фирмата или дружеството са имали своето главно седалище.


Чл. 7. В случай, че търговските регистри не са на лице, всички фирми трябва да бъдат регистрирани в срока по чл. 1, ал. II, щом това е необходимо за съществуването на фирмата.

Забележка. Всички книжа и производства по първото регистриране и пререгистриране се освобождават от такси (включително и за търговско-индустриалните камари и общините) и гербовия налог.


Чл. 8. Пресмятането на дружествения капитал става по курса на Българската народна банка при присъединяването на Добруджа - 1 лей за 45 стотинки.


Чл. 9. Задълженията на жителите на Добруджа към частни лица и кредитни институти (банки, кооперативни сдружения и пр.), възникнали преди присъединяването й към Царството се уреждат съгласно действуващите в Добруджа облекчителни закони: закон за конверсията от 7 април 1934 година, закон за предпазния конкордат, закон за заздравяване търговския кредит и пр.

Забележка I. Като жители на Добруджа се смятат ония лица (физически и юридически), които са имали там своето местожителство на 7 септемврий 1940 година, и ония, които са преселени в Царството съгласно Крайовския договор от 7 септемврий 1940 г.

Забележка II. Ромънските закони за лихвоимството се прилагат в всички случаи, когато се касае за уреждане на задължения, за които се говори в този закон.


Чл. 10. Разпорежданията по силата на които държавата понася изцяло или отчасти загубите на някои банкови институти, последвали от приложението на ромънския закон за конверсията на земеделските и градските задължения, се отменяват спрямо българската държава.

Това, обаче, не вреди на длъжниците.


Чл. 11. В всички случаи, в които казаният закон за конверсията на земеделските и градските задължения поставя ползуването от едно право в зависимост от плащане или срокове, започнали да текат от влизането на закона в сила, тия срокове, за лица по § 9 се продължават и започват да текат от влизането в сила настоящия закон; за закъснелите плащания се дава срок на длъжниците 4 месеци от публикуването на закона.


Чл. 12. Ако кредиторите са в неизвестност или живеят в чужбина, или откажат получаването на сумите, длъжниците могат да внесат дължимите им суми по тоя закон в Българската земеделска и кооперативна банка и с това се считат издължени.


Чл. 13. Задълженията на лицата по чл. 9 към Българската земеделска и кооперативна банка, Българската народна банка и към кредиторите от старите предели на Царството, се уреждат съгласно закона за облекчение на длъжниците и заздравяване на кредита, като за ползуването от тоя закон се определя срок от 4 месеци след влизането на настоящия закон в сила.

Забележка. Изплатените от длъжниците на Ромънската държава суми по задължения към Българската земеделска и кооперативна банка и Българската народна банка се приспадат.


Чл. 14. Всички спорове относно горните задължения се разрешават от околийския съдия по местожителството на длъжника. Производството, както и всички книжа: молби, жалби, удостоверения, документи, преводи от ромънски и пр., които се подават, съставят и издават по повод и в връзка с настоящия закон, както и всички служебни действия, включително издаването на изпълнителни листове се освобождават от такси, мита, берии, гербов налог и други разноски.


Чл. 15. Изплащането и конвертирането на дължимите суми ще става по курс на Българската народна банка при присъединяване на Добруджа - 1 лей за 45 стотинки.


Чл. 16. На решенията, издадени от ромънските съдилища до присъединяването на Добруджа към Царството, се дава изпълнителна сила по определение на съответния по местожителството на ответника околийски или областен съд (според това от кой съд като първа инстанция е издадено решението) по реда указан в чл. чл. 878-884 от закона за гражданското съдопроизводство.

Това определение подлежи само на касационно обжалване.


Промени настройката на бисквитките