Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 109 от 18.XII

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ В БАНКИТЕ (ОБН., ДВ, БР. 49 ОТ 1998 Г.; ИЗМ., БР. 73, 153 И 155 ОТ 1998 Г., БР. 54 ОТ 1999 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ В БАНКИТЕ (ОБН., ДВ, БР. 49 ОТ 1998 Г.; ИЗМ., БР. 73, 153 И 155 ОТ 1998 Г., БР. 54 ОТ 1999 Г.)

Обн. ДВ. бр.109 от 18 Декември 2001г.

§ 1. В чл. 2 се създава ал. 4:

"(4) Управителният съвет на фонда установява, след събиране на съответните доказателства, спрямо кои клонове на чуждестранни банки в страната не са налице предпоставките по ал. 2."

§ 2. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В заглавието думата "размери" се заменя с "размер".

2. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Фондът гарантира пълно изплащане на сумите по влоговете на едно лице в една банка независимо от броя и размера им до 10 000 лв."

3. В ал. 2 думите "посочените суми" се заменят с "посочената сума".

§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 14:

"14. Фонда за гарантиране на влоговете в банките."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Не се предоставя гаранция относно влогове, възникнали или свързани със сделки и действия, представляващи "изпиране на пари" по смисъла на чл. 2 от Закона за мерките срещу изпирането на пари, ако деецът е осъден с влязла в сила присъда."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея след думите "по ал. 1" се добавя "и 2".

§ 4. В чл. 6 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ:

"При събирането влоговете в чуждестранна валута участват с левовата им равностойност, определена по курса на Българската народна банка към началния ден на изплащане на гаранцията, оповестен по реда на чл. 23, ал. 4."

2. Създава се ал. 6:

"(6) Влог, по който има наложени тежести или който служи за обезпечение, се включва при събирането по реда на ал. 1, като съответната припадаща се за влога част от гаранцията не се изплаща на вложителя - титуляр на влога, до вдигане на тежестта или обезпечението. Ако за влоговете по изречение първо има влязъл в сила акт на орган на съдебната власт, фондът изплаща дължимата относно влога гаранция на лицето, посочено в акта като имащо право да получи сумата по влога."

§ 5. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Управителният съвет приема правилник за организацията на работата си и реда, по който председателят на управителния съвет осъществява правомощията по ал. 8 и 9."

2. Алинея 8 се изменя така:

"(8) Председателят на управителния съвет организира и ръководи текущата дейност на фонда и на административния персонал и представлява фонда в страната и в чужбина. Председателят може да упълномощава други лица със своите правомощия."

3. Алинея 9 се изменя така:

"(9) Председателят на управителния съвет назначава и освобождава административния персонал на фонда, чиито структура, щат, права, задължения и възнаграждения се определят с правилника по ал. 7."

4. Създава се нова ал. 10:

"(10) От името на фонда управителният съвет сключва договор с председателя на управителния съвет, в който се определя възнаграждението и се конкретизират правата и задълженията във връзка с упражняване на правомощията му по ал. 8 и 9."

5. Досегашната ал. 10 става ал. 11.

§ 6. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Установяването на обстоятелствата по ал. 1, както и прекратяването на мандата на член на управителния съвет, се извършват с решение на съответния орган по чл. 9, ал. 2."

§ 7. В чл. 13 се създава ал. 3:

"(3) Членовете на управителния съвет не участват в обсъждането и се въздържат от гласуване на решения по въпроси, по които те или членовете на семейството им имат търговски, финансови или други делови интереси."

§ 8. В чл. 15 ал. 4 се изменя така:

"(4) Направените от банките встъпителни вноски се отчитат като счетоводни разходи за текущата година."

§ 9. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Всяка банка прави годишна премийна вноска във фонда, равна на 0,5 на сто от общия размер на влоговата база за предходната година, определена на среднодневна основа."

2. В ал. 2 числото "13" се заменя с "14".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) При определяне на влоговата база влоговете в чуждестранна валута на банките се преизчисляват в левове по курса на Българската народна банка за съответния ден."

4. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Размерът на дължимата премийна вноска от новолицензирана през съответната година банка се изчислява пропорционално на времето от вписването й в търговския регистър до края на годината върху влоговата база към края на годината на лицензиране, като дните на годината се броят за 360. В тези случаи вноската се заплаща в срок до 31 март на годината, следваща годината на лицензиране на банката."

5. В ал. 5 думите "следващата година" се заменят с "на текущата година".

6. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Годишните премийни вноски на банките се отчитат като счетоводни разходи за текущата година."

§ 10. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) думите "в следната последователност" се заменят с "по един от следните начини";

б) т. 3 се изменя така:

"3. ползване на заеми при условия и по ред, определени от управителния съвет на фонда."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) При недостиг на средства фондът може да ползва заеми:

1. от български и чуждестранни банки, както и от други лица;

2. от държавния бюджет след съответно решение на Народното събрание."

3. Създава се ал. 5:

"(5) Ползваните от фонда заеми могат да бъдат обезпечавани с гаранция, издадена от държавата, или с активи на фонда, включително и с бъдещите вземания на фонда към банките за годишни премийни вноски."

§ 11. Член 19 се изменя така:

"Чл. 19. В случай, че банка в срок 3 месеца не плати изискуема вноска или дължими лихви по чл. 15, ал. 3 или чл. 16, ал. 6, управителният съвет на фонда уведомява Българската народна банка за предприемане на мерки по чл. 21, ал. 2 или чл. 65, ал. 2 от Закона за банките."

§ 12. В чл. 24 ал. 1 се изменя така:

"(1) От датата на решението на Българската народна банка по чл. 23, ал. 1 фондът встъпва в правата на вложителите към банката до размера на гарантираните суми независимо от размера и датата, на която фондът е извършил плащания по гаранцията на всеки един от вложителите."

Законът е приет от ХХХIХ Народно събрание на 6 декември 2001 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките