Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 109 от 15.XII

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ И ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ПРЕДПРИЯТИЯ (ОБН., ДВ, БР. 38 ОТ 1992 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 51 ОТ 1994 Г., БР. 45 И 57 ОТ 1995 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ПРЕОБРАЗУВАНЕ И ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ДЪРЖАВНИ И ОБЩИНСКИ ПРЕДПРИЯТИЯ (ОБН., ДВ, БР. 38 ОТ 1992 Г.; ИЗМ. И ДОП., БР. 51 ОТ 1994 Г., БР. 45 И 57 ОТ 1995 Г.)

Обн. ДВ. бр.109 от 15 Декември 1995г., доп. ДВ. бр.45 от 28 Май 1996г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Приватизацията се осъществява въз основа на програми, разработени от Агенцията за приватизация и от Центъра за масова приватизация, които се одобряват от Министерския съвет."

2. Началото на ал. 2 и т. 1 от нея се изменят така:

"(2) Годишната програма на Агенцията за приватизация съдържа:

1. минималните приватизационни цели за годината, включително минималния брой на държавните предприятия, подлежащи на приватизация, приоритетните цели, както и списък на предприятията, за които органите по чл. 3, ал. 1, т. 1 - 3 задължително приемат решение за приватизация през текущата година;".

3. Създават се ал. 7 и 8:

"(7) Програмата за приватизация чрез инвестиционни бонове съдържа:

1. списък на държавните предприятия, които ще се приватизират в срока на действието на програмата;

2. етапите и сроковете за осъществяване на програмата.

(8) Програмата за приватизация чрез инвестиционни бонове се разработва за всеки тур на приватизацията чрез инвестиционни бонове и се приема от Народното събрание по предложение на Министерския съвет."

§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Органите по ал. 1 подготвят и сключват сделките за извършване на приватизирането на държавни и общински предприятия или упълномощават други за това."

2. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) В случаите, при които акции на държавно предприятие са предложени за приватизиране по реда на глава осма, органите по чл. 3, ал. 1, т. 1 - 3 приемат решение за приватизиране след одобрение от Министерския съвет.

(6) За предприятия, включени в програмата по чл. 2, ал. 7, за които е прието решение за приватизиране от органите по чл. 3, ал. 1, т. 1 - 3, последните могат да сключват приватизационната сделка в четиримесечен срок от обнародването на програмата в "Държавен вестник" след одобрение от Министерския съвет."

§ 3. Създава се чл. 4а:

"Чл. 4а. В решението за приватизиране органите по чл. 3, ал. 1, т. 1 - 3 определят срок, в който управителните органи на държавните предприятия са длъжни да им представят документите и информацията, необходими за извършване на приватизационната сделка."

§ 4. В чл. 5, ал. 2 т. 4 се изменя така:

"4. лицата, които без трудов договор са управители, членове на съветите на директорите и на управителните съвети на приватизиращото се предприятие в продължение на повече от една година преди датата на обявяване на решението за приватизация."

§ 5. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 1 се добавя изречението: "част от тези приходи се изразходват за придобиване на дълготрайни и малотрайни материални активи;".

2. В ал. 2 т. 3 се изменя така:

"3. останалата част в размер 88 на сто се внася в специален фонд на разпореждане на съответния общински съвет, като средствата по този фонд се използват приоритетно за инвестиционни цели, за погасяване на кредитите за незавършени обекти на строителството и на несъбираеми задължения на общинските предприятия; тези средства не могат да се използват за текущи разходи."

§ 6. В чл. 8, ал. 1 в края на изречение второ се добавят думите "освен в случаите на приватизация по реда на глава осма".

§ 7. В чл. 10, ал. 1 накрая се добавят думите "с изключение на глава осма".

§ 8. Член 15 се изменя така:

"Чл. 15. (1) Членовете на надзорния съвет, изпълнителният директор на Агенцията за приватизация, общинските съветници и членовете на управителните и контролните органи, на специализираните органи на общинските съвети за осъществяване на приватизацията, другите органи по чл. 3 и техните членове, както и членовете на семействата им нямат право да придобиват имущества, дялове или акции в предприятия, когато са участвали в подготовката и сключването на приватизационните сделки, докато заемат съответната длъжност и в едногодишен срок след това, освен когато имат право на преференциално участие в случаите по чл. 5, ал. 2 или при приватизация по реда на глава осма.

(2) Лицата, извън тези по ал. 1, които са натоварени от органите по чл. 3 служебно или по договор с воденето на преговори, провеждането на търгове и конкурси, изготвянето на правни анализи, оценки или експертизи, и членовете на техните семейства нямат право да придобиват имущество, дялове или акции от приватизирания обект в течение на три години от приватизационната сделка."

§ 9. В чл. 17 се създават ал. 3 и 4:

"(3) Членове 72 и 73 от Търговския закон не се прилагат за преобразуваните държавни или общински предприятия в еднолични търговски дружества. Оценката на непаричните вноски на държавата се извършва по ред, установен от Министерския съвет.

(4) Членове 72 и 73 от Търговския закон не се прилагат при преобразуването на приватизирани търговски дружества в друг вид търговски дружества в течение на 12 месеца след сключване на приватизационната сделка. За оценка на непаричните вноски при преобразуването се приема приватизационната оценка по метода "чиста стойност на активите", ако е приета от органа по чл. 3 по установения ред."

§ 10. Досегашният текст на чл. 21 става ал. 1 и се създава ал. 2:

"(2) След приемане на решение за приватизация преобразуване или прекратяване на приватизиращото се предприятие може да се извършва само с разрешение на съответния орган по чл. 3 освен при обявяване в несъстоятелност."

§ 11. Член 23а се изменя така:

"Чл. 23а. (1) В случаите на приватизация по реда на глава осма лицата по чл. 5, ал. 2 получават безвъзмездно до 10 на сто от акциите, предложени за приватизиране чрез инвестиционни бонове.

(2) Общата стойност на акциите, получени от едно лице при условията на ал. 1, не може да надвиши брутната му работна заплата за последните 24 месеца в съответното предприятие, изчислена по начина, посочен в чл. 22, ал. 4.

(3) Редът за придобиване на акции по този член се определя от Министерския съвет."

§ 12. Създава се чл. 23б:

"Чл. 23б. Когато акции от капитала на едно предприятие се предлагат за приватизация и по реда на глава осма, размерът на отстъпката, която лицата по чл. 5, ал. 2 могат да ползват съгласно чл. 22 и 23а, се определя пропорционално на акциите, предложени за приватизация по съответния начин."

§ 13. Член 25 се изменя така:

"Чл. 25. (1) Акциите, собственост на държавата и общините, могат да се продават чрез:

1. открита продажба;

2. публичен търг на пакети от акции;

3. публично оповестен конкурс;

4. преговори с потенциални купувачи.

(2) Дяловете, собственост на държавата и общините, от търговски дружества с ограничена отговорност могат да се продават чрез:

1. публичен търг;

2. публично оповестен конкурс;

3. преговори с потенциални купувачи.

(3) Когато определеният купувач по ал. 1 и 2 е юридическо лице, в което съдружници, акционери или членове на кооперация са само работници, служители, както и лица по чл. 5, ал. 2 от приватизиращото се търговско дружество, той има право да придобие акциите или дяловете при условията на разсрочено плащане на цената, като:

1. началната вноска, която трябва да се за-плати при сключването на договора, е 10 на сто от цената и включва и плащанията за преференциално закупените акции по чл. 22;

2. разсрочването е до 10 години с едногодишен гратисен период;

3. стойността на неизплатената част се увеличава ежегодно до 31 март с 50 на сто от средногодишния размер на основния лихвен процент за съответния период на предходната година; за времето на гратисния период стойността на неизплатената част не се променя.

(4) В случаите по ал. 3 за неизплатената част от цената задължително се учредява законна ипотека върху недвижими имоти, собственост на приватизиращото се дружество.

(5) Органите по чл. 3 извън Агенцията за приватизация не могат да продават акции, собственост на държавата, чрез открита продажба освен съгласувано с Агенцията за приватизация.

(6) Продажбата на дялове от дружествата с над 50 на сто държавно или общинско участие се извършва след оценка на цялото имущество на дружеството по реда на глава трета и след като държавните или общинските дялове бъдат предложени на останалите съдружници и те в двумесечен срок не приемат предложението."

§ 14. В чл. 35 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 става единствена алинея и в нея т. 1 се изменя така:

"1. работници и служители на приватизиращото се предприятие или обособената част, както и лицата по чл. 5, ал. 2 при условие, че 20 на сто от тях желаят да участват в приватизацията, както и от юридически лица, учредени само от тях;".

2. Алинея 2 се отменя.

§ 15. Създава се чл. 37а:

"Чл. 37а. (1) Предложенията по чл. 35 се приемат за разглеждане от органите по чл. 3, ако са подадени не по-късно от 30 юни 1996 г.

(2) При постъпване на повече от едно предложение по чл. 35 за едно и също предприятие или обособена част предимство имат предложенията на лицата, заявили намерение да изкупят цялото предприятие, пред тези, които желаят да закупят само обособена част от същото предприятие.

(3) При постъпване на повече от едно предложение по чл. 35 за едно и също предприятие или обособена част между предложителите се провежда вътрешен конкурс по документи. Условията и редът за провеждане на конкурса се определят от органа по чл. 3."

§ 16. Член 38 се изменя така:

"Чл. 38. (1) Органът по чл. 3 отказва предложението за приватизация, направено от лицата по чл. 35, когато се нарушават изискванията на този закон, на годишната програма за приватизация и когато предложението е за предприятия и обособени части, включени в списък, приет от Министерския съвет. В този списък предприятията и обособените части могат да се посочват и обобщено (по бранш, тип производство, търговия или услуги и др.). Списъкът се обнародва в "Държавен вестник" и може да се променя по необходимост.

(2) Отказът или непроизнасянето в сроковете по предложенията по чл. 35 могат да се обжалват по реда на Закона за административното производство. Производствата се освобождават от такси."

§ 17. Член 39 се изменя така:

"Чл. 39. (1) Прехвърлянето на собствеността се извършва в едномесечен срок от получаване на писменото съгласие на предложителя за изкупуване по определената цена.

(2) В случаите, когато се прехвърлят вещни права върху недвижими имоти, в полза на продавача се учредява ипотека върху тези имоти до пълното заплащане на покупната цена на предприятието или на обособената част."

§ 18. В чл. 40 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 3 се изменя така:

"3. стойността на неизплатената част се увеличава ежегодно до 31 март с 50 на сто от средногодишния размер на основния лихвен процент за съответния период на предходната година; за времето на гратисния период стойността на неизплатената част не се променя. Стойността на разсрочената част не се променя, когато купувачът я изплати в срок 24 месеца от датата на подписване на договора."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Годишната вноска за всяка календарна година се определя, като разсрочената част се разпредели равномерно в периода на разсрочването. Купувачът е длъжен да внесе годишната вноска на две вноски през годината. Купувачът може да прави авансови вноски без ограничение през целия период на разсрочване, включително и през гратисния период."

3. Алинея 2 става ал. 3.

§ 19. В чл. 41 ал. 2 се изменя така:

"(2) Предприятията и обособените части, изкупени по реда на чл. 35, не могат да се продават в продължение на пет години от изплащането им. До окончателното им изплащане включеното в тях имущество не може да бъде използвано за обезпечение."

§ 20. Член 43 се изменя така:

"Чл. 43. По реда на тази глава се приватизират само държавни предприятия, които са акционерни дружества."

§ 21. Член 44 се изменя така:

"Чл. 44. (1) Инвестиционните бонове са безналични нелихвоносни ценни книжа с номинална стойност един инвестиционен лев, срещу които се придобиват акции, предложени за приватизация в програмата по чл. 2, ал. 7.

(2) Инвестиционните бонове могат да се наследяват. Те могат да се прехвърлят само на съпрузи, на роднини по права линия или по съребрена линия до втора степен включително, но не повече от един път.

(3) Инвестиционните бонове могат да се внасят в приватизационни фондове.

(4) Инвестиционните бонове не могат да служат за обезпечение."

§ 22. Член 45 се отменя.

§ 23. Член 46 се отменя.

§ 24. Член 47 се изменя така:

"Чл. 47. (1) Всеки български гражданин с постоянно местожителство в страната, навършил 18 години до изтичане на посочения в програмата срок за регистриране за участие в приватизацията чрез инвестиционни бонове, има право да получи 25 000 инвестиционни бона.

(2) Правото по ал. 1 имат и децата, ненавършили 18 години, на които един от родителите или двамата родители са починали. Получателите на инвестиционни бонове по тази алинея не заплащат такса по чл. 48, ал. 2."

§ 25. Член 48 се изменя така:

"Чл. 48.(1) Издаването и разпореждането с инвестиционните бонове се установява с поименна непрехвърлима бонова книжка.

(2) Боновата книжка се издава срещу заплащане на такса в размер 500 лв., която постъпва в специална извънбюджетна сметка "Приватизация чрез инвестиционни бонове" на Центъра за масова приватизация. Пенсионерите, срочнослужещите и учащите редовно обучение заплащат такса в размер 100 лв.

(3) При издаването боновата книжка служебно се заверява с 25 000 инвестиционни бона за всеки тур на приватизацията чрез инвестиционни бонове и се открива лична бонова сметка на притежателя на книжката.

(4) Редът за издаване, оформяне и получаване на боновата книжка, както и редът за разпореждане с инвестиционните бонове се определят от Министерския съвет."

§ 26. Член 49 се изменя така:

"Чл. 49. (1) Участието в централизираните търгове за придобиване на акции срещу бонове се извършва от гражданите пряко или чрез приватизационни фондове.

(2) Прякото участие на гражданите в централизираните търгове за придобиване на акции срещу бонове може да се извърши и чрез пълномощник, упълномощен с изрично писмено пълномощно с нотариална заверка на подписа. Приватизационните фондове не могат да бъдат пълномощници по реда на тази глава. Преупълномощаване не се допуска. Нотариалните заверки на пълномощните се освобождават от такси. Един пълномощник не може да представлява повече от десет лица."

§ 27. Член 50 се отменя.

§ 28. В чл. 51 думите "или дялове" се заличават.

§ 29. Създава се чл. 51а:

"Чл. 51а. Акциите, придобити по реда на тази глава, могат да се прехвърлят след публикуването на първия баланс на приватизираното акционерно дружество, но не по-рано от шест месеца след приключването на последния централизиран търг."

§ 30. Член 52, ал. 3 се изменя така:

"(3) Издръжката на Центъра за масова приватизация и финансирането на цялостната дейност по приватизацията по реда на тази глава се осигуряват от специалната извънбюджетна сметка по чл. 48, ал. 2."

§ 31. Член 53, ал. 1 се изменя така:

"Чл. 53. (1) Длъжностните лица от предприятията, за които има решения за приватизация, които не изпълняват или нарушават задълженията си по чл. 4а или чл. 28 за предоставяне на информация на органа по чл. 3 или на упълномощени от него лица, се наказват с глоба от 1000 до 10 000 лв., ако деянието не съставлява престъпление."

§ 32. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. Параграф 3 се изменя така:

"§ 3. Сумата от брутните работни заплати за последните 24 месеца за лицата по чл. 5, ал. 2, т. 1, които ползват неплатен отпуск поради временна нетрудоспособност и отпуск за отглеждане на малко дете, както и за тези по т. 2 и 3, е равна на сумата от средното брутно трудово възнаграждение в съответното предприятие за последните 24 месеца, но не по-малко от сумата от средните работни заплати за страната за същия период."

2. Параграф 3а се изменя така:

"§ 3а. "Работници и служители на обособената част" по смисъла на този закон са всички лица, чието място на работа към момента на вземането на решение за приватизация е в тази част. Лицата по чл. 5, ал. 2, т. 2 и 3 за обособената част са тези, чието последно работно място в пред-приятието е било в обособената част."

3. Създава се § 5а:

"§ 5а. (1) При предложение за приватизация на юридически лица с държавно имущество, ползващи обекти по чл. 4 или извършващи дейности по чл. 5 от Закона за концесиите, органът по чл. 3, ал. 1, т. 1, 2 и 3 предлага на Министерския съвет да приеме решение по чл. 7 от Закона за концесиите. Министерският съвет приема решението в срок до три месеца от предложението. Решението за приватизация се приема след влизане в сила на решението за учредяване на концесия.

(2) В случаите на ал. 1 концесиите се отстъпват само чрез конкурс."

§ 33. В преходните и заключителните разпоредби се правят следните изменения:

1. Параграф 8а се изменя така:

"§ 8а. Приватизационните фондове се създават като акционерни дружества."

2. Параграф 8б се отменя.

3. В § 9а се правят следните изменения и допълнения:

а) алинея 5 става § 9б;

б) алинея 6 става ал. 5.

4. Досегашният § 9б става § 9в и се изменя така:

"§ 9в. Ограниченията по чл. 22, ал. 1 и чл. 23, ал. 1 не се отнасят за случаите, когато предприятието се изкупува от работниците и служителите и от лицата по чл. 5, ал. 2."

5. В § 10 се правят следните изменения и допълнения:

а) в ал. 1 се добавя изречение трето:

"Когато намаляването на дяловото участие на държавата или общината в търговски дружества е вследствие на увеличаване на капитала чрез записване на новоиздадени акции или чрез превръщане на облигации в акции, органът по чл. 3 дава съгласие след одобряване на продажната цена на новата емисия акции, определена въз основа на оценката по реда на чл. 16.";

б) създава се нова ал. 3:

"(3) Когато общата балансова стойност на дълготрайните активи - предмет на сделки по ал. 2, за текущата година надхвърля 5 на сто от общата балансова стойност на дълготрайните активи към 31 декември на предходната година, се изисква разрешение на органа по чл. 3 за всеки конкретен случай.";

в) алинея 3 става ал. 4, като думите "се използват за инвестиционни цели" се заменят с "не могат да се използват за възнаграждения и заплати".

6. Параграф 12 се изменя така:

"§ 12. Прехвърлянето на вещни права върху недвижими имоти по реда на този закон от органите по чл. 3 се извършва писмено. Нотариална форма не е необходима."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 34. (Доп. - ДВ, бр. 45 от 1996 г.) В тримесечен срок от влизането на закона в сила органите, упражняващи правата на собственост на държавата в държавните предприятия, внасят в капитала им правото на собственост върху земята при условията и по реда на чл. 17, ал. 3, когато земята не е включена в баланса на предприятията, но се ползва от тях в случаите, когато земята е собственост на държавата или общините.

§ 35. Паричните средства във Взаимния фонд по чл. 8, ал. 1 и 2 към 31 декември 1995 г. се предоставят на фонд "Обществено осигуряване" - за пенсии.

§ 36. Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките