Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 42 от 14.IV

ЗАКОН ЗА ЦЕННИТЕ КНИЖА, ФОНДОВИТЕ БОРСИ И ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА

 

ЗАКОН ЗА ЦЕННИТЕ КНИЖА, ФОНДОВИТЕ БОРСИ И ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА

Отразена деноминацията от 5.07.1999 г.

Обн. ДВ. бр.63 от 14 Юли 1995г., изм. ДВ. бр.68 от 9 Август 1996г., изм. ДВ. бр.85 от 8 Октомври 1996г., изм. ДВ. бр.52 от 1 Юли 1997г., доп. ДВ. бр.94 от 17 Октомври 1997г., изм. ДВ. бр.42 от 14 Април 1998г., изм. ДВ. бр.52 от 8 Май 1998г., изм. ДВ. бр.127 от 31 Октомври 1998г., изм. ДВ. бр.29 от 30 Март 1999г., отм. ДВ. бр.114 от 30 Декември 1999г.

Отменен с § 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за публичното предлагане на ценни книжа - ДВ, бр. 114 от 30 декември 1999 г., в сила от 31 януари 2000 г.


Дял първи.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Глава първа.
ЦЕННИ КНИЖА

Чл. 1. С този закон се уреждат емитирането на ценни книжа и извършването на сделки с тях, учредяването и дейността на фондовите борси, инвестиционните посредници и инвестиционните дружества и държавният контрол върху тези дейности.


Чл. 2. Ценни книжа, предмет на този закон, са прехвърлими документи и права, които могат да бъдат предлагани публично, като:

1. акции;

2. облигации;

3. други документи и права, свързани с акции и облигации.

(2) (Нова - ДВ, бр. 42 от 1998 г.) Могат да бъдат предлагани публично само безналични поименни ценни книжа, за които уставът на емитента не предвижда ограничения или условия за тяхното прехвърляне.


Чл. 3. (1) Ценни книжа са и инвестиционните договори, които се предлагат публично.

(2) Инвестиционен договор е писмен договор, по който инвеститорът предоставя парични средства или други имуществени права на друго лице за влагане в стопанска дейност срещу обещание за доход.


Чл. 4. (1) Публично предлагане е предложение за възмездно прехвърляне или покана за отправяне на предложение за възмездно придобиване на ценни книжа до:

1. най-малко 50 лица;

2. неопределен кръг от лица, включително и чрез средствата за масово осведомяване.

(2) Публично предлагане е налице и ако в предлагането на ценните книжа вземе участие лице, което не е инвестиционен посредник или притежател на ценните книжа.


Глава втора.
КОМИСИЯ ПО ЦЕННИТЕ КНИЖА И ФОНДОВИТЕ БОРСИ

Чл. 5. Комисията по ценните книжа и фондовите борси, наричана по-нататък "Комисията", е държавен орган за регулиране и контрол върху:

1. емитирането и сделките с ценни книжа;

2. (Изм. - ДВ, бр. 42 от 1998 г.) фондовите борси и организираните извънборсови пазари на ценни книжа;

3. инвестиционните посредници;

4. инвестиционните дружества, с цел осигуряване защитата на инвеститорите и стимулиране развитието на пазара на ценните книжа.


Чл. 6. (1) Комисията е юридическо лице на извънбюджетна сметка със седалище София.

(2) Приходите по сметката се набират от извършваните дейности и от държавния бюджет, а набраните средства се изразходват за финансиране дейността на Комисията.

(3) Превишението на приходите над разходите се установява към 31 декември и се прехвърля за ползване по предназначение през следващата година.

(4) Извънбюджетната сметка се утвърждава от министъра на финансите по предложение на председателя на Комисията.


Чл. 6а. (Нов - ДВ, бр. 68 от 1996 г.) Средствата от глобите и санкциите, наложени по чл. 142 от този закон и чл. 41 от Закона за приватизационните фондове, се превеждат в извънбюджетната сметка на Комисията по ценните книжа и фондовите борси.


Чл. 7. (1) Комисията се състои от председател, заместник-председател и петима членове, които се назначават за срок пет години и се освобождават от Министерския съвет по предложение на министъра на финансите.

(2) Председателят на комисията трябва да има висше юридическо или икономическо образование и десетгодишен стаж по специалността.

(3) Към Комисията се създава административна служба. Нейният състав и структура се определят с правилника за устройството и дейността на Комисията.


Чл. 8. (1) Председателят, заместник-председателят и членовете на Комисията не могат да заемат друга платена длъжност, както и да получават възнаграждение по договор, освен ако упражняват научна или преподавателска дейност.

(2) Възнагражденията на председателя, заместник-председателя и членовете на Комисията се определят от Министерския съвет.


Чл. 9. (1) Председателят, заместник-председателят и членовете на Комисията се освобождават предсрочно при:

1. извършено грубо нарушение на този закон;

2. извършено умишлено престъпление от общ характер, установено с влязла в сила присъда;

3. невъзможност да изпълняват задълженията си, продължила повече от шест месеца.

(2) В случаите по ал. 1, както и при оставка или смърт на председателя, заместник-председателя или член на Комисията Министерският сьвет назначава нов председател, заместник-председател или член по предложение на министъра на финансите за срок до края на първоначалния мандат.


Чл. 10. (1) Комисията:

1. контролира фондовите борси и техните членове, инвестиционните посредници, емитентите и инвестиционните дружества за законосъобразното и правилно осъществяване на дейността им в съответствие с обществения интерес, включително като извършва проверки;

2. издава и отнема разрешенията, предвидени в този закон;

3. издава потвържденията, предвидени в този закон;

4. извършва съвместно с органите на банковия надзор проверки на дейността на банките - инвестиционни посредници;

5. обменя необходимата за осъществяване на дейността й информация с Българската народна банка;

6. иска разкриване на банковата тайна от районния съдия по реда на чл. 47, ал. 6 от Закона за банките и кредитното дело;

7. разработва подзаконови нормативни актове по прилагането на този закон и ги представя на Министерския съвет за приемане;

8. разработва наредба за определяне на условията и реда за продажба на ценни книжа, които прехвърлителят не притежава, и я представя на Министерския съвет за приемане;

9. издава периодичен бюлетин;

10. решава други въпроси, които са предоставени в нейната компетентност.

(2) Комисията има право да изисква документи и писмени обяснения и да проверява всички лица, за които има данни, че нарушават този закон.

(3) При осъществяване на проверките Комисията има право:

1. на свободен достъп до служебните помещения на всички контролирани от нея лица, включително лицата по ал. 2;

2. да изисква документи и писмени обяснения от проверяваните лица;

3. да изпраща свои представители на заседанията на управителните и контролните органи на контролираните от нея лица.

(4) Всички данни и документи за нарушения по този закон, които могат да разкрият самоличността на предоставилото ги лице, се предоставят от Комисията на трети лица само с негово съгласие, освен ако в закона е предвидено друго.


Чл. 11. Държавните органи и длъжностните лица са длъжни да оказват съдействие на Комисията при осъществяването на контролните й функции.


Чл. 12. (1) Комисията води регистри за:

1. фондовите борси и инвестиционните посредници;

2. емитентите и инвестиционните дружества, чиито ценни книжа са предложени публично.

(2) Министерският съвет издава наредба за подлежащите на вписване обстоятелства, воденето и съхраняването на регистрите на Комисията.

(3) За извършваните действия и за издаваните документи Комисията събира такси по тарифа, приета от Министерския съвет.


Чл. 13. (1) Всеки има право да преглежда водените от Комисията регистри и документите, въз основа на които са издадени разрешенията и потвържденията, както и да получи преписи от тях.

(2) Председателят, заместник-председателят, членовете на Комисията и нейните служители са длъжни да пазят търговските тайни, които са им станали известни във връзка с изпълнението на техните функции.


Чл. 14. (1) Заседанията на комисията са редовни, ако присъстват повече от половината от общия брой на нейните членове.

(2) Комисията взема решения с мнозинство повече от половината от общия брой на нейните членове.

(3) Индивидуалните административни актове на Комисията могат да се обжалват по отношение на тяхната законосъобразност по реда на Закона за административното производство.


Чл. 15. Председателят на Комисията:

1. свиква и ръководи заседанията на Комисията;

2. организира и ръководи дейността на Комисията;

3. представлява Комисията;

4. издава наказателни постановления в случаите, предвидени в този закон.


Дял втори.
ФОНДОВИ БОРСИ

Глава трета.
УЧРЕДЯВАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ

Чл. 16. (1) Фондовата борса е организирано тържище на ценни книжа, което осигурява на членовете си и на техните клиенти равен достъп до пазарната информация и равни условия за участие в търговията.

(2) За извършване на дейност като фондова борса се изисква да е получено разрешение при условията и по реда на този закон.


Чл. 17. (1) Фондова борса се учредява, управлява и ликвидира по реда, установен за акционерните дружества с едностепенна система на управление, доколкото в този закон не е предвидено друго.

(2) Фондовата борса и нейните служители не могат да извършват:

1. дейност на инвестиционен посредник;

2. търговски сделки, освен ако това е необходимо за осъществяване на дейността по чл. 16, ал. 1;

3. сделки с ценни книжа, издадени от борсата.

(3) Фондовата борса не разпределя дивиденти.


Чл. 18. (1) За учредяване на фондова борса е необходимо заявителят да има внесен капитал в размер не по-малко от 100 хил. лв.

(2) Не по-малко от 25 на сто от капитала по ал. 1 трябва да бъде внесен към момента на подаване на заявлението за издаване на разрешението, а останалата част - към момента на получаване на разрешението.


Чл. 19. (1) Най-малко 2/3 от капитала на борсата трябва да бъде притежаван от банки, инвестиционни посредници, финансови къщи и застрахователни дружества.

(2) Акционер в борсата не може да притежава пряко или чрез свързани лица повече от 5 на сто от нейните акции.

(3) Ограниченията по ал. 1 и 2 не се прилагат по отношение на участието на държавата, когато това участие се изразява в непарични вноски.

(4) Увеличаването на капитала на борсата става предимно с привличане на нови акционери. Акционерите не ползват правата по чл. 194 от Търговския закон.

(5) Решението за увеличаване на капитала на борсата се взема с обикновено мнозинство. Общото събрание е длъжно да вземе решение за увеличаване на капитала, ако има кандидати за записване на повече от 20 на сто от вече вписания капитал.


Чл. 20. Фондовата борса издава само поименни акции с право на един глас.


Чл. 21. Борсата изгражда клирингова система за гарантиране на поетите задължения по сделките с ценни книжа, извършвани на нея.


Чл. 22. (1) Съветът на директорите на борсата:

1. приема борсовия правилник и правилника на арбитражния съд;

2. осигурява спазването на закона, устава и борсовия правилник от участниците в борсовата търговия;

3. приема ценни книжа за търговия и прекратява временно или окончателно търговията с определени ценни книжа при условията и по реда на борсовия правилник;

4. приема членове на борсата и ги отстранява временно или окончателно от борсова търговия при условията и по реда на борсовия правилник;

5. осигурява законосъобразното и правилно провеждане на борсовата търговия и публикуването на цените;

6. организира и контролира плащанията по сключените сделки;

7. приема решения и издава нареждания във връзка с упражняването на правата си;

8. налага санкции на членовете при нарушение на този закон, актовете по прилагането му, борсовия правилник, както и на нарежданията и решенията по т. 7;

9. определя условията и реда за извършване на срочни борсови сделки;

10. упражнява всички други права, които са му предоставени съгласно закона, устава и правилника.

(2) Съветът на директорите съгласува решенията си по ал. 1, т. 3, 4 и 8 с комисия, в която участват представители на акционерите, членовете на борсата, борсовите посредници и емитенти. Той може да делегира правата си по ал. 1, т. 3, 4 и 8 на същата комисия.


Чл. 23. (1) Борсовият правилник съдържа:

1. видовете борсови пазари и условията и реда за извършване на сделки на всеки от тях;

2. условията и реда за приемане на членове и за тяхното временно или окончателно отстраняване от борсова търговия;

3. условията и реда за допускане на борсовите посредници до борсова търговия и контрола върху дейността им;

4. условията и реда за приемане на ценни книжа и за временно или окончателно прекратяване на търговията с тях;

5. вида и начина на провеждане на търговията;

6. извършваните услуги и техните цени;

7. реда за сключване и изпълнение на

сделките;

8. условията и реда за налагане на санкции на членовете на борсата и на борсовите посредници;

9. условията и реда за извършване на срочни борсови сделки.

(2) Фондовата борса уведомява Комисията за всички изменения и допълнения на борсовия правилник.


Глава четвърта.
ИЗДАВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ

Чл. 24. (1) За учредяване и прекратяване на фондова борса се изисква писмено разрешение от Комисията.

(2) Към заявлението за издаване на разрешение се прилагат:

1. приетият от учредителите устав;

2. данни за внесения капитал и за структурата му съгласно изискванията на чл. 19;

3. имената и адресите на лицата, които ще управляват и представляват борсата;

4. борсовият правилник и правилникът на арбитражния съд;

5. данни за помещенията и техническото оборудване на борсата.

(3) Комисията се произнася по искането в срок до един месец от получаване на заявлението с приложенията към него. Заявителят се уведомява писмено за взетото решение в седемдневен срок.

(4) Ако до изтичането на срока по ал. 3 Комисията не се е произнесла, смята се, че е налице отказ.


Чл. 25. (1) Комисията отказва издаването на разрешение, ако:

1. не са спазени изискванията на този закон;

2. лицата, упълномощени да управляват и представляват борсата, не могат да заемат длъжността поради нормативна забрана или не отговарят на изискванията на закона или устава;

3. борсовият правилник и правилникът на арбитражния съд не отговарят на изискванията на закона;

4. начинът на търговия не отговаря на изискванията на чл. 87;

5. не е осигурена възможност за контрол върху изпълнението на сключваните на борсата сделки;

6. в устава или в борсовия правилник има разпоредби, които дават предимство на акционерите при участие в борсовата търговия.

(2) В случаите по ал. 1 Комисията уведомява заявителя и определя срок за отстраняване на несъответствията, който не може да бъде по-малък от един месец.

(3) Ако заявителят не отстрани несъответствията в срока по ал. 2, Комисията отказва издаването на разрешение с писмено мотивирано решение.


Чл. 26. В случаите на отказ по чл. 25 заявителят може да направи ново искане за издаване на разрешение не по-рано от шест месеца от влизането в сила на решението за отказ.


Чл. 27. Софийският градски съд или окръжният съд вписва фондовата борса в търговския регистър, след като му бъде представено разрешението, издадено от Комисията, и обнародва вписването.


Чл. 28. Лицата, които не притежават разрешение за извършване на дейност като фондова борса, не могат да използват в своето наименование и в рекламна или в друга дейност думите "фондова борса" или тяхна производна на български или на чужд език, или друга дума, означаваща извършването на такава дейност.


Чл. 29. (1) Комисията отнема издаденото разрешение:

1. ако са предоставени неверни сведения, които са послужили като основание за издаване на разрешението;

2. при извършени системни нарушения на този закон;

3. при извършване на сделки в нарушение на чл. 17, ал. 2.

(2) Ако след изтичането на едногодишен срок от учредяването й борсата има по-малко от 20 членове, Комисията дава шестмесечен срок за попълване на броя. Ако след изтичането на срока броят на членовете не е попълнен, Комисията отнема разрешението.

(3) С решението за отнемане на разрешението Комисията прекратява правомощията на органите на борсата и назначава един или няколко квестора.

(4) От момента на влизането в сила на решението за отнемане на разрешението на борсата не могат да се сключват нови сделки, освен ако това е необходимо за изпълнението на вече сключени сделки или за защитата на инвеститорите.

(5) До назначаването на ликвидатор квесторът:

1. упражнява правата на съвета на директорите на борсата;

2. взема всички необходими мерки за защита интересите на инвеститорите.


Чл. 30. След влизането в сила на решението за отнемане на разрешението по чл. 29 Комисията незабавно изпраща копие от него на съда по регистрацията за образуване на производство по ликвидация на фондовата борса и предприема мерки за уведомяване на обществеността.


Глава пета.
ЧЛЕНСТВО И БОРСОВ АРБИТРАЖ

Чл. 31. (1) Членове на борсата са лица, получили разрешение за извършване на сделки с ценни книжа съгласно закона, които са допуснати при условията и по реда на борсовия правилник да извършват сделки на борсата. Отказът да се приеме едно лице за член на борсата може да се оспори пред арбитражния съд.

(2) Един инвестиционен посредник не може да бъде член на повече от една фондова борса.


Чл. 32. Фондовата борса е длъжна да прекрати членството на лицата по чл. 31 при отнемане на разрешението им за извършване на сделки с ценни книжа.


Чл. 33. Искове срещу членове на борсата във връзка със сключването и изпълнението на борсовите сделки се разглеждат от борсов арбитражен съд.


Чл. 34. (1) Председателят на арбитражния съд се избира от общото събрание на фондовата борса за срок три години. Той трябва да бъде одобрен от Комисията.

(2) При условията на ал. 1 се избират двама заместници на председателя за случаите, когато председателят е възпрепятстван да изпълнява задълженията си.


Чл. 35. (1) Арбитражният съд разглежда и решава споровете в състав от трима арбитри. Страните по спора назначават по един арбитър. Назначените арбитри съвместно избират председател на арбитражния състав.

(2) Разглеждането на арбитражното дело се урежда с правилника на арбитражния съд.

(3) Арбитражният съд прилага уговорените от страните правила за разглеждане на делото, освен ако тези правила противоречат на правилника му.


Чл. 36. (1) Арбитражният съд решава споровете въз основа на закона, борсовия правилник и обичаите в борсовата търговия.

(2) Арбитражното решение се постановява с мнозинство.

(3) Арбитражното решение е окончателно.


Чл. 37. За неуредените в тази глава въпроси се прилага съответно Законът за международния търговски арбитраж.


Дял трети.
СДЕЛКИ С ЦЕННИ КНИЖА

Глава шеста.
ИНВЕСТИЦИОННИ ПОСРЕДНИЦИ

Раздел I.
Общи положения

Чл. 38. (1) Поемане на емисии на ценни книжа и други сделки с ценни книжа, предмет на този закон, за собствена или за чужда сметка могат да се извършват по занятие само от инвестиционни посредници.

(2) Инвестиционните посредници са лица, получили разрешение за извършване на дейностите по ал. 1 при условията и по реда на този закон, както и банки, получили разрешение за извършване на такива дейности при условията и по реда на Закона за банките и кредитното дело.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 1997 г.) Лицата по ал. 1 могат да извършват и сделките по чл. 1, ал. 5 от Закона за банките.

(4) Лицата по ал. 1 не могат да извършват други търговски сделки, освен ако са свързани с осъществяване на дейностите по ал. 1 и 3.


Чл. 39. (1) Разрешение за извършване на дейности по чл. 38, ал. 1 се издава на банка, акционерно дружество или дружество с ограничена отговорност с минимален капитал, необходим за учредяване на акционерно дружество, което отговаря на условията по тази глава.

(2) Разрешението е писмено и дава право на извършване само на изчерпателно посочените в него дейности.

(3) Разрешението дава право на извършване на посочените в него дейности на територията на Република България, освен ако Комисията изрично разреши извършването им и в чужбина.


Чл. 40. (1) Дружеството по чл. 38, ал. 1 трябва по всяко време да притежава капитал, чиито минимални размери, структура и съотношение с балансовите активи и пасиви на дружеството се определят от Комисията и се обнародват в "Държавен вестник".

(2) Не по-малко от 25 на сто от капитала по ал. 1 трябва да бъде внесен при подаване на заявлението за издаване на разрешение, а останалата част - при получаването му.

(3) Комисията може да определи по-леки изисквания за капитала, ако дружеството по чл. 38, ал. 1 не поема емисии на ценни книжа, не извършва сделки с ценни книжа за собствена сметка или с дейността си не влияе съществено върху определянето на пазарната цена на ценните книжа.


Чл. 41. (1) Дружеството по чл. 38, ал. 1 е длъжно да образува фонд "Резервен", в който средствата не могат да бъдат по-малко от 10 на сто от капитала. Когато средствата във фонд "Резервен" спаднат под този минимален размер, дружеството е длъжно да ги възстанови в срок една година.

(2) До попълването на фонд "Резервен" дружеството по чл. 38, ал. 1 отнася в него най-малко 1/5 от печалбата след облагането й с данъци и преди изплащането на дивиденти. Дружеството може да използва за попълване на фонда и други източници, предвидени в устава или с решение на общото събрание.

(3) Дружеството по чл. 38, ал. 1 е длъжно да образува специални резерви за покриване на рисковете, свързани с дейността му, определени от Комисията.


Чл. 42. Дружеството по чл. 38, ал. 1 е длъжно да поддържа минимални ликвидни средства, определени от Комисията.


Чл. 43. Изискванията за капиталова адекватност и ликвидност на банките - инвестиционни посредници, се определят от Българската народна банка съгласувано с Комисията при условията и по реда на Закона за банките и кредитното дело.


Чл. 44. Инвестиционните посредници издават само поименни акции с право на един глас. Ако инвестиционният посредник е дружество с ограничена отговорност, всеки съдружник има толкова гласа в общото събрание, колкото е неговият дял в капитала.


Чл. 45. Лице, на което е възложено управлението на дружеството по чл. 38, ал. 1, трябва да:

1. има постоянно местопребиваване в страната;

2. притежава съответната професионална квалификация и опит;

3. не е осъждано на лишаване от свобода за умишлено престъпление от общ характер и да не са му налагани административни наказания за нарушаване на този закон;

4. не е било член на управителен или контролен орган или неограничено отговорен съдружник в прекратено поради несъстоятелност дружество, ако са останали неудовлетворени кредитори;

5. не е съпруг или роднина по права или по съребрена линия до трета степен включително или по сватовство до трета степен с друг член на управителен или контролен орган на дружеството.


Чл. 46. Комисията определя изискванията, на които трябва да отговарят физическите лица, които непосредствено сключват и изпълняват сделките с ценни книжа, както и реда за придобиване на правото да упражняват такава дейност.


Раздел II.
Издаване и отнемане на разрешение

Чл. 47. (1) За извършване на една или повече дейности по чл. 38 от лица, които не са банки, се изисква писмено разрешение от Комисията.

(2) Към заявлението за издаване на разрешение се прилагат:

1. уставът или учредителният договор;

2. данни за записания и внесения капитал;

3. името, единният граждански номер, серията и номерът на паспорта, адресът и други сведения за лицето, което ще управлява и представлява дружеството, и за борсовия посредник, както и сведения за тяхната професионална квалификация и опит в извършването на дейностите по чл. 38;

4. общите условия, приложими към договорите с клиентите;

5. имената или наименованията и сведения за лицата, които притежават пряко или чрез свързани лица над 10 на сто от гласовете в общото събрание на дружеството - заявител, или по друг начин могат да го контролират;

6. наименованията и сведения за дружествата, в които заявителят притежава пряко или чрез свързани лица над 10 на сто от гласовете в общото събрание или по друг начин може да ги контролира;

7. други документи и сведения, определени от Комисията, ако са необходими за вземането на решение.


Чл. 48. Комисията се произнася по заявлението в срок до три месеца от получаването му, а когато са били поискани допълнителни сведения - от получаването им. Заявителят се уведомява писмено за взетото решение в седемдневен срок.


