Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 30.XII

ЗАКОН ЗА КООПЕРАТИВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

 

ЗАКОН ЗА КООПЕРАТИВНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Обн. ДВ. бр.102 от 30 Декември 1983г., изм. ДВ. бр.46 от 16 Юни 1989г., отм. ДВ. бр.63 от 3 Август 1991г.

Отменен с § 4 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за кооперациите - ДВ, бр. 63 от 3 август 1991 г.


ВЪВЕДЕНИЕ

Кооперативното движение в България е самодейно, масово, народнодемократично и с дългогодишни прогресивни традиции. Възникнало в края на миналия век като движение на бедните и средните слоеве от града и селото за самозащита и отпор на капиталистическата експлоатация, то се развиваше и растеше под влиянието и непосредствената помощ на Българската комунистическа партия, Българския земеделски народен съюз и други прогресивни сили.

Българската кооперация е социалистическа форма на организация на обществения труд и неразделна част от организацията на народното стопанство.

Кооперацията съдействува за широко въвличане на трудещите се в строителството на развитото социалистическо общество.

Кооперативната форма на собственост се развива и усъвършенствува чрез взаимно проникване и сближаване с държавната собственост. Кооперацията привнася в общонародната собственост свои демократични белези на организация и дейност.

Българското кооперативно движение съдействува за укрепване и задълбочаване на международната кооперативна солидарност, за разширяване сътрудничеството с кооперативните организации на Съветския съюз и на другите братски социалистически страни и за развитие на връзките с кооперативните движения от развиващите се и другите страни в името на мира, демокрацията и социалния прогрес в целия свят.


Глава първа.
ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 1. Кооперативните организации са самодейни социалистически обществени стопански организации и се изграждат на основата на доброволност, кооперативна собственост, равенство в правата и задълженията на членовете и кооперативната демокрация.


Чл. 2. (1) Кооперативните организации имат за основна задача да задоволяват потребностите на гражданите от стоки и услуги.

(2) Трудово-производителните кооперации и трудово-производителните кооперации на инвалиди изпълняват и предвидени от закона социални функции.


Чл. 3. (1) Кооперативните организации работят на пълна стопанска сметка и самоиздръжка по план, който се съставя въз основа на единния план, който се съставя въз основа на единния плана за социално-икономическото развитие на страната и осигурява изпълнението на задачите им.

(2) Кооперативните организации извършват своята дейност в сътрудничество с народните съвети, с други стопански и обществени организации. Те съобразяват дейността си с развитието на селищните системи, в които се намират седалищата им.


Чл. 4. (1) Държавата подпомага и насърчава кооперативните организации и координира тяхната стопанска дейност.

(2) Със съгласие на кооперативните организации могат да им бъдат предоставени за изпълнение отделни държавни дейности.

(3) На Централния кооперативен съюз и на окръжните кооперативни съюзи може да се възлага да разпределят държавни планови задачи за изпълнение от съответните кооперативни организации и предприятия.


Чл. 5. (1) Кооперативните организации се освобождават от всякакви данъци и такси във връзка с тяхното образуване, преустройство, прекратяване и ликвидация, включително и за прехвърлянето в тези случаи на имущество от една кооперативна организация на друга.

(2) Членовете на кооперативните организации се освобождават от всякакви данъци и такси за вноските и за свързаните с тях прехвърляния на права.


Глава втора.
КООПЕРАЦИИ

Раздел I.
Учредяване

Чл. 6. (1) Кооперация може да се образува със съгласие най-малко на седем граждани, които приемат устав и избират управителен и контролен съвет. Не могат да бъдат учредители лица, лишени от право да заемат ръководна, отчетническа или материалноотговорна длъжност на основание чл. 37, т. 6 от Наказателния кодекс, както и лица, на които със закон или указ е забранено да заемат такава длъжност.

(2) За образуването на трудово-производителната кооперация е необходимо повече от половината от учредителите да притежават професионална квалификация, която отговаря на предмета на дейност на кооперацията. Не могат да бъдат учредители лица, които се намират помежду си в брак или родство по права линия и по съребрена линия до трета степен включително.

(3) Уставът трябва да урежда: наименованието, седалището и предмета на дейност на кооперацията; условията за приемане на членове, техните права и задължения; основанията и реда за прекратяване на членуването; имуществото, управлението и реда за преустройство и прекратяване на кооперацията.

(4) Протоколът за учредяване на кооперацията и уставът се подписват от учредителите.

(5) Управителният и контролният съвет се избират с обикновено мнозинство при тайно гласуване.


Чл. 7. (Изм. - ДВ, бр. 46 от 1989 г.) Кооперацията се вписва в окръжния съд по седалището й по молба на изпълнителния комитет, а когато няма изпълнителен комитет - от управителния съвет. Към молбата се прилагат:

1. препис от протокола на учредителното събрание и от устава;

2. образци от подписите на лицата, които имат право да представляват кооперацията;

3. свидетелства за съдимост на учредителите;

4. декларация от членовете на управителния и на контролния съвет, а за трудово-производителната кооперация - от учредителите, че не се намират помежду си в брак или родство по права линия и по съребрена линия до трета степен включително.


Чл. 8. В регистъра на съда се вписват: наименованието, седалището, видът, предметът на дейност и адресът на кооперацията, имената и адресите на членовете на изпълнителния комитет, а когато няма изпълнителен комитет - на управителния съвет.


Чл. 9. Кооперацията се смята учредена и добива качество на юридическо лице от деня, в който е обнародвано в Държавен вестник определението на съда за вписването.


Чл. 10. Действията, извършени от името на кооперацията до деня на обнародването на определението за вписване, пораждат права и задължения за нея, ако лицата, които са ги извършили, са били упълномощени за това от учредителите. Ако те не са били упълномощени, те отговарят солидарно за поетите задължения. Ако кооперацията не бъде вписана, наред с тях отговарят и другите учредители освен ако те не са ги упълномощили да извършват действията, породили задълженията.


Чл. 11. Ако кооперацията не започне своята дейност в шестмесечен срок от обнародването на определението за вписване, съдът я заличава по искане на окръжния кооперативен съюз, направено след вземане мнението на общото събрание на кооперацията.


Чл. 12. (1) Кооперацията може да образува клонове, да ги преустройва и прекратява. Решението за образуването, преустройството и прекратяването се отбелязва в съда, където кооперацията е вписана.

(2) Всеки клон се управлява от клоново събрание, клонов управителен съвет и клонова контролна комисия.

(3) Устройството и дейността на клона се определят от управителния съвет на кооперацията.


Раздел II.
Преустройство и прекратяване

Чл. 13. (1) Условията за сливане или влизане на кооперации се уговарят от управителните им съвети и се одобряват от общите им събрания.

(2) Разделянето на кооперацията, както и отделянето от нея се решават от общото събрание.


Чл. 14. Членовете на кооперации, които са се слели или влели, стават по право членове на новата кооперация, а членовете на кооперация, която се е разделила - членове на новообразуваните кооперации.


Чл. 15. (1) При разделяне новообразуваните кооперации отговарят солидарно за задълженията на прекратената кооперация.

(2) При отделяне новообразуваната кооперация отговаря солидарно за задълженията на кооперацията, от която се е отделила.


Чл. 16. (1) Дейността на кооперацията може да бъде прекратена и тя се обявява в ликвидация:

1. по решение на общото й събрание;

2. (изм. - ДВ, бр. 46 от 1989 г.) с решение на окръжния съд по искане на Централния кооперативен съюз в случаите, когато: преследва забранени от закона цели; изменила е предназначението си или е загубила стопанското си оправдание; приключва системно със загуби или не е в състояние да изпълнява задълженията си; останала е с членове, чийто брой е под установения минимум и в едномесечен срок съставът й не бъде попълнен.

(2) При прекратяване дейността на кооперацията общото събрание избира ликвидационна комисия и определя срок на ликвидацията. Когато прекратяването се постановява от съда, той назначава ликвидационна комисия и определя срока на ликвидацията.

(3) Прекратяването на дейността на кооперацията и обявяването й в ликвидация има действие от деня, в който се обнародва в Държавен вестник определението за вписване на прекратяването.


Чл. 17. Ликвидационната комисия се състои най-малко от двама души. Не могат да бъдат нейни членове лицата по чл. 48, ал. 5.


Чл. 18. Ликвидационната комисия има правата и задълженията на управителен съвет. Кооперацията се представлява от двама от ликвидаторите, определени в решението за прекратяването й.


Чл. 19. (1) Ликвидационната комисия довършва текущите работи на кооперацията, превръща имуществото й в пари, събира вземанията и изпълнява задълженията й.

(2) Ликвидационната комисия може да прекрати сключените договори от кооперацията до момента на обявяването й в ликвидация, като заплати на другата страна претърпените от това вреди.


Чл. 20. Когато кооперацията е прекратена по решение на общото събрание, то може да реши до приключване на ликвидацията кооперацията да се върне към стопанска дейност. В този случай общото събрание избира управителен и контролен съвет. Решението на общото събрание се вписва в съда и определението се обнародва в Държавен вестник.


Чл. 21. (1) Кредиторите на обявена в ликвидация кооперация предявяват вземанията си независимо от техния произход, обезпечение и изискуемост пред ликвидационната комисия в месечен срок от деня на обнародване на определението по чл. 16, ал. 3.

(2) За оспорените вземания ликвидационната комисия уведомява кредиторите с писмо с обратна разписка. Ако те предявят иск в двуседмичен срок от получаване на уведомлението, тя ги отразява като спорни задължения в ликвидационния баланс.


Чл. 22. Ликвидационната комисия удовлетворява привилегированите вземания съобразно техния ред, а с остатъка - другите вземания пропорционално на размера им.


Чл. 23. (1) Кредитори, които не са предявили вземанията си в определения срок, се удовлетворяват от имуществото, което е останало след разпределянето.

(2) Дяловите вноски се връщат на кооператорите след изпълнение на останалите задължения. Когато остатъкът се окаже недостатъчен, той се разпределя пропорционално на вноските.


Чл. 24. Не се допускат отделни изпълнителни действия върху имуществото на кооперация, обявена в ликвидация.


Чл. 25. (1) След окончателното разпределение на имуществото ликвидационната комисия дава отчет пред общото събрание, което приема решение за заличаване на кооперацията. Ако събранието не може да се състои поради липса на кворум, то се отлага със седем дни и е законно независимо от броя на присъствуващите.

(2) Когато кооперацията е прекратена от съда, ликвидационната комисия дава отчет пред Централния кооперативен съюз, който приема решение за заличаването й.


Чл. 26. (1) Ликвидационната комисия е длъжна в седемдневен срок от приемане на решението по предходния член да иска от съда да бъде вписано. Определението за заличаване се обнародва в Държавен вестник.

(2) В срока по предходната алинея ликвидационната комисия предава архивата на заличената кооперация на окръжния кооперативен съюз.

(3) Кооперацията може да бъде заличена и преди да се съберат всички вземания, ако са изплатени задълженията и са върнати дяловите вноски. В този случай Централният кооперативен съюз продължава да събира вземанията и внася сумите в своите фондове за взаимно подпомагане.


Чл. 27. Средствата за издръжка на дейността на ликвидационната комисия се одобряват от органа по чл. 25 и са за сметка на кооперацията, а когато тя не разполага със средства - за сметка на фондовете за взаимно подпомагане при Централния кооперативен съюз.


Чл. 28. За вреди, причинени на кооперацията от незаконни действия на ликвидационната комисия, отговарят солидарно членовете, които са ги причинили.


Раздел III.
Членство. Права и задължения на членовете

Чл. 29. (1) Кооперацията е открита за членуване за всеки гражданин, който е съгласен с устава й. Член на трудово-производителна кооперация или на трудово-производителна кооперация на инвалиди може да бъде всяко лице, навършило шестнадесет години, а за ученик-кооператор - петнадесет години, като се спазва изискването половината от новоприетите членове на трудово-производителната кооперация да притежават съответна квалификация съобразно предмета на дейността й, а за трудово-производителната кооперация на инвалиди - да отговарят на изискванията, посочени в устава й.

(2) Нов член на кооперацията се приема по писмена молба с решение на управителния съвет, което подлежи на утвърждаване от общото събрание. Молбата се разглежда на първото заседание на управителния съвет, след като е постъпила. По изключение тя може да се разгледа и на второто му заседание, ако първото се е състояло преди да са изтекли 14 дни от постъпването й.

(3) Отмяна на отказа на управителния съвет за приемане на нов член може да се иска в четиринадесетдневен срок от общото събрание. Ако отказът бъде отменен, кандидатът се смята за приет от деня на решението на общото събрание.

(4) Когато е пропуснат срокът по предходната алинея или отказът е потвърден от общото събрание, нова молба за членуване може да се подаде след изтичане на шестмесечен срок.


Чл. 30. Членът на кооперацията има право:

1. да участвува в нейната дейност;

2. да участвува и гласува в общото събрание;

3. да бъде избиран в нейните органи;

4. да иска обяснения от нейните органи за неизпълнение на приети решения;

5. да иска отмяна на незаконните и противоуставните решения и действия на нейните органи;

6. да получава дивидент;

7. да ползува придобивките от нейните социално-битови и културни мероприятия;

8. да получи дяловата си вноска при прекратяване на членството.


Чл. 31. (1) Членът на кооперацията е длъжен:

1. да съдействува за постигане на нейните цели;

2. да спазва устава;

3. да прави определените от устава вноски;

4. да пази и увеличава кооперативното имущество.

(2) Когато членът на кооперацията участвува в нейната дейност с труда си, той е длъжен да внесе своя годен и необходим за производството инвентар и запасите си от суровини и материали, определени при приемането му.


Чл. 32. (1) За неизпълнение на задължението на кооператор могат да се налагат следните наказания:

1. мъмрене;

2. предупреждение за изключване;

3. изключване.

(2) Трудовите и осигурителните отношения на членовете на трудово-производителните кооперации и на трудово-производителните кооперации на инвалиди се уреждат от трудовото и осигурителното законодателство.


Чл. 33. (1) Кооператорът отговаря за задълженията на кооперацията до размера на дяловата си вноска.

(2) Вземането на кооператора за дялова вноска не може да бъде прехвърляно или запорирано за задълженията му.


Чл. 34. (1) Членството се прекратява, когато кооператорът:

1. напусне кооперацията;

2. премине в друга кооперация по ред, установен в устава;

3. бъде изключен;

4. почине.

(2) Членството се прекратява и при прекратяване на кооперацията.


Чл. 35. Редът за възникване и прекратяване на членството, за връщане на дяловата вноска, както и сроковете на предизвестие при прекратяване се уреждат с устава.


Чл. 36. (1) Кооператорът може да бъде изключен, когато:

1. пречи за постигане целите на кооперацията;

2. не прави предвидените в устава вноски;

3. системно нарушава устава и решенията на органите на кооперацията;

4. не пази или уврежда кооперативното имущество.

(2) Когато нарушението не е съществено или вредите на кооперацията от него не са големи, общото събрание може да наложи на кооператора наказание "предупреждение за изключване".


Раздел IV.
Имущество

Чл. 37. (1) Имуществото на кооперацията се състои от право на собственост и други вещни права върху основни и оборотни средства, вземания, права върху търговски марки, промишлени образци, лицензии, дялово участие в сдружавания и други права и задължения, породени от нейната дейност.

(2) Отчуждаването на кооперативната собственост за държавни и обществени нужди може да се извърши само след като се вземе мнението на общото събрание на кооперацията.


Чл. 38. Източници на средства на кооперацията са:

1. вноски на членовете;

2. доходът от стопанската дейност;

3. заеми и други източници.


Чл. 39. Средствата на кооперацията се разпределят във:

1. дялов фонд;

2. фондове с производствено и социално предназначение, включително фонд "Дивидент".


Чл. 40. (1) Разпределението на дохода на кооперацията, видът на паричните фондове и редът за набиране и изразходване на средствата по тях се определят от общото събрание.

(2) Кооперацията може да ползува заеми от фондовете за взаимно подпомагане при кооперативните съюзи, както и да предоставя заемообразно на други кооперации свободните средства от паричните си фондове срещу минимален лихвен процент.


Чл. 41. Когато стопанската дейност за календарната година приключи със загуба, тя се покрива по решение на общото събрание на кооперацията от фондовете с производствено или социално предназначени, а след тяхното изчерпване - от дяловия фонд или остава за погасяване през следващата година.


Чл. 42. Кооперацията може да прихваща свои вземания с дяловата вноска на прекратилия членството си кооператор, макар и падежът им да не е настъпил.


Чл. 43. При прекратяване и ликвидация на кооперацията остатъкът от актива й се предава на фондовете за взаимно подпомагане при Централния кооперативен съюз.


Раздел V.
Управление

Чл. 44. (1) Общото събрание се състои от членовете на кооперацията. Когато неговият състав е многоброен или дейността на кооперацията обхваща няколко населени места, то може да се състои от пълномощници, избрани по ред, определен от устава й.

(2) Общото събрание:

1. приема и изменя устава;

2. избира управителен и контролен съвет;

3. приема плана на кооперацията;

4. одобрява отчета за дейността, баланса и разпределението на дохода след изслушване заключението на контролния съвет;

5. взема решение за членуване в окръжния кооперативен съюз;

6. избира пълномощници за общото събрание на окръжния кооперативен съюз;

7. опрощава парични задължения към кооперацията и отсрочва или разсрочва изпълнението им;

8. взема решения за разпореждане с недвижимите имоти на кооперацията;

9. преустройва и прекратява дейността на кооперацията и я обявява в ликвидация;

10. утвърждава решенията на управителния съвет за приемане на нови членове. При неутвърждаване на решението членството се прекратява от деня на събранието;

11. изключва членове;

12. решава всички въпроси, които не са от компетентност на други органи на кооперацията.


Чл. 45. (1) Общото събрание се свиква от управителния съвет с покана, разгласена по ред, определен в устава. В поканата се вписват въпросите, които ще бъдат разглеждани, както и денят, часът и мястото, където ще се проведе събранието. То не може да взема решения по въпроси, невписани в поканата, освен за свикване на друго събрание.

(2) Общото събрание се свиква:

1. редовно - един път в годината;

2. извънредно - по решение на управителния съвет или по искане на контролния съвет, на окръжния кооперативен съюз, на Централния кооперативен съюз или на една десета от членовете на кооперацията.

(3) Управителният съвет е длъжен да свика общото събрание по въпроси от неговата изключителна компетентност в срок от четиринадесет дни след постъпване на искането. Ако той не стори това, общото събрание се свиква от изпълнителния комитет на окръжния кооперативен съюз.


Чл. 46. (1) Общото събрание е законно, ако присъствуват две трети от членовете.

(2) Всеки член има право на един глас.


Чл. 47. (1) Решенията на общото събрание се вземат с обикновено мнозинство от гласовете на присъствуващите членове освен ако уставът предвижда друго.

(2) Решенията по чл. 44, ал. 2, точки 1, 7, 9, 10 и 11 се вземат с мнозинство две трети от присъствуващите членове, а решенията по точки 7, 8 и 9 произвеждат действие след одобрение от Изпълнителния комитет на Централния кооперативен съюз.

(3) Гласуването на общото събрание е явно освен в случаите по чл. 44, ал. 2, точки 2 и 6. Събранието може да реши и в други случаи да се гласува тайно.


Чл. 48. (1) Управителният съвет се избира измежду членовете на кооперацията за срок от три години. В новия управителен съвет не могат да бъдат преизбрани повече от две трети от членовете на предходния управителен съвет.

(2) Броят на членовете на управителния съвет се определя от общото събрание.

(3) В потребителната кооперация най-много половината от членовете на управителния съвет могат да бъдат в трудови правоотношения с нея.

(4) В трудово-производителната кооперация и в трудово-производителната кооперация на инвалиди най-малко половината от членовете на управителния съвет трябва да са заети пряко в производството.

(5) В управителния съвет не могат да бъдат избирани лица:

1. лишени от право да заемат ръководна, отчетническа или материалноотговорна длъжност на основание чл. 37, т. 6 от Наказателния кодекс;

2. които по силата на закон или указ не могат да заемат ръководна, отчетническа или материалноотговорна длъжност;

3. които се намират с член на управителния или на контролния съвет в брак, родство по права линия или по съребрена линия до трета степен включително.


Чл. 49. Управителният съвет:

1. организира изпълнението на решенията на общото събрание, ръководи текущата дейност на кооперацията и я отчита пред общото събрание;

2. организира съставянето на проектоплан на кооперацията;

3. взема решения за образуване, преустройство и прекратяване на клонове за участие в междукооперативни предприятия и стопански дружества;

4. награждава кооператорите, наказва ги с "мъмрене" или с "предупреждение за изключване" и предлага на общото събрание изключването им;

5. назначава, награждава, наказва и уволнява работниците и служителите в кооперацията;

6. разглежда предложенията на контролния съвет в четиринадесетдневен срок от постъпването им. Ако в този срок те не са обсъдени, смята се, че са приети.


Чл. 50. (1) Управителният съвет се свиква на заседание от председателя най-малко веднъж на три месеца. Председателят е длъжен да свика управителния съвет по искане на една трета от членовете му в четиринадесетдневен срок. Ако той не стори това, управителният съвет се свиква от изпълнителния комитет на окръжния кооперативен съюз.

(2) Заседанията на управителния съвет са открити за членовете на кооперацията.

(3) Решенията на управителния съвет се вземат с явно гласуване и обикновено мнозинство.


Чл. 51. Членовете на управителния съвет, които в това си качество са причинили вреди на кооперацията, отговарят солидарно.


Чл. 52. По съдебни спорове между кооперацията и членовете на управителния съвет, както и при противоречие в интересите между тях кооперацията се представлява пред съда от окръжния кооперативен съюз.


Чл. 53. Когато е предвидено в устава на кооперацията, управителният съвет избира от своя състав изпълнителен комитет, като определя и броя на членовете му.


Чл. 54. (1) Правата и задълженията на изпълнителния комитет се определят с устава. На изпълнителния комитет не могат да се предоставят правата по чл. 29, ал. 2 и чл. 49, точка 3.

(2) Изпълнителният комитет отчита дейността си пред управителният съвет.

(3) Изпълнителният комитет се свиква от председателя. Решенията се вземат с явно гласуване и обикновено мнозинство. Заседанията са открити за членовете на кооперацията.


Чл. 55. Спрямо членовете на изпълнителния комитет се прилага чл. 51.


Чл. 56. (1) Председателят на кооперацията се избира от управителния съвет измежду членовете му. Той е председател на управителния съвет и на изпълнителния комитет.

(2) Председателят организира изпълнението на решенията на общото събрание, на управителния съвет и на изпълнителния комитет и ръководи текущата дейност на кооперацията.


Чл. 57. Кооперацията се представлява от председателя, а когато той отсъствува - от негов заместник, заедно с друг член на изпълнителния комитет, а при липса на изпълнителен комитет - на управителния съвет.


Чл. 58. (1) Контролният съвет се избира измежду членовете на кооперацията за срок от три години. В новия контролен съвет не могат да бъдат преизбрани повече от две трети от членовете на предходния контролен съвет.

(2) Броят на членовете на контролния съвет се определя от общото събрание.

(3) Не може да бъде член на контролния съвет лице, посочено в чл. 48, ал. 5, както и лице, което заема или е заемало през предходната година материалноотговорна или отчетническа длъжност в кооперацията или в нейно предприятие.


Чл. 59. (1) Контролният съвет контролира дейността на кооперацията и на предприятията й и отчита своята работа пред общото събрание.

(2) Членовете на контролния съвет имат правата на финансовоконтролни органи, ако отговарят на изискванията за заемане на такава длъжност.


Чл. 60. Когато констатира съществени нарушения на закона или на устава, допуснати от управителния съвет, контролният съвет свиква общото събрание или уведомява писмено окръжния кооперативен съюз.


Чл. 61. Членовете на контролния съвет участвуват в заседанията на управителния съвет и на изпълнителния комитет.


Раздел VI.
Съдебен контрол

Чл. 62. Решенията и действията на органите на кооперацията, които противоречат на закона или на устава, се отменят от районния съд по седалището й.


Чл. 63. (1) Отмяната може да се поиска от всеки кооператор, от контролния съвет на кооперацията или от изпълнителния комитет на окръжния кооперативен съюз.

(2) Кооператорът можа да поиска отмяната в двуседмичен срок от деня на решението, а ако не е присъствувал при решаването и то засяга имуществените му интереси - от деня на уведомяването му. Когато се иска отмяна на действие, срокът започва да тече от деня на узнаването.

(3) Контролният съвет и изпълнителният комитет на окръжния кооперативен съюз могат да поискат отмяната в двуседмичен срок от приемане на решението или извършване на действието.


Чл. 64. В процеса на отмяна може да се присъединяват други кооператори, а също контролният съвет и окръжният кооперативен съюз и да поддържат иска и ако той бъде оттеглен или ищецът се откаже от него.


Чл. 65. Районният съд може до произнасяне по делото да спре изпълнението на решението в действието, чиято отмяна се иска.


Глава трета.
КООПЕРАТИВНИ СЪЮЗИ

Чл. 66. Кооперациите могат да се обединяват в окръжни кооперативни съюзи, а окръжните кооперативни съюзи - в Централен кооперативен съюз.


Чл. 67. (1) Кооперативните съюзи:

1. координират и подпомагат дейността на членовете в съответствие с уставите си;

2. осъществяват стопанска дейност;

3. отпускат парични заеми и предоставят средства за определени цели на членовете си от фондовете за взаимно подпомагане.

4. извършват финансови ревизии върху дейността на членовете си;

5. защищават интересите на членовете си пред държавните, обществените и други органи и организации.

(2) Кооперативните съюзи извършват своята дейност в тясно сътрудничество с други стопански и обществени органи и организации.


Чл. 68. Централният кооперативен съюз има правата и задълженията по предходния член и спрямо кооперациите, членуващи в окръжните кооперативни съюзи.


Чл. 69. Централният кооперативен съюз представлява кооперациите в Народна република България в международните кооперативни организации и движения.


Чл. 70. Органи на управление на кооперативните съюзи са: общо събрание на окръжния кооперативен съюз и конгрес на Централния кооперативен съюз, както и управителен съвет, изпълнителен комитет и контролен съвет, които се избират за срок от пет години.


Чл. 71. (1) Общото събрание на окръжния кооперативен съюз се състои от пълномощници на членуващите в него кооперативни организации, избрани от общите им събрания по определени от управителния съвет на окръжния кооперативен съюз норми на представителство.

(2) Общото събрание приема насоки, програми и планове за дейността на съюза и взема решение за членуване в Централния кооперативен съюз.


Чл. 72. (1) Конгресът на Централния кооперативен съюз се състои от пълномощници на окръжните кооперативни съюзи, избрани от общите им събрания по определени от управителния съвет на Централния кооперативен съюз норми на представителство.

(2) Конгресът приема насоки, дългосрочни програми и планове за развитието на съюза, както и примерни устави на кооперативните организации.


Чл. 73. По неуредени в тази глава въпроси за кооперативните съюзи се прилагат съответно разпоредбите на глава втора.


Глава четвърта.
КООПЕРАТИВНИ И МЕЖДУКООПЕРАТИВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ

Чл. 74. Кооперациите и кооперативните съюзи могат да създават за отделни стопански дейности кооперативни предприятия.


Чл. 75. (1) Кооперативното предприятие се образува, преустройва и прекратява от съответния управителен съвет. В решението се определят наименованието, седалището, предметът на дейност, както и средствата, които се предоставят на предприятието.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 1989 г.) Решението по предходната алинея се вписва в регистъра на окръжния съд по седалището на предприятието. Юридическото лице на предприятието възниква от деня, в който се обнародва в Държавен вестник определението за вписване.

(3) Устройството и дейността на предприятието се уреждат от общото събрание на работниците и служителите му и се одобряват от управителния съвет на организацията, която го е образувала.

(4) Предприятието се представлява от неговия ръководител, който се назначава и освобождава от длъжност от управителния съвет на кооперативната организация.


Чл. 76. (1) Основните и оборотните средства на предприятието са собственост на кооперативната организация, която го е образувала. Върху тези средства предприятието има право на стопанисване.

(2) Предприятието прави вноски за организацията, която го е създала.


Чл. 77. (1) Кооперациите, кооперативните съюзи и кооперативните предприятия могат да се обединяват за съвместно извършване на стопанската дейност в междукооперативното предприятие.

(2) В устава или в учредителния договор за създаване на междукооперативно предприятие се определят: наименованието, седалището, предметът на дейност, основният фонд, размерът на дяловете на членовете, органите на управление, представителството, правата и задълженията на членовете и редът и начинът за разпределяне на дохода.

(3) За междукооперативното предприятие се прилагат съответно разпоредбите за стопанското дружество.


Допълнителни разпоредби

§ 1. Кооперативни организации по смисъла на този закон са: потребителните кооперации, трудово-производителните кооперации, трудово-производителните кооперации на инвалиди, кооперативните съюзи и междукооперативните предприятия.


§ 2. (1) Глава втора от този закон се прилага съответно за взаимоспомагателните каси при кооперативните организации.

(2) Кооперативната взаимоспомагателна каса по предходната алинея се смята образувана с откриване на сметка в банката.

(3) Кооперативната взаимоспомагателна каса отпуска на членовете си заеми и помощи, като лихвата за заемите не може да бъде по-висока от минималния лихвен процент по заемите, отпускани на граждани от Държавната спестовна каса.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 3. Този закон влиза в сила от 1 януари 1984 г. и отменя Закона за кооперациите (обн., Изв., бр. 13 от 1953 г.; изм.и доп., бр. 29 от 1956 г., бр. 90 от 1958 г.; ДВ, бр. 83 от 1968 г. и бр. 55 от 1978 г.).


§ 4. Висящите спорове към деня на влизане в сила на този закон се решават по досегашния ред.


§ 5. До приемане на нов Кодекс на труда и на Закон за социалното осигуряване трудовите и осигурителните отношения на кооператорите в трудово-производителните кооперации и в трудово-производителните кооперации на инвалиди се уреждат от Указа за взаимно осигуряване на членовете на трудово-производителните кооперации. Дотогава конгресът на Централния кооперативен съюз изменя и допълва устава на Съвета за взаимно осигуряване на кооператорите.


§ 6. Изпълнението на този закон се възлага на Министерския съвет и на Централния кооперативен съюз.


Промени настройката на бисквитките