Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 30.XII

ЗАКОН ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО

 

ЗАКОН ЗА ПЧЕЛАРСТВОТО ОТ 1983 Г.

Отразена деноминацията от 5.07.1999 г.

Обн. ДВ. бр.102 от 30 Декември 1983г., изм. ДВ. бр.11 от 29 Януари 1998г., изм. ДВ. бр.113 от 28 Декември 1999г., отм. ДВ. бр.57 от 24 Юни 2003г.

Отменен с § 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за пчеларството - ДВ, бр. 57 от 24 юни 2003 г.


Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. Пчеларството се развива на планова и научна основа, като се оползотворяват пълноценно природните ресурси и се съчетават стопанските и екологичните изисквания.


Чл. 2. Държавата насърчава и подпомага пчеларството.


Чл. 3. Държавната политика в областта на пчеларството се провежда от Националния аграрно-промишлен съюз с участието на Министерството на горите и горската промишленост и Централния кооперативен съюз.


Чл. 4. Народните съвети координират и контролират развитието на пчеларството на своята територия.


Чл. 5. Развитието на пчеларството се подпомага от Съюза на пчеларите и от други обществени организации.


Чл. 6. Пчелните семейства и пчеларският инвентар могат да бъдат собственост на държавата, на обществени и кооперативни организации и лична собственост на граждани.


Глава втора.
СТОПАНИСВАНЕ И ОПАЗВАНЕ НА ПЧЕЛНИТЕ СЕМЕЙСТВА

Чл. 7. Пчеларството се организира въз основа на перспективни, дългосрочни и годишни планове. В тях се планират мероприятия за увеличаване производството на мед и други пчелни продукти, за опазване и развитие на пчелните семейства, както и за опрашване на селскостопанските култури.


Чл. 8. Пчелните семейства се настаняват върху подходящи площи от селскостопанския и горския фонд.


Чл. 9. (1) Броят на пчелните семейства, които могат да се настанят в отделни землища, се определя от изпълнителните комитети на общинските народни съвети в зависимост от вида, размера и състоянието на пашата, като се взема мнението на местните пчеларски дружества.

(2) Площите за настаняване на пчелни семейства се определят от селскостопанските организации и от горските стопанства и се разпределят от изпълнителните комитети на общинските народни съвети.


Чл. 10. Разрешенията за настаняване на пчелни семейства на граждани, на кооперативни и други обществени организации се издават от председателя на изпълнителния комитет на съответния общински народен съвет или от упълномощено от него длъжностно лице при условия и по ред, определени в правилника за прилагане на закона.


Чл. 11. Пчелните семейства се регистрират от собствениците в съответния общински народен съвет или кметство по местонахождението на пчелините в двуседмичен срок от придобиването им.


Чл. 12. (1) Собственикът на пчелното семейство е и собственик на излезлия от него пчелен рой.

(2) Собственикът има право да влезе в чужд имот с изключение на жилище за проследяване и хващане на излезлия пчелен рой.

(3) Когато пчелен рой, чийто собственик не е известен, е заседнал в обществен имот или в имот на гражданин, собственик на пчелния рой е собственикът на имота. Когато в имота не се отглеждат пчели, пчелният рой е собственост на лицето, което го е намерило.

(4) Споровете за собственост по предходните алинеи се решават от районните съдилища.


Чл. 13. (1) Селскостопанските организации и горските стопанства организират отглеждането на пчелни семейства за производство на мед и за други пчелни продукти върху стопанисваните от тях земи, произвеждат пчеларски инвентар, осигуряват медоносен, посевен и посадъчен материал за увеличаване на медоносната база и извършват търговия с пчелен мед и други пчелни продукти и пчеларски инвентар.

(2) Централният кооперативен съюз организира производството на пчеларски инвентар и на восъчни основи, на мед и на други пчелни продукти и извършва търговия с тях.

(3) Гражданите и кооперативните и обществените организации могат да отглеждат пчелни семейства за производство на мед и на други пчелни продукти и да продават произведената от тях продукция.


Чл. 14. Производството на пчелни майки може да се организира само от стопански организации с разрешение на Централния съвет на Националния аграрно-промишлен съюз.


Чл. 15. При отглеждането на пчелните семейства и пчелните майки се спазват определените технологични и ветеринарно-санитарни изисквания.


Чл. 16. Селскостопанските организации и горските стопанства използуват пчелните семейства за опрашване на селскостопанските култури и насажденията. Когато стопанисваните от тях пчелни семейства не са достатъчни, те сключват договори за опрашване с други организации и граждани, притежатели на пчелни семейства.


Чл. 17. (1) Научните изследвания в областта на пчеларството се ръководят и координират от Националния аграрно-промишлен съюз.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 113 от 1999 г.) Племенно-подобрителната работа в областта на пчеларството се извършва от Националния център за аграрни науки, от други научни институти, опитни станции и резерватите за запазване на местната пчела.

(3) Нови породи пчели могат да се внасят в страната с разрешение на Националния аграрно-промишлен съюз съгласувано с Българската академия на науките.


Чл. 18. Изкупуването и продажбата на мед и на други пчелни продукти и на употребявани кошери и части от тях се извършват под контрола на ветеринарно-санитарните органи.


Чл. 19. Забраняват се:

1. имитирането и подправянето на пчелния мед и на другите пчелни продукти, влагането в тях на примеси, както и продажбата на такива продукти;

2. продажбата и транспортирането на кошери с пчели, на празни кошери, пчелни продукти и пчеларски пособия, които са носители на заразни причинители;

3. поставянето на пчелни семейства на разстояние по-близо от 5 км до пчелините, определени за извършване на племенно-подобрителна работа.


Чл. 20. (1) Организациите и гражданите, които притежават пчели, осигуряват опазването им от неприятели.

(2) В район до 300 м от пчелините се разрешава убиването на птицата"пчелояд".


Чл. 21. (1) При прехвърляне собствеността на пчелни семейства се изисква документ за здравословното им състояние, издаден от ветеринарно-санитарните органи.

(2) Преместването на пчелни семейства от един район в друг се извършва с разрешение на ветеринарните органи и на съответните органи на общинските народни съвети. Условията и редът за настаняването на пчелините се уреждат с правилника за прилагане на закона.


Чл. 22. Пръскането и прашенето на овощни дървета и растения, на горски насаждения, паркове и зелени площи се извършват съгласно наредба, приета от председателя на Централния съвет на Националния аграрно-промишлен съюз, от министъра на горите и горската промишленост и от председателя на Комитета за опазване на природната среда.


Чл. 23. При провеждане на залесителните и противоерозионните мероприятия се осигурява засяване или засаждане и на медоносни растения по нормативи, утвърдени от председателя на Централния съвет на Националния аграрно-промишлен съюз и от министъра на горите и горската промишленост.


Глава трета.
УПРАВЛЕНИЕ НА ПЧЕЛАРСТВОТО

Чл. 24. Националният аграрно-промишлен съюз осъществява отраслово ръководство и координира и контролира дейността в областта на пчеларството.


Чл. 25. Националният аграрно-промишлен съюз:

1. осъществява ветеринарно-санитарен надзор и зоотехнически контрол върху пчелните семейства и майки и организира борбата със заразните, незаразните и паразитните болести и химичната токсикоза;

2. осигурява запазването и подобряването на местната порода пчели;

3. упражнява съвместно с Министерството на народното здраве контрол върху качеството на пчелните продукти.


Чл. 26. (1) Към Националния аграрно-промишлен съюз се създава Координационен съвет по пчеларството.

(2) В Координационния съвет по пчеларството се включват представители на Националния аграрно-промишлен съюз, на Министерството на горите и горската промишленост, на Комитета за опазване на природната среда, на Централния кооперативен съюз и на Съюза на пчеларите. Председател на съвета е заместник-председател на Централния съвет на Националния аграрно-промишлен съюз.

(3) Координационният съвет по пчеларството разглежда основните въпроси на организацията, управлението и планирането на пчеларството, стопанисването и опазването на пчелните семейства и прави предложения за решаването им.


Чл. 27. Съюзът на пчеларите извършва просветна дейност сред членовете си, съдействува за внедряването на научните постижения и челния опит в пчеларството, организира залесителни мероприятия с медоносни видове растения и упражнява обществен контрол и въздействие за опазване на пчелните семейства и за качеството на натуралността на пчелните продукти.


Глава четвърта.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 28. (1) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) Който наруши ветеринарно-санитарните изисквания за отглеждането на пчелните семейства и опазването им от болести, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 20 до 200 лв.

(2) Наказанието по предходната алинея се налага и на този, който наруши установения режим в резерватите за опазване на местната пчела.


Чл. 29. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) Който не регистрира пчелни семейства в установения срок, се наказва с глоба от 10 до 50 лв.


Чл. 30. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) Който премества пчелни семейства от един район в друг без разрешение, се наказва с глоба от 20 до 200 лв.


Чл. 31. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) Длъжностно лице, което разреши пръскането и прашенето на растенията с отровни за пчелите препарати в нарушение на определения ред, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 50 до 300 лв.


Чл. 32. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) (1) Който наруши забраната по чл. 19, т. 3, се наказва с глоба от 20 до 100 лв.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1998 г.) Който наруши забраните по чл. 19, т. 1 и 2, се наказва с глоба от 50 до 300 лв.

(3) За повторно нарушение по предходната алинея, извършено в едногодишен срок от влизането в сила на наказателното постановление, с което на нарушителя е наложено наказание за същото по вид нарушение, наказанието е глоба от 100 до 400 лв.


Чл. 33. (1) Нарушенията по тази глава се установяват съответно от контролните органи на Националния аграрно-промишлен съюз и на неговите организации и от длъжностните лица от системата на Министерството на горите и горската промишленост, на Комитета по опазване на природната среда, на Централния кооперативен съюз и на общинските народни съвети, овластени за това от съответните ръководители.

(2) Наказателните постановления се издават съответно от председателя на Централния съвет на Националния аграрно-промишлен съюз, от министъра на горите и горската промишленост, от председателя на Комитета за опазване на природната среда и от председателите на изпълнителните комитети на общинските народни съвети или от упълномощени от тях длъжностни лица.

(3) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършват по реда, определен със Закона за административните нарушения и наказания.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на този закон:

1. пчелно семейство е цялостна биологична и производствена единица(колония), състояща се от пчелна майка, определено количество пчели и търтеи (сезонно), настанени в разборен кошер или тръвна с необходимите изградени восъчни пити;

2. пчелното семейство е едно, когато основното семейство се подпомага от помощно, настанено в същия кошер;

3. пчелен рой е част от пчелното семейство, състоящ се от една пчелна майка, пчели и търтеи;

4. пчелин е мястото, върху което са настанени пчелни семейства.


Заключителни разпоредби

§ 2. Министерският съвет приема правилник за прилагане на закона.


§ 3. Изпълнението на този закон се възлага на председателя на Централния съвет на Националния аграрно-промишлен съюз, на министъра на горите и горската промишленост и на председателя на Централния кооперативен съюз.


Промени настройката на бисквитките