Чл. 49. (1) Комисията отказва издаването на разрешение, ако:

1. капиталът на заявителя не отговаря на изискванията по чл. 40;

2. лице, на което е възложено да управлява и представлява дружеството, не може да заеме длъжността поради нормативна забрана или не отговаря на изискванията по чл. 45;

3. лице, което притежава пряко или чрез свързани лица над 10 на сто от гласовете в общото събрание или по друг начин може да контролира заявителя с дейността си или с влиянието си върху вземането на решения, може да навреди на сигурността на дружеството или на неговите операции;

4. общите условия по чл. 47, ал. 2, т. 4 не осигуряват в достатъчна степен интересите на инвеститорите.

(2) В случаите по ал. 1, т. 1, 2 и 4 Комисията може да откаже окончателно издаването на разрешение само ако заявителят не е отстранил несъответствията в определения от нея срок, който не може да бъде по-малък от един месец.

(3) Отказът на Комисията да издаде разрешение се мотивира писмено. Ако Комисията не се произнесе в срока по чл. 48, смята се, че е налице отказ.


Чл. 50. В случаите на отказ заявителят може да подаде ново заявление за получаване на разрешение за извършване на дейности по чл. 38 не по-рано от шест месеца от влизането в сила на решението за отказ.


Чл. 51. Лице, което не притежава разрешение за извършване на сделки с ценни книжа съгласно изискванията на този закон, не може да използва в своето наименование, рекламна или друга дейност думи на български или на чужд език, означаващи извършване на сделки с ценни книжа.


Чл. 52. Софийският градски съд или окръжният съд вписва в търговския регистър дружеството, съответно правото да се извършват дейности по чл. 38 в неговия предмет на дейност, след като му бъде представено издаденото от Комисията разрешение, и обнародва вписването.


Чл. 53. (1) Комисията отнема издаденото разрешение:

1. ако са предоставени неверни сведения, които са послужили като основание за издаване на разрешението;

2. ако дружеството престане да отговаря на изискванията на този закон за извършване на дейности по чл. 38;

3. при грубо нарушение или системни нарушения на този закон или актовете по прилагането му.

(2) Комисията уведомява писмено дружеството в седемдневен срок от вземане на решението за отнемане на разрешението.


Чл. 54. (1) След влизане в сила на решението за отнемане на разрешението Комисията незабавно изпраща копие от него на съответния съд за образуване на производство за ликвидация на дружеството, а когато то има и друг предмет на дейност - за заличаване на тази част от предмета му на дейност и предприема необходимите мерки за уведомяване на обществеността.

(2) Комисията може да отложи за определен срок мерките за уведомяване на обществеността по ал. 1, ако това е необходимо за запазване на интересите на клиентите на дружеството.


Чл. 55. Издадените и отнетите разрешения на инвестиционни посредници се вписват в специален регистър при Комисията.


Раздел III.
Изисквания към дейността на инвестиционните посредници

Чл. 56. (1) При извършване на сделки с ценни книжа инвестиционният посредник е длъжен да полага грижата на добър търговец за интересите на инвеститорите и да ги уведомява за рисковете от сделките с ценни книжа.

(2) При осъществяването на дейността си инвестиционният посредник е длъжен да пази търговските тайни на инвеститорите, както и техния търговски престиж.

(3) Инвестиционният посредник не може да предлага съвети на инвеститори, които не са поискали това, или консултации по въпроси, които не са поставени от инвеститорите.


Чл. 57. Инвестиционният посредник е длъжен да уведомява инвеститорите дали продава ценни книжа за своя или за чужда сметка, освен когато сделката се извършва на фондова борса.


Чл. 58. (1) Инвестиционният посредник завежда в специален дневник по реда на постъпването им всички нареждания на инвеститорите, включително идентичните нареждания, и ги изпълнява, като спазва този ред.

(2) За идентични се смятат нарежданията, които са еднакви по отношение на вида и начина на изпълнение, срока на изпълнение и параметрите на цената.

(3) Инвестиционният посредник изпълнява с предимство поръчките на инвеститорите пред сделките за собствена сметка.


Чл. 59. (1) Инвестиционният посредник е длъжен да регистрира в дневника по чл. 58 по реда на извършването им сключените сделки с ценни книжа не по-късно от края на работния ден.

(2) За всяка сделка се отбелязва името или наименованието на страните по нея, времето на сключване, както и други условия, определени от Комисията.

(3) Инвестиционният посредник е длъжен да съхранява дневника пет години след приключването му.


Чл. 60. (1) Инвестиционният посредник уведомява Комисията за:

1. откриването или закриването на клон;

2. името, единния граждански номер, серията и номера на паспорта, съответно наименованието, както и други сведения за лице, което е придобило пряко или чрез свързани лица над 10 на сто от дяловете или акциите с право на глас на инвестиционния посредник или друго участие, което му дава възможност да го контролира, както и сведения за последващо придобиване на дялово участие от това лице;

3. промяна в състава на лицата, които управляват и представляват инвестиционния посредник, както и на лицата, които непосредствено извършват сделките с ценни книжа;

4. изменения и допълнения в документите, които са послужили като основание за издаване на разрешението на инвестиционния посредник;

5. изменение на наименованието, вписано в издаденото разрешение;

6. преобразуване на дружеството;

7. (Нова - ДВ, бр. 42 от 1998 г.) срeдните цени на обемите на купените и продадените акции на дружествата по чл. 83а, ал. 1 - веднъж седмично.

(2) Задължението по ал. 1 се изпълнява от инвестиционния посредник в седемдневен срок от:

1. вземане на решението по ал. 1, т. 1;

2. придобиване на участието по ал. 1, т. 2;

3. приемане на решението по ал. 1, т. 3, 5 и 6;

4. внасяне на изменението или допълнението по ал. 1, т. 4;

5. (Нова - ДВ, бр. 42 от 1998 г.) изпълнението на сделките по ал. 1, т. 7.

(3) (Нова - ДВ, бр. 42 от 1998 г.) Инвестиционният посредник представя веднъж седмично информация по ал. 1, т. 7 и на фондовата борса.


Чл. 61. Инвестиционният посредник е длъжен да отдели своя портфейл от ценни книжа от тези на инвеститорите, за което уведомява Комисията.


Чл. 62. Инвестиционният посредник уведомява Комисията за обстоятелствата по чл. 60 и 61 веднъж месечно, а в случаите по чл. 40, ал. 3 - веднъж на три месеца.


Глава седма.
УСЛОВИЯ ЗА ПУБЛИЧНО ПРЕДЛАГАНЕ НА ЦЕННИ КНИЖА

Раздел I.
Проспект

Чл. 63. (1) Публично предлагане на ценни книжа се допуска, ако емитентът или упълномощен от него инвестиционен посредник публикува проспект и съобщение по начина и със съдържанието, установени в този закон.

(2) Проспектът и съобщението за публично предлагане могат да се публикуват само ако Комисията е издала писмено потвърждение на проспекта.

(3) Продажбата и предложението за продажба на ценни книжа, които не са придружени от проспект, са забранени.

(4) В случаите на продажба в нарушение на забраната по ал. 3, както и когато съществена информация в проспекта се окаже невярна или в проспекта е укрита съществена информация, инвеститорът може да иска в тримесечен срок от сключването на договора да бъде обявен за недействителен спрямо него договорът за продажба, освен ако е бил недобросъвестен.


Чл. 64. Не се представя проспект:

1. за ценни книжа, издадени или гарантирани от държавата или от Българската народна банка;

2. за ценни книжа, издадени от международни организации, на които Република България е член;

3. за акции, които се разпределят между акционерите при превръщане на част от печалбата в капитал без заплащане или доплащане на стойността им;

4. при превръщане на облигации в акции, ако за облигациите е бил публикуван проспект;

5. (нова - ДВ, бр. 68 от 1996 г., отм., - ДВ, бр. 85 от 1996 г.)


Чл. 65. (1) Проспектът съдържа информация за емитента и за предложените ценни книжа, необходима на инвеститорите за точна оценка на икономическото и финансовото състояние на емитента и на правата, свързани с ценните книжа. Проспектът не може да съдържа неверни данни.

(2) Проспектът се подписва от емитента или от упълномощен от него инвестиционен посредник, които декларират, че проспектът съответства на изискванията на закона.

(3) Емитентът и упълномощеният от него инвестиционен посредник отговарят солидарно за вредите, причинени от неверни или непълни данни в проспекта.


Чл. 66. Проспектът съдържа:

1. данни за емитента, включващи:

а) наименованието, седалището и адреса;

б) датата и начина на учредяване;

в) предмета на дейност;

г) записания и внесения капитал, броя и класовете ценни книжа и правата по тях;

д) собствените акции, притежавани пряко или чрез свързани лица;

е) акционерите, притежаващи пряко или чрез свързани лица над 10 на сто от гласовете в общото събрание на емитента;

ж) определените от Комисията данни за личността и професионалната квалификация на членовете на управителните и контролните органи;

2. описание на търговската дейност на емитента за последните две години, предшестващи годината на издаване на проспекта, и основните рискове, свързани с тази дейност, както и обща информация и перспективи за текущата финансова година;

3. заверен от дипломиран експерт-счетоводител баланс и отчет за приходите и разходите за последната финансова година и данните от съдебната регистрация на дружествата, в които емитентът притежава пряко или чрез свързани лица над 10 на сто от гласовете в общото събрание или по друг начин може да упражнява контрол върху тях;

4. данни относно ценните книжа, включващи:

а) датата и сведения относно решението за емисията, определени от Комисията;

б) планираното използване на набрания чрез емисията капитал;

в) размера на емисията;

г) вида на ценните книжа и свързаните с тях права в сравнение с другите ценни книжа на емитента;

д) привилегиите, които учредителите запазват за себе си;

е) правата на притежателите на привилегировани акции;

ж) ограниченията и реда за прехвърляне на ценните книжа, произтичащи от закона или от устава на емитента;

з) брой, номинална и обща стойност на ценните книжа;

и) купюрен строеж;

к) мястото, началния и крайния срок на подписката;

л) реда, който се прилага, ако всички ценни книжа бъдат записани преди крайния срок на подписката;

м) реда, който се прилага, ако до крайния срок на подписката не бъдат записани всички ценни книжа от емисията;

н) реда, който се прилага, ако до крайния срок на подписката бъдат записани повече ценни книжа от предложените;

о) мястото, началния и крайния срок за продажба на ценните книжа;

п) предвижданата емисионна стойност;

р) при лихвоносни ценни книжа - размера на лихвата, начините за нейното изчисляване и падежа, цената на изкупуване, процедурата за обратно изкупуване и изплащане;

с) сведенията за инвестиционния посредник, определени от Комисията;

5. данни за предишни емисии на ценни книжа от емитента и разпределението им по видове, както и изплатените дивиденти и тяхната форма;

6. поименните акции с право на глас, притежавани от членовете на управителните и контролните органи на емитента;

7. ако за изпълнението на задължението на емитента е предоставено обезпечение - данни за лицето, предоставящо обезпечението съгласно изискванията на т. 1, 2 и 3;

8. други данни, определени от Комисията.


Чл. 67. Комисията одобрява графичното оформление на проспекта с оглед защитата на инвеститорите.


Чл. 68. Комисията определя съдържанието на проспекта в случаите на първоначална емисия на ценни книжа от новоучредяващо се или новоучредено дружество.


Чл. 69. (1) Ако емитентът извършва подписка за публично предлагане на ценни книжа, той може да удължи еднократно срока й до 60 дни, като внесе съответните поправки в проспекта и уведоми Комисията. В този случай последният ден от удължения срок се смята за краен срок на подписката.

(2) Емитентът или упълномощен от него инвестиционен посредник незабавно обявява в Комисията, по местата на подписката, както и в средствата за масово осведомяване за удължаването на срока по ал. 1.

(3) Емитентът или упълномощеният от него инвестиционен посредник уведомява Комисията за резултата от подписката до седем дни след крайния й срок.

(4) Не се допуска записване на ценни книжа преди началния и след крайния срок на подписката.


Чл. 70. (1) Емитентът или упълномощеният от него инвестиционен посредник са длъжни незабавно да уведомят Комисията за всички промени, настъпили в периода от подаването на заявлението за потвърждение на проспекта до вземането на решението от Комисията, ако такива промени налагат поправки в проспекта преди издаването на потвърждението.

(2) Емитентът или упълномощеният от него инвестиционен посредник са длъжни да внесат необходимите поправки в проспекта, ако в периода между издаване на потвърждението по чл. 63, ал. 2 и крайния срок на подписката или началото на продажбата узнаят за промени, които налагат такива поправки. Публикуването на поправките се извършва по реда на чл. 76.

(3) В случай че поправките по ал. 2 са съществени, записалото акции лице може да се откаже от акциите в едномесечен срок от публикуването на поправките, без да отговаря, освен ако е било недобросъвестно.

(4) Емитентът и упълномощеният от него инвестиционен посредник отговарят солидарно за вредите, причинени от неизпълнението на задълженията по ал. 1, 2 и 3.


Чл. 71. Комисията може да разреши изключването от проспекта на някои от данните по чл. 66, ако прецени, че информацията може да причини вреди на емитента, ако това не води до заблуждение на инвеститорите относно обстоятелства, които са от значение за цената на ценните книжа.


Чл. 72. Ако един клас акции е приет за търговия на фондова борса, Комисията може да разреши частично или пълно освобождаване от задължението за публикуване на проспект за публично предлагане, когато:

1. броят на предложените нови акции е по-малко от 10 на сто от броя на вече допуснатите до търговия акции от същия клас; и

2. инвеститорите вече разполагат с информацията, съответстваща на изискванията по тази глава.


Раздел II.
Издаване и отказ за издаване на потвърждение

Чл. 73. Емитентът или упълномощеният от него инвестиционен посредник подава в Комисията заявление за потвърждение по чл. 63, ал. 2, като прилага:

1. проспекта;

2. устава на емитента, и внесените впоследствие промени;

3. годишните счетоводни отчети на емитента за последните две финансови години, заверени от дипломиран експерт-счетоводител.


Чл. 74. (1) Комисията установява въз основа на предоставените документи доколко са спазени изискванията за издаване на исканото потвърждение.

(2) Ако предоставените данни и документи са непълни или е нужна допълнителна информация, в срок до седем дни от подаване на документите Комисията изпраща съобщение за констатираните непълноти или за исканата допълнителна информация и документи. Ако не е посочен адрес за кореспонденция или посоченият адрес е неточен, съобщението се поставя на специално определено за това място в сградата на Комисията.

(3) Комисията може да изиска от емитента да представи доказателства за верността на данните, включени в проспекта.


Чл. 75. (1) Комисията се произнася по заявлението за издаване на потвърждение на проспекта в срок до един месец от получаването на всички необходими документи.

(2) Комисията отказва издаване на потвърждението по чл. 63, ал. 2 с писмено мотивирано решение, ако проспектът не отговаря на изискванията на закона.

(3) Комисията отказва издаването на потвърждение за емисия на ценни книжа, ако емитентът има просрочени задължения, нарушена ликвидност, задължения към свързани лица, както и ако не са осигурени интересите на инвеститорите.

(4) Ако Комисията не се произнесе в срока по ал. 1, смята се, че е налице отказ.

(5) Комисията не носи отговорност за верността на съдържащите се в проспекта данни.

(6) За издаденото потвърждение и за отказа да бъде издадено потвърждение Комисията уведомява писмено заявителя в срок седем дни след вземане на решението.


Чл. 76. (1) Емитентът или упълномощеният от него инвестиционен посредник публикува съобщение за публичното предлагане, началния и крайния срок на подписката, съответно началната дата и час на продажбата, регистрационния номер на издаденото от Комисията потвърждение, мястото, времето и начина за запознаване с проспекта.

(2) Съобщението по ал. 1 се публикува в два централни ежедневника най-малко седем дни преди началния срок на подписката или началото на продажбата.

(3) По-късната дата на публикуване на съобщението по ал. 2 се смята за начало на публичното предлагане.

(4) Датата, посочена в съобщението по ал. 1, на която най-рано могат да бъдат закупени ценни книжа на емитента, се смята за начало на продажбата.


Чл. 77. Емитентът актуализира данните в проспекта на всеки шест месеца и при всяка промяна на данните, която може да повлияе върху цената на ценните книжа.


Раздел III.
Разкриване на информация

Чл. 78. (1) Емитентът е длъжен да представи на Комисията годишен отчет в срок до 90 дни от завършването на финансовата година.

(2) Годишният отчет съдържа данни за емитента и неговата дейност, членовете на неговите управителни и контролни органи, лицата, които притежават или контролират повече от 10 на сто от гласовете в общото събрание, заверен от дипломиран експерт-счетоводител годишен счетоводен отчет и друга информация, определена от Комисията.


Чл. 79. (1) Емитентът е длъжен да представи на Комисията шестмесечен отчет в срок до 60 дни от края на първото финансово полугодие.

(2) Шестмесечният отчет съдържа счетоводен отчет за изтеклото финансово полугодие, както и друга информация, определена от Комисията.


Чл. 80. (1) Емитентът публикува съобщение за представянето на годишния отчет и мястото, времето и начина за запознаване с него в два централни ежедневника и в официалния бюлетин на Комисията в седемдневен срок от представянето на отчета.

(2) Съобщение за представянето на шестмесечния отчет и за мястото, времето и начина на запознаване с него се публикува в официалния бюлетин на Комисията в седемдневен срок от представянето на отчета.


Чл. 81. Емитентът на облигации задължително представя на Комисията тримесечни отчети за изразходване на средствата от заема, освен ако Комисията определи друг срок за представянето им.


Чл. 82. (1) Емитентът незабавно уведомява Комисията за:

1. промените в устава си;

2. промените в управителните си органи;

3. образувано исково, изпълнително или обезпечително производство;

4. откриване на производство по несъстоятелност;

5. решение за преобразуване на дружеството;

6. всякакви изменения в търговската дейност, които засягат пряко или непряко цената или курса на неговите ценни книжа;

7. други обстоятелства, определени от Комисията.

(2) Комисията прави публично достояние данните по ал. 1.


Чл. 83. В случай че ценните книжа на емитента са приети за търговия на фондова борса, емитентът уведомява и представя отчетите си в сроковете по този раздел и на фондовата борса, която ги публикува в своя бюлетин.


Раздел IV.
Публично дружество

(Нов - ДВ, бр. 42 от 1998 г.)

Чл. 83а. (Нов - ДВ, бр. 42 от 1998 г.) (1) Публично е дружеството:

1. което е издало акции при условията на публично предлагане, или

2. акциите на което са приети за търговия на фондова борса или на организиран извънборсов пазар, или

3. в което най-малко 50 акционери притежават поне 10 на сто от неговия капитал в резултат на публично предлагане на акции, извършено от техния собственик при условия и по ред, определени от закон.

(2) Дружеството по ал. 1 е длъжно в 14-дневен срок да подаде документи за регистриране в Комисията като емитент, освен ако преди извършването на публичното предлагане е регистрирало съответната емисия от акции. Редът за регистрация се определя с наредба.

(3) Акциите на дружеството по ал. 1 трябва да отговарят на изискванията на чл. 2, ал. 2. Замяната им с акции на приносител и въвеждането на ограничения за прехвърлянето им е допустимо след отписване от регистъра на Комисията.

(4) За дружеството по ал. 1 се прилага раздел III на тази глава.

(5) Дружествата по ал. 1 могат да се преобразуват в дружества с ограничена отговорност при условията на чл. 265 от Търговския закон и след отписване от регистъра на Комисията.


Чл. 83б. (Нов - ДВ, бр. 42 от 1998 г.) (1) Прехвърлянето на акции, издадени от дружество по чл. 83а, има действие от момента на вписване на сделката в регистъра на централния депозитар. Правата по тези акции се установяват с документ за регистрация, издаден от централния депозитар. Книгата на акционерите на дружеството се води от централния депозитар.

(2) Акции на дружество по чл. 83а могат да се продават само на фондова борса и организиран извънборсов пазар. Акции на дружество по чл. 83а могат да се заменят само срещу държавни ценни книжа или акции на друго такова дружество.

(3) Ограниченията по ал. 2 не се прилагат, когато страните по сделката са физически лица.


Чл. 83в. (Нов - ДВ, бр. 42 от 1998 г.) Общото събрание на дружество по чл. 83а може да приеме решение по чл. 194, ал. 2 и чл. 195 от Търговския закон с мнозинство 3/4 от представения капитал, ако на заседанието присъства или е представен най-малко 3/4 от капитала, а при условията на чл. 227, изречение второ от Търговския закон - най-малко 1/2 от капитала.


Чл. 83г. (Нов - ДВ, бр. 42 от 1998 г.) (1) Дружеството по чл. 83а престава да бъде публично с отписване от регистъра на Комисията, ако:

1. за това е взето решение от годишното общо събрание на дружеството,и

2. броят на неговите акционери към момента на провеждане на общото събрание е под петдесет.

(2) След отписване от регистъра акциите на дружеството по ал. 1 не могат да бъдат търгувани на фондова борса.


Глава осма.
ТЪРГОВИЯ НА ФОНДОВА БОРСА И ОРГАНИЗИРАН ИЗВЪНБОРСОВ ПАЗАР НА ЦЕННИ КНИЖА

(Загл. изм. - ДВ, бр. 42 от 1998 г.)

Чл. 84. (1) Ценните книжа, за които е издаден проспект съгласно изискванията на закона, могат да бъдат приети за търговия на фондова борса при условията и по реда на борсовия правилник.

(2) Комисията определя общите изисквания към ценните книжа, приемани за търговия на фондова борса.

(3) Фондовата борса е длъжна да приема за борсова търговия държавни ценни книжа.


Чл. 85. (1) Фондовата борса е длъжна да определи начина и реда за въвеждане за борсова търговия на приетите съгласно чл. 84 ценни книжа.

(2) Ако приемането на ценните книжа за борсова търговия се предшества от публично предлагане, въвеждането може да бъде извършено само след крайния срок на подписката.


Чл. 86. (1) Борсата оповестява датата на въвеждането, вида, броя, номиналната и общата стойност на ценните книжа.

(2) Борсата разпространява по подходящ начин информация за изтъргуваните обеми, минималната и максималната цена, и цената при затваряне.


Чл. 87. (1) Начинът на търговия трябва да осигурява равни условия за участие на инвеститорите в търговията.

(2) Плащанията по сделките, сключени на борса, задължително се извършват по безкасов начин чрез банка.


Чл. 88. Фондовата борса може да изисква от емитента на приети за борсова търговия ценни книжа предоставяне на информацията, която смята за необходима за осъществяване на борсовата търговия или за защитата на инвеститорите.


Чл. 89. (1) Фондовата борса прекратява временно или окончателно търговията с приети ценни книжа, ако това е необходимо за защита на инвеститорите и за стабилността на фондовия пазар, както и в други случаи, предвидени в нейния правилник.

(2) В случаите по ал. 1 фондовата борса уведомява Комисията.

(3) Прекратяването на търговията за срок, по-дълъг от три работни дни, се допуска с разрешение на Комисията.


Чл. 89а. (Нов - ДВ, бр. 42 от 1998 г.) (1) Ценни книжа могат да се приемат за търговия на организиран извънборсов пазар при условията и по реда на неговия правилник.

(2) Организиран извънборсов пазар по смисъла на този закон е пазар на ценни книжа, който:

1. функционира на базата на установени правила за достъп, за приемане на ценни книжа, за извършване на търговия, за разкриване на информация;

2. осигурява на членовете си равен достъп до пазарна информация и равни условия за участие в търговията;

3. изгражда единна система за неприсъствена търговия.

(3) За извършване на дейност като организиран извънборсов пазар се изисква писмено разрешение от Комисията.

(4) За неуредените въпроси относно организирания извънборсов пазар се прилагат съответно разпоредбите за фондовата борса и борсовата търговия, с изключение на чл. 19, 21, чл. 22, ал. 1, т. 6 и ал. 2, чл. 23, ал. 1, т. 1, чл. 31, ал. 2, чл. 33, 34, 35, 36, 37, чл. 84, ал. 1 и 3.


Чл. 90. (1) За извършване на срочни сделки с ценни книжа на един емитент се изисква предварително писмено съгласие на емитента и разрешение на фондовата борса.

(2) Срочни сделки с ценни книжа на един емитент се извършват съгласно изискванията, предвидени в борсовия правилник.

(3) Фондовата борса е длъжна да прекрати извършването на срочни сделки с ценни книжа на един емитент не по-късно от изтичането на една година от датата, на която емитентът е поискал прекратяване на търговията.


Чл. 91. (1) Сделките с ценни книжа се регистрират в централен депозитар.

(2) В централния депозитар се приемат за съхранение и се регистрират ценни книжа, както и се откриват сметки за безналични ценни книжа.

(3) Централният депозитар е акционерно дружество.

(4) Устройството и дейността на централния депозитар, както и редът за регистрация се уреждат с наредба на министъра на финансите и Българската народна банка.

(5) Всеки инвеститор има право на достъп до регистрите на централния депозитар по ред, определен с наредбата по ал. 4.


Глава девета.
РАЗКРИВАНЕ НА ДЯЛОВО УЧАСТИЕ И ТЪРГОВО ПРЕДЛАГАНЕ НА ЦЕННИ КНИЖА

Раздел I.
Разкриване на дялово участие

Чл. 92. (1) Всеки е длъжен незабавно да уведоми дружеството, чиито акции се предлагат публично, Комисията, както и съответната фондова борса, в случай че акциите се търгуват на фондова борса, когато:

1. придобие или прехвърли свои акции в това дружество; и

2. в резултат на това правото му на глас пряко или чрез свързани лица достигне до или падне под 10 на сто или кратно число на 10 от броя на гласовете в общото събрание на съответното дружество.

(2) Задължението за уведомяване се изпълнява в седемдневен срок от вписването на съответното акционерно дружество в търговския регистър или от датата на придобиването или прехвърлянето на акциите.

(3) Редът и формата за извършване на уведомяването се определят от Комисията.

(4) Фондова борса, на която се търгува с акции на дружеството, оповестява извършеното уведомяване.


Чл. 93. Уведомяването по чл. 92, ал. 1 е задължително и по отношение на лицата, които пряко или чрез свързани лица придобият или прехвърлят облигации, които могат да бъдат превърнати в акции с право на глас по глава четиринадесета, раздел VIII от Търговския закон.


Чл. 94. Изискването за уведомяване съгласно чл. 92, ал. 1 не се прилага, когато:

1. ценни книжа с право на глас са придобити от инвестиционен посредник в рамките на предмета му на дейност, ако придобиването им не е свързано с участие в управлението на съответното дружество и бъдат продадени на фондова борса в срок, определен от Комисията;

2. ценни книжа са поети от инвестиционен посредник, ако продажбата им не е била осъществена преди договорения краен срок.


Чл. 95. Разпоредбите на този раздел се прилагат за акции, притежавани от свързани лица, както и за следните акции с право на глас:

1. притежавани от други лица от тяхно име, но за сметка на лицето по чл. 92, ал. 1;

2. притежавани от лице, което е контролирано или чието дъщерно дружество е контролирано от лицето по чл. 92, ал. 1;

3. притежавани от лице, с което лицето по чл. 92, ал. 1 е сключило споразумение за следване на обща политика по управлението на съответното дружество чрез съвместно упражняване на притежаваните от тях права на глас;

4. притежавани от лице, с което лицето по чл. 92, ал. 1 или контролирано от него лице е сключило споразумение, предвиждащо временно прехвърляне на правата на глас, свързани с ценните книжа;

5. предоставени от лицето по чл. 92, ал. 1 като обезпечение, освен ако обезпеченият кредитор упражнява правата на глас;

6. депозирани в лице по чл. 92, ал. 1 с прехвърляне на правата на глас без специални нареждания от акционерите.


Раздел II.
Представителство

Чл. 96. (1) Писменото пълномощно за представляване на акционер в общото събрание на акционерно дружество, чиито акции са били предмет на публично предлагане по реда на този закон, трябва да бъде изрично и да има минималното съдържание, определено от Комисията.

(2) Всеки, който представлява или предложи на акционер или акционери с повече от 5 на сто от гласовете в общото събрание на акционерите да ги представлява в общото събрание на акционерите, трябва да уведоми съответното дружество най-късно 10 дни преди деня на общото събрание. Този ред не се прилага, ако един пълномощник представлява само един акционер по предложение на представлявания.

(3) Преупълномощаването с правата по ал. 1 и 2, както и пълномощието, дадено в нарушение на правилата по ал. 1 и 2, е нищожно.

(4) Дружеството е длъжно да уведоми незабавно Комисията за постъпилите уведомления по ал. 2, както и в седемдневен срок от събранието - за упражняването на гласове чрез представители. Дружеството уведомява присъстващите на общото събрание на акционерите за постъпилите пълномощни по ал. 2 при откриване на общото събрание.


Раздел III.
Търгово предлагане за закупуване и замяна на акции

Чл. 97. (1) Лице, което иска да придобие пряко или чрез свързани лица повече от 25 на сто от гласовете в общото събрание на едно акционерно дружество, чиито акции се предлагат публично, е длъжно да публикува търгово предложение към всички акционери с право на глас след предварително потвърждаване на проект за предложение от Комисията.

(2) Проектът за предложение съдържа:

1. името или наименованието, седалището и адреса на предложителя;

2. броя на акциите с право на глас от съответния клас, които предложителят смята да придобие;

3. цената за всяка акция или ценните книжа, предложени за замяна;

4. сведения за броя на гласовете в общото събрание, които предложителят притежава пряко или чрез свързани лица в дружеството по ал. 1;

5. сведения за броя на гласовете, които дружеството по ал. 1 притежава пряко или чрез свързани лица в общото събрание на предложителя;

6. срока за приемане на предложението от акционерите на дружеството по ал. 1;

7. доказателства за наличието на необходимите средства за закупуването или на необходимите ценни книжа за замяна;

8. размера на отметнината при оттегляне на търговото предложение;

9. други обстоятелства, определени от Комисията.

(3) Цената по ал. 2, т. 3 не може да бъде по-ниска от средната цена на акциите, предмет на предложението на пазара с най-голям обем на търговия за последните шест месеца, и трябва да бъде една и съща по отношение на всички акционери за съответния клас акции.

(4) Срокът по ал. 2, т. 6 не може да бъде по-кратък от 21 дни и по-дълъг от 60 дни от деня на публикуването на търговото предложение съгласно чл. 102, ал. 3.

(5) Наличието на блокирани средства по ал. 2, т. 7 се доказва с документ, издаден от банка.

(6) Наличието на ценните книжа по ал. 2, т. 7 се доказва с предоставянето на документ, издаден от банка, който удостоверява депозирането им.

(7) Членовете на управителните органи и съдружниците или акционерите, притежаващи повече от 10 на сто от гласовете на предложителя, както и всички неограничено отговорни съдружници на предложителя представят заедно с проекта за предложение и декларации за броя на притежаваните от всеки от тях акции с право на глас в дружеството по ал. 1.

(8) (Нова - ДВ, бр. 52 от 1998 г.) Предложителят задължително прилага към проекта за търгово предложение разрешение от Комисията за защита на конкуренцията.


Чл. 98. (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 1998 г.) В седемдневен срок от получаване на проекта за търгово предложение и декларациите по чл. 97, ал. 7 Комисията предоставя на съвета на директорите, съответно управителния съвет на дружеството, и на акционерите, притежаващи повече от 10 на сто от гласовете в общото събрание на дружеството по чл. 97, ал. 1 сведенията по чл. 97, ал. 2.

(2) (Отм. - ДВ, бр. 52 от 1998 г.)

(3) В срока по ал. 2 членовете на съвета на директорите, съответно управителния съвет, и акционерите, притежаващи повече от 10 на сто от гласовете в общото събрание на дружеството по чл. 97, ал. 1, представят в Комисията декларации за броя на гласовете, притежавани от всеки от тях в общото събрание на предложителя.

(4) Съветът на директорите, съответно управителният съвет на дружеството по чл. 97, ал. 1 в тридневен срок дава становище по предложената сделка.

(5) Съветът на директорите, съответно управителният съвет на дружеството по чл. 97, ал. 1 може да иска от предложителя и други сведения, които той сметне за необходими за правилното информиране на пазара.


Чл. 99. (1) Комисията разглежда представените документи и установява доколко са спазени изискванията за издаване на исканото потвърждение.

(2) Ако представените документи са нередовни, нужна е допълнителна информация или размерът на предложената отметнина не може да покрие вредите, в срок до три дни от получаване на документите Комисията изпраща съобщение за констатираните нередовности, исканата допълнителна информация и документи или размера на отметнината.

(3) Лицето отстранява посочените нередовности или представя исканата допълнителна информация и документи в срок до три дни след получаване на съобщението за това.


Чл. 100. (1) Комисията се произнася по исканото потвърждение на проекта за предложение в седемдневен срок от получаването на пълния комплект документи.

(2) Комисията може мотивирано да откаже да издаде потвърждение на проекта за предложение само ако той не отговаря на изискванията на този закон. Ако Комисията не се произнесе в срока по ал. 1, смята се, че е налице отказ.

(3) Комисията уведомява писмено заявителя за издаденото потвърждение или за отказа да бъде издадено потвърждение в срок до три дни след вземане на съответното решение.


Чл. 101. (1) Не се допуска сключването и изпълнението на сделки с акции, предмет на търгово предложение, от момента на представяне на проекта за търгово предложение на Комисията до момента на публикуването по чл. 102, ал. 3.

(2) Забраната по ал. 1 се отнася и до сключването и изпълнението на сделки с акции с право на глас на предложителя или на контролирани от предложителя или от дружеството по чл. 97, ал. 1 акционерни дружества.

(3) След получаване на сведенията по чл. 97, ал. 2 съветът на директорите, съответно управителният съвет или надзорният съвет на дружеството по чл. 97, ал. 1 не може без предварително решение на общото събрание на акционерите да вземе решение относно:

1. издаване на ценни книжа с право на глас;

2. сключване на сделки, които биха довели до значителна промяна в имуществото на дружеството;

3. сключване на сделки по обратното изкупуване на акции на дружеството.


Чл. 102. (1) След издаването на потвърждението от Комисията предложителят изготвя търгово предложение.

(2) Освен сведенията по чл. 97, ал. 2 търговото предложение съдържа:

1. сведения за целите на придобиването;

2. становището на съвета на директорите или управителния съвет на дружеството по чл. 97, ал. 1 относно придобиването;

3. срока за изпълнение на задълженията при приемане на търговото предложение;

4. начина на изпълнение на задълженията, включително разпределението на разходите;

5. банка, в която приелите предложението акционери депозират ценните книжа.

(3) Търговото предложение по ал. 2 се подава в Комисията, която незабавно го публикува в бюлетина си и го изпраща за публикуване в два централни ежедневника за сметка на предложителя.


Чл. 103. (1) Купуването на акциите, приети за търговия на фондова борса, съответно замяната им срещу ценни книжа, се извършва само на фондова борса.

(2) След публикуването по реда на чл. 102, ал. 3 търговото предложение не може да бъде оттеглено от страна на предложителя, освен ако важни причини налагат това. Оттеглянето е допустимо в седемдневен срок след изтичането на срока по чл. 97, ал. 2, т. 6. В този случай предложителят дължи отметнина на всеки акционер, приел предложението.

(3) Търговото предложение се приема, като акционерът уведомява предложителя за това.

(4) Приелият акционер е длъжен незабавно да депозира акциите, предмет на търговото предложение, в банка, като джироса поименните акции.

(5) Всеки акционер, приел търговото предложение, може да се откаже изрично от приемането в седемдневен срок след изтичането на срока по чл. 97, ал. 2, т. 6.

(6) Предложителят може да удължи срока за приемане на предложението в рамките на максимално допустимия срок по чл. 97, ал. 4, както и да увеличи предложената цена за всяка акция. В този случай изкупуването на акциите, предмет на търговото предложение, се извършва на по-високата цена по отношение на всички акционери, приели предложението преди или след увеличението.


Чл. 104. (1) Сделката се смята сключена към момента на изтичането на срока за приемане на търговото предложение.

(2) Плащането на цената, съответно замяната на ценните книжа, се извършва в срок три работни дни след изтичането на срока за приемане на предложението.

(3) Правото на собственост върху акциите, предмет на търговото предложение, преминава върху предложителя към момента на плащането на цената или на замяната на ценните книжа.

(4) Предложителят е длъжен да закупи, съответно замени, всички акции с право на глас на приелия предложението акционер. Ако броят на депозираните акции с право на глас от страна на всички акционери, приели предложението, надвишава общото количество акции по търговото предложение, предложителят закупува или заменя акции от всеки от приелите акционери съразмерно на депозираните от него акции.

(5) Алинея 4 се прилага за всеки клас акции с право на глас.


Чл. 105. След изтичане на срока за приемане на предложението Комисията незабавно публикува резултата от търга.


Глава десета.
ВЪТРЕШНА ИНФОРМАЦИЯ И ВЪТРЕШНИ ЛИЦА

Чл. 106. По смисъла на този закон вътрешна информация са всякакви данни, за които не съществува задължение да бъдат огласени публично или които още не са публично огласени, отнасящи се до един или повече емитенти или техни ценни книжа, или до други такива данни, ако публичното им огласяване може да окаже значително влияние върху цената на приети за търговия ценни книжа.


Чл. 107. (1) По смисъла на този закон за вътрешно лице се смята:

1. всеки член на управителен или контролен орган на емитента;

2. всеки член на управителен или контролен орган или неограничено отговорен съдружник в свързано с емитента търговско дружество.

(2) За вътрешно лице се смята и всяко лице, притежаващо пряко или чрез свързани лица над 10 на сто от гласовете в общото събрание на емитента, ако има достъп или разполага с вътрешна информация, както и всяко друго лице, което поради своята професия, дейност, задължения или отношения на свързаност с емитента или с лицата по ал. 1 има достъп или разполага с вътрешна информация.


Чл. 108. (1) Забранява се на вътрешно лице:

1. да търгува на фондова борса или извън нея за своя или за чужда сметка с ценните книжа, за които се отнася притежаваната от него вътрешна информация;

2. да предава притежаваната от него вътрешна информация на друго лице, което няма качеството на вътрешно лице, без разрешение на общото събрание на емитента, за който се отнася тази вътрешна информация;

3. да препоръчва на друго лице въз основа на притежаваната от него вътрешна информация да търгува на фондова борса за своя или за чужда сметка с ценните книжа, за които се отнася притежаваната от вътрешното лице вътрешна информация.

(2) Забраната по ал. 1, т. 1 се отнася и за всяко лице, което без да е вътрешно лице притежава вътрешна информация, произхождаща пряко или косвено от вътрешно лице.


Дял четвърти.
ИНВЕСТИЦИОННИ ДРУЖЕСТВА

Глава единадесета.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 109. (1) Инвестиционното дружество е акционерно дружество, получило разрешение при условията и по реда на този закон, чийто предмет на дейност е инвестиране в ценни книжа, освен в ценни книжа на учредителите си.

(2) Инвестиционното дружество издава акции с право на един глас срещу заплащане на тяхната емисионна стойност.

(3) Инвестиционното дружество може да бъде от отворен или от затворен тип.


Чл. 110. (1) Инвестиционното дружество от отворен тип е задължено по искане на акционерите си да изкупува обратно акциите си при условията и по реда, определени в устава му, освен ако в устава му е предвиден затворен период. Това задължение се изпълнява в срок до 30 дни от писменото предявяване на искането за обратно изкупуване.

(2) Инвестиционното дружество от отворен тип може да предвиди в устава си затворен период, който не може да бъде по-дълъг от три години от възникването му. През време на затворения период инвестиционното дружество не е задължено да изкупува обратно акциите си.

(3) Инвестиционното дружество от отворен тип може временно да спре обратното изкупуване на акциите си при условията и по реда, предвидени в учредителните му актове. В тези случаи то уведомява Комисията за решението си в тридневен срок.


Чл. 111. Инвестиционното дружество от затворен тип не е задължено да изкупува обратно акциите си.


Чл. 112. (1) Минималният размер, структурата на капитала и съотношението му с балансовите активи и пасиви на инвестиционното дружество се определят от Комисията.

(2) Инвестиционното дружество поддържа минимални ликвидни средства в размер и при условия, определени от Комисията.


Чл. 113. Лице, което притежава или придобие пряко или чрез свързани лица над 10 на сто от гласовете в общото събрание на инвестиционно дружество или друго участие, което му дава възможност да упражнява контрол върху него, трябва в тридневен срок да уведоми Комисията.


Чл. 114. (1) Освен данните, които се изискват съгласно Търговския закон, уставът на инвестиционното дружество трябва да съдържа:

1. основните цели и ограниченията на инвестиционната дейност;

2. размера на капитала, който може да бъде влаган в ценни книжа от един или друг вид;

3. реда за привличане на заемни средства при условията на този закон;

4. забрана за авансово разпределяне на дивиденти преди приемане на годишния счетоводен отчет;

5. реда и начина за разпределяне на дивиденти;

6. срока на затворения период, ако се предвижда такъв;

7. условията и реда за изчисляване на стойността на акциите при обратно изкупуване;

8. условията и реда за обратно изкупуване на акциите и условията за спиране на обратното изкупуване.

(2) Промяна в устава и другите устройствени актове, както и замяна на депозитаря, се допуска след одобрение на Комисията.


Чл. 115. Членовете на управителните и контролните органи на инвестиционното дружество трябва да отговарят на изискванията по чл. 45.


Глава дванадесета.
ИЗДАВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА РАЗРЕШЕНИЕ НА ИНВЕСТИЦИОННО ДРУЖЕСТВО

Чл. 116. За учредяване на инвестиционно дружество се подава писмено заявление до Комисията, към което се прилагат:

1. уставът и другите учредителни актове;

2. данни за записания и внесения капитал;

3. имената, адресите и другите необходими данни за лицата, които ще управляват и представляват инвестиционното дружество, и сведения за професионалната им квалификация и опит;

4. договорът с инвестиционния посредник съгласно чл. 129, ал. 1, т. 2 и договорът за депозит в случаите по глава четиринадесета;

5. декларация по чл. 133;

6. имената или наименованията и данни за лицата, които притежават пряко или чрез свързани лица над 10 на сто от акциите с право на глас на заявителя или по друг начин могат да упражняват контрол върху него;

7. други данни, определени от Комисията.


Чл. 117. (1) Комисията се произнася по искането в срок до три месеца от получаване на заявлението с приложенията към него, а ако са поискани допълнителни сведения - от получаването им.

(2) Комисията уведомява писмено заявителя в седемдневен срок от вземане на съответното решение.

(3) Издадените разрешения се вписват в специален регистър на Комисията.


Чл. 118. (1) Комисията отказва да издаде разрешение, ако:

1. уставът и другите устройствени актове на дружеството не съответстват на закона;

2. капиталът не отговаря на изискванията по чл. 112;

3. договорът с инвестиционния посредник по чл. 129, ал. 1, т. 2 не съответства на изискванията на този закон;

4. членове на управителните и контролните органи не отговарят на изискванията по чл. 115;

5. лица, които притежават над 10 на сто от акциите с право на глас или по друг начин могат да упражняват контрол над инвестиционното дружество, с дейността или с влиянието си върху вземането на решения могат да навредят на сигурността на инвестициите;

6. не са осигурени в достатъчна степен интересите на инвеститорите.

(2) Отказът на Комисията се мотивира писмено. Ако Комисията не се произнесе в срока по чл. 117, ал. 1, смята се, че е налице отказ.

(3) В случаите по ал. 1, т. 1, 2, 3 и 4 Комисията може да откаже да издаде разрешение само ако заявителят не е отстранил несъответствията в определения от нея срок, който не може да бъде по-малък от един месец.


Чл. 119. В случаите на отказ по чл. 118 заявителят може да направи ново искане за издаване на разрешение не по-рано от шест месеца от влизането на решението за отказ в сила.


Чл. 120. Софийският градски съд или окръжният съд вписва инвестиционното дружество в търговския регистър, след като му бъде представено съответното разрешение, издадено от Комисията.


Чл. 121. Дружество, което не притежава разрешение от Комисията, не може да използва в своето наименование, рекламна или друга дейност думите "инвестиционно дружество" или други равнозначни думи на български или на чужд език.


Чл. 122. Комисията отнема издаденото разрешение в случаите по чл. 53. В този случай тя предприема мерките по чл. 54.


Глава тринадесета.
ПУБЛИЧНО ПРЕДЛАГАНЕ НА АКЦИИ НА ИНВЕСТИЦИОННО ДРУЖЕСТВО

Чл. 123. (1) Публично предлагане на акции на инвестиционно дружество се допуска, ако бъде издаден проспект по начина и със съдържанието, установени в този закон.

(2) Проспектът може да бъде издаден само ако Комисията е потвърдила писмено, че няма възражения към проспекта.


Чл. 124. (1) Освен данните по чл. 66, т. 1, букви "а", "б", "г", "д", "е" и "ж" проспектът съдържа следните данни:

1. за инвестиционното дружество:

а) мястото, където учредителните актове на дружеството са достъпни за публиката;

б) основни цели на инвестиционната дейност и политика за разпределяне на дивиденти;

в) условията и реда за издаване и продажба на акции;

г) условията и реда за изчисляване на емисионната и продажната цена и на цената при обратно изкупуване на акции;

д) условията и реда за обратно изкупуване на акциите и условията, при които изкупуването може да бъде временно спряно.

2. наименованието, седалището и адреса на депозитаря.

(2) Проспектът се актуализира при всяка промяна на включените в него данни.


Чл. 125. Комисията разглежда проспекта и издава, съответно отказва да издаде потвърждение по реда на чл. 75.


Чл. 126. (1) Съобщение за публичното предлагане на акциите, регистрационния номер на издаденото потвърждение, мястото, времето и начина на запознаване с проспекта се публикува по реда на чл. 76.

(2) Всички рекламни материали във връзка с публичното предлагане на акции на инвестиционното дружество съдържат информация:

1. за мястото, където проспектът и учредителните актове са достъпни за публиката;

2. че стойността на акциите може да се понижи и не се гарантират печалби.


Чл. 127. (1) Инвестиционното дружество обявява в Комисията и в средствата за масово осведомяване емисионната стойност на акциите си, а инвестиционното дружество по глава четиринадесета - и цената при обратно изкупуване на акциите си.

(2) Обявленията по ал. 1 се правят при всяка емисия, продажба и обратно изкупуване, но не по-рядко от два пъти месечно.


Чл. 128. Глава седма, раздел III се прилага съответно и за инвестиционните дружества. Инвестиционното дружество представя на Комисията месечни счетоводни баланси и тримесечни счетоводни отчети по чл. 40, ал. 1 от Закона за счетоводството.


Глава четиринадесета.
ИНВЕСТИЦИОННИ ДРУЖЕСТВА ОТ ОТВОРЕН ТИП

Чл. 129. (1) Дейността на инвестиционното дружество от отворен тип може да се управлява:

1. от управителните му органи; или

2. от инвестиционен посредник съгласно сключен договор.

(2) По време на затворения период по чл. 110, ал. 2 договорът с инвестиционния посредник по ал. 1, т. 2 може да бъде прекратен от инвестиционното дружество с едномесечно предизвестие.

(3) Недействително е всяко условие на договора по ал. 1, т. 2, което ограничава правото на инвестиционното дружество по ал. 2.


Чл. 130. Максималното годишно възнаграждение на инвестиционния посредник по чл. 129, ал. 1, т. 2 не може да бъде повече от 5 на сто от средната годишна наличност на реалните активи по баланса на инвестиционното дружество, изчислена като непретеглена средна хронологична величина.


Чл. 131. Членовете на управителните и контролните органи, както и инвестиционният посредник по чл. 129, ал. 1, т. 2 не могат да инвестират средствата на инвестиционното дружество в ценни книжа, издадени от самите тях или от свързани с тях лица.


Чл. 132. (1) Придобитите от инвестиционното дружество ценни книжа и привлечените от инвеститорите парични средства се съхраняват в централния депозитар или в банка-депозитар. Депозитарят извършва безкасовите плащания за сметка на инвестиционното дружество.

(2) Депозитарят и инвестиционният посредник по чл. 129, ал. 1, т. 2 не могат да бъдат едно и също лице или свързани лица.

(3) Депозитарят не може да бъде кредитор или гарант на инвестиционното дружество.

(4) Депозитарят отделя приетите и съхранявани от него ценни книжа и парични средства на инвестиционното дружество от собствените си активи и ги отчита отделно.


Чл. 133. Член на управителен или контролен орган на инвестиционното дружество не може да бъде съдружник или акционер, член на управителен или контролен орган или служител на инвестиционния посредник по чл. 129, ал. 1, точка 2 или на свързано с него лице.


Чл. 134. (1) Имуществото на инвестиционното дружество от отворен тип се състои единствено от:

1. ценни книжа, допуснати до търговия на фондова борса;

2. държавни ценни книжа;

3. акции на други инвестиционни дружества;

4. движими вещи и недвижими имоти, доколкото са необходими за прякото извършване на дейността на дружеството;

5. парични средства.

(2) Инвестиции в ценни книжа, които не са приети за търговия на фондова борса, не могат да превишават 10 на сто от капитала на инвестиционното дружество.

(3) Инвестиции по ал. 1, т. 3 и 4 не могат да превишават поотделно 5 на сто и общо 10 на сто от капитала на инвестиционното дружество.

(4) Комисията определя условията за преобразуване на инвестиционните дружества.

(5) Не по-малко от 10 на сто от общата стойност на имуществото на инвестиционното дружество трябва да са парични средства в касата, вземания по безсрочни или краткосрочни, включително тримесечни, банкови влогове или ценни книжа, или други платежни средства, одобрени от Комисията.


Чл. 135. (1) Инвестиционното дружество не може да инвестира повече от 5 на сто от капитала си в ценни книжа, издадени от един и същ емитент, с изключение на инвестиции в държавни ценни книжа.

(2) Комисията може да разреши на едно инвестиционно дружество да инвестира до 10 на сто от капитала си в ценни книжа, издадени от един и същ емитент, ако общата стойност на тези инвестиции не надвишава 20 на сто от капитала на инвестиционното дружество.


Чл. 136. Инвестиционното дружество не може да придобива участие в акциите с право на глас на един емитент, което му дава възможност да упражнява контрол върху него.


Чл. 137. (1) Инвестиционното дружество не може да ползва заеми.

(2) Комисията може да разреши на едно инвестиционно дружество да ползва заем на стойност до 10 на сто от капитала му, ако заемът е:

1. за срок не по-дълъг от три месеца и е необходим за покриване на задълженията по обратното изкупуване на акциите на дружеството;

2. за придобиване на недвижимо имущество, което е пряко необходимо за извършването на дейността на дружеството.

(3) Общата сума на заемите по ал. 2, т. 1 и 2 не може да надвишава 15 на сто от имуществото на заемателя.


Чл. 138. (1) Инвестиционното дружество не може да предоставя заеми или да бъде гарант на трети лица.

(2) Инвестиционното дружество не може:

1. да придобива ценни книжа, които не са напълно изплатени;

2. да продава ценни книжа, които то или доверителят му не притежава;

3. да бъде инвестиционен посредник, банка или застрахователно дружество.


Глава петнадесета.
ИНВЕСТИЦИОННО ДРУЖЕСТВО ОТ ЗАТВОРЕН ТИП

Чл. 139. (1) Инвестиционно дружество от затворен тип трябва да подаде молба за приемане на акциите му за търговия на фондова борса в шестмесечен срок от учредяването си.

(2) Ако акциите на инвестиционното дружество не бъдат приети за търговия на фондова борса, прилага се чл. 127.


Чл. 140. (1) За имуществото на инвестиционното дружество от затворен тип се прилага чл. 134, ал. 1.

(2) Инвестиции в ценни книжа, които не са приети за търговия на фондова борса, не могат да надвишават 30 на сто от капитала на инвестиционното дружество.

(3) Инвестиции в ценни книжа, издадени от един и същ емитент, не могат да надвишават 30 на сто от капитала на инвестиционното дружество.


Дял пети.
ПРИНУДИТЕЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ И АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ

Глава шестнадесета.
ПРИНУДИТЕЛНИ АДМИНИСТРАТИВНИ МЕРКИ

Чл. 141. (1) Когато установи, че контролираните от нея лица или техни служители извършват дейност в нарушение на този закон или на актовете по прилагането му, както и когато са застрашени интересите на инвеститорите, Комисията може:

1. да ги задължи да предприемат конкретни мерки, необходими за отстраняване на нарушенията в определен от нея срок;

2. да насрочи заседание на управителните или контролните органи на съответната фондова борса, инвестиционен посредник или инвестиционно дружество по определени от нея въпроси;

3. да информира обществеността за неправомерната дейност;

4. да спре за срок до шест месеца или окончателно продажбата или извършването на сделки с определени ценни книжа;

5. да откаже издаването на потвърждение на проспект за нова емисия на ценни книжа;

6. да предложи на съответния орган да отстрани временно или окончателно от длъжност лица, упълномощени да управляват и представляват фондова борса, инвестиционен посредник или инвестиционно дружество, когато те извършват действия в нарушение на този закон и на актовете по прилагането му;

7. да отнеме издаденото разрешение.

(2) Когато установи, че банка извършва дейността си в нарушение на този закон или на актовете по прилагането му, Комисията може да приложи мерките по ал. 1, т. 1, 2 и 5, както и да предложи на централната банка прилагането на мерките по ал. 1, т. 3, 4, 6 и 7. Централната банка е длъжна да уведоми Комисията за решението си в седемдневен срок от получаването на предложението на Комисията.

(3) Комисията може да отнеме окончателно издаденото разрешение на фондова борса, дружество по чл. 39, ал. 1 или инвестиционно дружество или да предложи на централната банка да отнеме разрешението на банка само ако съответното лице грубо наруши или системно нарушава разпоредбите на този закон или на актовете по прилагането му.


Глава седемнадесета.
АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ И ИМУЩЕСТВЕНИ САНКЦИИ

Чл. 142. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 42 от 1998 г.) Който извърши или допусне извършване на нарушение на чл. 2, ал. 2 чл. 10, ал. 2, 3 и 4, чл. 11, 13, чл. 16, ал. 2, чл. 17, ал. 2, чл. 19, ал. 1 и 2, чл. 23, ал. 2, чл. 28, 32, чл. 38, ал. 4, чл. 51, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63, 65, чл. 69, ал. 2, 3 и 4, чл. 70, ал. 1 и 2, чл. 76, 77, 78, 79, 80, 81, 82, 83, 83а, ал. 2, чл. 83б, ал. 2, чл. 83г, ал. 2, чл. 84, ал. 3, чл. 85, 86, 87, 89, чл. 89а, ал. 3, чл. 90, ал. 1 и 3, чл. 92, ал. 1, 2 и 4, чл. 93, 96, чл. 97, ал. 1, чл. 98, ал. 3 и 4, чл. 101, чл. 103, ал. 1 и 4, чл. 104, ал. 2 и 4, чл. 108, чл. 110, ал. 1, чл. 112, 113, чл. 114, ал. 2, чл. 121, 123, 126, 127, 128, 130, 131, чл. 132, ал. 2 и 3, чл. 133, чл. 134, ал. 2 и 3, чл. 135, ал. 1, чл. 136, чл. 137, ал. 1, чл. 138, ал. 1, чл. 139, чл. 140, ал. 2 и 3 и § 2 и 3 от преходните и заключителните разпоредби на този закон, се наказва с глоба в размер от 2 хил. до 10 хил. лв., ако деянието не съставлява престъпление.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 42 от 1998 г.) Който извършва сделки с ценни книжа по занятие, без да е получил разрешение при условията и по реда на този закон, се наказва с глоба от от 5 хил. до 20 хил. лв., ако деянието не съставлява престъпление.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 42 от 1998 г.) За нарушения по ал. 1 и 2 на юридическите лица се налага имуществена санкция в размер от 10 хил. до 50 хил. лв.

(4) Доходите, придобити от неправомерно извършваната дейност, се отнемат в полза на държавата.


Чл. 143. (1) Актовете за констатираните нарушения по чл. 142 се съставят от упълномощено от председателя на Комисията по ценните книжа и фондовите борси длъжностно лице, а наказателните постановления се издават от председателя на Комисията.

(2) Установяването на нарушенията, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършва по реда на Закона за административните нарушения и наказания.


Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на този закон:

1. "Емитент" е лице, което издава, продава, предлага да продаде издадени от него ценни книжа или което набира кандидати за публична подписка по реда на този закон.

2. "Поемане" е налице, когато инвестиционният посредник предлага ценните книжа за първоначална продажба.

3. "Свързани лица" са:

а) лица, едно от които контролира другото лице или негово дъщерно дружество;

б) лицата, чиято дейност се контролира от трето лице;

в) лицата, които съвместно контролират трето лице;

г) съпрузите, роднините по права линия без ограничения, по съребрена линия до трета степен включително и роднините по сватовство до трета степен включително.

4. "Контрол" е налице, когато едно лице притежава над 10 на сто от броя на гласовете в общото събрание на едно дружество или може да определя пряко или непряко повече от половината от членовете на управителния орган, или по друг начин да упражнява решаващо влияние върху вземането на решения във връзка с дейността на дружеството.

5. "Борсов посредник" е физическо лице, което по трудов или по граждански договор с член на борсата извършва непосредствено сделки с ценни книжа на борсата.


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. (1) Акционерните дружества, които предлагат публично свои ценни книжа, са длъжни да приведат вече издадените си ценни книжа в съответствие с изискванията на този закон в срок до пет месеца от деня, в който Комисията започне да приема документи за издаване на разрешения и потвърждения.

(2) При неизпълнение на задължението по ал. 1 Комисията налага мярката по чл. 141, ал. 1, т. 5 и санкцията по чл. 142.


§ 2а. (Нов - ДВ, бр. 94 от 1997 г., изм. - ДВ, бр. 127 от 1998 г., изм. - ДВ, бр. 29 от 1999 г.) Акциите на дружествата, включени в Програмата за приватизация по реда на глава осма от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, могат да се приемат и търгуват на фондова борса без проспект до 31 декември 1999 г.


§ 3. (1) Лицата, които отговарят на изискванията по чл. 78, са длъжни в срок три месеца от влизане в сила на този закон да се регистрират в Комисията. Първият годишен отчет на тези лица трябва да съдържа всички реквизити на проспект съгласно чл. 66.

(2) При неизпълнение на задължението по ал. 1 Комисията налага санкцията по чл. 142.


§ 4. Дружествата, за чието учредяване до влизане в сила на този закон е обнародвано предложение за откриване на подписка за набиране на капитал или решение за увеличаване на капитала съгласно изискванията на Търговския закон, издават съответните ценни книжа по действащия при започването на процедурата ред. Ако към момента на влизане в сила на този закон съответните решения не са били обнародвани, издаването на ценните книжа се извършва по реда на този закон.


§ 5. Лицата, които до влизане на този закон в сила са получили разрешение да извършват сделки с ценни книжа, запазват правата си. Те са длъжни в шестмесечен срок да приведат организацията и дейността си в съответствие с изискванията на този закон за извършване на дейност като инвестиционен посредник и да се регистрират в Комисията.


§ 6. (1) Заварените от този закон дружества, чиято дейност се регулира от глава шеста, се задължават в срок, определен с наредбата по ал. 2, да приведат учредителните си актове и дейността си в съответствие с разпоредбите на този закон и да подадат пред Комисията заявление за издаване на разрешение за инвестиционно дружество. В противен случай те губят правото да извършват дейност, която е предмет на регулиране от глава шеста на този закон.

(2) Министерският съвет определя с наредба по-леки изисквания за инвестиране, включително в недвижими имоти, от установените в чл. 134, 135 и 136 със срок на действие до пет години от влизането на този закон в сила.


§ 7. (1) Юридическите лица, заварени от този закон, които извършват дейност като фондова борса, се задължават да приведат организацията и дейността си в съответствие с изискванията на този закон в срок до пет месеца от деня, в който Комисията започне да приема документи за издаване на разрешения и потвърждения.

(2) Юридическите лица, които при изтичането на срока по ал. 1 не са подали заявление за получаване на разрешение от Комисията, губят правото да извършват борсова дейност.


§ 8. Министерството на финансите и Българската народна банка организират и участват в създаването на централния депозитар. В случай, че до 30 юни 1996 г. Министерството на финансите, Българската народна банка и участниците в капиталовия пазар не наберат необходимите средства за създаването на централния депозитар, Министерството на финансите и Българската народна банка се задължават в срок до 31 декември 1996 г. да участват с равни дялове до пълния размер на необходимия капитал. Разпоредбите на чл. 91 от този закон се прилагат след създаването на централния депозитар.


§ 9. (1) Министерският съвет назначава членовете на Комисията по ценните книжа и фондовите борси по предложение на министъра на финансите в срок до един месец от влизането в сила на този закон и приема правилник за устройството и дейността на Комисията в двумесечен срок от влизането на този закон в сила.

(2) Министерският съвет приема наредби по прилагането на глави трета, шеста, седма, осма, девета, десета, единадесета, тринадесета, четиринадесета и петнадесета.

(3) Министерският съвет приема наредба за определяне реда за отпечатване на ценни книжа в двумесечен срок от влизането в сила на този закон.

(4) Министърът на финансите и Българската народна банка издават наредба за условията и реда за емитиране, придобиване и изплащане на държавни ценни книжа.


§ 10. В Търговския закон (обн., ДВ, бр. 48 от 1991 г.; изм. и доп., бр. 25 от 1992 г., бр. 61 и 103 от 1993 г. и бр. 63 от 1994 г.) се правят следните изменения:

1. Член 163 се изменя така:

"Учредяване чрез подписка

Чл. 163. (1) Учредяване чрез предложение за откриване на подписка за набиране на капитал на дружеството се извършва при условия и по ред, установени със закон.

(2) На всеки записал акции се представя заверен препис от предложението."

2. Член 164 се отменя.

3. В чл. 182 се правят следните изменения:

а) създава се нова ал. 3:

"(3) Не се допуска повече от 1/2 от акциите да бъдат без право на глас."

б) досегашните ал. 3 и 4 стават съответно ал. 4 и 5.

4. В чл. 183 се правят следните изменения:

а) създава се нова ал. 2:

"(2) За валиден подпис върху акцията се смята и отпечатаният подпис."

б) досегашната ал. 2 става ал. 3.

5. Създават се чл. 187а и 187б:

"Обратно изкупуване на акции

Чл. 187а. (1) Дружеството не може да изкупува акциите си освен за намаляване на капитала по чл. 201, ал. 1, както и в случаите по ал. 2, 6 и 7.

(2) Обратно изкупуване е допустимо, ако:

1. изрично е предвидено в устава;

2. общата номинална стойност на изкупените акции не надвишава 10 на сто от капитала;

3. акциите - предмет на сделката по изкупуването, са изплатени изцяло;

4. изкупуването се извършва въз основа на решението на общото събрание на акционерите, взето с мнозинство 2/3 от капитала;

5. изкупуването е до размера на неразпределената печалба на дружеството.

(3) Обратното изкупуване се извършва по реда на глава девета, раздел III от Закона за ценните книжа, фондовите борси и инвестиционните дружества.

(4) След извършването на обратното изкупуване осъществяването на правата по акциите се преустановява до тяхната последваща продажба в срок до една година от изкупуването.

(5) Съветът на директорите, съответно управителният съвет, публикува в рамките на годишния доклад за дейността си по чл. 245 информация относно броя и класовете на всички изкупени от дружеството собствени акции.

(6) Правилата на ал. 2, т. 2, 5 и 6 и ал. 4 и 5 се прилагат и към обратното изкупуване на издадени с тази цел привилегировани акции по ред, посочен в устава.

(7) Ограниченията за обратно изкупуване по ал. 1-6 от този член не се прилагат за инвестиционните дружества, уредени със Закона за ценните книжа, фондовите борси и инвестиционните дружества.

Безналични акции

Чл. 187б. (1) Акционерното дружество може да издава и безналични акции.

(2) Издаването и разпореждането с безналична акция има сила след вписване в книгата за безналичните акции, в която се отбелязват имената, адресите и другите необходими данни за притежателите на безналичните акции, номиналната и емисионната стойност, броят и номерата на акциите.

(3) Издаването и разпореждането с безналична акция се установява с поименно удостоверение, издадено от акционерното дружество. Поименното удостоверение е непрехвърлимо. При прехвърляне на безналични акции на приобретателя се издава ново поименно удостоверение, а ако се прехвърлят част от акциите - и ново поименно удостоверение на прехвърлителя - за останалата част от акциите."

6. В чл. 192 се създава ал. 6:

"(6) За увеличаването на капитала се прилага съответно глава четиринадесета, раздел II."

7. В чл. 204 се създава ал. 5:

"(5) Облигациите могат да бъдат налични и безналични. За издаването, прехвърлянето и залагането на наличните и безналичните облигации се прилагат правилата за акциите, установени в този закон."

8. В чл. 205 ал. 1 се отменя.


§ 11. Съотношението между акциите с право на глас и акциите без право на глас в номиналната стойност на капитала по чл. 182, ал. 3 от Търговския закон трябва да бъде достигнато в срок една година от влизането на този закон в сила.


§ 12. В Закона за банките и кредитното дело (обн., ДВ, бр. 25 от 1992 г.; бр. 62 от 1992 г. - Решение на Конституционния съд от 1992 г.; изм., бр. 59 и 109 от 1993 г. и бр. 63 от 1994 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 1, ал. 4, изречение първо думите "по ал. 2, точки 3, 4, 6, 7, 9 и 10" се заменят с думите "по ал. 2, точки 3, 4, 7 и 10".

2. В чл. 12 се създават нови ал. 2 и 3:

"(2) Когато заявителят е поискал разрешение за извършването на сделки по чл. 1, ал. 2, точки 6 и 9, към заявлението за издаване на разрешение се прилагат съответно и документите и сведенията по чл. 47, ал. 2, точки 3, 4 и 6 от Закона за ценните книжа, фондовите борси и инвестиционните дружества.

(3) Преди да се произнесе по искането, централната банка взема писменото становище на Комисията по ценните книжа и фондовите борси. Комисията представя становището си на централната банка не по-късно от два месеца от писменото искане."

3. Досегашните ал. 2, 3 и 4 стават съответно ал. 4, 5 и 6.

4. В чл. 14 се създава ал. 3:

"(3) Централната банка отказва издаването на разрешение за извършването на сделки по чл. 1, ал. 2, точки 6 и 9, когато не са спазени изискванията на Закона за ценните книжа, фондовите борси и инвестиционните дружества и на нормативните актове по прилагането му и ако заявителят не е отстранил несъответствията в посочения му срок, който не може да бъде по-малък от един месец."

5. В чл. 55 се създава т. 6:

"6. да присъстват на заседанията на управителните и контролните органи на лицата, извършващи банкови сделки."

6. В чл. 56 се създават ал. 3 и 4:

"(3) В случаите по ал. 1, точка 5 централната банка може да отнеме разрешението за извършване на сделки по чл. 1, ал. 2, точки 6 и 9, когато се установи, че банката е нарушила Закона за ценните книжа, фондовите борси и инвестиционните дружества и нормативните актове по прилагането му. Преди да отнеме разрешението, централната банка взема писменото становище на Комисията по ценните книжа и фондовите борси, което се представя не по-късно от 30 дни от поискването му.

(4) След влизането в сила на решението за отнемане на разрешението по ал. 3 централната банка незабавно изпраща копие от него на съда за заличаване на съответната част от предмета на дейност на засегнатата банка и предприема необходимите мерки за уведомяване на обществеността."


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЦЕННИТЕ КНИЖА, ФОНДОВИТЕ БОРСИ И ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА

(ДВ, БР. 42 ОТ 1998 Г.)

§ 8. (1) Акциите на заварените дружества по чл. 83а, включително дружествата, които са били включени в програмата за приватизация чрез инвестиционни бонове по реда на глава осма от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, както и дружествата по Закона за приватизационните фондове, са безналични поименни и за тях чл. 185, ал. 2, изречение второ от Търговския законно се прилага, като не е необходимо в уставите на тези дружества да се вписват промените.

(2) Акциите по ал. 1, които към момента на влизане на този закон в сила не са били безналични, не могат да се прехвърлят до извършване на регистрацията по ал. 3.

(3) Дружествата по ал. 1 са длъжни в едномесечен срок от влизане на този закон в сила да подадат документи за регистриране на емисиите си от акции в централния депозитар. Централният депозитар открива сметки за безналични акции на лицата, които притежават налични акции, срещу тяхното представяне. Книгата на акционерите на тези дружества се води от централния депозитар.

(4) Дружествата по ал. 1 са длъжни в едномесечен срок от влизане на този закон в сила да подадат заявление по образец за регистрирането им в Комисията по ценните книжа и фондовите борси). Централният депозитар предоставя на Комисията идентификационните номера (ISIN) на емисиите от акции на дружествата по ал. 1.

(5) Разпоредбите по ал. 1 и 2 не се отнасят за акции по чл. 5, ал. 2, чл. 18 и чл. 35, ал. 1, т. 1 и 2 от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия.

(6) За нарушения по ал. 1, 2, 3 и 4 се прилага разпоредбата на чл. 142, ал. 1.


§ 9. До възникването на организиран извънборсов пазар сделките с акции на дружествата по чл. 83а, ал. 1 могат да се извършват само чрез инвестиционни посредници.


Преходни и Заключителни разпоредби
КЪМ ЗАКОНА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ЦЕННИТЕ КНИЖА, ФОНДОВИТЕ БОРСИ И ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ДРУЖЕСТВА

(ДВ, БР. 42 ОТ 1998 Г.)

§ 8. (1) Акциите на заварените дружества по чл. 83а, включително дружествата, които са били включени в програмата за приватизация чрез инвестиционни бонове по реда на глава осма от Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия, както и дружествата по Закона за приватизационните фондове, са безналични поименни и за тях чл. 185, ал. 2, изречение второ от Търговския закон се прилага, като не е необходимо в уставите на тези дружества да се вписват промените.

(2) Акциите по ал. 1, които към момента на влизане на този закон в сила не са били безналични, не могат да се прехвърлят до извършване на регистрацията по ал. 3.

(3) Дружествата по ал. 1 са длъжни в едномесечен срок от влизане на този закон в сила да подадат документи за регистриране на емисиите си от акции в централния депозитар. Централният депозитар открива сметки за безналични акции на лицата, които притежават налични акции, срещу тяхното представяне. Книгата на акционерите на тези дружества се води от централния депозитар.

(4) Дружествата по ал. 1 са длъжни в едномесечен срок от влизане на този закон в сила да подадат заявление по образец за регистрирането им в Комисията (по ценните книжа и фондовите борси). Централният депозитар предоставя на Комисията идентификационните номера (ISIN) на емисиите от акции на дружествата по ал. 1.


Промени настройката на бисквитките